2023-01-26 768 浏览
昨天一家三口我們到荃灣,來到仁济医院後面,這條街都很少店舖餐廳開門,我們就隨意入了這間土耳其餐廳。店內職員都不是華人,他們都是中東人。餐廳有用QR code點菜,我們懶得開手機就請職員幫我們點菜。大部份食物都係$100左右,我們三人就點了三個人食物,我們點了羊膝、羊扒和雞,還有一個芝士薄餅。兒子喜歡吃羊,但是上了一口羊膝就耐不住辣味,喝了一大杯水再點了一杯乳酪。桌上有3支類似沙律醬的調味,職員就來介紹我們使用白色和綠色的就可以沒有那麼辣。我們看菜單圖畫羊扒三塊,但是來的是五塊。雞的份量也超多,羊膝也非常大件。全部的餸菜都有非常濃的香料,平時不能吃羊肉的家人今次也可以大口大口的吃。食完了這個非常充實豐富的一餐,還要包起三分之一的食物。
食完了這個非常充實豐富的一餐,還要包起三分之一的食物。
2023-01-25
土耳其小城💚Vegetable Jalfrezi特色雜菜咖喱 $88Garlic Naan蒜油烤餅 $28Cheese Naan芝士烤餅 $32Tandoori Roti烤餅 $12Chicken Doner with Rice香烤野雞水稻飯(轉薯條) $65Turkish Cheese Rolls土耳其芝士條 $58Mint tea薄荷茶 $30Turkish Coffee土耳其咖啡 $35人均消費: $116 (3人)-側邊提供嘅3個醬汁🧂🧂🧂:醬汁偏向液態多啲橙色 辣醬 好辣🌶白色 偏油性 好似沙律醬 好香蒜味🧄綠色 偏薄荷啲🌿.Vegetable Jalfrezi特色雜菜咖喱🍛個咖喱好辣🥵咖喱係偏少汁 但係多餸😚比起坊間其他咖喱for點餅 應該會多汁啲 但佢係少汁啲 不過多料雜菜🌱包括薯仔 青椒 西蘭花 蘿蔔同埋椰菜花 椰菜花 🫑 🥦 🥕都係偏淋身蘿蔔食落去 好似有少少渣🥕🥦同椰菜花淋得嚟食落去 好似有啲煙韌嘅感覺 青椒就真係好淋嘅🫑佢另外仲有啲芫荽 (唔鍾意芫荽🥺)整體成個咖喱真係好辣🌶.Garlic Naan蒜油烤餅🧄🫓冇諗過烤餅份量超多👻每款都會俾4大塊Naan冇我想像中
土耳其小城💚
Vegetable Jalfrezi特色雜菜咖喱 $88
Garlic Naan蒜油烤餅 $28
Cheese Naan芝士烤餅 $32
Tandoori Roti烤餅 $12
Mint tea薄荷茶 $30
Turkish Coffee土耳其咖啡 $35
人均消費: $116 (3人)

側邊提供嘅3個醬汁🧂🧂🧂:

椰菜花 🫑 🥦 🥕都係偏淋身
蘿蔔食落去 好似有少少渣🥕
🥦同椰菜花淋得嚟食落去 好似有啲煙韌嘅感覺
青椒就真係好淋嘅🫑
佢另外仲有啲芫荽 (唔鍾意芫荽🥺)
整體成個咖喱真係好辣🌶

一齊食落去 就會好好多😋
但係再加啲咖喱 就好辣啦🥺
呢個係純粹👨🏻本人頂唔住㗎咋
所以唔關啲咖喱事㗎🥘
(👨🏻嘅食評係咁 我照copy落去咋🤣)

Turkish Cheese Rolls土耳其芝士條🧀
佢未去到拉絲
不過都幾好味 食到芝士😋
佢係好似有啲春卷皮 包住啲芝士咁
脆卜卜 但入邊會有啲軟林林嘅芝士🤤

Mint tea薄荷茶🌿🍹
唔係好飲到薄荷味
飲到好似有啲蘋果味🍎?!

