2008-08-07 14 浏览
由我一入門口0個下我就知lee間野唔掂!我男友先入左去等我來吃lunch, 我行到門口又冇人問我几位或者幫我帶位, 但係門口又有staff見到我企左0向度wor, 佢地當我透明, 咁我只好自己入去搵人la...男友同我之前0向電話溝通過知道lee間野d食物唔平, 不過佢都坐低左la, 所以就試下la...點知睇完餐牌覺得d野食款式係差不多, a, b, c, d, e, 你0既選擇來來去去都係a, b, c, d, e...講真, 附近0既italian tomato好過佢la, 款多d, 又平d...不過我都希望lee間0既味道係好到值番個價, 於是我叫左個最覺得唔俾人搵笨gai鯖魚定食(好奇妙ga, 佢地有兩個鯖魚定食, 其中一個多兩個字叫和風鯖魚定食, 我問waiter有mac分別, 佢唔知問人, 答案原來係, 和風定食d魚少d, 另外0個個多d...真係令人O咀!)因為2p.m.後係下午茶時間, 本來以為有d特別野, 可能會平d la, 點知原來係送飲品, 我男友先order左凍奶茶, 點知杯野細到嚇死人, d冰又多到暈, 奶茶得d冰水味, 真係好失敗ga! 好心佢地雖然係送都
由我一入門口0個下我就知lee間野唔掂!

因為2p.m.後係下午茶時間, 本來以為有d特別野, 可能會平d la, 點知原來係送飲品, 我男友先order左凍奶茶, 點知杯野細到嚇死人, d冰又多到暈, 奶茶得d冰水味, 真係好失敗ga! 好心佢地雖然係送都唔好咁cheap la! 我本來都叫左凍奶茶, 都即刻改要熱咖啡, 希望衰極有限!!

後來d食物來了, 味道不過不失, 份量都ok, 係d waiters唔知點解好忙咁, 叫人落單要叫三次先有人來, 因為前0個兩次d人只係叫你等等就走開...我杯餐飲又遲遲唔來, 我又係要叫到第三個人, 我今次講明叫佢唔好行開麻煩佢即刻去廚房拎杯野俾我, 跟住佢真係可以即刻拎杯野出來, 其實佢地係做到ga, 不過睇佢地肯唔肯同快唔快手lor!

後尾埋單, 順口問個waiter lee 度係咪新開, 佢話日本開左好多間, lee度係新0既...我心諗, 日本開左咁多間應該有好多經驗, 點解佢地仲係搞唔掂?? d waiters 十問有十個係唔識答, 次次要等佢行去問我真係覺得佢地lazy得好過份, 唔該佢地睇下溫下個餐牌先企出來la, 得個几款食物有几難記呀!!! 仲話間野有几耐歷史, 有鬼用咩?!都俾lee班人搞'wor'唒la!

間野, 唔值得試!
(非会员)
2008-08-07 8 浏览
今晚同Honey去咗大户屋試菜... 現場所見, 好多日本人o黎食飯... 侍應們好似一堆熱鍋上嘅蟻, 亂晒籠咁... 8點開始拎位, 9點先入得, 一坐低即刻Order食物, 唔係真係驚10點都冇得食...我Order咗帶子蒸籠飯+野菜雞肉, d飯蒸得好好味, 麵豉湯都好好味, 雞肉酸酸脆脆咁...Honey Order咗吉列雞扒飯, 都唔錯, 但係個皮炸得太厚同埋太硬, 我都係鐘意吉列專門店多d...白飯任添, 大食漬萬勿錯過!!! 沙律汁小得可憐, 叫佢比多一次都唔夠用... 埋單$163, 呢個價錢, 當住家飯咁食都算唔錯!!!裝修方面都好舒適, 大部份都係梳化位, 不過坐位唔多, 所以要排好耐...相片 : http://hk.myblog.yahoo.com/ken-merry/article?mid=2109

埋單$163, 呢個價錢, 當住家飯咁食都算唔錯!!!

