2024-01-31 46 浏览
喺一個平平無奇嘅日子入面,我去到咗間依家成為我心頭好嘅食肆。🥢 頭先一踏入去,我已經聞到嗰陣撲鼻嘅香氣,我心諗:「哇,嚟咗對地方!」😋首先,我嘗咗下佢哋嘅菜肉包,個皮軟綿又唔會太厚,瞬間咬落去嗰款,爆出嘅肉汁同青菜嘅清甜,交織成一個啱哂口味嘅組合。再一口,完完全全辟出我對這個包點嘅喜愛。💌跟住試咗個香菇雞包,唔使多講,個雞肉滑溜溜,啖啖嘅香菇更加係有咬口,而且味道夠哂鮮,簡直係香到噴晒出嚟。最後,同事話個糯米雞可以一試,得閒就要預留腸胃嚟個大滿足。😉 個糯米粒粒分明,既黏口又唔會過於沈悶,每樣配料份量恰到好處,真係食落有驚喜!總括嚟講,呢間食肆係一個好有本土味道,又唔會傷荷包嘅選擇,係你匆忙生活中嘅一個美食小憩站,唔試真係對唔住自己㖭!🏪🍱

朋友介紹下, 我嘅胃袋終於有機會同唐記包點有個親密接觸啦!佢哋嘅燒賣肥美,一咬落去,肉汁四溢,味道鮮美得滯,簡直係一絕!🥟 而家講起佢哋嘅腐皮卷,啲皮脆到喺口裡 '嘶嘶' 作響,夾住啲滑嫩嘅豬肉,啱啱好嘅味道,食完真係過癮!👍佢哋啲包呢,就算無咩花巧制作,但卻做到基本功十足。叉燒包,微微甜嘅麵皮裡面係肥瘦相間,味道香甜嘅叉燒,食落去,感覺好滿足!奶皇包呢,一啲都唔會太甜,啖啖大大嚿嘅奶皇啊,猛啲咬落去,滿足感爆燈咁!🍞啱啱又食咗啲素食嘅選擇,假如你似我咁偶爾想清淡啲,佢哋嘅選擇多到你眼花撩亂。哎吔,唔好意思啊,寫食評寫到都餓番咗,下次行過又要順道去買幾件,治治饞!食嘢點可以少咗唐記包點啫!😋🍰💯

2023-07-04 140 浏览
朝早成日食😂😂菜肉包又夠熱 個肉都大 性價比算唔錯👍🏻👍🏻不過個小食併盤就一般燒賣有少少魚腥味😖😖但腸粉夠滑 加埋甜醬又好好食😂😂😂😂😂😂
朝早成日食😂😂
菜肉包又夠熱 個肉都大 性價比算唔錯👍🏻👍🏻
不過個小食併盤就一般
燒賣有少少魚腥味😖😖
但腸粉夠滑 加埋甜醬又好好食😂😂😂😂😂😂
2022-04-10 402 浏览
係地鐵站勁方便!之前成日翻學翻工首選又平又好食 😋姐姐永遠都超快手,即落單即攞得!等都唔洗等🙉🙉咖哩雞飯份量足!對我呢啲女仔黎講份量啱啱好多肉多汁 不過紅蘿蔔都有啲多😂😂
係地鐵站勁方便!
之前成日翻學翻工首選
又平又好食 😋
姐姐永遠都超快手,即落單即攞得!
等都唔洗等🙉🙉
咖哩雞飯份量足!
對我呢啲女仔黎講份量啱啱好
多肉多汁 不過紅蘿蔔都有啲多😂😂
2022-01-01 264 浏览
今日去左食唐包點叉燒包做午餐,11點後$13兩個。包都算ok大個,裡面有叉燒同叉燒包。叉燒唔肥同無骨,口感不錯,整體而言都ok。如果有送野飲就更好了hahaha
2019-09-15 1105 浏览
今日放工狂風驟雨,重要搭地鐵去黃大仙交收,之後想去商場食晚餐,但又拎住交收D貨吾想行,睇到前面有唐包點,有蒸飯、蒸包、點心,又有野飲,尼間重有特式客飯,不如就買D返屋企食。外賣包裝企理,方便攜帶。糯米雞係我至愛,用膠盒合住,乾淨衛生,打開後,陣陣荷葉的清香撲鼻,糯米軟熟,餡料和醬汁都較得好夠味。尼個燒賣不是乾蒸,是用娃娃菜和少少湯墊底,每粒燒賣面都有一隻蝦,爽口不膩。特色客飯,三款中我要左秘製豬軟骨飯,餸和飯分開放,飯軟硬適中,豬軟骨加左秘製醬汁飲炆煮,味道濃郁,夠林滑又入味。义燒包:外皮鬆軟,餡料义燒和醬汁較得夠惹味。蓮蓉包D蓮蓉餡超多,味道香甜,原味豆漿,原枝出售,乾淨衛生,豆味香濃,不會過甜。
外賣包裝企理,方便攜帶。
义燒包:外皮鬆軟,餡料义燒和醬汁較得夠惹味。
蓮蓉包D蓮蓉餡超多,味道香甜,
原味豆漿,原枝出售,乾淨衛生,豆味香濃,不會過甜。
2019-08-24 486 浏览
因為呢間在mtr station 內,過時過節會同家心去拜wong tai sin, 我地都會買些蒸飯包點去拜,拜完拿回家食架已經好小上茶樓,因排隊等位大浪費時間,轉而買點心返屋企依次次都要食燒賣,呢排豬肉價貴都依舊大粒足料哦! 好開心 同埋有蝦hehe蒸飯通常會再買包點,任何飽我都愛吃,甜甜的滋味加上充實餡料,蒸起的包濕潤又有彈性鬆軟作業效率快,由落單到拎走都只是史分鐘內,岩曬我這類要快的心急人姐姐們都好nice 架