Turkish Coffee土耳其咖啡☕️
希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2022-11-09
2022-12-22 740 浏览
見到荃灣德華街德範大廈新開咗間土耳其菜餐廳,所以約埋同事下午一齊去食午餐。為了補充流失左的水份,我地叫左2個沙律。土耳其菜就唔可以冇串燒和咖喱啦!所以叫左一份串燒牛肉和奶油咖喱雞。陸州沙律 (三角豆蓉) 🥗,係用鷹嘴豆磨成醬加入土耳其香料(有啲似薯蓉,但口感比薯蓉滑)配以薄餅食,味道出奇的清新美味。素菜餅沙律:素菜餅用不同蔬菜和豆製成,意外地好味,沙律菜好新鮮。草原串燒牛肉(8串):燒牛肉好juicy,醃料好入味,配新鮮生菜一齊食,唔怕食滯!克勒拉雞皇 係奶油咖喱配雞肉,所以有好香奶油味,有好香香料味,辣味亦好足夠,佢哋的咖喱好濃郁,唔會水稀稀的,用嚟點烤餅食一流呀!食完一餐,補充完體力,再上戰場。下次又再嚟呢間土耳其菜餐廳"土耳其小城"補充能量。

2022-12-22 521 浏览
同姊妹去荃灣行街,到食午飯時間,見到呢間土耳其小城,食土耳其菜,幾特別。餐廳有很多土耳其風沙律選擇,最適合我地呢啲又鐘意食又怕肥的朋友😁我哋叫左2個沙律:陸州沙律 (三角豆蓉) 🥗,係用鷹嘴豆磨成醬加入土耳其香料配以薄餅食,味道出奇的清新美味。浮雲沙律,其實係雜菜沙律入面有紫椰菜,生菜,胡蘿蔔,紫洋蔥,靑瓜,車厘茄,橄欖加沙律醬,非常清新!又有2個肉:香酥茄子夾雞 $68茄子夾雞再炸,即叫即炸,所以非常新鮮。有茄子係入面,有效減低雞肉和油炸的油膩感,而且茄子的吸水性強,所以吸左雞的汁,非常之咁好味!木炭烤羊件,呢個羊件係免治羊肉,所以好容易入口,羊肉入兩加了芫荽籽,所以唔會有羊膻味,好好味。有纖維又有蛋的素,減肥都可以食得咁豐富。

我哋叫左2個沙律:

又有2個肉:

有纖維又有蛋的素,減肥都可以食得咁豐富。
今次係朋友介紹下黎佐荃灣呢間土耳其小城試下,朋友本身食過幾次,每次都評價好高😳黎到就試啲特別啲既野食,先係個名好特別既浮雲沙律🥗呢個岩晒食素食既朋友!全部都係菜😝食完真係會輕飄飄😝另外呢仲有陸洲沙律(三角豆蓉) $52🥗呢個好似食緊kfc既薯蓉咁,好綿好滑,但原來最好食係要配埋麵包黎黎,清新既豆蓉同麵包好夾,唔錯!之後就有特別既小食,香酥茄子夾雞 $68🍆🐥茄子夾住雞肉碎黎炸,本身已經有醃既雞肉碎已經好香,炸埋之後更香脆,又唔會油膩,有啲似食天婦羅咁,幾得意既食法!最後仲有木炭烤羊件 $138 ,羊件熱辣辣又香,免治羊肉加上芫荽籽,完全無羊騷味,反而好香香竹料味,夠晒特別,一定要試!🤤
2022-11-17 590 浏览
今次黎到荃灣既土耳其小城,裝修有土耳其風味,食物更高質,好滿足既一晚呀!我地先叫佐薄荷茶同埋土耳其茶 $15🫖兩款茶既茶味都好濃,又唔會苦澀,而薄荷茶真係好好好香薄荷味,好好飲!而沙律我地就叫佐兩款,素菜餅沙律同埋深海魚柳沙律 $60🥗兩個沙律都有滿滿既沙律菜,而且都係新鮮既,好fresh,蔬菜餅呢就有唔同既菜同豆,即使煎香佐都好清新,而深海魚柳就炸到好脆,魚肉仍然爽口,兩個沙律都好開胃!😋之後我地就叫佐印度咖喱雞 $88🥘咖喱好重椰香味,又多香料,唔會太辣,雞肉就份量好多,而且唔鞋口又入味,配埋蒜油烤餅 $28🫓一齊食,香濃蒜油味既烤餅點上濃稠既咖喱汁,絕配!😋

