餐厅: 品穀
资讯:

2024-04-27 63 浏览
比個名吸引左, 再去品穀幫襯😅 見到有開心果雪山😸 買一個返屋企做下午茶😻 好靚的外觀, 第一口食落好香好軟熟👍😋 再一口一口食, 食到好濃的開心果🥰 再食入d, 好大堆的開心果醬🤣🤣 有驚喜, 好滑好特別, 唔會太甜唔會太膩🤩雖然26元一個有d貴😜 不過都值得試下😚😚 我估唔係經常有🤭要遇到佢啱啱出爐🤗
2024-04-27
用餐时段
下午茶
2024-04-24 43 浏览
是日經過品糓想再試下開心果嘢!✧ 開心果瑪德蓮($26)蛋糕嗰part烘得幾脆🧁所以食落口感唔會似乾啃包咁面層用咗白朱古力溝開心果醬去黐實開心果碎估計啲開心果碎亦都有烘過 有陣香味的(呢度po唔到片大家去foodiechuxx_ ig睇)至於個餡本豬一直以為係紅豆味🫘但後尾睇返description 過係開心果praline但食落真係冇開心果味反而有啲似紅棗嗰種甜味個texture亦都比想像中杰同黐牙Overall本豬覺得呢個好過開心果雪山!不過佢體型細好多但賣同一個價錢💸所以都係維持普通嘅rating啦
是日經過品糓想再試下開心果嘢!

✧ 開心果瑪德蓮($26)
蛋糕嗰part烘得幾脆🧁
所以食落口感唔會似乾啃包咁
面層用咗白朱古力溝開心果醬去黐實開心果碎
估計啲開心果碎亦都有烘過 有陣香味的

(呢度po唔到片大家去foodiechuxx_ ig睇)
至於個餡本豬一直以為係紅豆味🫘
但後尾睇返description 過係開心果praline
但食落真係冇開心果味
反而有啲似紅棗嗰種甜味
不過佢體型細好多但賣同一個價錢💸
所以都係維持普通嘅rating啦
開心果瑪德蓮
開心果瑪德蓮
好耐之前食過一次Matcha Opera已經知品穀啲蛋糕唔簡單😍😚啲Layers唔係普通網店/街可以食到每一個既層次都好豐富有唔同既配料呢個earl grey味勁香成個蛋糕每一層都係有伯爵茶✨雖然係glaze面但唔會死甜有層Dacquoise咬下無咁滯食呢個會想一啖接一啖咁繼續食!真係好鐘意earl grey既清香救命!重點係價錢我覺得相當OK✨$390 6”
啲Layers唔係普通網店/街可以食到
每一個既層次都好豐富有唔同既配料
呢個earl grey味勁香
成個蛋糕每一層都係有伯爵茶✨
雖然係glaze面但唔會死甜
有層Dacquoise咬下無咁滯
食呢個會想一啖接一啖咁繼續食!
真係好鐘意earl grey既清香救命!
重點係價錢我覺得相當OK✨

$390 6”
Earl Grey Mousse Cake
Earl Grey Mousse Cake
純粹路過 @big_grains 打算逛個圈 誰料到眼尾掃掃 👀發現雪櫃內標籤有「開心果」字眼🤩隨即問職員 什麼時候出爐不消一分鐘就見到「雪山」本人嘿嘿😈開心~⍥ 開心果雪山 ❙ $26彷如雪山造型鹹包夾著濃濃純開心果醬幼滑且濃稠 比較黏口包包軟熟又有彈性面頭海量開心果碎 整體鹹鹹甜甜 balance得幾好都滿足到我呢個半個開心果控⍥ 明太子法棍 ❙ $26翌日焗爐翻熱法包香脆 煙韌中不失軟熟感滿滿的明太子沙律醬 令人滾動不止頂部 連法包的切割面也佔八成雖然足料 但沒有霸道地鹹有明太子一般都偏油 這也不例外
純粹路過 @big_grains 打算逛個圈

