2020-11-11 143 浏览
等咗一百張枱,先有枱,間間分店都咁多人。食過幾次都係覺得第一次最正,海膽壽司又細舊咗,沒有鮮甜味。今次去試咗個白桃雪芭,幾有驚喜,可能我鍾意食甜品。不過17蚊舊吞拿魚腩壽司都抵食,難怪長期排隊。
白桃雪芭
2020-11-10 191 浏览
好高期待,好大落差提前一個月預約,到店之後有空位都無得坐,等到預約時間先可以入座。其實發覺一半座位都無人。應當都唔係疫情原因。唔知點解要等。其次服務生口齒不清,態度敷衍。開舖一個鐘啫⋯好似未訓醒,完全聽唔清楚佢介紹D咩。鞠躬係180度⋯食物質素都差,wasabi冇味。飯捏得散。刺身雪藏味重,有筋,有腥味。除左差都俾唔到其他評價,簡直慘不忍睹⋯炙燒壽司同茶碗蒸好少少,正常味道。已經係我食過最難食既壽司⋯吉x島既都好食過佢喇!價錢係平,味道實在太差!!!救命,點解有咁多好評?絕無下次
好高期待,好大落差

炙燒壽司同茶碗蒸好少少,正常味道。

救命,點解有咁多好評?
絕無下次

2020-11-10 115 浏览
是夜在深水埗運動場做完運動行過馬路到對面的sushiro平日lunch time 見好多人排隊但今晚已經過咗9點, 等嘅人少d, 只等咗15分鐘左右可以入座了,雖然講明10點15分左右就last order.但我們實在饑腸碌碌, 只用了差不多一個鍾時間狂掃22碟壽司, 一碟小食(炸甜蝦) 盛惠$369推介嘅有天婦羅壽司, 主要係呢個size夠大, 蝦夠大, 包外圍嘅壽司米飯也多, 一碟三件, 實在豐富, 其他的壽司類魚生一點也不吝嗇大大片, 唯獨是壽司米醋不夠酸味,同糖嘅甜味平衡上有點失衡, 唔推介嘅可能會係腐皮壽司,內裡米飯太少, 蛋壽司也是比較失望嘅質素, 希望店方能夠放多一些心機在這類型最基本的種類方面, 最簡單的要做得好其實不容易, 亦往往最容易被忽略,

天婦羅蝦卷
2020-10-17
$184.5 (宵夜)
天婦羅蝦卷
2020-11-08 112 浏览
又想吃壽司,就特地又到壽司郎!依然是這麼多人在外面等候,今日我們5點多拿票,7點左右就能進去吃了依然是很高質,很好吃!等待是值得的!有新出的食品,一定會再來的!
2020-10-03
2020-11-05 99 浏览
一位難求既壽司郎有幸食過兩次,真係難book位到一個點,其實係咪真係咁好食呢?🌚大部份壽司都新鮮好食,其實覺得同元氣差不多,但佢多選擇之下唔覺唔覺就樣樣都想食,樣樣都嗌啲😆最後埋單發覺都唔係好抵食,每人200走唔甩,貴過食元氣😆今次主要都係食鰻魚壽司、燒三文魚壽司,魚肉大大件唔孤寒,三文魚有油香、鰻魚鬆軟無骨刺。但海膽就食唔到有鮮味。