2008-08-06 15 浏览
Jusco新開就係咁試野食..今日試依家大戶屋1. 雞肉蔬菜燴黑醋醬 (單叫) - 好正呀! d雞肉整得好好味,加埋咁特別ge黑醋醬,excellent啦!2. 自家製薯仔炸餅 $21 - 好大舊,不過覺得麻麻地...3. 木盒喬麥麵 $25 (單叫) - 清清地幾好食又抵4. 炸豬扒 $ 61 (單叫) - 炸得幾鬆脆,但我就覺得d肉厚左DD...哈5. 山芋蓉飯 $35 (單叫) - 幾speical,第一次咁樣食,黏黏地咁...! 不過只係好似普通一碗咁ge一人份量only (如果叫定食,加$20就有)全部都係單叫, 無叫定食,因為自己同朋友都唔會食太多飯同埋個d咩前菜,因為如果叫定食,好多都要$75-$9X.....覺得好貴呀...
Jusco新開就係咁試野食..今日試依家大戶屋

• 雞肉蔬菜燴黑醋醬
  • 木盒喬麥麵
  • 山芋蓉飯
2008-07-28 11 浏览
我們選了這間人龍店來吃晚餐。由於只可排隊等候,所以都蠻累的,好在店子都有一些椅子供等候的人坐一坐。等了四十分鐘,九點多終於可以入座了。我們都不餓,只點一份炸豬柳扒定食($86) share。Waiter先奉上芝麻讓我們自己磨,一邊磨一邊發出陣陣香味,好吸引人呢﹗不一會,定食就送來了。定食有miso、青瓜、炸豬柳扒和一小碗白飯,都算大堆頭。炸豬柳扒最吸引的是那些炸漿,不會過多過厚,炸得剛剛好,咬下去酥酥的,豬扒又腍腍的,蘸上醬汁變得好開胃,一點都不油膩﹗就連伴碟的菜絲也很爽脆,令人吃不停口。如果嫌飯不夠的,還可以免費添加呢﹗服務不過不失,並不是特別的好。如果下次不用再等這麼久,一定會再來的。

close up
(非会员)
2008-07-27 14 浏览
今天剛跟朋友到康怡戲院看WALL-E,看完逛一下吉之島後就直接殺入大户屋吃午餐。因為過了1:45所以等4-5張檯就可以,總等候時間不超過20分鐘~基本上我是被最新一期WALKER介紹的"黑醋雞肉蔬菜定食"吸引,所以想都不想就直接點這個;而朋友因為不想吃炸於是點了"豬肉雞肉定食"(忘記正確名字,就是燒豬肉和雞肉的意思,不是炸的)兩個定食的價錢差不多,70多.....不過我點的黑醋雞肉蔬菜定食就比較抵食了。因為那個豬肉定食只有TOTAL三片薄薄的肉片(2片豬肉+1片雞肉);反而我的黑醋雞肉蔬菜有4塊大雞肉加每種蔬菜各兩塊;雖然兩個餐都可以白飯任裝,不過我光是菜都吃不完了,仲"醒"左一塊大黑醋炸雞給我朋友她才覺得飽囉。老實講,如果她的那個套餐賣50幾我賣70幾我覺得合理,但現在價錢差不多我覺得有點被騙囉﹗回正題,朋友對那個套餐沒什麼評價(或許被氣到吃不出味道吧XD);我的套餐則覺得不錯;我本身喜歡吃酸甜東西,所以這個黑醋汁很合我胃口;雞肉炸過還很juicy&滑,蔬菜都煮得很好吃,尤其是蓮耦~另外配菜方面,蘿蔔容很好吃,伴飯一流﹗整體來說服務不錯啦,不過要我排1個小時我就不願意了,等候20分鐘

