2023-05-13 27 浏览
喫茶ちょうぼ 是日系風小店,佈置充滿復古風, 門口迷人的櫻花樹,十分搶眼,配上柔和昏黃吊燈, 好有氣氛, 舒適恬靜, 好適合和朋友聚餐的好地方。南蠻炸雞 $88新鮮炸起的炸雞, 熱燙燙 , 香噴噴, 外皮炸到金黃香脆, 外脆內軟, 伴著大量生菜絲,配上酸甜他他醬,開胃減膩,令人食指大動。明太子蛋包意粉 $96顏色金黃的滑蛋, 差不多完全覆蓋着意粉, 輕輕力把蛋切開, 金黃的蛋汁慢慢流出, 蛋香誘人, 令人垂涎, 配上脆卜卜的明太子,鮮味提升, 每條煙韌的意粉,掛滿濃稠的醬汁,滿滿的奶香,分外吸引。草莓法式西多 $88香噴噴的草莓法式多士,頂層鋪滿 草莓醬,香甜滑溜, 加上大粒新鮮 草莓、 藍莓點綴,造型吸引, 大口咬下 , 滿口牛油香氣,口感軟綿,啖啖窩心。抹茶戚風蛋糕 $49蓬鬆的戚風蛋糕,充滿空氣感, 醇厚的抹茶茶味, 配上滑溜的抹茶忌廉, 令人喜歡。草莓沙冰 $48白桃梳打 $45沙冰及梳打, 顏色粉嫩 ,充滿夏日色彩, 入口冰爽香甜,甜度適中, 淡淡的果香充滿口腔,十分清新。

南蠻炸雞 $88

明太子蛋包意粉 $96

草莓法式西多 $88

抹茶戚風蛋糕 $49

草莓沙冰 $48
白桃梳打 $45

K11 Art Mall 🎊新開咗間日式🇯🇵風格滿滿🥰嘅喫茶店🍴,食物質素🤤唔錯而且價錢💰合理。入面裝修充滿古典🏯日式 cafe ☕️ 嘅元素,有唔少植物裝飾加上木🪵系傢俬感覺溫暖舒適。佢哋仲有唔少大🛋️卡位,配埋昭和風嘅😎燈飾可以好舒服☺️咁同朋友一齊食嘢傾偈🥰。焙茶🫖麻薯沙冰🍹同埋抹茶🍵麻薯沙冰兩款味道都十分之濃厚😋,微甜唔膩加上軟糯😍香甜嘅麻薯同埋昭和風🌼花花杯,風味十足!南蠻炸雞🐔香脆美味,甜甜地酸酸地🤤又幾開胃,而且配咗唔少🥬椰菜絲添。明太子🥚蛋包意粉🍝份量足,明太子醬 creamy 香滑😊,如果入面可以再落多啲😆明太子就更加正喇。流心嘅奄列又滑又充滿🥚蛋香,加上少少🤏三文魚子增添一份咸香美味😋。🐂牛肉🧀芝士漢堡🍔好厚好大件,仲配咗薯條🍟同埋沙律🥗,好豐富。個包🍔好香軟,牛肉多汁🤤,配上🧀芝士、蕃茄🍅同埋生菜🥬,係經典嘅🥰滋味!佢哋依家襯🌸櫻花祭期間🗓️推出咗多款櫻花🌸主題菜式,呢個甜品🍮櫻花日式布甸船🛥️就係其中之一。🌸櫻花羊羹口感細膩,☺️入口香甜之中滲出🤏淡淡的櫻花🌸香味。日式布甸🍮十分甜美又充滿😋焦糖吉士香味,而且配咗少少🤏士多啤梨🍓一齊食會無咁漏。

2023-05-13 32 浏览
行過k11見到呢間新開嘅日式茶舖,幾有昭和風味,於是食晚餐之前就決定同朋友入去飲杯茶。餐單嘅設計都好精緻,圖文並茂,但係價錢當然唔算平啦。我哋分別叫咗焙茶同柚子煎茶,都係36蚊,佢會幫你加熱水嘅,但係茶嚟講呢,雖然佢話係上品,不過我個人就覺得同我自己喺出面買嘅焙茶茶包冇太大分別另外見到其他客人叫嘅餐點分量好精緻,即係好細份,我自己會覺得呢度真係飲茶傾計嘅地方,未必係食正餐嘅餐廳試過一次就夠啦,應該唔會再去

