2021-07-13 708 浏览
之前買Croissant的時候,看到其他人都買一個又一個的Bagel,可見受歡迎程度。繼上次令人滿意的牛角包後,今次就一於試試Bagel也是不是同樣出色!麵包架在Bagel專區是日掛有至少4款Bagel,特別欣賞每一款麵包都是介紹用料來源,掛架設計也方便夾起Bagel,這個細緻位看得出有為客人多想一步,加分! 宇治納言比高 $24外形比我一般吃過的份量大一點,以丸久小山園龍膽抹茶粉製作,有微微的抹茶苦澀回甘味。咬感帶點煙韌,內有紅豆和自家製麻糬,稍嫌有點太甜,麻糬份量有點尷尬,若多一點就更有綿糯口感,總括而言也是不錯的。

宇治納言比高 $24
2021-06-30 505 浏览
衝著25層酥皮Croissant而來,選對到店時間,一盤又一盤滿滿的麵包,選擇困難下,今次就先試招牌牛角包吧!經典牛角 $24先論外形,顏色金黃,立體度足,未切開就已經可以看到酥皮的層次,賣相滿分!店內介紹說是採用法國牛油和麵粉,淡淡的牛油香,入口柔和不油膩,也很新鮮酥脆,25層的酥皮讓包子內部呈完美蜂巢狀,層次分明,不知不覺一口接一口吃光光! 榛子之舞 $29本身以為就是經典牛角再裡面配有Nutella榛子醬,但原來中間還有顆顆分明的榛子,立刻被驚喜到,也太有誠意了吧!店內介紹食材都是採用無添加材料,使用天然發酵方法,價錢中上,但讓人吃得安心,也值得一試再試其他包款。

經典牛角 $24

榛子之舞 $29

2021-06-19 936 浏览
-{佐敦麵包店🥐🍰}咁啱經過佐敦就係品穀買左幾款包做早餐😙🤤宇治抹茶比高🤤 ($24)個包好大 但冇乜口感 而且食落餡唔多 不過紅豆蓉甜度啱啱好 但抹茶味都太淡😭👖褲評: 6.3/10🤤提子鬆餅🤤 ($16)好大嚿😍入面有小小鬆軟 提子粒都夠 但牛油味可以再重啲!👖褲評: 7.6/10🤤芝麻mochi🤤 ($14)一切開好空虛😂入面有芝麻餡同薄薄一層mochi好普通🥲👖褲評: 5/10鬆餅性價比唔錯!反而bagel麻麻地🥺都係鐘意牛角包多啲🙌性價比: 8/10服務: 8/10環境: nil🚩 品穀 @big_grains 🚩地址: 灣仔太和街10-20號福和大廈地下B舖荃灣大河道100號海之戀商場地下G18號舖佐敦白加士街61號地舗 #fuudjai #fuudjai佐敦 #fuudjai荃灣 #fuudjai甜品 #fuudjai灣仔 #fuudjai麵包
{佐敦麵包店🥐🍰}
咁啱經過佐敦就係品穀買左幾款包做早餐😙

🤤宇治抹茶比高🤤 ($24)

👖褲評: 6.3/10

🤤提子鬆餅🤤 ($16)
好大嚿😍入面有小小鬆軟 提子粒都夠 但牛油味可以再重啲!

👖褲評: 7.6/10

🤤芝麻mochi🤤 ($14)
一切開好空虛😂入面有芝麻餡同薄薄一層mochi好普通🥲

提子鬆餅🤤
  • 宇治納言比高
  • 提子鬆餅
2021-06-02 932 浏览
呢間店係一位朋友推介嘅,上網睇過麵包店嘅專訪,得知呢間店係使用無添加材料,亦使用天然發酵方法黎做麵包,一直好想試吓。咁啱有日路經佐敦,就買左兩個包試一試!— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【經典牛角包】一見到個包,第一個反應係:嘩,好大個,同樣嘅價錢,係其他同類麵包店都冇佢咁大個,正係個size 都覺得抵哂。切開牛角包睇到佢呈現出完美蜂巢形狀,睇返店內介紹,牛角包係做到25層,食落的確好鬆脆,而內裡係屬於比較煙韌嘅質地,淡淡牛油味,食落唔會覺得好油膩。— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【朱古力酥】雖然牛角包係店內主打,但我個人中意食呢個朱古酥多d😋 外脆內軟,層次豐富,內裡係黑朱古力,唔會超甜,係我中意嘅朱古力味,雖然朱古力醬唔算好多,但個人黎講覺得都好夠,再多就會好漏,推介👍🏻下次重想試埋佢嘅bagel,聽講都係好食😁

