2K
2023-03-05 574 浏览
大澳德發 , 係一間飯店,不是茶記,而且味道好,有料到,經濟又實惠,請客食飯都冇失威 ~最重要 , 最重要 , 就係「大澳德發」係一間「黃店」,作為 Hong Konger 當然要鼎力支持 ~對於,亂吹「大澳德發」不好吃的人,必定是別有用心!是打手! 粗暴干涉!傷害人民感情!政治挑釁!一小撮人!嗤之以鼻!金磚脆豆腐拼墨魚餅 : 金磚豆腐炸得金黃色 , 外脆內滑 , 好惹味 ; 墨魚餅 , 吃得出是自家貨,爽口彈牙,還吃到有墨魚粒在內,讚 ~美味沙拉骨 : 沙拉醬是自家調製的 , 醬汁的酸甜到相當平均,味道有驚喜 , 每條骨都包著沙拉醬 , 而且頗厚肉的,味道不俗 ~招牌蝦醬蒸豬肉眼筋 : 有種 漁村&農家 風味的感覺 , 蝦醬夠鹹香 , 配合爽滑又夠咬口感的豬肉眼筋,勁惹味又夠風味,果然是招牌菜 ~三弄脆皮咸豬手 : 真的有夠脆皮 , 是脆而不硬 , 卻仍然保留到肉質的嫩滑 , 不清楚是怎樣的烹調方法 , 味道就是跟以往吃過的脆皮豬手完全不同 ~大澳酸菜魚 : 大澳有酸菜魚的嗎? 當然有啦 , 人家會煮 , 就會有 .... 魚肉鮮口滑嫩 , 酸菜湯 , 味道鮮甜酸香 , 就是不喜吃酸

大澳酸菜魚 : 大澳有酸菜魚的嗎? 當然有啦 , 人家會煮 , 就會有 .... 魚肉鮮口滑嫩 , 酸菜湯 , 味道鮮甜酸香 , 就是不喜吃酸菜魚的我,都讚不絕口 ~

本篇完 ~

2023-01-29 408 浏览
下午茶時間嚟到大澳德發,冇叫到佢哋最出名嘅中式小菜小炒,而係叫咗個星洲炒米。食物上枱,幾大碟,算抵食。唔知係咪燈光影響,眼見米粉比較淺色,估計咖哩落得唔夠。試一啖,果然夠鹹但唔夠咖哩香。配料方面算多,特別係蝦仁,雖然係冷藏貨色,但都夠大夠彈牙,唔錯。至於杯凍檸茶就值得一讚,檸檬有四大片,絕對唔孤寒,茶味亦夠濃。餐廳最值得欣賞嘅係服務態度,因為唔知我會用筷子還是叉,於是店員就一併送上,更笑容可掬,值得一讚。

2023-01-12 324 浏览
第一次嚟呢間食野........今次係早餐........ 服務:1️⃣分(10分滿分)好快咁落咗早餐,當時已經1秒間改飲品,但個waiter竟然話唔改得(!?) 食物質素:1️⃣分(10分滿分)「 蕃茄金菇木瓜通粉」湯好稀.. 仲有小昆蟲................好彩未食....無下次。回頭:0️⃣分
第一次嚟呢間食野........
今次係早餐........

服務:1️⃣分(10分滿分)

食物質素:1️⃣分(10分滿分)
「 蕃茄金菇木瓜通粉」湯好稀..
仲有小昆蟲................好彩未食....

無下次。

回頭:0️⃣分
2023-01-08
$45 (早餐)
2022-09-23 892 浏览
燒味喺香港最普通嘅菜式都喺唔少香港人愛食嘅菜式但處理工序繁多,需要花大量時間製作好講求技術同耐性所以就算燒味常見,但遇到好吃嘅燒味都喺相當難得嘅負責人好重視燒味佢同師傅研究過唔同嘅燒味製作方法最後創作出味道出眾嘅自家燒味除咗用心製作燒味之外亦擅長炒飯、焗飯同其他茶餐廳嘅小菜希望可以畀大家品嚐多元化嘅港式美食「燒鵝」能品嘗到充足的肉汁。鵝油肥而不膩,也帶着一絲絲的甘甜「極尚脆乳豬」咬開鬆化、香脆的外皮,隨即聽到咔滋咔滋的清脆聲音「金鐘罩叉燒」肥瘦適中,每一口都很嫩滑「飛天頭抽雞」雞肉則吸收豉油香,令原本鮮甜的肉,更上一層樓。「脆皮燒豬腩」由於豬肉與脂肪的比例甚好,因此整體口感嫩滑「韮黃蝦球炒蛋」保持爽口彈牙的質感;蛋炒得夠滑「印尼炒飯」炒飯粒粒分明,調味得當「芝士焗鮮茄白汁鴛鴦扒飯」芝士遇上酸甜的蕃茄,令白汁更香濃
燒味喺香港最普通嘅菜式

