在那炎熱暑日間,大家對於走長途吃午膳都攦手擰頭,但怎樣都要外出透透氣 樓下、對面街的食肆自然是最佳選擇,極限是過多兩個燈位 直到最近秋冬涼意漸現,才考慮走遠一點,來到食店相對地密集的光輝圍 誰知數月不見,之前一訪時見座無虛席的外婆酸辣粉門外竟貼出關店倒數的告示 平日午市生意應該還好,想不到說是十一月尾就要告別了,在此回顧一下 沒有特別提出,不過同事剛好點了我喜歡的涼拌皮蛋 $20,透亮間帶松花紋 調味既辣又甜,亦有微微鹹味,而且不會油得過份,醒胃同時算易入口 本來以為辣酒肥牛烏冬 $45中的「肥牛」是坊間常見煮而韌柴失味的薄薄牛肉片 事實上確是頗熟的,勝在留有肉片彈性,脂肉味意外地濃而不膻 酒香濃醇而甜順,不會過份嗆口,配合適度的辣味更加涮嘴,又不算肥膩 烏冬滑溜不糊膩,可惜並非我喜歡那種煙煙韌韌帶麵香的類型,表現屬一般 再戰肥牛,因為感覺有點燥熱,所以對於酸辣系列只可望而不可即了 選擇溫和一點的秘製醬汁肥牛蓋飯 $45,牛肉依然是熟透但富香味 醬汁鹹甜兼備,有半分似吉野家,只是味道直接而醬汁清得多,始終是兩回事 飯底與我所愛的夠咬口質感頗有距離,不過僅是個人口味不同而已
樓下、對面街的食肆自然是最佳選擇,極限是過多兩個燈位

事實上確是頗熟的,勝在留有肉片彈性,脂肉味意外地濃而不膻

飯底與我所愛的夠咬口質感頗有距離,不過僅是個人口味不同而已
2018-10-28 311 浏览
用App叫的外賣。整體來說比店面吃一定要貴,但有心理準備還是有點嚇到。一個人吃一個米線配一個餸(一個set), 加菜和豆漿已經要近百元,吃米線的小店來說不便宜吧。味道方面很好,米線麻辣小小辣,的確只是小小辣,像我不太能吃辣的都可以吃小辣了。肥牛就普通。配來的餸是酸辣雞,少少酸辣的薑蔥在雞上面,好吃!雖然是冷的,和比較多骨。油菜另加的,那個秘製汁超美味!可惜油菜量太少,二十多元就5條生菜,太貴了。

肥牛就普通。

配來的餸是酸辣雞,少少酸辣的薑蔥在雞上面,好吃!
雖然是冷的,和比較多骨。

油菜另加的,那個秘製汁超美味!
可惜油菜量太少,二十多元就5條生菜,太貴了。
麻辣肥牛米線
麻辣肥牛米線配酸辣雞
2018-10-27
外卖送餐
麻辣肥牛米線配酸辣雞
2018-10-01 306 浏览
店名用上「外婆」,店主很大可能想煮出外婆做飯的味道並流傳下去。我坐地鐵去這家店舖,在葵興站落車,再行大約10分鐘。餐廳在一個舊商場的地舖,好易走漏眼。麵食同小食都有好多選擇,套餐好抵食吖!自製XO醬撈烏冬基本上只係食個XO醬,唔會好辣,非常惹味,好香,同大品牌嘅XO醬有好大分別,普通既食材突顯XO醬既特別。棒棒雞涼拌麵雞肉撈左d囗水雞辣味,但係冇咁油同肥,辣油撈埋麵令到辣味得到中和,好親民既辣。涼拌麵唔似熱湯麵,可以大啖大啖咁食,天氣咁熱,真係正!紫心薯餅+$18 可以追加,即叫即炸,熱到出煙。好香口,熱氣,甜味十足,抵食。麵食真係好有「家」既味道,值得一食再食!

麵食同小食都有好多選擇,套餐好抵食吖!

