2019-11-03 1160 浏览
第二次黎依然充滿驚喜對上一次黎係大半年前果陣bk左枱去到仲要等ok耐今次bk左枱可能因為係星期四既關係去到即刻有位,人流唔太多。成班同事差唔多十個人可以嗌多好多野食上次得四個人,試唔到好多野。佢個流沙包係必試,但一定要熱辣辣既時候食,食完之後兩日啲便便都係黑色嫁😂😂😂😂仲有個乳鴿都係,燒得岩岩好,好香好好食佢個菇撈肉都好好食,雖然係冰既,但咬落係脆嫁!好香口
第二次黎依然充滿驚喜
對上一次黎係大半年前
果陣bk左枱去到仲要等ok耐
今次bk左枱可能因為係星期四既關係
去到即刻有位,人流唔太多。

成班同事差唔多十個人
可以嗌多好多野食
上次得四個人,試唔到好多野。
仲有個乳鴿都係,燒得岩岩好,好香好好食

佢個菇撈肉都好好食,雖然係冰既,但咬落係脆嫁!好香口

小食
  • 醉雞
  • 燒乳鴿
  • 脆蝦多士
2019-10-14 1716 浏览
哈哈,一寫唔寫,今晚連出3 post.好啦,咁就黎講吓我愛去既上環飯堂唐宮小聚啦。大大話話都幫趁左上環唐宮好耐(約6-7年)呢間食店都算係少數能保持水準既一間。你知啦而家咩成本都高,我本人認為你可以加價,但做食肆決不能偷工減料,雖知道客人係用真金白銀花錢幫趁,你一走樣,係呃唔到長期食客,而呢間店都真係老老竇竇貨真價實,難怪佢會係我既心水食堂。小吃:肉鬆撐抓餅:金香鬆軟,熱辣辣上枱,作為開胃菜一定能引領你食指大動。簡單既抓餅加上肉鬆同埋蔥花,呢個配搭唔會令你失望沙薑豬手:豬手細細粒略嫌無肉,但係味道就唔錯沙薑味足,如果喜歡圇骨的可以一試燒乳鴿:必吃之選。除左價錢十分相宜(堂食$38,好似有限每人限叫幾隻),即叫即燒有肉汁,鴿肉味鮮。要知道香港既乳鴿大部份食肆同燒味都係冰鮮,我唔敢講佢係咪唔係冰鮮,但係就算佢係冰鮮都應該係比較好級數,因為你一食佢鴿胸就知。唔靚既冰鮮個胸既肉一定係霉既口感,佢就有彈性,維持肉質鮮嫩。主菜:荷葉飯:飯粒分明軟硬適中,荷香四溢,材料足。荷葉飯之中佢都做得算不俗,當然就無咩所謂既驚喜,但係如果一定要叫個飯填肚都真心推介胡椒炒蟹:蟹好大隻,肉多(似是斯里蘭卡肉蟹)可

胡椒炒蟹:蟹好大隻,肉多(似是斯里蘭卡肉蟹)可惜黑椒芡汁太濃稠,味精感頗多,完全淹蓋蟹既鮮。若論蟹,本人較偏好奄仔蟹,花蟹及本地肉蟹,較為有海水鮮味。唐宮似乎對海鮮處理稍遜。唔會再試。

