2022-09-02 33 浏览
給生活一點甜~ 🍮 🍮 🍮大概最鐘意食嘅布甸都系來自日本~ 每次我去日本都會去超市買布甸食~ 而布甸燒真系冇試過~ 今次去左由一對專誠去台灣學藝嘅夫婦開嘅有創意口味布丁燒:焦糖+雞蛋布丁+芝士蛋糕~叫呦呦鹿鳴布丁燒~🍮 🍮 🍮回魂布丁燒聽到個名都覺得好有趣~ 所以就揀咗佢~ 原來回魂嘅意思系咖啡味,即系食完提神咁解~香濃嘅焦糖加咖啡,入口有布甸嘅香滑,加埋芝士蛋糕嘅口感,食到有個幸福嘅感覺~🍮 🍮 🍮北海道富良野特選3.7牛乳布丁燒再滑溜多一啲嘅牛乳布丁燒,有濃濃嘅牛奶香味,再襯埋芝士蛋糕嘅質地,啱曬牛奶控~ 🍮 🍮 🍮咁好食,難怪我一邊食一邊見到好多人買~ 而家仲出左散水餅系列 ~如果想揀個有心思嘅散水餅,可以預訂訂製版布丁燒散水餅,可以去@deerliciouspudding撳鏈結預訂/查詢~🍮 🍮 🍮食完咁正嘅甜品,心情真系超級好~ 要繼續尋找更多生活中的一點甜💪🏻🍮 🍮 🍮📍呦呦鹿鳴布丁燒 @deerliciouspudding。旺角T.O.P商場MTR/樓層K01-02。葵芳葵富路7號葵湧廣場3樓TOP世界3069-T5-T6號鋪。銅鑼灣禮頓道134號希雲大廈地鋪➿ ➿ ➿#
給生活一點甜~
🍮 🍮 🍮
大概最鐘意食嘅布甸都系來自日本~
每次我去日本都會去超市買布甸食~
而布甸燒真系冇試過~
叫呦呦鹿鳴布丁燒~
回魂布丁燒
聽到個名都覺得好有趣~
所以就揀咗佢~
原來回魂嘅意思系咖啡味,
即系食完提神咁解~
香濃嘅焦糖加咖啡,
入口有布甸嘅香滑,
加埋芝士蛋糕嘅口感,
食到有個幸福嘅感覺~
北海道富良野特選3.7牛乳布丁燒
再滑溜多一啲嘅牛乳布丁燒,
有濃濃嘅牛奶香味,
再襯埋芝士蛋糕嘅質地,
啱曬牛奶控~
🍮 🍮 🍮
咁好食,難怪我一邊食一邊見到好多人買~
而家仲出左散水餅系列 ~
如果想揀個有心思嘅散水餅,
可以預訂訂製版布丁燒散水餅,
食完咁正嘅甜品
心情真系超級好~
要繼續尋找更多生活中的一點甜💪🏻
📍呦呦鹿鳴布丁燒 @deerliciouspudding
。旺角T.O.P商場MTR/樓層K01-02
。銅鑼灣禮頓道134號希雲大廈地鋪
➿ ➿ ➿
#呦呦鹿鳴 #布丁燒 #葵廣掃街 #散水餅 #旺角美食 #創意散水餅
用餐优惠
試食活動
2022-08-31 38 浏览
大小姐好鍾意食布甸 平時佢都會買布甸返屋企食 今次去到旺角行街見到有好特別嘅布甸當然要請佢食啦呢間布丁燒專門店本身係葵涌開依家去到旺角都可以買到布丁燒每日新鮮出爐雖然用的材料好簡單 但係要將焦糖,布丁漿同芝士蛋糕糊混合再做成美味嘅布丁燒都唔簡單㗎而每一個布丁燒上層都印有不同嘅圖案 好多人都用來當散水餅送畀同事食今次我就揀咗朱古力同埋baileys口味先介紹下baileys口味先雖然係話有酒嘅成分不過其實酒味唔會好重好容易入口食之前先將滴管中的bailey淋在布丁燒面層 每一口布丁燒就會有甜酒嘅香味加埋滑溜嘅布丁 好yummy要朱古力味都好香濃 切開布丁燒你會分別見到焦糖,布丁同濕潤的蛋糕朱古力苦苦的但係連同布丁一起吃苦中帶甜口感一流下次你地吃飽午餐都記住去買件試下啦每款口味數量有限早買早享受哦
大小姐好鍾意食布甸

