08.11.01 四海遊龍鍋貼專賣店@鯉魚門在台灣的時候,常在街上會找到四海遊龍或八方雲集兩家大型的連鎖鍋貼店八方雲集在旺角金魚街落地前,四海遊龍早就先在鯉魚門這裏開了海外分店這邊除了遊客,應該沒有人會特地跑來吃東西來這邊的遊客又只是為了吃鯉魚門的海鮮,不可能會跑到這邊來吃鍋貼吧?不曉得老闆是怎麼想的,居然開在這種算是鳥不生蛋的地方今天剛好在鯉魚門打球運動完後,心血來潮到這裏吃下午茶鯉魚門果然算是偏遠的地方四海遊龍內只有幾個客人綠配白色的設計簡單乾淨櫃台買票,拿著印上號碼的收據在取餐處等叫號一貫的快餐廳模式下午茶餐選擇很多,比散點或午餐時段的優惠多了點了一個水餃麵配冰奶茶水餃有兩種,椰菜跟韮菜的椰菜口味應該會清爽點,就來椰菜的吧四海游龍的招牌是鍋貼,難得來到沒可能不點的吧?一客5個鍋貼有才HKD8,那就再來一份鍋貼好了!客人不多不到三分鐘食物就好了拿著一大盤的食物,剛運動完的熱量又要給補回來了!椰菜水餃真的很清爽,椰菜鮮甜,肉餡用的是瘦肉,有菜有肉的很合我心意下午茶的話一碗才三顆,有點不太夠麵條是白麵條,不是手工的,卻又巳經比坊間的上海幼麵來的好吃值得一讚的湯頭水餃麵的湯頭跟牛肉麵同出
08.11.01 四海遊龍鍋貼專賣店@鯉魚門

這邊除了遊客,應該沒有人會特地跑來吃東西
不曉得老闆是怎麼想的,居然開在這種算是鳥不生蛋的地方

今天剛好在鯉魚門打球
運動完後,心血來潮到這裏吃下午茶

鯉魚門果然算是偏遠的地方
四海遊龍內只有幾個客人
綠配白色的設計
簡單乾淨

櫃台買票,拿著印上號碼的收據在取餐處等叫號
一貫的快餐廳模式

下午茶餐選擇很多,比散點或午餐時段的優惠多了
點了一個水餃麵配冰奶茶
水餃有兩種,椰菜跟韮菜的
椰菜口味應該會清爽點,就來椰菜的吧
四海游龍的招牌是鍋貼,難得來到沒可能不點的吧?
一客5個鍋貼有才HKD8,那就再來一份鍋貼好了!

客人不多
不到三分鐘食物就好了
拿著一大盤的食物,剛運動完的熱量又要給補回來了!

下午茶的話一碗才三顆,有點不太夠
麵條是白麵條,不是手工的,卻又巳經比坊間的上海幼麵來的好吃
值得一讚的湯頭
水餃麵的湯頭跟牛肉麵同出一脈
是以牛骨熬成的高湯,濃郁好喝!
最後麵條沒吃光,但湯嘛當然被我喝光光

招牌鍋貼讓我失望頂透
皮煎有點焦焦,滿以為咬下去會噗滋一聲,然後肉汁會滾燙的流出來
結果鍋貼只是微暖,皮不會脆,肉餡味道也不怎麼樣
唯一留下印象的,只有那來自台灣的沾醬 – 油膏

有機會再試試看八方雲集,互相KO一下
不過旺角店常常要排隊,我應該是沒那個機會囉…(討厭吃飯要排隊的我)