飲料:自家釀梅酒:梅酒乃本人之大好也。叫左燒乳鴿同炒蟹,自然不少得小酌一杯梅酒下菜。梅酒芬香馥郁,不過酒精成份好似幾高,如只有兩三人,且不勝酒力,叫一瓶足矣。

順帶一提,佢既menu 三不五時都會有新菜式,保證你唔會食厭。佢而家都出左名,所以建議去食都要訂位。

2019-05-12
庆祝纪念
生日
  • 火焰菠蘿
2019-10-10 1084 浏览
之前在深圳有幫趁過, 出品有特式和食物質素也很高的. 這次來到香港中環的分店試試. 平日中午食飯時間來到, 我們一行四人訂了位可以直接入座了. 餐廳內人頭湧湧, 座無虛席. 陸續還有不少沒有訂枱的客人來到, 可惜無訂位的, 大多等不到座位而離開了. 金金的竹炭流沙包很熱的, 食時要小心!流沙香濃, 蛋黃出色但裝飾的金色就太多了, 滿手閃閃的. 長長的炸蝦春巻香脆, 好味!火焰菠蘿上枱時, 會點火菠蘿外圍會有火燒一陣. 菠蘿內裝有牛腩, 配飯食一流有名的乳鴿我地太誇張, 每人一隻建議每人半隻就足夠了. 一隻份量太多. 肉質嫩滑, 有水份前菜三小碟 – WASABI雲耳WASABI味道足夠, 鼻會有感覺. 不要一次食太多. 前菜三小碟 – 黑松露手撕雞松露味濃濃, 不錯. 前菜三小碟 – 麻醬荳腐 – OK!整體 OK座位舒適食物質素很好!

金金的竹炭流沙包
很熱的, 食時要小心!
流沙香濃, 蛋黃出色
但裝飾的金色就太多了, 滿手閃閃的.

長長的炸蝦春巻
香脆, 好味!

火焰菠蘿
上枱時, 會點火
菠蘿外圍會有火燒一陣.
菠蘿內裝有牛腩, 配飯食一流

有名的乳鴿
我地太誇張, 每人一隻
建議每人半隻就足夠了.
一隻份量太多.
肉質嫩滑, 有水份

前菜三小碟 – WASABI雲耳
WASABI味道足夠, 鼻會有感覺.
不要一次食太多.

前菜三小碟 – 黑松露手撕雞
松露味濃濃, 不錯.

前菜三小碟 – 麻醬荳腐 – OK!

整體 OK
座位舒適
食物質素很好!
2019-09-18
午餐
2019-10-05 1244 浏览
日期:10月3日人數:8人一班同事去team lunch! 之前一日下晝先比較匆忙地訂枱,難得打電話去呢度話有位,咁就即刻訂咗啦。地點就係中環中心旁邊嘅商業大廈樓上2樓,離Office有啲距離,不過都算方便。由於有75分鐘嘅交枱限制,我哋一坐低就即刻點嘢食。一行六男兩女,好多男士食量都唔細,叫咗一堆點心同埋兩碟飯。揀部份食物來點評一下。首先就係乳鴿,偏細隻,炸得金黃色,肉質結實,但冇自動附送淮鹽,感覺差咗少少味道;但係座位度自動擺左一對膠手套,係一個加分嘅服務位。籠仔荷葉飯幾足料,份量亦都唔細。麻辣燒賣入邊嘅餡料係糯米,可惜係除咗麻辣味之外,其他味道欠奉。山竹咁樣嘅係一個好似鹹水角嘅東西,裏面有蝦同埋蟹肉餡料,炸得好香脆。同樣好食既炸物仲有春卷同炸雲吞,新鮮熱辣扑扑脆。炸雲吞入邊仲有好多芝士,新奇得意。煎薺菜餃餡料足夠,煎既時間啱啱好。鮮蝦炒腸粉味道都唔錯,但個人覺得可以放多啲XO醬入去炒,會比較惹味。牛肉陳村粉同墨魚墨汁飯都可以接受。甜品三款,賣相非常得意既豬仔係凍椰汁布甸,見到都唔捨得切開佢黎食,夠甜夠凍夠好食。第二樣係盆栽布甸,而最後係熱情果布丁。呢間餐廳開業左一段時間,但裝修依
日期:10月3日
人數:8人

