2007-09-07 11 浏览
因為這家店的食物跟我喜歡的卡通人物的名字一樣, 所以特地找一天來這裡吃。不來尤自可, 一來看到這兒的人山人海, 未食都嚇親! 唯有買外帶來吃, 廿八元一客。逛個一圈城市超級. 外帶也好了。Mojo薯塊是切成一片片的薯仔, 面頭"痴"滿香草, 可能因為外帶關係, 係一d都唔脆的。薯仔本身是澱粉質重的那種, 很甜很香。就咁吃就有d寡, 沾sour cream味道也不錯。味道一般, 價錢一般。不過講真, 你叫我特登輪咁耐去吃, 我就唔會喇。

2007-09-06 20 浏览
來新城市將Catalog交給朋友帶上大陸後,見是下午茶時段,就跑來這裡三點三。這裡幾間新食肆,唯獨這間仍算人頭湧湧,以市場學角度來說,這間應幫襯得過,就選這裡的下午茶吧。六款下午茶可選,連加一由三十多元到五十多元,都不算平宜,但為了一嘗這裡的Pizza,就點了客六寸Pizza的下午茶,而裡面包括一杯水蜜桃茶。需然是點了Pizza,但前後不需三分鐘就全部上檯,明顯連Pizza都是預制品,而Pizza的配料比想象中小,幾粒菠蘿、幾塊火腿、一片芝士,薄薄的Pizza底,咬落食味,除了仍是熱熱辣辣的口感外,食味跟一個品牌的微波爐Pizza一樣,不過唯一一讚的是這裡的Pizza底麥味頗香,其他的不願提吧。水蜜桃茶似乎麥記的比她較好,起碼夠冰凍嗎,這裡的不凍不暖,頗為曖昧。以五十多元的一個這樣的下午茶,算是不值的,況且Pizza食味一般,可能是細批問題,下次來嚐晚餐再一評吧!還有這裡的服務員服務質數仍有問題,部份是行行企企,不太主動,而經理方面亦笑容欠奉,就是這樣,下屬基本禮貌都不太好!後話:近期嚐了維他奶所出的玻璃樽裝水蜜桃茶,茶味比這裡的好得多倍,又夠冰凍,但看到一個玻璃樽維他奶裡面盛載著水蜜

後話:近期嚐了維他奶所出的玻璃樽裝水蜜桃茶,茶味比這裡的好得多倍,又夠冰凍,但看到一個玻璃樽維他奶裡面盛載著水蜜桃茶,都幾怪異。

若有興趣,可到我的網頁一看這支玻璃樽裝的水蜜桃茶廬山真面目。
2007-09-05 23 浏览
因為朋友之前經過覺得呢間野似乎好好味,於是尋晚我地一行四人去左食,等左9個字先有位!(我地9點先開始等!)我地叫左2份2人餐,$198果隻,每份餐有2個雜菜湯,1碟凱撒沙律,1個茄汁海鮮意粉,1份西冷扒,同埋2杯果茶;另外我地再加左1份ribs同mojo's薯塊。我覺得呢間餐廳d味都幾淡,唔知關唔關而家d人追求健康事呢?另外份量都唔多,令我覺得唔夠正宗呢!美國人d野食唔係味濃同量大架咩???首先係雜菜湯同凱撒沙律,個湯好淡好水,而個沙律基本上係得生菜,仲有d餅乾粒,d汁好少同幾淡;而個意粉個質地最正,幾彈牙,不過茄味唔夠,好d蕃茄水咁(可能我較鍾意「膏/醬」既texture),海鮮味道ok,但得一隻蝦!份西冷我地叫左5成熟,肉味可以,不過d汁又係唔多夠味,佢另外仲有d薯蓉,不過齋食有d寡呢!最後個果茶亦一貫淡淡既味,呢個ok,因我唔多愛太淡既飲品!反而散叫既ribs($88)就幾好味,肉味夠,唔太鞋/淋幾有咬口,而d醬汁終於夠味!呢個大家都讚!而個薯塊($38)雖然賣相唔太靚,但係全晚最好食果樣野~好香,好有芝士味,外脆內軟~值得推介!唔怪得見到其他人通常都散叫啦!通常都係龍蝦pizz

最後個果茶亦一貫淡淡既味,呢個ok,因我唔多愛太淡既飲品!

