唐閣

T'ang Court
餐厅: 唐閣
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
I’ve been to a few very good Canto restaurants and this is one of, if not the best. Our waiter - Michael was also excellent, cannot fault him, attentive and not intrusive and recommended just the right amount of food. We ordered the char siu (was ok), stuffed crab, baked seafood rice - both yummy, wagyu wasabi (absolutely divine), stuffed bean curd with egg, Shanghai cabbage, mushrooms in chicken broth, almond dessert, and as it was my fiancé’s birthday they brought out some Chinese birthday bun

We ordered the char siu (was ok), stuffed crab, baked seafood rice - both yummy, wagyu wasabi (absolutely divine), stuffed bean curd with egg, Shanghai cabbage, mushrooms in chicken broth, almond dessert, and as it was my fiancé’s birthday they brought out some Chinese birthday buns too.

Would definitely re-visit and deserves the Michelin 3*. Better than all the other 3* I’ve been to in HK. Must try at least once.
2021-07-17 685 浏览
.☞ 前排去咗朗廷酒店staycation,佢個package包左啲dining credit,所以晚餐決定食呢間非常出名米芝蓮三星嘅中菜廳【唐閣】✨.🍴釀焗鮮蟹蓋($230)❖ 唐閣最出名嘅就係呢一個釀焗鮮蟹蓋,外表炸到超金黃😋入面就用咗好多蟹肉、忌廉同洋蔥,滿滿嘅蟹肉食落超鮮甜!配埋啲忌廉食真係停唔到口,雖然本身我唔食洋蔥但都忍唔住一啖接一啖🥺🤣.

🍴釀焗鮮蟹蓋($230)
2021-07-02 1586 浏览
今次staycation 最主要為咗食好嘢! 好興奮去咗米芝蓮三星唐閣試菜,tasting menu 可以試不同菜式,真係幾吸引!涼拌南非鮑魚~ 鮑魚超驚喜,鮮嫩好好味,但係海蜇太鹹扣分釀焗鮮蟹蓋~ 果然係招牌菜,蟹蓋表面酥脆,蟹肉齒頰留香,簡直有幾隻鮮嫩肥美嘅蟹喺個口度遊緊水膠瑤柱雞煲官燕~ 用料十足,味道亦好香蔥菜園日本和牛粒~ 和牛粒入口即溶,正龍蝦球稻庭面~ 足敗筆之作,點解會咁鹹, 搞到成碗麵得一個字,鹹! 和服務員反映, 他馬上道歉,想幫我們重做菜式,但太飽了,算了吧! 不過就見得服務非常好,米芝蓮三星餐廳果然不是浪得虛名!蓮蓉西米焗布甸~ 蓮蓉綿密,好味飯後加杯香檳,完美句號! 這兩天食得太多好嘢 ,回到平常會落差太大😭😭😭
涼拌南非鮑魚~ 鮑魚超驚喜,鮮嫩好好味,但係海蜇太鹹扣分
膠瑤柱雞煲官燕~ 用料十足,味道亦好
香蔥菜園日本和牛粒~ 和牛粒入口即溶,正
蓮蓉西米焗布甸~ 蓮蓉綿密,好味
飯後加杯香檳,完美句號!
這兩天食得太多好嘢 ,回到平常會落差太大😭😭😭
涼拌南非鮑魚
涼拌南非鮑魚
  • 蓮蓉西米焗布甸
香港任何類型嘅美食都好多,講到中菜,更加係全球各地方嘅表表者👏🏻。由傳統到新派,應有盡有,所以要從咁多間中菜廳裡面突圍而出,實在並非一件易事。而「唐閣」,已經係第四年獲得米芝蓮三星⭐️⭐️⭐️,而我一直只聞其名聲,今次終於有機會嚟試。餐廳裡面佈置都係較為古典舊式嘅中菜廳,優雅傳統嘅設計,燈光普遍都比較黃💡。🍽食物方面,總共叫咗十道菜,叫完後好快就送上餐前小食「蟹籽沙律配帶子」,冰冰涼涼好新鮮,唔錯。🐖滷水豬仔腳($130) :佢呢款滷水汁偏清爽,豬腳亦好彈牙,好開胃。🐖蜜汁餞叉燒($330) :肉質有咬口同鬆軟多汁,蜜汁味道好濃,但濃到稍微有啲蓋過本身嘅肉味。🦀釀焗鮮蟹蓋 ($230) :招牌菜之一,佢用布包住成個蟹蓋,外表係以吉列嘅方式去炸,裡面係亞拉斯加蟹同本地花蟹肉,再混合一絲絲洋蔥絲,沙律醬所釀製。一切開,一股熱烈嘅香氣湧出嚟,裡面嘅蟹肉非常多同濃厚,極鮮甜,非常好味。🦢北京片皮鴨兩食 ($1080) :佢哋嘅蒸籠底下有個爐,裡面有發熱暖包同溫水,咁就可以將麵粉皮keep住溫暖同避免黏埋一齊,非常細心。所以佢哋嘅麵粉皮做得相當唔錯,皮薄有韌性。片皮鴨頗為巨型,員工刀工好好,皮切得好薄