今次主要都係食鰻魚壽司、燒三文魚壽司
2020-11-02 160 浏览
原來佢嘅中拖羅真係好好味! 建議大家如果可以網上book位嘅話就book咗先 (當日係星期日)因為真係超級多人排隊我同朋友兩個人都排咗over 三個鐘佢會有個預計時間你要等幾耐。所以途中我哋去咗隔離嘅戲院度睇戲。出到嚟之後都仲等一個鐘。哈哈 撇除等候時間,食物質素非常高,試咗大約12至15款食物。整體質素好好👍👍非常推介 必食中拖羅 三文魚子 左口魚 真叼 帶子 😆同埋甜品: 焦糖布甸🍭🍮美中不足:係有份油甘魚唔係太新鮮 同埋我哋食嗰份海膽相對好似唔係咁新鮮 我同朋友 兩份嘅海膽都係麻麻地🥺我哋下次都會再去 人均消費大約$250左右 🤫🥰 其實以咁樣嘅價錢同咁樣嘅質素來講。真係好抵食- 真實食評「五個⭕️為滿分」味道:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️/滿分爆棚環境:⭕️⭕️⭕️/等候時間實在太長價錢:⭕️⭕️⭕️⭕️/算係好抵食架啦
原來佢嘅中拖羅真係好好味!
建議大家如果可以網上book位嘅話就book咗先
(當日係星期日)
因為真係超級多人排隊
我同朋友兩個人都排咗over 三個鐘

非常推介
必食中拖羅 三文魚子 左口魚 真叼 帶子 😆
同埋甜品: 焦糖布甸🍭🍮

我同朋友 兩份嘅海膽都係麻麻地🥺

- 真實食評

「五個⭕️為滿分」

味道:⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️/滿分爆棚
環境:⭕️⭕️⭕️/等候時間實在太長
價錢:⭕️⭕️⭕️⭕️/算係好抵食架啦
  • 特選大吞拿魚腩
2020-11-01 88 浏览
今次食秋冬限定(食慾之秋),有多款特別壽司,其中揀了數款有興趣來食。鱈魚白子軍艦,軟綿綿好creamy好濃郁,配酸酸甜甜醋jelly,味道幾夾。白子係香港少見,有興趣又未試過嘅朋友,可以試下,價錢及味道都好吸引。帶子雙味,醬油炙燒唔會好咸,燒過有醬油香,味道也濃縮左;味噌炙燒偏咸,但味噌沉實的咸香味,仲有種田野feel。海松食貝,爽爽地有微微鮮味,幾清爽。螢光魷魚,味道好咸鮮濃郁,咬落去爆發鮮甜汁液,估唔到咁正。蝦三味,好抵食,有甜蝦的柔軟鮮甜,仲有熟蝦的爽彈甘甜,還有虎蝦的彈牙鮮味。吞拿魚蓉好肥美甘香,魚脂入口更易溶化,滿口魚香。池魚肉質結實爽口,味道清淡,魚味明顯。巴斯克烤芝士蛋糕,果然特別香軟,味道濃郁,口感軟綿輕盈。

海松食貝,爽爽地有微微鮮味,幾清爽。

螢光魷魚,味道好咸鮮濃郁,咬落去爆發鮮
甜汁液,估唔到咁正。

吞拿魚蓉好肥美甘香,魚脂入口更易溶化,滿口魚香。

池魚肉質結實爽口,味道清淡,魚味明顯。

巴斯克烤芝士蛋糕,果然特別香軟,味道濃郁,口感軟綿輕盈。
2020-10-29
午餐
2020-10-31 93 浏览
之前一直book唔到,book到都要等個幾月。未試過荔枝角新分店,之前都係試佐敦的。手機預約去到等左十幾分鐘就有得入都算快,職員都係好禮貌咁問你係咪第一次試食同你講解,限時60分鐘所以好快叫到成枱都係好係野食,坐bar枱所以有少少逼唔夠位擺。中拖羅一如以往高質,叫左幾件,仲有期間限定既海膽好新鮮,仲有個好似係叫帶子雙食嘅都兩個食法都好好食,三文魚腩加三文魚子都係好食。期間限定嘅仲有一個叫油甘魚天身寫住係特殊部位嘅壽司,因為佢冇相好似好神秘所以就叫咗黎試,都幾好食。另外仲有個新既開心果蛋糕都幾好食。總結,試過兩間分店,水準都係高,係食壽司嘅高CP值之選。