唔怪得見到其他人通常都散叫啦!通常都係龍蝦pizza同ribs既配搭!個龍蝦確實好吸引,如果2個人咁叫我諗都夠!

另外我覺得環境一般,坐裡面還好d(不過未必有得揀!),如果近門口的話,會覺得唔多自在。可能佢冇認真圍住個場(只係用地上磚既色介別),我諗呢間我都未必會再去了!
今日,老公要剪發,叫媽媽唔使煮飯,一起出來試試新開的Shakey’s Pizza.我們6:15到了,由於老公要7:30才到,且侍應說不可以留位,我們去行住街先。6:45再去拿籌,卻要等50張台。呼呼。早知,早點來拿籌啦。結果,我們等到7:45先有位。還好,老公剛剛好剪完頭趕來了。我們點了:1)mojo's薯塊:薯仔切片加多種香料炸脆。蠻脆。但味精重,很鹹,且香料味蓋住了薯仔味。沒有大衆所講的那麽好食。2)雞扒義大利飯:有意外驚喜。雞扒煎得恨好。雞肉唔乾仲幾juicy。義大利飯剛剛好,cheese同mushroom 份量配合得岩岩好,唔會漏。3)Cream蟹肉卷:分量很少。用lagsanere的皮來卷住蟹肉,配上tomato & cream. 唔漏,意外的清新可口。4)12”Prawn Pizza in Pesto Sauce:啖啖都是料,好足芝士,很特別。可能是多人,很趕時間,麵包中間又濕又淋,美中不足。Overall, 食物味道還好,值得用這麽長的時間來等位?見仁見智。

我們點了:

2人套餐($168 + 10%)1) 2件脆雞o.k.喇!都好脆,但KFC好味囉!2) 9吋pizza (Today's special)明明侍應話係夏威夷pizza,知到係好多腸pizza(我都唔知叫咩名),但我都唔食腸仔,我見係夏威夷先叫喱個餐嘛!我叫侍應換過,佢諸多推辭,又話要等好耐,但我最後都堅持要換。其實個夏威夷pizza味道認真一般,冇咩特別,cheese一pat pat,料又少,我都係鍾意食EXP / Pizza hut。3) 煙肉忌廉汁長通粉好creamy,我嘛嘛!4) 2杯凍百香果茶一都唔凍,但味道都幾好
2人套餐($168 + 10%)

1) 2件脆雞
o.k.喇!都好脆,但KFC好味囉!

2) 9吋pizza (Today's special)

3) 煙肉忌廉汁長通粉
好creamy,我嘛嘛!

4) 2杯凍百香果茶
一都唔凍,但味道都幾好

2007-09-02 13 浏览
同朋友食lunch,佢話想食pizza,見到大約等十張枱就有位咪等吓試吓新嘢,點知...1.凱撒沙律d菜又黃又爛2.雜菜湯d湯好似水咁淡3.hawaii pizza是一個出水的薄批,芝士冇味,9吋pizza只有五塊大約1寸x半寸的火腿...衰過微波爐叮的pizza4.ribs似街市凍肉舖的豬肉又霉又冇味5.果茶似罐裝蜜桃茶加檸檬茶再加大量水,有色冇味p.s.有小強在餐廳牆上周圍走,待應當睇唔到擰轉面

1.凱撒沙律d菜又黃又爛
2.雜菜湯d湯好似水咁淡
4.ribs似街市凍肉舖的豬肉又霉又冇味
5.果茶似罐裝蜜桃茶加檸檬茶再加大量水,有色冇味

p.s.有小強在餐廳牆上周圍走,待應當睇唔到擰轉面

2007-09-02 4 浏览
今晚七點幾已經去到攞飛等位........一早都知多人.我都唔介意等幾個鐘....七點三去到..攞飛等位我只係要二人枱...由於見咁多人排...雜誌又講過好好味..所以都諗住行住街等...我既等位NO係5346 (攞飛時NO係511X)其實等既途中都致電呢間餐廳...問下D NO叫到幾多號...我分別係19:50 (NO叫到514X) 20:06 (NO叫到518X)..20:35 (NO叫到522X) 20:55 (NO叫到524X), 到左九點三..親身去到COUNTER 問(NO叫到527X)..咁我見仲有六十幾個NO..再去西田個邊行..大約09:25再打過去啦...對方同我講NO叫到5364..我同佢講..我話我十分鐘前都係527X喎..對方話..係呀..D NO叫快左..我問可否現在過來比番位我..對方話寫明過左唔得...那時我都明白,佢地公司規定...要重頭攞飛..我都只好再攞..個時己經係0935,我再攞既NO又係5607 (又係等二百個)我問個帶位..係咪又等幾個鐘..佢話而家D人走左好多會快D... 點知發覺..原來佢地帶位叫NO..係每個NO叫一次..無人示意就直