帶子蟹籽沙律

滷水豬仔腳

蜜汁餞叉燒

釀焗鮮蟹蓋

🦢北京片皮鴨兩食 ($1080) :佢哋嘅蒸籠底下有個爐,裡面有發熱暖包同溫水,咁就可以將麵粉皮keep住溫暖同避免黏埋一齊,非常細心。所以佢哋嘅麵粉皮做得相當唔錯,皮薄有韌性。片皮鴨頗為巨型,員工刀工好好,皮切得好薄,脆口有油香,但二食嘅避風塘炒鴨肉,炒完後就比較乾身。
北京皮片鴨

北京片皮鴨

🍚唐閣寶盒飯($160) :亦係招牌菜之一,亦係我當晚最喜歡嘅一道菜☺️!寶盒係一個用蟹做造型嘅銀具,銀具裝住白汁混合帶子粒同埋蝦肉粒嘅炒飯,炒飯粒粒分明,撈埋白汁食,味道係洽到好處,Creamy得嚟又唔漏,相當出色。
唐閣寶盒飯

🍝鮮蝦蔥油拌麵($320) :蝦球同麵嘅軟硬同埋濕潤程度均係剛好,好食但就無好濃郁嘅蔥油味,會比較似甜醬油拌麵。
鮮蝦蔥油拌麵

之後以下三樣都係時令推介,官網餐牌上並無顯示菜式同埋價錢 :

🍍菠蘿爆蝦球 :原本以為係菠蘿同蝦球一齊炒,係一道較乾身嘅菜,但佢加咗濃郁嘅忌廉汁,菠蘿粒又好香甜,蝦球彈牙有𡁻口,好好味。
菠蘿爆蝦球

🍊香橙炒骨排 :酸酸甜甜,肉質好juicy,同菠蘿忌廉汁蝦球一樣,非常有驚喜。
香橙骨肉排

🦐蝦籽柚皮 :如今已好少見中菜廳有呢道菜,做得好亦好考功夫,所以見佢有就即刻想試。佢有蝦籽嘅鹹香味,柚皮亦係一丁點苦澀味都無,相當出色。
蝦籽柚皮

無論係環境,食物質素,服務態度亦好好,員工基本上知道你會想相機食先,如果要share餸菜嘅,佢都會細心問你要唔要先影相再幫你分好,期間亦同客人保留適當嘅距離。上菜速度亦好適中,非常舒服。

