2019-10-24 684 浏览
很久很久沒來西九海濱長廊了 最近社會動盪 好像沒有甚麼地方可逃 友人提議到西九海濱看日落 未嘗不可 離九龍站約10分鐘路程 去到沿海位置 可以邊看夕陽邊感受海風走 挺舒服的去到中心位置 有幾間餐廳及咖啡店 最後選了這間稍作休息 這咖啡店賣點相信是可先聞聞咖啡粉/綠茶粉/茶葉 再自行選擇心水飲料 挺特別的最後選了《美好園森之白Matcha Latte》這抹茶粉香得來帶甜味 然後找位置坐下 便有專人送上飲料 送上時奶白加上抹綠造成強烈對比 可打卡 搞拌後茶味挺重 很香 一點不覺苦內在環境挺有格調的 好像晚上會搖身一變成為酒吧 外面可吹吹海風看看日落 感覺挺寫意 不錯 會再來嘆下其他飲料

美好園森之白Matcha Latte

2019-10-08
美好園森之白Matcha Latte
2019-10-22 452 浏览
好鍾意喺西九文化會呢邊嘅餐廳,因為地方好空曠,亦都好有文藝氣息,出面就望住過海,食完飯就可以出嚟行吓。今日嚟咗呢一度想試吓呢一間餐廳嘅咖啡,因為男朋友係咖啡迷,但係我對咖啡有敏感。所以今次嚟到就點左佢哋都好出名嘅綠茶,呢度其實早上喺咖啡店,晚上就係一間gin bar,地方唔算好大,但係裏面佈置都幾精緻。佢有好多種抹茶選擇,我就揀咗其中一隻試吓,佢話加埋湯力水會好好飲,我都係試一試gin tonic就飲得多啦,matcha tonic真係第一次。飲落都幾順口,有幾㗎,但係價錢就略嫌太貴啦。
2019-10-08 544 浏览
今天天氣特別晴朗,所以決定到海邊曬一下太陽。但是天氣又特別熱又想到室內望海嘅地方就想到了它,這個地方是新開張的,好像是剛剛六七月開張的。 這個地方非常之文青, 很適合一眾情侶去,或一家大細都可以。尤其是適合有寵物的人士,加上泊車非常方便。幸運地拍好車之後經過10分鐘路程,一進店舖店員就給我們找到位置了。坐低後我們輪着一個一個去前台買飲品,在前台的位置有不同的咖啡及茶葉給我們選擇, 店員非常細心地講解,亦都給我們時間逐一品嘗!最後我們選擇了烏龍茶及其中一種咖啡(名字忘記了)
呢間咖啡店☕️阿叔想嚟好耐,但鑑於佢位置📍暫時實在太唔方便,所以一路只好擺住係wish-list🗒中。趁著近排阿叔休息,專登嚟west 9 感受吓藝術🎨🎭氣息之餘,亦順便嚟打過卡📸。.日間🌕佢係文青咖啡店☕️,夜晚🌑就會搖身一變成為型格酒吧🥂!呢度裝修走極簡約路線,以灰白色為顏色主調,加上望住個超級無敵大海景,簡直令人煩惱盡消。😌.呢度嘅特色係無固定menu,cashier放咗十幾款由淺焙到深焙、重果香味或濃咖啡味嘅咖啡粉,客人可以聞清楚唔同咖啡香,之後再選擇邊款咖啡同埋想飲嘅咖啡種類☕️($48 - $1xx)。另外,你亦可按個人喜好選擇唔同手造陶瓷杯。喺呢度,佢會讓你真正一邊品嚐咖啡香,一邊享受一個舒適休閒嘅下晝!爽!😊
2019-09-12 680 浏览
我點了一杯white coffee ☕️ 由於天氣太熱 我還是叫了凍咖啡☕️。原本好想試熱既 始終香好多。 店員將咖啡☕️倒入裝滿鮮奶的破璃樽,顏色層層變化,由啡變白, 好美! 望住一望無際的維港景色,安靜舒適,只係座位太少 冷氣不夠,整體來說也是蠻喜歡💕
2019-09-02 889 浏览
Visited Rest Coffee Gin for the first time after 6pm, and I was told that they do not serve coffee but alcoholic drinks after 6pm, as they clean up the coffee machine at 6pm. I didn’t want a drink before a 4-hour drama, so I decided to visit it again on the next day.I rushed to Rest Coffee Gin on the next day, and managed to get there slightly before 6pm (you know how remote West Kowloon area is…), got myself a cup of coffee, hurray!From coffee beans to ceramic coffee cup, I got to choose any on

