2019-02-14 224 浏览
最近發現自己好耐無去過樓上cafe食野,所以今次特意簡一間樓上cafe試下。千挑萬選下簡左呢間,因為我唔想太多人,想靜d可以傾下計。一入到去門口就有隻好可愛既貓貓🐱我地叫左個牛乳拉麵,三文魚菠菜意粉同一個明太子雞翼,由於我地剛開門就去食,可能店住仲未準備好食材,所以我地都等左陣,三樣野當中拉面同雞翼係最出色,(雖然我地叫明太子雞翼,但嚟錯左三味雞翼,店住肯換過俾我地,不過我地就算唔洗換,唔好浪費),反而錯有錯著,都幾好味。Cafe環境寧靜,係談心既好地方,埋單一百幾十蚊,我地會再encall😝
千挑萬選下簡左呢間,因為我唔想太多人,想靜d可以傾下計。
一入到去門口就有隻好可愛既貓貓🐱
2019-02-01
得知道華晨宇全球歌迷會港澳分會有生日應援活動,今次選了綠茶咖啡場地做了一個小型圖片展覽會,這裡地點很好耶,是旺角,並且很容易找到,旺中帶靜,還有偶像很爱的【路飛大肉锤】,<可能他也很想來吃>,是餐廳為我們特製的啊,誠意滿滿!加分!餐廳食物質素也很好耶,水準之上,雖然地方不算大,但是滿場也是偶像的圖片、立牌,應援物品,地方舒適,有回家的感覺!這頓火星飯吃起來也特別美味唷!
得知道
華晨宇全球歌迷會
港澳分會有
他也很想來吃
>,是餐廳為我們特製的啊
,誠意滿滿!加分
!餐廳食物質素也很好耶
2019-02-01
庆祝纪念
生日
I went to this cafe because they were hosting an event for Daehwi’s birthday 😆 The event is from January 26-31. There’s also a special menu for the event, but the drink I wanted was sold out 😭 I ordered a rose tea and Japanese fried chicken. Even though the service was a bit slow (only 2 people working), the waiter was patient and really nice and read the drinks out loud to me since I can’t read Chinese.
間中都會同朋友黎,可以坐得耐同食物唔錯。近來有啲聯乘活動,應該係同一啲game有關,叫相關menu既食物飲品就有相關既贈品,因為朋友既朋友有玩呢隻game(而我係咩都唔知😹),所以有叫menu上既選擇。我叫左韓式芝士雞塊塊泡麵,韓式係有泡典喺其中,有啲辣味,但芝士又會中和返,我唔食辣都食到,雞塊冇洋特別。朋友叫三文魚菠菜意粉,佢地好似都幾鍾意,我反而覺得好似冇咩菠菜味。飲品我只係叫左杯普通既柚子蜜,所以都冇影低!朋友叫香蕉牛奶,我冇試到,但應該都唔算太差。整體呢間啲野都係中上,但可能人手問題真係有啲慢。太肚餓嗰陣就唔好上黎食😹😹
間中都會同朋友黎,可以坐得耐同食物唔錯。

2018-11-23 526 浏览
本來對呢d同game聯乘的餐無乜期待,估唔到可以差到咁我好黑仔,佢d staff得2個,所以會好慢。點左個煙三文魚意粉,excuse me? 邊度係煙三文魚?全部都係焗到熟曬都算,每舊都又乾又硬,係個意粉又一pat野咁,原來有d acg聯乘就可以煮d咁ge野出黎,毒毒錢真好搵。所謂的主題只是插支旗仔,呢碟意粉係72大元。薄荷茶38大元,杯野飲就算啦,等咁耐,原來也不過如此。 好傷心同失望,我係食唔曬,因為太難食。其實貴少少無問題,但d野要煮得正常番少少好嘛?比d誠意。
本來對呢d同game聯乘的餐無乜期待,估唔到可以差到咁
我好黑仔,佢d staff得2個,所以會好慢。

