2025-04-02 107 浏览
店內裝修企理, 座位雖然不多, 但整體都整潔, 食午飯時咁啱見到有位就入去, 午市餐牌簡單, 一般都係有八個餐, 點了豉汁涼瓜排骨飯, 午餐包括有例湯, 而佢地嘅例湯必定係中湯, 例湯非常好飲, 明顯飲得出係無味精, 非常得 👍🏼至於涼瓜煮得好冧好入味, 而排骨亦肥瘦適中, 有肉有骨, 午餐附送熱飲, 凍飲要加$3蚊, 整體食出住家的味道, 午市時間人流易很旺盛, 值得一試!

2025-03-27
2022-11-15 390 浏览
熱奶茶☕ : 7 x ❤️沙爹🐮米 : 7 x ❤️煎荷包🍳 : 6 x ❤️牛油方🍞 : 5 x ❤️午餐肉🐽 : 5 x ❤️杯熱奶茶同埋碗沙爹牛湯米都算係唔錯嘅,奶茶夠濃而且幾香幾滑,個沙爹汁本身就普普通通,但勝在湯米粉夠熱,可以將沙爹嘅香味帶出嚟,牛肉嘅份量同口味都OK嘅。至於煎荷包蛋、午餐肉同牛油方包就都只係一般,睇相應該都睇得出三樣嘢嘅size都係細碼,最後變成咗半份餐蛋治,反而感覺仲算可以。總體嚟講,如果要求唔高嘅話,都可以填一填肚嘅。
熱奶茶☕ : 7 x ❤️
沙爹🐮米 : 7 x ❤️
煎荷包🍳 : 6 x ❤️
牛油方🍞 : 5 x ❤️
午餐肉🐽 : 5 x ❤️
2022-11-14
早餐
2020-07-13 495 浏览
原來左敦搵新野食或者茶餐廳都無乜,最後老友話去一間老餅餐廳食下風味。3點幾去到,好在剛剛有客離開,吾系都無位,可能系老鋪的魅力吧!坐低睇餐牌,下午茶價錢同其他新店差不多,食落份量就幾抵,但味道同質量就真係麻麻啦!乾炒黑椒牛肉義粉(HKD40)2分-無乜黑椒味,牛肉同義粉份量都超過一般下午茶餐,但味道真係麻麻。瑞士雞翼太陽蛋撈麵($37)1分-無瑞士汁顏色同味道,雞翼滷到淋曬,個麵汁水汪汪。奶茶脆爆(餐加$8)4分-幾特別,奶茶底幾香同滑

乾炒黑椒牛肉義粉(HKD40)2分

瑞士雞翼太陽蛋撈麵($37)1分
-無瑞士汁顏色同味道,雞翼滷到淋曬,個麵汁水汪汪。

奶茶脆爆(餐加$8)4分
-幾特別,奶茶底幾香同滑

乾炒黑椒牛肉義粉

瑞士雞翼太陽蛋撈麵

奶茶脆爆

2020-07-06
奶茶脆爆
2019-05-23 370 浏览
佐敦有木多食物選擇,但偏偏要搵一間好食既茶記就係咁難,師父水準真係佐敦一帶所缺乏!當然呢間都唔例外啦,選擇唔多既情況之下仍然可以接受,不過唔好抱太大期望入去食。
當然呢間都唔例外啦,選擇唔多既情況之下
仍然可以接受,不過唔好抱太大期望入去食。
芝士撈丁
2019-05-23
在健身房附近有間茶餐廳,叫「喜臨門」,麻甩格局,有時早到未夠鐘上堂,都會去打躉一下。 一個跑馬日,落去食啲嘢,先上堂。電視機在直播跑馬,不同顧客都聚精會神地看電視,每枱又會互相搭訕,口沫橫飛,很有街坊街里的人情味。我不懂跑馬,聽他們互相窒來窒去,都幾搞笑。 點了一個「芝士汁紅腸煎蛋撈麵」,連飲品 $32。隔一陣侍應阿姐走埋嚟話: 「哥仔,冇紅腸,同你轉腸仔!」 Okay 冇問題。又隔一陣,阿姐走埋嚟話: 「冇哂芝士汁!你要黑椒定洋蔥汁?」 這下有些失望,那就要黑椒汁好了,我大叫:「記得係太陽蛋喎!」 「得!」 本土風味,黑椒汁撈丁加條雞肉腸,似中學常食的午餐。太陽蛋煎得晶凝,蛋黃在蕩漾,將蛋汁撈麵來吃,滋味。 欲罷不能,再加一個「乾炒黑椒牛肉意粉」$37 (連茶檸啡一杯),加 $5 要多隻太陽蛋。 意粉炒得乾身,牛肉卻變了豬扒。阿姐答: 「唔好意思,哥仔!使唔使同你換?梗係今日廚房輸咗馬!」 「唔使喇,有蛋就 okay !」 原來天變地變,我最在意的都是那隻蛋。用來撈乾炒意粉,天然的獻汁。 無靚裝修,有的是人情味,和那隻 - 煎靚蛋。

