2022-07-18 105 浏览
晚飯黑椒茨仔安格斯牛柳粒薯仔粒好入味,我食晒🤭,佢牛柳粒都好滑,其實成碟餸係濃味嘅,餸飯就啱晒。鮮露筍黑木耳炒鮮淮山呢碟餸好爽口,露筍唔老,連同黑木耳同鮮淮山炒埋一齊,清清地嘅菜,唔錯。蜜汁叉燒皇(出名)果然唔錯,厚切叉燒好正,雖然厚切,咬落肉質好淋。另外還有一樣出名係🤤芝麻雞,我留番下次先食小知識餐前小食: 蕎頭蕎頭能補充營養蕎頭是一種營養價值很高的食材,它能為人體補充多種有益的營養成分,特別是蛋白質、碳水化合物和礦物質,都是人體正常代謝時的必須成分。糖水:蕃薯糖水番薯的熱量低,含有豐富的膳食纖維,有助促進腸道蠕動,預防便秘。 另外,亦含有豐富的維他命A,可保護細胞及維持免疫
晚飯
黑椒茨仔安格斯牛柳粒

鮮露筍黑木耳炒鮮淮山

另外還有一樣出名係🤤芝麻雞,我留番下次先食
小知識
餐前小食: 蕎頭
蕎頭能補充營養

糖水:蕃薯糖水
2022-07-17 133 浏览
中菜永遠都晤厭,要揾人間靜靜地,又有服務嘅中菜就更難,今次到朋友帶我食好西😋‼️紅燒妙齡乳鴿乳鴿食得多,但未食過一隻可以禁juicy 禁脆皮,一試難忘 ,絕對可以一個人食一隻👍🏻‼️家鄉小炒皇小炒王都好足料下,有蝦,蝦乾,脆脆芋頭絲,菜甫仔,都幾正下!‼️魚湯鮮腐竹勝瓜浸魚腐我超鐘意食魚腐,但係街食親都好一般,但今次係待應介紹,話呢到嘅魚湯好濃味,不得之了,魚腐好滑,軟綿綿吸晒新鮮魚湯嘅精華,好好飲,同鮮腐竹好夾,必食,有媽媽煲湯嘅味道!必叫!圓苑 (尖沙咀)尖沙咀山林道14-16號達榮大廈地舖

‼️紅燒妙齡乳鴿

‼️家鄉小炒皇

‼️魚湯鮮腐竹勝瓜浸魚腐

圓苑 (尖沙咀)
尖沙咀山林道14-16號達榮大廈地舖
  • 紅燒妙齡鴿
2022-07-17 122 浏览
今日心血來潮想食中菜,估唔到山林道都開咗間中菜館☺️環境寬敞,仲要有樓上,人多嘅可以包房添架👍好值得一讚係服務真係好到位🫶🏻最重要係佢免開瓶費😍飲酒嘅朋友有多一個選擇啦🥂食物方面都幾多選擇,海鮮、家常小菜、煲仔、燒味樣樣都有😎我哋兩個人做嗌左三個餸😊🥢沙拉骨擺盤賣相唔錯👍最有誠意係沙律菜係新鮮,可以食🥰排骨燒得幾入味,都啖啖肉架👍🥢紅燒妙齡鴿外皮燒得好靚,好有光澤👍食落外脆又鎖住咗肉汁,唔會好乾~好特別嘅係佢配炸番薯片🥢魚湯鮮竹勝瓜浸魚腐夏天食勝瓜都好似係基本😃呢個魚湯好鮮甜,勝瓜同魚腐都吸收左佢嘅精粹,個人至愛🥰最後仲有綠豆沙附送,清涼解暑😄美中不足係食到最後先知道免開瓶費,否則就可以試吓pinot noir配中菜啦🥂