由於知道Langham hotel呢排做緊staycation優惠,會多咗唔小人流,但佢並無因此而失準,果然係實至名歸嘅三星食府👍🏻
2021-06-21
帶子蟹籽沙律
北京皮片鴨
北京片皮鴨
菠蘿爆蝦球
  • 唐閣寶盒飯
the food is so so SOOOOO good!!!!😍😍😍 i loved every single dish and their 桂香煙熏銀鱈魚 is the one dish that i can have every single day for the rest of my life without getting bored🐷 北京填鴨 is very crispy and flavourful too! This is defo one of my favourite chinese restaurant in hk🤤
2021-06-23 1566 浏览
早前唐閣出左個星級午後套餐,同老公去撐枱腳 $988兩位用。話晒唐閣都係三星米芝蓮,依個價錢兩位用,試試佢都抵。坐低覺得環境優雅🤣好寫意嘅感覺, 已經叫定左個二人餐,但我地比較大食,所以叫多兩個點心,怕唔夠飽首先係金華滑燒賣 $98/4粒有豬肉有蝦,豬肉肥而不膩好味道。然後係灌湯餃 (唔記得幾錢😂)鹼水味比較重,我覺得麻麻地然後就係二人餐嘅食物原價隻飽魚酥+黑松露菌鮮粉果原隻隻飽魚酥味道覺得偏咸,酥皮都脆,但因為覺得太咸,個人覺得唔係咁中意。而黑松露菌鮮粉果就好重黑松露味,粉果皮厚薄適中,唔錯。金錢鮮蝦球蝦好彈牙好有鮮味,缺點係太油一般,以佢間餐廳質素,可以處理得好d釀焗鮮蟹蓋蟹蓋外層炸到好酥脆香口好味,但入面嘅忌廉洋蔥汁溝埋一齊膩到x街。 同埋好油,唔中意鮮淮山如耳炒露筍普通野,一般師奶都整到嘅水平,同埋我嚴重懷疑佢地d油唔洗錢,咩都勁多油。見唔見到d反光位? 全部都係油黎蛋白杏仁茶配杞子桂花糕呢d係整得難食要拉去打靶系列,無咩特別,唔出色但都唔難食總結 服務好,環境好食物普遍太油依個價錢黎講,普普通通唔好expect太多。

首先係金華滑燒賣 $98/4粒
金華滑燒賣

有豬肉有蝦,豬肉肥而不膩
好味道。

然後係灌湯餃 (唔記得幾錢😂)
灌湯餃

鹼水味比較重,我覺得麻麻地

然後就係二人餐嘅食物
原價隻飽魚酥+黑松露菌鮮粉果
原隻飽魚酥+黑松露菌鮮粉果

金錢鮮蝦球
金錢鮮蝦球

蝦好彈牙好有鮮味,缺點係太油
一般,以佢間餐廳質素,可以處理得好d

鮮淮山如耳炒露筍
鮮淮山如耳炒露筍

蛋白杏仁茶配杞子桂花糕
蛋白杏仁茶+杞子桂花糕

呢d係整得難食要拉去打靶系列,無咩特別,唔出色但都唔難食

總結
服務好,環境好
食物普遍太油
依個價錢黎講,普普通通唔好expect太多。
金華滑燒賣
特別推薦大家✅片皮乳豬件 Roasted suckling pig✅釀焗鮮蟹蓋 Baked stuffed crab shell with crab meat and onion✅釀焗響螺 Baked stuffed sea whelk with pork, onion and Portuguese sauce in shell✅砵酒焗生蠔 Baked oyster with port wine✅彩虹白蘆筍龍蝦球 Stir-fried white asparagus, Chinese celery, straw mushroom in fish soup《片皮乳豬件》乳豬皮好鬆脆🐖,肉好嫩,加埋乳豬汁同個包仔一齊食,好正😋😋,做前菜一流💰$460 / 8 pieces《釀焗鮮蟹蓋》🦀蟹蓋表層個炸衣好薄🤗好鬆脆🤗,好好食,配合埋入面一疏疏嘅蟹肉一齊食,勁夾,蟹肉好鮮甜🤤,食落會有想一食再食嘅感覺🤭💰$230 each《釀焗響螺》外層焗到好脆身好好食,裏面d螺肉釀埋d葡汁同洋蔥🧅一齊,好惹味香口😆,用埋個響螺殼裝住,好有美感🐚💰$160 each《砵酒焗生蠔》蠔身脹卜卜🦪,好厚實、鮮甜,加
特別推薦大家

