餐厅: 和平飯店 (大本型)
资讯:

2018-12-30 771 浏览
和平飯店可以話係我同fd子飯聚嘅飯堂,貪佢方便就腳,價錢唔會太貴,味道亦唔錯。我地一行四個人,於是我地今次點左四人餐。依個餐份量十足,可以揀三種前菜、一款海鮮、兩份熱菜,另外仲有每人一碗湯、野飲,同埋一份甜點。前菜方面,我地揀左醉雞、鎮江肴肉,同埋雞絲粉皮。醉雞酒味濃烈,雞肉嫩滑,放起面頭嗰啲食落非常香。但係下面浸喺酒入面嗰啲雞就酒味略嫌太濃,有啲苦澀,沖一沖水再食會好啲。鎮江肴肉不過不失,食落個口感好似硬身嘅啫喱咁,味道偏淡。至於雞絲粉皮,其只要花生醬夠香就會好食㗎啦,所以都唔錯㗎。海鮮我地要炒蝦球,蝦球新鮮彈口,抵讚嘅係有挑腸!至於湯呢,餐係指定跟蟲草花煲豬𦟌,每人一盅,非常足料!熱食方面,我地點左糖醋魚塊同埋花膠紅燒肉。除左花膠有啲腥之外,其他都唔錯。尤其係紅燒肉唔羶,值得加分。後黎我地另外點左個松子黃花魚。其實係因為我地習慣去邊度食上海菜都會點依味餸。我地落完個四人餐先醒起,如果唔係我地可能唔會揀糖醋魚塊🙈黃花魚炸得脆,但係切落去有啲硬。糖醋汁甜酸適中,唔會蓋過黃花魚嘅味道。不過,雖然黃花魚唔腥,但係就無乜黃花魚嘅香味,只可以話係不過不失。甜品方面,餐係跟香蕉豆沙高力。高力新鮮

前菜方面,我地揀左醉雞、鎮江肴肉,同埋雞絲粉皮。

醉雞

鎮江肴肉不過不失,食落個口感好似硬身嘅啫喱咁,味道偏淡。

雞絲粉皮

至於雞絲粉皮,其只要花生醬夠香就會好食㗎啦,所以都唔錯㗎。

炒蝦球

海鮮我地要炒蝦球,蝦球新鮮彈口,抵讚嘅係有挑腸!

至於湯呢,餐係指定跟蟲草花煲豬𦟌,每人一盅,非常足料!

松子黃花魚

甜品方面,餐係跟香蕉豆沙高力。高力新鮮炸起熱辣辣,香蕉豆沙餡唔會太甜,不過都有啲膩,飲番杯茶就啱啱好。
2018-12-29
醉雞
炒蝦球
松子黃花魚
2018-11-30 938 浏览
放假與父母吃午餐,來到油塘大本型商場,三樓的和平飯店裝修後重新開張便一試。得久以前在此吃過晚飯,沒有留下什麼印象,這次也沒有什麼期望。帶位很友善地引領我們到卡位坐下,詳細講解新開張優惠及菜式,示意侍應從旁協助我們點餐;整個流程非常流暢,態度亦很友善。而且侍應臉上有香港侍應缺乏的笑容由於剛裝修完,整個環節充滿古典中國風,座位多,但保留足夠空間感,有香港餐廳少有的清幽。餐枱、座位、餐具都非常乾淨,十分舒適。食物方面,午市時間,選擇多:點心、小食、小菜和炒飯等都一應俱全。父母好點心,點了小籠包、上海春卷、紅油抄手、葱油餅、生煎包、蘿蔔酥、五香牛展、蒜泥白肉伴青瓜及杭州炒飯。小籠包皮薄多汁,加上新鮮上爐,即使頂部也沒有硬皮。贊!紅油抄手不辣、亦不油,老人家亦非常適合。生煎包底部外皮酥脆、兩邊鬆軟,內裏多汁。贊!贊!上海春卷、蘿蔔酥外皮炸得鬆脆,內涵也不乾,贊!贊!五香牛肉爽口,但味道過清,重口味者不推薦。蒜泥白肉較其他的肉比一航厚,蒜蓉亦不如一般多;但加上手拍青瓜,更清淡、爽口;非常推薦愛濃味但要平衡健康人士。炒飯是爸爸最愛,飯炒得乾身,不咸、易入口。贊!埋單時,侍應詢問是否有長者咭可免茶錢,

上海春卷、蘿蔔酥外皮炸得鬆脆,內涵也不乾,贊!贊!

