Coldplay 嚟咗香港咁大件事,我梗係要入啟德感受吓啦!果然係香港十大建設之一,整個啟德區吸引感覺有活力,優美又寧靜。睇show前食啲嘢,啟德零售館3 有好多餐廳選擇,我哋揀咗茶記坐低,食完散步去睇show。這裡的裝修融合了傳統與現代的元素,給人一種溫馨而舒適的感覺。整體環境明亮,掛著一些香港風情,讓人不禁回想起昔日的茶餐廳情懷。養生燉湯蟲草花淮山杞子燉排骨色澤清透,湯底清香,喝上一口能感受到濃郁的食材鮮味,十分滋補,適合健康養生的朋友。小菜胡椒大蝦粉絲煲蝦肉鮮嫩,粉絲吸收了湯汁的精華,味道濃郁,胡椒的香氣適中,刺激又能提味,讓人一口接一口。皇室咖喱牛腩煲牛腩煲的賣相令人垂涎,咖喱醬汁濃厚,牛腩軟嫩入味,搭配香米飯食用,簡直是完美的組合。山楂汁脆皮拔絲咕嚕肉小菜的賣相精緻,色彩繽紛,每一口都能感受到新鮮的食材,搭配的調味恰到好處。色澤金黃,脆皮外層包裹著甜美的山楂汁,咕嚕肉的口感酥脆,甜酸適中,讓人回味無窮。雞批酥皮香脆,內餡多汁,搭配特製的醬汁,味道豐富,非常適合作為小吃。招牌瑞士汁炒牛河炒牛河的賣相誘人,牛肉嫩滑,河粉炒得恰到好處,瑞士汁的甜味與鹹味交融,吃起來十分過癮。朱古力

養生燉湯

山楂汁脆皮拔絲咕嚕肉

雞批

招牌瑞士汁炒牛河

朱古力雪山
好像甜品的朱古力雪山,視覺與味覺的雙重享受,濃郁的朱古力味道搭配滑順的口感,讓人心情愉快。

雪山紅豆冰
最後的雪山紅豆冰清爽可口,紅豆的甜度適中,冰品的口感細膩,適合餐後消暑。

整體而言,四寶食堂的菜式不僅賣相精美,味道也相當出色,是香港茶餐廳的好去處,值得一試!
  • 招牌瑞士汁炒牛河
  • 雞批
  • 山楂汁脆皮拔絲咕嚕肉
  • 皇室咖喱牛腩煲
2025-07-02 0 浏览
休息天到啟德食早餐,位置多,望到跑道,夠陽光。早餐選擇多,有健康養顏餐選擇,好特別,但無試試左最基本的通粉,面包出色,通粉好大份,最後都係食唔晒,夠足料飲品叫左檸檬茶,少甜,但都係好甜。餐飲有待改善。下次可以試下奶茶位置坐得舒服,環境好,可能係閒日無人等位,可以坐耐啲,無人打擾值得一試
休息天

到啟德食早餐,位置多,望到跑道,夠陽光。
早餐選擇多,有健康養顏餐選擇,好特別,但無試

值得一試

2025-07-02
$40 (早餐)
2025-06-01 479 浏览
今朝一早要去啟德有個活動,咁就約埋7點去食早餐啦!大家都一致推介四寶食堂,咁餐廳都好早7點就開門了,坐低見到個餐牌,比較起其他茶餐廳都好有特色,而家就點左個鮮茄薯仔排骨湯通粉,見到個精選餐包係迷你波羅包,由於興趣不大,都係點左個油包。咁早餐都好快到啦!鮮茄湯都好入味,最愛嘅薯仔都好有口感,唔會話煲到溶左,排骨粒份量都好足,而蕃茄目測都有半個,湯味道都夠濃,而排骨都好多肉,最後就成碗食晒了,由包餐廳就採用左厚包,成個早餐都好豐富,最後飲埋杯齋啡,好滿足的一餐早餐。