2022-11-15 505 浏览
土耳其小城既荃灣分店裝修好有土耳其風味,滿滿既馬賽克裝飾都好有心思,係去佐土耳其既一晚享受呀😆食物方面我地先試佐浮雲沙律🥗好適合食素食既朋友!其實係雜菜沙律加胡蘿蔔黑橄欖再配沙律汁,好襯果名,食完真係輕飄飄😝另外就試埋實在好多既深海魚柳沙律 $60🥗炸到香脆既魚柳配埋多種蔬菜食,絕對唔會因為魚柳係炸既而有罪惡感,仲好開胃添!小食就試佐鬆化咖喱角 $48🥠咖喱角炸到好大粒,好吸睛😍而餡料係蔬菜薯仔,好岩食素既朋友。咖喱角好香脆,好好食,完全唔油膩!😋主食就簡佐咖喱克勒雞肉炒飯$78🍚炒飯好重香料味,而且加佐黃薑粉既炒飯粒粒金黃,賣相好好!雞肉本身有醃過,再同埋炒飯一齊炒香,超好食呀!🤤
2022-11-14 375 浏览
.沒想到這間舖頭在荃灣都頗受歡迎,中午時去吃飯,稍為晏一些,就已經無位!我點了兩款咖喱,味道都傳統,沒有驚喜,但係也不會失望。薄餅焗得十分香口,值得一試,而且份量也頗多,可以夠飽。反而令我驚喜的是,土耳其熱茶,那個香味,有點像桃茶,但又俾桃茶多了一陣香味,值得一試!.#ymdloveeating #ymdlovecooking #ymdlovehongkong#ymdhongkongstyle #ymdishere #ymdfood #ymdrestaurant

我點了兩款咖喱,味道都傳統,沒有驚喜,但係也不會失望。
薄餅焗得十分香口,值得一試,而且份量也頗多,可以夠飽。
  • 土耳其茶
2022-11-14 342 浏览
原來荃灣都有土耳其小城,之前已經試過作地既元朗分店,荃灣呢間分店既質素原來都好高,以後去荃灣想食中東菜又多一個好地方啦!👅一坐低就先飲杯土耳其茶 $15🫖土耳其既茶葉沖出黎既茶都比較濃味,今次都唔例外。但係濃得黎唔會苦,好香好好飲!之後健康既我地就叫佐兩個沙律🥗分別係素菜餅沙律同埋深海魚柳沙律 $60。兩個沙律既沙律菜都好多好新鮮,蔬菜餅就唔同既蔬菜同豆,壓碎晒做餅,煎香佐好清新,而深海魚柳又係炸到香脆,嫩滑既魚肉又好香,兩個沙律都好出色!😋另外我地就食佐印度咖喱雞 $88🥘同埋牛油烤餅 $28🫓,兩個人share就岩岩好!呢款咖喱好濃香料味,但又未去到太辣,配上嫩滑既雞肉,好香🤤而燒餅雖然只係牛油燒,但都好香,又煙韌,配埋咖喱食令咖喱生色不少!

2022-11-13 313 浏览
食親土耳其嘢,都一定會叫Kebab, 所以叫咗個牛肉Kabab, 另外叫咗個Masala chicken 加薄餅。暫時係香港,未試過食好味既Kebab, 呢間都好一般,唔會再係度食Lebab, 見到隔離枱有客人咬完一啖,又唧一下醬,都幾擔心個唧咀掂到佢d口水🤯Masala chicken好惹味,未食過呢隻味,所以對我黎講好特別,又唔會太咸,因為呢味送,令我會想再黎!店舖內裝修唔錯,幾鍾意佢嘅畫,卡位坐得舒服,會推薦朋友黎試👐🏻