都喺唔少香港人愛食嘅菜式
但處理工序繁多,需要花大量時間製作
好講求技術同耐性
所以就算燒味常見,但遇到好吃嘅燒味都喺相當難得

嘅負責人好重視燒味

佢同師傅研究過唔同嘅燒味製作方法
最後創作出味道出眾嘅自家燒味
除咗用心製作燒味之外
亦擅長炒飯、焗飯同其他茶餐廳嘅小菜
希望可以畀大家品嚐多元化嘅港式美食

「金鐘罩叉燒」肥瘦適中,每一口都很嫩滑
「脆皮燒豬腩」由於豬肉與脂肪的比例甚好,因此整體口感嫩滑
「韮黃蝦球炒蛋」保持爽口彈牙的質感;蛋炒得夠滑
「印尼炒飯」炒飯粒粒分明,調味得當
「芝士焗鮮茄白汁鴛鴦扒飯」芝士遇上酸甜的蕃茄,令白汁更香濃
✨ 芝士流沙西多士西多士一定係茶餐廳必要嘅招牌菜,首先嚟到香噴噴熱辣辣應該係即叫即炸,將中間融化嘅芝士切開就可以拉到絲了😈 蛋奶餡嘅味道很濃郁,香甜滑滑,煙熏堅韌嘅熔岩芝士炸到酥脆,外面柔軟,配合完美,甜而唔膩,帶有油香 ✨ 大澳漁村炆伊麵呢個伊麵入邊有蝦魷魚肉碎。 味道帶有咸香,口感豐富,層次分明。 伊麵嘅份量很足,加埋獨有醬汁,食起嚟唔油膩,好滿足。 ✨ 海皇醬櫻花蝦仁炒飯炒飯入邊嘅櫻花蝦香脆美味,炒雞蛋和玉瓜增添了豐富嘅層次感。 炒飯入味十足,佈滿鑊氣油香,味道能夠平衡成個炒飯
✨ 芝士流沙西多士

✨ 大澳漁村炆伊麵

✨ 海皇醬櫻花蝦仁炒飯
2022-08-12 691 浏览
在炮台山地鐵站等過馬路時,打算揾地方快食趕上堂,就見到間茶餐廳,行埋見到係食小菜為主,都猶豫唔入去,不過趕時間,就決定試吓。見到完全冇人,都諗緊行返出去,收銀姐姐建議我坐裏面,先發現原來其他人都坐裏面。叫咗蝦球魚湯泡飯,起初送上魚片泡飯,店員都好有禮貌幫我換返。我平時很少吃泡飯,但也覺得這個做得不錯。蝦球幾好食份量亦算多。我冇叫嘢飲,想提一下係食完立即去上堂,都冇覺得特別口渴,所以真係要讚一下😊 另外我覺得三個店員態度也親切👍🏻不是那種集團茶餐廳機械式的禮貌對答,或者小店那種有性格,但其實好唔禮貌的對答。唔知點解我覺得而家好多餐廳員工,越嚟越冇禮貌。。。遇到OK的我一定要講出嚟,等佢哋知道就算幾匆忙嘅人都有留意嘅,佢嘅努力係冇白費💪🏻我會再幫襯,希望嚟試試炒蝦球之類的小菜。