試過一次就夠啦,應該唔會再去
早前同好友去左銅鑼灣世貿中心既喫茶慶祝我生日,而家原來係尖沙咀K11都開左新分店,繼續沿用日式復古木系同櫻花既裝飾,天花板掛著復古既燈同乾花,環境好優雅! 早幾日放工就去左呢度食晚飯🍽️想講佢地既餐具都勁靚,唔同食物配搭唔同顏色花紋,好有心思.🍳明太子蛋包意粉呢度既招牌係蛋包料理,通常都係蛋包飯,見有意粉就叫左呢道明太子蛋包意粉,大大既蛋包,超滑嫩! 意粉吸收哂明太子醬汁,而且仲有少許雜菇,簡單又美味.🍗日式炸雞翼一碟有6大件雞全翼,每件雞翼都塗上甜醬油來炸,十分入味,而且香脆!.🍓草莓法式多士有驚喜的甜點! 賣相十分精美,除左有草莓仲有藍莓及草莓醬! 特別在法式多士既質感係似食芝士蛋糕咁好濃滑又鬆軟,而且充滿蛋香味,實在太好食啦.🍰伯爵茶戚風蛋糕 戚風蛋糕好鬆軟,陣陣清香既伯爵茶味,再配上伯爵茶忌廉,很不錯.☕凍榛子鮮奶咖啡好香既榛子味,搭配咖啡,好香滑!.🍠紫薯牛乳浪費紫色的牛乳,充滿濃香既紫薯味
🍳明太子蛋包意粉
🍗日式炸雞
🍓草莓法式多士
🍰伯爵茶戚風蛋糕
☕凍榛子鮮奶咖啡
好香既榛子味,搭配咖啡,好香滑!
🍠紫薯牛乳
浪費紫色的牛乳,充滿濃香既紫薯味
2023-05-07
2023-05-12 37 浏览
今日收工同朋友約咗去尖沙咀食飯,周圍都好多人,啲餐廳大部分都要排隊,見到呢間新開之前係佢其他分店食過唔錯就等呢間,排左半個鐘左右就入得喇~佢裝修同佢其他分店一樣都係木系文青裝修🪵-🍔牛肉芝士漢堡 $105呢個漢堡包同啲Demo相一樣咁靚❤️顏色好豐富滿足咗視覺先🤣薯條啱啱炸起好好食😋漢堡包個皮好脆牛肉反而有少少似豬柳漢堡嘅豬柳😂都幾厚,同埋有啲彈牙😆-🍳明太子蛋包意粉 $96通常覺得蛋包一定係配飯今次朋友話想食意粉原來意粉都好好食明太子同三文魚子好咸香汁夠多好creamy意粉軟硬啱啱好啲半熟蛋超滑🥰🥰🥰🥰-🦀️蟹肉忌廉可樂餅 $62呢個真係必叫😋我最愛嘅可樂餅外面好酥好薄脆裏面流心嘅薯蓉熱騰騰滑溜溜咁👍🏻 -🍑白桃梳打 +$28甜甜地好香白桃味加埋梳打,好似日本嘅飲品咁❤️-🍓草莓沙冰 +$28面頭有粒好靚嘅士多啤梨靚到好似假咁🤣啲沙冰好幼好香士多啤梨味🍓
佢裝修同佢其他分店一樣都係木系文青裝修🪵
🍔
牛肉芝士漢堡 $105
呢個漢堡包同啲Demo相一樣咁靚❤️
顏色好豐富滿足咗視覺先🤣
薯條啱啱炸起好好食😋
漢堡包個皮好脆
牛肉反而有少少似豬柳漢堡嘅豬柳😂
都幾厚,同埋有啲彈牙😆

