2008-11-07 57 浏览
間餐廳俾大家贊得咁好咁掂,我昨日晚咪去餐廳度試試...點知間餐廳細細得二張二人枱,嗰侍應請我去近收銀處付近張枱坐,我就好快落單叫野食叫咗個 牛肉定食--味道普通而且唔算好食仲同相片介紹有出入 串燒-- 牛舌OK不過有啲難咀嚼,明太子雞翼好汁,豬頸肉,牛肋同露筍都不過不失 壽司--OK可以一啖食完的大小而且好新鮮 不過最失望的是服務態度,個女侍應態度好差得閒掛住同男侍應傾計倒米!同小公主講的一樣啲嘢食上桌極慢失望

間餐廳俾大家贊得咁好咁掂,我昨日晚咪去餐廳度試試...
叫咗個
牛肉定食--味道普通而且唔算好食仲同相片介紹有出入

壽司--OK可以一啖食完的大小而且好新鮮

倒米!同小公主講的一樣啲嘢食上桌極慢
失望
2008-08-29 24 浏览
食左壽司,串燒,冷蕎麥麵同蟹子沙律壽司食材真的很新鮮,劍魚腩極力推薦,其他壽司都不錯。串燒牛利有點失望呢,很難咀嚼串燒露荀煙肉太咸燒雞軟骨就做得不錯 外層很香但冷蕎麥麵一點不好吃,大敗筆但總括分數我都給很高,有80分,因為壽司很好
食左壽司,串燒,冷蕎麥麵同蟹子沙律

壽司食材真的很新鮮,劍魚腩極力推薦,其他壽司都不錯。

串燒牛利有點失望呢,很難咀嚼
串燒露荀煙肉太咸
燒雞軟骨就做得不錯 外層很香

但冷蕎麥麵一點不好吃,大敗筆

但總括分數我都給很高,有80分,因為壽司很好
  • 劍魚腩壽司
2008-08-12 27 浏览
見好評如潮,決定同太座去試吓菜...點咗手卷、壽司、剌身及串燒...最滿意係串燒----六點後一律$10串,勁抵食!特別係牛脷,前後叫咗兩個order,至今仍回味無窮...刺身每款$38四大塊,三文魚都幾厚身及新鮮,OK抵食啦...惟手卷($10一客)及壽司($10一/兩件)整體質素略遜,下次定會主力吃串燒和剌身...另外,侍應服務亦不錯...惟餐廳面積大,五人以上宜先致電訂座。
  • 串燒牛脷
2008-07-05 15 浏览
今日同我媽子9點點半先出去食野又想唔到食咩..上去吉芝島~今日剛剛再開業...點知d野全部都把鬼...都冇野好食前幾日上來openrice睇下有咩食又見到幾多人講這間野幾好就同我媽去試下真係唔錯喎食左個$138餐d刺生都好新鮮~再叫左..好多野呀得我同媽兩個人食..真係嚇人叫左燒牛舌x2(我覺得ok,我媽就話有味)燒鰻魚x2燒白果x4燒青蕉仔x6燒煙肉露荀x2炒雞肉烏冬~係日本烏冬來的燒青魚定食海膽壽司x2活赤背再叫多個$78刺生有三文(好肥美),帶子(鮮甜),同活赤背第一次去食真係唔錯會再去差d唔幾得叫左兩個外賣$38有鰻魚壽司x2,鱆紅壽司x2,唔記得係咩x2,同3件加洲卷正!!!!!之後多謝$684叫左咁多野真係ok重叫左啤酒買2送1不過位唔多最多可以坐20個人到
今日同我媽子9點點半先出去食野
真係唔錯喎
叫左
燒牛舌x2(我覺得ok
,我媽就話有味)
燒鰻魚x2

重叫左啤酒買2送1
不過位唔多最多可以坐20個人到
  • 燒物
2008-06-11 18 浏览
尋日喺我個fd屋企整完蛋糕,就落左樓下揾野食...由於我嗰一刻"超想"食壽司,見到佢門口個牌係 $10 壽司呀~媽呀//勁抵所以我諗都冇諗就入左去喇...坐低之後先諗"萬一好難食咁點呀~"(我承認我係有少少衝動)但我睇下周圍都full哂咁我諗都唔難食得去邊卦~(雖然間鋪幾細,但我覺得種feel幾warm呀)入正題...我叫嘅壽司有三文魚$10兩件X2鰻魚$10兩件X2劍魚腩$10一件X4海膽$10一件X4喜卷$35三件(裡面有帶子同甜蝦,鋪面嘅係三文魚蓉沙律)為你卷$35三件(我最愛嘅軟殼蟹,我點可以唔食,仲係即炸架)蝦餃$45兩件(裡面有海膽,墨魚,甜蝦,仲有個籠,勁得意)(壽司最重要係咩呀??新鮮囉!!!我覺得100%無問題)我叫海膽嗰陣都諗左諗,$10一件喎~好極有限喇~但都叫左兩件...我唔知係我個人lucky定係佢d貨嚟得好~我覺得超正呀!!跟住問樓面個四眼哥哥有咩好食,佢介紹我哋食森之丘豆腐$68同湯烏冬~森之丘係豆腐同魚生加芝麻醬,都ok呀我兩個fd話好開胃喎...我就覺得ok喇~都係魚一丁個拉麵沙律d芝麻醬好食d烏冬有牛肉$38同天婦羅$58,我哋揀左天婦羅嗰個,d烏冬
尋日喺我個fd屋企整完蛋糕,就落左樓下揾野食...
媽呀//勁抵