整體來說服務不錯啦,不過要我排1個小時我就不願意了,等候20分鐘之內我可以接受~
黑醋雞肉蔬菜定食,正﹗
是日配菜,幾好食,蘿蔔溶很好配飯﹗
朋友的"雞肉豬肉定食",肉的份量非常小,不推薦﹗
黑醋雞肉蔬菜定食,正﹗
是日配菜,幾好食,蘿蔔溶很好配飯﹗
2008-07-18 31 浏览
琴晚同女友及友人, 去左吉呢間號稱有 50 年經驗, 分店250 間的 大戶口, 諗住一嘗其料理.誰知真係有驚喜喎.事發係琴晚17號 19:00 左右, 我地等到檯喇叫左下列食品1. 一個炸薯餅2. 一個大戶屋招牌定食3. 一個炸豬柳扒定食4. 一個炸雞扒醬汁蓋飯 (各位呢個就係主角喇)本先都對呢樹感覺不錯, 因有日本老闆河田san 係樹, d waiter 個個都好有禮物order 時講明要等, 加上幾個親切既笑容, 外加 90 度大"菊"躬, 咁有禮貌 ok. 冇問題,20分中後, 野食開始到. 先來的是 1號, 入面配上洋蔥, 碎肉, 再加埋個汁醬, 味道好好, 炸得外脆內軟, 值得一試. 呢個 1號好似賣 21蚊, 不錯. 仲有配上一個清菜沙律. 食完炸野, 食返淡菜, 清新.之後再黎既係 2號. 入面有炸雞, 炸薯餅(睇漏左原來呢個定食係有薯餅既, double 左), 配菜係通粉加沙律. 個雞就一般啦, 唔差唔太好咁. 整體算食得入口囉, but 冇驚喜. 呢個好似係 70-80 蚊咁上下再者 3 號黎喇. 呢個炸豬扒, 得到既係驚訝. 因為外脆就脆喇, but 內係干呢,
誰知真係有驚喜喎.
事發係琴晚17號 19:00 左右, 我地等到檯喇
叫左下列食品
1. 一個炸薯餅
2. 一個大戶屋招牌定食
3. 一個炸豬柳扒定食
4. 一個炸雞扒醬汁蓋飯 (各位呢個就係主角喇)

再者 3 號黎喇. 呢個炸豬扒, 得到既係驚訝. 因為外脆就脆喇, but 內係干呢, 塊扒炸到入面變晒白色. 干之之咁, 咩叫 "朱是" 呀大廚, 識唔識架你. 下, 炸到干過面包呀, d 肉汁呢, 唉................唔好食, 唸個都係 80 幾蚊好似.(去cwb 世貿果間食好過............)

最驚嚇既 4 號出場喇. 等左 30 分中以上. 呢個好似 唔洗 70蚊, but出黎既係..........
一盆野上高, 有一塊炸物, 外表睇唔出係咩, 最神既係, 冇任何汁醬跟來架喎.
waiter 一放低, 就閃左去喇, 等我地反應起上黎, 搵個人問一問係咩一回事呢
一個 帶眼鏡既女仔過左黎
問 : 呢個係咩黎架
答 : 應該係炸豬扒飯
問 : 我地要炸雞
答 : 哦, 咁呢個應該係炸雞
問 : ye, 豬變雞呀即刻可以
答 : (沉默)..........................
問 : (配上動作, 將菜牌打開, 去到炸雞扒果頁指住) 咁d 汁醬去左邊呀, 呢 黑色呢 pat 呀.
答 : 我地岩岩賣晒呀 (註:態度開始有變化, 言氣呈現不耐煩, 音調開始開大並加上不親切)
問 : 咁我order 果陣點解冇人講既,
答 : 我地岩岩賣晒丫嘛, 你地幾時叫架 (註:態度是強硬的, 聲音是開大馬力, 左右前後檯都有將佢地關注 <8掛>既目光, 投射黎我地呢檯)
問 : 我地岩岩叫既 (呀姐, 唔通琴晚叫定咩, 我地都唔想塞佢喇)
答 : 我地賣晒喇d 醬, 冇喇, 岩岩賣晒.
之後, 佢就走左喇.
問題又黎喇, 咁一個干之之既炸雞飯, 試問點樣 o肯 落肚呢........
之後攪左一大輪, 飯都凍埋, 先送杯過氣可樂出黎, 由一個好好禮貌既姐姐仔出黎, 俾左前後不下 10 句 "真係唔好意思呀", 再大賣笑容, 追加 3 個 正宗 90度 大"菊弓", 先叫做度氣下返小小.
不過, 問題又黎喇, 喂喂, 始終我個飯, 都仲係干之之喎, 點食先得架.
最後, 日本人出場, 是但拎個豬扒汁黎. 外加 free 左黎架干之之雞扒飯既錢, 同埋數句 (梳li ma 些), o係我地既 "帶左bu" 下 俾錢走人

