2023-01-15
同朋友去天后食廣東嘅日常菜~ 因為朋友話想食吓粥粉麵飯~ 我哋叫咗肉丸撈麵,蝦籽菜心,韭皇蝦腸,炸雲吞,炸鯪魚球,牛肉粥同埋2個熱豆漿因為餐廳係可以套餐形式咁樣叫!所以我哋係叫主食再加2個小食加一個飲品~ 餐廳係以廣州日常菜式為主,同港式比較似但係用廣州地道一點嘅煮法!店鋪嘅肉丸撈麵係以手打肉丸配上乾蔥撈麵,同埋健康嘅醬汁一齊食,肉丸撈麵同湯會分開上,可以加啲湯同埋個撈麵一齊食!肉丸好大彈牙同新鮮!蝦籽菜心既菜心上有蝦籽粉,食起嚟有蟹醬嘅香味隨住蝦籽粉帶進口腔!蝦籽粉真係好有特色!韭皇蝦腸都好新鮮,好好味~蝦仁好新鮮配埋軟滑嘅腸粉同埋甜豉油~炸雲吞炸得好香口好好味,雲吞皮好薄所以炸出來細細件好岩同埋牛肉粥一齊食~ 牛肉粥超級香滑好夠火喉!係以煲仔嘅形式來煮嘅粥!真係好少見咁細緻既煮法!我哋仲叫咗炸鯪魚球,鯪魚球有一個汁係分開上,呢個汁係腐乳汁!超級特別,咁將佢變成左腐乳炸鯪魚球!熱豆漿清甜好味!配合粥粉麵飯一齊食,真係一流
熱豆漿清甜好味!配合粥粉麵飯一齊食,真係一流