喺附近返工㗎,唔知好晏食lunch嘅時候都會嚟呢一度食下午茶,下午茶嘅選擇都好多,但係呢一間都偏向比較多人,所以每一次食下午茶呢都可以確保自己有位嘅,而佢嘅選擇上面我都會係揀熱狗呢一個茶餐,因為佢個熱狗真係好出色㗎,佢個出色位置就係佢熱狗腸呢係非常之大條,係超出咗佢本身已個包既程度,佢個腸處理得好,非常熱外脆來軟,而佢個包就係有烘底嘅,但係就唔會烘得好脆,包就有少少甜味嘅,入邊有蕃茄生菜,個口感呢整體係非常之好嘅,另外仲會加埋薯條啦,都係茶餐必備嘅,非常值得一試
2024-07-08 171 浏览
今日去瀝源見到間新開冰室:嘉華入去order左份仿鮑通粉餐,味道唔錯,多士烘得啱啱好,有水準,環境夠大,都坐得舒服,服務態度唔錯,竟然會攞水俾客,抵讚宜家香港有呢D服務態度已經少之又少
今日去瀝源見到間新開冰室:嘉華

宜家香港有呢D服務態度已經少之又少
2024-07-08
  • 多士
2024-07-07 162 浏览
去買個外賣腩叉,返到去發現比錯咗燒腩仔,打去問有冇得換返….聽電話個阿姐話冇得換返架,燒腩仔仲貴啦!(一副益咗你嘅態度)即是比咗錢買自己想食嘅野,佢是但比啲貴啲嘅野你都冇問題😉希望阿姐你日後全家都受惠啦!
2024-07-07
10 分钟 (外卖自取)
  • 阿姐明益你燒腩仔
2024-05-03 255 浏览
今午上完課路經此冰室,友人提超多人排隊買麵包,見沒人排隊,便直接入內坐下,吃過下午茶。💥麵包套餐$21~~菠蘿包微暖,包軟皮脆,不太甜,整體合格😄~~奶茶太重奶味蓋過茶味😑。💥蛋達 $8 (剛出爐😄)~~蛋達,酥皮鬆脆,微流心蛋䊢,蛋香不太甜👍😋座位分卡位區和圓枱區,裝修風格特式有心思,待應生服務不錯。另外賣麵包蛋達買2送一也抵吃。

💥麵包套餐$21
~~菠蘿包微暖,包軟皮脆,不太甜,整體合格😄
~~奶茶太重奶味蓋過茶味😑。

💥蛋達 $8 (剛出爐😄)
~~蛋達,酥皮鬆脆,微流心蛋䊢,蛋香不太甜👍😋

2024-05-03
下午茶
2024-02-25 349 浏览
之前已幫襯過兩次,一次新開張時食下午茶,一次去食早餐,兩次經驗都勉強接受。今次再去食早餐時,見到好多檯上面放滿之前食客食完的餐,但見有位就照坐低,等待職員過來清理。但等待了一陣,仍沒有職員過來清理,見到有另一對情侶同樣地舉手叫職員都是沒有回應。眼見在場的職員年齡層較後生,但做事速度彷彿進入了平行時空般,還是懷疑職員是否身體有事,行一步路都是慢幾拍的,聽力視力都同時出現問題,即使食客在眼前舉手叫喊,都照樣無視。如果餐廳想繼續經營下去,應該重新檢視下職員的身體狀況,或需重新教育下。
2024-02-25
早餐
2024-01-23 334 浏览
因為同事一張贈送嘅印花卡, 專程特意過黎食, 點知印花卡所贈送嘅食物經已送完, 店員話都可以換一杯特飲🥤我地見橫掂都要食晚飯, 一場黎到, 就係呢度落腳啦叫左咖哩脆皮雞扒飯🍛脆皮雞扒外層炸至金黃酥脆, 裡面仍keep到多汁的雞肉。咖哩醬汁搭配著雞扒, 帶來了豐富的風味層次, 口感香辣而濃郁咖哩嘅香氣和雞肉的嫩滑口感瀰漫在飯上, 米飯的細綿軟糯和咖哩的香辣, 越食越滋味贈送嘅特飲 雪山脆米朱古力 我諗應該係阿華田濃縮精華版😂飲左又有脆米咬下, 層次感豐富, 不錯👍