2025-05-18 492 浏览
啟德不錯的中檔茶記今日去啟德行下,以為新開的什麼海濱美食廣場,起碼有d野好食,行過大部分無開,其他做午餐好似吾適合,最後系個水牌見到哩間系啟德零售館3期價錢同評價都幾好,咪試下。味道(4分)水門雞飯配胡椒冬瓜湯(轉雞腿$80)3.5分-胡椒冬瓜湯無乜胡椒味,如果只叫冬瓜湯會高分d.- 雞腿可能只有最多2/3隻雞腿,雞皮好爽滑,雞肉就熟左小小,吾夠滑。- 雞油飯真系吾夠水,幾硬,好在味道OK。喜哥蔥油豬趴煎蛋飯($70)4分-豬趴真系又大又厚又帶肥邊,味道特色,-飯同樣比較硬。檸檬水正常,朱古力比較甜環境(4分)-市內光猛,高樓底,座位寬和帶精神的橙色,窗外是綠色草地運動場,舒服。衛生(4分)- 木筷子都是比較光滑的。抵食(4分)-綜合味道,環境,地理位置,味道,應該有4分以上

啟德不錯的中檔茶記

味道(4分)

水門雞飯配胡椒冬瓜湯(轉雞腿$80)3.5分

-胡椒冬瓜湯無乜胡椒味,如果只叫冬瓜湯會高分d.

- 雞油飯真系吾夠水,幾硬,好在味道OK。

喜哥蔥油豬趴煎蛋飯($70)4分

-豬趴真系又大又厚又帶肥邊,味道特色,

-飯同樣比較硬。

檸檬水正常,朱古力比較甜

環境(4分)

衛生(4分)

- 木筷子都是比較光滑的。

抵食(4分)

-綜合味道,環境,地理位置,味道,應該有4分以上

2025-05-18
  • 喜哥蔥油豬趴煎蛋飯
2025-05-04 0 浏览
成班侍應閑聊:全部都唔搭枱....由得佢哋喺出邊慢慢等!其實假日客人唔想搭枱...都唔係一件大事!服務態度可改善,其實成班侍應喺入邊講,坐喺度嘅客人亦會聽到👂食物一般菠蘿包都OK
成班侍應閑聊:全部都唔搭枱....由得佢哋喺出邊慢慢等!
其實假日客人唔想搭枱...都唔係一件大事!
食物一般
菠蘿包都OK
2025-05-04
2025-05-03 402 浏览
睇show之前醫肚先😋 餐廳裝潢用色豐富大膽並且加入運動元素,以單車作為裝飾,整體感覺寬敞明亮,活力十足🌈👍🏻豉油皇龍鬚炒麵,套餐加$28有燉湯🥣 當日係雪梨雪耳無花果燉瘦肉,湯底清甜滋潤冇味精👍🏻 炒麵份量十足,簡單的食材,炒得夠熱夠香夠爽口,每條麵條上色均勻,廚師功力深厚👅👍🏻花雕醉雞翼有濃郁的花雕酒香味,入味肉質彈牙,帶點杞子蟲草花清香,水準唔錯😬紅酒野菜燉牛尾煲,份量好多,牛尾燉到又腍又滑又離骨,食唔到酒味反而帶點甜味😋 配白飯一流,極度推薦🧡

2025-05-02 248 浏览
呢間野D食物質素只係中規中矩,都係一般茶餐廳水準,不過個價錢就比茶餐廳貴30%左右,明白嘅,地段問題,貴咗嗰30%當交租啦。晚市套餐大約$100一個,條魚明顯就唔算好大條,連埋碗飯再加埋個燉湯,收貨啦。
2025-04-30 200 浏览
今日收工又同朋友黎左最近人氣好旺嘅啟德站,因爲之前喺呢度一間茶餐廳食過抵食好味嘅嘅蒸班仔,今晚就encore睇下有冇新驚喜。今次又叫個蒸魚套餐,加左個煲:🍲 沙嗲牛肉粉絲煲($78)一上枱就聞到濃郁沙嗲香,牛肉份量足且嫩滑,唔會韌,最驚喜係粉絲吸盡沙嗲汁之餘仲保持彈牙,仲有啲爽脆銀芽同洋蔥增加口感。略嫌偏油(但唔油又唔夠香),送飯一流! 🐟 花雕雞油蒸海鱸魚set($108)👍🏻👍🏻成日話食白肉比紅肉健康,但好似我呢啲唔鍾意揀骨嘅人黎講,真係冇乜選擇,呢間茶餐廳嘅鱸魚就冇揀錯了,師傅開魚手工一流,成條魚冇碎骨,而且新鮮無泥味,肉質嫩滑,師傅蒸嘅時間掌握得幾好!唔知係咪用左雞油,成條魚更鮮甜美味,如果酒味再突出啲就更完美。同區少見有咁足料嘅蒸魚,值得一試。 跟餐仲揀左:蒜泥黑毛豬黑毛豬片肥瘦適中,食得出係靚豚肉,蒜泥爆得夠香,不是用生蒜泥,食落惹味但唔會過鹹,而且有一大pat,唔怕一忽有一忽冇~ 總評✅ 優點:價錢合理(人均$100左右)、份量足,地方闊落乾淨整潔,服務員有禮💡抵食指數:★★★★★(5/5)

