2021-06-16 256 浏览
早排同朋友經過利園見到有一隻好得意嘅鴨仔,原來係一間中菜廳😍我哋見到有一個「淂記斷片餐」,係中菜Wine Pairing🤩我哋就馬上去試下先!✨淂記斷片餐✨◭ 齊齊酌 頭炮係菊花味嘅雞尾酒,好清新嘅菊花味,酒味不濃,好啱女仔飲🤩◭ 醉困微醺失衫鴨賣相精緻嘅失身鴨😍係經高粱酒浸泡上層係扁皮鴨,中間夾青瓜加桂花啫喱,味道清香👍🏻◭ 面紅耳熱醉鮑魚醉鮑魚係經20年花雕浸泡,鮑魚帶香濃花雕酒味,但同時又唔會搶走本身鮑魚嘅味道另外店員會附上十二生肖酒杯,我哋咬一啖鮑魚,飲一啖20年花雕,真係好chill!😙◭ 頭搖尾擺大蝦球炸蝦球就配上糯米酒,蝦球肉質好彈牙,醬汁酸酸甜甜,帶點微辣😆好惹味◭ 酩酊大醉啤啤鴨啤啤鴨係原個砂鍋上,好有穫氣!配埋啤酒,試完啤啤鴨,再啖一飲啤酒,味道更加出色,鴨嘅餘香係口腔回盪😋◭ 不醒人事東坡肉 哇~呢款東坡肉上枱後,店員會倒威士忌係碟邊,變成「火焰版東坡肉」🤩 東坡肉醬汁香濃,肉質好嫩,配埋威士忌🥃 真係會愈食愈興奮😛◭ 土蛋不服油麥菜油麥菜由高粱酒熱炒,配埋少量土蛋!油麥菜新鮮爽脆,帶微微酒香💕◭ 頭昏腦脹小籠包小籠包配女兒紅,真係第一次試!估唔到味道又幾夾,小籠

✨淂記斷片餐✨
◭ 齊齊酌

◭ 醉困微醺失衫鴨
賣相精緻嘅失身鴨😍係經高粱酒浸泡
上層係扁皮鴨,中間夾青瓜加桂花啫喱,味道清香👍🏻

◭ 面紅耳熱醉鮑魚

◭ 頭搖尾擺大蝦球

◭ 酩酊大醉啤啤鴨
啤啤鴨係原個砂鍋上,好有穫氣!

◭ 不醒人事東坡肉

◭ 土蛋不服油麥菜

◭ 頭昏腦脹小籠包
小籠包配女兒紅,真係第一次試!估唔到味道又幾夾,小籠包又做到皮薄餡靚👍🏻不錯!

◭ 大燻迷你桂花糕
甜品都好有驚喜😍係煙煙韌韌嘅桂花糕,配中國白酒「國窖」,酒味與桂花味互相平衡,味道出色!

「淂記斷片餐」打破傳統中菜框框,配合各種美酒,帶俾我哋一種新奇嘅餐飲體驗!呢到仲有Private Room,好適合同朋友聚會,又可以享有私人空間😆💕快啲打去園中鴨位訂位啦!
  • 酩酊大醉啤啤鴨
  • 大燻迷你桂花糕
  • 醉困微醺失衫鴨
2021-06-16 90 浏览
今晚黎到淂記食佢地嘅斷片餐斷片餐一圍四位 👨‍👨‍👧‍👧啱曬限聚令下同朋友小酌一下.斷片餐一共八道菜 全部加入左唔同嘅中國酒烹調並且配有2款cocktail, 1款花雕酒, 1款啤酒, 1款whisky 作為wine pairing自問千杯不醉嘅朋友真係可以去挑戰下酒量未有嘢落肚 先飲一杯cocktail開下胃口🍸哩杯酒叫 翁亭記以Gin同埋苦艾酒做底 配上菊花等材料飲落帶有清香 加上甜甜地真係好似飲緊菊花茶🌼飲完cocktail 就開始送上第一道菜 醉困微醺失衫鴨個名夠曬搞鬼 其實佢係片皮鴨嘅改良版薯片上面放左高粱桂花糕 青瓜 醬汁 鴨皮薯片同鴨都脆卜卜 仲帶有桂花糕嘅清爽完全唔會油膩 食多兩件都冇罪惡感第二道菜係 面紅耳熱浸鮑魚鮑魚爽口彈牙 帶有鹹香最特別嘅係 浸鮑魚嘅醬汁原來可以飲醉汁加入左20年花雕酒 酒味濃郁 仲帶有藥材嘅甘香 好味!.哩道菜有個小驚喜 侍應會送上12生肖杯大家可以揀返自己嘅杯黎飲花雕睇得又飲得😂第三道菜係 頭搖尾擺大蝦球🦐蝦球用左糯米酒黎整 不過類似咕嚕肉嘅醬汁太濃所以完全唔覺得有酒味相比起其他菜色 佢就有冇咁特別啦第四道菜 酩酊大醉啤啤鴨菜如其名 用啤酒燜