呢間布丁燒專門店本身係葵涌開
依家去到旺角都可以買到
布丁燒每日新鮮出爐
雖然用的材料好簡單
但係要將焦糖,布丁漿同芝士蛋糕糊
混合再做成美味嘅布丁燒

加埋滑溜嘅布丁
好yummy

要朱古力味都好香濃
切開布丁燒你會分別見到
焦糖,布丁同濕潤的蛋糕

朱古力苦苦的
但係連同布丁一起吃
苦中帶甜
口感一流

下次你地吃飽午餐
都記住去買件試下啦
每款口味數量有限
早買早享受哦
7月尾果已經想黎T.O.P同mr n mrs moon打卡,順便行下同探個朋友。旺角地鐵站B4出口一出就系T.O.P,一入商場就見到之前係葵芳食過一次既「呦呦鹿鳴布丁燒」,果陣已經覺得好好味!當然探朋友班點少得買D小食啊!不過之前試過的培茶口味賣晒,我就揀左另外兩款口味。 ⦁北海道富良野特選3.7牛乳牛奶味香滑無比,濃濃的牛乳,唔會好甜,岩晒tea time當甜品食! ⦁忘憂唂布丁燒(朱古力味)我見牌仔寫到朱古力界的Hermes,唔係唔買呀!果然無寫錯,好濃朱古力味,好似飲緊杯唂咕,略略帶苦,但糖漿中和番! 聽店員話,每日新鮮焗製的布丁燒,自家製作無添加防腐劑,所以最好即日食。布丁燒由焦糖、雞蛋布丁和芝士蛋糕三層組成。而且所有口味同一價錢$38/個,紙袋上仲有qr code提示食法,超級貼心。 順帶一提,預訂訂制版布丁燒散水餅 / 移民餅等,可以去 @deerliciouspudding 查詢,仲可以加錢買冰袋。仲有銅鑼灣開左新店,番工又可以買黎食下!😍 呦呦鹿鳴布丁燒 @deerliciouspudding都幾多分店1.旺角T.0.P.商場MTR層K01-02號舖2.葵芳葵富路

⦁北海道富良野特選3.7牛乳

⦁忘憂唂布丁燒(朱古力味)

呦呦鹿鳴布丁燒 @deerliciouspudding
都幾多分店
1.旺角T.0.P.商場MTR層K01-02號舖
2.葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓TOP世界3069-T5-T6號舖
3.銅鑼灣禮頓道134號希雲大廈134號

#呦呦鹿鳴 #布丁燒#葵廣掃街 #散水餅 #旺角美食#創意散水餅

2022-08-15
外卖自取
推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑—————————————————————📍HK 葵芳/旺角/銅鑼灣 - 呦呦鹿鳴布丁燒🦌之前係葵芳發跡已經好想去試,估唔到依家已經開咗3間分店💫 位置咁方便就腳,梗係啦啦聲去試!佢哋店主兩公婆原來當年親自去咗台灣🇹🇼拜師學藝,再返嚟香港創業 ✨ 布丁燒一共3⃣️層:焦糖、雞蛋布丁和芝士蛋糕,最上面仲印有特製字樣,非常適合做散水餅🎁🔺咖啡回魂布丁燒 ☕️ $38 【人氣 No.1】咖啡味超濃,食落味道好似Tiramisu加咗焦糖糖漿( ´▽`) 雞蛋布丁非常嫩滑,蛋味都頗香~ 雖然焦糖味略甜,鍾意咖啡甜飲嘅人一定啱食!🔺泰國椰青- 椰爺布丁燒 🥥 $38純好奇心驅使下嗌咗呢個布丁 (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 因為staff 話推薦呢隻味所以即管試一試!椰青味道略淡,唔算好食得出…可能因為staff 強力推薦所以有期望落差🙏🏻✏️ 超多口味選擇,手掌心咁大粒嘅布丁燒好適合afternoon tea,尤其是職場散水嘅時候!一人一個散水布丁,包你係同事面前留返一個好印象 🫶🏻 《ℹ️餐廳資訊》預訂訂制版布丁燒散水餅 ,可到去社交平台撳鏈結預訂/查詢📍地址:👉🏻 旺角T.O.P 店 搬遷至

推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
—————————————————————
📍HK 葵芳/旺角/銅鑼灣 - 呦呦鹿鳴布丁燒🦌

