餐厅: 咖啡園
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
1K
2009-12-25 35 浏览
做冬食buffet, 真係幾爽!6點去到, 剛開始, 出面grill 仲setup 緊;個人有d ritualistic 咁係要食個mini burger 先既, 但唯有遲d才食啦!我唔太食蠔, (比起阿妹食兩打咁食) 所以呢方面係 "蝕" 架食返多d 龍蝦o羅, 呢度d 都夠大隻, 係強項o黎!壽司不多選擇, 都係其本三文及瘦吞那等;肉類則係強項, 乜肉都有, 牛火雞火腿羊三文卷....味都很好, 牛要讚. 5成剛好!中菜也ok, 係條魚勁熟... 仲有d 炸田雞, 真係食咁多年buffet 未見過; 係kfc 咁味的, 味係ok, 但完完全全defeat 晒田雞低脂的purpose!!!!tempura 過油, 唔脆. 甜品都不錯了, 但卻冇士多啤梨點朱古力fountain, 點會咁架?服務一讚, 友善又快手.食埋個mini 漢堡包, 及必食的燒大頭蝦, mission 完成~
做冬食buffet, 真係幾爽!
6點去到, 剛開始, 出面grill 仲setup 緊;

食返多d 龍蝦o羅, 呢度d 都夠大隻, 係強項o黎!
壽司不多選擇, 都係其本三文及瘦吞那等;
肉類則係強項, 乜肉都有, 牛火雞火腿羊三文卷....
味都很好, 牛要讚. 5成剛好!

中菜也ok, 係條魚勁熟...
晒田雞低脂的purpose!!!!

tempura 過油, 唔脆.

服務一讚, 友善又快手.
made in japan!
肯得基家鄉... 田雞!
細細的cancale
怕太生的話, 記住叫佢熟d!
大頭蝦好正, 其他的都ok!
海鮮只得龍蝦主打.
乜roast都有, 三文ok~
made in japan!
肯得基家鄉... 田雞!
細細的cancale
怕太生的話, 記住叫佢熟d!
大頭蝦好正, 其他的都ok!
海鮮只得龍蝦主打.
乜roast都有, 三文ok~
今日係同男友其中一個重大紀念日, 朋友highly recommend 呢間, 話戶外仲幾浪漫, 有泳池, 好! 就呢間~男友book 枱時話只有戶外位, 今日凍凍地本來有少少concern, 但記起"幾浪漫" 呢三個字, 就爽快book 位, 戶外位都唔區~~點知.........lai 野啦...我攞完野食返位等男友, 有2女1男匆匆去左我既隔離枱;見侍應先生叫得出其中一位女士個名, 可見佢地相當熟絡,甫坐下, 3人立即煲煙.......原來佢地係ball room 個面有function, 黎呢度食煙;d 風由個邊吹過黎, 我同一時間食3支2手煙........勁無奈,3位走後, 以為有好日子過, 非也, 一對情侶又黎, 個男的正係我旁邊, 女的食野, 男的食煙, 真係食煙都食飽............由於本人氣管唔好,唯有入去內堂行來行去, 等佢食完先返埋位........請大家注意, 忌煙者千祈咪坐戶外, 無位選第二間, or 第二日去好過.........食物方面, comment 如下:生蠔: 係本人既最愛, 但呢度既生蠔新鮮開但唔甜; 非常無意思,與男友都係食左一ro
話戶外仲幾浪漫, 有泳池,
好! 就呢間~
點知.........lai 野啦...
我攞完野食返位等男友, 有2女1男匆匆去左我既隔離枱;
侍應先生叫得出其中一位女士個名, 可見佢地相當熟絡,
3位走後, 以為有好日子過,
非也, 一對情侶又黎, 個男的正係我旁邊,
女的食野, 男的食煙,
真係食煙都食飽............由於本人氣管唔好,
唯有入去內堂行來行去, 等佢食完先返埋位........
食物方面, comment 如下:
生蠔:

係本人既最愛, 但呢度既生蠔新鮮開但唔甜; 非常無意思,
與男友都係食左一round, 由於本人唔想浪費食物; 有少少捱的感覺, 慘
龍蝦

爽甜, 果然係呢度必食推介, 仲源源不絕供應
刺身壽司

都好新鮮, 尤其三文魚 & 鯖魚, 好鮮甜; 都係源源不絕供應
沙律吧

佢真係無咩refill 喎; 我本身好like 沙律, 以為佢會refill, 但到最後都係無
熱食
只食左有西冷牛、燒羊腿、咖喱羊等;
羊真係無so味, 怕so 的人有福了, 但本人鐘意陣so 味, 所以唔係我杯茶;
牛都係不過不失, 唔算精彩, 唔食都無損失;
咖喱羊: 都幾辣架, 唔食得辣要注意!!
甜品;