其實等既途中都致電呢間餐廳...問下D NO叫到幾多號...我分別係19:50 (NO叫到514X) 20:06 (NO叫到518X)..20:35 (NO叫到522X) 20:55 (NO叫到524X), 到左九點三..親身去到COUNTER 問(NO叫到527X)..咁我見仲有六十幾個NO..再去西田個邊行..大約09:25再打過去啦...對方同我講NO叫到5364..我同佢講..我話我十分鐘前都係527X喎..對方話..係呀..D NO叫快左..我問可否現在過來比番位我..對方話寫明過左唔得...那時我都明白,佢地公司規定...要重頭攞飛..我都只好再攞..個時己經係0935,我再攞既NO又係5607 (又係等二百個)我問個帶位..係咪又等幾個鐘..佢話而家D人走左好多會快D... 點知發覺..原來佢地帶位叫NO..係每個NO叫一次..無人示意就直叫下一個...差不多十秒叫左幾個NO...於是我覺得無理..即刻同佢地經理講..話你地咁叫位法..又多人係門口排...我行遠少少再等你叫位行番過來都過左五個NO啦...跟住佢話我地每個NO至少叫兩次..(但當時只叫一次)我即刻直指個經理話:唔係掛..兩次?而家我同你聽都係一次咋喎... 跟住佢先話:係呀係呀.我會反映一下...

最好笑係..我同經理投訴完..再等位..期間我去左洗手間..大約十分鐘到(當時見到有一張四人枱無人坐)但當我去完洗手間返來...張枱都係無人坐...仲要D NO已經叫過左五十個(我明白夜左可能好多人無等位..但都無可能咁快)

跟住佢地十點係LAST ORDER...我等到10:06..帶位小姐一輪咀咁叫一D NO..成班人行埋過去...我係第一個..但小姐話:我係叫定先..而家執緊枱(但當時連續叫左十個NO到) 原來因為佢地差不多收工..所以叫定D NO..睇下有無人..有無搞錯呀?? 唔通之前都係咁樣叫NO??..

仲有一個問題,係我去左洗手間期間...友人係度等位聽到有人過左13張枱..但最終都比番枱佢...但係點解我打電話過去??佢話過左五張就要重新攞飛呢??

終於有位坐..馬上叫我最想試既龍蝦PIZZA..點知WAITER話:FINISHED..即刻無哂心機..咁就叫左一個套餐...價錢$168,炸雞兩件..長通粉一個,九吋PIZZA一個+兩杯水果茶....但係....好難食..D 雞同PIZZA好鹹..通粉就小鹹..只係水果茶叫OK....

食完成餐飯...我同友人足足口渴左成三個鐘...

等咁耐食左餐咁既飯..真係好失望....原來多人排都唔係一定係好架..
2007-09-02 21 浏览
我同我gf兩個人就食左上圖o既三樣o野……其中龍蝦Pizza簡直一絕!我都好肯定佢將成隻龍蝦o既肉都整晒落Pizza裡面!好正好正!正到連個龍蝦身都想食埋!材料好簡單,但食到咀刁兼細食o既gf都係咁食,你都諗到有幾好味……$198賬面唔平,而且係全個menu最貴o既一樣o野,但諗到佢俾咁好o既o野,物超所值!跟住有燒豬肋骨Baby Ribs.....好有肉味啊!好好味!好好味!好好味!而且好抵食!88蚊!仲有appetizer焗脆薯,本來都唔差,而且難得唔漏,但「珠玉在前」,相對真係唔突出,冇計……呢間o野真係值得去食!唯一o既遺憾,就係佢冇啤酒飲……同埋冇得訂檯,有心要早到啊!
我同我gf兩個人就食左上圖o既三樣o野……