【經典牛角包】

【朱古力酥】

下次重想試埋佢嘅bagel,聽講都係好食😁
2021-04-09 1585 浏览
自從搬家之後, 早餐再沒有母親大人準備, 平時返工前的早餐, 大多簡單的如叮叮點心又或是即食麵, 之前去了佐敦一轉, 順路在品榖買了一堆麵包回家, 份量應該夠兩三天的早餐. 品榖最着名的是牛角酥, 我覺得它和GC及Bakehouse的原味也較起來, 脆度, 層次感和內裡的蜂巢度一點也不遜色, 牛油香則較柔和, 也較少油度, 吃起來比較舒服, 特別以早餐而言不想過於油膩.鬆餅同樣是最基本的提子乾型, 提子乾份量真的不少, 但整體口感偏乾, 內裡口感偏實, 少了一點一口咬下去酥軟的感覺, 有點可惜. 友人說它的Earl Grey口味的鬆餅更吸引, 只是我去到的時候已經售罄. 除了牛角酥和鬆餅, 我還一口氣吃下黑糖麥包, 麥香濃郁與黑糖的甜配合得不錯, 切起來看似雲石蛋糕, 口感不會太軟熟, 撕起來一條條的麵包絲層次分明, 感覺還不錯, 只是不要太大力擠壓它, 內裏的黑糖漿會流出來呢.

2021-04-09
2021-02-22 1699 浏览
行經佐敦見到這間主打無添加麵包和甜品店,以前聽朋友說過這店的牛角包做得好鬆軟好食,於是買了三款麵包回家試下。每個麵包都是獨立包裝,白色包裝紙袋前面印上品穀,袋背印上慢慢酵,漫漫嘆,有自家店的特色宣傳字眼。三個包的體積都很大,因為要與家人分享三種不同的品道,我用刀切開麵包,不切還好,一切就把酥皮散落到碟子四周,也証明麵面有多酥了。招牌牛角包,沒有饀料的,一切開看到內層蜂巢狀,口感是外酥內綿,牛油味香濃。朱古力酥外形短肥,內層有朱古力醬,一樣是酥香好吃。栗子之星,造型像一座小火山,面層是朱古力,內層有很多栗子蓉,微微的甜味,麵包也非常軟滑。食完這三信個麵包有甜美感覺,不過那酥皮碎要小心清理,否則弄到一地都是就麻煩了。

朱古力酥外形短肥,內層有朱古力醬,一樣是酥香好吃。

栗子之星
2021-02-21
栗子之星
2021-01-31 1534 浏览
呢間店舖有幾出名都相信唔洗我去介紹。牛角包就更加係佢地店舖嘅出名之處。作為一個牛角包加抹茶控,兩樣crossover嘅食物。我點能夠錯過呢。所以就寫吓到底係龍與鳳啦。到手嘅時候緊係要打卡啦。呢個牛角包係期間限定唔係成日有。牛角包中間係抹茶cream,如果你覺得唔夠嘅話,佢有支管仔比你加啲cream入去添。由於實在太吸引,買完之後即刻搵個地方食咗個牛角包落肚,真係好好食。本來想買埋佢其他牛角包,但耐何自己雀仔肚,咁就下次再試啦。
2021-01-30 1498 浏览
品穀 (佐敦)佐敦白加士街61號地舗🐾 品穀 (佐敦) 🐾Pistachio mousse cake ✔️-本身唔係好好開心果味嘅野😌但係宜個蛋糕幾令我喜岀望外🤣首先佢唔會好甜!!!之後係開心果味好香好岀👍🏻而且佢一啲都唔溜🤣🤣🤣推介呀😍😍—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$40———————————————▪店舖名稱: 品穀 (佐敦)▪店舖地址:🔸 佐敦白加士街61號地舗-----------------------
品穀 (佐敦)
佐敦白加士街61號地舗