🥢沙拉骨

🥢紅燒妙齡鴿

🥢魚湯鮮竹勝瓜浸魚腐

2022-07-15 106 浏览
❣️蜜汁叉燒王食叉燒絕對要向瘦叉Say no☺️呢間嘅叉燒王就係半肥瘦,燶邊脆口😎入口肉質軟腍😍 ******************************❣️雪影焗餐包即叫即整,等咗成20分鐘架!外層鬆脆、裏面充斥着叉燒嘅餡,啖啖肉😚******************************❣️蘿蔔絲酥餅第一次食呢款點心,初頭以為好似街邊小食炸蘿蔔餅咁重口味,點知裏面嘅蘿蔔絲調味得啱啱好,有淡淡的蘿蔔香,一啲都唔重口味😎******************************❣️水晶蝦餃王&韭黃鮮蝦腸兩款點心都用上超大粒又彈牙嘅蝦仁😎蝦餃上面仲有少少嘅金箔,即刻高級左!******************************Overall 呢間酒樓嘅味道都幾好食,環境好寬敞,唔似一般酒樓咁嘈吵!
❣️蜜汁叉燒王

食叉燒絕對要向瘦叉Say no☺️
呢間嘅叉燒王就係半肥瘦,燶邊脆口😎入口肉質軟腍😍
❣️雪影焗餐包

❣️蘿蔔絲酥餅

❣️水晶蝦餃王&韭黃鮮蝦腸

2022-07-15 81 浏览
舒服乾淨嘅酒樓小炒,每碟不加味精,小油,同份量大,好岩同屋企人黎食。星期四晚黎滿座,不過侍應招呼都很好👌🏻記得預約。叉燒半肥瘦好肥美;小炒皇超多料,芋頭乾,臘肉腸,大蝦乾同蒜芯一齊炒好惹味;個魚湯好鮮味清甜。有一秒諗過自己返屋企煮,不過呢啲餸要好多準備功夫,都係出去食好過自己煮😂下次好想食今日賣晒嘅乳鴿!꧁☬小編食左咩☬꧂✅蜜汁叉燒皇✅家鄉小炒皇✅魚湯鮮竹勝瓜腐皮(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $200♥

꧁☬小編食左咩☬꧂
✅蜜汁叉燒皇
✅家鄉小炒皇
✅魚湯鮮竹勝瓜腐皮

(◔◡◔) ♥ 人均傷害💰: $200♥
2022-07-12 124 浏览
男友全家難得一齊放假,中午就揀左間高級少少既中菜館飲茶,響佐敦地鐵站一出行一陣就到,都算幾方便。午市客人唔多,唔洗等就直入!>乾炒牛河:牛河係易學難精既菜式,呢度既炒得乾爽而濃味,河粉唔散兼上色均勻,又有鑊氣,碟底唔會油淋淋,整體都唔錯。>蜜汁叉燒皇:蜜汁叉燒色澤紅潤,烤到微微焦香,肉質細嫩超好味,蜜汁唔太多,甜甜地唔錯。>鮮蝦雲吞時蔬:雲吞皮薄餡靚,用鮮蝦包,入口爽脆鮮美,本身係配菜心,我地轉左生菜。>安蝦鹹水角:成個梨咁好搞笑,枝棍係百力滋可以食埋,炸到少少脆,咁味道還好。>水晶蝦餃皇:點左金箔覺得好把炮咁😆蝦餃粒粒飽滿好多蝦,食落爽口彈牙!>香茜牛肉腸+蜜汁叉燒腸:好耐冇食腸粉,一口氣點左2款,呢度會將腸份切成細細舊,好方便share食。牛肉腸滑溜軟腍仲有少少芫荽味;叉燒腸就用返店既招牌叉燒,兩款都各有千秋。>紅豆沙:免費送的,個底都幾多紅豆+爆沙,有少少陳皮味幾好味😄
男友全家難得一齊放假,
中午就揀左間高級少少既中菜館飲茶,
響佐敦地鐵站一出行一陣就到,
都算幾方便。

午市客人唔多,唔洗等就直入!

>乾炒牛河:牛河係易學難精既菜式,
呢度既炒得乾爽而濃味,
河粉唔散兼上色均勻,又有鑊氣,
碟底唔會油淋淋,整體都唔錯。

>蜜汁叉燒皇:蜜汁叉燒色澤紅潤,
烤到微微焦香,肉質細嫩超好味,
蜜汁唔太多,甜甜地唔錯。

>鮮蝦雲吞時蔬:雲吞皮薄餡靚,
用鮮蝦包,入口爽脆鮮美,
本身係配菜心,我地轉左生菜。

>安蝦鹹水角:成個梨咁好搞笑,
枝棍係百力滋可以食埋,
炸到少少脆,咁味道還好。

>水晶蝦餃皇:
點左金箔覺得好把炮咁😆
蝦餃粒粒飽滿好多蝦,
食落爽口彈牙!