滿滿的明太子沙律醬 令人滾動
不止頂部 連法包的切割面也佔八成
雖然足料 但沒有霸道地鹹
有明太子一般都偏油 這也不例外

作為開心果愛好者💚見到出咗新嘢當然馬上直擊|ૂ•ᴗ•⸝⸝)開心果雪山 Pistachio Matterhorn🗻個名好靚超有意境$26定位對於開心果產品嚟講都偏低第一輪出爐12:30發現有唔少人捕住一出爐即搶一拎上手拍俾大家睇拍到懷疑人生!•́‸ก完全做唔出爆餡效果…不斷轉角度同focus都影唔到大家可以留意下包嘅portion係90%開心果可能只有10%建議個包可以整薄啲反而加多啲餡..味道方面個包唔同平時開心果麵包布丁竟然用咗芝士包嚟夾開心果醬🧀見到有啲comment話芝士味中和返但作為pistachio lover覺得芝士味太出了( ´◔ ‸◔`)單評開心果醬嘅話絕對冇問題而且都鋪勁多開心果碎喺面頭品穀除咗呢個開心果雪山仲出咗開心果Madeleine同開心果Tartlet不過驚再度失望所以試咗嘅朋友仔話我知啦˃̣̣̥᷄⌓˂̣̣̥᷅
作為開心果愛好者💚
見到出咗新嘢當然馬上直擊|ૂ•ᴗ•⸝⸝)

開心果雪山 Pistachio Matterhorn🗻
個名好靚超有意境
$26定位對於開心果產品嚟講都偏低
第一輪出爐12:30
發現有唔少人捕住一出爐即搶
一拎上手拍俾大家睇
拍到懷疑人生!•́‸ก
完全做唔出爆餡效果…
不斷轉角度同focus都影唔到
大家可以留意下
包嘅portion係90%
開心果可能只有10%
建議個包可以整薄啲
反而加多啲餡..
開心果雪山
而且都鋪勁多開心果碎喺面頭

品穀除咗呢個開心果雪山
仲出咗開心果Madeleine同開心果Tartlet
2023-10-25 1211 浏览
品穀:由住灣仔時已經開始食,過去一直幫襯,因麵包唔係空氣麵包,好有麥味,用料新鮮無添加,與其他坊間一般的麵包店很不同,款式也比較時尚,還有自家製曲奇餅、果仁和小蛋糕,以及代買其他蜜糖等等
2023-10-24 639 浏览
超級喜愛 朱古力蛋糕,因此見佢係70%dark chocolate, 有好大期望, 兼且個蛋糕望落亦好靚。 唔可以話失望但個蛋糕真係唔似70%dark chocolate, 還好佢唔甜。 作為一個普通朱古力蛋糕是可以的。但如果你喜歡dark chocolate, this is not the choice
  • 杏仁牛角包
  • 榛子旋風酥
2023-10-18 523 浏览
我最近品嚐了一個布甸撻,然而,我必須說這個布甸撻的質素一般。首先,布甸撻的外觀看起來還不錯,金黃色的撻皮散發出誘人的香氣。撻內的布甸部分也沒有令我驚艷。布甸的口感相對濕潤,但味道普通。整體而言,這個布甸撻的質素一般。布甸味道普通,甜度不夠平衡。雖然它的外觀還不錯,但口感和味道的表現並不理想。如果你對於布甸撻有較高的期望,可能會感到失望。地理位置:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️

地理位置:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-10-02 615 浏览
今日過嚟原本係想買黑松露芝士,但係見唔到有,唯有試吓新麵包。買咗兩款麵包,之前都係未食過。$25 松露超級蘑菇 24成個造型都係蘑菇咁樣,大麵包同細麵包中間係查咗芝士醬黐埋一齊,夾嘅時候爭啲跌😅。返到屋企用微波爐加熱10秒鐘食,味道會比較出。不過略嫌原來細麵包入邊係乜嘢都冇,得一個麵包仔,感覺有啲搵笨。$25 可可曲奇麵包都幾大個,入邊有少少朱古力酥,口感麵包係鬆軟嘅,入邊嘅朱古力醬唔甜,唔會膩,不過曲奇已經林晒,唔脆,好易食到成身都係碎。唔會再食。個人感覺都係食返出名嘅牛角包,紫薯麻糬包比較好。

買咗兩款麵包,之前都係未食過。

$25 松露超級蘑菇 24

$25 可可曲奇

個人感覺都係食返出名嘅牛角包,紫薯麻糬包比較好。

2023-09-14 568 浏览
我真的不知道品穀有蛋糕供應, 無論是大件裝的生日蛋糕, 還是小件裝適合獨自享樂又或是散水餅用的類型, 自己的記憶還是在它主打酥餅麵包類的日子. 蛋糕價錢就是在連鎖麵包店與酒店餅房之間, 水準不錯, 特別是撻類的底部, 酥香而在雪藏後口感依然結實, 沒有散開也沒有糊化. 提拉米蘇的朱古力味和芝士味夠, 口感順滑, 和撻底中間還有沾滿了咖啡的手指餅, 更有心思. 開心果撻的開心果味稍嫌不夠, 反而檸檬柚子撻中層有著充滿柚子香味的軟蛋糕, 和檸檬夾心慕絲的酸度表達到層次, 也是心思之作.I really don't know if Big Grains offers cakes, whether it's large birthday cakes or smaller ones for personal enjoyment or tea parties. My memory is still stuck on their specialty in pastries and bread. The price of their cakes falls somewhere between chai