結論係: 試業期間, d 野都真係差小小, 試問一間咁有經驗既日本菜, 入面果位所謂大師傅, 點可以將冇汁冇醬既炸雞飯, 就咁出出去俾客先. d waiter 唔識, d 新仔唔識, 呀師傅, 你係呃飯食架? 另外, 果個豬柳tim 叫做, 我真係以為食緊豬肉干囉,
味道 : 真係一般而已, 如果唔係呢頭冇咩好食既日本菜, 真係初一 十五 先會再來
服務 : 新開張, 我地算數, but 果位 眼鏡妹妹, 我地好人咋, 真係要玩死你, 我包妳今日唔洗返工呀, 就咁叫呀日本河田san 黎問一問呢d 係你教既態度呀, 妳估妳今日仲會唔會有工返丫. 學下d 同事啦. 其他同事既態度, 我覺得係好既.but 俾佢拉低晒d 分囉.
呢個係 2 號呀
菜牌上的雞扒蓋飯係有汁架
黎到既走汁雞扒飯
是但後補的豬扒汁.
呢個係 2 號呀
菜牌上的雞扒蓋飯係有汁架
  • 我覺得係個炸薯餅比較好之後
  • 冇野可取
2008-07-18 9 浏览
又去左太古jusco覓食, 今次既目標就係大戶屋, 嘩, 一去到已經有人排隊, 好在好快就有位要左豆腐雞肉羹+蒸籠九穀飯定食, 侍應表示食物係即叫即整, 所以要等10-15分鐘前菜, 食到一半先黎, 有蝦, 秋葵同炸茄子, 伴以蘿蔔蓉食, 不失為一個清淡既前菜豆腐雞肉羹, 比想像中多料, 除左豆腐同雞肉之外, 仲有蛋, 本菇等等。日式閎羹吳似我地中國既咁杰, 佢只係用一個清湯做底, 加入好多既配料, 利用蛋既特性整到佢有d濃稠既感覺。我覺得食材配合得幾好, 吳會搶左其他食物既味道, 豆腐真係好滑, 帶有淡淡既豆香, 幾好。至於個飯, 一個蒸籠咁上, 不過係綽頭野。佢比埋個飯杓你, 真不愧係日本餐廳, 好多野都好細心。順帶一提, 呢度一般既服務好就好, 但係如果你叫佢拎野就永遠都吳會拎到黎。好似我地去到, 佢冇比menu我地, 我地問佢拎, 佢就一去無回頭, 搞到要自己去拎。之後問佢比多隻羹, 佢又係應左, 之後就無返過黎, 交代一聲都冇, 如果你新黎吳知係邊, 搵吳倒都應該同我地講聲啦。要睇相可以去我個blog, 歡迎留言http://hk.myblog.yahoo.com/food_

要睇相可以去我個blog, 歡迎留言
2008-07-16 19 浏览
Saw this new place from a food book, so my gf and i went to try try. We reach there at around 7 sth and we had to queue for about 45 mins. It starts to cut of ppl coming into the restaurant at about 8 30 so early. maybe its cos Jusco closes at 10... The food here is very good, everything is very fresh and very tasty, maybe its cos they make it straight away after your order instead of ready cooked ones. We ordered a scallop salad, Hamburger steak, chicken red bean rice and chicken egg rice. The salad is very fresh, the dressing is very good and the scallops is deep fried very crispy. The hamburger steak very good, its served on a frying tray and the burger is very soft and has absorbed the taste of the sauce. The chicken egg rice is also very good, the egg is quite watery and its a bit sweet, and the chicken is very soft. The red bean chicken rice is also very good, those red beans isnt those sweet ones, its saulty ones and the chicken steak is very big, very filling. And this red bean chicken set comes with cooked vegetables too.
2008-07-14 21 浏览
吉之島裝修後引入了數間新食店, 這是其中一間, 位於舊pokka cafe舖位, 主打賣homemade日本菜, 飯除了白飯還可以自選有味飯(要加錢). 因為被炸物的海報吸引, 遂與友人於試業(7月14日)期間光顧吃午飯. 先講味道, 以我們叫的梅子蓉炸雞扒定食和燒雞定食來說, 味道是不錯的, 炸雞扒很酥脆, 燒雞扒是有炭燒風味的, 而配上的小菜和味噌湯也很講究, 湯是連魚骨一起烹調, 矮瓜菇菌蝦小菜亦經過精心擺設和調味, 色香味全, 每人平均只是70元, 十分划算, 亦吃得出廚房很用心做, 數十元可以吃到這份心意, 很划算至於服務, 用客氣一點的方法講, 是「大有改善空間」, 歸納為以下幾點:一, 全店一個ger級(經理級)的人也沒有, 因為所有類似經理的黑衫人馬當日都全部躲進一間密室中, 用來招待一批疑似vip的客人; 對一間打開門做四方生意的食店來說, 完全搞錯了priority.二, 食物源源不絕送入這間疑似vip房間, 在rush hour期間增加了廚房壓力, 結果外面的客人在等位45分鐘後, 坐下來又再等了30分鐘才有得食, 另一心來試食的OL客大失預算, 枱枱都有