🐾 品穀 (佐敦) 🐾
Pistachio mousse cake ✔️

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$40
———————————————
▪店舖名稱: 品穀 (佐敦)
▪店舖地址:
🔸 佐敦白加士街61號地舗
-----------------------
2020-12-30 1199 浏览
想買抹茶croissant 但原來係已經無得買?😭榛子之舞見呢個形狀幾特別個名又得意就試下外皮係有啲似混入朱古力嘅croissant,雖然層層分明但就偏韌,同埋唔夠牛油香,但最中間有好多粒榛子同朱古力醬🤩🤩🤩菠蘿包同港式菠蘿包無太大分別,係脹卜卜多啲
想買抹茶croissant 但原來係已經無得買?😭

見呢個形狀幾特別個名又得意就試下

菠蘿包
菠蘿包

同港式菠蘿包無太大分別,係脹卜卜多啲
2020-12-26 1069 浏览
这家分店没有湾仔店大,小小的店,但进去买面包的人可不少。店内写着是用外国进口的面粉和牛油,但价钱比一般面包店贵很多。他们的牛角包很出名,但进店时已经差不多卖完,只好挑选其他面包。最后买了两个面包打包走,包装纸袋好漂亮。肉鬆贝贝的外面铺满了肉鬆,并且加了一点点紫菜,面包很软熟,口感不错。吃时会弄到桌子都是肉鬆碎,个人还是喜欢把肉鬆放在包内。紫糬包内是紫糬蓉为馅料,但紫薯的味道不太浓,味道只是一般般。这店的面包较贵,但能吃出面粉的质量,下次会试试他们的牛角包。

最后买了两个面包打包走,包装纸袋好漂亮。

肉松贝贝

紫糬包

2020-12-26
肉松贝贝
紫糬包
2020-10-03 1115 浏览
金沙奶黃月餅🥮全人手製 果日想早一日拎都唔得 因為訂好左 整唔切😂食心機之餘 有時會怕太甜依間岩岩好 真心唔會太甜又唔怕好膩中秋佳節慶祝都唔怕有罪惡感 支持!推介 下年有既話會仲過黎買嫁
金沙奶黃月餅🥮全人手製
果日想早一日拎都唔得
因為訂好左 整唔切😂
食心機之餘 有時會怕太甜
依間岩岩好 真心唔會太甜又唔怕好膩
中秋佳節慶祝都唔怕有罪惡感

支持!推介 下年有既話會仲過黎買嫁
2020-09-19 1107 浏览
香港有三大出名嘅牛角包店,一間係K11藝術館,一間係灣仔大王東街,另一間就係品穀啦。之前朋友買過好多次俾我食,我好鍾意食佢嘅bagel.一直都以為係佐敦好偏僻嘅位置,原來就係鼎鼎大名嘅澳牛隔離。地鐵站出口3分鐘都唔使10分方便。是日5:00嚟到呢度,仲有好多款麵包揀喎起碼有20-30款,價位大概十幾至到二十幾$30不等。唔好以為佢有好多款牛角包揀,預左每日得一至兩款。買咗佢嘅牛角包原味,宇治bagel,朱古力咖啡骰仔同埋紫薯麻薯包。佢嘅麵包整體來講軟熟,有質感,我好鍾意食入邊有麻薯嘅麵包。1. 紫薯包,軟熟,略嫌啲紫薯唔夠多同埋啲麻薯都唔夠多 (3.5/5)2. 宇治抹茶紅豆bagel 濃濃嘅綠茶味,配上紅豆同麻薯,煙煙銀銀,my favourite. (4/5)3. 朱古力咖啡骰仔包 以為係danish 酥皮,但係原來都係麵包,有啲失望,不過佢算係好多流心朱古力配上苦苦嘅咖啡,味道配搭唔錯 (3.5/5)4.牛角酥 未試整體而言,湯種麵包係好實在真材實料嘅,但欠令觀眾再買排長龍既魔力順路經過可以買下麵包,但就不用來朝聖啦。
4.牛角酥 未試
2020-09-16 986 浏览
品穀 的牛角包是非常出名的,長時間都係最好賣的冠軍 best seller no.1,今日又試下這個出品。經典牛角包是採用法國的無添加麵粉 和 A.O.P.牛油,以魯邦種長時間低溫發酵,以獨特手法摺疊出共有25層的牛角酥,層次分明,入口鬆脆,你要將嘴巴開得大大,一口咬下去,那種滿足感來自牛角包的酥脆聲 和 牛油香味,多吃一個都唔嫌多。AOP 指的是原產地法定保護區認證,是整個歐洲乳製品產地及質量的唯一認證標籤。