(我承認我係有少少衝動)
但我睇下周圍都full哂
咁我諗都唔難食得去邊卦~
(雖然間鋪幾細,但我覺得種feel幾warm呀)

入正題...我叫嘅壽司

三文魚$10兩件X2
鰻魚$10兩件X2
劍魚腩$10一件X4
海膽$10一件X4
喜卷$35三件(裡面有帶子同甜蝦,鋪面嘅係三文魚蓉沙律)
蝦餃$45兩件(裡面有海膽,墨魚,甜蝦,仲有個籠,勁得意

壽司最重要係咩呀??新鮮囉!!!我覺得100%無問題

我唔知係我個人lucky定係佢d貨嚟得好~我覺得超正呀!!

森之丘係豆腐同魚生加芝麻醬,都ok呀

我兩個fd話好開胃喎...我就覺得ok喇~
都係魚一丁個拉麵沙律d芝麻醬好食d

烏冬有牛肉$38同天婦羅$58,
我哋揀左天婦羅嗰個,d烏冬係手打烏冬好彈牙,同埋個湯底超正呀

串燒$10串,但同款要叫兩串起,(咁即係每款$20喇~
我哋叫左雞軟骨.豬頸肉.煙肉年糕~
3款都好好味

埋單$485,除番4個人都係每人$122~
但食左好多野又好味同勁勁飽~
我下次會再黎試其他野~
2008-05-20 9 浏览
由佢初初開鋪就幫襯佢,同個老細傾過計,佢話自己之前係某酒店日本部的主廚。講真,是有一點「退步」,但水準都在一般壽司店以上。我最喜歡吃它的「蟹子沙律」,「喜卷」,魚生而我家人最喜歡吃它的「烏冬」,湯底真的一流其實平時到喜壽司,什麼都會試一試最鍾意它的新鮮

我最喜歡吃它的「蟹子沙律」,「喜卷」,魚生
而我家人最喜歡吃它的「烏冬」,湯底真的一流

其實平時到喜壽司,什麼都會試一試
最鍾意它的新鮮
  • 「蟹子沙律」,「喜卷」
2008-04-25 7 浏览
又到左每月一度既紀念日。今次揀左西灣河既日本料理,因為開飯既食評有12個好。7點去到未有人,鋪仔細細,價錢唔貴。 先黎蠔仔(3隻)$78及翡翠螺$38 咁袖珍既蠔,都係第一次見,味道竟然幾甜,唔錯。 枝豆$10 特別日子,叫了啤酒慶祝。$18 (做緊買二送一既優惠,算係好抵﹗) 壽司拚(6款)$98 $10客既壽司 牛肉烏冬$38,湯底好味,烏冬好滑。 晚餐既定食係$38起,個人覺得比北角京味仲抵食。比較唔方便係—只收現金。
又到左每月一度既紀念日。

今次揀左西灣河既日本料理,因為開飯既食評有12個好。

7點去到未有人,鋪仔細細,價錢唔貴。

先黎蠔仔(3隻)$78及翡翠螺$38

咁袖珍既蠔,都係第一次見,味道竟然幾甜,唔錯。

枝豆$10

壽司拚(6款)$98

$10客既壽司

牛肉烏冬$38,湯底好味,烏冬好滑。

壽司拚
蠔仔及翡翠螺
牛肉烏冬
2008-03-25 6 浏览
早前在『經濟日報』內看過推介,知道西灣河有一間壽司店,除了全日$10兩件壽司外,晚上6時後更有$10一串串燒,一向愛吃串燒的我,怎會錯過。二人叫了6款串燒,有燒煙肉露筍卷、燒雞皮、燒雞翼、免治雞肉條、燒雞軟骨、燒牛肋骨,不過6時後每一款串燒最小要order兩串,味道ok,都算燒得香口。除了$10壽司及$10串燒外,另有$10綠茶或芝麻雪糕,晚市另有$38多款便當及炒烏冬晚餐,我試過燒牛肉便當,味道也不賴呢,特別是燒牛肉很入味,但祇收現金。
燒煙肉露筍卷
2008-03-18 10 浏览
Visited with j.y. on 15th March~Environment - small but still niceFood - fresh and taste goodService - friendly waiter and waitressPrice - reasonable^_^

