2020-01-19 154 浏览
呢个面超大一碗(好似系叫担担面),$42左右,我同女性朋友2个share都岩岩好,可以拣唔辣,系落单嘅时候同服务员讲就得啦,面嘅软度啱啱好,可以话系呢度嘅招牌菜呢个醉鸡冇咩特别,可能因为我唔锺意有酒嘅野食,觉得有少少苦,所以个人唔系太锺意佢呢个素鸭斋卷(唔记得系咪叫咁嘅名),一咬落去佢嘅味道超香,外层有少少脆,超级好食个炒饭印象中系$92 ,一开始要捞个羹去个饭到,但系佢实在冇咩特别,人哋唔讲我都唔知有羹,以为系一个普通炒饭,所以呢一个真系超级唔抵食镇江肉算有水准 ,同我第二间食嘅上海菜差唔多,值得一试

镇江肉算有水准 ,同我第二间食嘅上海菜差唔多,值得一试

2019-11-03 467 浏览
一行三人嚟到夏面馆食lunch,有午市自选套餐,选择又多。提提大家1点前卖单仲有85折,几抵食。套餐包括1款小食+饭面+饮品葱油拌面加红油抄手$50成个抄手到落碗面度一齐食,抄手既汁唔系辣既,反而甜甜地,捞埋一齐食味道唔错,仲有大葱都好正,大家都可以试下。上海担担面加四季豆$56碗面好大碗,足够我地3个女仔食,所以净系叫左两个餐,汤底好饮浓郁嘅麻酱味。四季豆系冻食小食,都系大大碟咁。提下大家如果食面,记得叫佢剪下啲面,会比较容易食ka

套餐包括1款小食+饭面+饮品

葱油拌面加红油抄手$50

上海担担面加四季豆$56

提下大家如果食面,记得叫佢剪下啲面,会比较容易食ka

2019-09-30 476 浏览
今日带大家发掘下乐富既好野食 6点几入座 吾算好多人 位置安排都算阔一坐底侍应就送上热辣辣既茶 睇下个menu食咩好最後叫左个唐芹鲜肉水饺($38)同埋黄鱼煨面($68) 两道菜都冇令我失望唐芹鲜肉水饺有6只 水饺皮厚度适中 咬落去有啲肉汁“咇”出黎 仲有淡淡既唐芹味 用料好足而且肉质好鲜嫩 值得一赞主角黄鱼煨面上黎啦 真心好大碗 上面有啲雪菜做装饰啲面食极都有同埋弹牙 黄鱼嫩滑而且吸收哂汤既精华 一个字:正特别要赞既系汤底 饮得出真系用左好多条鱼煲成既汤底 而吾系味精汤 小编都忍吾住一路食一路饮 最尾净番一半汤 实在太大碗啦连埋茶位费4蚊以$121结账 非常值得

一坐底侍应就送上热辣辣既茶 睇下个menu食咩好

2019-09-29
唐芹鲜肉水饺
黄鱼煨面
2019-08-22 425 浏览
今天去乐富夏面馆,简单食个午餐。最快是午餐套餐,有多款面和饭,再加小食选择云吞、红油抄手、春卷、锅贴等。我选了葱油拌面配手拍青瓜,估唔到有咁大碟青瓜, 爽口,味比较淡,另外畀错咗青菜煨面, 因为赶时间就冇换到啦,青菜系菜脯、菜乾,所有材料都系淡味,加埋一齐食,清清地,都算唔错。另一个是雪菜肉丝炒年糕,味道适中,正常,感觉好健康,配2只小笼包,有肉汁,但皮比较厚。环境整洁,但有些迫,食物清淡,每位@62,午餐价钱差不多啦,因为它配有一份小食,可以再来呀。
今天去乐富夏面馆,简单食个午餐。

