限聚令又黎喇!今次仲加埋d奇怪規定真係比佢吹_脹🤪拿拿臨趕係宵禁前食埋個甜品,之後又一排無得出街食嚕!嚐仙堂食呢,每人最少要叫一碗既所以就同男朋友一人嗌左一碗當試多幾樣嘛🤗🤗小妹就覺得自己嗌個個好食d!Hahahahaha黃金地瓜泥黑糖凍有小小剉冰係底,加上黑糖糖漿,唔會太甜!配料就有:地瓜泥、紅豆、珍珠、仙草、芋圓樣樣都幾足料架!佢仲配左一小杯甜忌廉可以按個人喜好加落去,加左忌廉口感更順滑嫁!另外好欣賞佢既地瓜泥,仲隱約食到粒粒蕃薯,蕃薯味道好濃,口感都相當不錯。.感覺好食過港版鮮芋仙 。🙊
限聚令又黎喇!今次仲加埋d奇怪規定
真係比佢吹_脹🤪
拿拿臨趕係宵禁前食埋個甜品
之後又一排無得出街食嚕!

嚐仙堂食呢,每人最少要叫一碗既
所以就同男朋友一人嗌左一碗
當試多幾樣嘛🤗🤗

小妹就覺得自己嗌個個好食d!Hahahahaha

黃金地瓜泥黑糖凍

有小小剉冰係底,加上黑糖糖漿,唔會太甜!
配料就有:地瓜泥、紅豆、珍珠、仙草、芋圓
樣樣都幾足料架!佢仲配左一小杯甜忌廉
可以按個人喜好加落去,加左忌廉口感更順滑嫁!

感覺好食過港版鮮芋仙 。🙊
2020-07-13 158 浏览
作為食野天才!手工芋泥同手工芋圓都係第1次食成日覺得呢2樣野咁飽肚點解會係甜品今次叫左 雙芋仙草奶凍仙草真心好滑一口就吸入!仙草都係可以清熱氣 再加埋黑糖冰真心好夾唔太甜!手工芋泥帶有香芋味而且口感細滑手工芋圓煙韌彈牙不過都同相像既一樣的確幾飽肚!奶建議唔好一次過倒落去因為甜 慢慢加入會好d呢!一次會追加黑糖仙草!
作為食野天才!
手工芋泥同手工芋圓都係第1次食
成日覺得呢2樣野咁飽肚點解會係甜品
今次叫左 雙芋仙草奶凍
仙草真心好滑一口就吸入!
仙草都係可以清熱氣 再加埋黑糖冰
真心好夾唔太甜!
手工芋泥帶有香芋味而且口感細滑
手工芋圓煙韌彈牙
不過都同相像既一樣的確幾飽肚!
奶建議唔好一次過倒落去因為甜 慢慢加入會好d呢!
一次會追加黑糖仙草!
雙芋仙草奶凍
📍嚐仙 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道19A號地舖🏞朋友介紹依間台式甜品,網上嘅post介紹得好鬼正。所以專程嚟一試😝😝😝去到店員會叫你喺門口落咗單同畀曬錢先,之後就會搵位畀你坐低,等店員將甜品送到你面前坐低無幾耐,好快就已經有得食👍🏻🔸雙芋仙草奶凍 $45依個甜品真心好台式,三色芋圓分別食到番薯同芋頭嘅味道,整體食落唔算好甜,啱晒啲太怕甜嘅朋友,而且三種芋圓都有唔同嘅煙韌度。另外,另有椰汁比你自己可以隨着口味加多或者減少,非常同心❤️❤️趁住呢排大家都飛唔到,又心思思掛住台灣嘅糖水,咁你就要快啲試吓呢間位於尖沙咀嘅嚐仙啦😆
📍嚐仙 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道19A號地舖

