2024-09-15 5769 浏览
今日去咗西環最尾個站堅尼地城, 一間 24小時營業嘅茶居, 去到首先開咗壼香片茶, 跟住洗一洗啲茶杯同筷子碗仔先(小心d滾茶), 因為去到都差唔多夜晚九點, 唔想食飯,所以全部叫點心, 叫咗山竹牛肉球, 鮮蝦腐皮卷, 蜜味叉燒腸, 潮州粉果 同埋黃金糕 首先重點推介山竹牛球,夠大粒, 裏面冇筋反而有汁,肉質唔會太黑, 裏面配料充足, 係本人食過最好的山竹牛球, 之後鮮蝦腐皮卷,每一嚿裏面都有蝦, 腐皮炸得夠脆, 叉燒腸蒸得夠熱, 個腸粉皮好滑, 叉燒配料又夠多, 三條都好大條,正呀, 潮州粉果 皮薄,裏面餡料超多, 有花生,馬蹄,蝦米, 蔥花……而且每粒個份量都好多, 唔會偷工減料最後甜點環節黃金糕, 好香,咬落好煙韌, 質感有少少似白糖糕, 食埋呢個甜品畫上一個完美嘅句號。 我比五
, 之後鮮蝦腐皮卷,每一嚿裏面都有蝦, 腐皮炸得夠脆

我比五

宵夜
蜜味叉燒腸
黃金糕
2024-09-14 6013 浏览
《本次為自費用餐食評》西環馳名煲仔飯!餐廳供應各式各樣煲仔小菜、超過二十款不同口味的煲仔飯、點心,和一般小菜,食物選擇十分多元豐富。今次試了馳名臘味排骨飯,排骨十分嫩滑,臘味的油香滲入米飯入面,淋上甜豉油,攪拌後有香脆的鍋吧,名副其實,十分出色!點心鮮蝦燒賣皇大大粒,蝦肉和豬肉鮮甜。稍微不足的是椒鹽鮮魷的炸粉有點厚,粉感有點重。整體來說,是一間出色的煲仔飯餐廳!-🔘 臘味排骨飯 | hkd$102🔘 鮮蝦燒賣皇 | hkd$33🔘 椒鹽鮮魷 | hkd$108-🍽️ 食物 | Food: 4.5/5🌅 環境 | Environment: 3.5/5💆🏻‍♂️ 服務 | Service: 4/5💰 價錢 | Price: 4/5📝 總結 | CP Value: 4/5-A foodie documentation of dining experience in restaurants based in Hong Kong 🇭🇰.
《本次為自費用餐食評》
臘味排骨飯
椒鹽鮮魷
臘味排骨飯
2024-09-08 4380 浏览
算是坚尼地城蛮火的一家店选择很多有煲仔饭,有茶点,也有各种菜/白鳝田鸡煲仔饭有锅巴,口味比较清淡很新鲜肥美,就是可惜白鳝和田鸡都不多/椒盐鲜鱿蛮好吃的,椒盐咸香,鱿鱼弹嫩,火候刚刚好/虾饺皇皮子不粘牙,虾肉紧实饱满/炸鲜奶整体其实都还可以,如果不排队吃吃还是不错的
算是坚尼地城蛮火的一家店
选择很多
有煲仔饭,有茶点,也有各种菜

/白鳝田鸡煲仔饭
有锅巴,口味比较清淡
很新鲜肥美,就是可惜白鳝和田鸡都不多

/椒盐鲜鱿
蛮好吃的,椒盐咸香,鱿鱼弹嫩,火候刚刚好

/虾饺皇
皮子不粘牙,虾肉紧实饱满

/炸鲜奶

整体其实都还可以,如果不排队吃吃还是不错的
2024-09-02 3653 浏览
Given the lack of quality in both food and service, I’m unlikely to return to Sheung Hei anytime soon. While the cray pot rice was enjoyable, it’s not enough to warrant a special trip. Overall, it was a letdown, and I expected much more from such a well-known establishment. Service Issues The staff were a bit rude and not very attentive. It felt as though they were overwhelmed by their popularity and didn’t care much about the customer experience. This left me feeling neglected during my visit.D

Service Issues

Dim Sum Disappointment
I can’t recommend the dim sum, as the quality was not special or above par. It didn’t live up to the expectations that a popular spot should have.