今晚黎到淂記食佢地嘅斷片餐

第二道菜係 面紅耳熱浸鮑魚
鮑魚爽口彈牙 帶有鹹香
最特別嘅係 浸鮑魚嘅醬汁原來可以飲
醉汁加入左20年花雕酒
酒味濃郁 仲帶有藥材嘅甘香 好味!
哩道菜有個小驚喜 侍應會送上12生肖杯

食到哩度 可以望下身邊有冇飲醉嘅朋友
有嘅話就拎個牌匾笠落佢個頭
比佢訓醒回望自己嘅傻樣啦🤣
2021-06-11 158 浏览
燈光偏暗,環境摩登,主打京滬菜式。座位很舒適,稱之為型格酒吧似乎更貼切。涼菜馬蘭頭百葉,百葉有些乾,花瓣上的松子仁很香,總體不過不失。烤鴨-鴨皮與鴨肉分開。鴨皮帶著果木的薰烤味,脆皮加上油香,配薄餅和甜醬美味可口,完全沒有肥膩的感覺。鴨肉偏瘦,少了肥肉部分所以少少乾。薄餅偏韌,包了兩三張已經夠飽。土雞蛋油麥菜,青翠爽口,食得出土雞蛋比較結實。鍋貼好像大個餃子🥟,每個有半個手掌大小。也是飽肚之選。小食和酒單選擇多,印象深刻。還有中國白酒,羊肉串,眼花瞭亂,搭配有趣。酒吧區人聲鼎沸,應該是酒類較受歡迎。

馬蘭頭
烤鴨

土雞蛋油麥菜,青翠爽口,食得出土雞蛋比較結實。
土雞蛋油麥菜

鍋貼好像大個餃子🥟,每個有半個手掌大小。也是飽肚之選。

鍋貼

2021-05-21
烤鴨
土雞蛋油麥菜
2021-03-27 2321 浏览
對比之前星宴的放題,園中鴨子確實技高一籌食物種類都不少,頗吸引,有冷盤、點心、湯羹、主菜、飯麵、炒菜、甜品和片皮鴨既然是任食,當然希望每樣都試試,只要胃口夠大的話器皿都下了一番心思,非常賞心悅目黃色碟的全是冷盤,順時針方向:雞絲粉皮糖醋骨、煙燻蛋、醉雞、牛𦟌每件都不錯,特別是雞絲粉皮,胡椒味突出碟以外的全是义燒餡,只是外皮有分別重頭戲是片皮鴨,這樣是半隻分量,皮下的肥膏已被刮走,減低肥膩感,肉有肉汁不會鞋口,整體不錯,任食來說質素算頗高質了另一重點是黃金蝦,蝦爽彈而且算大隻,好食意外驚喜是眼前的孜然羊架,做得剛剛好,不乾身,醃得好夠味,嫩滑,好好食,值得推介甜品方面只有楊枝甘露,選擇少,但是質量搭夠,芒果、柚子和水晶珠的份量絕對沒有馬虎了事,味道和酒樓的芒果布甸很似,好食加上服務態度殷勤,這裡絕對值得再來
對比之前星宴的放題,園中鴨子確實技高一籌