更多食評及照片請看這:
  • 椰菜餃子麵
2008-11-12 73 浏览
話說我星期一下晝入左鯉魚門閒逛,覺得入面D景好似墾丁……行返出黎,冇錢食海鮮咁就食台灣野~四海遊龍啦~~~~~哈哈哈見到下午茶$16有鍋貼+野飲心諗咁貴原來包8隻鍋貼ga~都唔錯呀我至愛既脆底鍋貼唔怪得上次晚市黎冇晒啦豆漿係偏甜的,我叫左凍飲但我估熱飲會好飲D之前食過牛肉飯,有肉燥有牛肉幾塊同有豆腐1件D汁薄薄地但夠撈飯佢地杯珍珠奶茶好多珍珠架,鍾意珍珠既唔好錯過唯一要彈就係個廚房,都唔算好整齊,咪鬼做到懶開放式啦
話說我星期一下晝入左鯉魚門閒逛,覺得入面D景好似墾丁……
行返出黎,冇錢食海鮮
咁就食台灣野~四海遊龍啦~~~~~哈哈哈

見到下午茶$16有鍋貼+野飲
心諗咁貴
原來包8隻鍋貼ga~
都唔錯呀
我至愛既脆底鍋貼

唔怪得上次晚市黎冇晒啦

豆漿係偏甜的,我叫左凍飲
但我估熱飲會好飲D

之前食過牛肉飯,有肉燥有牛肉幾塊同有豆腐1件
D汁薄薄地但夠撈飯
佢地杯珍珠奶茶好多珍珠架,鍾意珍珠既唔好錯過

唯一要彈就係個廚房,都唔算好整齊,咪鬼做到懶開放式啦
正…$16有8隻鍋貼+野飲
點左好好味既油膏
2008-09-29 34 浏览
親戚介紹呢間鍋貼店, 專登開車黎試下.....點知.......晚市8:00左右就無鍋貼食. 招牌菜 8點就無, 不如早d收鋪囉 ~~整體, 無乜特別, 不會再專程開車來....豬手麵的湯........普通到不得了...豬手無肉....麵淡肉燥飯......又係普通到不得了雪綿冰....算係可以....起碼其他地方少有環境.地方 ...... 一入去好有大陸feel, or 飯堂feel.......

招牌菜 8點就無, 不如早d收鋪囉 ~~

整體, 無乜特別, 不會再專程開車來....

肉燥飯......又係普通到不得了
雪綿冰....算係可以....起碼其他地方少有

2008-09-15 23 浏览
最近愛上了鍋貼餃子類,固專程到油塘光顧此店.下午茶本想點鍋貼,但下午四時未到已經買完,只可散點. 招牌菜一早售罄,實在奇怪及不可原諒,但一場到來,只好散點,另點牛肉麵餐.牛肉麵的湯,一點也不熱,低於室温,但牛肉份量十足,一共有四大塊牛展. 6 分雪綿冰,不過不失,但一點綿綿的感覺也欠奉. 7 分鍋貼要等十分鐘才有, 但真不錯. 扣一分 9 分場內工作人員紀律鬆散,多張客人已走,但仍然沒人清理. 收錢小姐可以一邊吃飯一邊收錢,眼前多人在等鍋貼,但不知是包好的鍋貼存貨不夠,還是要煎鍋貼並兼任煮麵.,一直無人煎鍋貼.....招牌菜都沒有人專門煎....唉!總之服務有待改善.跟同行八分雲集相比,這店真的較抵食,但如要在香港大展拳腳則要大大提高管理水平了
最近愛上了鍋貼餃子類,固專程到油塘光顧此店.

雪綿冰,不過不失,但一點綿綿的感覺也欠奉. 7 分
鍋貼要等十分鐘才有, 但真不錯. 扣一分 9 分

2008-08-21 29 浏览
同老婆由鯉魚門行去燈塔和天后廟後,才發現附近成條村根本無提款機!我地只有一些零錢,竟然都搵到野食 酸辣湯 - 麻油幾香但唔酸唔辣,稀稀地唔夠熱。$8 ok. 煎餃子 - $8 有五隻,煎得香脆,鮮肉餡料幾好味。 笑面係因為價錢實在太抵喇!

酸辣湯 - 麻油幾香但唔酸唔辣,稀稀地唔夠熱。$8 ok.