2007-09-01
yeah* 專登1齊黎食lunch!見到呢間d野食賣相幾靚..就揀定左lu2點..滿座!! 不過等左1陣就有位嚕左2個set lunch*set lunch : 沙津x 2 (d菜都算新鮮) 燒豬肋骨(唔錯.有肉味.點埋d醬汁仲好味! 但伴碟ge薯仔片1d都差!) hawaii pizza (夠熱但味道麻麻) 果茶x 2 (味好淡) 另外散叫左個雞pa意大利飯.. 比我預期中好味.. d 雞pa 唔乾仲幾juicy仲有d cheese同mushroom 份量岩岩好唔會好漏!! good始於係新開.. 有d侍應邊張木台打邊張木台都未識分.又唔識主張加水.. 服務有待改善
yeah* 專登1齊黎食lunch!
見到呢間d野食賣相幾靚..就揀定左lu
2點..滿座!! 不過等左1陣就有位嚕

左2個set lunch*

set lunch : 沙津x 2 (d菜都算新鮮)
hawaii pizza (夠熱但味道麻麻)
果茶x 2 (味好淡)

另外散叫左個雞pa意大利飯..
比我預期中好味.. d 雞pa 唔乾仲幾juicy

始於係新開.. 有d侍應邊張木台打邊張木台都未識分.
又唔識主張加水.. 服務有待改善

2007-08-29 4 浏览
今天7人來lunch,叫咗:1)小食拼盤-有炸薯片,雞翼同炸蝦,每樣4件-只有機會食咗1片薯片,切得好薄身,炸得幾緊要吓,味道ok2)caesar沙津-+了煙雞肉-沙律菜幾新鮮,煙雞肉夠味-整體味道不錯3)princess magherita pizza-叫了11"的厚批-好足芝士,麵包部份好軟"熟",好唔錯,不過d番茄出水,攪到個木板濕濕哋,賣相差d4) hawaii pizza-這個是薄批-今次這個無出水情況,但餅底唔脆-有菠蘿,火腿-可以5)shakey意粉-唔覺特別好味,最重是意粉無咬口,普通貨色6)番茄海鮮意粉-有大蝦,青口,蜆...-個汁好似是加咗茄膏溝水,炒熱算數,同d意粉無嘜凝聚-1般7)煙肉蛋汁長通粉-是3個pasta中最好味的因個白汁濃忌廉味,香-也是通粉咬口欠奉-午市無得訂位,所以要早點來攞位-上菜效率好高,尤其是pasta類
今天7人來lunch,叫咗:

1)小食拼盤
-有炸薯片,雞翼同炸蝦,每樣4件
-只有機會食咗1片薯片,切得好薄身,炸得幾緊要吓,味道ok

2)caesar沙津
-+了煙雞肉
-沙律菜幾新鮮,煙雞肉夠味
-整體味道不錯

3)princess magherita pizza
-叫了11"的厚批

4) hawaii pizza
-這個是薄批
-今次這個無出水情況,但餅底唔脆
-有菠蘿,火腿
-可以

5)shakey意粉
-唔覺特別好味,最重是意粉無咬口,普通貨色

6)番茄海鮮意粉
-有大蝦,青口,蜆...
-個汁好似是加咗茄膏溝水,炒熱算數,同d意粉無嘜凝聚
-1般

7)煙肉蛋汁長通粉
-是3個pasta中最好味的因個白汁濃忌廉味,香
-也是通粉咬口欠奉

-午市無得訂位,所以要早點來攞位
-上菜效率好高,尤其是pasta類
2007-08-29 9 浏览
星期日十二時十五分到達,已八九成滿座,還好剩下四張相連二人枱,一行四老三青得以安頓下來。假日居然有午餐,見可選擇9吋的是日pizza(夏威夷),既然這裡叫得做pizza restaurant,就平平地試一試主打,其他人也選了pizza或燒豬肋骨,連湯或沙律,及是日果茶一杯,都是$68。沙律菜不是用唐生菜,算新鮮,喜出望外。Pizza用木板上,材料簡單的只有芝士、火腿及菠蘿。餅底幾薄身,不太硬,個人嫌芝士沒有香味,整體味道很淡,不過以這個價位其實都算係咁。是日果茶乃蜜桃芝茶,預先做好,不能走甜,有桃味有茶味不太甜不太凍,都不錯。也試食了豬肋骨,不太乾,也有肉味,但如果不蘸醬汁就很淡口。點了三客,先上兩客,五分鐘後上第三客,第三客有骨沒肉,要求換過。等了十五分鐘,來了,這一客驟看巨大,看清楚其實是骨大(嚴格來說那不是肋骨),我以己度人,不禁失笑,反正點的人也吃得差不多飽,也罷。吃完立刻有人收餐具,沒法子,十二時半起已有人龍。買單走人。