試左2款 cheese cake; bread pudding; 提拉米蘇; 梳乎利, 朱古力噴泉
每樣食少少; 最好食係bread pudding;
cheese cake 真係唔係好掂呀; 提拉米蘇d酒浸到成團野.....係太濕;
梳乎利係無糖既; 俾糖尿病人有d選擇, 雖然本人覺得唔好食;
但都見得到佢對客人既照顧;
朱古力噴泉 - 無咩特別;
鐘意食甜品既朋友一定會失望
後記: 戶外有bbq 食物; 我地要左2片羊扒, 後來見到個
之前見負責侍應唔係度, 我地轉頭再去;
點知個侍應態度都幾差下; 行緊埋去個 bbq bar 時, 有個客問佢取雞翼, 佢大聲夾惡話" 雞翼無咁快架喎!!!" 好有MK 串燒鋪個D FEEL;
我地要左2片羊扒, 但由於本人唔食想食包; 問佢可唔可以夾個迷你漢堡; 侍應粗聲粗氣答"唔得喎, 一定要連包架喎!!!" 咁但係佢俾左片迷你漢堡我之後; 又無幫我整個包同d 洋蔥個d, 而且; 個張枱係無夾用!!! 正想問佢攞個夾用之時, 佢忙於向另一個侍應訴苦"頭先有個女仔咁咁咁咁......"
仲有一點; 係熟既食物枱上; 有一盤生既雞翼係旁邊; 好亂下; 生熟食物要分開; 大排檔都知啦; 對呢間五星級酒店有D失望.........

當然; 呢個人同另一個客人可能有D 誤會; 但我都係客喎; 今時今日咁既態度...
總結; 紀念日呢D重要日子, 大家要慎重考慮係邊度食; 最好搵間食過既會比較有保險D

2009-11-13
纪念日
  • 龍蝦; 刺身同壽司
2009-10-06 70 浏览
國慶和中秋,一連數晚都是吃中菜,追月夜,不想再吃中餐了,訂位吃自助餐,但回覆祇得戶外露天區,因食興所至,及曾在戶外用膳的次數不多,便毅然答應。自助餐晚上六時便開始,如訂座時所說,被安排在露天區,可看到泳池和鄰近大廈景色,秋天天氣不太熱,本也不錯,但這也是吸煙區,實美中不足。座落在金鐘,難免要與隔鄰兩酒店作出比較,這餐廳的自助餐桌在金鐘三間酒店中可算是最細,但勝在食物質素很好和製作認真,品種方面,一般我想吃的都有,而最得我心的是我的信用咭有八折。我覺得吃自助餐是一個精算遊戲,個人胃納有限,不能眼大肚窄,以免顧此失彼,因種類太多,就算每款吃一件也不得了,必須小心選擇。首先要吃的是冷盤,有廚師即席用電鑽開的法國生蠔,是Canantel N0:4 France 品種,體積很細小,指示牌建議每人每次最多取六隻,我取了兩隻試試,因生蠔生長的地方,很多時海水受污染,以致多次聽到食物中毒事件都是與生蠔有關,不想節日掃興,便不敢多吃。味道鮮美帶略鹹的海水,肉質爽脆。冷盤還有波士頓龍蝦,大蝦,長腳蟹,日本刺身,如三文魚,吞拿魚,鯖魚等,其他冷盤還有各種菜蔬沙律,牛蹍。嗜龍蝦的我當然不會錯過這機會,肉質結實

我覺得吃自助餐是一個精算遊戲,個人胃納有限,不能眼大肚窄,以免顧此失彼,因種類太多,就算每款吃一件也不得了,必須小心選擇。首先要吃的是冷盤,有廚師即席用電鑽開的法國生蠔,是Canantel N0:4 France 品種,體積很細小,指示牌建議每人每次最多取六隻,我取了兩隻試試,因生蠔生長的地方,很多時海水受污染,以致多次聽到食物中毒事件都是與生蠔有關,不想節日掃興,便不敢多吃。味道鮮美帶略鹹的海水,肉質爽脆。冷盤還有波士頓龍蝦,大蝦,長腳蟹,日本刺身,如三文魚,吞拿魚,鯖魚等,其他冷盤還有各種菜蔬沙律,牛蹍。嗜龍蝦的我當然不會錯過這機會,肉質結實,吃得出是新鮮烚的,不用點甚麼汁醬已很好味,大蝦亦不遑多讓,單是蝦頭已比我的大姆指還要粗大,肉質亦爽,能滿足了愛好海鮮的人仕,日本刺身樣子不錯,但有龍蝦、大蝦做前鋒,刺身淪為二等公民,我怕膩,迫於放棄。煙三文魚和雜菜沙律亦祇能用眼睛去品嚐。