煎餃子 - $8 有五隻,煎得香脆,鮮肉餡料幾好味。

笑面係因為價錢實在太抵喇!
門面
煎餃子
鯉魚門
崇信街
2008-07-27 29 浏览
2008-7-26今日又同同事嚟食tea,好抵食!!$100唔駛。叫咗兩個tea set,(轉飲珍珠奶茶加$4蚊)+5隻餃子+鹵水拼盤。全部都好好味,d珍珠又夠煙un!!一定會再去。。
2008-7-26

今日又同同事嚟食tea,好抵食!!$100唔駛。

全部都好好味,d珍珠又夠煙un!!

一定會再去。。
鹵水拼盤
餃子
鹵水拼盤
餃子
  • 煎餃子+珍珠奶茶+牛肉麵
2008-07-20 24 浏览
住咗幾年, 都唔知有呢間好野, 見咁多食友推介, 點都要死落去試下啦!一口氣叫咗雪綿冰, 餃子和油豆腐. 先來油豆腐和餃子, 兩者相當不俗. 油豆腐又香又入味. 更估唔到係餃子勁多肉汁, 又煎得乾身, 唔會油淋淋. 但個雪綿冰, 嘩....超唔掂, 一見到個芒果sauce, 都覺得lai lai 地野, 但竟然係個冰出事. 仲以為個冰係牛奶雪成, 原來唔係, 係有d 假假地的甜味...我寧願係碎冰, 不想浪費, 花了九牛二虎之力, 才幹掉它. 以為咪搞...為了餃子和油豆腐, 還係會幫襯的.

為了餃子和油豆腐, 還係會幫襯的.
2008-07-19 4 浏览
見好多人都講呢度的鍋貼正喎...的確係肉汁多又脆. 咁我再向各位推介另一好選擇, 係鹵水油豆腐. 我諗係加咗五香粉, 豆腐好入味, 好香, 唔係滑溜個種, 但超入味...正!
2008-07-16 11 浏览
一日遊後, 順道四周看看有d咩....鯉魚門, 實在係一個好耐都無去過的地方. 今天竟發現這小店. 係呢區, 呢間小店相信係新加入的, 因裝修很新, 地方也光猛. 見隔座個個都點了鍋貼, 好, 我們都要一客, 唔該. 等了幾分鐘, 好似日式餃子的鍋貼出場啦. 嘩, 好脆呀! 都幾多肉汁喎....唔錯! $8/五隻, 抵食!下次要試埋其他小食, 但不知後會何期!回家後, 見其他食評才驚覺呢間係台灣係好出名, 真係失覺晒!

下次要試埋其他小食, 但不知後會何期!

2008-07-15 22 浏览
訓醒已經係下午茶時間了......食0左D藥真係大昏迷...講野今次食0左既野先~有TEA set, 24蚊, 包0左一杯凍豆漿、一個牛肉麵~大家睇睇個牛肉麵先, D牛肉係牛展來的, 燘得夠時間, 入口有牛肉香, 而且食落唔各黏牙, 湯底不夠濃郁, 但係應該無落味精, 所以都算係咁了...麵呢, 係扁面, 都OK 滑, 但我個人較為喜歡粗身麵條~ 仲有呀, 佢無0個D 拌牛肉麵既雪菜, 略為失色呀!另外仲食0左個鍋貼, 8蚊5隻, 真係抗通脹價! 另附一包醬油, 係台灣好TYPICAL, 用來醮旦餅食0個D醬油, 質地比較糊, 而且帶蒜香味, 拌鍋貼有另一番風味。 個鍋貼好薄皮, 肉汁夠多, 皮煎得夠脆, 一流!