🍳

熱騰騰滑溜溜咁👍🏻

🍑
白桃梳打 +$28
甜甜地好香白桃味
加埋梳打,好似日本嘅飲品咁❤️

🍓
草莓沙冰 +$28
面頭有粒好靚嘅士多啤梨
靚到好似假咁🤣
啲沙冰好幼
好香士多啤梨味🍓

2023-05-12 57 浏览
《喫茶ちょうぼ》終於進駐九龍區,新店位於尖沙咀K11 art mall,以復古裝潢為主調,重現昭和時代的喫茶風格✨明太子蛋包意粉 蛋包飯就食得多,有冇想過蛋包都可以配搭意粉。切開雞蛋嫩滑蛋汁一湧而出,意粉彈牙爽口,每條都掛滿濃郁明太子醬汁,為蛋包系列添上新口味✨蟹肉忌廉可樂餅外表炸得金黄酥脆,餡料薯蓉加入蟹肉和忌廉,口感綿滑,食落會有幾種唔同層次嘅味道✨草莓🍓法式多士熱辣辣厚切多士,食落夠軟熟,面層鋪滿新鮮草莓🍓和藍莓,再淋上草莓醬令多士更加鮮甜✨櫻花羊羹 🌸櫻花造型嘅和果子,上下兩層分別係紅豆味和櫻花味,不會太甜,推介作為餐後甜品✨抹茶麻薯沙冰 - 抹茶味濃,沙冰入口即溶,搭配麻薯嘅Q彈,兩種唔同口感,幾特別!✨草莓沙冰草莓🍓味道夠清甜,調製出嚟嘅沙冰,清涼冰爽,最啱夏天飲用

✨明太子蛋包意粉

✨蟹肉忌廉可樂餅

✨草莓🍓法式多士

✨櫻花羊羹 🌸

✨草莓沙冰
草莓🍓味道夠清甜,調製出嚟嘅沙冰,清涼冰爽,最啱夏天飲用

2023-05-12 37 浏览
朋友帶我來的K11喫茶店,深啡紅色木系裝潢,很像東京當地的CAFE店,非常有FEEL,環境優雅,有一棵櫻花樹裝飾更顯浪漫。牛肉芝士漢堡$105:喜歡日式漢堡較小巧,特別對女生來說比較易咬,牛肉漢堡比想像中軟嫩多汁,和鬆軟的麵包、蕃茄、芝士、生菜等一起吃,是一個享受,旁邊還有剛炸起的薯條,薯香味濃又脆口,還有些沙律菜解膩。日式炸雞翼$75:日式炸雞翼有著酥香的外皮和多汁的雞肉,雞翅上有濃濃的醬汁味道濃郁惹味。明太子蛋包意粉$96:蛋像一個潛艇的造形,外層薄薄的皮包著嫩滑半生的炒蛋,豐富的炒蛋融入忌廉意粉中,味道濃郁,意粉本身帶有彈牙的口感。焙茶麻薯沙冰$52:這道甜品有著濃郁的茶香味,麻薯有著Q彈的口感,和沙冰的柔軟口感形成了有趣的對比。整體甜度適中,是夏日消暑的不二之選。櫻花梳打$42焙茶麻薯沙冰$52櫻花梳打口味比較清新,有淡淡櫻花香,內裡有些櫻花,很夢幻,焙茶麻薯沙冰冰量不會太多,有著焙茶香氣和麻薯煙韌口感。綠茶戚風蛋糕$49:這款戚風蛋糕口感輕盈,有著濃郁的綠茶香氣,不會太甜膩,蛋糕體蓬鬆柔軟,很容易入口,綠茶CREAM柔滑誘人。

牛肉芝士漢堡$105:

日式炸雞翼$75:

明太子蛋包意粉$96:

焙茶麻薯沙冰$52:

櫻花梳打$42焙茶麻薯沙冰$52

綠茶戚風蛋糕$49:
2023-05-10 65 浏览
之前經過喫茶見到裝修好有日本風格,就記底左下次要來食。明太子蛋包意粉 - 用既係日本蛋,好香滑!配埋香濃既明太子汁,意粉食落口感夠煙韌。南蠻炸雞 - 日式做法有分醬汁同香炸兩種煮法,依到係用醬汁既做法,炸雞醬甜甜地,食落好惹味,好味道!牛肉芝士漢堡 - 漢堡扒煎得好夠香,個包又好軟熟,薯條夠熱,係即炸的。綠茶戚風蛋糕 - 份量好大件,綠茶味濃配埋咖啡岩岩好,但最有驚喜既係焙茶牛乳,有日本先飲到既水準,焙茶飲落有深度烘焙既香氣,牛乳係日本奶,真係高質同值得推介!
之前經過喫茶見到裝修好有日本風格,就記底左下次要來食。