自製XO醬撈烏冬

棒棒雞涼拌麵

紫心薯餅

麵食真係好有「家」既味道,值得一食再食!
2018-09-15 276 浏览
平常很少到葵興的我,今次因為做義工到訪此地。舊區的小店發掘有質素的食物,誰説平價的食物不好食,這是錯誤吧!「外婆酸辣粉」整體的感覺有家庭小店,食物的種類繁多,有麻辣、酸辣、不辣等等。小食估不到有紫薯薯餅,的確需要一試。紫薯薯餅薯餅即叫即炸相當脆身,內含紫薯的味道好軟糯好好食。薯餅兩片簡直必食之選,喜歡紫薯的你一定要試。棒棒雞涼拌麵炎夏的關係吃拌麵就最好,一上桌相當吸晴大大碗抵食。棒棒雞切絲並配合辣醬、芝麻等,辣度不高相當美味。涼拌皮蛋皮蛋猶如花朵一樣美麗,皮蛋軟身配合辣椒等相當開胃。紅油抄手一碟四粒抄手小食多滋味,紅紅的以為會頗辣,原來並不是而且富有口感不俗。

紫薯薯餅

棒棒雞涼拌麵

涼拌皮蛋
皮蛋猶如花朵一樣美麗,皮蛋軟身配合辣椒等相當開胃。

紅油抄手

2018-09-11
2K
今日放假,同朋友行葵芳前,專程來葵涌試試遠近馳名嘅👵🏻外婆酸辣粉🍜🌶外婆酸辣粉🍜($43)☀️配👉🏻口水雞🐥#外婆酸辣粉 果然名不虛傳 滑劣劣嘅粉條配埋酸辣湯底好惹味😋湯底濃郁,有麻辣和酸口味,配有花生🥜、榨菜🌱和芫茜蔥,非常香口,更可自由選擇辣度,辣度由微辣至大辣,嗜辣人士可挑戰中辣或以上😋口水雞賣相吸引,灑上辣油、香蒜和蔥花等配料。雞件肉質嫩滑,配上香油味道香又不會太辣。🐄皇牌辣酒肥牛米線🍜($45)☀️配👉🏻麻辣肚絲🐷🍻充滿酒香嘅 #皇牌辣酒肥牛米線 湯底超美味👅,帶有花雕醉香的湯底配上香辣口味非常特別,第一次吃到如此配搭,推介!麻辣肚絲以香蔥伴碟,賣相同樣吸引,肚絲份量頗多,味道好又不會很辣。套餐可以優惠領加配飲品:☀️配👉🏻凍檸茶🍋(+$5)☀️配👉🏻凍檸檬可樂🥤(+$8)整體很滿意呢,價錢經濟實惠,食物好吃,雨次放假也會和朋友再來!

🌶外婆酸辣粉🍜($43)

☀️配👉🏻口水雞🐥

🐄皇牌辣酒肥牛米線🍜($45)

☀️配👉🏻麻辣肚絲🐷

套餐可以優惠領加配飲品:
☀️配👉🏻凍檸茶🍋(+$5)
☀️配👉🏻凍檸檬可樂🥤(+$8)

2018-09-06 193 浏览
尋找隱世美食系列之要搵食就揾下公司附近先la.見到掛起酸辣粉個名.勁鐘意食薯粉ge我當然要試下la.店內環境一般la.好有舊老店feel.不過算企理.坐位不多.老闆娘親切有禮.服務態度好.餐牌更新過.以前有幾蚊宋加同夫妻肺片食.之前食過幾次。個薯粉係會食上引ge.主打四川麻辣口味E家淨返主打雞男友叫左個外婆酸辣粉配口水雞$45D酸辣粉一如以往好食.但係D雞的質素一般la....囗水雞已經好味過其他雞.可能係我唔鐘意D雞切得唔靚同埋凍的關係la.我叫左辣酒肥牛薯粉配酸辣雞$45酸辣雞仲要凍D.D肉又太淋唔爽囗.真係麻麻不過個粉就好正la.我推薦::::辣酒味薯粉.個味好香好特別.加$6飲品.飲品質素一般。總結:最好食係D酸辣粉.建議大家可以單點個粉.再叫下其他宋試試.應該會好味過D雞.抽手/土豆絲/麻辣肚絲/皮蛋都不錯鐘意食薯粉可以一試
尋找隱世美食系列之要搵食就揾下公司附近先la.
見到掛起酸辣粉個名.勁鐘意食薯粉ge我當然要試下la.

店內環境一般la.好有舊老店feel.不過算企理.

坐位不多.老闆娘親切有禮.服務態度好.