I really don't know if Big Grains offers cakes, whether it's large birthday cakes or smaller ones for personal enjoyment or tea parties. My memory is still stuck on their specialty in pastries and bread. The price of their cakes falls somewhere between chain bakeries and hotel pastry shops, and the quality is quite good. Especially the crust of their tarts, which remains crispy and firm even after being refrigerated, without crumbling or becoming soggy. The tiramisu has a delicious chocolate and cheese flavor, with a smooth texture, and there's a layer of finger biscuits soaked in coffee between the filling and the tart crust, which is quite thoughtful. The pistachio tart could use a bit more pistachio flavor, but the lemon and grapefruit tart has a soft cake layer infused with the aroma of yuzu, and the tartness of the lemon curd mousse adds depth to the overall taste. It's also a masterpiece in terms of creativity.

2023-05-07 1325 浏览
品穀的烘焙品, 第一時間令人想起的是其牛角包, 然後應該是其有餡包和Bagel, 再不然就是他們新出了一陣子的布甸撻, 其實它的玉桂卷也不容忽視, 除了疌因為其香味和甘甜, 還有它的一體成型的捲曲, 由最內裡拉起來, 就是一條口感鬆軟的玉桂條, 外酥內軟, 不會一拉就散, 相當有趣. 另外點了芋泥方塊和蜜瓜包, 前者芋泥不是以內餡形式, 而是由外而內也有, 芋泥軟溶而起沙, 甜度不低, 作為甜點比早餐更合適. 後者外皮香脆, 上面有層糖皮, 內裡沒有餡而換來的, 是充實口感和麥香. 就是在這裏吃到的, 很大部份也沒有失手.The Cinnamon Roll of Big Grains is really nice and it can be pulled out to from a cinnamon stick. The texture and taste are nice as well with complicated levels and layers. Not too sweet with a bit bitter makes it different from others.

The Cinnamon Roll of Big Grains is really nice and it can be pulled out to from a cinnamon stick. The texture and taste are nice as well with complicated levels and layers. Not too sweet with a bit bitter makes it different from others. The toro bread and melon bread are great for tea time as well.
2023-04-29 954 浏览
70% DARK CHOCOLATE l EARL GREY $420同場加映呢個我哋朋友仔買嘅生日蛋糕 佢個樣真係超靚🥰而且佢個朱古力係勁有層次 出邊有層好濃既黑朱古力ganache 中間既mousse都好好味 底層仲有啲朱古力脆脆 食落好濃郁 口感好好🍫佢另外個伯爵茶味都好食 伯爵茶味好出 不過我自己就覺得呢個層次冇咁豐富 食落冇朱古力個款咁驚艷🍵🤣🤣·📍品穀 (佐敦白加士街61號地舗)
70% DARK CHOCOLATE
📍品穀 (佐敦白加士街61號地舗)
$70 (宵夜)
70% DARK CHOCOLATE
2023-04-20 925 浏览
呢間麵包店都幾多人推介,係佐敦、荃灣同灣仔都有分店。除左麵包仲有cake, 整體唔錯,中位價錢。。芋泥盒子 $23類似生吐司,細細個,但又幾墜手。麵包質感鬆軟,有陣牛奶香味。吐司入面係芋泥餡,甜度適中,都幾滑,芋頭味唔算好出。外層有少少奶酥做碎碎。。朱古力酥 $25麵包好大個,希望餡料可以多啲。抹茶歌劇院蛋糕 $50由好多部分組成,Macaroon,抹茶朱古力, 朱古力脆脆, sponge cake,mousse cake. 用左丸久小山園抹茶粉, 抹茶味道好濃郁,有甜道同時又有抹茶嘅茶香同回甘味道。整體口感好豐富有層次。朱古力夾心曲奇 $28由朱古力軟曲奇同朱古力軟夾心組成,仲有個朱古力餅底,朱古力夠濃,可以試下。推介指數:7/10📍品穀 佐敦白加士街61號地舗荃灣大河道100號海之戀商場地下G18號舖灣仔太和街10-20號福和大廈地下B舖