「哥仔,冇紅腸,同你轉腸仔!」

Okay 冇問題。又隔一陣,阿姐走埋嚟話:

「冇哂芝士汁!你要黑椒定洋蔥汁?」

「得!」

意粉炒得乾身,牛肉卻變了豬扒。阿姐答:

「唔好意思,哥仔!使唔使同你換?梗係今日廚房輸咗馬!」

「唔使喇,有蛋就 okay !」

無靚裝修,有的是人情味,和那隻 - 煎靚蛋。

2016-06-26
  • 黑椒汁撈丁
  • 乾炒黑椒牛肉意粉
2016-09-27 595 浏览
星期日又係訓到... 天昏地暗既時候,原本想去平安食個拉麵,點知係屋企行過去既時候經過一間平時唔留意既茶餐廳,突然好想食餐蛋飯,hm所以就即轉地點,迚入去坐低~ 因為我太懶既關係其實巳經係兩點幾三點下午茶時間, 但係我見到佢掛既餐牌,又係長期都會掛住精選餐單呢啲。 原本諗住唔理既,就咁打開枱面既餐牌諗住搵餐蛋飯,點知原來無既, 全部都係公仔麵餐呀,芝士撈公仔麵餐呀咁.. 所以都係再抬頭睇返佢掛係到嗰啲, 見到有個餐係餐肉腸仔火腿煎蛋飯,本人唔好火腿,不過都係諗都無諗即叫! 原本同姐姐講要多隻蛋,點知姐姐話我知巳經係雙蛋啦! 唔好加,唔可以食太多, 所以我就好聽話咁ok 之後仲問我飲唔飲湯 , 飲! 佢個湯係中湯嚟既,"時實"豬骨湯咁上下, 但係足料唔係味精湯! 到我個主菜啦!! 餐肉腸仔火腿煎蛋飯!正!! 雙荷包蛋煎得勁靚, 仲可以夠嚟撈飯!唔同有啲係熟晒咁濟or 生生地咁...當然唔少很豉油啦,佢係成樽俾你自己落嗰隻!超開心呢!! 兩塊正常厚度既午餐肉, 唔係薄到皮咁, 腸仔同火腿正常,食食下姐姐仲會同你傾下計, 問下你夠唔夠 ! 簡簡單單一餐,好幸福,仲要只需要$40-50 因為唔

之後仲問我飲唔飲湯 , 飲!

