2008-09-23 32 浏览
人人都話呢度既茄蛋牛麵出名,所以專登黎試下!問個阿姐手攪麵同削搖麵既分別,佢第一句竟然篗,兩者都係麵,好搞笑,我心諗,鬼唔知咩!跟住佢有話,呢隻(指住削搖麵)闊d,呢隻(指住手攪麵)粗d,下?我唔明,咁我問,即係一粗一幼?咁佢就再講到一舊舊,無人明佢講乜。小牛打圓場,話試過咪知囉!於是試左削搖麵…我點左茄蛋牛同埋竹笙做送,唔知點解,我見到其他食家既相好大堆頭,好似好多茄好多蛋好多牛,好似食唔晒咁,但係我今次又唔係喎,除左蕃茄可以話係多少少之外,同牛都係細細碎碎咁,但係味道都好既,牛肉又夠腍,蕃茄好味呀!竹生就份量好多,但係好索油;削搖麵好闊好得意,係其他地方未見過,有少少似麻布茶房既屏屏麵,但係好似仲闊d添。另外,我明明要原味湯底唔辣,佢竟然加左辣油俾我,食到我呀…係咪一時唔小心呢?仲有,明明叫左凍華田少甜,但係無少甜到,仍然好甜…不過,呢度真係抵食,我咁食法,都只係$27,又一頓晚餐了!
人人都話呢度既茄蛋牛麵出名,所以專登黎試下!
不過,呢度真係抵食,我咁食法,都只係$27,又一頓晚餐了!
2008-08-15 31 浏览
係旺角來講, 便宜得來水準又穩定的, 大家食都算係其中一間麵底+茄牛+東坡肉 + 凍檸7 = $30麵底份量OK, 男人都一定食得飽茄牛, 東坡肉的份量亦唔少+$6 有杯凍檸7, 夏天解渴一流但晚市人多, 基本上ORDER左之後, 要等10分鐘先有得食環境比較迫, 係旺角要預左
係旺角來講, 便宜得來水準又穩定的, 大家食都算係其中一間

麵底+茄牛+東坡肉 + 凍檸7 = $30

麵底份量OK, 男人都一定食得飽
茄牛, 東坡肉的份量亦唔少

+$6 有杯凍檸7, 夏天解渴一流

環境比較迫, 係旺角要預左
日期:二零零八年五月六日時間:下午一時三十分地點:大家食人物:我、朋友甲食物:滷牛肉手攪麵手攪麵是指用手搖式攪麵機,把麵團搖成條狀,以供客人享用。老闆先將一團團預先製成的麵團,浸在油中,當客人order 時,便即時把麵團攪成麵條及煮熟,並配以不同的食材,風味獨特。湯底分原味及雲南酸辣風味,兩者皆可選大、中、小辣,而原味更可選不辣,並且加入芹菜、腐皮、銀蝦仔等,令湯底味道更豐富。手攪麵由於不是拉扯而成,沒有筋性,不會有拉麵爽口彈牙之感,反而是軟軟綿綿,有與拉麵截然不同的風味。老闆在每桌放置冬菜及辣菜圃以供佐麵,足見其誠意。除了入味的滷牛肉外,還有東坡肉、賽狗肉 (豬肉加羊肉) 等不同種類的配料,選擇眾多。大家食的老闆以其個人俏像為標誌,是因為旺角一帶有不少 (甚至比「正牌」多) 「冒牌」的大家食,並附以「新之食」之名。其實那個是正牌並不是關鍵,最重要的是我知道「人頭俏像的大家食」要比「新之食的大家食」好味多了。 只可惜「手攪麵」這名字再配上老闆的俏像,不禁令人有「唔開胃」的遐想,所以「唔怕生壞命,最怕改壞名」果然是不假的事實。
日期:二零零八年五月六日