吃完立刻有人收餐具,沒法子,十二時半起已有人龍。買單走人。
2007-08-27 0 浏览
食物都算係不過不失,冇咩特別驚喜但最唔鐘意個侍應唔找錢雖然找ge都唔係多收左加一又唔找錢俾我我覺得好唔應該囉
食物都算係不過不失,冇咩特別驚喜
但最唔鐘意個侍應唔找錢
雖然找ge都唔係多
收左加一又唔找錢俾我
我覺得好唔應該囉
去到沙田新城市廣場,本來諗住去我的至愛A1 Restaurant,點知因為租約期滿結業,依個真係惡號…因為A1真係又好食又抵環境又好,心情大受打擊。都無咩心情搵其他地方,求其係附近搵間食就算,新開的Shakey's Pizza Restaurant,平日真係人頭湧湧,起碼等45分鐘先有位,難得今天無咩人,趁機黎試下。這裏坐位勁迫,簡直係人貼人,真係要好瘦先可以攝到埋位(呵呵…我都可以既!!)因為超肚餓的原故,所以一坐低就急不及待點餐,不過侍應服務一般,要經提醒才添水及比餐牌。我們點選了凱撒沙律Pizza、三文魚意大利飯、黑椒雞翼,凱撒沙律Pizza清新好味,想不到pizza同沙律可如此配合;三文魚意大利飯好鹹…飯太濕,水準極差;黑椒雞翼炸得太油,外層太乾,完全唔入味,依度果然無改錯名,因為真係得pizza一樣野係好味,埋單$280-。

上星期六去食晚飯, 七點左右到, 已經好多人等位啦. 鰦 籌要等成百多鰟 , 既然黎到, 又見d雜誌寫到咁好, 又係"來佬"老字號, 咁就要試下啦, 一等等左兩個鐘先有位!pizza 款式算唔太多太吸引, 叫左鰟 辣肉腸薄批. 批底薄但唔脆wo! 芝士好多, 可惜味唔濃, 亦無一絲絲, 食落有層厚厚左d , 原來就係芝士黎既. 感覺比較怪, 食薄批, 鍾意薄既感覺, 變得口感麻麻!三文魚意大利飯, size幾大, 三文魚好多, 料好足. 飯就略欠芝士同埋creamy 既感輪覺.mojo's薯塊就有少少喜出望外, 味精雖然重, 但薯仔連片幾香.服務普普通通, 環境就比較open, 野食幾港式, 唔係咁值要排咁耐先食wo.

打正招牌食pizza,理所當然對佢D pizza有期望,一行五人來晚餐,可能早,六点半不用等位.1)龍蝦pizza...又濕又淋,似忌廉湯浸pizza,龍蝦是仔果種,切到一粒粒無口感又無龍蝦味,未食過咁難食的pizza.$1982)香辣雞翼...好普通.$423)炸蝦..蝦細皮厚,炸到過火,皮都炸到深啡色.$624)蒜蓉飽...OK $225)caesar 沙津...其實這個味幾好,但份量少到過份. 每人三小片$366)白汁長通粉..味道唔錯,通粉幾有口感,個白汁唔溜.$557)龍蝦湯...試咗一匙.得個甜字$528)奇異果汁& 西柚汁..好難飲.有如糖水,各人啜咗一啖就成杯放棄了.服務唔見得好, 送菜上枱時,穿紅T-shirt那些待應總是把碟放在圓枱的邊,不說一句話,我們要自行把碟放到枱中.我想這裹食一次就夠了.
2)香辣雞翼...好普通.$42
3)炸蝦..蝦細皮厚,炸到過火,皮都炸到深啡色.$62