埋單時,侍應詢問是否有長者咭可免茶錢,貼心。整個用餐,無論食物、環境、多服務都超出預期,非常滿意。適合family day,特別是喜歡飲茶又已厭倦傳統酒家人士。

2018-11-30
  • 紅油抄手
  • 小籠包
15/10/2018 夜晚同老婆入左去食飯。就叫左個「川式水煮魚片」,上到來係「水煮雪藏魚柳」,餐牌寫明仰水煮魚片賣$120出到來係切開左嘅魚柳,好識節省成為,混水摸魚!沒有下次!
15/10/2018 夜晚同老婆入左去食飯。
沒有下次!

川式水煮魚片
2018-09-24 1691 浏览
和平飯店叫做係油塘商場較為好食既連鎖店,既適合家人聚餐,又可以一二人食個上海茶餐。依度坐得舒服,有好多張都係梳化位,當然BOOK就有得坐,唔BOOK就未必有得坐。 上海醉雞(3/5)酒味濃郁,但切工唔算太好,食落口冇咩口感,好似一絲絲變左手撕雞。 燻蛋(1/5)未至於好難食,但用烚蛋去形容就更貼切。冇煙燻味,冇涵水味,蛋黃亦唔夠流心。 不等你小籠包(3/5)正常、經典小籠包。題外話依度有幾款創新口味既小籠包。 雪菜肉絲炒年糕(3.5/5)相比之下,實在係食到一樣較為正宗、味道得宜既年糕。略嫌帶涼,唔夠熱。 椒鹽小黃魚(4/5)兩條起,但真係好食推介既。因為皮夠脆、魚肉有汁同嫰滑。 水煮魚(3.5/5)第一次食水煮魚,感覺新鮮。雖然帶辣,但係有芹菜豆芽等配料帶出甜味。薯粉又粗又有咬口,好吃既。 雖然食物冇太大驚喜,但叫做有一貫水準。另外服務態度友善,環境幽靜,可以靜靜地傾個偈,又唔洗趕頭趕命食完走。依度既茶葉種類多樣,可以飲多幾杯嘆下先。 我最開心係今個星期五有叮叮陪我同屋企人食飯,能夠有你坐在我身旁,感到安穩又快樂,好希望你一直都坐係我身邊。

上海醉雞(3/5)