既然是任食,當然希望每樣都試試,只要胃口夠大的話

器皿都下了一番心思,非常賞心悅目

每件都不錯,特別是雞絲粉皮,胡椒味突出
碟以外的全是义燒餡,只是外皮有分別

另一重點是黃金蝦,蝦爽彈而且算大隻,好食

加上服務態度殷勤,這裡絕對值得再來

• 孜然羊架
  • 黃金蝦球
All You can Eat 是否就代表質素無保證?仲係咁諗就肯定過時了。利園3期園中鴨子 最近推出咗周末同公眾假期限定既All you can eat, 由傳統粵式點心,到各款京淮主菜小食,仲有唔少得其最出名的 烤北京填鴨,都係任叫任食,配埋咁餐廳時尚典雅的室內設計,約埋家人黎趟周末園中鴨子吃鴨記,絕對係明智選擇。水晶蝦餃皇一睇就知 名副其實 ,晶瑩的鮮蝦餃, 蝦餃包得飽滿,蝦肉大隻而爽口。蟹子帶子燒賣粒粒蟹子在發光發亮 已經相當吸睛, 而且燒賣裏面重包滿帶子同埋豬肉, 爽口得嚟味道仲好濃郁,豐滿大粒, 鬆化爽口, 直頭要再encore叫多籠松露素餃蒸得剛剛好,餃皮薄而透光,咬下去嘴裡入口鮮甜,滿佈菇的清香,香味濃郁嘅黑松露醬 更是畫龍點睛 。煎炸酥點亦都 選擇甚豐酥香叉燒蟹殼黃外層酥皮非常鬆化, 內除了有叉燒粒甜而不膩,一口一個,滋味勁滿足。芥末鹹水角Fusion 點心之選, 鹹水角外皮混入淡淡的芥末香氣,食落 煙韌之餘有驚喜, 卻又不會過於 攻鼻搶喉。黑金雪山叉燒包上桌時熱騰騰,餡料足, 上層的墨西哥脆皮甜 淡淡的香甜,夾着 鹹甜適中的叉燒餡,好吃。除了各款 傳統粵式蒸點心,

水晶蝦餃皇

蟹子帶子燒賣

松露素餃

香味濃郁嘅黑松露醬 更是畫龍點睛 。
煎炸酥點亦都 選擇甚豐

酥香叉燒蟹殼黃
芥末鹹水角

黑金雪山叉燒包

除了各款 傳統粵式蒸點心, 還有個款京津小食主菜
甜不辣牛肉,牛展軟硬適中,膠質含量豐富。

黑魚子煙燻初生蛋
初生蛋蛋黃味濃郁豐富, 即使煙燻過後 仍然呈唐心蛋的狀態 ,黑魚子更為初生蛋 錦上添花。
高郵鹹蛋蝦球

即叫即炸,咸蛋香味四溢, 蝦球大隻爽彈不在話下, 加埋帶甜度滿的脆玉瓜,層次豐富
孜然羊肋扒

外面燒得焦香, 原來裏的羊肉仍然是嫩嫩的,食落一點都不覺羊羶味!
 烤北京填鴨

來園中鴨子食鴨,重頭戲當然是其最著名的 烤北京填鴨吧!