總結,試過兩間分店,水準都係高,係食壽司嘅高CP值之選。
2020-10-31
2020-10-31 72 浏览
上次經過舖頭見到爆多人等位 心諗乜料呀 排晒長龍 咁啱有次早去荔枝角果邊 就去試一試間野去到未夠鐘開門 已經有人响到等 實在太誇張排了半小時 用餐時間一小時 係小左啲 不過ok la!壽司大大舊 好味 好新鮮 好正 二人午餐 埋單4百零蚊 我覺得都ok ar
上次經過舖頭見到爆多人等位 心諗乜料呀 排晒長龍
咁啱有次早去荔枝角果邊 就去試一試間野
去到未夠鐘開門 已經有人响到等 實在太誇張
排了半小時 用餐時間一小時 係小左啲 不過ok la!
2020-10-31 56 浏览
又黎壽司郎啦😋一坐低就order左個溫泉蛋烏冬,流心蛋加彈牙日本烏冬,又係好難唔好食的。甜蝦帶子壽司正常水準,肥牛真係同壽司飯唔夾咖🌚原條鰻魚又係必食之選。你估佢唔到甜品係做到好好,食完仲想食呀。
2020-10-28 81 浏览
自從無再食某連鎖壽司店後,都好少食壽司,成日聽到人話食壽司郎壽司郎,今次同男朋友見到只需等10分鐘我地就即刻㩒飛去食!雖然見人排隊成日排好耐,但原來有個壽司郎apps等位都幾方便呀~格黎就係戲院睇陣trailer就已經到我地~必試既一定係吞拿魚同卡達拉娜~平時食既吞拿魚我都會覺得好腥唔好食,但呢到既吞拿魚唔腥之餘仲好易入口,同日本個啲有得揮!而我男朋友就最鐘意食壽喜燒牛肉壽司,因為佢係正宗食肉獸,所以肉類佢都岩!佢仲狂encore🤣🤣另外比較深刻仲有帆立貝同鰻魚,但其實好多都好好食~仲有個焦糖蕃薯!係凍食但啲焦糖佈滿個蕃薯真係好正仲好有口感,最後個甜品卡達拉娜真係好正!!愛食甜野既必試啊😍😍
自從無再食某連鎖壽司店後,都好少食壽司,成日聽到人話食壽司壽司郎,今次同男朋友見到只需等10分鐘我地就即刻㩒飛去食!雖然見人排隊成日排好耐,但原來有個壽司郎apps等位都幾方便呀~格黎就係戲院睇陣trailer就已經到我地~
2020-10-27 94 浏览
呢間壽司店開張到而家都係咁多人去追捧,次次拎飛都要等好耐,如果book枱更加係要等幾個月之後,所以策略永遠都係拎完飛之後去附近行吓,通常一個鐘之後就差唔多可以入座,今次都係咁⋯首先當然食大拖羅,油花雪花入口即溶嘅口感,赤身肉質實淨充滿魚香~花之戀壽司大大件、鰻魚壽司香濃醬汁、帶子壽司新鮮、蝦壽司三款都唔錯~~最正既係海膽壽司,份量多多,鮮味十足,唔會腥,good!仲有茶碗蒸,嫩滑既蒸蛋,又有海鮮既鮮味!