滷牛肉原味手攪麵
小辣已很夠辣
  • 滷牛肉手攪麵
2008-04-30 54 浏览
首先恭喜友人的球隊南華又贏一場。睇完波由於已十時許,又要儲錢,唯有提議去大家食吃平野。一去到都有位,而看Menu時都感受到通脹的壓力,一律加了不少。今次又吃茄蛋牛肉手攪麵,都需要等上起碼10分鐘才有。感覺上比之前吃的好,起碼湯底都有較多番茄味,不似是車仔麵般麵和「食送」分開煮,不錯喇。牛肉雖然未至於很滑,但可能由於真的沒有落鬆肉粉,所以都吃到牛味,又不錯。席間友人點了新的削搖麵,試過又覺得幾好,麵條出奇的甚有咬勁,始乎平有平食都不是差的...始於不時要儲錢,冇錢又要出街吃,都會繼續Encore大家食了!
首先恭喜友人的球隊南華又贏一場。

2008-04-22 11 浏览
返學之前, 又係食餐快的晚餐. 是晚, 揀了這裡, 很有為人民幣服務的感覺.來得這裡, 都係食麵好了. 當然, 也可以要飯餐的, 不過看來大部份客人都係食麵.原味湯底水餃手攪麵$19: 7分, 湯底有兩種: 原味湯底同埋雲貴風味酸辣底. 小弟始終怕辣, 要個原味的好了. 辣度有四種: 有小辣, 中辣, 特辣同不辣, 最後也係要了不辣. 這個原味湯底其實也有不少材料, 包括腐皮, 芽菜, 芹菜, 菜莆, 肉粒, 蝦米等等, 喝了兩口湯, 味道不太濃郁, 又或者始終這些材料並不算係乜野好搶味的食材, 出來的效果不算好特別, 當係個普通的湯底好了. 或者要叫辣才出到個效果. 水餃大大粒, 都幾足料的. 手攪麵係這裡的招牌, 自然係七種麵食選擇中揀了這個. 麵條係比較粗身的, 有質感, 煙煙韌韌的, 也幾好.原味湯底大家食鹵牛肉米粉$19: 7分, 另外係叫了這個鹵牛肉米粉, 用上店名的鹵牛肉係用上牛展的部份, 幾入味的. 不過米粉就沒有手攪麵特別.跟麵的話, 飲品係$4一杯, 冷熱同價, 不過那個疑似水吧看來也係得啖笑. 當然, $4這價錢也不能有甚麼要求.埋單一人$23, 經濟的一餐, 水

埋單一人$23, 經濟的一餐, 水準不算好高, 但以這價錢來講也收貨. 至於環境同服務當然不是討論的重點了.
2008-01-27 11 浏览
一月駛費太多, 又要交稅, 又要找聖誕既卡數所以想食得又平又開心, 可以考慮大家食繼上次試完村村香串燒同賽狗肉之後低能D 今次叫左海膽蟹籽丸過山雞手攬麵低能C 就叫左茄牛東坡肉手攪麵再加多碟菜同炸窩貼, 同兩杯野飲先講樓面, 都係一樣咁迫, 又係搭抬再講服務, 野飲照舊漏單漏到冇左影之後乾淨, 就要各位望望隻炸窩貼窩貼生仔呀! 真係唔知係炸粉定鑊撈黎啦!不過麵同湯既水準都叫維持到個丸同窩貼都幾好味, 東坡肉味就幾好不過就肥左d, 有幾舊肥到冇食到至於過山雞, 有d 似雞版既油渣...(太肚餓, 同埋等左好耐, 唔記得左要映相)即係雞柳既乾硬版...試一次就夠...下次會試埋個絕椒肚, 希望佢出多d 新野啦!
一月駛費太多, 又要交稅, 又要找聖誕既卡數
所以想食得又平又開心, 可以考慮大家食