揀部份食物來點評一下。
煎薺菜餃餡料足夠,煎既時間啱啱好。
牛肉陳村粉同墨魚墨汁飯都可以接受。

呢間餐廳開業左一段時間,但裝修依然保持良好,我地坐嘅係梳化位,好舒服。服務貼心,經常來加茶。上菜速度都算快。雖然有75分鐘交枱限制,但都冇特別催促我哋。價錢唔平,但尚可接受。
2019-08-25 1788 浏览
同屋企人慶祝生日,揀左呢間中菜餐廳。位置好寬落,裝修時尚,侍應正常,快手快腳。食物中規中律,但外貌真係相當一流,岩哂鍾意打卡既朋友。今次叫左10樣,每人大約$180。小食拼盤 $109要左豬手,木耳同粉皮,分量唔多,味道較清,係粉皮較為厚身。黑金流沙 $49黑底金光閃閃外形幾靚,一咬流心奶黄流哂出黎,奶黃唔會太甜做得幾好,而且個包好軟熟。冰鎮咕嚕 $99分量都係唔多,得八粒肉,但多水果,整得幾好,好鬆化同多左水果甜味係到。猛虎咬豬 $39一大舊豬肉,味道好濃好好味。 白玉王鴿  $33乳鴿好嫩多汁,皮好脆,夠哂熱辣辣,好入味,呢個真係好抵食。脆蝦多士 $79食落酥化,但偏油膩。荷葉蒸飯 $99一個點心籠咁大個,好香好足料,入面有瑤柱蝦雞肉等好多配料。蛋黃魚皮 $79咸蛋黃香味好出,炸得好酥好脆,但就偏油膩。 秋葵淮山 $79正正常常,分量唔算好多,幾新鮮爽口。冰皮壽桃 $39生日就當然叫個壽桃配合返,冰皮過厚唔太煙韌,而餡料係榴槤,甜味岩岩好,若榴槤味可以再濃郁少少會更好。

小食拼盤 $109
要左豬手,木耳同粉皮,分量唔多,味道較清,係粉皮較為厚身。

黑金流沙 $49

冰鎮咕嚕 $99

猛虎咬豬 $39
一大舊豬肉,味道好濃好好味。

白玉王鴿  $33
乳鴿好嫩多汁,皮好脆,夠哂熱辣辣,好入味,呢個真係好抵食。

脆蝦多士 $79
食落酥化,但偏油膩。

荷葉蒸飯 $99
一個點心籠咁大個,好香好足料,入面有瑤柱蝦雞肉等好多配料。

蛋黃魚皮 $79
咸蛋黃香味好出,炸得好酥好脆,但就偏油膩。

秋葵淮山 $79
正正常常,分量唔算好多,幾新鮮爽口。

冰皮壽桃 $39
2019-07-21
2019-08-06 1779 浏览
Social place offers a modern makeover to some of your traditional Cantonese dim sums. the beef rice paper roll is deconstructed instead of wrapped up and the rice paper is springy and fresh. Buns and dumplings are presented in a cute "instagrammable" finishing- think cute animals. without a doubt the highlight is the roast pigeons for only $38! the skin is crunchy and meat is juicy and flavoursome. even comes with gloves for easy eating. the oyster omelette is ok, a bit too oily for my liking. d
the oyster omelette is ok, a bit too oily for my liking. dumplings are flavorsome but on the small side, you will be hungry for more. the pork belly sliders are irresistible with the meat falling apart in your mouth 👍
2019-07-30 4503 浏览
早幾年,自從同其中一班姊妹飯聚黎過唐宮小聚食飯後,就每隔兩三個月都會黎一次,有外地朋友黎香港又會推介中環呢間唐宮小聚。食物未必係最出色,但服務一流,而且部分菜式會定期轉一轉,保持新鮮感。我每次都會記得一位姐姐,唔知會唔會係老闆娘黎架呢,唔洗著制服,佢每次都眼明手快咁睇到我地嘅需要,落order,無手套,執枱等,未必每一次都是她親自過來,但她是第一個留意到的。今次除左聚會,還為了試最近新出的甜品得意小豬而來,貪得意丫嘛!🤗🤗醉雞水準依舊,好食!雞絲拉皮同樣保持水準!皮蛋豆腐,今次略嫌豆腐唔夠滑!西蘭花苗,爽脆!猛虎咬豬,其實係即係刈包,但今次啲肉有點老!松露香菇包,每次黎都必食,有時仲會特別order凍包帶走!蒸薺菜餃,第一次食,麻麻地。腐乳蟶子,調味剛好,醬汁唔會覺得鹹,但蟶子略嫌唔夠彈牙!唔通知我食唔到?😂粉墨登場,即係墨魚汁炒飯,墨魚好食,韌度剛好,但我覺得飯唔夠味!😂甜品冰皮壽桃(冰皮榴槤),賣相差啲,榴槤味亦不足!期待嘅甜品得意小豬,今年豬年嘛,每次都試下新嘅豬豬😂,呢個其實係椰子味布丁,所以搖下隻碟時,豬仔會騰騰震!😂甜品小聚盆栽,係曲奇碎加奶凍,細細杯賣相一般,但我覺得三個