燻蛋(1/5)
未至於好難食,但用烚蛋去形容就更貼切。
冇煙燻味,冇涵水味,蛋黃亦唔夠流心。

不等你小籠包(3/5)
正常、經典小籠包。
題外話依度有幾款創新口味既小籠包。

雪菜肉絲炒年糕(3.5/5)
相比之下,實在係食到一樣較為正宗、味道得宜既年糕。
略嫌帶涼,唔夠熱。

椒鹽小黃魚(4/5)
椒鹽小黃魚
兩條起,但真係好食推介既。
因為皮夠脆、魚肉有汁同嫰滑。

水煮魚(3.5/5)
第一次食水煮魚,感覺新鮮。
雖然帶辣,但係有芹菜豆芽等配料帶出甜味。
薯粉又粗又有咬口,好吃既。

2018-09-14
椒鹽小黃魚
2018-09-06 939 浏览
又到lunch時間,今次試下和平飯店先。一開始,我以為和平飯店淨係可以好似飲茶咁share黎食,點知原來有 set lunch,唯免麻煩同自己可以揀自己想食既野,我地都選擇左叫 set lunch。一個set lunch有三樣野要揀,前菜,點心,主食。講下個前菜先,我揀左涼拌茄子,其實我覺得幾好味,可惜佢得一舊仔。凍凍地,有少少甜同鹹味,但又唔會過甜或者過鹹,食落口有好爽嘅感覺。食落去唔知點解有陣蛋黃味,但係剩係得頭一啖食落去有依陣味,同埋都影響唔到整體質素。所以呢個茄子我會俾四星。之後仲要講下點心,我揀咗上海雲吞。有兩粒,依個點心超級清,個雲呑皮個尾好長,唔知呢樣係咪上海雲呑既特色呢?最係講講個主食,最失望既一樣。我叫左北京炒拉面。一上枱個下衝擊係最大架,一上枱,依個炒麵係主食?首先,個份量望落去好似唔多夠咁(最後都夠飽),個賣相一啲都唔討好,食埋落去,感覺上隻味好似乾燒伊麵溝豉油王炒麵咁,好似去粥鋪叫個啲普通炒麵。真係好失望。每個座位都幾大,坐得幾舒服,都係一個飲茶相聚既好地方。總結:除左個北京炒拉面之外,其他野都ok架,下次我唔會再揀炒拉面做主食架啦。
又到lunch時間,今次試下和平飯店先。

涼拌茄子

上海雲呑

北京炒拉面

每個座位都幾大,坐得幾舒服,都係一個飲茶相聚既好地方。

涼拌茄子
2018-06-06 1367 浏览
和家人食晚飯,因為下大雨所以揸車去油塘呢個商場搵食,喺大本營搵下有乜嘢食嘅時候,發現呢間餐廳,眼見呢度坐位都舒適寬闊,應該會幾好,便入去試試入到去個接待比左個卡位我地坐之後我地叫左個酸辣湯,好酸,飲左一啖飲唔落小籠包是可以的......紅燒豆付沒有炸過,以為會滑D,但豆府不新鮮,用返酸辣湯個汁,無咩誠意仲叫左個鹽水鴨無咩味...唉唉唉小黃魚我地試晒兩種,炸係好食D,水煮無噤好食.......另外仲叫左銀絲卷,排骨面都是OK的
入到去個接待比左個卡位我地坐
之後我地叫左個酸辣湯,好酸,飲左一啖飲唔落
小籠包是可以的......
仲叫左個鹽水鴨無咩味...唉唉唉
小黃魚我地試晒兩種,炸係好食D,水煮無噤好食.......
另外仲叫左銀絲卷,排骨面都是OK的
2018-06-05
  • 炸小黃魚
2018-05-16 1169 浏览
醉豬手很爽口, 如果淋一點就好了鎮江餚肉醉雞入味, 肉嫩菜肉水餃雞爪螺頭湯水煮魚魚很入味, 不過魚不是新鮮魚百合蝦仁想食清清淡淡的,也不錯賽旁蟹味很淡豆沙高力球包 及餡料比例適中
2018-04-24 1536 浏览
如今,每逢假日,一家大小齊齊上酒樓去歎一盅兩件,這種古老又傳統的習俗,早已成為了港人生活中不可缺少的一部分。香港人很有吃福,隨著時代的變遷,港式餐飲的內容不斷的被改變和創新,僅是在食物口味的體現上,已經呈現百花齊放的局面,融入了不少提供各地派別菜肴和點心的餐廳。本文所寫的這一間餐廳,位於[大本型],以供應上海本幫風味菜肴和點心為主的[和平飯店]。說起[和平飯店]這個名字,它在上海是一間有著半個多世紀歷史的五星級大酒店,地處外灘的那幢建築大樓有著"上海的地標"之稱,俱復古的魅力,歷史悠久,聞名於世。關於這兩地的兩間[和平飯店],它們之間有無絲毫的關聯?我無從所知,案頭沒有這方面的資料,不會妄言。今次只是由這一間[和平飯店]聯想到那一間,僅此而已。回過頭來再看香港的這間[和平飯店],不是酒店,只是一間面積有限的餐廳,通過餐廳的裝飾,也可以從中一睽復古的元素。由門面之紅磚牆和深色調的木框玻璃門,到店堂內的仿古紅色宮燈,燈罩上印有古錢幣的圖案,這些裝飾多多少少也讓人感受到了一絲古意。來到[和平飯店],可以品嚐上海本幫的菜肴和點心。先從名點[鮮肉小籠包]吃起,HK$ 35 / 4 件,另收加一。

