114
8
4
等级8
2021-03-28 2898 浏览
朋友知我一向爱去茶记,推荐我试吓「四宝食堂」,不过,时间过吓过吓,无咗回事,亦完全忘记咗。早前,过嚟搞啲保险嘢,见到「四宝」就醒番起,今晚就喺专登约个旧同学聚一聚,食餐茶记便饭。 简洁嘅餐厅门面睇落好醒神,室内打横长形,主色调用上湖水绿,加上光鲜整洁,清爽舒服,霎吓眼仲有种优雅咖啡店嘅感觉,而唔似茶记。见到有食客食完,店员除收拾餐具外,仲会喷洒消毒剂清洁枱面,更感餐厅注重卫生。 虽然话喺茶记,睇完主餐牌就有种非一般茶记嘅感觉,因为,唔单止见惯见熟嘅港式嘢,如小食、炒粉饭面、小炒,仲有薄饼、滑蛋盖饭、特色拌面……等等。 另外,仲有一纸底面两页嘅晚餐,一面喺晚市常餐,另一面喺小炒晚餐,但要留意,後者话就话叫喺晚餐,但餐汤、白饭、饮品均要加钱另配,咁……就唔叫得喺餐喎! 港式什扒 $98友人喺食肉兽,所以,一早就睇中啲扒餐,选呢一款有鸡扒、薄牛扒、火腿扒、司华力肠嘅港式什扒,佢话有啲缅怀感喎。配埋薯角,果然喺大堆头,食到佢话好饱,质素亦都唔错,见条司华力肠鎅晒花,都俾高少少分。不过,佢话兜黑椒汁又唔使俾到咁大碗,此外,如能以铁板上就更有感。 喜哥葱油猪扒煎蛋饭 $62呢款喺朋友推荐我试,话块
更多
朋友知我一向爱去茶记,推荐我试吓「四宝食堂」,不过,时间过吓过吓,无咗回事,亦完全忘记咗。早前,过嚟搞啲保险嘢,见到「四宝」就醒番起,今晚就喺专登约个旧同学聚一聚,食餐茶记便饭。 
30 浏览
0 赞好
0 留言
简洁嘅餐厅门面睇落好醒神,室内打横长形,主色调用上湖水绿,加上光鲜整洁,清爽舒服,霎吓眼仲有种优雅咖啡店嘅感觉
,而唔似茶记。见到有食客食完,店员除收拾餐具外,仲会喷洒消毒剂清洁枱面,更感餐厅注重卫生
。 
8 浏览
0 赞好
0 留言
14 浏览
0 赞好
0 留言
16 浏览
0 赞好
0 留言
虽然话喺茶记,睇完主餐牌就有种非一般茶记嘅感觉,因为,唔单止见惯见熟嘅港式嘢,如小食、炒粉饭面、小炒,仲有薄饼、滑蛋盖饭、特色拌面……等等。 
154 浏览
1 赞好
0 留言
143 浏览
0 赞好
0 留言
145 浏览
0 赞好
0 留言
167 浏览
0 赞好
0 留言
156 浏览
0 赞好
0 留言
另外,仲有一纸底面两页嘅晚餐,一面喺晚市常餐,另一面喺小炒晚餐,但要留意,後者话就话叫喺晚餐,但餐汤、白饭、饮品均要加钱另配,咁……就唔叫得喺餐喎
! 
191 浏览
1 赞好
0 留言
203 浏览
0 赞好
0 留言
港式什扒 $98

友人喺食肉兽,所以,一早就睇中啲扒餐,选呢一款有鸡扒、薄牛扒、火腿扒、司华力肠嘅港式什扒,佢话有啲缅怀感喎。配埋薯角,果然喺大堆头,食到佢话好饱,质素亦都唔错,见条司华力肠鎅晒花,都俾高少少分。不过,佢话兜黑椒汁又唔使俾到咁大碗,此外,如能以铁板上就更有感。 
港式什扒
$98
51 浏览
0 赞好
0 留言
港式什扒
25 浏览
0 赞好
0 留言
喜哥葱油猪扒煎蛋饭 $62

呢款喺朋友推荐我试,话块猪扒劲大又松化,所以,就投其一票。哗!又果然真喺好大块,而且几厚身吓,冚晒成个饭面,的确,啲猪扒煎得甘香,咬落质感松化富肉汁,不愧喺店家嘅招牌推介菜之一;更俾咗好多葱油,而太阳蛋煎到蛋黄荡吓荡吓,啱晒我,蛋黄葱油捞饭,一流呀喂。 
喜哥葱油猪扒煎蛋饭
$62
28 浏览
0 赞好
0 留言
喜哥葱油猪扒煎蛋饭
19 浏览
0 赞好
0 留言
喜哥葱油猪扒煎蛋饭
17 浏览
0 赞好
0 留言
热奶茶 +$5