鴨片片金黃 ,優質的鴨種一睇就知色澤紅潤, 肉質肥而不膩

加埋 即叫即蒸的包皮, 青瓜條, 京蔥及海鮮醬等等, 讓人 口水直流 。
上海雲吞鴨湯

雲吞雞湯就食得多, 雲吞鴨湯比起來,更具鴨肉的鮮甜。浸透了湯汁的雲吞,吃起來甘甜味美。
欖菜肉碎炒飯

炒飯 炒至粒粒分明,配上欖菜更顯得惹味。
楊枝甘露

香滑細膩, 芒果柚子與及西米, 清甜微酸並重, 為這餐畫上圓滿的句號。
2021-03-22 4972 浏览
餐廳佈置型格, 燈光柔和, 環境寧靜寬敞, 座位舒適, 每款小菜擺盤精緻漂亮, 做到色香味俱全, 令人食指大動。 最近以「All you can eat and drink 」,任點任食120分鐘 ,超過25款點心、 冷盤及招牌小菜,成人只需$368、小童$168 、120cm以下小童仲係免費添,認真超值!必食:北京填鴨 ,烤至油光亮麗,香氣十足,令人垂涎, 捲餅皮用蒸籠盛上,保持溫度及濕潤, 十分貼心, 放上薄切烤鴨片 、甜醬、青瓜片、 京蔥絲,包起一齊吃,烤鴨皮脆肉嫩 , 充滿肉汁,將北京片皮鴨的風味,重現在舌尖上。冷盤:黑魚子煙燻初生蛋, 煙燻蛋上面放上黑魚子及金箔 ,變得矜貴 ,入口先傳來陣陣煙燻幽香, 黑魚子令到初生蛋提香, 細緻口感。陳醋小排骨,充滿鑊氣,每件排骨都掛上甜酸陳醋醬汁,清爽怡人,令人胃口大開。點心:灌湯小籠包,皮薄餡靚, 大口咬下去, 湯汁洶湧而出 , 做得出色,加埋陳醋、薑絲, 別有一番風味。水晶蝦餃皇晶瑩剔透水晶蝦餃皇, 外形 十分飽滿 , 蝦餃皮煙煙靭靭 , 包裹著滿滿鮮蝦,爽口彈牙, 我最愛的點心 。黑金雪山叉燒包黑色外皮金雪山叉燒包,十分搶眼,大口咬

必食:

冷盤:

點心:

水晶蝦餃皇

黑金雪山叉燒包
黑色外皮金雪山叉燒包,十分搶眼,大口咬下去, 叉燒粒 緩緩流出, 醬汁帶微甜 , 配軟綿綿的包皮, 風味迷人 。

蟹子帶子燒賣
燒賣是我飲茶必點的點心, 蟹子放在燒賣上, 色澤明亮,口感脆卜卜, 配埋滑溜帶子, 鮮甜更上一層樓。

湯羹:
上海雲吞鴨湯,湯底用鴨肉及鴨殼長時間熬製, 呈現奶白色,上枱時,散發著陣陣香氣, 先呷一口湯,十分鮮味, 上海雲吞和小白菜 ,吸收了湯底精華, 特別美味。

主菜:
高郵鹹蛋蝦球, 大隻爽彈的蝦球,表面完全被鹹蛋黃醬汁包裹著,滿滿惹味鹹香,令蝦球更添吸引,好味的下飯菜。

甜品:
楊枝甘靈我最喜歡的中式甜品, 配上香甜的芒果肉 、西米及柚子肉, 入口冰冰涼涼,酸酸甜甜, 每口盡是奶香、椰香、芒果果香、口感豐富有層次感,讓人樂在其中。

2021-03-22 1608 浏览
Haven;t had dim sum for ages but came across Duckee over the weekend.Awesome all you can eat dim sum . So much food to choose from. 25 dishes to choose from at HKD 368/pax for 2 hours. I was so bloated after this LOL. I think I had at least 3 rounds of food, so crazy. My top 4 picks include:🔸 Peking duck , very crispy skin and a ton of meat.🔸Lamb Chops, that cumin 😍 Super crispy🔸Siu Mai, huge scallops on top🔸Salted Eggs Fried Prawns, very aromatic and crispyThe rest was still very good IMO. Comp
My top 4 picks include:
Peking Duck

Lamp Chops

Siu Mai

Salted eggs fried prawn

The rest was still very good IMO. Compared to another all you can eat dim sum I had at a 5 star hotel, this was much better:
Pickled Veg Fried rice

The rice was stir fried very well, the body was very dry so the bite was a good texture