《釀焗響螺》
💰$160 each

砵酒焗生蠔

《砵酒焗生蠔》
蠔身脹卜卜🦪,好厚實、鮮甜,加埋砵酒嘅調味🍷🍴,更加突顯生蠔本身嘅鮮味同霹走本身嘅腥味 酸酸甜甜同生蠔好夾
💰$520 / 4 pieces

彩虹白蘆筍龍蝦球

《彩虹白蘆筍龍蝦球》
🦞龍蝦球爽甜彈牙,有龍蝦味,淨係用白蘆筍一齊炒可以食到龍蝦本身嘅鮮味,唔會喧賓奪主,但略嫌份量有d少😬
💰$1280

*嗰日香燒琵琶乳鴿賣晒🥲,好想試
片皮乳豬件
釀焗響螺
砵酒焗生蠔
彩虹白蘆筍龍蝦球
2021-06-03 1579 浏览
男朋友佢唔太中意食西餐,所以諗住搵間中菜慶祝生日😚本身想揀有龍蝦果個tasting menu,不過去到發現已經入面啲菜式已經轉咗😣所以我地決定就咁嗌一個tasting menu同片皮鴨,食到勁飽....一坐底會問我地有咩想飲,我地就揀咗龍井🍵枱面有三種醬料💁🏻‍♀️點完菜之後會送上前菜,係帶子同沙律,帶子好鮮甜好好味😳#北京片皮鴨 兩食 ($1080)😋好味指數:(9/10)呢個片皮鴨係食完tasting menu第3道菜先上。侍應嘅刀工好好。個皮切得好薄,薄到好透,又脆又有油香😗加上佢地嘅青瓜、辣椒、蔥段同海鮮醬夾住嚟食好好味😆鴨肉就會用嚟做其他菜式,我就揀咗鴨鬆包生菜包嚟食😙鴨鬆加上一啲切到一粒粒嘅配料一齊炒🤤.#品味唐閣精選客餐 (每位$1400)😋好味指數:(9/10)▫️涼伴南非鮑魚▫️釀焗鮮蟹蓋個蟹蓋令我念念不忘🥲個炸粉好薄脆,入面有滿滿嘅蟹肉同小小洋蔥,絕對係冇得輸!▫️花膠瑤柱雞煲官燕只可以話好足料好好飲😆▫️香蔥菜遠日本和牛粒和牛好淋,油香牛味十足☺▫️龍蝦球稻庭麵呢一道菜式比較清淡,但龍蝦彈牙同好鮮味🥳▫️蓮蓉西米焗布甸一嚟到超級熱辣辣,估唔到咁好食,入面嘅蓮蓉好軟滑🥰.最後仲送
男朋友佢唔太中意食西餐,所以諗住搵間中菜慶祝生日😚
一坐底會問我地有咩想飲,我地就揀咗龍井🍵
枱面有三種醬料💁🏻‍♀️

點完菜之後會送上前菜,係帶子同沙律,帶子好鮮甜好好味😳

#北京片皮鴨 兩食 ($1080)
😋好味指數:(9/10)
呢個片皮鴨係食完tasting menu第3道菜先上。
#品味唐閣精選客餐 (每位$1400)
😋好味指數:(9/10)