2023-05-09
2023-05-10 200 浏览
K11近排開咗間新嘅日式咖啡館,呢間舖頭本身喺香港其他地方有分店,今個weekday就約埋朋友走過去試一試佢嘅水準係點,一是落去發現其實水準的確係值得推介嘅水平。.咁而家等我簡單介紹吓餐廳嘅各方面啦,環境既然係得K11藝術館入面當然係”骨子”啦。係比到嗰種日式休閒嘅感覺我哋既。.服務水平亦都相當高,基本上全程有啲咩要求都會即刻有侍應過到嚟,整體用餐體驗 “啡we” good!.嘢食係點我而家逐樣點評俾大家睇睇參考吓~.🍝明太子蛋包意粉 水準好高,感受到佢用咗好高質既忌廉,個汁超一流啊!而且一張蛋切開,入邊完美既半熟蛋就流晒出晒,流落啲意粉到係你估唔到嘅咁夾!好推薦大家去試既一道菜。.🍔牛肉芝士漢堡超惹味!軟熟的面包加上厚實的牛肉餅、芝士、蕃茄、青菜層層疊加,睇到都垂涎欲滴。整個很有高級感!.🍆櫻花蝦燒茄子有啲似大阪燒既茄子版,甜甜的好易入口。.🥪季節性水果忌廉三文治這款季節性水果忌廉三文治以士多啤梨和奇異果為主要材料,外層鬆軟的麵包夾著濃郁的忌廉和甜蜜的水果,口感豐富而且非常美味。麵包的質感也很棒,柔軟但不會太軟,使得整個三明治的口感更加 balanced。.🍵焙茶牛乳及🍵抹茶麻糬冰沙
嘢食係點我而家逐樣點評俾大家睇睇參考吓~
🍝明太子蛋包意粉
🍔牛肉芝士漢堡
🍆櫻花蝦燒茄子
有啲似大阪燒既茄子版,甜甜的好易入口。
🥪季節性水果忌廉三文治
🍵焙茶牛乳及🍵抹茶麻糬冰沙
焙茶牛乳給人的第一印象是濃郁的茶香和牛奶的濃稠口感,非常適合喜愛茶味的朋友們。牛乳的濃稠與焙茶的香味完美結合,讓您一口接一口想要品嚐。抹茶麻糬冰沙的味道更加清新,冰沙充滿濃濃的抹茶味道,麻糬的口感軟綿,非常適合在夏天享用。
最緊要係而家新開張嘅時候,仲有八折優惠。睇完覺得好啱自己食嘅真係要快啲book枱啦!
櫻花蝦燒茄子
焙茶牛乳及抹茶麻糬冰沙
焙茶牛乳
櫻花蝦燒茄子
焙茶牛乳及抹茶麻糬冰沙
焙茶牛乳
2023-05-10 35 浏览
大熱洋食屋 喫茶ちょうぼ 新分店新開不久已經大排長龍 採用深木佈置 滿滿的昭和復古格局瞬間回到了名古屋旅行的即視感 手繪風的餐牌很可愛 日式洋食種類分類仔細蛋包飯/意粉 漢堡 炸物 甜品都很多選擇𓋪 明太子蛋包意粉蛋包飯常吃到 蛋包意粉真的第一次試整體明太子味不算突出 忌廉醬汁亦較稀 若濃稠點會更有 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 掛汁效果面頭的蛋處理得很滑嫩 不錯𓋪 櫻花蝦燒茄子軟軟口感的茄子開邊後塗上惹味醬汁 鋪上櫻花蝦 木魚碎 添上一點鹹香是一道相對沒那麼罪惡感的小食𓋪 小倉紅豆牛油多士厚切多士上放了微甜綿密的小倉紅豆蓉跟大塊牛油 每口滋味邪惡𓋪 日式布甸以充滿儀式感的布甸杯作結走結實質感的路線 沒有想像中軟滑但蛋香味十分濃郁 焦糖醬比例很恰好𓎺 鮮奶咖啡 (熱)𓎺 特上玄米茶飲品點了沒那麼 ɪɢ-ᴀʙʟᴇ 的咖啡跟茶 都不錯喝看到冷飲的杯子可愛 另外也很想試麻糬沙冰但真的有點邪惡 留待下次吧整體食物跟環境蠻高質的氛圍感仿佛回到一個多月前的名古屋餐廳富有空間的座位也坐得很舒適很適合跟朋友分享用餐
大熱洋食屋 喫茶ちょうぼ