我个饭喺散点,唔包嘢饮,嗌热饮或餐汤就要加$5。热奶茶喺去茶记嘅一贯心水,呢度嘅奶茶都唔错,有茶香,唔单薄,口感亦算滑。 而友人就要咗冻柠茶少冰少甜,果然喺少冰少甜,兼够多柠檬。
热奶茶
12 浏览
0 赞好
0 留言
啲阿姐招呼都几好,地方又卫生整洁,唔知喺咁啱定喺店家嘅一贯服务要求,我哋所点嘅主食,都喺同步送上枱,有别一般茶记有咩出咩,呢个亦喺加分位。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
人均消费
$67 (晚餐)
等级4
123
0
2021-03-09 715 浏览
前几日同朋友去左呢间位於北角既平民食堂「四宝饭堂」食晚饭觉得唔错 决定系呢度同大家开心share下作为标题党既我谂左好耐呢篇食评落咩标题 经过那些秋与冬 终於俾我谂到喇! 用「蔗渣价钱 烧鹅味道」黎形容佢地真系当之无愧!好喇!废话少讲 入正题 讲下佢d野食先:冻柠茶唔错 茶有茶味 「水牛城鸡翼串」:有成8只鸡翼 $68黎讲真系几抵食 味道就好香好惹味 鸡翼肥美 外脆内juicy 食落仲保留到肉汁 唔会话乾争争咁 仲有芝麻酱沙律伴碟添呀 中和返肉类既油腻感 几有诚意「金沙虾球炒湖北蛋」:色水好靓 食落虾球够新鲜 既爽口又弹牙 蛋炒得好滑 入口即化 就咁空口食同用黎送饭都一样咁美味! 「职人酱皇鸡煲」:一向食得辣既我地叫左大辣 姐姐一放低已经闻到芳香扑鼻喇 个煲系类似啫啫鸡煲咁既食法 配料有三色椒同蒜头 食落好好惹味 有阵阵蒜香 而且仲好入味添呀 用黎送饭一流! 同样都系诚意之作!不得不赞既系佢地碗「靓仔」真系好「靓仔」 饭粒粒粒分明 软硬适中 而且好有饭香俾部分menu大家参考下:仲有好多野都想试 应该好快会再黎!
更多
前几日同朋友去左呢间位於北角既平民食堂「四宝饭堂」食晚饭觉得唔错 决定系呢度同大家开心share下

作为标题党既我谂左好耐呢篇食评落咩标题 经过那些秋与冬 终於俾我谂到喇! 用「蔗渣价钱 烧鹅味道」黎形容佢地真系当之无愧!

好喇!废话少讲 入正题 讲下佢d野食先:
冻柠茶唔错 茶有茶味
冻柠茶
0 浏览
0 赞好
0 留言


「水牛城鸡翼串」:
有成8只鸡翼 $68黎讲真系几抵食 味道就好香好惹味 鸡翼肥美 外脆内juicy 食落仲保留到肉汁 唔会话乾争争咁 仲有芝麻酱沙律伴碟添呀 中和返肉类既油腻感 几有诚意
水牛城鸡翼串
$68
2 浏览
0 赞好
0 留言

水牛城鸡翼串
$68
2 浏览
0 赞好
0 留言


「金沙虾球炒湖北蛋」:
色水好靓 食落虾球够新鲜 既爽口又弹牙 蛋炒得好滑 入口即化 就咁空口食同用黎送饭都一样咁美味!
金沙虾球炒湖北蛋
$78
1 浏览
0 赞好
0 留言
$78
3 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言


「职人酱皇鸡煲」:
一向食得辣既我地叫左大辣 姐姐一放低已经闻到芳香扑鼻喇 个煲系类似啫啫鸡煲咁既食法 配料有三色椒同蒜头
食落好好惹味 有阵阵蒜香 而且仲好入味添呀 用黎送饭一流! 同样都系诚意之作!
职人酱皇鸡煲
$78
1 浏览
0 赞好
0 留言