🏞

坐低無幾耐,好快就已經有得食👍🏻

🔸雙芋仙草奶凍 $45

2020-05-23
  • 雙芋仙草奶凍
2020-06-12 282 浏览
收藏咗呢間芋圓糖水店一段時間了,咁啱去尖沙咀食飯、食完飯就一試啦~ 不過都多人排隊,等咗大概15分鐘左右。因為疫情關係,全部轉曬即棄餐具同碗,冇得影靚靚相打卡🥺 叫咗兩碗,分別係「雙芋仙草奶凍」同「雙芋豆花」,分別$45一碗。雙芋仙草奶凍以仙草奶凍做底,面頭有芋圓、紅豆、形珠同一大球芋泥,材料豐富,芋圓口感煙韌,但係份量唔多🥺 而雙芋豆花就冇咩特別,味道偏淡,純粹係一碗豆腐花加少少芋圓同芋泥球🤣 價錢一樣$45 都係食返雙芋仙草奶凍會抵啲🧐🧐 整體味道不過不失,冇太大驚喜感,價錢略貴。
雙芋豆花
2020-02-09
講起台灣甜品中,芋圓係無人唔鍾意嘅甜品之一,煙煙韌韌嘅口感,無論放入糖水熱食、還是黑糖冰,味道都係那麼合。當晚同朋友去尖沙咀食完燒肉,特別想食冰冰涼嘅甜品,經過見到呢間台式專賣店-嚐仙,有台式刨冰之餘,仲有芋圓,就冇諗都無諗就入左去。先點餐付款,再入店內食用。研究餐牌時,都被相片嗰金色甜品碗吸引,諗住可以打卡影靚相,當兩款甜品到時,見到係用外賣盒盛載,真係有點失望。芋泥牛奶冰 $43 (7/10)由芋泥、珍珠、紅豆配上牛奶冰,混合咗煉奶、鮮奶而製成嘅刨冰,同平時食開嘅用水製刨冰,後加煉奶係上面,特岀咗味道。至芋泥同牛奶冰嘅配搭簡直完美,芋泥口感實在,強烈嘅芋頭香,紅豆係有半紅豆半蓉,有少少食紅豆沙嘅感覺,珍珠煙韌帶有口感。黃金地瓜泥豆花 $45 (5.5/10)由地瓜泥、芋圓、珍珠、紅豆配豆腐花,豆腐花有豆腐香外,口感滑溜,芋圓煙韌非常有咬口,珍珠、紅豆配豆花幾夾,最期待嘅地瓜泥無想像中嘅好,口感比較鬆散,甜得有點假,蕃薯味少咗一點點,失色咗一點。小總結: 個人比較推薦芋泥牛奶冰,強烈又實在嘅芋泥,配上超甜的牛奶冰,味道配搭天衣無縫,不過,賣相同外賣盒真係令失望,牛奶冰同芋泥會預期嘅餐

芋泥牛奶冰

芋泥牛奶冰 $43 (7/10)
黃金地瓜泥豆花

黃金地瓜泥豆花 $45 (5.5/10)

小總結: 個人比較推薦芋泥牛奶冰,強烈又實在嘅芋泥,配上超甜的牛奶冰,味道配搭天衣無縫,不過,賣相同外賣盒真係令失望,牛奶冰同芋泥會預期嘅餐牌上嘅震撼,果然係圖片只供參考。
2020-04-30
2020-06-03 351 浏览
五式牛奶冰 ($55)可以選擇五種 - 點左芋泥,仙草,紅豆,紅腰豆,花生,低層練奶,中間就係刨冰,其實唔使再加煉奶都夠甜夠味黃金地瓜泥豆花 ($45)地瓜泥,芋圓/地瓜圓,紅豆,珍珠,豆花 - 豆花略嫌唔夠滑招牌燒仙草 ($48) (暖)芋泥,芋圓/地瓜圓,紅豆,珍珠,仙草雙芋仙草奶凍($45)芋泥,芋圓/地瓜圓,紅豆,珍珠,仙草,中間係刨冰,不過唔係加煉奶,而係加cream大部份選擇味道同配料都係大同小異- 芋泥,地瓜泥都唔錯,會食到一粒粒地瓜同芋頭,冇加糖,唔會好甜,所以唔會搶咗仙草,芋圓嘅味道。仙草好滑,芋圓,地瓜圓都好煙韌,但係唔算特別突出,唔係唔好食,不過而家大部份甜品店嘅芋圓,地瓜圓都係日日新鮮手工制,分別唔算好明顯,可能要係配搭上多花心思
五式牛奶冰 ($55)
五式牛奶冰