所謂的主題只是插支旗仔,呢碟意粉係72大元。

薄荷茶38大元,杯野飲就算啦,等咁耐,原來也不過如此。
好傷心同失望,我係食唔曬,因為太難食。

其實貴少少無問題,但d野要煮得正常番少少好嘛?比d誠意。
2018-11-21 354 浏览
呢排都係返通宵既節奏🤦‍♀️每朝早收工都飛奔回家擁抱屋企張床😂難得今日出開旺角整指甲💅適逢Winnerhk站同Coffee Green Tea合作有個期間限定既Winner menu (14 Nov to 30 Nov)當然要去支持下不過由於今日係第一日😔有啲材料未預備好,所以要晚上6點後才供應😭聽到後整個人都很心塞💔不過唔緊要😏呢到既Japanese Tea 系列都好吸引😍一於就叫杯Hojicha Latte 試試佢啦😋喜歡少甜口味既朋友必會喜歡!口感香滑,焙茶的甘香混和鮮奶的點點甜,味道不錯😋(不過若然茶味再濃點會更好😄)口味是茶控會喜歡的味道呢到環境清靜,座位都舒服,最岩三五知己黎傾計密密斟👭👭最後附上:靚靚Winner杯套好難得香港會有好似日本咁樣既期間限定主題餐單!希望會有多點唔同既合作
呢排都係返通宵既節奏🤦‍♀️

聽到後整個人都很心塞💔

不過唔緊要😏
呢到既Japanese Tea 系列都好吸引😍

一於就叫杯Hojicha Latte 試試佢啦😋

喜歡少甜口味既朋友必會喜歡!
口感香滑,焙茶的甘香混和鮮奶的點點甜,味道不錯😋
(不過若然茶味再濃點會更好😄)
口味是茶控會喜歡的味道

呢到環境清靜,座位都舒服,最岩三五知己黎傾計密密斟👭👭

最後附上:靚靚Winner杯套

好難得香港會有好似日本咁樣既期間限定主題餐單!
希望會有多點唔同既合作
2018-11-14
2018-11-10 337 浏览
見到咖啡綠茶同神秘信使合作而自己又好中意神秘信使呢隻game所以就book左呢間cafe 一入到去就見到好多人型立牌坐低左就落單叫左流星既套餐同埋草莓沙冰流星既拉麵套餐微辣而且份量好多食得好飽 炸雞都好好食唯一需要改善就係湯唔夠多而707既草莓沙冰都好好飲環境雖然偏細 但係服務態度好好廚房同樓面既態度都好好好推介大家去食呢類小店cafe提一提大家如果要去食最好先book位因為環境可能偏細 人流偏多 需要等一等位不過都唔會等好耐既 值得一去
見到咖啡綠茶同神秘信使合作

因為環境可能偏細 人流偏多 需要等一等位
不過都唔會等好耐既 值得一去
2018-11-09
2018-10-14 354 浏览
依間店我都幫襯過好多次,佢地點好方便,也可book位同埋冇限時,食物質素都唔錯。今次同四個朋友來到此店約食飯,分享下自己叫左嘅野先。依個醬油拉麵內蛋好好味,湯今次我覺得太濃,麵嘅份量都好多。朋友笑話個碗好中式,又真係好似以前長輩家會用嘅大湯碗。今次我飲嘅係抹茶朱古力,好好味^^先係香濃嘅朱古力味,後有抹茶嘅茶香。另外,朋友點左抹茶鮮奶,我都以前飲過好多次依個,也好香濃同好滑嘅感覺。如果大家來此店食野,最好快快點好野食野飲先,因店內人手唔多上菜慢。而大家叫凍飲就有心理準備會好多冰。

2018-10-04
  • 焙茶朱古力
✔️蒜香菠菜煙三文魚意大利粉麵 $68意粉煮得剛好,夠彈牙醬汁creamy 而且蒜香十足😋✔️日本咖哩汁吉列蝦南瓜薯餅烏冬 $68日式咖哩汁應該沒有評論空間吧😂炸物略為深色,似乎炸的時間過長,過了火喉炸物雖然不油,但內裡偏乾不推介店舖的炸物系列🙅.✔️Match Latte (hot) $42 (跟餐半價加飲品)這杯是我暫時在香港飲過最濃最喜愛的抹茶即使我不太飲牛奶都要點!牛奶、糖、抹茶比例恰當🍵抹茶粉完美溶合於飲品中,整體口感順滑!味道香濃帶回甘,沒有被甜味蓋過除了抹茶,這裡的焙茶一樣出色!抹茶/焙茶控絕對絕對絕對要來試試!❤️instagram: sharingms
✔️蒜香菠菜煙三文魚意大利粉麵 $68
意粉煮得剛好,夠彈牙
醬汁creamy 而且蒜香十足😋