2022-11-11 262 浏览
土耳其小城係香港有兩間分店,今次就同呀妹黎到荃呢間試下!首先沙律已經幾款選擇,我地就叫佐深海魚柳沙律 $60🥗深海魚柳炸到金黃色,好脆口,魚肉又嫩又鮮,配埋滿滿既蔬菜黎食,唔會因為魚柳係炸既而有邪惡感😝好好食!然後就到中東菜既必試咖喱同埋烤餅。我地叫佐果名好吸引既克勒拉雞皇 $98🥘同埋蒜油烤餅 $28🫓咖喱雞皇上枱就已經聞到好香香料味,而且奶油咖喱好綿滑,配埋蒜香味濃既烤餅,一流享受呀!最後就係甜品脆皮鮮奶卷 $48🥛鮮奶卷外皮好脆,入面係炸到流心既鮮奶餡,唔太甜,好好味!
土耳其小城係香港有兩間分店,今次就同呀妹黎到荃呢間試下!
2022-11-10 246 浏览
之前一直都好想試土耳其菜,不過香港又唔容易搵到正宗既黎食,今次係朋友介紹下就黎佐呢間土耳其小城試下👏🏻我地先試佐芒果乳酸 $42🥭乳酸有少少杰身,好重芒果味,好香好好飲😗之後就試佐土耳其出晒名既卷餅,烤野雞肉卷餅 $65🌯卷餅每一啖咬落去都爆料爆汁,雞肉有醃過,好香,餅皮硬脆,加埋特式醬汁黎食真係好惹味,好滿足🤤然後就係中東菜重點:咖喱烤餅。我地叫佐克勒拉雞皇 $98🥘同埋土耳其薄餅 $28🫓雞皇係奶油咖喱雞肉,就算單食都唔覺得膩,而用香料醃既雞肉醃埋濃香奶油味咖喱,好食!土耳其烤餅又係本身分開單食已經好香,因為有蔥同芝麻,點埋咖喱食更加香口蔥味!😋
2022-11-09 259 浏览
首先係好新奇既香酥茄子夾雞 $68🍆🐥茄子夾雜雞肉碎去炸,炸到金黃色,上枱熱辣辣,作為小食黎講相當惹味好食!跟住有主食咖喱克勒雞肉炒飯$78🍚雞肉徹底炒香,炒飯微辣但係有豐富香料味,而炒飯口感乾身有咬口,好香好好食!😋另外仲有木炭烤羊件 $138 ,鐵板上既羊件熱辣辣又香味撲鼻,全部都係免治羊肉,加上芫荽籽,唔會有羊騷味,香料味就提升整體味道,不二之選!🤤最後試埋烤餅🫓土耳其薄餅 $28,微焦既烤餅中心好煙韌,而且有大量既蔥同芝麻,就咁食都得,我地試埋將羊件夾住食都好夾,口感好豐富😚

2022-11-08 174 浏览
荃灣呢間土耳其小城係食特式土耳其菜,有唔同中東風味既菜式!先上枱係素菜餅沙律🥗素食朋友既好選擇!素菜餅有唔同蔬菜同豆,食落口感好好,煎香佐唔會過硬,加埋沙律菜一齊食好好食😙跟住有吸睛既鬆化咖喱角 $48🥠咖喱角餡料係蔬菜薯仔,又係食素既朋友既另一選擇!咖喱角表面脆卜卜,入面既餡料又好香濃,好開胃!😋之後就係土耳其常見既烤餅,蒜油烤餅 $28🫓炸餅好香口,濃蒜油味但唔會油膩,份量又多,好抵食!最後仲有草原串燒牛肉(8串) $98🍢每串既牛肉岩岩好一口size,肉味濃郁,醃過既牛肉好惹味,燒到微焦好好味!咁重口味既一餐配埋兩罐邪惡既汽水就岩岩好!
荃灣呢間土耳其小城係食特式土耳其菜,有唔同中東風味既菜式!

咁重口味既一餐配埋兩罐邪惡既汽水就岩岩好!
2022-11-07 188 浏览
荃灣有間叫土耳其小城既餐廳,門口望入去已經覺得好有特土耳其風味,食物就更有驚喜。我地先食深海魚柳沙律 $60🥗魚柳香脆鮮味,配埋滿滿既沙律菜食好開胃,好好食!😋之後就食卷餅,算係土耳其都算係常見食物,烤野雞肉卷餅 $65 🌯雞肉入味,餅皮香脆,食落煙煙韌韌,配埋其他配料同醬汁一齊食好惹味好正!黎到呢度緊係要試埋咖喱同烤餅!我地叫佐印度咖喱雞 $88🥘同埋蒜油烤餅 $28🫓咖喱雞本身已經好重香料味好濃味,雞肉又唔鞋口,將咖喱搽上烤餅度食,有蒜蓉味又有咖喱味,烤餅嘅蒜香味令咖喱更突出,絕對係最佳配搭呀!最後叫左脆皮鮮奶卷 $48做甜品,鮮奶卷外脆內軟,入面流心咁,好香好好食🤤