醉雞水準依舊,好食!
小聚拼盤-酒埕醉雞

雞絲拉皮同樣保持水準!
小聚拼盤-雞絲拉皮

皮蛋豆腐,今次略嫌豆腐唔夠滑!
皮蛋豆腐

西蘭花苗,爽脆!
西蘭花苗

猛虎咬豬,其實係即係刈包,但今次啲肉有點老!
猛虎咬豬2份

松露香菇包,每次黎都必食,有時仲會特別order凍包帶走!
松露香菇

蒸薺菜餃,第一次食,麻麻地。
蒸薺菜餃

腐乳蟶子

粉墨登場

甜品冰皮壽桃(冰皮榴槤),賣相差啲,榴槤味亦不足!
甜品拼盤-冰皮壽桃( 冰皮榴槤)

甜品拼盤-得意小豬

甜品小聚盆栽,係曲奇碎加奶凍,細細杯賣相一般,但我覺得三個甜品入面呢個最好食!
甜品拼盤-小聚盆栽(奶凍)
2019-07-29
小聚拼盤-酒埕醉雞
小聚拼盤-雞絲拉皮
皮蛋豆腐
西蘭花苗
猛虎咬豬2份
松露香菇
甜品拼盤-得意小豬
甜品拼盤-小聚盆栽(奶凍)
2019-07-29 1203 浏览
第一次來,味道好,同事無介紹錯,乳鴿超正👍🏻👍🏻👍🏻冰鎭咕嚕肉好味,荷葉飯都正😄,D餸名字全部都好古怪,第一次食記住要睇清楚才叫🤣要試山竹造型果個咸點,因為太可愛。火焰菠蘿造型特別,上菜時會點火,令人期待,打開菠蘿才知道是咖哩牛腩,味道ok,總捨來講,食物有質數,值得一試😁。
2019-07-20 669 浏览
I have not been here for 2-3 years, the menu had changed but the main dish remains especially the roast pigeon at $33 is highly recommended, I love the drunken chicken though the spicy siu mai is not my favourite as it is not typical Cantonese siu mai & the meat is moushy....as for spicy won ton, wish it comes in a spicy soup format than just spicy soup as the wonton could get dry. I will still come back more often except note the queue for lift at lobby is very long during lunch hours...try to walk up to 2/F.
  • 乳鴿
  • 酒呈醉雞
  • 雞絲拉皮
一大班人最好係去飲茶 呢日黎到中環嘅唐宮小聚 好多人呀 book咗位都要等無影曬相 只係影左幾款包包同個小食(以下有🎖為推介食物)小小蘋果 $49/3pcs賣相可愛 真係成個蘋果咁 但係太甜黑金流沙$49/3pcs 🎖賣相一流 流沙餡料 值得一試松露香菇 $49/3pcs好香松露味 本人麻麻地mushroom 值得一試冰皮壽桃 $39/3pcs 🎖好味 冰皮入口即溶無咁簡蛋 (辣子雞)$109 🎖賣相一流 好惹味 好辣 🌶️ 雞件啱啱炸起細細舊好易入口 如果配埋啤酒🍻一流整體而言 環境好 食物質素好 上菜速度有待改善 值得再去