𓋪 日式布甸
以充滿儀式感的布甸杯作結
走結實質感的路線 沒有想像中軟滑
但蛋香味十分濃郁 焦糖醬比例很恰好

𓎺 鮮奶咖啡 (熱)
𓎺 特上玄米茶
氛圍感仿佛回到一個多月前的名古屋餐廳
富有空間的座位也坐得很舒適
很適合跟朋友分享用餐
2023-05-10 33 浏览
🥰正值考試季節除咗讀書之外,大家當然都要放鬆一下啦,今日就帶大家嚟到K11叫一間創新日式Cafe!。抹茶麻薯沙冰$52作為一個抹茶愛好者又點可以錯過既有抹茶,又有麻糬嘅飲品呢兩樣都係我嘅至愛!個人認為呢杯飲品比較着重抹茶嘅味道,沉着又濃厚,一啲都唔會好甜,夾雜着麻糬嘅一絲絲甜味,反而可以帶出抹茶嘅回甘!你杯冰沙嘅口感好細腻,麻糬亦都令到佢嘅層次更加豐富,除咗抹茶之外,佢仲有焙茶口味㗎!大家可以睇吓邊杯好飲啲!。青森蘋果梳打$45相對起頭先嘅抹茶,呢一杯蘋果梳打就非常清新啦!佢用到日本最出名嘅蘋果品種之一,青森蘋果,真係好識貨!。伯爵茶戚風蛋糕$51除咗正餐同飲品之外,我哋都嗌咗個甜品,呢度有好多選擇㗎,除咗布甸同埋各種蛋糕之外,仲有鮮忌廉水果三文治!睇落都兩眼放光!今次嘅戚風蛋糕非常成功,有非常濃郁嘅伯爵茶味,入口輕盈,再加上茶味忌廉,真係超好食!。明太子蛋包意粉$96終於嚟到我哋嘅正餐啦!蛋包飯,大家都食過啦,但係唔知道你哋有冇食過蛋包意粉呢?真係非常之特別,唔好以為佢係得個樣,你哋食過就知道返唔到轉頭啦!一啖炒蛋,一啖意粉,令到醬汁嘅口感更加濃郁,突出咗淡淡的明太子味!。牛肉芝士漢
🥰

。抹茶麻薯沙冰$52

。青森蘋果梳打$45

。伯爵茶戚風蛋糕$51

。明太子蛋包意粉$96

。牛肉芝士漢堡$105

呢個牛肉芝士漢堡,真係超級大塊牛肉,睇相都知道佢有幾咁厚,啖啖肉,好juicy!佢成個漢堡嘅整體都配搭得好好,兩個人share啱啱好!

。南蠻炸雞$88

雖然食到最尾已經好飽啦,但係朋友推薦我食嘅炸雞我都一定要食㗎!果然係我朋友嘅推薦菜!個味道真係好特別,佢嘅醬汁調配得啱啱好,沙律醬係點睛之筆!廚師嘅功力亦都可見一班!

2023-05-09 117 浏览
今次帶左閨蜜去K11既新餐廳打卡。蟹肉忌廉可樂餅可樂餅炸到外脆內軟,裡面係香滑又creamy既蟹肉忌廉,醬汁竟然係蕃茄醬,咁就可以中和返忌廉既甜膩感。明太子蛋包意粉平時一般都係食蛋包飯,第一次食蛋包意粉,又幾特別,蛋煎到剛剛好半熟,切開有蛋汁流出,配明太子汁,口感更幼滑。牛肉芝士漢堡牛肉唔會太乾,食落亦有口感,芝士處於半溶狀態,漢堡鬆軟,隨碟仲附上沙律菜同薯條。季節性水果忌廉三文治呢個係日本人氣既水果三文治,不只打卡一流,味道仲好正,將唔同既季節性生果夾起三文治裡面,今次就係士多啤梨同埋奇異果,配埋唔太甜既忌廉醬,好有夏天既感覺。青森蘋果梳打巨峰提子梳打
今次帶左閨蜜去K11既新餐廳打卡。