🔺咖啡回魂布丁燒 ☕️ $38 【人氣 No.1】

🔺泰國椰青- 椰爺布丁燒 🥥 $38

《ℹ️餐廳資訊》
預訂訂制版布丁燒散水餅 ,可到去社交平台撳鏈結預訂/查詢

📍地址:
👉🏻 旺角T.O.P 店 搬遷至G/F,面向港鐵B4 T.O.P!出入口
👉🏻 新店位於銅鑼灣禮頓道134號希雲大廈134號

2022-08-24 36 浏览
📍旺角 《呦呦鹿鳴布丁燒》  #人氣布丁燒呢間人氣布丁燒之前係葵芳已經好出名,好多人會慕名去葵廣食佢,依家係旺角開左分店,又方便,隨時都食到✨朱古力布丁燒  $38布丁燒賣相好吸引,一杯杯既布丁有靚靚既圖案印左係上面,舖頭既畫風裝飾超有心思。落order之後,店員會用純熟既手勢將布丁倒上碟,然後淋上焦糖,滑溜既布丁配上芝士蛋糕,口感好特別!朱古力味好濃!甜啲焦糖汁浸曬落個芝士蛋糕好夾好多層口感🥰布丁亦好夠滑😋味道:8/𝟏𝟎   性價比: 8/𝟏𝟎
📍旺角 《呦呦鹿鳴布丁燒》

性價比: 8/𝟏𝟎
2022-08-03
朱古力布丁燒
2022-08-20 47 浏览
一個甜品又可以食到蛋糕,又可以食到布丁,真係好開心好滿足🥰布丁燒日日新鮮出爐,自家製作兼無添加防腐劑,仲有好多口味比你揀: 有椰爺布丁燒、忘憂唂布丁燒,焙茶,伯爵茶,抹茶,雲呢拿……每日的款式都可能唔同架! 最上層係薄薄地嘅焦糖,甜度適中,中間係好香既雞蛋布丁,最下層係日式芝士蛋糕,口感又濃滑又輕盈蓬鬆,絕對唔會覺得膩👏🏻🌟抹茶布丁燒 抹茶味太好食,今次要Encore! 蛋糕同埋布丁層加入抹茶元素,用上丸久小山園既青嵐,抹茶味味道非常濃郁,低糖配方令抹茶香更突岀,有點回甘既味道,抹茶控一定唔可以錯過😚🌟焙茶布丁燒上次試過好特別的𝐵𝑎𝑖𝑙𝑒𝑦𝑠布丁燒,今次試埋我最愛的焙茶口味。焙茶的茶香帶點甘味,令布丁燒入口更富層次感! 如果焙茶味可以再濃d就perfect啦!
一個甜品又可以食到蛋糕,又可以食到布丁,真係好開心好滿足🥰

🌟抹茶布丁燒
抹茶味太好食,今次要Encore!

🌟焙茶布丁燒
焙茶的茶香帶點甘味,令布丁燒入口更富層次感!
如果焙茶味可以再濃d就perfect啦!
2022-08-19 24 浏览
之前旺角T.O.P一樓鋪冇咗以為冇得買!原來只係搬咗去G/F,港鐵 B4 T.0.P 一出就係!原來佢哋係由一對專誠去台灣學藝的夫婦開設,主打創意口味布丁燒每個布丁燒都係由三層組成,焦糖、雞蛋布丁和芝士蛋糕三層組成(´▽`)超正!倒出嚟嗰下都好治癒(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)今次就叫咗人氣no.1嘅回魂布丁燒(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)咖啡味超香濃但又唔會好苦!應該係因為有焦糖醬中和~唔怪之得係人氣no1!今次都encore咗特選3.7牛乳布丁燒(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)超濃牛乳味而且唔會過甜!我始終都係最鍾意原味~嘻嘻睇返佢地ig 原來佢哋都推出左散水餅系列,係同同事開心告別嘅好選擇~如果想預訂訂制版布丁燒散水餅,可到去@deerliciouspudding 撳鏈結預訂 / 查詢佢哋而家仲有三家分店添(旺角、葵芳、銅鑼灣)!超方便!