已經好小上茶樓,因排隊等位大浪費時間,轉而買點心返屋企依

蒸飯

姐姐們都好nice 架
2019-08-20 368 浏览
早兩日同男朋友打賭輸左,所以今次放假就要落屋企樓下買早餐啦🌞平時兩個人都係食茶餐廳早餐多,所以今次外賣早餐就食番中式啲啦,行左去附近地鐵站買左點心同中式包點😌其實個份量都幾多🐖,總共叫左一個蒸飯🍚、兩個點心、兩個蒸包同奶茶尼個飯我有時都會自己買番屋企做晚餐,對女仔黎個size 岩岩好,飯粒都好乾身,加埋入晒味嘅排骨,真係必點🤩每粒燒賣都有蝦仁🦐,粒粒都飽滿足料調味本身都做得好好,魚肚🐠吸哂啲精華,而雞肉🐥又蒸得好滑,超正尼個雞扎啲材真係好多,我諗就係因為太多材料,所以我地兩個人食就多左啲🙈兩隻包入面餡料都好滿另外真係要讚下個包裝😎,因為平時就咁搵膠袋入住個包,放得耐啲倒汗水就會影響晒個包嘅質地,但係佢哋嘅包裝就完全冇呢個問題,拎到返屋企都仲係好乾爽👍🏼✨奶茶就叫埋我自己飲嘅,因為鐘意個奶味夠重,而且口感好柔滑😍既然而家唐包點有埋糖水,下次可以打賭輸左落街買甜品呀😏

排骨飯

燒賣

每粒燒賣都有蝦仁🦐,粒粒都飽滿足料

雞扎

兩隻包入面餡料都好滿

香滑奶茶

奶茶就叫埋我自己飲嘅,因為鐘意個奶味夠重,而且口感好柔滑😍

既然而家唐包點有埋糖水,下次可以打賭輸左落街買甜品呀😏

排骨飯
燒賣
雞扎
香滑奶茶
2019-08-14 257 浏览
我又唔想煮飯 懶懶地 咁不如係唐記買d野食返去當晚餐喇🥰🥰今次見到出左個新飯 係梅菜肉餅飯 又幾吸引 所以買左 一打開好香 肉餅好厚身 好抵食 又唔會好林 有彈口 好好食👍🏻👍🏻跟住仲叫左糯米雞🐤🐤糯米雞好大隻 我老公一個都食唔哂 所以$27係先抵食🤩另外仲買左枝奶茶 估唔到奶茶都咁高質 比美茶餐廳咁滑 同埋好香濃 飲得出好濃茶味 正😍再加左叉燒包 菜肉包同燒賣第日做早餐 🥣蒸返熱佢 好滑 夠哂足料 同埋好夠飽😍唐記包點真係無得輸👍🏻👍🏻
我又唔想煮飯 懶懶地 咁不如係唐記買d野食返去當晚餐喇🥰🥰