黃金地瓜泥豆花 ($45)
黃金地瓜泥豆花

地瓜泥,芋圓/地瓜圓,紅豆,珍珠,豆花 - 豆花略嫌唔夠滑

招牌燒仙草 ($48) (暖)
招牌燒仙草

芋泥,芋圓/地瓜圓,紅豆,珍珠,仙草

雙芋仙草奶凍($45)

五式牛奶冰
招牌燒仙草
1K
2020-05-31 287 浏览
嚐仙 #尖沙咀 #黃店❗️大份好味台灣芋圓❗️呢間台中過江龍嘅芋圓都已經嚟咗香港一段時間,後悔咁遲先去食🙈雖然當時因疫情緣故,所有食物都係用外賣餐具裝,但味道依然一流💕煙韌控真係要試吓!款式主要有芋泥、地瓜泥仙草、奶凍、豆花、剉冰、湯圓、飲品等等,選擇都幾多!黃金地瓜泥仙草奶凍💛$45地瓜泥 芋圓 珍珠 紅豆有舊打到綿滑嘅地瓜泥球,淡淡嘅地瓜香甜。加上芋圓、大量嘅珍珠、紅豆、仙草,同黑糖冰喺底,好味又飽肚🥰芋圓Q彈少甜。珍珠煮得夠煙韌,高質過好多台式飲品!紅豆半蓉,依然保留少少口感,不過就加咗糖,都有啲甜。仙草滑溜,加埋黑糖冰,都幾好味㗎!不過因為用外賣盒裝,所以會預先倒埋花奶。味道: 4.4/5性價比: 4.5/5芋泥牛奶冰💜$43芋圓 珍珠 紅豆餐牌度見到個紅豆冰真係好澎湃,可惜而家變咗做外賣盒裝,個賣相即刻。。。🙈好在味道依然唔錯!有珍珠、紅豆、厚厚嘅芋泥同牛奶冰😚珍珠同樣係夠煙韌,而紅豆就半蓉!芋泥口感似芋頭露,加咗少少糖,不過依然食到芋頭嘅香氣,作為香港芋頭甜品來講都幾好😋巧妙地配上牛奶冰,溶咗反而會豐富芋泥嘅香氣。不過同樣因為而家用外賣盒,店員會預先倒埋煉奶,所以會有少少甜🙈不
嚐仙 #尖沙咀 #黃店
❗️大份好味台灣芋圓❗️

黃金地瓜泥仙草奶凍💛$45
地瓜泥 芋圓 珍珠 紅豆
味道: 4.4/5
性價比: 4.5/5

芋泥牛奶冰💜$43
芋圓 珍珠 紅豆
餐牌度見到個紅豆冰真係好澎湃,可惜而家變咗做外賣盒裝,個賣相即刻。。。🙈好在味道依然唔錯!有珍珠、紅豆、厚厚嘅芋泥同牛奶冰😚珍珠同樣係夠煙韌,而紅豆就半蓉!芋泥口感似芋頭露,加咗少少糖,不過依然食到芋頭嘅香氣,作為香港芋頭甜品來講都幾好😋巧妙地配上牛奶冰,溶咗反而會豐富芋泥嘅香氣。不過同樣因為而家用外賣盒,店員會預先倒埋煉奶,所以會有少少甜🙈不過我覺得煉奶杰杰地,撈埋一齊可以令到整個芋泥更smooth, 而且牛奶冰唔會太甜,所以加埋甜度我依然可以接受。
味道: 4.5/5
性價比: 4.6/5