2019-07-07 483 浏览
夏面馆是一家上海面馆,特色之处在店内普遍食品较一般上海菜馆健康轻盈,比较清淡低盐低糖。点了前菜、点心、主食等各种类式嚐一下。蟹粉小笼包小笼包皮厚度适中,每粒平均十多摺,肉馅及汤汁比例刚好,肉馅较绵絮富肉香,汤汁鲜美,蟹粉置在小笼汤包顶端,些许蟹黄汁渗出。整体可以,不过七十元四只小贵。夏味燻蛋燻蛋蛋白弹牙有韧度,蛋黄偏实心甘香软滑,香浓蛋香味重,个人比较喜欢融心蛋黄类型。鸡丝粉皮以青瓜丝及肉丝拌花生酱及粉皮,青瓜爽脆,肉丝偏瘦,花生酱及粉皮比例还可以。菜肉馄饨面面质属幼身有韧性,质感较柔软。馄饨皮超滑溜,菜肉小巧但饱满,肉汁丰富。发现香港的馄饨都做得不错,起码馄饨皮滑不溜口,肉馅也不过不失。三鲜汤年糕以大白菜、香菇、猪肉、萝卜、虾仁等熬汤,汤汁奶白香滑,味道鲜香。年糕份量多,口感烟韧,不过吃多几口,感觉易腻。
蟹粉小笼包
夏味燻蛋
鸡丝粉皮
菜肉馄饨面
三鲜汤年糕
2019-07-01 299 浏览
因为赶时间,在乐富简单找过地方午餐,夏面馆有位,即入。最快是午餐套餐,有多款面和饭,再加小食选择云吞、红油抄手、春卷、锅贴等。选了葱油拌面配手拍青瓜,青瓜爽口,味比较淡。另外却来错咗青菜煨面, 因为赶时间就冇换到。青菜系菜脯、菜乾,所有材料都系淡味,但加在一起,清清地,都算唔错。另一个是雪菜肉丝炒年糕,味道适中,正常,感觉好健康,配2只小笼包,有肉汁,但皮比较厚。环境整洁,但比较迫。食物偏清淡,2人每位$62,午餐价钱差不多。因为面加一份小食,可以再来呀。
因为赶时间,在乐富简单找过地方午餐,夏面馆有位,即入。

2019-05-22 418 浏览
呢间夏面馆都几难搵 要喺商场行一阵先搵到个入口佢地既lunch set有得简前菜 主食 同一杯饮品 我就拣咗担担面,同炸排骨,仲有锅贴。味道都正正常常罗都算太份,如果系西式嘅话两个人叫一个lunch set加少少就够㗎啦。味道方面正正常常,没有任何惊喜。环境都舒服,乾净企理。
呢间夏面馆都几难搵 要喺商场行一阵先搵到个入口
佢地既lunch set有得简
前菜 主食 同一杯饮品
味道方面正正常常,没有任何惊喜。
环境都舒服,乾净企理。
  • 排骨担担面
2019-05-04 392 浏览
因为住在附近,我们一家不时会光顾乐富广场三楼的夏面馆。上海菜馆一般都有素菜包或青菜煨面等素食,夏面馆也不例外。今次不算很饿,叫了青菜煨面、麻酱拌面、家常煎饼和豆浆。豆浆唔太甜,正常麻酱拌面系热食,麻香味浓,我们机乎每次都会叫。家常煎饼一份四件,薄薄的脆片,香口松化,即叫即制很新鲜热辣地方宽敞,算舒适。今天较少人,很静,服务还算勤快。间中顾客较多的时候,可能会比较难找服务员。夏面馆的选择多,价格是一般大众可以负担,作为街坊食堂也不错呢!
因为住在附近,我们一家不时会光顾乐富广场三楼的夏面馆。
上海菜馆一般都有素菜包或青菜煨面等素食,夏面馆也不例外。
今次不算很饿,叫了青菜煨面、麻酱拌面、家常煎饼和豆浆。
豆浆

豆浆唔太甜,正常
麻酱拌面

麻酱拌面系热食,麻香味浓,我们机乎每次都会叫。
家常煎饼

家常煎饼一份四件,薄薄的脆片,香口松化,即叫即制很新鲜热辣

2019-04-21
豆浆
麻酱拌面
家常煎饼
2019-03-17 473 浏览
🤣最近真系系乐富食得多,今次又系乐富觅食la,本身想食上海xx, 但妈妈想试新野,所以就嚟咗呢间。口水鸡拉面($72)价钱嚟讲唔算特别平,不过佢包埋饮品同前菜,差唔多la🤣。前菜我哋简咗烤麸😍,烤麸真系百吃不厌,佢系冷盘嚟,甜甜哋,索哂d汁,好快就比我哋清哂。口水鸡同埋d面会另上,佢既口水鸡几特别,仲搽咗花生酱,不过好辣😅,有d顶唔顺😳,虽然好吃,但吃得好辛苦🤣,因为辣得济,系咁饮水。雪菜肉丝炒年糕($63)年糕唔系一片片,而系一块块🤣,比较厚身,但系都好烟韧。不过我觉得佢配料唔够,尤其系雪菜,淡味咗d,但妈妈话好好食,因为佢食得比较清。豆沙锅饼(+$12)午餐套餐加钱就可以叫多份甜品,我真系好中意呢个甜品😍😍😍😍😍,佢即叫即整,热辣辣,外皮好脆,但入面烟烟韧韧咁,豆沙甜而不腻😍,12蚊真系好抵arrrrrrrrrrrr

口水鸡拉面($72)

雪菜肉丝炒年糕($63)