不得不赞既系佢地碗「靓仔」真系好「靓仔」 饭粒粒粒分明 软硬适中 而且好有饭香
2 浏览
0 赞好
0 留言


俾部分menu大家参考下:
126 浏览
0 赞好
0 留言

仲有好多野都想试 应该好快会再黎!
145 浏览
0 赞好
0 留言
152 浏览
0 赞好
0 留言
147 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
冻柠茶
水牛城鸡翼串
$ 68
水牛城鸡翼串
$ 68
金沙虾球炒湖北蛋
$ 78
职人酱皇鸡煲
$ 78
等级2
26
0
2021-05-14 72 浏览
近排好似好多地方都有四宝食堂嘅分店,今次就嚟到天后呢一间试吓。入到去环境都几乾净,座位阔落,全程都坐得舒服。附近好多日都系食紧小菜,今日就试吓佢个常餐先,佢个常餐有得配热狗、牛角包或者奶油猪。我叫咗个葱油猪扒拌面配热狗,同埋忌廉乌冬配火腿芝士牛角包。价钱唔记得咗系$68定$78🤣🤣。一嚟到佢个葱油猪扒真系吓亲我,完全系加加加大码,超级抵食!食落猪扒唔会太硬,好松软,外面煎得好香!葱油都好香,用嚟拌面一流个热狗就不过不失啦,正常至於个忌廉乌冬都好好食,乌冬好烟韧,酱汁唔会太浠又唔会太稠糊,挂落乌冬到岩岩好,味道都好好,唔会太淡太咸。乌冬跟餐嘅火腿芝士牛角包🥐,好大件好软熟,夹埋芝士火腿一流!❤️下次再嚟嘅话会试吓佢嘅小菜,斋睇人哋食都觉得好够镬气!😋😋
更多
近排好似好多地方都有四宝食堂嘅分店,今次就嚟到天后呢一间试吓。入到去环境都几乾净,座位阔落,全程都坐得舒服。附近好多日都系食紧小菜,今日就试吓佢个常餐先,佢个常餐有得配热狗、牛角包或者奶油猪。我叫咗个葱油猪扒拌面配热狗,同埋忌廉乌冬配火腿芝士牛角包。价钱唔记得咗系$68定$78🤣🤣。一嚟到佢个葱油猪扒真系吓亲我,完全系加加加大码,超级抵食!食落猪扒唔会太硬,好松软,外面煎得好香!葱油都好香,用嚟拌面一流
个热狗就不过不失啦,正常
至於个忌廉乌冬都好好食,乌冬好烟韧,酱汁唔会太浠又唔会太稠糊,挂落乌冬到岩岩好,味道都好好,唔会太淡太咸。乌冬跟餐嘅火腿芝士牛角包🥐,好大件好软熟,夹埋芝士火腿一流!❤️
下次再嚟嘅话会试吓佢嘅小菜,斋睇人哋食都觉得好够镬气!😋😋
葱油猪扒拌面
1 浏览
0 赞好
0 留言
吉列鱼柳配火腿芝士牛角包
0 浏览
0 赞好
0 留言
芥末热狗
2 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
葱油猪扒拌面
吉列鱼柳配火腿芝士牛角包
等级1
1
0
2021-04-06 250 浏览
今日买杯奶茶饮,我同果个短发女收银员落单,当我要求少糖,少奶时,佢就同我讲:你第1次出去买野食?(连续讲2次),跟着又话:糖本身自己加啦!说话咁难听,下次唔一帮衬!
更多
今日买杯奶茶饮,我同果个短发女收银员落单,当我要求少糖,少奶时,佢就同我讲:你第1次出去买野食?(连续讲2次),跟着又话:糖本身自己加啦!
说话咁难听,下次唔一帮衬!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐途径
堂食
等级4
255
0
2021-04-06 198 浏览
同朋友假期行港岛,行行吓去咗炮台山,又肚饿,所以即刻搵间餐厅坐低食嘢,见到呢间茶餐厅几靓咁,就去试吓!一打开餐牌,见到样样野都好吸引,挣扎咗一阵,就叫咗个经典滑蛋叉烧饭,港式杂扒同一个芝士烟肉焗薯角。个经典滑蛋叉烧饭真系不得了,好经典,叉烧唔单止半肥瘦,又多,又够味,加埋十分出色嘅滑蛋,一啲都唔老,嫩到好似BB仔块面仔咁,真系抵佢叫招牌菜!一间茶餐厅好唔好食,佢个杂扒都系一个指标。首先,呢个铁板够哂热,薯菜嘅薯角系脆卜卜㗎,生菜都好新鲜!司华力肠够哂大条,又有烟熏味,好正宗;鸡扒皮脆肉入面好嫩好juicy,仲要大大块,大过我块面;牛扒薄得嚟有啲脆,又有啲牛油香,所有野都好夹,冇嘢系多余嘅!我朋友见我啲薯角咁好食,佢都叫咗一个芝士烟肉焗薯角满足下,个薯角芝士同烟肉多到,CP值好高,食完都饱哂!冻柠茶一杯大家经开呢度,不妨试试呢间四宝食堂!
更多
同朋友假期行港岛,行行吓去咗炮台山,又肚饿,所以即刻搵间餐厅坐低食嘢,见到呢间茶餐厅几靓咁,就去试吓!
11 浏览
0 赞好
0 留言

一打开餐牌,见到样样野都好吸引,挣扎咗一阵,就叫咗个经典滑蛋叉烧饭,港式杂扒同一个芝士烟肉焗薯角。
15 浏览
0 赞好
0 留言
15 浏览
0 赞好
0 留言