經典牛角包是採用法國的無添加麵粉

2020-08-14 1414 浏览
上次去過灣仔分店非常回味,今次嚟間近近地佐敦店,舖細好多,包嘅款式亦少好多,不過都買倒賣飛弗🥯🥐, 疫情關係,舖收起所有盆同夾,睇啱同staff講,佢喺餅房直接夾出嚟。上次已好想試嘅牛角包今次無可能再捨棄,另外買咗個抹茶紅豆bagel .牛角包係人氣No 1, 果然無失望,雖然聞落去唔算好香,不過面夠脆同食倒千層😍。其實我知好多人都覺得抹茶同紅豆係絕配,對於我呢個抹茶控嚟講只係高質嘅抹茶已可以滿足我,唔需要紅豆呢,呢個bagel外脆內軟,仲有高質呢抹茶味非常好🤩

牛角和bagel

牛角

抹茶bagel

2020-08-13
牛角和bagel
牛角
抹茶bagel
2020-08-14 3030 浏览
品穀去與好同事下午茶咖啡前,先去呢間佐敦出名麵包店買外賣,去到門面不大,店內日式企理,麵包格將麵包呈現得高級好多,最喜歡在店後廚房焗包嘅麵包舖,有麵包香加晒分!一路見店員由廚房攞麵包出來!當然買最出名嘅牛角包🥐,本來買5個,店員提我買多一個就可以有紙盒包裝比較好(牛角包唔會被壓碎!加上我自己嘅.兩個比高包,店員細心問清楚我要求嘅包裝方法!包好就拎走(因無收據,所以唔記得價錢)經典牛角包:白色紙盒簡約,不過長度太闊,所以拎住行都唔係咁方便!去到酒樓忍唔住開來食,牛角包賣相好靚,金黃色帶啲焦糖啡邊,切開大家分甘同味,皮脆內鬆軟,表面咬時有脆脆的聲音,麵包空氣夾雜比例幾好,有麵包香!好味第二日先食自己兩個比高包:宇治納言比高包:原以為是綠茶麵包夾啲紅豆,點知咬一口並不是,切開睇好似偷空比高中央放了紅豆麻糬,但麻糬無乜味,又溝淡了麵包嘅茶味及紅豆嘅甜味,鬆軟麵包突然有煙韌嘅麻糬有點怪(可能同祈望有衝突)比較淡口,一般(不過隔了一天先食,麵包表皮有點韌)肉鬆比高包:同麻薯一樣,不過換上肉鬆就夠味,鬆鬆鹹鹹好夾麵包味!不過隔了一天先食,麵包表皮有點韌,如果即食就更好了麵包最好即買即食,店員有禮斯文
品穀

去與好同事下午茶咖啡前,先去呢間佐敦出名麵包店買外賣,

第二日先食自己兩個比高包:

麵包最好即買即食,店員有禮斯文,會溫馨提示客人!

價錢是較貴,水準是對得住價錢的!去開佐敦都會再試其他款式!

2020-06-26
下午茶