>香茜牛肉腸+蜜汁叉燒腸:
好耐冇食腸粉,一口氣點左2款,
呢度會將腸份切成細細舊,
好方便share食。
牛肉腸滑溜軟腍仲有少少芫荽味;
叉燒腸就用返店既招牌叉燒,
兩款都各有千秋。

>紅豆沙:免費送的,
個底都幾多紅豆+爆沙,
有少少陳皮味幾好味😄
2022-07-11 129 浏览
得兩個人想撐枱腳食中菜唔容易,又怕人多太嘈雜,又怕份量太大只能點少量菜式。今晚再去圓苑,之前嚟食晏覺得坐得好舒服,點心又好食,所以過嚟試吓佢嘅小菜。兩個人睇咗一輪菜單,決定揀三個餸,一份例牌小碟叉燒,一份欖菜鮑魚炒四季豆,再加一份子薑蒸魚云。厚切叉燒半肥瘦,肉質嫩又燒得香口,加上香甜蜜汁味,確實係冇點錯。要食得均衡啲,蔬菜類唔少得。欖菜鮑魚炒四季豆收得我二百幾蚊,有俾足料。新鮮鮑魚切片,加上鮮味鹹香欖菜,同辣椒一齊香炒,送上枱就香噴噴。即刻叫碗靚仔,送飯一流。望星星望月亮終於等到子薑蒸魚云,因為即蒸所以等得比較耐,但新鮮魚云加酸甜子薑嘅配搭又真係比豉椒更加吸引,去咗滑魚雲嘅肥膩感覺,又滑又香,食多幾件都唔怕膩。最鍾意佢哋食完飯仲有糖水送,今晚係綠豆沙啱晒清熱氣。望住個龍蝦海鮮魚缸,下次多啲人就可以點海鮮餐

最鍾意佢哋食完飯仲有糖水送,今晚係綠豆沙啱晒清熱氣。

望住個龍蝦海鮮魚缸,下次多啲人就可以點海鮮餐
  • 子薑魚雲
2022-07-11 93 浏览
位於尖沙咀嘅時尚舒適中菜館🥢餐廳裝修以木系為主 配上灰橙配色座位闊落新淨 店員嘅服務亦好到位👍🏻-🐷蜜汁叉燒皇外層塗上蜜糖嘅半肥瘦叉燒充滿光澤✨每啖都食到香甜嘅蜜糖味 口感軟腍juicy🍯面頭帶有微微燶邊 好好味(´・ω・`)-🐟豉油皇野菌煎龍躉球龍躉每件都好厚 啖啖肉又冇骨 口感亦好嫩滑最出色必定係個醬汁 豉油香味濃郁四溢下層嘅冬菇同草菇索晒啲汁 非常滋味🤤鍾意惹味同有鑊氣嘅絕對要試!-🥗羊肚菌西芹鮮白合炒素雞出去食中餐通常都會嗌碟蔬菜類🥬西芹、鮮白合同燈籠椒都炒得非常爽脆🫑被稱為菇中之王嘅羊肚菌輕輕炸過 惹味香口而素雞姐係豆乾 食落口好彈牙 唔錯嘅素食之選!-最後店員為我地送上熱辣辣嘅足料綠豆沙好圓滿嘅一餐☺️
位於尖沙咀嘅時尚舒適中菜館🥢
餐廳裝修以木系為主 配上灰橙配色
座位闊落新淨 店員嘅服務亦好到位👍🏻
🐷蜜汁叉燒皇
外層塗上蜜糖嘅半肥瘦叉燒充滿光澤✨
每啖都食到香甜嘅蜜糖味 口感軟腍juicy🍯
面頭帶有微微燶邊 好好味(´・ω・`)

🐟豉油皇野菌煎龍躉球
龍躉每件都好厚 啖啖肉又冇骨 口感亦好嫩滑
最出色必定係個醬汁 豉油香味濃郁四溢
下層嘅冬菇同草菇索晒啲汁 非常滋味🤤
鍾意惹味同有鑊氣嘅絕對要試!