个经典滑蛋叉烧饭真系不得了,好经典,叉烧唔单止半肥瘦,又多,又够味,加埋十分出色嘅滑蛋,一啲都唔老,嫩到好似BB仔块面仔咁,真系抵佢叫招牌菜!
8 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言

一间茶餐厅好唔好食,佢个杂扒都系一个指标。首先,呢个铁板够哂热,薯菜嘅薯角系脆卜卜㗎,生菜都好新鲜!司华力肠够哂大条,又有烟熏味,好正宗;鸡扒皮脆肉入面好嫩好juicy,仲要大大块,大过我块面;牛扒薄得嚟有啲脆,又有啲牛油香,所有野都好夹,冇嘢系多余嘅!
7 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言

我朋友见我啲薯角咁好食,佢都叫咗一个芝士烟肉焗薯角满足下,个薯角芝士同烟肉多到,CP值好高,食完都饱哂!
5 浏览
0 赞好
0 留言

冻柠茶一杯
5 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言

大家经开呢度,不妨试试呢间四宝食堂!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-04-05
用餐途径
堂食
人均消费
$100 (晚餐)
等级2
9
0
2021-03-28 113 浏览
下午茶餐A-C牛油多士改菠萝油+8, D餐原为火腿芝士牛角包,你地估下转菠萝油要加几钱?8蚊!唔紧要,紧要既系态度!嗰位哥哥大大声咁话,「都系一样,要唔要随得你」!真系觉得佢好有性格,亦即刻知道佢唔系老细,因为老细系唔会咁样回答顾客嘅!食物嘅味道系几好,价钱略比一般茶记贵但系坐得舒服,但因为有咗呢位哥哥,我决定唔再返黎!炮台山呢一带好多特色食肆,选择系好多嘅。如果稍为有一啲啲唔舒服,亦都唔需要委屈自己!
更多
下午茶餐A-C牛油多士改菠萝油+8, D餐原为火腿芝士牛角包,你地估下转菠萝油要加几钱?8蚊!唔紧要,紧要既系态度!嗰位哥哥大大声咁话,「都系一样,要唔要随得你」!真系觉得佢好有性格,亦即刻知道佢唔系老细,因为老细系唔会咁样回答顾客嘅!
食物嘅味道系几好,价钱略比一般茶记贵但系坐得舒服,但因为有咗呢位哥哥,我决定唔再返黎!炮台山呢一带好多特色食肆,选择系好多嘅。如果稍为有一啲啲唔舒服,亦都唔需要委屈自己!
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-03-28
用餐途径
堂食
人均消费
$40 (下午茶)
等级3
45
0
2021-03-21 101 浏览
炮台山区食嘢都遍贵,所以先衬下午茶时间搵食,好耐之前都帮衬过午餐,今次试下午茶先🥰 试咗个北海道日式咖喱豚肉+唐扬鸡翼+奶油脆猪 $46, 个卖相一睇就觉得唔错,仲有埋配菜在碟,对於我哋呢啲成日出街食饭少菜人士几好。讲讲个鸡翼,虽然有少少咸,但系好食同脆既,而个日式咖喱🍛汁就完全唔辣,啱港人口味。最正系个奶油脆猪,炼奶又够多,简直系肥妹之链成。
更多
炮台山区食嘢都遍贵,所以先衬下午茶时间搵食,好耐之前都帮衬过午餐,今次试下午茶先🥰

试咗个北海道日式咖喱豚肉+唐扬鸡翼+奶油脆猪 $46, 个卖相一睇就觉得唔错,仲有埋配菜在碟,对於我哋呢啲成日出街食饭少菜人士几好。
1 浏览
0 赞好
0 留言