2019-08-09 253 浏览
星期六返黃大仙探婆婆,知道佢成日都好鍾意食包包,特登係搭車之前買包包比婆婆食呢間唐包點,裝修同埋食物都特別唔同啲感覺上係高級嘅唐記包點,另外食物嘅包裝都靚啲,不過當然一分錢一分貨,所以會貴少少不過買比婆婆食嘅都無所謂,最緊要佢鍾意食叫咗三種包菜肉包 - 菜同肉嘅比例好平均,肉唔會係黐埋一舊嗰種 婆婆最鍾意呢隻叉燒包 - 叉燒包就啱我呢啲後生食,叉燒係類似半肥瘦,唔係只有肥膏嘅叉燒香菇雞包 - 呢個都好啱老人家食,香菇嘅味道重,配合雞包加芫荽味道very good ! 另外在叫咗兩個飯俾我哋食,鳳爪排骨飯 - 唐包點嘅蒸飯一直都好正,最緊要係夠料而且鳳爪整得好好味,排骨都有五至六舊秘製豬軟骨飯 - 呢個好似係新產品,豬軟骨炆得好琳,連老人家都食到,個汁係類似糖醋排骨個汁, 不過冇咁酸 ,好好送飯!

呢間唐包點,裝修同埋食物都特別唔同啲

不過買比婆婆食嘅都無所謂,最緊要佢鍾意食

叫咗三種包
菜肉包 - 菜同肉嘅比例好平均,肉唔會係黐埋一舊嗰種
婆婆最鍾意呢隻

另外在叫咗兩個飯俾我哋食,
鳳爪排骨飯 - 唐包點嘅蒸飯一直都好正,最緊要係夠料
而且鳳爪整得好好味,排骨都有五至六舊

秘製豬軟骨飯

秘製豬軟骨飯
2019-08-07 80 浏览
呢晚冇買餸男朋友先話返屋企食,唯有叫佢去唐包點買啲點心嚟加餸,順便買多幾個包做早餐😝。燒賣、雞扎、腐皮卷都係我嘅最愛🤩。最鍾意雞扎入面有大大嚿炸芋頭。每樣點心都足料入味,同埋平過酒樓好多呀。最緊要唔使自己煮,夠晒方便🤣。我都好鍾意食佢哋啲包架,貪佢哋素食嘅選擇好多,而且又夠飽,成朝早都唔會餓啊。第一次食唐記奶皇包,發現冇想像中咁甜,有驚喜呀。不過以甜包來講我最鍾意都係香芋包,啖啖芋茸,健康得來好滿足。

2019-08-04 96 浏览
唐包點皮蛋瘦肉粥粥底香滑绵密,加上皮蛋、瘦肉及腐竹,質素可比美專買粥店。蒸飯每盒27元,份量及質素遠超價錢,買兩盒已足夠一家四口食有餘。梅菜肉餅飯⭐️⭐⭐️⭐配料很多,瘦肉與梅菜的配搭剛剛好,再淋上附送的鼓油,超好味。鳳爪排骨飯⭐️⭐⭐️⭐好夠味,有鼓椒鳳爪的風味,加上啖啖肉的排骨,食時淋上鼓油,還以为在酒樓食飯呢。推介⭐️⭐⭐️⭐———#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig #唐包點
唐包點