🥗羊肚菌西芹鮮白合炒素雞
出去食中餐通常都會嗌碟蔬菜類🥬
西芹、鮮白合同燈籠椒都炒得非常爽脆🫑
被稱為菇中之王嘅羊肚菌輕輕炸過 惹味香口
而素雞姐係豆乾 食落口好彈牙 唔錯嘅素食之選!

最後店員為我地送上熱辣辣嘅足料綠豆沙
好圓滿嘅一餐☺️

2022-07-09 120 浏览
地道港式小茶樓買少見少,估唔到尖沙咀嘅山林道正正就有一間「圓苑」。入到餐廳,有好多街坊喺度嘆緊茶。餐廳一定係有好嘅服務和食物質素,先至可以留得低一班熟客仔。水晶蝦餃王蝦餃皮夠薄,而且沒有癡底,能滲透出赤紅色嘅蝦肉,蝦餃邊還鋪上金箔,十分精緻。食落啲蝦肉彈牙,味道鮮甜。雪影焗餐包餐包雪影外層十分鬆脆,甜度適中,內裏啖啖叉燒肉,叉燒醬味道出色。蜜汁叉燒皇叉燒外層嘅蜜汁亮澤,肥瘦適中,肉質夠淋,食落感覺好Juicy,感覺有經過慢煮嘅效果,超好味,必食。蘿蔔絲酥餅外皮鬆脆不在話下,內裏嘅蘿蔔絲好鮮甜,用料講究,抵讚。米綱得意腸滑嘟嘟嘅腸粉包住脆口嘅米網,內裏有着跟蝦餃同樣出色嘅蝦肉,真係冇得輸。

水晶蝦餃王

雪影焗餐包

蜜汁叉燒皇

蘿蔔絲酥餅
外皮鬆脆不在話下,內裏嘅蘿蔔絲好鮮甜,用料講究,抵讚。

米綱得意腸

午餐
2022-07-09 108 浏览
今日偷懶唔想煮飯,於是黎左呢間叫圓苑既中菜館食飯。呢間中菜館位置係尖沙咀山林道,係佐敦地鐵站一出去行兩個街口就搵到,十方方便。蕎頭野食未到都會有個開胃小食,十分懷念既味道。龍眼咕嚕肉第一次食用龍眼伴菜既咕嚕肉,感覺十分新鮮。鮮露筍黑木耳炒鮮淮山食落十分清新,去油膩感一流。而且露筍,木耳同淮山炒出黎係十分爽口👍🏻。枝竹火腩炆龍躉頭腩除左枝竹,火腩同龍躉頭腩,入面仲有冬菇,聞落香氣四溢。總括黎講,食物份量算多,價錢適宜,而且環境舒適。餐廳既座位相當闊落,我同行有架bb車都唔會好迫夾。

蕎頭
野食未到都會有個開胃小食,十分懷念既味道。

龍眼咕嚕肉
第一次食用龍眼伴菜既咕嚕肉,感覺十分新鮮。

枝竹火腩炆龍躉頭腩
除左枝竹,火腩同龍躉頭腩,入面仲有冬菇,聞落香氣四溢。

2022-06-30
  • 鮮露荀黑木耳炒鮮淮山
2022-07-07 86 浏览
屋企人介紹山林苑圓苑,話飲茶嚟過唔錯。今晚就試下小菜啦!餐前小食係橋頭,而家越來越少見!酸酸爽爽好開胃。蜜汁叉燒皇上台賣相好靚,又暖!色水好好,又有蜜汁加持,掂!叉燒肉好厚實,完全無豬蘇味,不錯不錯!鮮蘆筍黑木耳炒鮮淮山仲有三色椒!鮮淮山係爽口類別,唔係粉粉地個隻。炒菜就比較爽身!鮮蘆筍嫩嫩唔老,幾好既素菜!黑椒茨仔安格斯牛柳粒黑椒茨仔走過油再加黑椒非常香口野味!安格斯牛柳粒好牛味重!再加少少蔥頭炒,風味爆燈!食埋紅豆沙飽哂!紅豆煲到好粉,甜左少少,但都接受到既。再加反陳皮甘甘地~
屋企人介紹山林苑圓苑,話飲茶嚟過唔錯。今晚就試下小菜啦!