讲讲个鸡翼,虽然有少少咸,但系好食同脆既,而个日式咖喱🍛汁就完全唔辣,啱港人口味。最正系个奶油脆猪,炼奶又够多,简直系肥妹之链成。
1 浏览
0 赞好
0 留言
130 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-03-21
用餐途径
堂食
人均消费
$46 (下午茶)
等级4
155
0
2021-03-06 103 浏览
四宝食堂,店员非常细心,提醒我们要登记安心出行以及量度体温。店员提醒我们有什麽特色和当天款式。这里嘅早餐选项多样化,有中式、西式、以及美式。我们选择了这里的招牌早餐:沙嗲牛肉面,我转了米粉,双太阳蛋、以及奶油猪。为什麽我选择那奶油猪?因为我听到职员不停对其他客人说奶油猪很好吃,我们也尝试了。的确奶油猪真的很好吃,推荐你们吃!沙嗲酱很入味,吃面时也吸到沙嗲酱的味道!美式早餐有沙律、美式肠、煎蛋和烟肉,我加钱转了芝士火腿牛角包🥐我欣赏沙律,利用新鲜沙律菜配上日式酱,很鲜味啊
更多
四宝食堂,店员非常细心,提醒我们要登记安心出行以及量度体温。
店员提醒我们有什麽特色和当天款式。这里嘅早餐选项多样化,有中式、西式、以及美式。
我们选择了这里的招牌早餐:沙嗲牛肉面,我转了米粉,双太阳蛋、以及奶油猪。为什麽我选择那奶油猪?因为我听到职员不停对其他客人说奶油猪很好吃,我们也尝试了。
的确奶油猪真的很好吃,推荐你们吃!
沙嗲酱很入味,吃面时也吸到沙嗲酱的味道!
美式早餐有沙律、美式肠、煎蛋和烟肉,我加钱转了芝士火腿牛角包🥐
我欣赏沙律,利用新鲜沙律菜配上日式酱,很鲜味啊
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-03-06
等候时间
5 分钟 (堂食)
人均消费
$45 (早餐)
推介美食
  • 沙嗲牛肉面
  • 咖啡
等级4
2021-03-04 173 浏览
猪猪四宝食堂 地址: 北角电气道183号友邦广场地下3至4号舖电话: 23456826拍拖两个人出街食饭,以每星期见面2-3日计,饮食都占了清费的2/3 。加上男朋友仔买了楼要供楼,付了首期已把储蓄用光,拍拖也要找大众化的大众化平民美食,无肉不欢先要了。葱油猪扒煎蛋饭,每次咬到大。块厚肉肉质松软架猪扒,成个人都觉得活着真好,健康食美食就是人生简单的小确幸,只太阳蛋亦煎得刚好有蛋汁。晚上多好多野食供应,有小炒,pizza 意粉都点到难得晚上来食,要了些小炒,$58乳鸽水准一流,入味到晒肉,皮很香。超爱咸蛋黄,叫了碟金莎虾球炒潮北蛋,咸蛋黄酱多些先会带出到这道餸的卖点。虾柚子沙律 $68,食海鲜低脂肪,是健康的蛋白质选择,西式沙律轻盈美味,落了胡麻同韩式柚子酱,甜中有柚子芳香。
更多
猪猪
四宝食堂

5 浏览
0 赞好
0 留言


118 浏览
0 赞好
0 留言


地址: 北角电气道183号友邦广场地下3至4号舖
电话: 23456826

0 浏览
0 赞好
0 留言


拍拖两个人出街食饭,以每星期见面2-3日计,饮食都占了清费的2/3 。加上男朋友仔买了楼要供楼,付了首期已把储蓄用光,拍拖也要找大众化的
118 浏览
0 赞好
0 留言


130 浏览
0 赞好
0 留言


8 浏览
0 赞好
0 留言



10 浏览
0 赞好
0 留言


大众化平民美食,无肉不欢先要了。葱油猪扒煎蛋饭,每次咬到大。块厚肉肉质松软架猪扒,成个人都觉得活着真好,健康食美食就是人生简单的小确幸,只太阳蛋亦煎得刚好有蛋汁。
6 浏览
0 赞好
0 留言



晚上多好多野食供应,有小炒,pizza 意粉都点到

难得晚上来食,要了些小炒,$58乳鸽水准一流,入味到晒肉,皮很香。

超爱咸蛋黄,叫了碟金莎虾球炒潮北蛋,咸蛋黄酱多些先会带出到这道餸的卖点。
3 浏览
0 赞好
0 留言


3 浏览
0 赞好
0 留言



虾柚子沙律 $68,食海鲜低脂肪,是健康的蛋白质选择,西式沙律轻盈美味,落了胡麻同韩式柚子酱,甜中有柚子芳香。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
49
0
2021-03-02 161 浏览
之前喺铜锣湾返工嘅时候已经成日见到四宝好多人排队,但一直冇入到去食,今次嚟到北角经过见到唔使排队即刻同男朋友入去食,想睇吓呢间平民茶餐厅有咩咁特别入到去嗰度环境都几舒服位置亦都好宽敞,佢哋个装修比较现代感同乾净系我锺意嘅Tiffany Blue啊同埋见到个餐牌比其他茶餐厅选择多啲,多啲唔同类型嘅嘢拣首先我就叫咗个蕃茄浓汤牛肉+炒蛋+(多士可加$8转芝士火腿牛角包)蕃茄浓汤牛肉汤底好浓郁,通粉又唔会太淋分量刚刚好,最重要系个牛肉整得好嫩,冇筋,好惊食啲好鞋嗰啲牛肉,不错不错!芝士火腿牛角包🥐呢个真系好惊喜,可以睇吓相,佢啲馅料唔算少㗎,牛角包好松化不得不提系最普遍,亦唔系间间整得好嘅炒蛋🍳同埋奶茶🥤佢哋个炒蛋应该加咗鲜奶,又滑又重蛋味,最重要系半熟刚刚好,蛋对我来讲都系主角嚟㗎,仲有杯奶茶,饮一杯真系唔够,杯奶茶茶味又够又滑,出色啊你哋真系要试吓跟住我男朋友就叫咗美式芝士牛肉酱热狗+脆炸薯角,热熔芝士松露吞拿鱼厚多士要重点讲佢呢度啲嘢大部份都系即刻整,所以全部都好松软/松化,唔会好似其他茶餐厅咁上到枱啲包就硬哂,同埋佢呢度真系真系好足料,个热狗条肠仲长过个包,啲肉酱好多但系又唔会好漏,重
更多
之前喺铜锣湾返工嘅时候已经成日见到四宝好多人排队,但一直冇入到去食,今次嚟到北角经过见到唔使排队即刻同男朋友入去食,想睇吓呢间平民茶餐厅有咩咁特别