繼上次試完村村香串燒同賽狗肉之後
低能D 今次叫左海膽蟹籽丸過山雞手攬麵
低能C 就叫左茄牛東坡肉手攪麵
再加多碟菜同炸窩貼, 同兩杯野飲

先講樓面, 都係一樣咁迫, 又係搭抬
再講服務, 野飲照舊漏單漏到冇左影
之後乾淨, 就要各位望望隻炸窩貼
窩貼生仔呀! 真係唔知係炸粉定鑊撈黎啦!
不過麵同湯既水準都叫維持到
個丸同窩貼都幾好味, 東坡肉味就幾好
不過就肥左d, 有幾舊肥到冇食到
至於過山雞, 有d 似雞版既油渣...
(太肚餓, 同埋等左好耐, 唔記得左要映相)
即係雞柳既乾硬版...試一次就夠...
下次會試埋個絕椒肚, 希望佢出多d 新野啦!
茄牛東坡肉手攪麵
炸窩貼生仔
2008-01-25 7 浏览
只可以兩個字形容:差勁!!!!!!!!前兩日去呢間大家食食茄蛋牛粉絲,點知一食之下,發現d茄蛋係凍ga!!!!! wah!真係離譜!同阿姐講,佢竟然二話不說就拿走我碗麵,仲一句唔好意思都冇,之後過左一陣又拿一碗茄蛋牛都爛哂既熱左d既麵俾我,支spoon都係冰凍既,都唔知攪mug.....唯有硬著頭皮食左佢,總之以後一定一定唔會黎!!!!!!!!*仲俾我見到地下有小強tim!!!!!!!! 唉!!!
只可以兩個字形容:差勁!!!!!!!!

*仲俾我見到地下有小強tim!!!!!!!! 唉!!!
2007-07-14 5 浏览
狗狗病左帶佢\去睇醫生因為要等佢\接受治療就o係附近食d野無乜心機天氣又熱就黎左呢度可以坐耐d叫左合和賽狗肉削搖麵($18)+腐乳通菜($4)+油渣鹵大腸手攪麵($19)同豆漿(@$5)合和賽狗肉削搖麵~合和即係芹菜加花生加肥豬肉既湯底,賽狗肉亦炆得淋,口感有d似牛腩,削搖麵仍然係咁有口感,可惜就煮得唔夠透,第一次煮到一餅餅咁腐乳通菜~都幾大碟亦新鮮,可以油渣鹵大腸手攪麵~油渣太肥有陣味,鹵大腸唔太多肥膏亦洗得乾淨無臭味,炆得幾入味好食,手攪麵仍舊太淋非我所愛豆漿~有豆味但唔太濃,算係唔太甜overall味道差左少少見在咁平都會再俾機會希望下次可以改進服務一般
狗狗病左帶佢\去睇醫生
因為要等佢\接受治療就o係附近食d野
無乜心機天氣又熱
就黎左呢度可以坐耐d
腐乳通菜~都幾大碟亦新鮮,可以
豆漿~有豆味但唔太濃,算係唔太甜
overall味道差左少少
見在咁平都會再俾機會
希望下次可以改進
服務一般
(非会员)
2007-05-18 29 浏览
昨晚又同女朋友黎呢度食野, 女朋友叫左個担担+艽菜餃削搖麵, 我就叫左担担+炸豬排手攪麵.我跟住同阿姐講想要杯滾水, 點知個阿姐聽完當耳邊風走左去...=.="...我跟住再同另外一個阿姐講啦, 個阿姐聽完我要滾水後, 左望右望我地張枱幾秒, 跟住黑黑地面咁走去攞水俾我...我做錯咩呀????等左一陣d麵黎啦, 我望一望我份炸豬排...得一半???? 以前叫一份炸豬排係足一塊豬排cut出黎既, 昨晚得番一半塊倒...(ps: 佢仲要加左價, 以前一碗担担+炸豬都係17蚊, 而家就要19蚊)到我女朋友食佢既艽菜餃...嘩, 比起以前真係差左好多好多, 咁既價錢皮厚就預左架啦, 但係d餃仲要係唔熟!!!! 同阿姐講d餃唔熟喎, 佢要黑口黑面, 左睇右睇先攞去再煮...係呀, 再煮過而唔係換俾我女友...!!!見到咁樣都費時食, 容乜易加左料架!!佢無論service 同食物都俾以前差左好多仲有佢個攞過獎既村村住家鍋麵, 我之前食過啦,根本就係一鍋普通既雜錦鍋麵...而且仲要太鹹同唔好食, 俾起佢其他普通款式既麵仲差...真係唔知佢憑咩攞獎...大家以後都係唔好貪平去呢度食...

見到咁樣都費時食, 容乜易加左料架!!