無影曬相 只係影左幾款包包同個小食
(以下有🎖為推介食物)

小小蘋果 $49/3pcs

好味 冰皮入口即溶

無咁簡蛋 (辣子雞)$109 🎖

整體而言 環境好 食物質素好 上菜速度有待改善 值得再去
2019-07-15 591 浏览
这家非常多人建议提前打电话预定。然而预定也不能免除需要排队的痛苦。会好一点点。乳鸽很好吃,也是比较大只的那种。朋友说平时他一个人能吃两整只。鸭舌很入味,里面有一种芥末和芝麻的感觉。104的套餐一共有三个凉菜。鸡丝凉面都很好吃。流沙包是我的最爱。不管形状和口味都非常的好。不过本人觉得小贵。上菜算是比较快的。并不会等很久。餐厅的装修也不错。只不过因为吃的人太多了。所以有点吵。总体来说是一家我还会回来吃的早茶,价格小贵。个人觉得大陆的分店价格就OK。
乳鸽

鸭舌

鸭舌很入味,里面有一种芥末和芝麻的感觉。
鸡丝凉面

104的套餐一共有三个凉菜。鸡丝凉面都很好吃。

乳鸽
鸭舌
鸡丝凉面
2019-07-14 367 浏览
第一次食,中午時間滿座,幸好有預約,不用等。食物很有特色,並不是傳統普通的點心,蟹粉麻球,外表看起來像煎堆,但內里有蟹粉作餡料,幾特別,黑方豆腐,外型一塊塊看似炭,外層鬆脆,內裡豆腐仲保持嫩滑...味道不錯,真的看得又食得。其中要了一 碟無咁簡蛋,吃完還想再點的。名字聽起來不知是什麼,但其實是辣子雞。雞肉很香脆,旁邊雖然放了很多辣椒同花生,但只是微辣,是胡麻的辣味,入口時沒有很辣,但後勁強,辣味開始湧現,好味。怕辣的話可以點芒果醬中和一下,比較易入口,就是放在旁邊蛋殼中的,做型非常似蛋黃。
。其中要了一 碟無咁簡蛋,吃完還想再點的
2019-07-10
一行六人吃點心最好不過,中餐比較適合大家一齊分享。我們有訂坐,用餐時間有限制,但後來我們也待了兩個多小時。中午時段非常繁忙!盤子很特別,上面有螞蟻的圖像,疑幻疑真。每個盤子也不一樣。黑金流沙包:流沙包很好吃。吃完後金箔都在嘴上。還點了雞絲粉皮,麻醬加嫩雞。黑木耳酸酸的,開胃之選!湯:兩人點了一個,沒有太多味精,不過不失。火焰菠蘿,店員會先把菠蘿點火,燒完後可以食用。裡面是牛肉,吃下去覺得味道像鳳爪。醬料顏色紅紅的,好吃!最後點了這個可愛肥豬,實在捨不得把她吃掉!

盤子很特別,上面有螞蟻的圖像,疑幻疑真。每個盤子也不一樣。

流沙包

黑金流沙包:流沙包很好吃。吃完後金箔都在嘴上。

涼泮木耳

還點了雞絲粉皮,麻醬加嫩雞。黑木耳酸酸的,開胃之選!