皮蛋瘦肉粥
粥底香滑绵密,加上皮蛋、瘦肉及腐竹,質素可比美專買粥店。

蒸飯每盒27元,份量及質素遠超價錢,
買兩盒已足夠一家四口食有餘。
梅菜肉餅飯⭐️⭐⭐️⭐

鳳爪排骨飯⭐️⭐⭐️⭐
好夠味,有鼓椒鳳爪的風味,加上啖啖肉的排骨,
食時淋上鼓油,還以为在酒樓食飯呢。

推介⭐️⭐⭐️⭐

———
唐記集團愈黎愈開得多 成功真係有佢原因👍🏻因為夠哂方便 快捷 多選擇 最重要係包裝方便 , 易於攜帶又衛生👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻成功真係不無道理!今次係地鐵站買左蓮蓉包 叉燒包 白饅頭 仲有我最喜歡的燒賣同估唔到呢到都有的足料糯米雞🐤🐤🐤其實真係幾多選擇 而且佢地仲愈出愈多產品 下次要試埋糖水先🤤🤤啲包好足料 料多(特別係叉燒包) 而且個包都好滑身 調味又剛剛好👍🏻👍🏻我個仔都要搶住食🤭 真係岩哂一家大細都食得 做早餐都得😘另外糯米雞有別於快餐店既糯米雞 非常足料,果然同個名一樣 夠哂足料🤩🤤除左包之外 我一定會買埋燒賣 因為唐記d燒賣就好似酒樓個隻咁 有粒蝦係上面 下面舊肉又好有口感 真材實料👍🏻👍🏻👍🏻好好食😍😍美中不足係呢間分店無提供凍包 變左拎返屋企第日食就無咁方便 不過咁多選擇 一個鋪頭又邊會放到咁多產品係到 咁都好合理👍🏻👍🏻
唐記集團愈黎愈開得多 成功真係有佢原因👍🏻
成功真係不無道理!

2019-07-30 81 浏览
又系唐包點時間,因為屋企無人煮飯,就去左最方便的唐包點買佢地的飯同埋點心食下了~~返到屋企,開餐了~~兩人份量真的好足夠~~鳳爪排骨飯 ($27)鳳爪排骨飯是我最愛的蒸飯,料真係好多,鳳爪有兩隻,排骨大件有肉,加上特製甜豉油及爽口,黏稠的白米飯,抵食又好味豬軟骨飯 ($29)豬軟骨肉地軟淋入味, 飯同餸分開上, 啲飯唔會索曬啲汁肥淋淋, 好細心的包裝,最想一提是白飯蒸得超靚仔, 唔會爛pat pat,真的30蚊內都一定會有好飯食,哈哈燒賣 ($18)燒賣上面的蝦好爽脆,真的好味過D酒樓食的燒賣~~芋頭包$7.5一個芋頭包真的唐包點的皇牌,芋頭肉好足夠,甜度剛好,真的愈食愈想食,豆漿幾好飲~值得一試!
又系唐包點時間,
返到屋企,開餐了~~

兩人份量真的好足夠~~
鳳爪排骨飯 ($27)
真的30蚊內都一定會有好飯食,哈哈

燒賣 ($18)
燒賣上面的蝦好爽脆,真的好味過D酒樓食的燒賣~~
芋頭包$7.5一個
豆漿幾好飲~值得一試!
2019-07-29
用餐时段
  • 芋頭包,
  • 鳳爪排骨飯
2019-07-08 94 浏览
呢排月頭出糧洗突咗,晚餐要慳錢唔可以食太貴,但平價依然都有好選擇。今次就食呢間係屋企樓下嘅唐包點。鳳爪排骨飯 ($27)是我最愛的蒸飯,料真係幾足,鳳爪有兩隻之餘,排骨大件有肉又唔會太肥,加上特製甜豉油及爽口,黏稠的白米飯,抵食又好味。章魚蒸肉餅飯 ($27)肉餅軟熟,章魚唔會覺得腥,飯量好足夠而且好夠熱!絕對可以即買即食,魚肉餅入邊真係搵到好多章魚粒。魚香茄子飯($29)好香,聞到咸魚味﹗茄子都有7,8舊,亦都好夠汁,夠曬送成盒飯﹗但略嫌茄子淋左d冇乜口感唐包點真係慳家嘅妙品,妙品!

鳳爪排骨飯 ($27)

章魚蒸肉餅飯 ($27)

魚香茄子飯($29)

唐包點真係慳家嘅妙品,妙品!