▫️涼伴南非鮑魚

▫️釀焗鮮蟹蓋

▫️花膠瑤柱雞煲官燕
只可以話好足料好好飲😆

▫️香蔥菜遠日本和牛粒
和牛好淋,油香牛味十足☺

▫️龍蝦球稻庭麵
呢一道菜式比較清淡,但龍蝦彈牙同好鮮味🥳
▫️蓮蓉西米焗布甸
一嚟到超級熱辣辣,估唔到咁好食,入面嘅蓮蓉好軟滑🥰
最後仲送咗桂花糕同一個梨樣嘅紅豆酥,個紅豆酥好驚喜😗
整體嚟講食物質素好滿意,服務仲好好😙
2021-05-31 1145 浏览
無意中喺OpenRice睇到,唐閣有呢個$939兩人全包預付優惠。即刻相約好友去嘆番餐。無論環境招呼食物都係一流嘅。環境舒適恬靜和佈置優雅。無論接待員和服務員,都招呼周到態度誠懇,臉上常掛笑容,令人食得舒服。食物方便更加唔使講,每一道菜都有其特色,無論擺設及味道都睇得出係下過功夫,唔會因貨就價,材料新鮮
即刻相約好友去嘆番餐。
2021-05-31
  • 釀焗鮮蟹蓋
2021-05-29 9775 浏览
到朗廷酒店staycation,順道品嚐這家星級中菜廳的晚飯。它多年來在米芝連的星級名單榜上有名,這令我們非常期待。 餐廳佈置富麗堂皇,高貴而優雅,牆上有放大了的高清風景照片,顯得有格調。我們一行四人獲安排一張圓桌,桌面就像六人餐桌般巨型,寛闊舒適。 服務員給我們每人一本菜牌閱讀,又給我們倒茶及放好餐巾。我們商量一會兒後,點了不同的美食。在等待期間,侍應送上餐前小吃,是帶子配蟹子青瓜沙律,這道涼菜為我們消消暑。 接著,我們點的食物陸續送來: 蝦乾小炒皇 ($160) 頭盤小吃,大大隻的蝦乾,鹹香鮮美而動人,鮮蝦肉亦爽口彈牙,配了韮菜、紅椒和黃椒粒以及花生,豐富了口感和色彩。 花膠瑤柱羹 (每位$180) 用料極豐富,大量的瑤柱絲配了冬菇絲和筍絲,口感一流。內裡亦有一條條腍身的花膠,有骨膠原的質感,好吃難停。溫度極高,而濃稠度適中。 釀焗鮮蟹蓋 (每個$230) 它是這裡的招牌菜,用雪白的布包著,外表炸得啡色,質感有點像吉列薯餅。內裡一絲絲蟹肉,據店員說是混了亞拉斯加蟹及本地花蟹肉,因此十分清甜可口,鮮味濃郁。蟹肉亦拌了洋蔥絲,亦有點忌廉汁的味道,像西餐的煮法。這道蟹蓋極美味

餐前小吃-帶子配蟹子青瓜沙律

接著,我們點的食物陸續送來:

蝦乾小炒皇 ($160)

蝦乾小炒皇

花膠瑤柱羹 (每位$180)

花膠瑤柱羹

釀焗鮮蟹蓋 (每個$230)

它是這裡的招牌菜,用雪白的布包著,外表炸得啡色,質感有點像吉列薯餅。內裡一絲絲蟹肉,據店員說是混了亞拉斯加蟹及本地花蟹肉,因此十分清甜可口,鮮味濃郁。蟹肉亦拌了洋蔥絲,亦有點忌廉汁的味道,像西餐的煮法。這道蟹蓋極美味,我們把它吃得一絲不留。

釀焗鮮蟹蓋

露筍炒帶子蝦球 ($420)

這算是清新的一道菜,由海鮮和蔬菜組成,賣相亦不錯。帶子軟滑腍身,味道濃郁。蝦肉結實有嚼勁,新鮮而爽口。碧綠的露筍和白露筍爽脆怡人,而白露筍嫰滑無比。整道菜調味適中,油份不多。

露筍炒帶子蝦球

唐閣片皮雞 ($770兩食)

本來我們打算吃片皮鴨,但原來要先預訂,因此錯失機會了,所以改為吃片皮雞。服務員先送上原隻烤好的脆皮雞給我們看看,接著便在旁邊以熟練的手法,把雞的外皮逐片逐片切出來。他把雞皮排列好,再送上兩籠麵粉皮。蒸籠底下好像有一個爐,發出像水滾一樣的聲響,十分有趣。我們詢問侍應,原來內裡有一個發熱暖包和熱水。這樣的安排很貼心,能夠令麵粉皮保持溫度,不會令它變涼了而變得糊口,亦可以有騰雲駕霧的感覺。而且,每一片麵粉皮之間有紙張隔開,避免它們黏在一起。研究了這麼久,我們要起動了。拿起一塊雞皮和青瓜以及醬汁放在麵粉皮上拌著一起,然後捲起來,入口柔軟,有點像吃雞卷的感覺。因為保溫的緣故,麵粉皮時刻保持彈性。