From coffee beans to ceramic coffee cup, I got to choose any one I want. It was nice that you could have a smell of the coffee beans at the counter before deciding which one to pick. I picked the Ethiopia Sidano, and this beautiful sky blue ceramic cup to go with my coffee.
Ethiopia Sidano

The shop was quite busy at that time, so I got a seat at the bar table. But then the outdoor table was available, I immediately switched seat.
Ethiopia Sidano

This view and breezy weather were much better to enjoy my coffee with. I am not a coffee pro myself, all I could only say about the coffee is that it’s a great one! Very aromatic and not better in taste. Really enjoyable!

Food is served after 6pm, so I got some time to enjoy my coffee before getting myself the Iberico Pork Sandwich.
Iberico Pork Sandwich

I like Rest Coffee Gin’s concept of serving these sandwiches in a cute little picnic basket to give you a feeling of throwing a picnic. I would really love to sit on that lawn and enjoy the sandwiches with this amazing sunset if I have a picnic blanket!

The Iberico Pork Sandwich was absolutely fantastic! The pork was freshly fried with crispy skin wrapping juicy pork. The mustard topped up the flavour of the pork, and made a great sauce for the sandwich. The bread (which I could recognize as Garden bread) was light toasted to make it very delicious. A generous portion of filling and delicious sandwich!

I would definitely love to visit Rest Coffee Gin again for their gins and other food!
2019-08-30
Iberico Pork Sandwich
2019-08-02 998 浏览
在2019年7月28日星期日,當天再次來到西九藝術公園的海濱,由於輕食及小食在下午三點才能供應,在通風大樓旁邊的涼亭小息一小時等待到三點鐘🤔。當天非常熱鬧,幸好等待了一會兒有座位安坐下來😊😊😊。當天order了一份Pork Sandwich,一份售價大約$198元,價格有點高昂。🤔😱Pork Sandwich用上黑毛豬製作,而且老闆回復有不同的部位,口感會有所不同,當天的Pork Sandwich鬆軟得來帶點彈牙,😊😊麵包使用白麵包配上芥末醬非常好吃。當天還有嘗試伊藤久右門的小綠已Latte的飲法,而且熱的Latte配上小綠的香滑的感覺,非常不同,而且比淨茶的飲法便宜點,一杯$64元。
2019-07-28
  • Pork Sandwich
2019-07-31 4832 浏览
咁岩見到西九開左間新的coffee shop睇相覺得好簡約好chill 決定星期六的下午嚟嚟嘅日子仲未正式open 而且地點都遠估唔到都有好多人 店內位置唔多呢到無特定menu 咖啡豆 茶 同抹茶都有好幾款供選擇揀左係香港未聽過嘅抹茶牌子 同LatteMatcha latte $64京都一保堂幾世之昔叫號碼之後 飲品會係你面前製作 抹茶味濃 撞落奶到易入口好多 👍🏼👍🏼Latte $60Sidra Bourbon Colombia Galleria 揀豆時都係聞下邊隻味自己鐘意多啲初初聞以為會Nutty 但飲落偏酸 咖啡口味好個人 朋友就覺得唔錯A3 和牛三文治食物選擇唔多 去到都係得呢款而且已經好肚餓 所以一場來到都係豪一次三文治嘅麵包係「品穀」出品芥末蜜糖唔會太搶味 略嫌和牛有啲筋比較難咬店員都好親切 會傾下計但就未必可以坐到太耐 係門口吹下海風都幾爽 咖啡店價位高 總算到此一遊!