講野今次食0左既野先~

(非会员)
2008-07-07 10 浏览
因為住附近o既關係, 放學間中都會拉埋媽咪去食, 我最鍾意食 "雪綿冰", 用練奶制成我冰, 然後刨成刨冰再加o的生果同果汁, 入口即溶, 正!如果食下午茶餐仲抵, 一個雪綿冰 + 8 隻鍋貼 都係十幾蚊! 好抵食!
  • 台灣菜
2008-05-28 12 浏览
4月27號同d friend去鯉魚門行下行完之後想搵個地方歇腳就諗起係馬路邊見到有間鍋貼專門店一行四人就入去叫小食傾下偈見到舖頭介紹自己係台灣同上海都有好多分店我真係連名都未聽過返到屋企上網search先知原來o係台灣 四海遊龍真係有咁多分店o架我們叫咗鍋貼(一份五件共叫咗兩份)酸辣湯同珍珠奶茶鍋貼煎香咗 食起o黎唔會太油膩珍珠奶茶係港式奶茶加珍珠酸辣湯口感似阿宗麵線或者謝謝魷魚羹裡面o既羹湯口感比平時食o既酸辣湯或者碗仔翅要稀仲放咗很多黑椒個人o黎講真係食唔慣呢種酸辣湯下次有路經土瓜灣總店 可以試下其他小食
4月27號同d friend去鯉魚門行下
行完之後想搵個地方歇腳
就諗起係馬路邊見到有間鍋貼專門店
一行四人就入去叫小食傾下偈

見到舖頭介紹自己係台灣同上海都有好多分店
我真係連名都未聽過
返到屋企上網search先知原來o係台灣
四海遊龍真係有咁多分店o架

我們叫咗鍋貼(一份五件共叫咗兩份)
酸辣湯同珍珠奶茶
個人o黎講真係食唔慣呢種酸辣湯
下次有路經土瓜灣總店 可以試下其他小食
(非会员)
2008-05-16 5 浏览
我住油塘架, 知道呢間野新開 (有稱為 "鍋貼專賣店" , 聽講係台灣有分店 ),所以就特登落去試=)佢D鍋貼真係好好食, 皮薄, 仲有一隻叫"油膏" 既野,係用黎"yam" d鍋貼, 可以吊出鮮味!!$2 一隻 我叫完第1次 4隻之後再叫多左4隻黎食另外, 本人亦試過D麵類制品, 都ok!d湯底唔錯!!而餐廳環境都幾舒服, D野好新. 只係地點偏遠, 但可以順便遊埋鯉魚門.都幾好!! 如果唔想行的話, 可以係官塘或旺角搭小巴,然後係鯉魚門一落就係了~
所以就特登落去試=)

佢D鍋貼真係好好食, 皮薄, 仲有一隻叫"油膏" 既野,
係用黎"yam" d鍋貼, 可以吊出鮮味!!
$2 一隻 我叫完第1次 4隻之後再叫多左4隻黎食

另外, 本人亦試過D麵類制品, 都ok!
d湯底唔錯!!

而餐廳環境都幾舒服, D野好新.

只係地點偏遠, 但可以順便遊埋鯉魚門.
都幾好!! 如果唔想行的話, 可以係官塘或旺角搭小巴,
然後係鯉魚門一落就係了~
$20-30
2008-05-08 26 浏览
主人與奴隸獸已有兩三年沒有踏足鯉魚門。真是令人意外,平常日,晚飯時間高峰期,眾多海鮮食店的顧客竟然寥寥無幾,可以用『水靜鵝飛』來形容。所以營業只有四個多月的窩貼專門店亦不能倖免。(曾途經土瓜灣店,情況實在有天壤之別。)我們點了:1. 鍋貼(5件,HK$8.0):即叫即製,餡料是豬肉,包成長形,皮薄,煎得香脆,味道及口感與日式餃子頗相似。合我們口味。2. 滷水油豆腐(4件,HK$12):令人驚喜,用的竟然是蜂巢豆腐,所以豆腐非常入味,而且滷水不會太鹹,味道確是唔錯。不過吃時要小心,避免弄髒衣服,因為豆腐內有很多滷水汁。3. 凍豆漿(HK$7.0):豆味淡薄,味道與『維他奶』相似。下次可以再試其他食品。P.S. 水靜鵝飛、水盡鵝飛、水靜河飛或是水靜河非呢??

下次可以再試其他食品。

P.S. 水靜鵝飛、水盡鵝飛、水靜河飛或是水靜河非呢??

滷水油豆腐
凍豆漿
Open Kitchen
$13.5 (其他)