Drink Quality Concerns
To make matters worse, the milktea I ordered came with dirt in it, which I found completely unacceptable. This only added to my disappointment with the overall experience.

Cray Pot Rice
To be fair, the Cray Pot Rice was good, especially the fish, which was very soft and tender. It stood out amidst the overall average experience, but it still wasn’t enough to make the visit worthwhile.
2024-08-31
夜晚9點先黎食晚飯,揀呢間一黎係因為食過午市覺得好食,二黎係佢開到好夜。估唔到原來佢晚市都可以叫點心!鯪魚球 $26有三大粒,好新鮮,冇咩鯹味,口感有點像魚腐,偏軟熟,但仍保持到彈性。小編幾鐘意😍😍😍鮮蝦燒賣皇 $33有4大粒,每粒都好巨型😍😍😍,啖啖肉,可惜蝦唔算多,亦比較粉。雖然味道上未算驚艷,但咁嘅size食落真係好滿足🥰沙嗲粉絲肥牛煲 $108好快上菜,上菜時非常滾燙🔥,有大量肥牛,齋粉絲(冇痴煲底👍🏻👍🏻👍🏻)都可以分到4️⃣大碗,份量唔吝嗇。沙嗲未致於極濃,但食到花生香,晚上食真係幾好,好食但又冇咩罪惡感😂茶位每位 $7冇加一服務費結論小店最出名係煲仔飯,小編之前都食過窩蛋牛肉煲仔飯覺得幾好食,牛肉好嫩滑,飯焦可以整塊一次過起出黎,唔會太硬。但由於小編本身不愛好飯焦,今次就冇刻意order。至於煲仔飯以外的點心小菜,全部大大粒,份量好足,食落好滿足!cp價圍翻都抵食❤️

估唔到原來佢晚市都可以叫點心!

鯪魚球 $26

結論

2024-07-26
鯪魚球
沙嗲粉絲肥牛煲
打電話去叫外賣,話要等20分鐘,去到竟然同我講話賣晒,我一個人帶住個bb係門口呆等多20分鐘,又熱,bb又重,好辛苦。可唔可以改善下check清楚外賣單先賣啊?

可唔可以改善下check清楚外賣單先賣啊?
外卖自取
2024-08-14 5173 浏览
十9幾年前就聽人講要食就要排隊,仲要長龍!因為係米芝蓮!揾左閒日熱辣辣黎食,人真係少好多。至少唔使排長龍,等左2張就入到。窩蛋牛煲仔飯,白鱔排骨煲仔飯。材料係幾足,算多料,對得住個價錢!但係有期望就有失望,主角啲飯好濕、好多水氣!已經跟足指示焗幾耐🤷🏻‍♀️佢係有飯焦,都脆嘅但幾塊飯焦彌補唔到個飯好濕嘅過錯,米芝蓮已經唔可信!當我以為係自己要求高嘅時候,聽到隔籬枱夫婦都話唔好食!咁我就好放心了。呢間煲仔飯無下次,普通茶餐廳做嘅都好過佢~黎呢度可能食點心會好啲。
十9幾年前就聽人講要食就要排隊,
仲要長龍!因為係米芝蓮!
揾左閒日熱辣辣黎食,
人真係少好多。

至少唔使排長龍,
等左2張就入到。
窩蛋牛煲仔飯,
白鱔排骨煲仔飯。
材料係幾足,算多料,
對得住個價錢!
但係有期望就有失望,
主角啲飯好濕、好多水氣!