咁岩見到西九開左間新的coffee shop

三文治嘅麵包係「品穀」出品
芥末蜜糖唔會太搶味 略嫌和牛有啲筋比較難咬

店員都好親切 會傾下計
但就未必可以坐到太耐 係門口吹下海風都幾爽
咖啡店價位高 總算到此一遊!
2019-07-06
Matcha  Latte
Latte
A3和牛三文治
  • Matcha  latte
2019-07-16 1262 浏览
讚:1. 痴線個海景已經無得講第二句,香港咁多Cafe,有咁既海景,得三間,呢間係最寬闊2. 飲品其實好多野揀,同埋先聞後揀野飲都幾特別彈:1. 飲品出得超慢,加上呢度真係熱,所以等到有啲滾滾地2. 飲品水準普通,沖得唔夠crema,水太熱,沖散左3. 距離地鐵站真係太太太太太太遠!咁既天行過去,真係慘過西遊記呀,去到除左想飲凍可樂係乜都唔想飲總結:有人話服務差野飲貴,當日又唔覺,貴就梗架啦,坦白講我當比錢睇景,但呢度既飲品又真係要改進多啲先得
讚:
2. 飲品其實好多野揀,同埋先聞後揀野飲都幾特別

彈:
1. 飲品出得超慢,加上呢度真係熱,所以等到有啲滾滾地
2. 飲品水準普通,沖得唔夠crema,水太熱,沖散左

2019-07-14 1149 浏览
見到雜誌介紹,專程來西九藝術中心探一探,這聞說是很有情懷的藍染布Cafe。儀式感大於實際味道。價錢較為離地,在50至120HKD左右,可以聞聞磨好的咖啡豆再作選擇,堂食的杯子比較有feel。循例打卡的話,也就算了。店子空間非常有限,這前提下也拒絕客人講杯子帶出店外飲用的提議,於是換了一個膠杯,瞬間體驗也變得很膠。是日天氣相當炎熱,返回店舖想要多點冰,換來職員一個微妙眼神:「攞來做咩呀?」⋯⋯攞來飲lo,唔通攞來敷面呀?瞬間將你由西九海濱長廊拉回佐敦澳牛,稱此為穿越小店也不為過呀

⋯⋯

攞來飲lo,唔通攞來敷面呀?

外卖自取
今日陪朋友出席一個俄羅斯旅遊講座,主辦單位揀左呢間coffee shop,每個入場人士仕都要帮襯一杯飲品,飲品50至110一杯茶或手沖咖啡,見到價錢已經呆一呆。朋友揀左一杯綠茶Latte($54)味道ok不過不失但唔係好甜,但真係無咩特別。一保堂,極上焙茶($50)買的時候寫明可以refill一次,嚟到杯嘢真係一個紙杯裝住杯茶咁囉。想講係我出去refill佢居然話太多客所以幾乎拒絕話無得refill,後來佢叫我等佢做哂啲客之後再帮我refill, 後來佢又話無哂茶葉所以俾左杯凍嘅俾我。最失望係場地太細,坐位得10張左右,雖然不是店方問題,顯然係主辦單位揀錯地方,安排不週,首先位置太隔涉,交通不便,行過嚟無遮無擋行25分鐘先到,仲要店鋪冷氣不夠,做嘢超慢,最令我反感及可笑是叫佢個喇叭音量熄左佢或較細啲,因為完全聽唔到講者講嘢,佢居然話佢要留番啲音樂俾佢啲客,可笑嘅我唔係你啲客咩?我都係無折扣優惠行到身水身汗嚟到貴店用50蚊買一杯紙杯裝嘅熱茶咋,難為其他客人個個手持一杯凍飲企係到聽。
朋友揀左一杯綠茶Latte($54)
味道ok不過不失但唔係好甜,但真係無咩特別。

