2021-10-02
平時食lunch間唔中會經過四喜🚶🏻♀️試過佢地嘅麵包、朱古力、甜品、蛋批(遲啲得閒再出post🤣),但最想試都係佢哋最出名嘅月餅🥮等咗好耐終於到中秋節 ,所以之前一見到有早鳥預購就即刻狗衝🐕今次一共買左兩盒👉🏻迷你奶黃&伯爵茶奶黃本身想買埋花生醬奶黃但最後冇買到😐不過同事好好同我換左一個😳可以試曬我想食嘅味👅~~~🥚迷你奶黃月餅($124)🪄6.6/10焗完之後都唔係脆皮🤥有少少失望入面咬到粒粒蛋黃碎,但個餡偏實同埋如果係流心會更加正ps有個朋友就咁食話好難食🥶所以強烈建議整熱先好食🔥.🍵迷你伯爵茶味奶黃月餅($124)🪄6.8/10一打開已經聞到好濃伯爵茶味,食落都feel到茶香就算我唔係好鍾意伯爵茶都覺得唔錯而且茶味可以balance奶黃嘅飽滯感👍🏻.🥜迷你花生醬奶黃月餅($124)🪄6.5/10食落去第一啖嘅感覺:真係一個不折不扣嘅花生醬月餅😂😂雖然食到粒粒花生,但都改變唔到佢係一個用月餅皮包住一pat花生醬呢個事實雖然我幾鍾意食花生醬,但係我都覺得呢個太over😂😂好滯搞唔掂…📌以上皆為早鳥價,正價$136~~~⭐️回頭指數🌕🌕🌖🌑🌑講真我唔係好鍾意食月餅,所以買四喜嘅主要原因
今次一共買左兩盒👉🏻迷你奶黃&伯爵茶奶黃
本身想買埋花生醬奶黃但最後冇買到😐
不過同事好好同我換左一個😳可以試曬我想食嘅味👅
~~~
🥚迷你奶黃月餅($124)🪄6.6/10
焗完之後都唔係脆皮🤥有少少失望
入面咬到粒粒蛋黃碎,但個餡偏實
同埋如果係流心會更加正
ps有個朋友就咁食話好難食🥶所以強烈建議整熱先好食🔥
🍵迷你伯爵茶味奶黃月餅($124)🪄6.8/10
一打開已經聞到好濃伯爵茶味,食落都feel到茶香
就算我唔係好鍾意伯爵茶都覺得唔錯
而且茶味可以balance奶黃嘅飽滯感👍🏻
🥜迷你花生醬奶黃月餅($124)🪄6.5/10
食落去第一啖嘅感覺:真係一個不折不扣嘅花生醬月餅😂😂
📌以上皆為早鳥價,正價$136
~~~
⭐️回頭指數🌕🌕🌖🌑🌑
講真我唔係好鍾意食月餅,所以買四喜嘅主要原因都係因為佢嘅包裝😀
佢地今次同左 @nopaperstudio 合作,全部月餅盒封面都好盞鬼👻
我平時都有留意佢地嘅作品😌佢地畫嘅電影海報都好正😆 食完都要儲返個盒🤪
撇除包裝呢個因素,我覺得佢哋嘅味道同我想像中有幾大落差😕
未去到難食,但只係啱啱好合格…
我覺得應該有更好嘅黃店選擇😬