唐閣片皮雞

店員問我們另外一吃想哪一種吃法,包括生菜雞包或豆豉雞煲,我們選了後者。首先,這雞煲香氣極濃郁,一上桌的時候,它的飄香令我們一行人都感受到,連侍應亦笑說隔著口罩都可嗅到。而雞煲的份量極多,每一件雞塊都沾了濃濃的豆豉汁香氣,雞肉鮮味動人,肉質亦爽口。

唐閣片皮雞第二吃-豆豉雞煲

清湯和牛臉頰 ($440)

這道菜和清湯牛腩很相似,但它選用了和牛臉頰肉。起初我以為是清湯,應該會很清澈,雖然湯底顏色有點濃,但味道不算濃烈,像是帶少許藥材味。要品嚐主角和牛臉頰了,入口軟腍無比,細嫰幼滑,就像經過長時間慢煮一樣,口感令人著迷。

清湯和牛臉頰

唐閣寶盒飯 (每位$160)

它是這裡的另一道招牌菜,用蟹形的器具盛載。內裡是炒飯,米粒乾身而分明,配料有帶子肉和蝦肉,爽口彈牙。配了表面像西式忌廉汁的白汁,把米飯和醬汁混在一起,是人間美味。

唐閣寶盒飯

蓮蓉西米焗布甸 ($65)

雖然我們已很飽了,但仍不可缺少甜品。剛烘焗的布甸,熱呼呼,蒸汽不停上升。布甸呈半融狀態,蓮蓉味甜美,大量西米增加了口感。

蓮蓉西米焗布甸

而最後亦送上是日的甜點,是桂花糕和雪梨撻。桂花糕造了心形,而雪梨撻的酥皮表面造得像雪梨一樣,十分精緻,內裡是甜美的紅豆蓉。

是日甜點-桂花糕和雪梨撻

完成這個豐富的米芝連盛宴,絕對是讚不絕口。環境寧靜舒適,食客們亦有質素,即使滿座,亦不會喧鬧嘈雜。服務方面亦極佳,侍應們親切友善,有時和我們閒聊起來,服務貼心周到之餘但不會經常在我們後面出現而令客人不自在,極之恰到好處。上菜速度適中,不會太快而令我們太趕急,亦不會等太久才上下一道菜而令我們無所事事或不耐煩。這次晚餐體驗令我們愉快難忘。
餐前小吃-帶子配蟹子青瓜沙律
蝦乾小炒皇
花膠瑤柱羹
露筍炒帶子蝦球
唐閣片皮雞第二吃-豆豉雞煲
清湯和牛臉頰
是日甜點-桂花糕和雪梨撻
  • 清湯和牛臉頰、唐閣片皮雞
三星嘅唐閣真係趁零房價先捨得黎食,所以都好期待!計過數個房價($1500)怕唔足以俾兩個人食晚餐😢所以決定翌日中午黎食😋選擇困難症發作唔知食乜好,就嗌佢個lunch set加其他出名嘅點心同菜品!🥢海蜇同叉燒都有啲咸,但叉燒應該係用梅頭所以肉質好軟腍。🥢點心拼盆方面蝦餃十分普通,本身一籠4件要成百蚊,好彩無嗌😥 燒賣比蝦餃好,春卷炸得好酥脆!🥢杏汁豬肺湯好味!豬肺好乾淨,飲完唔會頸渴🥢白灼螺片雖然得兩片,但超級無敵好食!又脆又鮮!🥢鮮蝦炒飯上面有炸過嘅nuts,好香口,飯身都炒得好乾,唔油,蝦都好彈牙!🥢甜品係杏汁蛋白茶,我本身係唔飲杏汁杏霜嘅,但呢個無嗰種接受唔到嘅味道,所以我有飲晒!🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽咁個lunch set都係800蚊,仲有credits淨就當然嗌下其他!🥢XO醬炒腸粉食得出夠鑊氣,擺耐咗都唔會腍,但略嫌單食唔夠惹味,好彩有麻醬甜醬!🥢鵝肝荔芋珍盒!好好食!是日黑馬!本來不抱期望但好香好好食!唐閣嘅炸物火喉控制得十分好,唔會炸到好硬,真正嘅酥脆👍🏻🥢是日重點!唐閣名物!釀焗鮮蟹蓋!其實係高級可樂餅,忌廉+蟹肉+洋蔥😂 但入面全部都係阿
三星嘅唐閣真係趁零房價先捨得黎食,所以都好期待!