✔️日本咖哩汁吉列蝦南瓜薯餅烏冬 $68
日式咖哩汁應該沒有評論空間吧😂
炸物略為深色,似乎炸的時間過長,過了火喉
炸物雖然不油,但內裡偏乾
不推介店舖的炸物系列🙅
這杯是我暫時在香港飲過最濃最喜愛的抹茶
即使我不太飲牛奶都要點!
牛奶、糖、抹茶比例恰當🍵
抹茶粉完美溶合於飲品中,整體口感順滑!
味道香濃帶回甘,沒有被甜味蓋過
除了抹茶,這裡的焙茶一樣出色!
抹茶/焙茶控絕對絕對絕對要來試試!❤️

instagram: sharingms
2018-09-19 924 浏览
最近朋友生日想搵一個可以傾計,坐得舒服又有好嘢食嘅地方。朋友介紹呢間餐廳食物唔錯,環境舒服,所以決定預約餐廳試下。五品料理可以自由選擇兩款熱食+三份冷盤再加紅米飯。每份食物小巧比較啱細食嘅女仔。熱食:1.阿多波燉煮五花腩  - 五花腩肉味不太特出。2.湯操豬柳條 - 豬柳條好乾有略為有點硬。3.香炸南乳雞塊 - 南乳味道可以再濃更佳。4.烤鯖魚 - 呢碟鯖魚烤後香口美味。冷盤:1.慢煮雞胸柚子醋沙律2.煙三文魚薯仔沙律 - 無咩煙三文魚味3.泰國青木瓜沙律 - 賣哂,未能一試。4.北海道溫泉蛋 - 一般。5.蔬菜蛋批 - 唔錯,蛋味香濃。五品料理好快就送到上枱,但係紅米穀飯遲遲未到,第一次同店員講話整緊,隔咗好耐啲餸都凍哂,再問店員時佢先好似醒起未拎俾我地,以致真正品嚐時菜都涼了白汁黑松露煙肉蘑菇意大利麵 - 黑松露味道非常香,最喜歡呢碟!蒜香菠菜三文魚意大利麵雜莓鮮乳酪 - 好甜!玫瑰花茶焙茶朱古力焙茶味夠突出,反而朱古力味唔夠。香蕉朱古力雪糕窩夫
熱食:
1.阿多波燉煮五花腩  - 五花腩肉味不太特出。
2.湯操豬柳條 - 豬柳條好乾有略為有點硬。
3.香炸南乳雞塊 - 南乳味道可以再濃更佳。
4.烤鯖魚 - 呢碟鯖魚烤後香口美味。

冷盤:
1.慢煮雞胸柚子醋沙律
2.煙三文魚薯仔沙律 - 無咩煙三文魚味
3.泰國青木瓜沙律 - 賣哂,未能一試。
4.北海道溫泉蛋 - 一般。
5.蔬菜蛋批 - 唔錯,蛋味香濃。

雜莓鮮乳酪
雜莓鮮乳酪 - 好甜!

焙茶朱古力
焙茶味夠突出,反而朱古力味唔夠。

雜莓鮮乳酪
2018-09-09 301 浏览
相信眾多女生與閏密聚會的重點在於找個優雅的地方促膝長談但很多樓上的cafe華而不實,好看不好吃這次就發掘到一個好看又好吃的樓上cafe一出升降機的右邊就已經看到門面由於當日是星期五晚上,一進去整間CAFE已經是滿滿的人於是我們唯有坐BAR檯位囉(雖則是坐BAR檯,但店員還是很貼心多拉一張椅子給我們放包包)在BAR檯旁是單人位置,上面有安裝窗簾,客人能拉起來喔我點了拉面,友人點了烏冬(烏冬我上次試過了,超級好吃!!)這次的拉面是普通的豚骨湯拉面賣相與一般的日本拉面店相近湯底濃郁,面條粗幼也剛剛好唯一敗筆我想是在豚肉,咬下去的口感太粗糙了友人的烏冬我上次也試過了炸豬排是即叫即炸,所以皮脆內嫩而咖哩是不辣的那種甜咖哩所以很適合怕辣的人喔友人點的荔枝梳打氣泡十足,荔枝的味道也十分真實我的玫瑰草莓草我就覺得一般了一開始喝的時候還嫌不夠甜加了糖漿到後期可能泡久了很甜小結。這間的確是一間少見的高質樓上CAFE不但環境優美,適合談天說地,最重要的是食物吃得飽!!下次會再帶不同的朋友來光顧
相信眾多女生與閏密聚會的重點在於找個優雅的地方促膝長談

但很多樓上的cafe華而不實,好看不好吃

這次就發掘到一個好看又好吃的樓上cafe

一出升降機的右邊就已經看到門面

由於當日是星期五晚上,一進去整間CAFE已經是滿滿的人
於是我們唯有坐BAR檯位囉

在BAR檯旁是單人位置,上面有安裝窗簾,客人能拉起來喔

我點了拉面,友人點了烏冬
(烏冬我上次試過了,超級好吃!!)