小籠包的賣相白嫩可愛,皮薄餡大汁多,一咬就會爆出熱辣辣的鮮肉湯汁,所以,"小心燙傷"這句話,是我在這種場合經常提醒身邊人的😊。

大大粒的新鮮豬肉丸餡,鹹、鮮味很出,是正宗的上海本幫口味,而非京菜派系的小籠包吃起來口感帶出薑味,無錫派系的小籠包吃起來口感帶出甜味。
鮮肉小籠包

吃過柔軟的小籠包,再吃硬朗有型的[鮮肉鍋貼]HK$ 30 / 3 件,另收加一。

月牙兒形狀的鍋貼,隻隻飽滿,同小籠包相同的是餡大汁多,不同的是鍋貼的底部煎至焦黃色,咬落香脆,連鍋貼皮都帶有肉汁的鹹香味。
鮮肉鍋貼

兩道鹹點之後,上來了經典的甜點[蒸八寶飯]HK$ 40,另收加一。

由外表望上去這個八寶飯有 黑/白糯米、蜜餞、提子乾、瓜子仁、蓮子等食材製成,淋上了由糖桂花和蛋花勾芡的芡汁,晶瑩亮感,吃起來的味道微甜中帶著桂花香氣,只是不夠"甜蜜蜜",原來這是一個"無餡"的八寶飯,沒有了甜蜜蜜的紅豆沙餡的八寶飯,怎麼說都嫌它不夠圓滿了吧!
蒸八寶飯

鹹點和甜點過後,換一下口味,來兩個小食調節一下味蕾。

[油燜小竹筍]HK$ 36,另收加一。

時下的春季正是竹筍上市的當令時節,選用竹筍最尖端的细嫩部分,用油、醬油和糖燜製,色澤油亮,味道鹹鮮香甜,而且竹筍還俱備低熱量和高纖維的優點,是那些愛好吃又驚肥的一族 Keep Fit 人士的佳肴😉。
油燜小竹筍

小素過後來一個大葷[醉豬手]HK$ 60,另收加一。

豬手本來非常肥膩,平時很少會吃它,但是這道經過酒醉後的涼食豬手,剛從雪櫃中取出,咬落爽脆冰涼,口感不再肥膩,清爽百倍,吃起來有酒香卻不醉人,鹹鮮之中帶著酒糟的甘醇,醒胃!
醉豬手

最後不得不說一下這個賣相平平無奇,卻食之回味的[素菜包],HK$ 28 / 3件,另收加一。

選料冬菇、豆乾、青菜、紅蘿蔔、粉絲等食材,即使是經過高溫蒸過,包子裡的餡料依然保持了天然的鮮艷菜色,雪白色的包子皮中裹著翠綠和點點紅的鮮菜,看似簡單卻精心製作,是一款全素點心,吃起來鬆軟、油潤、清香。
素菜包

餡料油潤翠綠和點點紅

香港的這間[和平飯店]雖然沒有地標式的建築,也沒有五星級的檔次,而且這裡的服務質素還有很大的提升空間,但是,只要提起它的名字,可以讓人聯想到上海本幫風味菜肴點心的話,也算是這間餐廳的可取之處啦,至少我是這樣認為的!

在本文結束之前附上部分菜單,供食家參閱😊。

2018-04-21
鮮肉小籠包
鮮肉鍋貼
油燜小竹筍
醉豬手
素菜包
2018-04-01 1073 浏览
食物好差,麵食無味,份量好少。服務員唔知自己做咩,高力豆沙,等左30分鐘,問左服務員4次都無回覆,明明個餐有,佢地好似唔清楚,最後黎到,難食得很,野食質素好一般,但價錢不便宜,真心唔好去
2018-03-29 727 浏览
今日去將軍澳掃墓,就準備先在油塘吃午飯, 然後坐的士上去將軍澳拜山,喺大本營搵下有乜嘢食嘅時候,見到呢間食肆有午市套餐供應,有齊小食,點心,主食,相當便宜,就決定入去試吓。雞絲粉皮雖然細細碟,但麻醬好香,唔錯。涼拌黑木耳只得辣味,仲係非常辣。上海雲吞只有兩粒,雲吞皮爽滑,湯底清甜。豆沙鍋餅只有小小四件,略嫌油膩。家常豆腐 配白飯,味道可以,但辣味太重, 適合嗜辣人士。鱔糊炒粗麵 黃鱔分量不少,但肉質粗糙,硬梆梆,水準平平。雖然味道唔係非常之好,但係兩個人叫咗兩個午市套餐,計埋茶錢,埋單都只係$120唔到,性價比高!