餐前小食係橋頭,而家越來越少見!酸酸爽爽好開胃。

蜜汁叉燒皇

鮮蘆筍黑木耳炒鮮淮山

黑椒茨仔安格斯牛柳粒

黑椒茨仔走過油再加黑椒非常香口野味!

安格斯牛柳粒好牛味重!再加少少蔥頭炒,風味爆燈!

2022-07-06 81 浏览
好耐無同屋企人去酒樓食飯近排見疫情穩定咗同屋企人去食中菜叫左荔枝蜜汁叉燒叉燒瘦肉居多唔肥,而且一啲都唔鞋,啖啖肉,另外用咗荔枝調味所以特別香甜😝鮮露筍黑木耳炒鮮淮山好多蔬菜,幾健康,另外要讚吓淮山呢種煮法,我平時好怕食淮山,但佢咁樣炒法,淮山炒落好鮮甜爽口,好食!野菌百合炒龍躉球都幾多龍躉肉,仲要每塊幾厚,食落都鮮甜好味,野菌吸收左魚肉嘅鮮味特別清甜😆整體覺得呢度嘅中菜份量都幾充足,食物質素唔錯,味道滿意下次想試吓晏就黎食點心!
好耐無同屋企人去酒樓食飯

近排見疫情穩定咗
同屋企人去食中菜
叫左荔枝蜜汁叉燒

野菌百合炒龍躉球

整體覺得呢度嘅中菜份量都幾充足,食物質素唔錯,味道滿意
下次想試吓晏就黎食點心!
2022-07-06 120 浏览
媽咪話請我食飯,母親大人做東梗係要順佢口味,咁我哋都鍾意食點心,就提議山林道有間飲茶唔錯嘅餐館,裝潢傳統典雅,出名手工點心應該啱食紅燒妙齡鴿 Roasted Crispy Baby Pigeon > 以前到中山石岐旅遊、呢道菜係必食!它是一味工序繁複的手工中山菜,先把BB乳鴿醃好、再風乾後油炸而成。今次喺度食到嘅媲美中山出品,鴿皮和肉飽滿亮麗香氣四射 、肉軟酥嫩有質感,一咬皮脆鬆化兼且爆汁、點啲淮鹽和醬汁、連骨都吮埋食到津津有味!旁邊嘅炸甜薯片既香脆且甜又唔太肥膩龍蝦湯鮮竹卷Steamed Bean Curd Wrapped w/Minced Pork in Lobster Soup> 個龍蝦湯汁煮得很濃稠鮮味,令鮮竹卷味道更上一層樓蜜汁叉燒腸Steamed Rice Rolls w/Barbecue Pork > 每次飲茶必定叫叉燒腸粉,這家餐館嘅點心係手工製水準都唔錯,腸粉皮薄睇到晒入面啲叉燒,仲會座熱啲豉油比客人落自己想要的份量好細心。腸粉滑一滑叉燒餡又多 蛋白素春卷Deep-fried Spring Rolls w/Egg White & Vegetab