一保堂極上焙茶

綠茶latte

一保堂極上茶
2019-07-07 1224 浏览
在7月1日星期一📅當天,從炎熱的西九文化區的西九藝術公園當中,在西九故宮博物院旁邊的海濱往前走,來到藝術公園的一個休閑區中休息一下,喝茶🍵及咖啡。之後往M+展亭欣賞《境遇——五個人》的展覽。當天來到一家名字是Rest Coffee Gin的Cafe,中文名稱為唞唞😂🤣座下作休息,店里的裝修全部都是簡單及環保的材料。當中有很多茶品及咖啡選擇,晚上會變成一家酒吧,非常寫意,但是暫時未能夠提供小食和輕食的菜色😅。當天選擇了這一款從日本🇯🇵其中一家茶園伊藤久右門出產的抹茶,名稱是小綠。有很多品嘗方法,我選擇了茶🍵的飲法,而且是日本茶道。使用茶碗盛載,而且味道非常清爽,除了茶道方法,還有Tonic、雪糕、Latte的方法。而且海濱可以欣賞到中西區。當天在維港阻礙交通暢通的船隻。中西區海濱長廊及中山公園。阻礙交通暢通的對家是七一大遊行。往戲曲中心的方向。而且這里鄰近西區海底隧道的通風大樓,當鐵路往九龍站方向及往香港站方向行駛所產生的對流為這里帶來涼快的涼風☺☺,但是海濱的防護欄太低,很危險😓😓,當天颱風來了的時間要注意安全。

伊藤久右門小綠

當天選擇了這一款從日本🇯🇵

而且海濱可以欣賞到中西區。

當天在維港阻礙交通暢通的船隻。

中西區海濱長廊及中山公園。

阻礙交通暢通的對家是七一大遊行。

往戲曲中心的方向。

2019-07-01
下午茶
伊藤久右門小綠
2019-07-01 582 浏览
$85一杯手沖單品肯雅咖啡,淡而無味,食之無味 棄之可惜,絕對唔可以令我再回頭。反而奶啡可以,因為奶底夠濃。環境不錯,有草地有海景,服務態度也不錯。如果抱著休閒態度,中上;如果以專業品嚐咖啡態度來說,下等。
肯雅咖啡
2019-06-18 1147 浏览
話說我知道呢間咖啡店係15號試業, 所以專乘搭車去西九公園。經過炎熱嘅天氣,都行咗大約15分鐘先到。 因為試業階段,所以都無好特別嘅裝修。 試業的一日其實都好多人都慕名而來, 當然我真都係其中一個啦。 落單的時候就可以自己想要嘅咖啡豆,而且你仲可以揀手沖或意式咖啡機煮咖啡。 咁我就揀咗隻埃塞俄比亞嘅豆嚟做一杯奶啡。 咖啡拉花賣相相當唔錯同埋 咖啡師嘅打奶技術相當純熟, 奶泡打得好滑。但係由於佢係用一份濃縮咖啡比例製作出來 ,所以咖啡偏奶味,但咖啡豆嘅微酸都飲得出來。 呢間咖啡店除咗咖啡仲有茶同雞尾酒供應。見到在場有朋友係飲茶嘅 ,煮茶嘅器具都相當新。而雞尾酒就要到夜晚先有得供應咁唯有下次再試啦!總結嚟講呢間咖啡店有海景有咖啡。係值得去朝聖嘅咖啡店 ,亦係拍拖嘅好地方。

總結嚟講呢間咖啡店有海景有咖啡。

係值得去朝聖嘅咖啡店 ,亦係拍拖嘅好地方。
2019-06-15