1975 浏览

🥢海蜇同叉燒都有啲咸,但叉燒應該係用梅頭所以肉質好軟腍。

🥢杏汁豬肺湯好味!豬肺好乾淨,飲完唔會頸渴

🥢白灼螺片雖然得兩片,但超級無敵好食!又脆又鮮!

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽

🥢是日重點!唐閣名物!釀焗鮮蟹蓋!其實係高級可樂餅,忌廉+蟹肉+洋蔥😂 但入面全部都係阿拉斯加蟹肉,好滿足!兩個人分一個啱啱好,因為都幾漏😂

🥢因為男友唔飲杏仁茶,所以就嗌咗蛋撻同木糠布甸俾佢。蛋撻就一般,但木糠布甸好奶好creamy😋

整個用餐時間歷時兩個幾鐘,逐樣逐樣上,好似食緊法國菜咁😂
原來世界上僅有五間米芝蓮三星嘅中菜館,而Langham group就有兩間,都好犀利!
唐閣裝修氣派,價錢來講其實唔算好貴,話晒都三星,服務又好好,所以都好值得一試!👍🏻
2021-05-21
午餐
庆祝纪念
生日
2021-05-20 1481 浏览
琴日食完唐閣既晚餐 今日午餐就試埋個唐閣既點心😊叫左以下4款🥢蟹黃滑燒賣 - 好滿料既燒賣 足夠份量既🦐令到燒賣好彈牙!🥢XO醬煎腸粉 - 呢個有d失望 無咩XO醬香味 同有d太乾身😣🥢竹笙瑤柱灌湯餃 - 個湯底好清甜 同埋灌湯餃既餡又有我至愛既芫茜👍🏻🥢原隻鮑魚花膠酥 - 個底整得好好 好鬆脆~花膠配鮑魚好矜貴 都值得一試不過整體泥講🌟🌟🌟🌟 點心唔夠晚餐既菜淆出色🙈

不過整體泥講🌟🌟🌟🌟 點心唔夠晚餐既菜淆出色🙈
2021-05-19 990 浏览
[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻其中一間成日會嚟食嘅中餐廳,材料好加上水準穩定,建議大家嚟嘅話記得睇吓佢哋嘅時令Menu,前排就有”荷葉栗子扣肉”,有陣陣荷葉香加上扣肉肥而不膩,粉糯嘅粟子都係亮點之一,成個菜式送飯一流👍🏻.🔻🍽 唐閣📌 地址: 尖沙咀北京道8號香港朗廷酒店1樓及2樓
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
🔻
🍽 唐閣
📌 地址: 尖沙咀北京道8號香港朗廷酒店1樓及2樓
2021-05-18 746 浏览
位於尖沙咀朗廷酒店入面既唐閣 係香港少數既米芝蓮3星餐廳!既然去朗廷staycation 當然要去到訪下☺️因為staycation package本身都包左afternoon tea同lounge,所以到晚飯時間都唔算太肚餓🙈 今次就叫左一個set dinner加釀焗🦀蓋🥢唐閣特式拼盆 - 有4款 包括柚子蜜帶子,海紅葉,蜜汁鱈魚,蜜味叉燒~個人好鐘意叉燒同鱈魚 半肥瘦叉燒又”淋” 仲有種油香🤤而鱈魚好似輕輕炸過 外脆內嫩 配埋有d似炸子雞個種醬油煮過 好味😋🥢花膠瑤柱燉鮮螺 - 湯好清甜而好足料 一大塊花膠 同好幾粒鮮螺肉🥢溏心鮑魚遼參 - 鮑魚同遼參都炆到好”淋” 絕對唔係咬極都咬唔完個種🥢芝香焗開邊龍蝦 - 呢個好好食 有滿滿既炸蒜同淡淡既芝士香同鮮甜個龍蝦肉🦞配合天衣無縫👍🏻👍🏻🥢和牛粒炒飯 - 炒飯粒粒分明 仲吸晒和牛既油香🤤🥢鮮果配甜點 - 有多款生果 桂花糕同酥皮蛋撻仔!個酥皮蛋撻仔真係超級驚 首先無諗過飯後甜品有蛋撻 而個皮仲要超級鬆脆 💯💯另外加既釀焗蟹蓋 真係不得不提 去之前做research已經見好多人推介 食完之後就知道真係一定一定一定要推介‼️💯💯💯🥰🥢釀焗蟹蓋