我地見橫掂都要食晚飯, 一場黎到, 就係呢度落腳啦
叫左咖哩脆皮雞扒飯🍛

贈送嘅特飲 雪山脆米朱古力

2024-01-02 261 浏览
之前剛剛開業無耐試過佢哋既揚州炒飯同京都豬飯,夠哂鑊氣,仲要大大碟,啲餸都比得好足,心諗終於有一間似樣又唔算貴既飯堂!所以之後先再幫襯佢,但中段幫襯既時間感覺好似無之前咁好,我當時以為只係偶然水準差咗啫,無放喺心,點知最後我再幫襯佢既揚州炒飯先發現唔對路喎!點解同之前質素差咁遠既?飯量仍然係多既,但裏面啲餸好少!成盒揚州炒飯裏面叉燒竟然得三粒仔?!係三粒唔係三舊!覺得搞笑囉!開業唔太耐就已經咁hea住做,想再幫襯你都唔得啦,老闆!
2023-12-28
外卖自取
2023-12-31 201 浏览
好少留評語,但真係太差,唔想其他人中伏食物:買左3個紫薯麻薯拉絲包,包係凍,食落勁乾,一d都唔鬆軟,勁少麻薯,無紫薯味,食個最差既紫薯包服務:賣包個位阿姐態度勁差又無禮貌,話買個少少野唔收信用卡。明明有第二盤出爐既包都唔比我,仲話賣曬依家個盤先會賣下一盤,依家呢盤都係出左無耐,依家呢盤仲好食,但買完就知中伏,全部包都係凍⋯⋯俾多個負評呢位阿姐,最好下次唔使見到佢價錢:買二送一可諗下,原價唔會諗,因為真係好難食。衛生:企理,毎個包獨立裝袋
好少留評語,但真係太差,唔想其他人中伏

價錢:買二送一可諗下,原價唔會諗,因為真係好難食。

衛生:企理,毎個包獨立裝袋

2023-12-31
1 分钟 (外卖自取)
2023-10-26 296 浏览
冰室係幾個月前開業,開業初期成日見到好多人等,心諗質素應該唔太差先會有咁多人等,所以都想有機會既時候試試。昨日大概下午茶時間經過,見到無人等,所以就入去試試。冰室外放左好多麵包,睇起上黎好似唔錯咁,個個傳統包包都靚靚仔仔的。不過,我今次就無試冰室既包,反而去試左佢既下午茶。下午茶餐 - 炸雞脾薯條 配凍檸茶(少甜濃D)炸雞腿熱辣辣的,炸到雞脾皮鬆脆,而且亦有醃過,味道唔錯的。另外薯條份量都唔少,下午茶份量都叫係咁,$39收貨。但凍檸茶少甜就都好甜濃D但亦唔夠濃😂有待改善
下午茶餐 - 炸雞脾薯條 配凍檸茶(少甜濃D)
炸雞脾薯條
炸雞脾薯條
2023-10-15 239 浏览
垃圾冰室, 叫碟牛河以為漏單原來人哋炒咗出嚟只係個樓面一路冇攞出去, 我問佢碟牛河點解炒半個鐘都未畀到我, 佢話個師傅見唔到單所以唔炒, 但佢唔使一分鐘就攞到嚟畀我不過碟嘢係凍嘅, 咁即係話師傅一早炒咗出嚟祇不過冇人啲拿出去, 之後我問個樓面有冇辣椒油佢攞咗兩包糖漿畀我, 唔怪得咁大間餐廳食飯時間冇人啦真係有原因架, 其實佢個位好靚, 祇不過老細冇心經營😡
2023-10-04
2023-09-01 328 浏览
新開業的屋村茶記,街坊口碑表示幾好,今次是我第一次光顧。以茶餐廳的標準來說,這間面積算是好大,以收銀處作為分界,分開左右兩翼,開揚整齊地排放桌椅,走廊空間寬闊易行。餐廳同時兼賣新鮮面飽,有街坊稱最愛其菠蘿油,但今日未試。餐廳星期一至六有指定午市套餐,每天有8款選擇,正常套餐包主食再加中/西湯和熱飲。1. 鮮茄燴雞脾意粉茶記不可能講究擺盆,但勝在大大碟,一定食得飽。意粉口感尚可,果PAT橙色醬汁顏色太鮮,添加了甚麼色素似的,未見說好了的鮮茄踪影,還幸醬汁味道尚可。反為件炸雞脾令人驚喜,外皮脆口,雞肉細嫩,不會油膩膩,值得一讚!2. 全天候歐陸餐唔想食粉面,點了這個在西餐廳稱為ALL DAY BREAKFAST的套餐;老實說,在這些茶記點這個有點冒險,好易中伏,結果是尚有驚喜。套餐份量大份,有炒蛋,腸仔,茄汁豆和多士,再加上有一件魚/牛/猪/雞肉食可選,我點的吉列魚柳卜卜脆,魚柳醃得入味,不會食到雪味。丹麥多士雖然細件,但鬆化好食。
新開業的屋村茶記,街坊口碑表示幾好,今次是我第一次光顧。
1. 鮮茄燴雞脾意粉
鮮茄燴雞脾意粉