最正既係海膽壽司,份量多多,鮮味十足,唔會腥,good!
仲有茶碗蒸,嫩滑既蒸蛋,又有海鮮既鮮味!
其實我都book左兩個月後同屋企人食,但真係好想搶先嚟個preview😭所以自己一條友去試,點知!!雖然係禮拜六,但等25分鐘就有位😍我果陣16:00攞位無咩人,但一去到16:10-16:15就突然人山人海🥴‼️以我不專業嘅推斷,週末想食又唔想等咁耐,最好15:30-16:00攞飛‼️1️⃣$12 期間限定北海道產稻烤三文魚x1 (5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌖)頭一啖無食葉,感覺係幾普通嘅三文魚壽司,無咩稻烤嘅味道🤔但食埋塊葉,三文魚嘅油香突出左好多🤤結論係,中間塊香葉(?)一定要一齊食!2️⃣$12鮮蝦天婦羅x2 (5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕)滿分!!兩隻蝦都長過我食指,炸衣熱得嚟脆,但令我非常驚喜嘅係,一咬落去,裡面嘅蝦都係爽口到不得了👅有水準到令我對其他天婦羅款都好有興趣!3️⃣$12鹽燒厚切鯖魚 x2 (5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕)無骨 + 唔腥 + 厚肉 + 調味啱啱好,無話可說直接再次滿分🤤食完覺得好幸福🤣最特別係上面有蘿蔔蓉解膩/ 癖腥,又真係幾有用🤔4️⃣$12長鰭吞拿魚x2 (5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌗)我對呢碟無特別印象,只能說明佢普普通通😂但亦係呢碟令我發掘到下圖右

1️⃣$12 期間限定北海道產稻烤三文魚x1
(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌖)
北海道產稻烤三文魚

2️⃣$12鮮蝦天婦羅x2
(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕)
鮮蝦天婦羅

3️⃣$12鹽燒厚切鯖魚 x2
(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕)
鹽燒厚切鯖魚

4️⃣$12長鰭吞拿魚x2
(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌗)
我對呢碟無特別印象,只能說明佢普普通通😂但亦係呢碟令我發掘到下圖右邊最矮果支醬油😍食第二舊果陣點呢個醬油,質素好似提升左一個level,所以極力推薦呢個醬油!!
長鰭吞拿魚

5️⃣$17特選中吞拿魚腩 x1
(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕)
講真最大期望係呢碟,但最失望竟然都係呢碟😕首先賣相唔算吸引,食落第一啖有筋,令我第一印象直線下降😂其餘部分嘅質感味道雖然正常但唔出色,挽救唔到我心中嘅印象😂
特選中吞拿魚腩

6️⃣$12蘿蔔蓉炙燒三文魚 x2
(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕)
炙燒三文魚係我嘅愛🥰呢個未去到入口即融嘅程度,但好有油香,而上面嘅蘿蔔蓉可以瞬間解膩,perfect match😎
蘿蔔蓉炙燒三文魚