值得一讚的是這晚的熱湯,花旗參煲豬肉,湯面沒有肥油,花旗參味極濃,湯味清甜,應是落足料去煲,是誠意之作。熱盤區也是多釆多姿,有燒味拼盤,清蒸東星斑,咕嚕雞,泰式炸魚,草菰菜遠,福建炒飯,乾燒伊麵,蘿蔔炆牛腩,印度咖喱等。我試了一件炸子雞,皮脆肉嫩,東星斑肉質也不錯,但總覺得不及在酒席中吃到的鮮美,可能擺放了一段時間變涼的原故,咕嚕雞和泰式炸魚則一般。伊麵和福建炒飯則很好,炒飯是另上的,不怕浸腍。不愛吃冷的龍蝦,也有一鍋薑蔥炒龍蝦仔,體積比冷的要小,肉質亦不及冷的爽。燒肉區的吸引程度絕對不下於冷盤區,有巨大無比的連骨燒牛肉,羊肩,酥皮焗三文魚和芝士菠菜批,我要了一片燒牛肉和焗三文魚,燒牛肉是美國的 prime rib,我用餐刀輕輕一切,已輕易切開,肉質很幼嫩,而三文魚是用酥皮,中間還有些菜蓉,但試一點便算。

在熱葷區的另一邊,還有日式天婦羅炸蝦,脆漿薄薄的,剛炸好即吃,那會不好吃?而燒豬柳,鴨胸,意式炸蝦,大通粉等,味道都調製得宜,大通粉煙韌,意式炸蝦太乾,較為失色。在露天區還有一燒烤爐,有師傅替你即時燒烤大蝦,羊排,雞翼,牛仔腸等,還有很別緻的 Annie Leong's 迷你漢堡包,我祇要了羊排和迷你漢堡包,羊排嫩得像棉花,不太羶,漢堡包小巧玲瓏,已討人歡喜,至於與 Annie Leong 有甚麼關係則不得而知,我祇知她曾在星島日報教人烹飪,漢堡包味道絕不差,份量剛好,不枉我花了十五分鐘排隊等候。

甜品方面,因今晚是追月夜,自助餐也有月餅供應,但問津者寡,還是主攻色彩繽紛的西式甜品,我最愛的是綠茶紅豆 mousse,用一個很迷你有手柄的瓷碟載著,雖是份量很少,但綠茶味的清香和 mousse 的幼滑,加上些少紅豆蓉,不禁要說聲:「真的愛您!」即焗的 souffle 也是甜度適中,而 tiramisu 則很重咖啡酒味,芝士味較弱,其餘芝士餅,果撻,涼粉等也是不錯,雪糕則有朱古力,雲呢拿和芒果雪葩,還有豆腐花,朱古力噴泉,水果,吃不消了。

餐後,喝一個熱檸檬茶,欣賞天上明月和詠彩耀香江的激光,確是很寫意,忽然間,目光被鄰座女仕的失措舉動吸引過去,原來有一泳池上來的赤著上身男仕行錯方向,在我們的餐桌間光著身子團團轉找出路,狀甚尷尬,算是一段有趣的小插曲。

池邊雅座
波士頓龍蝦任食
熱葷很出色
燒牛肉和三文魚酥皮
燒烤甚受歡迎
波士頓龍蝦和法國生蠔
聯合國大餐:中,西,意,日。
Annie Leong's 迷你漢堡包
池邊雅座
波士頓龍蝦任食
熱葷很出色
燒牛肉和三文魚酥皮
燒烤甚受歡迎
波士頓龍蝦和法國生蠔
聯合國大餐:中,西,意,日。
Annie Leong's 迷你漢堡包
2009-09-18 27 浏览
一路都知金鍾3寶(conrad, island shangri-la, marriot) o既buffet都唔差, 但個人主義關係我食o黎食去都係Marriot (因為已經夠好味, 唔想轉). 偶然一次公司請客, 就揀o左Conrad食lunch buffet, 好夥! 唔洗錢有得食, o岩晒我心意啦!lunch buffet食物總類唔算好多, 但貴精不貴多, 有凍龍蝦(任食, 冇人會爭食), 即開生蠔好新鮮, 呢次o既蠔比較細, 但都好新鮮, 不過我都係鍾意食肥大肉厚果隻type, parma ham, 燒牛肉, 燒羊架, 魚生, 壽司, 燒味, 蒸魚(斑).....全部都有水準, 好味!!埋單3xx一個人...以lunch buffet o黎講有dd貴, 但唔洗自己比就話之佢啦!下次去金鐘食buffet唔洗食死一間喇, Conrad都係好好o既choice!