這次的拉面是普通的豚骨湯拉面
賣相與一般的日本拉面店相近
湯底濃郁,面條粗幼也剛剛好

唯一敗筆我想是在豚肉,咬下去的口感太粗糙了

友人的烏冬我上次也試過了
炸豬排是即叫即炸,所以皮脆內嫩
而咖哩是不辣的那種甜咖哩
所以很適合怕辣的人喔

咖哩豬排烏冬

友人點的荔枝梳打氣泡十足,荔枝的味道也十分真實

荔枝梳打

我的玫瑰草莓草我就覺得一般了

一開始喝的時候還嫌不夠甜加了糖漿
到後期可能泡久了很甜
玫瑰草莓茶

小結。這間的確是一間少見的高質樓上CAFE
不但環境優美,適合談天說地,最重要的是食物吃得飽!!

下次會再帶不同的朋友來光顧
2018-08-24
咖哩豬排烏冬
荔枝梳打
玫瑰草莓茶
  • 咖哩吉列豬排
2018-09-07 397 浏览
今日一點多去到咖啡綠茶,打算和朋友吃午餐,但見到門口貼着告示,寫着今天兩點才營業。我們等到兩點再上去,但還是未開門,我們打去詢問的時候,店主說要等到2:20,不好意思。於是我們只好又再多等20分鐘。 料理1)蒜香煙三文魚菠菜意大利麵 ($68)    評分:7/10意大利麵賣相不錯,煙三文魚被拼成一朵玫瑰花的樣子,放在綠色的菠菜意大利面上。菠菜意大利麵吃下去感覺上比較乾,菠菜味不算濃,但煙三文魚頗香,意大利麵整體上尚算不錯。2)五品料理 ($89)    評分:8/10熱盤(選兩款):烤鯖魚、五花腩冷盤(選三款):蔬菜蛋批、北海道溫泉蛋、三文魚薯仔沙律朋友的料理賣相也不錯。我試了他的三文魚薯仔沙律,吃下去比想像中硬,而且嚐不到有三文魚味。我的意大利麵來得比較快,但朋友等了五品料理差不多15-20分鐘。 飲品1)凍鮮奶焙茶我倆都點了凍鮮奶焙茶。我上一次來的時候也飲了鮮奶焙茶,這次也因為想念這杯飲品才再來的。焙茶味很濃,整杯飲品都很香,鮮奶的份量也剛剛好。上一次朋友點了焙茶朱古力,但我個人認為比較甜,朱古力的甜味比焙茶味重。凍鮮奶焙茶的焙茶味比焙茶朱古力濃和香得多。所以怕甜的朋友可以嘗試凍

料理
蒜香煙三文魚菠菜意大利麵

2)五品料理 ($89)    評分:8/10
熱盤(選兩款):烤鯖魚、五花腩
冷盤(選三款):蔬菜蛋批、北海道溫泉蛋、三文魚薯仔沙律

飲品
1)凍鮮奶焙茶
我倆都點了凍鮮奶焙茶。我上一次來的時候也飲了鮮奶焙茶,這次也因為想念這杯飲品才再來的。焙茶味很濃,整杯飲品都很香,鮮奶的份量也剛剛好。上一次朋友點了焙茶朱古力,但我個人認為比較甜,朱古力的甜味比焙茶味重。凍鮮奶焙茶的焙茶味比焙茶朱古力濃和香得多。所以怕甜的朋友可以嘗試凍鮮奶焙茶。
凍鮮奶焙茶

我兩次光顧都是平日下午,所以比較靜,人不多,所以感覺很舒服。咖啡綠茶也適合一個人來休息、溫習、工作,我兩次也見到有不少人是一個人來用手提電腦的。較不足的地方是,感覺上冷氣不太夠,可能會有少少熱。順帶一提,餐廳提供Wi-Fi。