已經跟足指示焗幾耐🤷🏻‍♀️
佢係有飯焦,都脆嘅
但幾塊飯焦彌補唔到個飯好濕嘅過錯,
米芝蓮已經唔可信!
當我以為係自己要求高嘅時候,
聽到隔籬枱夫婦都話唔好食!
咁我就好放心了。
呢間煲仔飯無下次,
普通茶餐廳做嘅都好過佢~
黎呢度可能食點心會好啲。

2024-07-13
平時常滿,都要排隊等枱慶幸星期五晚8點左右俾我哋好彩唔駛等就有枱, 促成今次 #試菜! 我地叫咗三個煲仔飯、三個小菜、兩個點心黃鱔煲仔飯 跟 白鱔田雞煲仔飯都比較濕潤,唔夠香! 反而臘味煲仔飯最出色, 夠香夠油, 靚潤腸,連飯蕉都好好食, 真係可以成塊鏟起。小菜方面, 咸魚粒炒白菜仔有點過咸, 份量比較少, 一字骨比較普通,炸過度,沙鍋魚頭煲魚頭粉太多, 好彩豆腐夠嫩夠滑,挽回不少分數。老實講有點名過於實! 眼見好多內地遊客幫襯, 可能又係小紅書效應⋯⋯ 總括來說, 如果要排長龍先食到, 我諗我唔會再去,行過路過見有位又不妨再叫返個臘味煲仔飯嘆下。#100%自費,非試食活動或款待。
平時常滿,都要排隊等枱

我地叫咗三個煲仔飯、三個小菜、兩個點心
黃鱔煲仔飯 跟 白鱔田雞煲仔飯
黃鱔煲仔飯
臘味煲仔飯

鹹魚粒白菜仔
一字骨
沙鍋魚頭煲

#100%自費,非試食活動或款待。
臘味煲仔飯
2024-07-16 4522 浏览
呢間嘢做生意唔老實,早兩日買煲仔飯外賣,當時比煲仔按金一個$20,個煲上面有寫住佢哋間餐廳嘅名今日攞返個煲過去打算退回按金,佢問我攞返張單,否則只能退$10一個煲買飯嗰日完全冇提過我問佢邊度寫住,佢話張枱寫住,但係嗰張紙俾成張枱遮住咗,唔該晒
買飯嗰日完全冇提過
2024-07-11
外卖自取
2024-07-02 4059 浏览
聽聞這家煲仔飯名店的點心也做得不錯,慕名而來,味道冇想像中咁好食,但仍然是高水準的。蝦餃都算大粒,不過未去到一啲酒樓嗰啲巨型蝦餃咁大粒,入面隻蝦都新鮮彈牙,不過蝦餃皮就比較容易裂開,四隻有三隻都唔可以成功完隻蛤落個碗度。芋絲炸春卷做得幾好,芋頭好好味,炸出嚟又唔會好油。蒸蔥花蝦米腸都OK,腸粉都夠滑。最失望就係呢個炸鮮奶,佢陳皮太厚,又唔鬆化,好在入面個鮮奶都夠香,雖然上枱嘅時候有微溫,但係估計佢唔係新鮮炸起嘅,所以個味道同口感都差咗少少。
芋絲炸春卷做得幾好,芋頭好好味,炸出嚟又唔會好油。
蒸蔥花蝦米腸都OK,腸粉都夠滑。
話說平日八點左右去到,竟然門口冇人,入去大把位,咁第一次去,滿懷期待之心試吓佢最出名的煲仔飯….點知😂😂😂佢用點心紙tick, 我地叫左個白肺湯,可樂,窩蛋牛肉煲仔飯,椒鹽鮮魷,再後加左個流心千層糕和鳳瓜…. 可樂白肺湯鮮魷來了⋯⋯湯ok, 唔係死咸… 椒鹽魷魚好好食大件,個避風塘炒法好好食,但到個煲仔飯成八個字40mins 都未來,想出聲之際,廚房個阿姐出來問我地個飯嚟左未 🤣 咁跟住笑一笑入返去廚房,冇交代乜事(其實已經知佢漏咗單啦), 跟住咪嘈佢地先交代張單飛左落地下,missing 左個order , 但又笑一聲又唔交代算點,後加2 個點心又missing 埋… 咁咪cancel 唔要扣翻冇食黑臉走人⋯⋯我食評其實好簡單.. 冇乜具體說明食物如何,好食就好食..我都讚佢地個鮮魷和湯,但今次個情況真係差,雖然我就算負評都會繼續大把人去食(我有機會也會再去😆😆😆)亦知道佢哋d service 係咁,但可以就改善下d management ( 落單安排),張單唔好再痴住個牆😆⋯⋯是晚失望極了