🍲 沙嗲牛肉粉絲煲($78)

🐟 花雕雞油蒸海鱸魚set($108)👍🏻👍🏻

跟餐仲揀左:
蒜泥黑毛豬

總評

💡抵食指數:★★★★★(5/5)
2025-04-28 145 浏览
今晚係四寶食堂食晚飯,叫咗幾個餸,真係好惹味!😋首先,我哋叫咗個土匪鮑魚雞煲🐔🦪!雞煲真係好惹味,味道啱啱好!🌶️👍🏻 雞肉嫩滑,鮑魚爽口彈牙,好適合配飯🤤 我哋仲叫咗個燉湯🥣,清甜滋潤,好啱飲!👍🏻然後,我哋叫咗個XO醬西蘭花炒蝦球🥦🍤!蝦球爽口彈牙,西蘭花新鮮爽脆,XO醬嘅香味好突出!我哋仲叫咗個蒜泥白肉🐷🧄!白肉🐷薄切,配上蒜泥🧄,真係好開胃!最後,我哋叫咗個上湯浸時蔬!時蔬新鮮爽脆,上湯清甜,好健康!👍🏻飲品方面,我叫咗杯鳳梨百香果冷泡冰紅茶,同百香果嘅味道好夾,酸酸甜甜,好解渴!👍🏻
今晚係四寶食堂食晚飯,叫咗幾個餸,真係好惹味!😋

2025-04-26 139 浏览
街坊價食勻多國地道風味!零售館隱世親民茶餐廳鳳梨百香果冷泡冰紅茶百香果籽香甜上癮,甜度天然,酸甜味香濃鮮油奶多士牛油厚度大!烘到微焦脆,煉奶牛油溶成黃金比例雞扒炒旦迷你餐精緻版下午茶,雞扒入味,炒旦滑嫩,雞扒煎得香,肉質嫩滑黑毛豬炒烏冬鑊氣小炒!黑毛豬肉嫩,烏冬炒至乾身不油,彈牙好吃,醬汁蝦香滿滿泰式肉碎蘭王旦飯流心蘭王旦篤穿,旦香濃厚,棒!肉碎辣度溫和泰港日西式味道,滿滿人氣,吸引港式茶餐廳驚喜!經典紅豆冰懷舊
街坊價食勻多國地道風味!零售館隱世親民茶餐廳

鳳梨百香果冷泡冰紅茶
百香果籽香甜上癮,甜度天然,酸甜味香濃

鮮油奶多士
牛油厚度大!烘到微焦脆,煉奶牛油溶成黃金比例

雞扒炒旦迷你餐
精緻版下午茶,雞扒入味,炒旦滑嫩,雞扒煎得香,肉質嫩滑

黑毛豬炒烏冬

泰式肉碎蘭王旦飯
流心蘭王旦篤穿,旦香濃厚,棒!肉碎辣度溫和

泰港日西式味道,滿滿人氣,吸引

港式茶餐廳驚喜!經典紅豆冰懷舊
用餐优惠
試食活動
2025-04-26 101 浏览
對四寶茶餐廳一向都有信心,今次經過啟徳,當然要試下。印象中餐牌好似同之前港島食過有唔同,啟徳呢間好多小菜選擇,樣樣土好吸引😍🌟胡椒大蝦粉絲煲:大蝦真係夠大聲,個粉絲好出色,好夠乾身👍🏻🌟拔道腩水門雞(半隻):係出色,雞肉好嫩滑彈牙,好有愛味,配埋醬汁一齊食就更正👍🏻🌟山楂汁脆皮拔絲咕嚕肉:呢個都好出色,個汁酸酸甜甜,咕嚕肉啖啖肉,吸晒啲汁,送飯勁正🤗🌟蒜茸炒時蔬芥蘭:炒得好有鑊氣,蒜蓉味好香,芥蘭保持住爽脆😍除咗食物質素高,價錢亦都好實惠,可以加$28轉餐,可以揀特飲(咸檸話梅七+朱古力雪山),仲有埋燉湯,加白飯,好滿足😌