Tan Tan Noodles

The noodles could be more al dente but the soup was good

dim sum

cold platter
  • lamb chops
  • siu mai
  • salty egg fried prawns
又到最殘酷既情人節,都係一年一次姐,你咪當睇唔到囉!街上邊既情侶彷彿為我呢個單身狗,點綴不少光環,係人群中特別顯眼,我真係多謝你呀!我手中呢杯雞尾酒,係杯裡我望唔透戀愛既感覺,或者今日我係「園中鴨子 · Duckee」,可以品嚐寂寞既滋味,為我送上最窩心既單身情人節。👇📌Duckee’s · Love Series -▪ Romantic · Dreams - $128▫ 第一杯「Romantic·Dreams」以粉紅少女心為主題,配搭以Apple Wood木碎燒出黎既煙霧效果製造仙境般既夢幻體驗,成個浪漫氛圍認真強大。而Cocktail base用上以普洱茶混合Hendrick’s Gin、加埋柑橘、GiffardLychee & Rose Liqueur同埋紅火龍果,整個層次相當鮮明;飲落茶香出眾,但同時唔會蓋過酒味,平衡得宜。▪ You Are The Devil · Belove to Me - $128 ▫ 惡魔一直係你身邊,今日趁住呢個節奏,為你送上以Bourbon Whiskey做base既「You Are The Devil·Belove to Me」配搭Campari
又到最殘酷既情人節,都係一年一次姐,你咪當睇唔到囉!

街上邊既情侶彷彿為我呢個單身狗,點綴不少光環,

係人群中特別顯眼,我真係多謝你呀!我手中呢杯雞尾酒

可以品嚐寂寞既滋味,為我送上最窩心既單身情人節。👇

📌Duckee’s · Love Series -
Romantic · Dreams - $128

Romantic · Dreams

Hendrick’s Gin、加埋柑橘GiffardLychee & Rose Liqueur
Romantic · Dreams

同埋紅火龍果,整個層次相當鮮明;飲落茶香出眾,
但同時唔會蓋過酒味,平衡得宜。
Romantic · Dreams

▫ 惡魔一直係你身邊,今日趁住呢個節奏,為你送上以
Bourbon Whiskeybase既「You Are The Devil·Belove to Me

配搭CampariSweet VermouthGiffard Raspberry Syrup

而最特別係Bartender會用竹炭整成既冰,當倒入酒既時侯,
𝘠𝘰𝘶 𝘈𝘳𝘦 𝘛𝘩𝘦 𝘋𝘦v𝘪𝘭 · 𝘉𝘦𝘭𝘰v𝘦 𝘵𝘰 𝘔𝘦

杯身瞬間變成炭黑色,極富神秘感。飲得出有陣陣既炭香,

反而比想像中無咁甜,幾易入口,唔錯。
2021-02-15
$100 (其他)
2020-11-28 1963 浏览
點左半隻北京填鴨個皮好似加左糯米粉咁樣、好煙韌食多幾塊就好飽、個人覺得平時個種皮比較好鴨就無咩特別個醬偏甜左d覺得美中鴨子比較好食另外叫左個帶子燒賣同蝦餃都好食既但有個waiter眼望望不停係咁望住我🙄好燥
點左半隻北京填鴨
個皮好似加左糯米粉咁樣、好煙韌
食多幾塊就好飽、個人覺得平時個種皮比較好
鴨就無咩特別
個醬偏甜左d
覺得美中鴨子比較好食
另外叫左個帶子燒賣同蝦餃都好食既
但有個waiter眼望望不停係咁望住我🙄好燥
北京填鴨
2020-11-18 2430 浏览
Lee Garden F B介紹了一間新中餐廳, 揀了開業後的第一個星期六一家人去試一試。餐廳裝修簡約時尚:特色牆畫,燈光微暗,襯著背景音樂,似進了一間型格的西餐廳。食物方面,點心不錯,價錢亦算合理。入座時,待應溫馨提示主題的片皮鴨要約45分鐘準備,因為是即燒。如果邊吃點心邊等,應該不會等太耐。便點了半隻試試。吃完有種「唔夠喉」的感覺。最後,以一個炸雪糕來做完美的終結!滿足!值得一題他們的茶杯-玻璃隔熱保溫杯。雖然不華麗,但對喜歡飲熱茶的人來說是貼心的。

片皮鴨
炸雪糕