入到去嗰度环境都几舒服位置亦都好宽敞,佢哋个装修比较现代感同乾净系我锺意嘅Tiffany Blue啊
同埋见到个餐牌比其他茶餐厅选择多啲,多啲唔同类型嘅嘢拣

首先我就叫咗个蕃茄浓汤牛肉+炒蛋+(多士可加$8转芝士火腿牛角包)

蕃茄浓汤牛肉汤底好浓郁,通粉又唔会太淋分量刚刚好,最重要系个牛肉整得好嫩,冇筋,好惊食啲好鞋嗰啲牛肉,不错不错!

芝士火腿牛角包🥐呢个真系好惊喜,可以睇吓相,佢啲馅料唔算少㗎,牛角包好松化


不得不提系最普遍,亦唔系间间整得好嘅炒蛋🍳同埋奶茶🥤佢哋个炒蛋应该加咗鲜奶,又滑又重蛋味,最重要系半熟刚刚好,蛋对我来讲都系主角嚟㗎,仲有杯奶茶,饮一杯真系唔够,杯奶茶茶味又够又滑,出色啊
你哋真系要试吓


跟住我男朋友就叫咗美式芝士牛肉酱热狗+脆炸薯角,热熔芝士松露吞拿鱼厚多士


要重点讲佢呢度啲嘢大部份都系即刻整,所以全部都好松软/松化,唔会好似其他茶餐厅咁上到枱啲包就硬哂,同埋佢呢度真系真系好足料,个热狗条肠仲长过个包,啲肉酱好多但系又唔会好漏,重点系热辣辣,薯角仲系脆卜卜

如果大家锺意食黑松露/芝士一定要点呢个,热熔芝士松露吞拿鱼厚多士,佢哋多士烘到刚刚好,好香脆,厚薄适中 ,分量刚好


总结佢呢度,足料!性价比高!质素高!多选择!


2 浏览
0 赞好
0 留言
冻奶茶
1 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
炒蛋
0 浏览
0 赞好
0 留言
热熔芝士松露厚多士
5 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
116 浏览
0 赞好
0 留言
119 浏览
0 赞好
0 留言
144 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
冻奶茶
炒蛋
热熔芝士松露厚多士
  • 炒蛋多士
等级1
1
0
2021-02-28 171 浏览
朝早起身谂住叹返个早餐去番工,入去坐底嗌完野食等……一直等……差不多30分钟仲未有野食,原来系落单个位阿婶写左系纸冇入机,全间餐厅净系冇入我地个枱,嬲到即刻走左,啲职员仲要唔好意思都冇句,好似觉得冇问题,个经理仲要无视成件事,听唔到睇唔到,真系好唔掂罗,搞到我连慢慢叹个早餐既时间都冇埋,我明明人多会漏单正常,但点解会一句唔好意思都冇,其他职员甚至经理都可以视而不见,我第一次食亦都会系我最後一次食罗!!!!!本人从来未试过嬲到要打段野去投诉,再难食既餐厅都冇试过投诉,但系呢间野啲职员态度真系我觉得要投诉下。
更多
朝早起身谂住叹返个早餐去番工,入去坐底嗌完野食等……一直等……差不多30分钟仲未有野食,原来系落单个位阿婶写左系纸冇入机,全间餐厅净系冇入我地个枱,嬲到即刻走左,啲职员仲要唔好意思都冇句,好似觉得冇问题,个经理仲要无视成件事,听唔到睇唔到,真系好唔掂罗,搞到我连慢慢叹个早餐既时间都冇埋,我明明人多会漏单正常,但点解会一句唔好意思都冇,其他职员甚至经理都可以视而不见,我第一次食亦都会系我最後一次食罗!!!!!
本人从来未试过嬲到要打段野去投诉,再难食既餐厅都冇试过投诉,但系呢间野啲职员态度真系我觉得要投诉下。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
环境
服务
卫生
用餐日期
2021-02-28
等候时间
30 分钟 (堂食)
用餐时段
早餐
推介美食
  • 职员嘅态度
等级4
134
0
2021-02-26 135 浏览
四宝一向都是我的饭堂,抵食+好食,环境乾净舒适,非一般茶记所能媲美晚市时段,我脑中又想起四宝名物,叉烧炒蛋饭,於是点了一份叉烧半肥瘦,入口松软,炒滑蛋口感顺滑,加上甜中带咸的献汁,白饭做到粒粒分明,百试不厌!这里的乳鸽也是一绝,嫩滑美味,皮够香脆,够好吃!另外点了一份鬼马咕噜肉,醉了爽脆的咕噜肉外,还鬼马地加入了油炸鬼,两者各半,都加入酱汁同炒,甜脆美味!另外点了1855黑安格斯西冷牛排,蒜蓉酱竟加入生蒜,带微微辣味,跟厚切的三条牛排肉相映成趣。超多的薯角也是卖点,保证够饱!最後加点一碟蒜蓉炒菜心,补充一下膳食纤维,为是晚作个点缀
更多
4 浏览
0 赞好
0 留言