我會再幫襯,希望嚟試試炒蝦球之類的小菜。
蝦球魚湯泡飯
蝦球魚湯泡飯
2022-07-21 800 浏览
炮台山地鐵站一出,過條馬路就到大澳德發,餐廳裝修唔錯,座位舒適。一入到去,門口個女店員態度麻麻,但入面有個男職員就好熱情,又好傾👍🏻坐低叫左幾個餸,味道都唔錯,即叫即整,全部熱辣辣🤣冰鎮咕嚕肉:酸酸甜甜好開胃,冰鎮完既咕嚕肉口感好結實漁香茄子煲:一上枱仲聽到「滋滋」聲,啲汁夠味惹味😋用黎餸飯食好正!!加洲西檸雞:就算唔點個醬都已經好好食,又夠脆,啖啖肉,個醬酸酸甜甜,配埋舊雞食又有另一種感受🤣同埋份量好夠!船家小炒王:我最鍾意就係呢碟!強烈推薦!腰果夠脆,蝦乾同其他海味都好入味,真係好好味💕啲汁掛到係韭菜上面,又夠爽,必點👍🏻👍🏻

坐低叫左幾個餸,味道都唔錯,即叫即整,全部熱辣辣🤣

冰鎮咕嚕肉:酸酸甜甜好開胃,冰鎮完既咕嚕肉口感好結實

• 船家小炒王
2022-07-21 486 浏览
今日第一次嚟食lunch,見到menu紅豆冰只係加三蚊,同凍飲同價,就諗住試下,點知就飲左成世人飲過最垃圾嘅紅豆冰⋯⋯等咗一陣杯紅豆冰就嚟咗,我一見到就心知不妙,因為佢跟嘅係普通嘅幼飲管。相信有常識嘅人都知道,飲紅豆冰一定要用粗飲管,因為幼飲管會俾紅豆塞住飲唔到⋯⋯我問侍應有無幼飲管,佢話無!唯有照飲啦,飲咗一啖已經飽受驚嚇,因為杯紅豆冰係熱㗎!係熱㗎!我無奈之餘諗著攪吓佢,睇吓溝勻啲冰會唔會變番凍,點知唔夠兩分鐘所有冰已經溶哂,成杯嘢變咗暖紅豆椰奶⋯⋯就係咁,加咗三蚊嘅紅豆冰我只係飲咗兩啖就無飲。究竟無冰嘅紅豆冰仲算唔算係紅豆冰呢⋯⋯好心唔識整紅豆冰就唔好寫落menu,等我嗌番啲正常嘢飲無咁嬲!食物叫咗番茄湯烏冬、金菇肥牛跟蒜蓉包,味道正常。

紅豆冰

食物叫咗番茄湯烏冬、金菇肥牛跟蒜蓉包,味道正常。
番茄湯烏冬、金菇肥牛、蒜蓉包
2022-07-20
2022-07-13 386 浏览
以前經常會幫襯既茶餐廳,今日一心想食蒸水蛋諗住再返黎幫襯,一見坐收銀唔係以往既收銀姐姐都算,就諗住叫外賣啦,原本我朋友已經叫左個餸,而我朋友問我食咩既時候, 我唔記得個餸名咪諗住再行出門口望望,因為menu咁岩比2個男人攞左,點知我朋友話個收銀亞嬸嘖我地,仲要好大聲唉啤住我朋友…我朋友出黎話我知個亞嬸反應後,仲要void埋我朋友張單,咁既然唔想做生意就算啦...講真係我衰唔記得食咩,冇啦啦累埋個frd比人白眼咁,專登收工黎買外賣仲要貼錢買難受,真係食唔落,以前帶眼鏡個姐姐好好笑口,態度好好多,好想知間舖係唔係轉左手?好難會再黎
2022-07-13
等候时间
3 分钟 (外卖自取)
用餐时段
2022-06-07 683 浏览
常經過炮台山的德發, 間中也會吃頓Quick Lunch, 除了因為同聲同氣外, 地址方便, 位子多, 最重要是上菜速度夠快. 沒有晚市的蜑家菜, 海鮮以至是任食奄仔蟹套餐, 吃的就是碟頭飯, 炒粉麵飯以及撈公仔麵, 定價六十多元連飲品, 以港島來說算是正常入門價.撈公仔麵算不錯, 麵浪得夠乾身, 沒多餘水份, 口感夠爽, 蔥油炒製得也夠香而不燶, 雞扒和煎蛋算是港式親子風, 兩者煎的火候剛好, 蛋汁和肉汁豐盈, 唯一不足是紅腸的味道, 相比起來就沒有太多存在感, 份量夠, 一份我也吃得飽.咖喱牛腩飯就是一般茶記風味, 沒有之前吃的驚喜, 咖喱汁辣度ok, 椰汁份量偏少, 質感較稀. 飯身偏硬而凍, 幸好咖喱汁夠熱, 也能入口. 牛腩份量比連鎖快餐店多, 肉質正常不算特別出色, 但吃完九記的牛腩後, everything is looking better.Tai O Tak Fat is famous for her seafood and ancient fisherman cuisine at HK. In the lunch time, she can prepare the