服務態度
Cafe員工較少,所以上菜較慢,而且員工不是十分親切,態度普通。
蒜香煙三文魚菠菜意大利麵、凍鮮奶焙茶
蒜香煙三文魚菠菜意大利麵
凍鮮奶焙茶
2018-09-06 157 浏览
去開既cafe要執粒了,今日就四圍去搵一下間可以long stay 既cafe . 去左間叫coffee green tea , 點左每日限量供應既五品料理。好豐富,有香炸南乳雞塊,烤鯖魚,慢煮雞胸柚子醋沙律,北海道溫泉蛋同蔬菜蛋批仲有五穀飯🤣最愛份量小但多菜既套餐。個溫泉蛋好滑,好中意食微熟既蛋黃。個蛋批整得好用心,成個cup cake 形狀,有好多類蔬菜系入邊,好健康,加埋上面又有d調味料,味道五差。加上簡約既環境,令人感覺好舒服😆
2018-09-01 121 浏览
So we are currently here waiting for our coffee and cake for at least 20 mins. The place isn’t busy at all. In fact as I type this review, there are only 4 tables they are serving on a Saturday afternoon. I don’t understand why making a simple cappuccino and serving a cake would take this long. Very inefficient. Not coming back again.
Cappuccino
2018-08-09 335 浏览
先前已經在網上看見這間餐廳的廣告,口碑貌似不俗,本應早兩星期便打算與朋友到這裡一試,可惜當天等到差不多一時亦未開門,只好另覓他處。今次我主動向另外幾位朋友提出到這間咖啡館相聚。大廈門外有廣告標示牌,方便前往的客人找路。餐館內外的裝潢帶有現代日式風格,空間可容納三、四十人左右,在鬧市中算是一個就腳之地暫離繁囂。食物方面,餐廳要求每人的最低消費為一個主菜或一杯飲品。若客人點了主菜,便可以半價享用飲品。我們先點了主菜再後加飲料。本來朋友想試蒜香菠菜煙三文魚意大利麵,但店員說店內沒有煙三文魚卻可改配雞胸肉,最後叫了白汁黑松露煙肉蘑菇意大利麵及鮮茄拿破崙海鮮意大利麵。雖然小店人手不多,上菜速度還可以的。我點的勿忘.墨魚墨汁意大利麵份量蠻多,墨魚新鮮爽口,墨汁味道濃郁,沒有太重的額外調味。我未嚐朋友選的意粉,眼看份量也是足料。朋友指白汁味道可口夠濃但可以稍為稀一點,慢慢吃的話便會變得太稠了。鮮茄醬汁相對遜色,以豐富的海鮮搭夠。飲料方面,個人鍾愛於焙茶的香醇和熱巧克力的濃厚。這杯熱焙茶巧克力的茶味強烈,巧克力的甜味相對地稍微了但也能嚐出來的。喝了口朋友點的冷鮮奶焙茶,茶味奶香反而拿捏得宜。其他人點了
勿忘.墨魚墨汁意大利麵
鮮茄拿破崙海鮮意大利麵

焙茶朱古力

飲料方面,個人鍾愛於焙茶的香醇和熱巧克力的濃厚。這杯熱焙茶巧克力的茶味強烈,巧克力的甜味相對地稍微了但也能嚐出來的。喝了口朋友點的冷鮮奶焙茶,茶味奶香反而拿捏得宜。其他人點了兩個泡沫綠茶和爆炸玫瑰奶,芒果味的較荔枝味的清新突出,而後者被茶的苦澀味蓋過。基於自己一向不太喜歡玫瑰的味道,所以不便多作評論了。

是次用餐沒有收加一服務費,同意這裡是一間高性價的咖啡館,可以再來嘗試其他菜式。說到需改善的地方,一是室內環境稍為侷促,若客人坐在距離空調風扇較遠的位置,可能會感到有點熱。此外,結賬時同行朋友只有一張五百元的紙幣,我們亦沒有足夠的零錢找續。當時店員是有空的,餐廳不足半滿席,仍不接受分開付款。我們只能向店員將一百元紙幣先兌換零錢再結賬。
順帶一提,近傍晚時已看見數張桌被留座,相信晚上和週末假日相信較繁忙,用餐時間便限於兩小時。打算試食的朋友建議先預約,而想促膝長談的最好在非繁忙時段光顧。
2018-08-08