四宝一向都是我的饭堂,抵食+好食,环境乾净舒适,非一般茶记所能媲美
15 浏览
0 赞好
0 留言

晚市时段,我脑中又想起四宝名物,叉烧炒蛋饭,於是点了一份
80 浏览
0 赞好
0 留言
84 浏览
0 赞好
0 留言

2 浏览
0 赞好
0 留言

叉烧半肥瘦,入口松软,炒滑蛋口感顺滑,加上甜中带咸的献汁,白饭做到粒粒分明,百试不厌!
1 浏览
0 赞好
0 留言

这里的乳鸽也是一绝,嫩滑美味,皮够香脆,够好吃!
0 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言

另外点了一份鬼马咕噜肉,醉了爽脆的咕噜肉外,还鬼马地加入了油炸鬼,两者各半,都加入酱汁同炒,甜脆美味!
2 浏览
0 赞好
0 留言

另外点了1855黑安格斯西冷牛排,蒜蓉酱竟加入生蒜,带微微辣味,跟厚切的三条牛排肉相映成趣。超多的薯角也是卖点,保证够饱!
0 浏览
0 赞好
0 留言

最後加点一碟蒜蓉炒菜心,补充一下膳食纤维,为是晚作个点缀
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
用餐时段
晚餐
等级3
69
0
2021-02-26 132 浏览
「间间餐厅都话大鸡髀, 你估间间都系大鸡髀咩?」但这间真的是。感觉肥人真的很喜欢吃下午茶, 至少我和我老婆都是。 本来谂住吃Five Guys, 但因为太多人而给我们碰到这间四宝食堂。下午茶的选择也相当多, 今次选了意式罗勒蕃茄牛肉酱意粉餐和 瑞士汁鸡髀餐。意式罗勒蕃茄牛肉酱意粉餐虽然是下午茶餐而且餐牌上写明是薄牛扒, 但上枱一点也不薄而且也大块, 肉质吃得出似有用松肉粉「那」过令他变软, 但不算太严重, 而且也保留到 质感和肉味。 意粉也货真价实的用上鲜茄和牛肉碎, 味道酸甜很开胃。瑞士汁鸡髀餐轮到今日大发现-瑞士汁鸡髀。 本身上枱的碟已经不细, 鸡髀的体积竟然差不多大过碟, 很夸张而且相当肉厚。 肉质是有一点点 「鞋」身 但胜在鸡味非常浓郁, 瑞士汁的调味也很出色, 亦因为美味, 基本上我老婆都是十分钟完成壮举。越发现得多出色又抵吃的下午茶, 越发现我和老婆 也戒不掉这个下午茶瘾。 下次继续。
更多
「间间餐厅都话大鸡髀, 你估间间都系大鸡髀咩?」
但这间真的是。

感觉肥人真的很喜欢吃下午茶, 至少我和我老婆都是。 本来谂住吃Five Guys, 但因为太多人而给我们碰到这间四宝食堂。

下午茶的选择也相当多, 今次选了意式罗勒蕃茄牛肉酱意粉餐和 瑞士汁鸡髀餐。
3 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言

意式罗勒蕃茄牛肉酱意粉餐
2 浏览
0 赞好
0 留言

虽然是下午茶餐而且餐牌上写明是薄牛扒, 但上枱一点也不薄而且也大块, 肉质吃得出似有用松肉粉「那」过令他变软, 但不算太严重, 而且也保留到 质感和肉味。 意粉也货真价实的用上鲜茄和牛肉碎, 味道酸甜很开胃。

瑞士汁鸡髀餐
3 浏览
0 赞好
0 留言

轮到今日大发现-瑞士汁鸡髀。 本身上枱的碟已经不细, 鸡髀的体积竟然差不多大过碟, 很夸张而且相当肉厚。 肉质是有一点点 「鞋」身 但胜在鸡味非常浓郁, 瑞士汁的调味也很出色, 亦因为美味, 基本上我老婆都是十分钟完成壮举。
2 浏览
0 赞好
0 留言