餐牌更新過.以前有幾蚊宋加同夫妻肺片食.
之前食過幾次。個薯粉係會食上引ge.
主打四川麻辣口味
E家淨返主打雞
男友叫左個外婆酸辣粉配口水雞$45
跟餐配的囗水雞

D酸辣粉一如以往好食.
但係D雞的質素一般la....囗水雞已經好味過其他雞.
可能係我唔鐘意D雞切得唔靚同埋凍的關係la.

我叫左辣酒肥牛薯粉配酸辣雞$45
辣酒肥牛薯粉$45
跟餐配的酸辣雞

酸辣雞仲要凍D.D肉又太淋唔爽囗.真係麻麻
不過個粉就好正la.
我推薦::::辣酒味薯粉.個味好香好特別.

加$6飲品.飲品質素一般。

抽手/土豆絲/麻辣肚絲/皮蛋都不錯
鐘意食薯粉可以一試
跟餐配的囗水雞
辣酒肥牛薯粉$45
  • 辣酒肥牛薯粉
2018-05-08 181 浏览
上個月喺葵興地鐵站附近學完車, 好肚餓想食辣, 之前聽朋友介紹有間食酸辣粉幾好味, 於是就行左去試喇~由葵興地鐵站行, 都要行10幾分鐘先到, 舖頭細細間的, 不過嗰晚都夜夜哋, 就嚟收舖, 所以自己可以霸晒一張枱.嗰度除左酸辣粉, 仲有涼麵, 米線同烏冬, 山長水遠嚟到, 我當然係揀左至愛既酸辣粉啦~ 碗嘢既賣相都唔錯, 見到都流口水, 我叫中辣, 少少酸, 湯底唔算好油, 辣椒碎唔係好多, 不過都夠辣味, 紅薯粉係粗粗哋圓條嗰隻, 煙煙UNUN幾好味, 餸我揀左豬頸肉, 雲耳同鹵水蛋, 豬頸肉幾爽身, 又夠淋, 好味, 雲耳同鹵水蛋都唔錯, 混埋湯底一齊食, 正~ 總結嚟講真係幾好味, 朋友冇介紹錯.3餸1粉都係42蚊, 不過地點就偏僻左啲, 如果有機會經開嗰頭, 一定會再食!!!!!

總結嚟講真係幾好味, 朋友冇介紹錯.

2018-04-17
openrice搜尋 外婆酸辣粉又係我揾好食地方° 我第一次食,帶埋朋友白老鼠,價錢都接受到° 套餐包括 一半麵食 一半小食 我點餐 泡椒鳳爪 醃得好鹹 跟餐 辣酒豚肉米線 湯底好正 。朋友點左 酸辣粉 跟餐手撕雞 。我哋另加一個 蜜汁雞翼 好好食依間係不錯的食店。
openrice搜尋 外婆酸辣粉

又係我揾好食地方°

我第一次食,帶埋朋友白老鼠,

價錢都接受到°

套餐包括 一半麵食 一半小食
朋友點左 酸辣粉 跟餐手撕雞 。

我哋另加一個 蜜汁雞翼 好好食

依間係不錯的食店。

• 小食
2018-04-10 153 浏览
葵興扮工仔有福了😛 可以送外賣🥡 要留住一個人 先要留住佢個胃🙊🙈 呢間可以變飯堂 超抵食又好味既外婆酸辣粉!跟套餐都係$43 有碗麵加個小食 一人一個套餐 變相多幾個餸😀🤤 .外婆酸辣粉 酸辣度 正好合我口味 香口花生 榨菜 莞茜蔥 配滑溜溜薯粉 薯粉吸哂酸辣湯🤤配洋蔥蒜泥頸肉 .辣酒肥牛米線 湯帶有淡淡酒香味 食落唔會話好辣 唔油膩 配個酸辣雞 味道似泰式雞 酸酸 辣辣 食落惹味開胃❤️ .再追加紅油抽手(半份) 還不錯 皮夠薄夠滑 個汁酸酸的!試下個咸檸7 夠咸夠檸🤭😺因為真係試過唔咸既咸檸 甜多過咸! 所以真係可遇不可求啊😂😂.呢餐兩個人食 有麵有小食有野飲 食得飽 承惠$116 真心覺得可以翻兜👍😎