Tai O Tak Fat is famous for her seafood and ancient fisherman cuisine at HK. In the lunch time, she can prepare the traditional fast food cuisine that is fast and budget-able compared to other restaurants at Hong Kong Island. The stirred instant noodles with spring onion oil is pretty good. Firm in texture and the chicken filet is fresh enough. The curry beef brisket rice is so so but it can fulfill the function to fill my tummy.

2022-03-07 978 浏览
上次食過下午茶的干燒伊面覺得好味價錢又唔貴,昨天再去食點知原來已經再冇了。只可以正價才可享用,於是叫了咸魚雞粒炒飯,超級難食,無咩咸魚,雞好乾同唔知點解飯是黃色的,之後可以不用再光顧。
外卖自取
2022-03-02 746 浏览
第一次來這裡吃早餐,上餐很快,咖啡味道不錯,可惜不熱,大打折扣。雪菜肉絲米粉很好,用的是優質米粉,爽口筋道,沒有糠味。雪菜肉絲味道不鹹,炒蛋香腸麵包都是熱乎乎的上桌,如果咖啡☕能熱的更好。
2022-02-21 594 浏览
今次帶咗屋企人去食飯,就去咗呢一間大澳德發餐廳!呢一度嘅小炒王真係好好食,真係非常之有大澳嘅特色,而且入面仲有好多已經揸咗嘅蝦乾,再配合埋魷魚同埋炸腰果,所以真係非常之吸引!另外仲叫咗一個大澳香蝦蒸滑雞,估唔到蝦乾同埋滑雞配合埋一齊係咁好食!雞件好滑,而且入口嘅時候仲有一陣陣嘅蝦香味添!

2022-01-23 757 浏览
下午茶時段餐牌有唔少選擇,肚餓既情況下揀左沙爹牛肉煎蛋麵配熱奶茶🤤🤤🤤。另外仲有出前一丁配雞翼同豬扒,隨餐獨立附上麻油一包添~不過就熱氣啲啦😈😈。沙爹醬夠濃同杰身,配上流心煎蛋,正呢~ 牛肉分量都唔少既,太好味既關係,如果再大碗啲就好啦hahaha😎😎😎。朋友食開推介奶茶,係正宗港式奶茶味道,好飲!下次會encore尼個set 🤤🤤🤤。總結: 性價比高💰,食物質素好,上菜速度快,經開尼頭可以幫襯下,推介大家試吓~

2021-11-22 1265 浏览
好耐未返過嚟大澳德發食早餐,所以想回一回佢。嗌咗個炸魚柳早餐,魚柳尺寸同我塊面一樣,夠晒大,香脆外皮配上嫩滑魚肉,炸嘅時間掌握得好好,外皮顏色金黃,味道10分不錯。另外加上腸仔,腸仔是雞肉腸,唔太鹹,不知不覺就食晒,加埋煎蛋,有流心效果,再加埋蛋白邊脆口,另外另一大推介係丹麥脆多士,質感鬆脆,麵包有好多層,細細件唔使落牛油唔使落jam,細細件都好滿足。加埋杯齋啡,碳水化合物又唔使食咁多唔驚肥,啱晒啲要減肥嘅人士另外,除咗呢一個早餐外,雪菜肉絲亦都一個非常推介嘅項目,有機會一定要試。
好耐未返過嚟大澳德發食早餐,所以想回一回佢。

• 雪菜肉絲
  • 西式早餐