蟹肉忌廉可樂餅
蟹肉忌廉可樂餅

青森蘋果梳打
青森蘋果梳打
巨峰提子梳打
巨峰提子梳打
2023-05-08 102 浏览
♡♡♡📍喫茶ちょうぼ (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓117-118號舖餐廳嘅位置都幾好!餐廳嘅裝修都幾靚,好油日本洋式嘅風格🤩。覺得最值得一題嘅係覺得佢哋嘅Menu設計得好用心,真係好靚🤩~另外佢哋嘅餐具都好靚,超有儀式感😚😚!🍽️明太子蛋包意粉蛋包飯就見得多!蛋包意粉我真係第一次見😂😂~見佢咁特別就試下呢個明太子蛋包意粉,而且本身有明太子既話都會想食😝!蛋汁再加埋明太子真係勁正,令每條意粉掛滿醬汁!真係超級creamy🫶🏻~🍽️照燒牛舌算係厚切既牛舌(?),但係估唔到會係咁淋🤣🤣!真係超級淋🤤~睇佢個賣相都真係睇唔出!而且表面有埋蒜蓉蔥花😝,令到成個既照燒牛舌更加惹味😚😚!🍼抹茶牛乳抹茶牛乳表面有小小既圖案,令到杯野飲看似無咁單調😝~味道岩岩好🤣。🍼特上玄米茶玄米茶感覺上同平時果d都差唔多😂~但係覺得佢地用既餐具真係好加分🤭🤟🏻!
♡♡♡
📍喫茶ちょうぼ (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓117-118號舖

🍽️明太子蛋包意粉

🍽️照燒牛舌

🍼抹茶牛乳

🍼特上玄米茶
2023-05-08 91 浏览
去食lunch叫咗個明太子蛋包意粉,都幾期待個明太子汁因為都幾鐘意食。點知一試個意粉就想喊 - 個汁無味、啲明太子味又無乜味、仲要碟嘢有蛋殼🥲🥲🥲 另外叫咗杯black coffee,味道好一般,無話有啲咩特別,唔洗特別去試,隔離仲多飲好啡嘅選擇。整體黎講呢間嘢只有裝修係一個賣點,本身都係因為呢樣嘢而走咗入去,點知啲嘢食原來係咁令人失望,好後悔走咗入呢間嘢,浪費咗我一個quota😭真心真係無下次呀🤕
2023-05-07 130 浏览
喫茶ちょうぼ是一家擁有濃厚日式風味的咖啡店,除了咖啡和茶飲之外,還有許多日式的餐點和甜點。主食方面點了兩款,其中一道是明太子蛋包意粉,配料包括嫩滑的蛋、明太子和菇菌,醬汁掛上麵條,讓它們充分吸收了所有調味料的風味。蛋包裹著意粉,每一口都能品嚐到蛋的滑嫩口感和明太子的鮮味,非常美味。牛肉芝士漢堡是另一道精心製作的料理,牛肉是手打的,肉汁十足,口感鮮美。芝士溶了一半,非常濃郁,與牛肉的風味相得益彰。整體而言,這道漢堡非常美味,是肉食愛好者的不二之選。季節水果忌廉三文治是一道讓人垂涎欲滴的甜品,使用了新鮮的水果,包括士多啤梨、金奇異果和時令白桃,口感清爽,讓人感到非常愉悅。忌廉非常柔軟,完美地平衡了水果的酸甜味道,是一道不俗的甜點。最後,我品嚐了焙茶牛乳和青森蘋果梳打。焙茶牛乳非常濃郁,茶香濃郁,牛乳的甜味和茶香完美融合,非常美味。青森蘋果梳打是一款清爽的碳酸飲料,口感清新,帶有蘋果的酸甜味道,非常適合這個季節。