雞絲粉皮
雖然細細碟,但麻醬好香,唔錯。

涼拌黑木耳
只得辣味,仲係非常辣。

上海雲吞
只有兩粒,雲吞皮爽滑,湯底清甜。

豆沙鍋餅
只有小小四件,略嫌油膩。

家常豆腐
配白飯,味道可以,但辣味太重, 適合嗜辣人士。

鱔糊炒粗麵
黃鱔分量不少,但肉質粗糙,硬梆梆,水準平平。

2018-03-20 714 浏览
首先不得不提酸菜魚,在眾多菜式中格外出色。湯底酸中帶微辣,只覺舌尖微麻,怕辣的人也絕可以接受。魚肉新鮮嫩滑,容易入口,且湯底的味道沒有蓋過魚肉的鮮味。菇和萵筍的配搭恰到好處,吸收湯底的酸味,令人頓時胃口大開。鎮江餚肉乃上海菜必有的冷盤,這裡的鎮江餚肉肉凍晶瑩剔透,瘦肉色澤紅潤,賣相可謂一流,但味道不算特別出彩,豬肉香味不足,且口感普通,瘦肉和肉凍層次不夠鮮明,亦不夠煙韌,有待改善。初嚐砂鍋獅子頭,吃起來更像是紅燒獅子頭,豬肉和醬汁一鹹一甜,配搭合宜,肉味挺濃,對偏好清淡的人來說應該不太討喜,口感濕黏但不夠綿密,整體來說尚可。說到上海菜就想起小籠包,這裡的小籠包也不錯。個子小巧,可一口一個,湯汁雖稱不上濃,但尚算飽滿,豬肉餡肥瘦適中,吞下後口中仍留有豬肉餘津,美中不足的是麵皮略厚且粗糙,欠缺小籠包應有的精緻。杭州尖椒牛肉本應是辣的,但連我這個怕辣的人也覺得完全不辣。醬料的味道大大蓋過了牛肉和尖椒本身的味道,因此味道偏鹹,且太過油膩。牛肉纖維在烹調過程中被破壞,因此沒口感可言。上海炒飯已是經典菜色,但此老上海炒飯非彼炒飯。味道清淡而保留米香,實在難得,雞蛋的點綴令其生色不少,不至於乏味,米