2009-08-29 18 浏览
金融海嘯年度,工作量竟然大增,特別是今年的三四月,每晚加班兩小時,星期六日也要回公司努力,真的非常誇張,幸全年整體表現仍達標準,依照傳統得到 “allowance” ,全公司上下有一餐免費飯食。同事們把目標定於酒店自助餐,對 “all you can eat” 一向都不大熱衷,總給我「張張刀、無把利」的感覺,但這方案無疑是最方便的,勝在一收工行兩步就到,吃到即走無投訴。原定於萬豪酒店吃的,但店方收了訂金後臨時通知加價,「勾筆」之下唯有改到附近港麗酒店的咖啡園用餐。咖啡園位於酒店的大堂低座,地方不大,自助餐區更佔了一角,雖然設有戶外座位,但當日因天雨關係也關閉了,環境以酒店來說只是平平,也不覺得舒適。大部份人吃自助餐,目標都是在生蠔、龍蝦這些海鮮上,咖啡園在這方面的供應頗為齊全,龍蝦任吃,肉質新鮮不削口,但不鮮甜;海蝦也有好幾款中西製法可選擇,當中以惹味的蒜蔥大蝦最為吸引;生蠔更是以電鑽即開即吃,確保新鮮衛生,吃幾件應該足以回本,唯味道方面相對普通,欠了一點鮮味。老實說,本身對海鮮興趣不大,淺嚐即止,轉移目標到魚生壽司及熱葷區域。如跟萬豪咖啡室、港香 Café TOO比較,咖啡園的魚生區

如跟萬豪咖啡室、港香 Café TOO比較,咖啡園的魚生區頗為簡單,沒有壽司師傳即席為人客「片」刺身,確少了一份互動。刺身選擇不多,只是慣常的三文魚、吞拿魚、北寄貝、八爪魚等,壽司賣相更不見突出,只略比「明將」好一點,看來這方面並不是強項。相對來說,「燒肉」明顯是這裡最重視的一環,除有即切牛助骨外,還有羊肩及酥皮三文魚,絕對滿足食肉獸需要。當中小羊肩肉質較嫩,唯毫無騷味,實在是有點可惜;酥皮三文魚則是心思之作,內餡除有三文魚碎外,也有一些菠菜蓉,抵消了酥皮的油膩感,值得一試。如果不愛吃肉的,餐廳也設有沙律吧,食材新鮮,選擇亦齊全,應該不會失望。

由於這次是「免費」晚餐,實在沒有必要狂吃以求回本,故試了一點茄汁長通粉後便開始放慢步伐。咖啡園的甜品選擇極少,cake 類也只有最基本的 Tiramisu 及 Lemon tart 等供應,甜魔們定必失望。即製的甜品,包括梳乎里及 pancake,我試了後者,看著師傳雞手鴨腳的頓感不妥,結果其製成物形狀猶如雲吞般,極其樣衰亦核突,嘔心得令人失去胃口,味道跟 Café TOO 比更是差十萬八千里。雪榚是 Movenpick 品牌的,同事說甜了一點,因沒有我獨愛的朱古力口味,故沒有興趣試的。

由六點吃到七點半,極速完成自助餐,跟公司高層講聲再見就即撇,半點交流也沒有,整晚「自己食自己」,享受嗎?勉強可以啦...
賣相不俗的牛助骨
酥皮焗三文魚
無騷小羊肩
惹味蒜蔥大蝦
酥皮焗三文魚
你食埋我個份喇...
2009-08-13 22 浏览
上個月妹妹生日,因為用白金卡七折,專登嚟慶祝,有即叫即開生蠔,但好細隻, 普通但凍龍蝦好多羔&蟹腳都勁好味, 好鮮甜!室外有燒烤嘢,啲 burger裡面塊扒都幾好味, 熱盤推介: 即切牛扒&脆皮三文魚都正,蝦天婦羅好脆好鮮甜而甜品嘅梳乎厘和班戟都幾好味,但啲蛋糕同糖水就普通啦,七折咗每人都係$335就合理,如果正價就可能唔會嚟喇~
上個月妹妹生日,因為用白金卡七折,專登嚟慶祝,
有即叫即開生蠔,但好細隻, 普通
但凍龍蝦好多羔&蟹腳都勁好味, 好鮮甜!
室外有燒烤嘢,啲 burger裡面塊扒都幾好味,
熱盤推介: 即切牛扒&脆皮三文魚都正,蝦天婦羅好脆好鮮甜
甜品嘅梳乎厘和班戟都幾好味,但啲蛋糕同糖水就普通啦,
七折咗每人都係$335就合理,如果正價就可能唔會嚟喇~
2009-07-15
  • 凍龍蝦
  • 蟹腳
2009-07-17 23 浏览
老公生日,一早已經周圍看下有咩自助餐好食見到呢度好評咁多就馬上BOOK位試了雖然係平日,但都好多人,坐既位置非常之迫給人行的路仲要左閃右避...係呢點比較唔好食物就真係唔錯選擇雖然唔太多..不過大多好食就夠冷盤龍蝦OK生蠔即開..不過非常細隻..味道一舨漢堡飽仔!!! 個賣相得意又好食!!甜品都好唔錯架!!因為有HSBC白金咭所以有7折咁既價錢...野食好食....唔錯既選擇