佢哋而家仲有三家分店添(旺角、葵芳、銅鑼灣)!超方便!
2022-08-18 22 浏览
呦呦鹿鳴布丁燒地址 : 旺角T.O.P.商場 G/F B03 kiosk (旺角T.O.P店搬遷至G/F,面向港鐵B4 T.O.P出入口)旺角有咁多好嘢食有時真係都幾難揀食咩🤯。呦呦鹿鳴布丁燒聽講係由一對夫婦專誠去台灣學藝後係旺角、葵芳和銅鑼灣開設分店,把主打創意口味嘅布丁燒帶比大家😎。椰爺布丁燒🍮 $38作為招牌口味一定係必試選擇,用椰青水整嘅布丁啖啖都有好香濃嘅椰子味😚,底層係輕芝士蛋糕好棉密滑溜溜🤩索咗少少焦糖味,再加上布丁嘅中間仲有粒粒椰肉,真係幾真材實料😋而且甜度又岩岩好✨唔膩🤤又幾清新,正。回魂布丁燒🍮 $38另一款人氣次選嘅咖啡味布丁燒同樣係由焦糖、雞蛋布丁和芝士蛋糕組成🤩。布丁底部有蛋糕感入口綿滑,甜味主要來自於焦糖醬😌,所以都幾突出濃濃嘅咖啡味,實在不錯🤤。📍P.S.呦呦鹿鳴仲推出咗散水餅系列,又係一個新idea同同事開心告別啦😜。如想預訂/查詢訂制版布丁燒散水餅 ,可到佢地社交平台📍其他分店: 銅鑼灣禮頓道134號希雲大廈134號 (新店)葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓TOP世界3069-T5-T6號舖
呦呦鹿鳴布丁燒

椰爺布丁燒🍮 $38

回魂布丁燒🍮 $38

📍其他分店:
銅鑼灣禮頓道134號希雲大廈134號 (新店)
2022-08-15 28 浏览
- 散聚有時,近排又到大家轉工嘅轉捩點,唔想再買西餅做散水餅😂 咁啱去地鐵站見到旺角T.O.P有哩家布丁燒就試兩個睇吓🥳-忘憂唂布丁燒:係我最鐘意嘅朱古力味🥰🍫 布丁口感好綿滑,超creamy,而且唔會好甜,食落似黑朱古力味🍮 個人非常推薦哩個口味💓-Earl Grey: 低糖嘅伯爵茶口味,食落啖啖紅茶香味😍 而且會食到香濃嘅牛奶味,哩款少甜版連張生都話好味😋-佢哋嘅布丁燒上面果層芝士蛋糕超香芝士味,我覺得唔使配焦糖醬,就咁食都好滿足😎-布丁燒仲會配埋紙碟比你,超方便😚 另外,佢哋嘅布丁燒可以喺佢哋ig 直接訂購唔同嘅小鹿嘜頭,啲圖案都幾得意,訂嚟做散水餅絕對唔失禮🤩🥳

2022-08-14
【回頭率100%💛 多口味!幼滑創意布丁燒!】#真香港美食圖冊推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●○———布丁燒由焦糖、雞蛋布丁同芝士蛋糕三層組成——整體布丁層口感都好幼滑,好好味!形態適中唔太水亦唔會好膠質感,大讚👍🏻 蛋糕層好綿密,倒轉時會吸收晒焦糖汁,食落濕潤,甜度恰到好處,係非常讚嘅基底✨ 加配唔同味道,有創意亦好有特色!佢哋推出咗散水餅系列,有靚靚插畫盒做封面,得禮又打卡able,可以同同事開心告別+影靚相✨ 仲可以預訂訂制版布丁燒散水餅 ,詳情可到去預訂/查詢💌至於地點方面仲方便咗!除咗葵芳分店,銅鑼灣都開咗店(港島人有福了🙌🏻) 而旺角T.O.P店由地面搬遷至MTR層,地鐵站B4出入口一出就見到,落雨天/炎夏曬都無礙買嚟食!港九新界嘅朋友仔都食到啦💛⨯ ⨯ ⨯🍮 回魂布丁燒(咖啡味)|$38私心推薦❣️ 云云口味入面咖啡味係最難忘!香醇濃烈而唔甘苦,唔過甜,就算平時怕苦澀味都唔洗擔心,苦甜度適中的✨ 味道似兒時成日食嘅咖啡硬糖!絕對係咖啡愛好者必食☕️🍮 抹茶布丁燒|$38抹茶係私心第二推薦💛 呢款喺3款茶味中最濃厚,亦同布丁及蛋糕層好夾,令人再三回味✨🍮 焙茶布丁燒|$3
【回頭率100%💛 多口味!幼滑創意布丁燒!】

⨯ ⨯ ⨯

🍮 回魂布丁燒(咖啡味)|$38

🍮 抹茶布丁燒|$38

🍮 焙茶布丁燒|$38
焙茶味都好香濃,少少回甘,相對上微甜,茶道愛好者必試!✨

🍮 伯爵茶布丁燒|$38
伯爵茶都好出眾,有驚喜!相對上茶嘅甘味冇咁多,偏向甜味,啱晒怕苦/螞蟻族👍🏻

🍮 朱古力布丁燒|$38
朱古力味濃稠而唔偏甘/苦,微甜嘅配方好大眾化,令到怕甜嘅我都接受到!