2024-06-11
2024-06-08 3219 浏览
星期日去咗嚐囍試吓佢嘅人氣點心,去到三點沒有人排隊,我哋兩人坐咗張8人枱好舒適🫠叫咗3款傳統點心都大大件夾好吃😋蝦餃都算皮薄、滿滿的鮮蝦饀夠爽彈。燒賣嘅肉質都唔錯,仲有冬菇絲和蟹籽。山竹牛肉裏面有很多馬蹄粒和芫荽、加些喼汁吃是絕配👍聽聞晚上嚟呢度食煲仔飯有好多人排隊要等好耐,趁呢個時間一次歎埋煲仔飯真的不錯呀💕叫咗白鱔田雞煲仔飯,白鱔都夠爽身好吃、不過只得兩片有啲少😐田雞算有好多件,美中不足係飯焦亦比較少😝

蟹籽燒賣、蝦餃皇、山竹牛肉
蝦餃皇
2024-06-02
蟹籽燒賣、蝦餃皇、山竹牛肉
蝦餃皇
白鱔田雞煲仔飯
米芝蓮唔係大晒,門口等咗20分鐘,同所有侍應對過眼,係對過晒眼,個個都扮睇唔到我哋,都冇人出嚟比籌我哋?無人安排/交代點先可以排隊,出面攞籌?定係打電話book ?唔會俾機會呢間餐廳,你以後serve其他人啦,你啲態度可能啱佢哋多啲☺️ 我真係食唔起呢啲咁嘅服務態度><
2024-05-06 2117 浏览
近排落雨落到天氣涼左小小 想食返D熱辣辣既野暖下胃去左堅尼地城食嘗禧煲仔小菜 呢間既煲仔飯系有滿滿既飯焦 叫左3個煲仔飯 大澳蝦乾肉餅煲仔飯 鳳爪排骨煲仔飯 臘味油雞煲仔飯 上菜既時候系冚住個蓋 之後要加豉油焗30秒 焗完就食得架啦 ☺️3個煲仔飯都好好食😋 餸同飯既比例唔錯👍🏻 仲要3個煲仔飯都有飯焦🤤 果然係米之蓮餐廳😚椒鹽九肚魚 呢個超有椒鹽香味勁好食 魚炸得好嫩 唔會散開曬 點埋個醋食 perfect 池 鐵板醬爆黃膳球 呢個好有驚喜 黃膳通常都會有D細骨 呢個完全無 上菜既時候超香 好有wok氣啫啫煲唐生菜🥬見到張圖都知呢個唐生菜有幾熱 好多嗞嗞聲入面既醬汁都好入味 ☺️ 又唔會太咸 呢間算系老字號 隨左煲仔飯 小菜之外仲有點心食 如果想夜晚食點心 呢度都可以食到
近排落雨落到天氣涼左小小

啫啫煲唐生菜🥬
見到張圖都知呢個唐生菜有幾熱 好多嗞嗞聲
入面既醬汁都好入味 ☺️ 又唔會太咸

2024-05-03 1976 浏览
已經係第三次幫襯今日星期五晚 大約10:00嚟到 幸運地冇乜人,等咗10分鐘左右就已經可以入座嚟到嘅時候見到店員好忙不過佢哋都好殷勤咁招呼我哋每個人總共食咗八樣嘢食全部都好好食份量都好多 今次依然保持水準冇令我哋失望特別欣賞佢哋嘅椒鹽鮮魷,椒鹽九肚魚陳皮鳳爪,同埋黃金煲仔飯即使要過海嚟食都係覺得值得嘅 舖頭仲要開到凌晨4:00第二朝5:00又要開門仲要日日都咁忙 咁多人咁好生意~個個員工做到冇停手真係辛苦晒!
已經係第三次幫襯
每個人總共食咗八樣嘢食
全部都好好食
份量都好多 今次依然保持水準
冇令我哋失望
特別欣賞佢哋嘅椒鹽鮮魷,椒鹽九肚魚
陳皮鳳爪,同埋黃金煲仔飯
即使要過海嚟食
都係覺得值得嘅 舖頭仲要開到凌晨4:00
第二朝5:00又要開門
仲要日日都咁忙 咁多人咁好生意~
個個員工做到冇停手
真係辛苦晒!