2024-06-17 2848 浏览
第一次嚟就係食咗佢$83嘅豚骨原味湯底拉麵,最基本就算唔好食都應該唔會難食掛 。麵條係我鍾意既幼麵,有筍,味道唔錯,兩塊叉燒有輕輕燒過同半隻流心蛋,兩樣都ok. 論湯底味道,佢只可以說一般般,冇乜味 。所有嘢加埋,就變得好一般 。我寧願搭過十令分鐘既車去返啲我覺得好既拉麵舖食 。始終我對拉麵都有一定嘅要求。驚喜嘅係佢有係限量醃左少少辣既芽菜提供。下午茶時段2:00至5:59 佢哋有八五折優惠 。如果依個優惠做全日的話,我就覺得差唔多 。另外,加多$10可以配餃子或者章魚燒再加多一罐罐裝飲品。我加咗$10配餃子,有兩隻。睇返舊時啲食評,似乎我要加12蚊轉濃湯湯底 。或者比$138貝汁雞豚清湯拉麵⋯好老實說,當一啲好出名嘅拉麵舖都係賣八十零蚊碗既時候 。而佢八十幾至一百三十幾不等 。人流多少唔多唔少都跟味道或定價成正比 。小店嚟講,確實要支持 。希望餐廳可以好好咁諗下點樣係深水埗進步同埋生存 。星期一中午12:45,餐廳裏面只有一個食客,中間嚟多一個 。由我開始食到走,總共只有三個人 。我想我食了大概15至20分鐘,臨走嘅時候,有多3個人入嚟 。深水埗確實係一個平民嘅區,尤其老人家特別多(
深水埗確實係一個平民嘅區,尤其老人家特別多(雖然全港都係🤣),最平$83一碗麵老一輩既未必會肯捨得食 。而且舖頭兩旁有兩餸飯三餸飯,粥舖,魚蛋粉等等更經濟嘅選擇 。
2024-05-31 2794 浏览
好難得保持到拉麵質素(食過大埔店),同朋友各嗌咗一碗豚骨同限定貝汁雞豚清湯,豚骨湯基本嘢,重骨味同醬油香,食完唔頸渴,唔使飲水,食得出係真材實料👍限定貝汁,湯清得來非常好飲,好似燉湯,有雞味,不過都係蜆味比較出D,六隻大沙白蜆,應該係新鮮即煮,鮮甜冇雪味,麵質OK,豚骨湯都掛湯,限定嗰碗因為清湯所以唔掛湯都合理. 限定貝汁清湯小貴$138,如果真材實料都合理。下次下午茶有85折先再食,聽侍應講每期限定都唔同,keep住新鮮度都好嘅。睇餐牌先知有刺身嗌咗一份吞拿魚赤身,價錢都平,最緊要係新鮮。有飯類,偏多元化,適合家庭一家大細,不過我諗有啲人未必接受到,如果拉麵保持到水準之餘又有D高質素嘅和食提供,我都支持。位置比較偏,深水埗差館對面再轉彎,推薦大家試下
2024-05-25 2005 浏览
近來香港人北上消費,香港夜晚一到八時半街道已變得很靜,不過在深水埗荔枝角道,情況相反,由於只得一家拉麵舖,一到夜市便排長龍,不過由今個星期開始,有多一間新拉麵店,名字叫和拉麵,總店在大埔,開店是好消息,總好過無聲無色消失了。平日晚市去看看,新開張沒有太多顧客,居然可以入去立即坐下,看看餐牌,除了基本豚骨湯拉麵外,亦有期間限定拉麵,總店沒有刺身丼飯炒飯供應,新店這裡卻有得選擇。今晚限定拉麵是龍蝦湯拉麵,好多客人選這個限定拉麵,而我選了最基本的豚骨原味拉麵,再加上煎餃子,拉麵的豚骨湯頭稍濃及易入口,有豚骨香,味道則一般,麵條不俗,掛湯度OK,食完後不口渴不需要飲水,煎餃子有4隻,雖然味道普通,但煎得外表金黃香脆。

豚骨原味拉麵
溏心蛋