總括嚟講,對比其他大型連鎖迴轉壽司店,我一定會揀壽司郎,因為除左吞拿魚之外,其他壽司性價比都好高❤️可以揀嘅款式又多,食多幾次都未必試得曬,已經期待緊兩個月後🥳

2020-10-17
北海道產稻烤三文魚
鮮蝦天婦羅
鹽燒厚切鯖魚
蘿蔔蓉炙燒三文魚
「壽司郎」無人不識,隨住佢愈來愈多分店,開到連長沙灣同荔枝角交界都有一間。位置相對隔涉,但人流仍然好高👏,呢個世界上已經無嘢阻止到香港人對日本菜嘅喜愛。朋友喺長沙灣嗰邊返工,由於佢好想食,我又仲未試過,所以佢等餐廳一開門就去㩒飛仔,你知啦壽司郎個App長期都無哂即日籌,甚或訂到2046都無㗎嘛😂。意外地呢日早上11點半左右㩒飛,20分鐘內應該就入得;但我未嚟得切,所以佢唯有拎後補飛(即叫原號碼後30分鐘內適用)。我哋最終12點3左右入得,雖則拎飛嗰陣有分迴轉位或者卡位,不過原來安排入座時都係無分,但都會問聲你O唔OK迴轉位嘅。嗌飛次序我唔知係點,你唔會估到補飛幾時會嗌😅。唉,我仲發現一樣幾令人失望嘅事情😞,就係餐廳多人等位某程度上係故意「造」出嚟。本身我天真以為餐廳為符合防疾要求只開一半座位,所以門口望到嘅迴轉枱無坐滿係正常。但點知原來唔係🙄,例如我坐11號位,旁邊10號位根本唔係有上一台客食完要執枱抹枱先唔嗌住,而係等張枱足足空咗15分鐘、我哋開始食嘢,先至有個男仔入座。我相信門口見到嘅座位亦係同一情況,目測唔覺之前有人食完。今時今日嘅壽司店竟然仲有迴轉帶,真係有點匪夷所思、多此一舉
今時今日嘅壽司店竟然仲有迴轉帶,真係有點匪夷所思、多此一舉!正正因為壽司要即叫即整先新鮮,放喺度嘅往往無人問津,所以趨勢先將迴轉帶淘汰🤔。我肯肯定同你講我自己就唔會拎迴轉帶上嘅壽司食。同時,餐廳亦因為有迴轉帶而令埋單時要店員嚟數碟...,又無聊又嘥大家時間。
點餐係用電子屏幕自行落單🖥,每次只可以點四款食物...,有啲煩,要分好多次,但可能因為佢知迴轉枱唔夠位擺😜。價錢算OK嘅,大致上分為幾個價格,消費幾多自己話事,最平$12嗰款都有好多選擇,豐儉由人。
未食之前已經再有另一樣嘢令我幾唔高興,就係大部份壽司碟嘅碟邊都唔太乾淨,掂完隻手有油😖。利申我係用筷子食壽司,而唔係用手。其實睇相(下面介紹食物啲圖片)都見到囉,就知我無講大話。
終於入正題,到食物部份🙈。先講整體感覺就係味道好普通,唔想承認都要講某集團嘅X氣壽司係明顯好食啲,價錢定位亦差唔多。
炸甜蝦
炸甜蝦($17),呢個係全餐最正㗎喇,亦係唯一可以用好食😋嚟形容。甜蝦無刺身嗰啲咁奀,成隻炸脆哂連頭都食得,熟咗嘅甜蝦肉無咗份甜味,但就反而帶有燒蝦嘅香氣🍤。成份大約有六至七隻,兩個人都勉強夠食。
茶碗蒸
茶碗蒸($19),朋友話之前食過覺得好高質,又多料,點知打開第一眼見到嘅係蒸蛋面皺哂皮,朋友頓時變得尷尬😳,因為剛剛仲大推哈哈。我估計應該係蒸耐咗或者疏唔到氣先搞成咁,但味道都過得去嘅,料亦真係多,有雞肉同帆立貝等。
炸雞軟骨
和風鹽味炸雞($27)及炸雞軟骨($17),兩樣都相當唔掂,🐔雞翼個樣唔吸引,外皮好似蒸雞翼咁,但食落脆嘅,之不過一咬亦覺得好多油。雞翼中間斬開一分為二,唔係單骨咁分,其實夾埋只係得兩隻而已,唔多抵食。🦴呢度嘅雞軟骨係史上最Fail,沒有之一。首先雞軟骨大小不一、連體怪嬰咁已經超樣衰,食落更加發現「骨」嘅含量勁少,似炸雞(脂肪)多啲,皮又唔夠脆,0分。
吞拿魚