Food - fresh and taste good

Price - reasonable

^_^
2008-02-14 5 浏览
朋友介紹之下,一行11人去試試.鋪內裝修簡潔不花巧,侍應招呼都不錯.我地揸車一族,門口可泊車,非常方便,不用泊停車場,good.我地order店長推介:喜卷(好好味,甜甜的魚蓉內有帶子,甜蝦三文魚,好有創意),象拔蚌好新鮮,海膽好有海水鮮味,龍蝦刺生好爽甜,再用佢個殼滾0左個豆腐湯,完全食盡其用,鮮帶子及赤貝都不用再說,都知道非常有口感,食生野既朋友一定不會失望.廚房食物,我地order0左:串燒雞中翼,牛舌,雞軟骨,豬頸肉大路野,okay啦,不過不失.再加蒜片牛柳粒,燒魚,木魚絲燒飯團,炸海鮮卷都好香口野味,真係冇介紹錯.唯一美中不足的地方係:長枱最多座12-14人左右,超過左難免要分枱,酒水選擇太少,麵飯類不夠出眾,仍有待改善.我地由晚上8:00開始,食到成11:30至散,店長都冇叫我地離開,非常友善.當日我地消費HK$3,300.00,都幾合理.

2007-12-30 8 浏览
壽司同拉麵都做得好好,比同區的人氣壽司店好食好多!店員的服務都好好!但店的面積好細,只有4-5張4人抬,所以經常要等位。重有就係,唔該間舖咁細,就唔好放D熟客入來等位啦,想趕走鋪中的客咩.....

但店的面積好細,只有4-5張4人抬,所以經常要等位。

2007-12-30 3 浏览
24/12去左食..事關睇到大家既食評唔差..同成班朋友去試一試~壽司味道一般..d飯其實仲係暖..同埋好細舊!!但串燒就幾好味~服務態度好好..個女侍應好有笑容~未可以做到十全十美..仲有改善既地方~
壽司味道一般..d飯其實仲係暖..同埋好細舊!!
但串燒就幾好味~服務態度好好..個女侍應好有笑容~
未可以做到十全十美..仲有改善既地方~
2007-09-08 6 浏览
i have tried several times, the quality is steady comparing with other Japanese restaurant in Sai Wan Ho, also with home feeling...
2007-09-08 2 浏览
這間我都來過好多次,它之前未來西灣河時已經有幫襯。午市的set的質素比以前是稍弱了,可能來價貴了的關係。晚市向來都甚喜歡,喜歡這裡的刺身,新鮮及肥美環境的確狹窄,但沒法子啦。如果佢不用透明玻璃,都有點小店風情服務就睇下係唔係熟客,生客招呼就麻麻,熟客就唔同d另外這裡只收現金
這間我都來過好多次,它之前未來西灣河時已經有幫襯。

午市的set的質素比以前是稍弱了,可能來價貴了的關係。

晚市向來都甚喜歡,喜歡這裡的刺身,新鮮及肥美

服務就睇下係唔係熟客,生客招呼就麻麻,熟客就唔同d

另外這裡只收現金
2007-08-21 3 浏览
上星期一行10人到喜壽司幫襯, 今次已經是第5次幫襯了, 因我D朋友來吃過之後念念不忘, 故今天又再來了. 雖然這裡舖仔細細, 但剛好有張10人枱在壽司Bar側邊自成一閣, 我們像在開私人派對一樣, 真係食得好開心. 被我們騷擾到的食客我在此Say Sorry. 今次發現喜壽司多了很多抵食套餐, 尤其是壽司B餐, $198已包括不吃不可的喜卷及一些高價壽司, 小妹計算過, 如果各自分開order要成$250, 嘩!真係超值! 我們叫了兩客; 我們還叫咗好多魚生, 都好新鮮, 可跟那些閒閒地$300位落樓的日本料理店比美.串燒又是另一震店之寶, 這裡的牛舌、煙肉蘆筍、明太子雞翼非常好味, 不會太咸, 不像其他串燒店那些醃到好咸迫你幫襯佢地飲嘢; 而且師傅手勢一流, 吃的時候串燒仍然非常juice, very nice. 我最愛吃羊, 這裡的燒羊架is my favour, 燒得一點都唔老, 唔似那些懶高級餐廳, 問你要幾成熟, 結果都係比塊柴皮你食. 除燒羊架外, 其他所有串燒6:00pm後都是$10, 真係非常抵食.好讚成"米飯班煮"及"浪之食客"的說法, 希望大家多多幫襯喜壽司,

好讚成"米飯班煮"及"浪之食客"的說法, 希望大家多多幫襯喜壽司, 若不然西灣河會變得無啖好食嫁啦.