簡簡單單一餐,好幸福,仲要只需要$40-50 因為唔太記得價錢

平時放假想落街簡單食係其中一個唔錯既選擇!!
2016-09-25
2011-12-03 456 浏览
師傅喺呢一區都算地膽, 但偏偏就唔係間間食店會去, 結果某天早上, 決定搵一間從未試過的食店, 去食個早餐試下佢; 當天早上都行左幾個唔同地方, 但最後師傅還是揀左呢間食店, 主要原因係貪佢夠舊式!入到去都唔算太多人, 可能係過左九點嘅關係, 於是入去坐底後就睇下有咩食, 師傅發現早餐選擇都幾多, 諗左一陣, 早後師傅揀左腸仔煎蛋配多士, 沙爹牛肉麵同凍檸茶!等左一陣就有得食, 基本上三樣野都差不多同時登場, 於是師傅先試腸仔煎蛋配多士, 腸仔就煎得好香, 味道唔算太咸, 所以都唔錯, 而煎蛋係生熟蛋, 呢種係師傅至愛, 正呀; 而多士烘得幾脆而且包身鬆軟, 不俗喎; 沙爹牛肉麵嘅沙爹唔香, 牛肉亦較乾身和韌, 呢個沙爹牛肉絕不吸引, 而麵身煮得都合格, 不過不失啦! 最後係凍檸茶, 茶底唔夠香, 幸好檸檬都幾香, 但味道稍甜, 都可以啦!總括黎講食物質素一般, 環境係舊式少少, 冇咁光猛, 不過尚算乾淨, 服務一般, 冇得苛求架喇, 價錢同市價一樣, 廿蚊一份早餐, 多士加一蚊, 凍飲加兩蚊, 埋單廿三蚊! 師傅覺得早餐水準未能作實, 所以一定會搵個機會黎試下午餐或晚餐, 試下佢地嘅

腸仔煎蛋配多士
沙爹牛肉麵
凍檸茶
總括黎講食物質素一般, 環境係舊式少少, 冇咁光猛, 不過尚算乾淨, 服務一般, 冇得苛求架喇, 價錢同市價一樣, 廿蚊一份早餐, 多士加一蚊, 凍飲加兩蚊, 埋單廿三蚊! 師傅覺得早餐水準未能作實, 所以一定會搵個機會黎試下午餐或晚餐, 試下佢地嘅鑊氣得唔得, 笑臉比唔到住, 但會再黎試多次的!
餐牌
$23 (早餐)
餐牌
腸仔煎蛋配多士
2011-04-04 276 浏览
今日同太太去完BODY CHECK之後,諗住去XX牛奶公司食,但見到門外已大排長龍了,我地嘩了一聲,使唔使咁誇張多人呀??跟住再行入DD,諗住搵搵D好經典懷舊嘅茶餐廳嘆嘆早餐,居然見到呢間又啱哂心水啦,即刻入去是但找個卡位坐啦,當時都十點幾了,跟住叫咗兩份早餐B,係沙牛麵,餐旦同牛油方包飲凍奶茶,另外我太太食沙牛通餐旦同牛油多士飲凍奶茶,都係$22同$23,價錢都好合理呀跟住俾周圍欣賞一下呢D懷舊環境,而家都好少