🥢和牛粒炒飯 - 炒飯粒粒分明 仲吸晒和牛既油香🤤

🥢釀焗蟹蓋 - 係面既麵包糠好脆口都不在話下 入面係滿滿既蟹肉 真係每一啖都係蟹肉🤤🥰岩晒好鐘意食🦀既我

唐閣真不愧為米芝蓮3星 實至名歸👍🏻😊
性價比超高! 朗廷酒店「零房價」Staycation米芝蓮三星體驗對於我地呢種普通既打工仔,要係香港staycation住超過$1000以上,都真係需要有極大吸引力先得。今次朗廷酒店既「零房價」Staycation,顧名思義,就係預訂房間既價錢金額,可以全數用係酒店消費。我地既$1600消費額就用左係入住當晚既晚餐,係米芝蓮三星既中菜餐廳—唐閣食飯,前幾日係online book左夜晚8點半 (已經無其他時間揀,建議想食既朋友仔要早啲book位)。個陣我地都已經開始肚餓,不過都係跟番價錢去嗌野食,如果唔夠飽就打算疊埋心水再落去買宵夜。我地最後嗌左一人份量既Tasting menu($1280),再另加餐廳好出名既唐閣寶盒飯($160),同埋蓮蓉焗西米布甸($65)。嗌左野食之後,雖然我地係叫左一人份量既Tasting menu,餐廳都比左2份前菜我地。係新鮮炸起仲好熱既炸蝦球,同埋涼拌木耳同青瓜。 可能8點半食飯既人都唔多,上菜時間都好快,但餐廳係會等你食完一道菜先再上下一道菜。釀焗鮮蟹蓋,啖啖都係蟹肉! 海味雞煲官燕,好足料,濃稠度岩岩好黃金焗開邊龍蝦,好香蛋黃味,惟食落D蛋黃會跌哂

炸蝦球

釀焗鮮蟹蓋,啖啖都係蟹肉!
釀焗鮮蟹蓋

海味雞煲官燕,好足料,濃稠度岩岩好
海味雞煲官燕

黃金焗開邊龍蝦,好香蛋黃味,惟食落D蛋黃會跌哂出黎
黃金焗開邊龍蝦

鮑汁吉濱鮮鮑炆麵
鮑汁吉濱鮮鮑炆麵

蓮蓉西米焗布甸

成餐飯都好好味,而且我地嗌一人tasting menu係完全食得飽。男朋友覺得最好味既係海味雞煲官燕,好足料,好鮮味,濃度岩岩好,而我覺得最好味係釀焗鮮蟹蓋,真係啖啖蟹肉!

而最令我地驚喜既,係酒店既甜品,桂花糕同紅豆酥都好好味,紅豆酥係熱既,唔會太甜,酥皮同紅豆比例岩岩好。最最最好味既係凍豆腐木糠布甸,原本見到佢個賣相,覺得都係木糠布甸姐,對佢毫無期望,但食落超!級!好!味! Cream既甜度有豆腐凍係底中和番,豆腐凍好有豆味,食落好夾好好味! 就算自己一個食哂都唔會太膩!

餐廳既服務質素好好,侍應都好貼心,會幫手斟茶同換茶。

總共價錢加埋一係$1721.5,岩岩好用哂消費額,只需要額外再比$121.5,就食到米芝蓮三星餐廳,而房間亦都好靚好舒適好乾淨,性價比超高!! 如果再有零房價優惠,真係值得一試呀!
2021-03-21
炸蝦球