藍鰭大吞拿魚腩($27/1件)及厚切黃鰭呑拿魚($12/2件),兩者都係呑拿魚🐟,前者貴後者幾倍,但同出面嘅拖羅質素完全係兩回事,油香欠奉...,無得比;聽啲人講到有幾正,食後感真係得啖笑。反而後者性價比高,亦無筋位,食落舒服。
三文魚牛油果卷
大吞拿魚腩海苔包($17/1件),造型係幾吸睛嘅,墊底有塊紫菜,上面就加嚿飯同呑拿魚蓉。最敗筆係塊紫菜係淋㗎...,成件事錯哂,大大扣分👎🏻。味道其實同蔥花呑拿魚軍艦($12/2件)相若,都係層次單調,我喺第度食嗰啲中間會夾埋爽脆嘅醃漬蘿蔔以提升口感。如果真係想食呑拿魚蓉,我建議嗌後者,起碼抵食啲。Btw,軍艦我無影到相。另一碟係三文魚牛油果卷($22),呢個真係喊出嚟,卷物內容超頹,就係得三文魚加牛油果🥑;再者,上面嘅三文魚超劣質,勁多筋,靭到咬唔開,要吐...。
炙燒羅勒三文魚
厚切三文魚($17/2件)及炙燒羅勒三文魚($12/2件),前者味道正常,紋理怪怪的,並未覺厚切,不過都大大片嘅。後者亦係失望之作,自問唔係壽司達人,只係識好皮毛咁話好唔好食,亦唔怕食蟲(三文魚)🤣。平日最鍾意食炙燒三文魚嘅我將後者放入口後,不禁懷疑自己係食緊邊件,炙燒嗎?炙燒一般能將魚脂帶出,就算唔係食腩位都會變得好食。可惜今次嘅炙燒魔法失效。
昆布漬比目魚($12/1件)及北海道產稻烤三文魚($12/1件),兩款好似都係期間限定款式。前者特別在於魚生同飯中間加咗塊香葉(昆布?)🌿,散發住獨特嘅香氣。後者嘅實物同相片差好遠,果然食物相片只供參考,所謂嘅烤邊消失了,只係得一片較厚嘅三文魚,上面加幾粒三文魚子,同樣地搭多塊香葉,但味道算唔錯。
油甘魚($17/2件)及壽喜燒牛排($12/2件),前者我無食到,不過見幾厚切。後者係創意壽司款式吧,傳統料理店應該無?味道還可以,🐮醬燒牛肉夠惹味,但肉身偏薄,唔太夠喉。
牛油果熟蝦
牛油果熟蝦($12/2件),最後講番款好啲嘅,🦐熟蝦基本上唔會難食或者有腥味,呢度嘅出品亦然。我比較欣賞係壽司配上大量生洋蔥絲,重口味得嚟幾清新,又好爽口,成個組合好搭調。
我哋總共食咗紅色碟8隻[$12]銀色碟4隻[$17]金色碟1隻[$22]黑色碟2隻[$27]白色五角容器2隻[$17]黑色容器1隻[$27]蒸蛋[$19],連加一服務費$352,人均$176,價錢中等啦,畢竟都食咗好多件😚。壽司郎長沙灣呢間分店有樣好嘅地方就係,目前喺該商場用電子消費滿$300有一張戲飛送,食夠三百其實唔難。
總括嚟講,壽司郎真係被人吹大咗好多,壽司質素平庸到不得了,個人認為稱唔上好食。排隊三十分鐘以下先可以考慮一試🍣,如果要用上幾個鐘等候或者上網「買籌」就不了、不了、不了!我明白好多人嘅心態係想食壽司,但又唔會再幫襯某店,壽司郎因此而變成唯一選擇。不過佢無論喺味道、衞生同入座安排都未能令人滿意,有極大改善空間🙏🏻。
2020-10-06
炸甜蝦
牛油果熟蝦
2020-10-17 167 浏览
搶黎食呢間餐廳好耐啦,因為次次都話排晒長龍,就冇黎食,今次見今日放假所以就過咗嚟呢間野度食啦,點知10點都未夠出邊都已經有人排緊隊大家真係好誇張好似全部都好想返鄉下嘅感覺😂😂😂今次食呢個壽司早餐其實都唔錯呀雖然朝頭早食生冷野感覺有少少搞笑,但係我哋揀咗啲熱嘢食,包括烏冬同埋天婦羅,另外都有食咗唔同嘅壽司,感覺幾新鮮可能因為佢啱啱開舖嘅關係啦,最後我覺得呢間舖頭最好食嘅係佢個甜品,因為佢係一個芝士蛋糕但係上邊有少少好似焦糖布甸嗰隻焦糖脆脆地嘅感覺真係好正