整體來講我的確幾鍾意呢一間嘅甜品💖感覺比起鮮芋仙更有驚喜,而且份量夠大,食完真係好飽!掛住台灣芋圓嘅時候嚟食下都唔錯。
黃金地瓜泥仙草奶凍
黃金地瓜泥仙草奶凍
2020-05-23 145 浏览
今日下午在尖沙咀想食台式甜品,找到此間台灣過江龍,出名食芋泥。叫咗一個仙草涷同一個五色冰,平均成$50碟,但嗰份量真係少咗啲既,味道覺得普通,芋泥都算綿的,但上次去荃灣食鮮芋仙,大份好多囉,而且嚐仙寫明一人最少叫一份,呢樣感覺就差啲,不過見佢位置係街舖,仲要係金馬倫道,份量細都情有可原。
五色冰
2020-05-13 167 浏览
係尖沙咀食完晚餐想再食多個甜點,朋友未試過食呢間,就諗住去試一下,我地一開始只係點左一款食物,女店員態度唔係太友善,就指住背後個牌寫住每人至少叫一款食物或飲品,叫多款都唔係問題,但態度可以好少少😖.1. 五式黑糖冰 $55 7/10價錢係偏貴,份量都係偏少,不過地瓜泥幾綿密,食到有地瓜粒,但味道偏淡,而芋圓就唔錯,口感煙韌同埋幾彈牙,仙草同布甸口感滑溜,不過冰底太硬,一路食一路剉冰,味道同誠意同台灣有段距離
1. 五式黑糖冰 $55 7/10
2020-05-12
2020-05-13 102 浏览
🔺嚐仙某日同友人係尖沙咀食完晚餐唔夠喉🌚就誤打誤左入黎食個甜品解暑🤟🏻呢度堂食最少要每人點一款甜品/飲品😯.雙芋仙草奶凍🍨芋泥幾濃郁 反而芋圓同地瓜圓無乜味🤔另外可以加上淡奶 但個淡奶好似有D椰奶味🤭小編覺得唔係太夾味😅.另外點左個黑糖神仙珍珠奶🥤飲落好稀好淡 無奶香 而且奶嘅口感唔夠滑☹️可能其他飲品會好D?
🔺嚐仙
另外可以加上淡奶 但個淡奶好似有D椰奶味🤭
小編覺得唔係太夾味😅
另外點左個黑糖神仙珍珠奶🥤
飲落好稀好淡 無奶香 而且奶嘅口感唔夠滑☹️
可能其他飲品會好D?
2020-05-12 174 浏览
係尖沙咀行過見到網上大熱既「嚐仙」,見只係幾個人排隊,就諗住等一陣。「嚐仙」來自台中,主打芋泥芋圓,拎住餐牌研究下,眨下眼,就已經有位入座。兩個人去食,緊係一人叫一樣互相share啦😌..🍮雙芋仙草奶凍 Double taro herbal jelly有芋泥、芋圓、紅豆、珍珠同仙草,附有一小杯鮮奶油。芋泥係用大甲芋頭製成,質感綿密;而芋圓大大粒幾煙韌,仙草都好滑;呢碗我覺得唔錯,值得試👍🏻..🍧芋泥牛奶冰 Taro milk ice有芋泥醬、冰、紅豆同珍珠。呢碗一上枱,好吸晴,因為好大!但!絕對不推薦🙅🏻‍♀️大,係因為只係舊冰大,淋上芋泥醬後,醬其實唔夠多,呢款冰比較硬,又難鑒開,結果每食一啖都要等佢溶一陣,最後都無等哂舊冰溶哂我地都走左。醬量唔多,所以味道淡,好似齋食紅豆同珍珠咁,比起上面果碗,呢碗嚴重失色,所以唔值得試。..不過呢間仲有好多其他款既,店鋪既黃金地瓜泥都係其一主打,大家可以試下~
🍧芋泥牛奶冰 Taro milk ice
2019-12-12
宵夜
2020-05-10 109 浏览
喺尖沙咀食完lunch, 又想搵個地方繼續坐傾下計 , 最好就係食甜品.今次試咗雙芋仙草奶凍有芋泥, 芋圓, 地瓜圓, 珍珠, 紅豆, 仙草, 奶, 底下還有冰.只是打以上的材料已經覺得很多了, 而且每一樣都很飽肚, 如果剛吃完正餐, 當這是甜品的話, 最好找個朋友分享. 雖然貪吃的桃桃是一個人把它消滅, 然後抱住肚腩走.
今次試咗雙芋仙草奶凍