上海炒飯已是經典菜色,但此老上海炒飯非彼炒飯。味道清淡而保留米香,實在難得,雞蛋的點綴令其生色不少,不至於乏味,米飯粒粒分明,口感煙韌。

雖部分菜式有進步空間,但整體而言,值得一試。
酸菜魚
砂鍋獅子頭
上海小籠包
老上海炒飯
2018-03-11 406 浏览
本人一向都對上海菜情有獨鍾,小籠包,上海粗炒,仲有上海炒年糕都係我必食之選,個日去左大本營行下街發現左一間好耐之前食過既上海菜飯店,心血來潮入左去食,發現比以往的味道都不一樣,一問之下,發現原來大廚換了,現在大廚來自川菜名店雲陽閣的,水準比以前更勝一籌,川菜既技巧加埋上海菜既風格,有別於其他飯店既做法睇得出師傅用心制作既誠意,加上日後仲會加多一啲吾同既菜式,確係令我滿心期待,依間飯店真係冇得輸,廢話吾多講,誠意推介。!
2018-03-10
  • 上海粗炒
  • 花雕醉雞
  • 火腿津白
2018-03-06 794 浏览
🐰專業感想🤑終於有機會品嘗呢間上海菜 心情既興奮又緊張💗富貴火方: 🌕🌕🌕🌕🌕 $108配埋塊四方餅夾住 蜜汁金華火腿 青瓜 炸豆腐皮 食 但得4塊 食完唔夠喉🤤 咬落又外軟內脆仲小小甜 配埋青瓜好清爽👍🏻火腿津白: 🌕🌕🌕🌗🌑 $62啲娃娃菜煮得幾好 夠腍而且唔會散修修 夠得體 面頭仲有金華火腿 味道唔算太濃高力豆沙: 🌕🌕🌕🌑🌑 $38得3舊但好軟身 嫌佢太細 饀唔夠多😹豆沙窩餅: 🌕🌕🌕🌑🌑 $35外皮太軟 脆返小小就好啲 但反而饀好多😋😍葱油香麻餅: 🌕🌕🌕🌗🌑 $32食落外脆內軟其實係脆既包 一到既時候啲芝麻味好香 但會比較油膩🤭開胃酸辣湯: 🌕🌕🌕🌗🌑 $55望落同一入口都似食緊碗仔翅 但去到喉嚨就會feel到有啲辣 幾過癮😳銀絲卷$25 (+韭黃薑葱炒鱔糊): 🌕🌕🌕🌕🌑兩者好夾 個人覺得配蒸銀絲卷會比較好 炸個味道唔太適合 可能咬太脆口會覆蓋左鱔糊個味道 而且會膩小小
🐰專業感想🤑終於有機會品嘗呢間上海菜 心情既興奮又緊張💗
葱油香麻餅
蒸銀絲卷
炸銀絲卷
2018-02-08 451 浏览
今晚又出動搵食-和平飯店,都唔係第一次食,但每次食完都覺得匿間可以做好d。佢有二人套餐$338,包前菜兩客,兩客湯,兩個主菜,一個小吃及兩杯飲品,但係主菜唔係好啱,所以都係散叫。雞絲粉皮-幾好,麻醬幾香。醉雞-本來匿個唔錯,但可惜差不多全是雞胸,不夠滑。小籠包-ok夠熱。嫩雞燴麵-唔夠熱,無味。花膠雞煲-花膠薄身,但都夠味,可惜d雞煮到"鞋"晒。再加咗杯薏米水-落單巳講明要熱,但可惜比咗凍,同佢講要熱架喎,佢仲問返我轉頭你要熱架。仲有就係佢既檯布甩毛,著黑色衫褲會痴到成身毛。其實飯店都知,唔明佢點解唔換咗d檯布,只係準備個轆轆比人痴返d毛。

雞絲粉皮-幾好,麻醬幾香。
醉雞-本來匿個唔錯,但可惜差不多全是雞胸,不夠滑。
小籠包-ok夠熱。
嫩雞燴麵-唔夠熱,無味。
花膠雞煲-花膠薄身,但都夠味,可惜d雞煮到"鞋"晒。

2018-02-07
2018-02-05 528 浏览
今日老公生日,同佢食上海野。一直都想試試和平飯店,今日午餐去咗。一入座,坐近窗邊卡位,坐位尚算闊落而且光猛,招呼亦唔錯。個女侍應問我地要乜茶,我地問有乜,佢都一一報上。我地再問枱上不同優惠分別,佢都答得很清楚。點菜了,老公拍板,一叫叫了8個點心同其他食品包括小籠包、生煎包、鍋貼、燻蛋、担担麵等。我地一路傾計一路食,唔覺D菜上得慢,啱啱好, 而且熱辣辣(多天至正)。出色的有紅油抄手 ~蒜頭同辣油比例好,而且個抄手本身有味,好酸辣湯 ~外面好多餐廳都係酸多過辣,佢地辣多D酸少D,啱我胃口小籠包 ~皮薄多汁食到好飽都唔係好貴。下次可以試下晚飯食小菜先。
一入座,坐近窗邊卡位,坐位尚算闊落而且光猛
(多天至正)。
出色的有
紅油抄手 ~蒜頭同辣油比例好,而且個抄手本身有味,好
小籠包 ~皮薄多汁

食到好飽都唔係好貴。

下次可以試下晚飯食小菜先。
紅油抄手
酸辣湯