二, 食物源源不絕送入這間疑似vip房間, 在rush hour期間增加了廚房壓力, 結果外面的客人在等位45分鐘後, 坐下來又再等了30分鐘才有得食, 另一心來試食的OL客大失預算, 枱枱都有人發晒脾氣

三, 店員九成為新手, 只有帶位的姐姐能者多勞地又帶位又抹枱, 其餘人雖然有禮, 但相對被動, 手腳亦不勤快, 未有意識到Rush hour的嚴竣情況,

四, 餐廳採取的是即叫即做的方法, 據我理解, 即是如果有三枱人同時叫炸豬扒, 廚房也會分三次炸, rush hour上菜就變得十分慢, 費時失事兼得罪人客

五, 店員聲稱逐份做, 但漏單, 錯單情況比比皆是, 本人貪新鮮叫了海帶飯, 但結果還是來了白飯, 又要去換, 令我不禁要高唱一曲《等了又等》

觀乎今次的經驗, 這名副其實是大戶屋, 高峰時間完全失陷, 只有大戶才有上賓的招待. 如果真的要試試, 我勸大家不要於試業期間光顧, 最好等月中正式開業後才光顧, 最佳時間是兩點後的非高峰時段, OL如果要光顧, 12點就好落嚟等啦! 仲要帶梳打餅頂肚噃~

神秘vip房~
2008-07-14 21 浏览
喺 日 本 有 50 年 歷 史 、擁 有 超 過 250 間 分 店 嘅 人 氣 日 本 料 理 大 戶 屋 ,終 於 登 陸 香 港 ,無 論 service 或 食 物 水 準 都 值 得 俾 王 子 印 章 ,唯 美 中 不 足 係 飲 品 水 準 有 待 改 善 一 睇 Menu 個 價 錢 都 比 日 本 貴 啲 ,各 款 主 菜 嘅 內 容 亦 有 些 微 出 入 ,但 同 日 本 吉 列 專 門 店 比 ,呢 度 就 抵 食 好 多 啦 !炸 豬 柳 扒 定 食 只 係 $86 ,平 過 日 本 吉 列 專 門 店 成 倍 ,而 且 水 準 仲 毫 不 遜 色 ,仲 一 樣 有 碗 芝 麻 連 支 木 棍 仔 及 醬 汁 俾 你 用 嚟 點 豬 柳 扒 用 添 !跟 餐 白 飯 改 山 芋 蓉 飯 加 $20 . . . 貴 嗎?食 完 包 你 開 心 到 想 尖 叫 ,山 芋 蓉 軟 綿 綿 散 發 微 微 嘅 山 芋 清 香 ,勁 正!唔 夠 飽?可 以 免 費 . . . 添 加 用 日 本 米 做 嘅 白 飯 架!佢 哋 用 備 長 炭 炊 飯 、啲 飯 好 香