🍮 牛奶布丁燒|$38
牛奶味係最無違和感,令布丁同蛋糕嘅奶香味更上一層樓!
2022-08-08 226 浏览
很久以前我在呦呦鹿鳴布丁燒剛開業的時候就有在葵廣買過了,當時看介紹是說由一對夫婦去台灣學藝後回香港開這家自家製布丁燒🍮,那時候還覺得這甜點挺新穎的(因為有很多創新口味)😳 沒想到後來同類型的店越開越多,有時在IG看到布丁燒還曾經以為都是同一家🤣🤣🤣 一直想要再吃但未有機會,原來現在它們已經有三間分店了(葵芳、旺角和銅鑼灣)真感慨😪 老了!👵👵👵這次來旺角就順道買兩個布丁燒回家,原來旺角店已經搬到MTR層K01-02號舖,直接面向港鐵站B4 T.O.P的出口,像我買完直接坐地鐵回家超方便的👍🏻雖然不設堂食,但有提供即棄紙碟及匙羹方便食用,只需將布丁燒輕輕搖晃🫕 當見到焦糖在杯的四邊就可以把整個布丁燒反轉,再倒在紙碟上就可以食用了這家甜點店標榜每日新鮮焗製🤗 自家製作兼無添加防腐劑,所有布丁燒都由焦糖、雞蛋布丁及芝士蛋糕三個部分組成😄🍮 椰爺布丁燒 (新鮮椰青) & 培茶(低糖)布丁燒 🍮 [每個$38]➡️ 椰爺布丁燒入口綿滑🥥 混有細細絲的椰青肉,椰青味不像市面上加了大量糖的假椰味,而是酸酸爽口的😋 而且焦糖味很突出,流下來後給芝士蛋糕帶來濕潤的口感和焦甜味,配合最下層質感軟綿的芝士蛋糕

➡️ 椰爺布丁燒入口綿滑🥥 混有細細絲的椰青肉,椰青味不像市面上加了大量糖的假椰味,而是酸酸爽口的😋 而且焦糖味很突出,流下來後給芝士蛋糕帶來濕潤的口感和焦甜味,配合最下層質感軟綿的芝士蛋糕一起吃很好吃也不會有負擔感 🥰

➡️ 而焙茶口味的茶香味🍵更突出,焙茶為布丁燒帶來了一點點茶香甘味,在鹹味、甜味、苦味之間平衡得很好呢 😍 這兩款之中我更愛焙茶口味 🤗

另外我記得以前的布丁燒上面只有1-2個圖案,沒想到現在它們已經發展出可以客製化印章圖案/文字送人,買30至40個就可以免運費了,這作為散水餅、升職、開Party等等的禮物應該很受歡迎吧!
外卖自取
今次又同朋友黎到TOP 行街。每次經過TOP 都會買呦呦鹿鳴布丁燒,因為真心好味。但今日經過時間朗個層竟然見唔到,正當有點失望之際,打算坐地鐵回家。原來佢搬左落下面個層。HAPPY!又可以買回家作下午茶啦。之前試過咖啡、回魂、椰子。今次當然要試埋其他味道。 1.抹茶低糖布甸燒($38)布甸燒分為三層,焦糖,布甸,蛋糕。抹茶控的的當然要試試幾次都買唔到的香濃抹茶味。抹茶味濃,口感層次豐富。2.焙茶低糖布甸燒($38)淡淡的焙茶味,配上濕潤的芝士蛋糕, Q彈的布甸,甜甜的焦糖,配搭剛剛好大家記得要留意食法。
今次又同朋友黎到TOP 行街。

每次經過TOP 都會買呦呦鹿鳴布丁燒,因為真心好味。

原來佢搬左落下面個層。HAPPY!

又可以買回家作下午茶啦。

之前試過咖啡、回魂、椰子。今次當然要試埋其他味道。

1.抹茶低糖布甸燒($38)

2.焙茶低糖布甸燒($38)

大家記得要留意食法。

2022-08-06