。芋泥盒子 $23

。朱古力酥 $25
麵包好大個,希望餡料可以多啲。

抹茶歌劇院蛋糕 $50

朱古力夾心曲奇 $28

推介指數:7/10

📍品穀
佐敦白加士街61號地舗
荃灣大河道100號海之戀商場地下G18號舖
灣仔太和街10-20號福和大廈地下B舖

2023-02-16 1346 浏览
基本麵包才能突顯麵包店的功架 呢間的麵包都由後舖打麵發酵入爐 不是由中央工場大量流水式生產送來的麵團 有溫度的烘焙紅豆包軟柔 不是坊間的只注重一味谷大麵團的港式製作 是有誠意的發酵作品 紅豆也不甜 簡單滿的下午茶
2023-02-01 1513 浏览
建議:把握今星期荃灣店既最後一回,如果係日本茶控 真心值得買黎食💚🤎作為#茶控 終於遇到品穀既抹茶祭🤤 就甘睇圖已經超吸引💚 今次一早黎佐敦店排定隊,下午1點開售,除左澳牛排長龍😂 12點半左右行番去品穀,發現條龍去到對面街,最後等左大概7️⃣0️⃣分鐘終於買到🥹話明#抹茶祭 當然係想樣樣都關茶事,今次連平時既灰銀色紙袋都轉左一批八女抹茶袋✨ 原本以為係買限定品就一定係用抹茶袋拎貨,留意番:原來係唔會‼️ 紙袋係隨機比🥲 所以如果想要八女抹茶袋記得記得要同店員講。今次試左:▫️焙茶生乳 (HK$26)▪️抹茶生乳 (內餡有麻糬 HK$28)▫️八女抺茶圓頂 (HK$50)3️⃣款都係滿分,雖然真係排左好耐,但好慶幸買齊🤤 不論抹茶定焙茶,都好岩#茶控👍🏻 仲要係全部都係濃茶味,而唔係淡茶。講一下每款既既質感:1️⃣焙茶生乳-日式菠蘿包面,面層超脆口😌不過夾層既Cream 睇落好厚,其實中間只有少少。但視覺上真係好靚,味道亦一流,#焙茶控 必試🤎2️⃣抹茶生乳 - 官方簡介話係韓式菠蘿包,無咩預設概念😂 食既時候要小心,一啖咬落去入面真爆漿💚 麻糬集中係底,份量屬正常。忌廉既茶味夠濃👍3️⃣八女抺茶圓頂 - 三層式甜品

今次試左:
▫️焙茶生乳 (HK$26)
▪️抹茶生乳 (內餡有麻糬 HK$28)
▫️八女抺茶圓頂 (HK$50)

講一下每款既既質感:

3️⃣八女抺茶圓頂 - 三層式甜品:抹茶泡芙、蛋糕+脆餅💚 泡芙入面既抹茶忌廉量同樣爆漿。蛋糕底雖然綠色,但食落反而無咩抹茶味,而質感較乾身。
脆餅食落都係無咩茶味,顏色係啡色,如果唔係睇左文字簡介,會以為只係普通曲奇😂 食到底時候要小心,因為有糖漿癡實左脆餅,有啲部份硬到癡住左個盒食唔到🙈

💚抹茶祭官方介紹🤎
1️⃣#抹茶牛角
「以八女抹茶可頌作基礎,內層注入招牌的順滑抹茶忌廉。表面用上抹茶達克瓦茲、抹茶脆餅、脆皮泡芺及法式燉蛋」

2️⃣#抹茶生乳
「以韓式菠蘿包為啟發,用上日式菓子麵團注入濃厚的八女抹茶忌廉✨和拉絲麻糬內餡,再加上抹茶奶酥烘焗」

3️⃣#八女抺茶圓頂
「圓頂蛋糕以抹茶軟蛋糕和抹茶脆餅為基底,突出抹茶的濃郁香氣和質感🤩 最上層配上內餡富有法式燉蛋和抹茶吉士的脆皮泡芺」

4️⃣#焙茶生乳
「採用了香月園的焙茶粉 「たそがれの雲」🍂 圓滾滾的焙茶蜜瓜布里歐🍈 以香脆的曲奇外皮塗抹芳香的焙茶鮮忌廉再抺平成雪球狀」

#情報開心Share 💚🍵
最後一回:📍11月26 - 27日 — 荃灣店