下午茶
雙芋仙草奶凍
有點失望,因為在網上看食評 而令我好來試下 沒旅行也能尋找台灣的風味呀。講明呢餐係堂食的先講講第一個 甜品芋圓紅豆珍珠小湯丸是什麼一號 我已經忘記了。可以講係不過不失的味道,賣相是零分,和別人的打卡相沒得比較,只屬一般,真的一般再嚟個芋泥鮮奶刨冰,個賣相似蒸飯下面係一堆冰上面係紅豆和珍珠同埋奶芋泥味食唔出,係食到有d類似泥的物體沒味道的,有練奶味 但唔重味 只係食到練奶下層係一舊舊預先雪好的刨冰?沙冰? 檸茶類的冰塊,零刨冰感!點解會咁嘅?d冰一舊舊要用口咬開及破冰非常失望。味道當然是好一般!失望而回

講明呢餐係堂食的

非常失望。味道當然是好一般!

失望而回
2020-05-03 47 浏览
唔知想點,餐廳自己都推介嘅芋泥牛奶冰,完全唔係刨出嚟。似係前一晚刨定,放返入冰櫃。硬哂放喺碗底,將啲料放上去就攞出嚟俾人食。不如紅豆,珍珠糖水加冰好唔好?台灣唔係咁架!
2020-05-03
2020-04-30 125 浏览
事源今日同男友去尖嘴買野,經過呢間新野賣芋圓,突然好想食就入去諗住幫襯。未入到去已經比收銀阿姐截住話買野食呢邊,ok,甘諗住叫個招牌芋圓試下先啦,點知阿姐話叫一個唔得,按人頭計數,ok,甘咪叫多杯野飲lor,態度唔洗甘“狗眼看人低”ge。一開始我地揀左堂食,所以杯野飲係用紙杯裝但無蓋無封口,食完野諗住拎杯野走,叫阿姐(無錯,又係收銀阿姐)拎個蓋,佢話要加一蚊!what?我同我男朋友都o左嘴,未反應得切阿姐即刻話:噢,等陣,一陣幫你地。之後佢就拎左個杯走,然後用封杯機用膠紙封住,拎出嚟擺係檯面就話“一蚊!what?其實你有無問過客人?有無比我地選擇要定唔要?所有野都係呢間鋪或者呢個阿姐規定ge!呢個時勢都係甘ge服務態度,仲有埋d甘ge規矩,我諗呢間鋪遲早bye bye。講真,一蚊邊個比唔起?叫多杯野飲都無所謂,但服務態度真係好重要!阿姐一定做唔到。碗芋圓仙草一碗45,分量幾少,但味道ok;杯野飲就32,我個人認為有少少"粟“味,但我男朋友話無,不過都一致認為麻麻地,打包純粹係唔想浪費。員工態度甘惡劣(可能收銀阿姐係老闆)野食又一般,真係諗唔到理由再幫襯。
)野食又一般,真係諗唔到理由再幫襯。