D麵好爽,D沙爹汁好味,凍奶茶味道適中,正!
跟住俾周圍欣賞一下呢D懷舊環境,而家都好少
早上冇咩人,好舒服
懷舊裝飾
牆上貼滿各式餐牌
2011-04-04
$22 (早餐)
早上冇咩人,好舒服
懷舊裝飾
牆上貼滿各式餐牌
D麵好爽,D沙爹汁好味,凍奶茶味道適中,正!
  • 沙爹牛肉麵
  • D麵好爽呀
  • D沙爹汁好好味
  • 凍奶茶
2009-05-28 151 浏览
今日路經此地又來吃.這裡是一間不起眼的小店環境絕對是舊式.沒有服務可言,但感覺也不太差或許已十時.得小貓三幾隻,我係其中一隻.這裡選擇很多.碟頭飯.還即叫即炒.夠味道夠鑊氣簡簡單單就來個菜遠牛肉炒麵.例湯先來例湯是西洋菜湯,煲得夠火侯喝一口好像沒有味精的牛肉炒麵.聽到廚房熊熊有聲.轉頭拿出來.一上檯.聞起來香噴噴.賣相亦很對辦夠鑊氣麵底烹調得脆脆.菜遠牛肉芡汁很厚很大堆.牛肉有小小蘇打粉味.加些辣醬,吃起來還不錯.我全碟吃清埋單32蚊.經濟抵食
今日路經此地又來吃.這裡是一間不起眼的小店
環境絕對是舊式.沒有服務可言,但感覺也不太差
或許已十時.得小貓三幾隻,我係其中一隻.
這裡選擇很多.碟頭飯.還即叫即炒.夠味道夠鑊氣
簡簡單單就來個菜遠牛肉炒麵.例湯
先來例湯是西洋菜湯,煲得夠火侯喝一口好像沒有味精的
牛肉炒麵.聽到廚房熊熊有聲.轉頭拿出來.
一上檯.聞起來香噴噴.賣相亦很對辦夠鑊氣
麵底烹調得脆脆.菜遠牛肉芡汁很厚很大堆.
牛肉有小小蘇打粉味.加些辣醬,吃起來還不錯.我全碟吃清
埋單32蚊.經濟抵食
2009-04-25 99 浏览
正月廿日‧陰天 很久沒有探朋友班了,是日趁下午其落場時間,找他飲杯茶,吃個包,來了這間舊式茶記。 紙皮石、直角卡位,一看已知是舊式茶記。電視在播體育世界,茶客跟店員在有一句沒一句的談,也是街坊店風情。下午茶時間,這裡的選擇可多。想吃點東西,就選了個火腿煎蛋菠蘿包的特色餐。 菠蘿包上桌看起來是扁扁的,賣相一般,但卻是熱熱的,喜出望外。雖然翻叮也是熱的,但肯拿去叮一叮,也是誠意。蛋幾香幾鬆軟,加上火腿,與及帶點的菠蘿包,是個幾好吃的配搭。三扒兩撥,已吃清;朋友要的是炒牛河,看樣子是夠色水的,炒得幾對辦。 咖啡夠濃夠香,亦夠勁道,很不錯。 朋友搶著埋單,在此說聲謝謝,而以下價錢,只是約數。
正月廿日‧陰天

紙皮石、直角卡位,一看已知是舊式茶記。電視在播體育世界,茶客跟店員在有一句沒一句的談,也是街坊店風情。下午茶時間,這裡的選擇可多。想吃點東西,就選了個火腿煎蛋菠蘿包特色餐

咖啡夠濃夠香,亦夠勁道,很不錯。

朋友搶著埋單,在此說聲謝謝,而以下價錢,只是約數。
味道比賣相好的火腿煎蛋菠蘿包
舊式茶記格局
幾位師傅恭迎大駕光臨
  • 火腿煎蛋菠蘿包
2008-11-25 60 浏览
尋日快餐五號係醬膠蛋飯,除左一碟飯仲有一碗中湯同一個飲品,個飯勁多野食,白飯已經夠多,仲要有兩隻圓形煎蛋,兩條煎香腸,同埋兩片煎午餐肉,個汁仲係黑椒汁,好香,好多汁添喎!估唔到個湯又ok喎,唔會面頭一浸油,竟然清清地,不過食完真係飽死呀!好富呢!另外,$24特餐都抵食,有個叉燒湯意,火腿奄列,牛油多士,仲有飲品...衰在叉燒有點肥,同埋意粉個湯底好多油,不過奄列唔錯,乾身唔油,蛋同火腿份量剛剛好,多士都好味,牛油份子適中,唔會只係俾少少就算,夠晒香!服務方面,阿姐講野係有少少"掘",不過幫襯呢類茶餐廳,係可以接受的!
2007-08-17 48 浏览
要出差,就早一點來這裡要份早餐打打底!這裡都是街坊幫襯,客人入來座低,一句照舊,阿姐已經知道要哪及落單,利害!公仔麵沒舍興趣,就來份蛋牛治、麥皮及凍鴛鴦小甜。忘記問清楚,原來蛋牛治是碎牛治,煎蛋挺滑,不過碎牛就麻麻,但師傅較有心機,就是在煎蛋時才混上碎牛,煎得算好好睇睇;麥皮是杰身的那種,滿淡奶香味之餘又不過甜,是港式茶記的標准做法,不錯;鴛鴦正中茶記特色,夠濃之餘奶味足夠,這杯鴛鴦分數不底。環境乾乾淨淨,招呼阿姐勤勤快快,價錢廿皮多一點,實為經濟抵食。
公仔麵沒舍興趣,就來份蛋牛治、麥皮及凍鴛鴦小甜。