老公生日,一早已經周圍看下有咩自助餐好食
見到呢度好評咁多就馬上BOOK位試了
雖然係平日,但都好多人,坐既位置非常之迫
給人行的路仲要左閃右避...係呢點比較唔好
食物就真係唔錯
選擇雖然唔太多..不過大多好食就夠
冷盤龍蝦OK
生蠔即開..不過非常細隻..味道一舨
漢堡飽仔!!! 個賣相得意又好食!!
甜品都好唔錯架!!
因為有HSBC白金咭所以有7折
咁既價錢...野食好食....唔錯既選擇

冷盤龍蝦
甜品!!!
2009-07-15
冷盤龍蝦
甜品!!!
2009-07-06 1310 浏览
generally, the food is not bad. the buffet is good for someone who loves seafood. but i was quite disappointed for the oyster, they are not fresh enough even they were opened when order. it seems that oyster from yamn is better. and i found that some lobsters were not totally defrosted after refill. i hope they can improve this issue cuz the lobster is really too cold to eat.salmon sashimi are really fat and yummy. but sushi rice was too hard. hot dishes like steak, tempura, hoi nan chicken are

hot dishes like steak, tempura, hoi nan chicken are quite good 2.

finally, i have tried a few desserts and they all looked nice and tasty. and there is souffle
provided 2. most desserts are much better than intercontinental hotel.

the best part is the place is not noisy and crowded as other restaurant with buffet. it is a good place to enjoy a nice and relaxed lunch.

2009-07-04
2009-06-28 20 浏览
朋友和我慶祝生日,去金鐘Conrad Hotel入面的Garden Cafe食dinner buffet地方相對比較細,選擇亦唔多這裡的特色:1. 龍蝦...仔比相像中韌,亦無咩味道2. 漢堡飽仔So cute!! 塊steak真係好正,即燒,還有點血水肉汁(但朋友的就過生了)也可惜落雨無左outdoor BBQ檔,否則見到佢燒

地方相對比較細,選擇亦唔多

這裡的特色:

1. 龍蝦...仔

比相像中韌,亦無咩味道

2. 漢堡飽仔

也可惜落雨無左outdoor BBQ檔,否則見到佢燒
漢堡飽仔
龍蝦仔
2009-05-23
漢堡飽仔
龍蝦仔
2009-06-25 16 浏览
琴晚去左食,個質素真係好好,雖然野食既款式唔係多,不過就真係好好食,不停有生蠔,重係即開既,而且味道一流呀。重有既係龍蝦,有凍又有熱,又係好好好食,我自己一個人食左好多而且個質地係好好架,好食到唔停到呀。平時唔食甜品既我,見到甜品都食左好多,但係最好食既真係CHEESE CAKE呀。
而且個質地係好好架,好食到唔停到呀。
2009-06-23
  • 生蠔,SMOKE三文魚
2009-06-18 24 浏览
之前喺Openrice見到D相,覺得這兒的自助餐不錯,立刻book位,點知要等成個week先有位,期待了十天的自助餐,終於有得食啦。我哋六點半到達,只得幾枱客,但很快就坐滿。我首先試吓龍虾、蝦、吞拿魚。龍虾多膏,肉質爽口仲有D鮮甜味,真係少有咁好味。正正正! 隻蝦就只喺爽口但完全冇味,吞拿魚是外熟內軟這種,味道又幾多喎。魚生方面有三文魚、吞拿魚、虾壽司、鰻魚壽司、加州卷等等,三文魚都幾新鮮,味道唔錯,其他就一般啦。D蠔喺即開,所以由頭到尾都不停有人排隊,我雖然不食蠔,但姊姊強力推介又話好味,所以我都食了一只,我只覺得比一般的好吃,但我都係唔欣賞。熱食方面有燒味、蒸魚、泰式炸魚、雞、菜、咖哩、炒龍虾、tempura,cut meat 有羊肩、三文魚批和牛。D乳豬好脆又唔肥,但只出了一次,炒龍虾唔夠凍龍虾咁好味,冇甜味D肉又嚡。羊肩就唔錯,Tempura有蝦、南瓜、紅蘿蔔、eggplant等,南瓜tempura最好味,又甜又脆。仲有個 grill area係outdoor,大虾爽口但冇味,lamb rack好好味、牛扒OK、我覺得個miniburger好可愛,味道都好。巳經好飽,但唔可以

。正正正!

