2006-03-02 33 浏览
經過這裏很多次,但一直也不知道這裏的糕點好味,昨晚和辣椒女談開,才聽她說這裏的紅豆糕很好味,今日我便立刻買來試試。來到當然要買多一點其它的糕點試試,最後選擇了紅豆糕和芝麻糕各一。紅豆糕- 一件裏已經有很多大大粒的紅豆,而且紅豆又多,令口感很好;紅豆味香濃,又唔會太甜,又真係幾好食喎!芝麻糕- 一眼看去,是由很多層結合而成,芝麻味很香很夠味,煙煙韌韌,口感更好。價錢唔算貴,而且現在已很少地方做得這麼好味了,實在係值得推介。
2006-02-14 5 浏览
飲食節目都介紹這家店舖,我當然不會錯過。糕點選擇頗多,有白糖糕紅豆糕芝麻糕砵仔糕...白糖糕很清甜,一點酸味都沒有;紅豆糕的紅豆味香濃但又不太甜;芝麻糕則是一層層,很有口感;但砵仔糕就只是一般。款款價錢不同,每件約$4-$6,是略貴了一點。還有的是,這裡太多人買而且大部份的人都不守秩序,所要一定要大聲order,否則等一兩個小時都可能買不到。
飲食節目都介紹這家店舖,我當然不會錯過。
糕點選擇頗多,有白糖糕紅豆糕芝麻糕砵仔糕...
2006-01-24 11 浏览
(18/12/05)買完白糖糕,又見另一間老店,出籠無耐的鬆糕。可能係新鮮,lim得黎又唔係好實,始終鬆糕唔同馬拉糕,鬆鬆軟軟的。可以對舊式糕餅都係半件起,一件止,唔覺得特別好或唔好。至於鴻發同呢間比,我會鍾意呢間,因為感覺無咁商業。
至於鴻發同呢間比,我會鍾意呢間,因為感覺無咁商業。
2006-01-16 9 浏览
上次試了白糖糕及芝麻糕,今次再來是紅豆糕及馬蹄糕。前者跟食芝麻糕的感覺一樣,好像食紅豆沙似的,豆味香濃又不太甜,但個人覺得比起芝麻糕好味,所以今次有笑臉;而馬蹄糕覺得一般,可以清香來形容。會不會是先取紅豆糕後取馬蹄糕才有這感覺呢?
上次試了白糖糕及芝麻糕,今次再來是紅豆糕及馬蹄糕。
2006-01-12 11 浏览
首選一定係芝麻糕呀!!!芝麻味夠濃又香, 好似食芝麻糊咁...好好味其他糕點就只屬一般...而其馳名砵仔糕亦不外於是, 但味道也不錯的...起碼夠彈牙有口感囉...新鮮出爐熱食最佳
首選一定係芝麻糕呀!!!
芝麻味夠濃又香, 好似食芝麻糊咁...好好味