2025-04-16 101 浏览
餐廳環境開揚明亮,貫徹以ᴛɪꜰꜰᴀɴʏ ʙʟᴜᴇ的裝潢為主調,再以橘紅色作配襯,營造出年輕活力的氛圍感🩵🧡餐廳除了有一般茶餐廳的菜式外,另外也提供不少的小菜或套餐,味道不比大排檔遜色👅✂︎ ❥$𝟭𝟬𝟴 XO醬西蘭花炒蝦球:蝦球用了新鮮的大蝦,肉質爽口彈牙🍤 XO醬令其口味變得惹味無比🫶🏻✂︎ ❥$𝟵𝟴 山渣汁甜酸脆皮咕嚕肉:酸酸甜甜的咕嚕肉讓人即時胃口大開,旁邊還有新鮮的菠蘿作伴碟,新清多汁🐽🍍✂︎ ❥$𝟭𝟭𝟴 湖南土匪鮑魚雞煲:滋滋作響的雞煲,雞塊沾滿了濃郁的醬汁,惹味十足🐥🔥 鮑魚不算大,不過煮得相當幼嫩🫶🏻✂︎❥$𝟴𝟴古法避風塘椒鹽豬扒:一端來已傳出香氣撲鼻的味道😻 豬扒的份量很多,而且肉質不會過硬,相當不錯🫶🏻✂︎隨套餐分別配搭燉湯或小食:𓏲𓏲 🥢精選養生燉湯:滋潤清甜,多喝也不覺口渴🥣𓏲𓏲 🥢沖繩醬油煮牛筋:牛筋煮得軟嫩,味道濃郁🐮𓏲𓏲 🥢花雕醉雞翼:雞翼已充滿花雕酒的氣味,酒香迷人🥃🐥✂︎鳳梨百香果冷泡冰紅茶:套餐另+$𝟵,冰冰涼涼酸酸甜甜,清新解膩之選🍍🧊

❥$𝟭𝟬𝟴 XO醬西蘭花炒蝦球:

❥$𝟵𝟴 山渣汁甜酸脆皮咕嚕肉:

❥$𝟭𝟭𝟴 湖南土匪鮑魚雞煲

❥$𝟴𝟴古法避風塘椒鹽豬扒:

隨套餐分別配搭燉湯或小食:
𓏲𓏲 🥢精選養生燉湯:
滋潤清甜,多喝也不覺口渴🥣
𓏲𓏲 🥢沖繩醬油煮牛筋:
牛筋煮得軟嫩,味道濃郁🐮
𓏲𓏲 🥢花雕醉雞翼:
雞翼已充滿花雕酒的氣味,酒香迷人🥃🐥

鳳梨百香果冷泡冰紅茶:
套餐另+$𝟵,冰冰涼涼酸酸甜甜,清新解膩之選🍍🧊

2025-04-13 175 浏览
啟德零售館新開咗好多唔同餐廳所以就同朋友去嗰度食晚餐😍有間高質茶餐廳,✨四寶食堂我哋見到有好多款式嘅小菜~所以我哋就去咗食😋✨胡椒大蝦粉絲煲$108大蝦十分之大隻,有好香嘅胡椒味食落去仲有啲蝦膏😍仲有粉絲墊底粉絲仲好入味,好食✨鹹蛋蒸肉餅 $98有兩個鹹蛋黃,肉餅亦都唔算好油膩送飯好岩👍🏻✨ XO醬西蘭花炒蝦球 $78蝦球爽口,再加埋XO醬去炒,香香辣辣令到西蘭花更加惹味✨湖南土匪鮑魚雞煲$88雞肉好香,好入味比平時食嘅雞煲冇咁油,同埋醬汁有冇咁辣,同埋高醬汁有冇咁辣另外有幾隻鮑魚BB😍✨白飯燉湯套餐燉湯係木瓜排骨湯😍好清甜好好飲飲完好滋潤喉嚨😚好食指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
啟德零售館新開咗好多唔同餐廳
所以就同朋友去嗰度食晚餐😍
有間高質茶餐廳,✨四寶食堂
我哋見到有好多款式嘅小菜~
所以我哋就去咗食😋