佢無論service 同食物都俾以前差左好多

大家以後都係唔好貪平去呢度食...
2007-05-09 20 浏览
上個星期五在DBS,Katie 說她想看<明明>,我對這部戲也蠻有興趣; 於是,大家就在當晚約定今天去旺角百老匯, 順便到銀城拍大頭貼 (bcos she said I got a funny haircut... )明明約好12:00, 結果兩個人雙雙遲到... 肚子很肚,就到了附近的大家食(記住要到有阿叔logo那一間)去吃碗麵再說... 我要一碗賽狗肉削瑤麵,她要餃子賽狗肉其實是豬肉,(就像沒有蟹肉的賽螃蟹,道理是一樣的) 味道沒什麼特別,還不是普通的豬肉... 削瑤麵 (刀削麵) 名字就動聽,其實也不夠荃灣的山西刀削麵好... 而且我感覺麵條不是削出來,而是壓出來... Katie 說她的餃子挺好吃...

2007-05-06 6 浏览
睇course前搵野食,行行下經過呢度,於是就入去試下,叫左2個面+1杯豆漿:1.牛肉中辣手攪面:hehe,佢又跟左我叫中辣,點知佢辣到食唔到,我就仲食到,仲飲左少少湯,佢話呢種辣唔岩佢口味wo,個牛肉都幾好ar,好似牛展咁既,但最值得一讚既係佢個手攪面,真係幾好食,個口感好似公仔面ga!2.海膽丸+雲吞中辣刀削面:本身諗住試下2個唔同面底,點知呢個唔係好得,我初初以為個d面係d雲吞皮。d面真係好厚好厚ar,同個手攪面差太遠啦!2碗面既size都唔細,仲有杯豆漿都幾大杯,有機會我都會再黎,不過一定要叫手攪面!

2007-05-02 7 浏览
看畢戲劇表演,兩個人半餓不餓的,想到來大家食吃碗麵;貪其快,也貪其平。 二人點了炸醬手攪麵($15),腐乳通菜($3),及豆漿($5)。再吃手攪麵,仍然覺得質感不錯,不過餸料就很一般,沒啥好吃。腐乳通菜與豆漿不過不失,以價錢計算是抵食。 整餐質素一般,但價錢好平。糧尾的話,大家食都是一間食得過的食店~

2007-04-06 16 浏览
2個人食左一個炸苴菜餃南瓜刀削面, 一個鮮肉手攪面, $15一碗, 大大碗又好味, 湯底夠熱, 苴菜餃新鮮即炸, 甜酸汁又好味, waiter個個都好熱情, 雖然裝修一般, 但值得再來!
做facial前又來一趟,太扺食兼太好食,一而再再而三必食推介! 好難得食到佢地ga手攪麵!仲要混入南瓜!勁扺!今次得兩小塊牛肉,但唔恨食,因為正飲個湯經己好滿足!d麵超彈牙! 好味道!加杯豆漿添呢!
d麵超彈牙! 好味道!
加杯豆漿添呢!
2007-03-11 25 浏览
琴晚好夜都未眼訓朋友仔話要出黎旺角食消夜接近兩點都無乜地方仲開經過呢度就決定入黎餐牌已經全面革新淨米線/米粉/手攪麵/削搖麵/上海麵11蚊再選不同配料加不同價錢朋友仔一如以往要豬潤手攪麵($16)我就試下四川擔擔削搖麵($14)擔擔麵個醬其實係榨菜粒加豬肉碎混入花生醬同辣油削搖麵仍然咁好味煙煙韌韌好趙口但湯底油左d豬潤麵即叫即滾麵質算煙韌但相對無削搖麵咁合我心豆漿有豆味但偏甜服務一般坐足五分鐘先有人同我地落單
琴晚好夜都未眼訓
朋友仔話要出黎旺角食消夜
接近兩點都無乜地方仲開
經過呢度就決定入黎
餐牌已經全面革新
淨米線/米粉/手攪麵/削搖麵/上海麵11蚊
再選不同配料加不同價錢
朋友仔一如以往要豬潤手攪麵($16)
我就試下四川擔擔削搖麵($14)
擔擔麵個醬其實係榨菜粒加豬肉碎混入花生醬同辣油
削搖麵仍然咁好味