• 外婆酸辣粉
  • 辣酒肥牛米線
  • 紅油抽手
  • 酸辣雞
  • 洋蔥蒜泥豬頸肉
2018-03-15 126 浏览
今日下午同兩個同事一齊去食一間叫做外婆酸辣,我就叫了一碗酸辣烏冬烏加棒棒雞,酸辣烏冬嘅二,好味同我一般食嘅酸辣米線唔同,佢嘅酸辣粉特別香有夠酸小小辣,棒棒雞係有啲麻辣但味道不錯,我哋有試咗酸辣雞,碟雞好香滑,加$5就可以飲埋汽水,價錢又抵又好味,值得一試!
2018-03-15
已經去了這間幾次了,水準也保持很好,星期一去食的時候,菜單有少少改變,但也不會改變我對這間小店的評價,喜歡他的口水雞,濃湯米線,其實好多餸都好好食,真係食得出用豬骨煮出嘅靚湯,有人情味的小店,抵讚!

口水雞
口水雞
2017-12-04 213 浏览
一直都好鍾意食酸辣粉,最鍾意個種又酸又麻又辣既味道。除左傷心酸辣粉、都未食過其他店既酸辣粉,今日行過見到有間外婆酸辣粉,就去試下啦。套餐有好多小食可以配搭,我地四個人每人揀個面,再搭不同小食share.外婆酸辣粉:夠辣亦好夠熱,有花生、蔥、筍等材料,但建議可以加多少少麻辣味。濃湯米線:湯比較清、有腐竹同蔥。XO醬肉碎烏冬:普通左少少同太細碗。小食都比較細碟,份量多些就好啦,幾樣看似辣但其實唔辣既,唔食辣既都應該接受到。總括黎講,好食但嫌份量少。

套餐有好多小食可以配搭,
我地四個人每人揀個面,再搭不同小食share.

外婆酸辣粉

濃湯米線:湯比較清、有腐竹同蔥。
婆湯米線

XO醬肉碎烏冬:普通左少少同太細碗。

總括黎講,好食但嫌份量少。
2017-11-20 164 浏览
琴晚飲酒飲得太犀利,老媽子星期一唔想煮飯,索性落去葵興光輝圍,尋找美食。 口淡淡冇乜胃口,不妨試下四川風味外婆酸辣粉。裝潢雖不稱上美,只因為做四川菜 配麻、酸、辣渾以三味,更重要是,用心多於一切。產品簡單分為三個組合,單點粉麵、單點小食、粉麵加小食套餐。點了口水雞套餐,口水雞先到,雞肉嫩滑而鮮, 沉浸在麻辣醬汁,汁底偏港式口味,落重本用豆瓣醬,混在一起吃,彷如老四川的味道, 充滿老民國情懷,香辣濃情,和暖溫馨。濃湯米線,25蚊包一款餸,再加一餸都只係 30蚊。川式豬頸肉,份量十足,外香脆內酥軟嫩滑, 加上川式純磨白蒜泥,特別惹味,十分適合喜歡bbq的朋友。川式豬頸肉即叫即炸,惹味非常,加$4要杯即磨凍豆漿,即磨黃豆香溢芬芳,為剛才的辣和炸物,熱氣解膩去火。

產品簡單分為三個組合,單點粉麵、單點小食、粉麵加小食套餐。

濃湯米線,25蚊包一款餸,再加一餸都只係 30蚊。
川式豬頸肉

2017-11-20
川式豬頸肉
2017-11-10 173 浏览
鍾意食辣野嘅人一定要去試,份量啱啱好,自己又可以再加辣,尤其係個土豆絲超級正仲有洋蔥伴豬頸肉,忍唔住要返兜叫多一碟,強烈推介係個炸紫薯餅,牛柏葉又好爽,簡直唔使講嘢,食到停唔到口歡迎大家去試吓,仲有靚靚事頭婆招呼得好好。一定會再返轉頭幫襯
2017-11-09 129 浏览
在葵涌區工作有樣好 食可以好平 以前係尖東返工要食一百完午餐 係呢區就平啦 一半價錢 (雖然不是很平) 但起碼食的有點特色 好似今日晏 去左外婆酸辣粉咁 四川菜 店鋪環境一般 不過坐螎離的太太們 係咁話 嘩好多油呀 乜佢地唔知譚辣 係會有辣油嫁咩🙈