✨胡椒大蝦粉絲煲$108
大蝦十分之大隻,有好香嘅胡椒味
食落去仲有啲蝦膏😍仲有粉絲墊底
粉絲仲好入味,好食

✨鹹蛋蒸肉餅 $98
有兩個鹹蛋黃,肉餅亦都唔算好油膩
送飯好岩👍🏻

✨ XO醬西蘭花炒蝦球 $78
蝦球爽口,再加埋XO醬去炒,香香辣辣
令到西蘭花更加惹味

✨湖南土匪鮑魚雞煲$88
雞肉好香,好入味比平時食嘅雞煲冇咁油,
同埋醬汁有冇咁辣,同埋高醬汁有冇咁辣
另外有幾隻鮑魚BB😍

✨白飯燉湯套餐
燉湯係木瓜排骨湯😍好清甜好好飲
飲完好滋潤喉嚨😚

好食指數
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2025-04-13 159 浏览
餐廳有多張大大卡位,座位非常闊落,坐得舒適。喜歡這港式餐廳每天都有不同燉湯,而且超有水準,高質得來價錢卻很平民!是日精選養生燉湯是五指毛桃蟲草花海底椰燉排骨,燉湯非常足料,味道濃郁,啖啖椰香,滋潤得很。花雕醉雞翼是道開胃冷盤,酒味很入味,皮爽肉嫩。花雕雞油蒸海鱸魚十分出色,可媲美酒樓的質素,蒸魚很大條又新鮮,蒸得恰到好處,魚肉超嫩滑,豉油美味佐飯一流!山楂汁脆皮拔絲咕嚕肉令人喜出望外,醬汁如糖漿般濃稠,還真有拔絲效果,甜味也調校得宜,咕嚕肉口感特別,外層脆皮而内裡肉質鬆化,嫩滑爽口,沒有一般雪藏味的幣病,大有水準!拔道腩水門雞只是半隻卻很大碟,雞件肉質比一般切雞更鮮美嫩滑,而且件件無骨啖啖肉,配以特製醬汁很是美味。胡椒大蝦粉絲煲熱騰騰香噴噴,有多隻超大大蝦份量十足,粉絲吸滿超濃胡椒醬汁也很惹味。雪山紅豆冰和朱古力雪山超大杯,忌廉滿滿,入口香滑。鳳梨百香果冷泡冰紅茶,果味與茶味均夠濃郁,兩者混合得恰到好處,清甜解膩。蛋撻是酥皮款,口感酥脆,蛋味香滑。

餐廳有多張大大卡位,座位非常闊落,坐得舒適。

花雕醉雞翼是道開胃冷盤,酒味很入味,皮爽肉嫩。

雪山紅豆冰和朱古力雪山超大杯,忌廉滿滿,入口香滑。

蛋撻是酥皮款,口感酥脆,蛋味香滑。

2025-04-10 317 浏览
今次去啟德揀返四寶食堂,平時北角都食開,質素係有保證。門口附近見有烘焙室,熱辣辣香噴噴既菠蘿包蛋撻,新鮮出爐。今次重好lucky坐到入面窗邊的卡位,可以望住體育園的田徑場食野,好正。保持特色Tiffany Blue的裝修,加埋靚靚田徑場,打卡一流。茶記必試:菠蘿油-菠蘿皮好鬆脆,包夠實在,唔似一陣風,牛油略嫌細d,但啱我。蛋撻-撻皮鬆化,熱辣辣上碟,唔錯。熱奶茶-質地絲滑,唔會苦澀。另外再左:吉列豬扒配蔥油撈麵-豬扒有驚喜,肉質好食。蔥油都好夠香,唔會過分左。瑞士汁雞髀-瑞士汁充分滲透雞髀。花生醬粒粒西多士-厚切西多士,花生醬唔會慳😋朱古力雪山-唔太突出,但打卡開心想食港式野,四寶食堂盡對係保證🙌🏻

茶記必試:
蛋撻-撻皮鬆化,熱辣辣上碟,唔錯。
熱奶茶-質地絲滑,唔會苦澀。

另外再左:
瑞士汁雞髀-瑞士汁充分滲透雞髀。
花生醬粒粒西多士-厚切西多士,花生醬唔會慳😋
朱古力雪山-唔太突出,但打卡開心

想食港式野,四寶食堂盡對係保證🙌🏻
  • 菠蘿油
  • 吉列豬扒配蔥油撈麵