雞湯

湯:兩人點了一個,沒有太多味精,不過不失。
火焰菠蘿(牛肉)

甜品(小豬)

最後點了這個可愛肥豬,實在捨不得把她吃掉!
2019-06-08
涼泮木耳
雞湯
火焰菠蘿(牛肉)
甜品(小豬)
2019-06-26 5267 浏览
好搞笑碗入面會有昆蟲嘅圖案,所以當初一坐低嘅時候屋企人以為入面真係有昆蟲 。😂 另外,呢間會有公仔點心,又或者香港較少見嘅小菜。🧐 裝修都比較新式,所以見到會有梳化位可以坐。 雖然整體幾特別,但係價錢偏貴。--🕊 唐玉王鴿 HK$33 / 隻見枱枱叫,所以試下。無決定錯,佢真係好香,熱辣辣,一拆熱辣辣嘅油會流出嚟,而且皮少少脆。肉唔會好un。.🐷 冰鎮咕嚕 HK$99內地食過, 香港好少見。咕嚕肉係脆皮嘅,但呢間嘅醬都冇整得咁多,所以冇平時食開嘅咁甜。.💜 紫薯豬豬 HK$29外貌好得意,但都係只係普通嘅紫薯包。.🖤 黑金流沙 HK$49都幾流沙,但係同平時出面食嘅差不多,純粹變咗黑色。.🦐 墨汁蝦餃 HK$49佢比較特別係佢個皮用咗墨汁,所以會有少少味道。.🥢 小食拼盤 HK$109 / 3款酒埕醉雞, 幾重酒嘅味道,雞都唔會太鞋。青芥木耳, wasabi味道都幾重。雞絲粉皮, 胡麻醬份量好多。.🍜 泰式冬陰功海鮮金邊粉 HK$69冇諗過中菜館會有泰式嘢,但又唔會話好難食波! 都幾香,少少辣。.🥄 特色甜品 HK$89 / 3款得意小豬, 焦糖味嘅布甸,外型好可愛。冰皮壽桃, 個皮好

🕊 唐玉王鴿 HK$33 / 隻

🐷 冰鎮咕嚕 HK$99

💜 紫薯豬豬 HK$29
外貌好得意,但都係只係普通嘅紫薯包。
🖤 黑金流沙 HK$49
都幾流沙,但係同平時出面食嘅差不多,純粹變咗黑色。

🦐 墨汁蝦餃 HK$49
佢比較特別係佢個皮用咗墨汁,所以會有少少味道。
🥢 小食拼盤 HK$109 / 3款
🍜 泰式冬陰功海鮮金邊粉 HK$69

🥄 特色甜品 HK$89 / 3款
得意小豬, 焦糖味嘅布甸,外型好可愛。冰皮壽桃, 個皮好似糯米糍嗰皮咁,入面就係榴槤。 小聚盆栽, 係好細好普通嘅木糠布甸。如果畀我再揀我會揀其他好似抵啲。
午餐
2019-06-25 780 浏览
呢日約左兩個同事食lunch,一早就book定呢間得獎餐廳,就係因為有個同事好鍾意食乳鴿。我地由中環出發,搭叮叮去到L Place附近落車,大約12:45尼到,全部都坐滿晒了,好彩有訂位咋,果然係人氣店餐廳好細心,會準備好即棄膠手套比客人食乳鴿。皮蛋凍豆腐,豆腐好滑,加埋芝麻醬,好味。手撕雞,夠嫩。蝦多士,加左魚子醬,無得輸呀雞絲粉皮,不過不失啦。煙三文煙熏蛋,特別嘅配搭!酸菜魚,味道好濃,岩晒我,d湯都飲埋呀!魚又夠滑!椰子雞湯,呢個就比較普通。當然仲有重頭戲啦!乳鴿!煙熏味好濃,真係好惹味!我地3個女仔食晒上面嘅食物,超飽!

餐廳好細心,會準備好即棄膠手套比客人食乳鴿。

皮蛋凍豆腐,豆腐好滑,加埋芝麻醬,好味。

手撕雞,夠嫩。

蝦多士,加左魚子醬,無得輸呀

雞絲粉皮,不過不失啦。

煙三文煙熏蛋,特別嘅配搭!

酸菜魚,味道好濃,岩晒我,d湯都飲埋呀!魚又夠滑!

椰子雞湯,呢個就比較普通。

當然仲有重頭戲啦!乳鴿!煙熏味好濃,真係好惹味!

我地3個女仔食晒上面嘅食物,超飽!

• 乳鴿