2005-12-25 19 浏览
昨晚姐姐買了些糕點回家,見外賣盒上有店名和地址,又覺幾好食,便上來看看食評,原來這店都幾出名的.芝麻糕---個人不太鐘意黑芝麻的食物,味道一般,亦覺較淋,失了口感.馬蹄糕---反而很欣賞,煙煙韌韌,不會過甜,很清的感覺.如果可以多些馬蹄粒就更好了.下次經過的話,會買其它的糕點試試
下次經過的話,會買其它的糕點試試
2005-12-16 11 浏览
白糖糕- 無酸味難得,但過甜芝麻卷- 幾有彈性蓮蓉茶果- 蓮蓉幾香,都過甜2白1黑2茶果收$54,太貴唔多值!
白糖糕- 無酸味難得,但過甜
芝麻卷- 幾有彈性
蓮蓉茶果- 蓮蓉幾香,都過甜
2白1黑2茶果收$54,太貴唔多值!
2005-12-15 16 浏览
返工前去左深水食粥,之後行左過黎買甜點食, 要左馬碲糕同花生芝麻茶果$10,馬碲糕煙韌清甜,茶果雖煙韌,但餡料太少.
2005-12-14 4 浏览
試過紅豆糕,味道幾正。此終專買糕點既舖頭唔多,可以一試。
試過紅豆糕,味道幾正。此終專買糕點既舖頭唔多,可以一試。
2005-11-15 30 浏览
上次到深水步,剛巧坤記中秋休市,無緣一試出名的白糖糕及九層芝麻糕,今次途經此地,必須一試;無疑,白糖糕做到米香四溢,白糖味清甜及毫無酸味;但個人認為糕身偏薄,缺少趙頭,不過整體OK,試過後反而沒有好奇心,下次可再試其他糕點;但同時試的九層芝麻糕絕對可以,糕內的芝麻味加上米香的配合不溫不火,剛好發揮相輔之用,加上不太甜及糕身軟硬度適中,絕對是一件稱職的芝麻糕。注意,相片中真是有九層芝麻糕,可想而知蒸制工序多復雜。味道分數是比芝麻糕的,白糖糕冇份。
(非会员)
2005-10-31 30 浏览
之前係平日買過一次紅豆糕同芝麻糕食落都好好味落足料整好香好濃, 砵仔糕就麻麻地好似太淋, 所以係星期六下午再去買紅豆糕同芝麻糕食, 點知去到無芝麻糕得馬蹄糕同紅豆糕, 咪試囉! 賣個阿姐話, 諗住"削"應該都無問題就買馬蹄糕同紅豆糕食, 馬蹄糕都好香~好好味, 點知未食舊紅豆糕就知好唔掂我買3件同屋企人夜晚分享, 一打開個盒3件糕變1件完全唔似糕(真係"削"到咁, 都算啦!), 食落去又少紅豆又唔夠香,真係同之前食差好遠, 都唔知點解間舖明知紅豆糕有問題都仲要賣比人, 定係假日賣糕係求其!
之前係平日買過一次紅豆糕同芝麻糕食落都好好味落足料整好香好濃, 砵仔糕就麻麻地好似太淋, 所以係星期六下午再去買紅豆糕同芝麻糕食, 點知去到無芝麻糕得馬蹄糕同紅豆糕, 咪試囉! 賣個阿姐話[今日紅豆糕"削"要擺一陣先可以食], 諗住"削"應該都無問題就買馬蹄糕同紅豆糕食, 馬蹄糕都好香~好好味, 點知未食舊紅豆糕就知好唔掂我買3件同屋企人夜晚分享, 一打開個盒3件糕變1件完全唔似糕(真係"削"到咁, 都算啦!), 食落去又少紅豆又唔夠香,真係同之前食差好遠, 都唔知點解間舖明知紅豆糕有問題都仲要賣比人, 定係假日賣糕係求其!
2005-10-29 12 浏览
媽咪買了一件黑芝麻糕俾我!起初,覺得它有點古怪,不是黑色的,灰灰的,唔知似d咩,有點抗拒!不過,入口已感到很香的芝麻味,軟軟的...一層疊一層的,好快...俾我食哂啦!
2005-10-23 15 浏览
從B2 出口一出來,便是坤記糕品專家(深水埗還有另一家坤記,聽說白糖糕更正),試了一件砵仔糕(4)和一件家鄉米漿松糕(4)。我先嘗了米漿松糕,口感很有彈性,也夠軟,但是味道就一般了,比較淡,而且還有點幹。然後再吃砵仔糕,豆子看起來不很多,但是豆香比看起來很濃。糕身很軟滑,又不會太甜,還算不錯了。
2005-10-11 10 浏览
食完維記,諗住搭地鐵走人.臨入地鐵口,見呢間野人山人海好似唔駛錢咁,咪過去八下.原來賣糕點,見咁多人幫襯都應該唔太差,買左芝麻糕紅豆糕各一件($5-6一件),返屋企雪凍食.芝麻糕係唔透明既黑色,唔似芝麻卷咁透明.味道方面更似芝麻糊,芝麻味香濃,唔太甜,得!紅豆糕都係唔太甜,有粒粒紅豆,不過我鍾意芝麻味香d.食完上openrice 睇睇,先知原來呢間野幾多食評,出名喎.

紅豆糕都係唔太甜,有粒粒紅豆,不過我鍾意芝麻味香d.

(非会员)
太多介紹都說糕點好食, 但試過白糖糕和芝麻糕, 真的不外如是, 白糖糕太甜, 芝麻糕太軟身, 價錢也不便宜, 不值得再試! 他們的態度也很高傲,完全不在乎你買一兩件!