越发现得多出色又抵吃的下午茶, 越发现我和老婆 也戒不掉这个下午茶瘾。 下次继续。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-02-05
用餐途径
堂食
人均消费
$43 (下午茶)
等级3
70
0
2021-02-25 96 浏览
难得晚市开放堂食,终於可以约朋友聚下了👏🏻今日来到北角经过见到一间门面特别,用左Tiffany blue为主色的餐厅😍比佢外形吸引下就决定坐低试一试餐厅内乾净企理,亦都用了Tiffany blue为主色布置食物方面,佢地有中式小菜,西式Pizza、意大利粉,扒餐等等多款选择见佢特别推介所以就叫了个1855极黑安格斯西冷🥩,选择了蒜蓉汁比平时外面餐厅吃到的明显厚很多,肉质有口感同肉味十足,加上他们的特别蒜蓉汁,配合上来很好吃。😋另外朋友叫了黑松露忌廉大啡菇意粉🍝,听落已经很吸引,食落有惊喜,意大利粉用上了白汁配搭,食落有一种很新鲜的感觉,完全不油腻,大啡菇更是不得了,一口咬下去会感觉得到大啡菇本身锁住了很多水份,吃到菇既同时又会有一种口中饱满的感觉,钟意Fresh既人绝对要试下。除了主食外还叫了2个小菜,职人酱皇鸡煲(小辣)🥘,鸡肉鲜嫩,辣度刚好,唔会盖过鸡味,而水牛城鸡翼串🍗,他们用了竹签把鸡翼串起,方便进食,食落有d似某间出名簿饼店既辣味鸡翼,但佢系更加好味。👍🏻
更多
难得晚市开放堂食,终於可以约朋友聚下了👏🏻
今日来到北角经过见到一间门面特别,用左Tiffany blue为主色的餐厅😍
6 浏览
0 赞好
0 留言

比佢外形吸引下就决定坐低试一试
4 浏览
0 赞好
0 留言

餐厅内乾净企理,亦都用了Tiffany blue为主色布置
4 浏览
0 赞好
0 留言
38 浏览
0 赞好
0 留言
42 浏览
0 赞好
0 留言
50 浏览
0 赞好
0 留言
52 浏览
0 赞好
0 留言
62 浏览
0 赞好
0 留言
62 浏览
0 赞好
0 留言
72 浏览
0 赞好
0 留言
90 浏览
0 赞好
0 留言
80 浏览
0 赞好
0 留言

食物方面,佢地有中式小菜,西式Pizza、意大利粉,扒餐等等多款选择
3 浏览
0 赞好
0 留言

见佢特别推介所以就叫了个1855极黑安格斯西冷🥩,选择了蒜蓉汁
比平时外面餐厅吃到的明显厚很多,肉质有口感同肉味十足,加上他们的特别蒜蓉汁,配合上来很好吃。😋
1 浏览
0 赞好
0 留言


另外朋友叫了黑松露忌廉大啡菇意粉🍝,听落已经很吸引,食落有惊喜,意大利粉用上了白汁配搭,食落有一种很新鲜的感觉,完全不油腻,大啡菇更是不得了,一口咬下去会感觉得到大啡菇本身锁住了很多水份,吃到菇既同时又会有一种口中饱满的感觉,钟意Fresh既人绝对要试下。
4 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言


除了主食外还叫了2个小菜,职人酱皇鸡煲(小辣)🥘,鸡肉鲜嫩,辣度刚好,唔会盖过鸡味,而水牛城鸡翼串🍗,他们用了竹签把鸡翼串起,方便进食,食落有d似某间出名簿饼店既辣味鸡翼,但佢系更加好味。👍🏻
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-02-24
用餐途径
堂食
人均消费
$200 (晚餐)
推介美食
  • 黑松露忌廉大啡菇意粉
  • 1855极黑安格斯西冷
等级2
9
0
2021-02-01 192 浏览
琴日(31 Jan,2021)我又去四宝(差唔多成了我的canteen 😁),今次食三文鱼乌冬,饮品都系冻柠茶少甜。一如既往,冻柠茶有茶味,唔会似有d高级茶记无味,唔知自己饮紧咩。食物有质素亦有保证,一如以往,好味😋个乌冬够热,捞埋个芝麻酱食,正。个三文鱼好够味。推介
更多
琴日(31 Jan,2021)我又去四宝(差唔多成了我的canteen 😁),今次食三文鱼乌冬,饮品都系冻柠茶少甜。

一如既往,冻柠茶有茶味,唔会似有d高级茶记无味,唔知自己饮紧咩。

食物有质素亦有保证,一如以往,好味😋个乌冬够热,捞埋个芝麻酱食,正。个三文鱼好够味。

推介

6 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食