2. 全天候歐陸餐
全天候歐陸餐

2023-08-29
全天候歐陸餐
2023-08-12 298 浏览
沙田人飯堂! 多元化小食小菜,平民價錢!性價比超高!.招牌川式烤魚魚肉鮮嫩多汁,外層烤得香脆,用咗豐富辛香料,入口辣椒同花椒嘅香氣係口中綻放,充滿火辣風味,而且配料豐富,有蕃茄、洋蔥蓮藕、薯粉等,增加菜式層次感。.蒜茸牛肉炒菜心牛肉嫩滑同菜心脆爽形成完美對比,但又非常和諧。濃郁蒜茸香氣增添菜式色香味。.招牌無骨海南雞香茅飯米飯加入香茅,散發陣陣香茅之氣。而嫩滑多汁無骨雞肉同香茅飯結合,入口新鮮清新。
沙田人飯堂!
多元化小食小菜,平民價錢!
性價比超高!
招牌川式烤魚
魚肉鮮嫩多汁,外層烤得香脆,
蒜茸牛肉炒菜心
招牌無骨海南雞香茅飯
2023-07-31 272 浏览
喺沙田瀝源廣場嘅嘉華冰室小廚,我平時搭車成日經過,但係就未食過。今日夜晚就同人試下啦。 一入門口就見到有多唔同種類嘅麵包賣,門口都好光鮮亮麗。😍 餐廳嘅招牌川式烤魚真的是一絕!在進門的瞬間,就被誘人的香氣所吸引。烤魚外脆內嫩,鮮嫩多汁,配上辣椒和花椒的獨特風味,真是讓人欲罷不能。無論是魚的選材還是烤製的火候都把握得恰到好處,讓人一試難忘!😋🍽️之後我哋要咗兩個小菜🥗,『椒鹽風沙豆腐』、『欖菜肉鬆四季豆』。椒鹽風沙豆腐外酥內嫩,做前菜一流, 送飯都好好食!欖菜肉鬆四季豆送白飯就好正, 四季豆淋淋地,再加上啲肉鬆,非常好食。白飯煮得剛剛好,米粒飽滿,香氣四溢。搭配川式烤魚和孖寶小菜,讓人胃口大開!跟餐有兩個 🍲 西湯 🍲,湯底熬得很濃郁,裡面還有豐富的蔬菜和肉塊。🍫 雪山脆米朱古力 🍫飲品非常有特色,脆米搭配濃郁的朱古力,口感層次豐富,讓人一口接一口停不下來。 🍹 柚子蜜 🍹柚子的酸甜和蜜的香甜完美結合,而且據說柚子還有助於消除疲勞,真是暖心又暖胃的一杯飲品!嘉華冰室小廚 Ka Wah Kitchen地址 沙田瀝源街6號瀝源廣場2樓RB2號舖Shop RB2, 2/F, Lek Yuen P

嘉華冰室小廚
Ka Wah Kitchen
地址
沙田瀝源街6號瀝源廣場2樓RB2號舖
Shop RB2, 2/F, Lek Yuen Plaza, 6 Lek Yuen Street, Sha Tin
營業時間
星期一至日 07:00 - 22:00
@Lemonmediahk
#Lemonmediahk #Lemonfoodiehk #kawahkitchen
2023-07-25 243 浏览
無諗過在瀝源食到刺身級「沙薑海南雞飯」(雞飯界赤身)!!同事換咗兩碟都係紅卜卜有好多血水。阿姐仲話好有朝氣咁話「沙田啲雞係咁」,太新鮮食唔落口差啲wasabi同豉油就可以食到日本雞刺*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*另外,鹹蛋肉餅飯係世界級創新,十分健康,以水烚肉餅,仲擔心大家冇牙食唔到,整到十分淋同軟爛☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
無諗過在瀝源食到刺身級「沙薑海南雞飯」(雞飯界赤身)
差啲wasabi同豉油就可以食到日本雞刺

2023-07-24
午餐
2023-07-15 174 浏览
其實平時好少去沙田小瀝源呢邊食嘢,咁啱今次行過見到呢間係新開,裝修光猛企理,就試吓啦🤭估唔到算幾有驚喜!晚市小炒菜式入面,其實好幾款都幾吸引,見到隔籬枱都有點清蒸魚、酸菜魚、水煮魚等等都好吸引😋見到有人點川味烤魚🐟超級大份!好少可冰室會有呢啲食,即刻點返一份🤭麻辣雞煲都好正,仲配埋白飯🍚🤤嘢飲嗌咗青檸梳打🍋解辣之選!!整體覺得幾好食!!尤其係麻辣雞煲非常入味,份量都唔少,叫咗小辣🌶️還OK,越食越滋味🤤而川味烤魚超級大份,魚肉係勁滑🐟,入面有蔬菜、薯粉做配料,雖然都係叫咗小辣🌶️但其實越食越辣😂

麻辣雞煲都好正,仲配埋白飯🍚🤤

嘢飲嗌咗青檸梳打🍋解辣之選!!

• 川味烤魚
  • 麻辣雞煲