炸 豬 柳 扒 定 食 只 係 $86 ,平 過 日 本 吉 列 專 門 店 成 倍 ,而 且 水 準 仲 毫 不 遜 色 ,仲 一 樣 有 碗 芝 麻 連 支 木 棍 仔 及 醬 汁 俾 你 用 嚟 點 豬 柳 扒 用 添 !跟 餐 白 飯 改 山 芋 蓉 飯 加 $20 . . . 貴 嗎?食 完 包 你 開 心 到 想 尖 叫 ,山 芋 蓉 軟 綿 綿 散 發 微 微 嘅 山 芋 清 香 ,勁 正!唔 夠 飽?可 以 免 費 . . . 添 加 用 日 本 米 做 嘅 白 飯 架!佢 哋 用 備 長 炭 炊 飯 、啲 飯 好 香 架!椰 菜 絲 份 量 十 足 又 夠 fresh ,淋 啲 柚 子 汁 落 去 仲 醒 胃,豬 柳 扒 熱 辣 辣 炸 到 金 黃 香 脆 但 又 唔 會 油 膩 噃!外 層 咁 鬆 脆 但 入 面 嘅 肉 質 依 然 咁 鮮 嫩 架!

帶 子 蒸 籠 飯 + 鮮 蔬 雞 肉 定 食 最 抵 食 ,只 係 $78 咋!麵 豉 湯 唔 只 好 飲 ,仲 有 紅 及 白 蘿 蔔 同 肉 絲 喺 入 面 架!鮮 蔬 雞 肉 個 蘿 蔔 蓉 係 即 叫 即 磨 ,好 fresh 呀!仲 有 茄 子 、藕 片 同 白 蘿 蔔 添!雞 肉 係 用 巴 西 雞 ,肉 質 好 嫩 滑 架!帶 子 蒸 籠 飯 一 打 開 個 蓋 . . . 好 香 呀!用 日 本 米 蒸 到 啲 飯 香 噴 噴 到 呢 . . . 帶 子 亦 好 彈 牙

雞 肉 蛋 蓋 飯 定 食 相 當 豐 富 ,全 套 只 係 $70,蘿 蔔 蓉 + 蝦 肉 + 茄 子 做 前 菜 ,涼 浸 浸 幾 好 味,紫 菜 就 咁 食 又 得 、放 喺 碗 飯 撈 勻 食 亦 得,雞 肉 蛋 蓋 飯 都 幾 大 份 ,雞 肉 相 當 嫩 滑 ,佢 哋 用 備 長 炭 炊 飯 ,飯 粒 豐 滿 又 有 飯 味

法 式 豆 奶 凍 與 抹 茶 聖 代 賣 相 一 流 ,但 要 $38 . . . 兩 球 綠 茶 雪 糕 + 十 勝 紅 豆 + 香 蕉 + 豆 奶 凍 ,口 感 一 流

無 添 加 抹 茶 雪 糕 只 係 $8 ,無 添 加?唔 明 添!抹 茶 雪 糕 無 平 時 食 嘅 咁 深 色 ,但 抹 茶 味 好 濃 好 清 新

飲 品 就 有 待 改 善 ,凍 檸 檬 茶 只 有 檸 檬 一 片 ,點 篤 都 唔 會 有 酸 味 。凍 咖 啡 就 唔 錯 ,咖 啡 味 都 幾 香 濃

3 個 人 3 個 定 食 3 杯 飲 品 2 個 甜 品 ,埋 單 $360 勁 抵 食!
山芋蓉飯
帶子蒸籠飯
法式豆奶凍與抹茶聖代
山芋蓉飯
帶子蒸籠飯
法式豆奶凍與抹茶聖代
  • 帶子蒸籠飯加鮮蔬雞肉定食
2008-07-14 9 浏览
上星期六, J's family 一行3人去大戶屋試食, 由於而家重係試業期間, 只做午市&晚市, 我係5:30pm已經係門口排隊, 6pm開始入去。大戶屋主打日本家庭式料理, 我點左鐵板黑椒汁漢堡扒定食, 媽媽點左香醋汁雞肉定食, 細佬就食滷雞扒定食, 每個定食都有麵豉湯, 前菜及白飯, 白飯係任裝, 由於比較細碗, 我地個個都有添飯, 3個人總共食左7碗。味道方面, 3個定食都唔錯, 漢堡扒多肉汁, 配洋蔥汁,幾夾, 雞扒定食醬汁煮得唔錯, 配合雞扒幾好食。食左主菜後, 我同細佬每人叫1客雪糕, 我食左綠茶雪糕, 非常好味, 同日本食既一模一樣, 雲哩拿雪糕都唔錯, 我相信我下次再食都會必叫。