、牛扒OK、我覺得個miniburger好可愛,味道都好

巳經好飽,但唔可以唔食甜品,嗰豆腐花有驚喜,又滑又有豆味,好耐冇食過咁好味嘅豆腐花,正!
chestnut cream cake唔甜chestnut味又濃好味
, cream brulee 都好好味
,焦糖脆燉蛋又滑又香,tiramisu也不錯。今晚真喺十分十二飽。

最後歎杯檸檬茶,慢慢消化吓先。

HSBC 白金咭有七折 (6月30日前)
尋日Lunch去咗金鐘港麗酒店(CONRAD)嘅Garden Cafe食Lunch Buffet,一個星期前打嚟Book位話得返Poolside位,今朝酒店打電話嚟Confirm依然係話室內無晒位,臨場去到好彩又話有室內位(可能係執死雞),如果唔係坐出面就熱死;Poolside位環境其實唔錯,不過大熱天時仲要喺中午時侯無冷氣都食得幾辛苦~~~以Lunch Buffet嚟講,食物種類算幾多:-冷盤:充滿蝦子同蝦膏嘅龍蝦、比較遜色嘅係長腳蟹(有啲位無剪開,要問侍應生攞較剪)生蠔:即場開嘅新鮮生蠔,味道唔錯,每人每次限取六隻刺身:三文魚、吞拿魚、北寄貝、醋漬魚、八爪魚等壽司、卷物:樣樣有啲,一般水準啦凍食及沙律吧:冷麵、凍海鮮等,無乜驚喜熱食:有西冷牛、燒羊腿、蒸魚、菜、燒味、咖喱、日式天婦羅、車仔麵、意粉,叫做樣樣都有啦湯類:今日有酸辣湯同南瓜湯,一般水準甜品:梳乎利、即製Pancake、芝士蛋糕、奶凍、布甸、朱古力噴泉,都算有幾多選擇~~~雪糕:有士多啤梨、朱古力同焦糖,口味唔錯由於係星期六,今日都幾Full,不過食物依然充足,不斷補充;侍應生好有禮貌,加水同換碟都好快~~~Lunch

以Lunch Buffet嚟講,食物種類算幾多:-

冷盤:充滿蝦子同蝦膏嘅龍蝦
、比較遜色嘅係長腳蟹(有啲位無剪開,要問侍應生攞較剪)

生蠔:即場開嘅新鮮生蠔,味道唔錯,每人每次限取六隻

刺身:三文魚、吞拿魚、北寄貝、醋漬魚、八爪魚等

壽司、卷物:樣樣有啲,一般水準啦

凍食及沙律吧:冷麵、凍海鮮等,無乜驚喜

湯類:今日有酸辣湯同南瓜湯,一般水準

雪糕:有士多啤梨、朱古力同焦糖,口味唔錯

Lunch Buffet由十二點食到下晏二點半,悠悠閒咁嘆返吓都唔錯;今次由於有七折Coupon,兩個人加埋一埋單只係$460.8,都好OK,但由於有此優惠所以無得為Asiamile加里數
,臨走時個侍應生又送多兩張七折Coupon~~~
充滿蝦子同蝦膏嘅龍蝦
刺身同壽司
沙律吧
樣樣有啲嘅熱盤(1)
樣樣有啲嘅熱盤(2)
種類都算多嘅甜品(1)
種類都算多嘅甜品(2)
開餐喇
2009-05-30
$230.4 (午餐)
充滿蝦子同蝦膏嘅龍蝦
刺身同壽司
沙律吧
樣樣有啲嘅熱盤(1)
樣樣有啲嘅熱盤(2)
種類都算多嘅甜品(1)
種類都算多嘅甜品(2)
開餐喇
  • 龍蝦、生蠔
2009-05-20 24 浏览
慶祝母親節, 更係簡阿媽鍾意食既....就係buffet喇, 仲有簡一間有龍蝦供應既...最後簡左CONARD (Garden Cafe).阿媽一見到d龍蝦就第一時間必食...膽固醇就暫時放埋一邊先...龍蝦, 蠔 (即開), 長蟹腳...同埋其他質素好高巴side dish, cheese, curry, temura 都源源不絕供應. 另外還有係泳池出面個grill area...羊,susage,Prawn,steak 仲有mini hamburger..用料非常新鮮....廚師亦都非常有經驗, 我選了羊架...要medium rare, 他隨手夾了比我...後來切開一睇, 果然係medium rare...好味是日是mother day 前兩日, $420 / head, 有中銀白金card 有80%off, 好低食!媽話一家要再去...