豆沙锅饼(+$12)
豆沙锅饼
豆沙锅饼
2019-03-10 287 浏览
食个下午茶面餐 见到都无胃口 汤面啲汤好似白开水 面就得小小 件牛展味道就一般般 服务员态度一般般啦 环境尚可 我想应该都无下㳄....................... .
2019-03-03 301 浏览
试过上海姥姥,都系走返黎夏面馆~两间食嘅野差唔多,不过轮经济实惠,夏面馆性价比高啲!金牌菜肉炒饭好足料,味道刚好,饭亦炒得乾身!两个大人食每人可以有两碗满👍🏻小笼包次次都新鲜热辣,因为头顶有窿,方便将醋加入去,肉汁丰富!今次无食黄鱼煨面拣左嫩鸡煨面~之前试过黄鱼好嫩,不过要小心有骨~嫩鸡真系好嫩口,加埋小棠菜口感一流!反而银丝卷就麻麻,入面一啲丝都无,似炸馒头多啲🤷🏻‍♀️红油抄手粒粒都好大只,不过唔够辣~
反而银丝卷就麻麻,入面一啲丝都无,似炸馒头多啲🤷🏻‍♀️
红油抄手粒粒都好大只,不过唔够辣~
2019-03-02
2019-03-01 231 浏览
今日工作午餐又去乐富,不过唔系食米线,系面条啦。神仙要吃面,也到夏面馆门口张海报又几笑容可掬。中式茶楼装修风格,古色古香咁,座位几多,又够宽松。中午有lunch set,一凉菜一面一饮品。我就食蒜蓉四季豆+排骨担担面+夏伯伯酸梅汤,盛惠77(中午都收加一服务费,so bad)讲翻食物,蒜蓉四季豆是凉菜,所以真的是冷的,还是热的好吃上菜速度好快,不错。不过担担面好大碗,我食唔完。可能是麻酱花生酱太腻,所以食少少面就饱了。担担面汤底比较多水,不会太浓稠。酸梅汤我就觉得麻麻,好淡
今日工作午餐又去乐富,不过唔系食米线,系面条啦。
神仙要吃面,也到夏面馆

讲翻食物,蒜蓉四季豆是凉菜,所以真的是冷的,还是热的好吃
2019-02-21 242 浏览
通常在有课堂,而又不常求其在颓can吃的时候,小弟往往会跑到就近的乐富去医肚,常去的地方是到街市的熟食档去买抵食夹大件的三餸饭。如想坐低的话,这儿就属我的首选了....时候尚早店内人不多,但我就要赶着食完回去开工,从下单至吃完,都花不用半小时就搅定....想饱肚一点,决定舍弃叫汤面而取炒饭。一道菜粒咸肉炒饭,饭太黏身且无论菜粒与咸肉皆少及细碎得可怜;饭更好像下了师傅调味,这於我而言绝对是不收货的....小笼包相对上就做得好多了 ---- 皮薄、多汁、不易夹穿而肉不太嚡口,是在水准以上....两道拉匀起来,算是扯个平手,给个OK脸好了....

两道拉匀起来,算是扯个平手,给个OK脸好了....
2019-02-02 243 浏览
令人惊叹的金牌菜肉炒饭(HKD58)初头见到卖相呆了,咁样既金牌炒饭,我对碟炒饭仲有d期望,但一试,饭身硬,味淡,用料孤寒,白饭不如。金牌...?黄金虾球(HKD118)份量少、卖相差、一碟所谓虾球竟有一半是番薯扮虾球。另外,叫了糖醋鱼,小笼包及蟹粉豆腐煲(HKD98),味道认真麻麻,晚市价钱昂贵,但所有野都令人失望及难以置信。夏面馆,成功列入黑名单。带着屋企人谂住黎食餐好野....真系非常失望。
令人惊叹的金牌菜肉炒饭(HKD58)

黄金虾球(HKD118)
份量少、卖相差、一碟所谓虾球竟有一半是番薯扮虾球。

夏面馆,成功列入黑名单。

带着屋企人谂住黎食餐好野....真系非常失望。

2019-02-02
庆祝纪念
团年饭
2019-01-10 340 浏览
今日约人食饭,我中意食淀粉类食物,好似包同乌冬咁所以特别中情於上海菜😋,朋友就话不如试下夏面馆,反正唔远,我地去到午餐都就变晚餐啦😑,入到去见到佢既装潢,好古色古香,灯罩都用瓷泥做,木既枱櫈,坐就唔系话好坐,但算有风味🙈好彩唔洗等,坐底左我就划单好饿ㄚ😖我地叫左4个套餐排骨担担面,都算唔错,但唔特别,之後白律肉丝炒年糕,我就觉得煮软些会更好食,另外个上海炒面同配既小笼包,系我今餐最欣赏既👍,唔太浓,但吸引人ㄧ口接ㄧ口到食完,所以我地配左4笼,真系好夸张.最後系香辣牛腩面,配豆沙锅餠,个饼味道好淡,咬ㄧ啖就唔想食🙈但我地都好乖咁食完,个面用准山面想试试,结论系我唔中意,我觉得都可以,但佢已被我分类去见到可能会食,但唔见唔会谂起既餐厅😂