Roasted Crispy Baby Pigeon

龍蝦湯鮮竹卷

> 個龍蝦湯汁煮得很濃稠鮮味,令鮮竹卷味道更上一層樓

蛋白素春卷
Deep-fried Spring Rolls w/Egg White & Vegetables

> 佢比一般春卷多咗份清新感,係加入咗蛋白嘅功勞,而且是蔬菜沒肉餡食落無咁油膩,春卷皮幾鬆脆,點喼汁食無得彈

豉汁蒸排骨
Steamed Pork Ribs w/Black Bean Sauce

> 以為係款尋常點心、咁亮點喺邊?就係墊底嘅白雪雪腸粉!吸晒啲豉汁嘅豬腸粉滑滑彈彈我鍾意。排骨嘅肥肉就多咗dd

煎釀雙寶
Pan-fried Bell Pepper & Eggplant stuffed w/Minced Mud Carp

> 係咪掃街果啲碎料嚟㗎?食落便知龍與鳳!青椒和矮瓜無煎過龍唔會好乾爭爭油淋淋,咬落有啲爽脆和juicy感,釀滿鯪魚肉+豉汁令呢個經典小食變得更惹味

百合果皮紅豆沙
Red Bean Soup with Tangerine Peels & Lily Bulbs

> 餐廳奉送的甜品,滿滿果皮飄香的紅豆沙,紅豆煮到起沙仲𢳂到大片完整的百合,有誠意。味道不會太甜,好啱老人家口味,我哋食得好滿足

* 職員們有禮貌很客氣,招呼周到

2022-07-05 78 浏览
同屋企人食飯通常都揀中菜或者點心,比較啱佢哋口味,呢間印象中點心係好食嘅,環境比較modern啲嘅中菜館,去開佐敦嘅話會去幫襯!! 🔘蝦餃皮薄飽滿大大粒,好多蝦肉,爽口彈牙,加咗金箔更顯貴氣!! 🔘鹹水角可愛啤梨造型,外皮唔厚煙煙韌韌唔黐牙!! 🔘迷網得意腸腸粉皮薄,有少少似炸兩但裏面係蝦春卷,春卷香脆,都幾多蝦肉!! 🔘蜜汁叉燒皇以為呢度點心好食,估唔到叉燒都咁出色,色澤均勻,少許燶邊,偏瘦嘅叉燒但口感軟熟,蜜汁味濃郁,非常好味,瞬間清碟!! 😆🔘雪影焗餐包麵包鬆軟,滿滿的叉燒餡料,呢度叉燒咁好食呢個包唔會難食得去邊啦!! 食完有甜品送,今日係紅豆沙~每個點心都好食有水準,最最推介係蝦餃同叉燒,必點!!

🔘蝦餃
皮薄飽滿大大粒,好多蝦肉,爽口彈牙,加咗金箔更顯貴氣!!

🔘鹹水角
可愛啤梨造型,外皮唔厚煙煙韌韌唔黐牙!!

🔘迷網得意腸

🔘蜜汁叉燒皇

🔘雪影焗餐包

食完有甜品送,今日係紅豆沙~

每個點心都好食有水準,最最推介係蝦餃同叉燒,必點!!
2022-07-04 89 浏览
五一勞動節 long weekend轉眼來到第3天Family day 活動:飲茶地點:山林道圓苑第1次來,樣樣都想試,點了以下9款食品:#圓苑蝦餃皇:看名字就知道是招牌菜,皮薄餡足,蝦肉爽口,好吃!#杞子蒸燒賣:豬肉餡有鮮味,好吃!#足料泥鯭粥:另一招牌菜,味道的確讚,就是份量少了點。#芝士蝦春卷:鹹香的組合,芝士好吃!#七味脆豆腐:外脆内嫩,豆味濃郁。#蜜汁叉燒腸:餡料飽滿,稍嫌腸粉不夠滑。#蠔皇叉燒包:饀料用瘦叉燒,肉質不柴,加分項!#瑤柱珍珠雞:超愛吃糯米,yummy!#懷舊芝麻卷:芝麻味濃,稍嫌質感不夠滑。#木瓜冰糖雪耳:送的甜品,微甜,感覺清潤。會再來的店,下次試試晚餐。
五一勞動節 long weekend轉眼來到第3天
Family day 活動:飲茶
地點:山林道圓苑

第1次來,樣樣都想試,點了以下9款食品:
#杞子蒸燒賣:豬肉餡有鮮味,好吃!
#足料泥鯭粥:另一招牌菜,味道的確讚,就是份量少了點。
#芝士蝦春卷:鹹香的組合,芝士好吃!
#七味脆豆腐:外脆内嫩,豆味濃郁。
#蜜汁叉燒腸:餡料飽滿,稍嫌腸粉不夠滑。
#蠔皇叉燒包:饀料用瘦叉燒,肉質不柴,加分項!
#瑤柱珍珠雞:超愛吃糯米,yummy!
#懷舊芝麻卷:芝麻味濃,稍嫌質感不夠滑。

#木瓜冰糖雪耳:送的甜品,微甜,感覺清潤。

會再來的店,下次試試晚餐。
2022-05-02