媽話一家要再去...

$350 (其他)
2009-05-08 16 浏览
太公的組員最近做了個大獨家;老闆為了慰勞我們,身為conrad vip的她,也就請我們到conrad來個大茶飯。猶記得大半年前她也請過我們來conrad, 當時沙律吧的生蘑菇片、凍蝦和即開生蠔都有驚為天人感,自然想食過翻尋味;甫出場便尋覓它們,卻發現生蘑菇片已不復見,真可惜!好在還有凍蝦和即開生蠔,不過... 凍蝦雖仍舊爽脆,可惜不復以往的那種鮮甜,這次幾乎可說是無味可言,真可惜。 猶幸即開生蠔水準依舊,鮮甜之餘帶淡淡的海水味,真不俗;這次還遇上細心的廚子,開了蠔殼後,仔細地用檸檬水把蠔刷了一遍,吃時完全沒有沙石或殼碎,果是是五星酒店的水準!當然也要試其他頭盤: 沙律菜夠新鮮,爽脆多汁;而沙律醬汁除了蛋黃醬和千島汁,也有油醋汁和意大利黑醋可選;我選的意大利黑醋相當不俗。而沙律吧也有pasta salad, 蕃茄片、青瓜片、拌茄子等選擇,不過終究偏向大路,驚喜欠奉;不如上次光顧時有生蘑菇和圓身車厘茄等大路之選。 煙生三文魚夠香也夠鮮,不錯 conrad 也有芝士吧,但選擇沒有portal的多,只有三款,而且沒有標名,太公對芝士之認識仍未到可以從外觀鑒定的地步,唯有耍盲雞;選了類近came
好在還有凍蝦和即開生蠔,不過...
當然也要試其他頭盤:
煙生三文魚夠香也夠鮮,不錯
conrad 也有芝士吧,但選擇沒有portal的多,只有三款,而且沒有標名,太公對芝士之認識仍未到可以從外觀鑒定的地步,唯有耍盲雞;選了類近camembert的款式來吃,很軟滑,奶味很重,配上香脆的香草餅吃不俗。順帶一題,這裏配芝士的另外選擇竟是梳打餅,而不見cracker的踪影!以一家五星酒店來說,這不太令人接受。
橄欖用了便宜貨,過咸,橄欖油香欠奉,不吃也罷
conrad 的魚生選擇不算豐富,但至少基本的都有:三文魚、吞拿魚、醋漬魚、八爪魚、北寄貝;而壽司,則以卷物較多,魚生蓋面的雖也有,但眼見飯團有點偏大,也沒有胃口多試,只試了一件不知名的魚,水準一般;壽司米是沒有用錯,但醋味偏弱;是以,那件蟹子三文魚卷,雖基本功不錯,蟹子有咬口,但終究不夠完美。反倒是魚生較出色,是日的吞拿魚是上選,非常鮮甜可口;三文魚則是中上水準;北寄貝也相當新鮮清甜;反而這裏的醋漬魚比較平平無奇。
湯一般有一中一西選擇,西式是南瓜湯,看似稠濃,同事說只屬中上選,太公也就沒有試了。

吃罷頭盤,就吃熱盤;上次光顧conrad時太公是直接由頭盤跳往甜品的,不過今次見有最愛的咖喱,當然要一試:
咖喱有兩款配料,分別是鮮蝦和雞 - 其實明明用在鮮蝦和雞裏的咖喱款式不同,咖喱雞的較像masala, 較濃較辣,而鮮蝦則較淡味 (名字說不出來了,總之與masala差天共地!);好夕也是一家五星級酒店,多寫咖喱的資料,讓客人多了解一下自己在吃啥,也很應份。
咖喱蝦的咖喱較淡之餘,蝦也鮮味欠奉,建議不吃;反倒是咖喱雞的咖喱夠濃,也夠辣,雞也煮得淋,不俗。他們的印度飯煮得夠乾身,尚算合格,如果下點香料同煮會更精彩! (香料飯在蘇格蘭唸書時常吃到,也許是英式印菜的作法罷?)
烤青班:魚味夠鮮,只嫌烤得偏乾了點;不過,與那肉質鞋口的蒸魚相比,這青班已是較出色! (青班需於烤肉桌上由廚子切給閣下,同場還有燒牛和燒羊,不過紅肉終究非太公所好,還是將quota留給其他東西好了)
蕃茄批:舖上一層蛋而烤出來的批,老實說,蕃茄味薄弱,不過蛋夠香,而用作吊味的紅椒味道也相當突出,以一件「蛋批」來說,水準不俗,可以一試。
蝦餃的功夫不錯,餃皮韌度夠,不易破爛,但也沒有過厚;可惜是蝦較爽脆而不夠鮮,應是和凍蝦和咖喱蝦用了同一批蝦,失策!
海南雞:conrad的雞不知怎的,做得都不錯,海南雞又鮮又嫩,味道很好,而且還有稠濃鼓油供應,真好!可惜胃納不夠去吃他們的雞油飯...

吃了一盤熱盤,就心思思吃甜品了;可惜,由於昨晚在union吃得太愉快,胃納量未恢復,未能一掃光;另,有部份的甜品介紹牌不見踪影,又試唯有耍盲雞:
疑似choc brownie: 不夠香也偏乾,不吃也罷
疑似綠茶布丁加紅豆:綠茶布丁味道很淡,不好吃;反倒是蓋頂的紅豆又腍又香甜,不錯。
法式燉蛋:拿上手已覺不妙,怎地表面的焦糖還未結成片,糖漿還會四處遊移呢?的確,只有表面積的約十分一是結成脆片,敲下去當然不能指望有清脆感;猶幸下面的燉蛋還富蛋香也夠滑,補回一點分數。
bread pudding - 雖然沒有很甜,但表面的麵包層烤得很香,下層的布甸也很滑,算有中上水準。
chocolate pudding - 全場最精采的甜品!朱古力味道香濃得不得了,表面烤得軟脆,中間部份的卻是濕潤得很,一軟一硬的口感,加上濃厚的朱古力,只可以一個字形容:精采!
後來飽到上心口時,見鄰座同事拿了咖啡雪糕回來,忍不住吃了兩大口 - 嗯!香滑的雲呢拿雪糕滲進絲絲的咖啡,再加了點黑朱古力碎製成,吃進咀巴裏,頗濃的牛奶味,加上咖啡和黑朱古力碎帶來的點點苦澀,而且朱古力碎能豐富口感,相當有驚喜;只有過甜了點,吃第二大口後已覺得有點過漏,還是打消再另取一客的念頭。
水果只有西瓜,蜜瓜和哈蜜瓜可選 (當然,再計埋朱古力噴泉那邊的士多啤梨和提子,都叫做有五樣既...) 西瓜和哈蜜瓜無味,只有蜜瓜夠香甜,可能是因為前兩者未當造。

整體而言,conrad buffet 的豐富度一般,食物水準平均也僅屬一般,不能算五星水準;最重要的,比大半年前光顧,整體水準差了一截....難不成是,一場金融海嘯把這五星吹跌了一粒半粒嗎?尚可叫作五星的,只餘服務和環境了....
這裏的lunch buffet, 平日是$278, 七折後是四星價,連加一才$223,以如此環境和服務計,尚算抵食。不過,要是假日lunch buffet 索價$378, 如此質素......嗯,我會揀第二間!
重點:新鮮即開生蠔
重點:新鮮即開生蠔
重點:吞拿魚刺身
  • 即開生蠔
2009-04-29 17 浏览
見有幾百蚊coupons,中午開完例會就去試吓。到達餐廳,雖然感覺冷清,但發覺多數人都係食佢嘅自助午餐,今次我地對自助餐唔特別感興趣,試吓佢地a la carte先。1. Assorted Bread - 酒店嘅麵包,絶對有酒店級水準。2. 凱撤沙律配扒大蝦 - 啲蝦已經少,仲要係過份grilled,又老又乾。啲羅馬生菜只係落莖嘅部份,葉就冇落,好似好勁咁,但係需要知道菜葉都有佢好食嘅地方,因為莖比較偏重於水份多,而且佢嘅dressing落得唔夠多而且稀,芝士直頭失去蹤影添,導致食落味道好淡。3. 扒超級三文治 Megamelt - 有燒牛肉、煙火雞肉、火腿、芝士、蕃茄,類似茶餐聽嘅飛碟。薯條用上幼身裝,沒有了外國食開粗薯條嘅口感,而本人又覺得質素不及麥當當嘅好食。材料相當豐富,但價錢貴貴,份量太少了,肚仔點頂呀,好心佢收得$180一客嘅菜式,點解份量可以少得如此可憐呢,好在係用coupon去幫襯佢,唔係就唔抵了。4. Coffee - 泡沫打得好高,完全唔會下塌。Comments: 有得選擇嘅話,我情願幫襯隔嚟,唔怪得知隔嚟冇優惠提供啦。

4. Coffee - 泡沫打得好高,完全唔會下塌。

Assorted Bread
凱撤沙律配扒大蝦