2012-11-11 123 浏览
說實在的,在下居住於這區,很少機會到這裡用餐,難得今天可以到這裡,就嚐試這裡的下午茶。在茶記可以常常吃到三文治,但是在下在茶仔用餐,主要是吃個午餐,既然今天過了午餐時間,又到下午茶時間,為何不可吃一口三文治?於是到了名坊,叫了一個餐蛋三文治和一杯凍咖啡。這裡的三文治有一般茶記水準,麵包軟綿綿,餐肉有煎過的,蛋炒得剛好,沒有蛋汁流出。而咖啡亦是一般茶記水準,有咖啡味。今天去名坊,其實最主要是喝一杯咖啡而言,想吃過三文治只是一個藉口罷了。

餐蛋治
三文治內的餐肉炒蛋
凍咖啡
2012-11-11
下午茶
2012-08-26 95 浏览
自從部分餐加左價後, 質素又下降,小食家好耐無來幫襯。難得有時間, 又好耐無試, 不妨俾多個機會。小食家點了一個西冷扒餐, 而我點了一個什扒餐, 每個餐加至39元,但總叫抵食。兩個餐都係差不多,同樣黑椒汁, 比以前辣了點; 牛扒--主菜, 有筋肉唔夠滑, 實質, 小食家不太滿意, 咬了好耐才一口, 不同以前的開懷放食。豬扒好食左,係由於多左肥肉, 有冧滑感覺, 但不宜多吃, 香腸煎得不錯, 雞扒少肥但冧,口感好..幾時先至揾得返件牛扒之前質素呢?

幾時先至揾得返件牛扒之前質素呢?
2012-08-20
2012-08-02 89 浏览
某日薯片妹起公司附近收到張外賣紙,於是就攞比蝦餃仔,一睇倆人己睇到心水食物分別係"海賊單骨雞翼"以及"香濃豬歅骨飯"(可轉米缐),成張外賣紙佈滿晒名稱好靚嘅甜品及美食好似好吸引咁順帶一提,呢間野下午四點前叫名坊茶餐廳,下午四點後叫名坊甜品(可能係老闆租比人用吧)我哋倆人都好心急、好想食,所以就提前約十五分鐘打去,點知佢哋竟然照接0rder喎呵呵~等咗35分鐘、有得食喇……先食期待已久嘅~海賊單骨雞翼,單睇外表似顏色偏淡,並無金黄色,係毎隻翼嘅兩邊軟骨位落力,表面有少量黑椒,—放入口,呆咗,甜嘅,雞皮外層上咗層薄生粉,熟後用白砂糖漿埋茨(蜜糖都慳返),黑椒無香味、雞無雞味,好難食呀!!咁何解叫海賊雞翼喎,根本離題萬丈唔通想用個名黎吸引人?六隻雞翼開兩邊、收$35,又貴又難食l香濃豬軟骨:似湯渣、可能用作煲湯底之用途,用完後攞黎加色就算,而個汁就超油唔掂收$38,跟碗糖水—碗,米線又唔掂,總共用咗4個外賣盒另加收$4,都實都算合理,環保嘛(*¯︶¯*)心諗,小食完全唔掂遮,佢强項maybe係糖水呢,點知食咗啖就無食喇糖份唔夠,就似煲好之後再加水,雞蛋咸嘅,應該係怕煮嘅時候爆烈,所以唔小心放

呵呵~
等咗35分鐘、有得食喇……

糖份唔夠,就似煲好之後再加水,雞蛋咸嘅,應該係怕煮嘅時候爆烈,所以唔小心放咗大量盐落去,唉……,食幾味都唔合格,希望呢間店嘅厨師多加努力,無謂浪费食材及D靚名嘛

题外话/补充资料: 用咁多心機諗D名黎吸引人,不如用多D心機鑽硏厨艺好過啦……
2012-07-28
35 分钟 (外卖送餐)
2012-05-12 107 浏览
在女朋友仔家玩到中午有點餓,她介紹去一間在她家附近的小店,說是由細食到大那麼厲害?便要試一下啦.這種舊式餐廳裝修是比較簡陋的啦,因為客人太多我們只好坐在外面的吸煙席上,經常聞到煙味所以更不舒服呢但不管啦,食物好的話便沒有問題了.想不到吃什麼,便叫了兩個快餐的東西,是麻婆豆腐飯呢.26元加凍飲也是28元而已.非常便宜啦.但一吃便出問題啦.飯很硬呢,不是飯尾吧?加上麻婆豆腐竟然不辣的,而且沒有肉,女朋友仔吃了一半已經放棄啦.而餐茶的凍朱古力沒有什麼朱古力味,這樣的午餐也太不完滿了吧?幸好,女朋友仔要求再叫一份雜扒餐.其實不太期待啦,但想吃便點吧.大大份而且有典型鋸扒風味呢.黑椒汁也惹味,而且除了豬扒,雞扒,牛扒,火腿,腸仔,蕃茄薯菜及雜豆外,還有雞翼呢.這份雜扒牛扒沒有什麼牛味,豬扒水準也是典型的有肉味但韌吧.最好的是雞扒嫩滑而且啖啖肉呢,火腿及腸仔也是普通貨色,可惜雜豆有點焦啦.但39元可以吃到雜扒餐,還能再要求更多嗎?XD結帳不用100元.下一次如果再來吃的話只叫扒餐好了,呵呵

平靚正,早知道一早食呢個算啦=3="
結帳不用100元.下一次如果再來吃的話只叫扒餐好了,呵呵
2012-05-07
平靚正,早知道一早食呢個算啦=3="
  • 雜扒餐
2012-05-01 82 浏览
今日假期, 午餐真係好多人, 外賣送貨的單更加不少, 今日等食都等得頗久。午餐叫了一個鴛鴦扒焗飯, 因為附近食客唔係鐵板就係這個餐為主。來到一個好香的蕃茄汁味, 裡面飯一粒粒可見, 配以炒蛋加上飯, 脆口, 真係幾好食。至於扒, 分別係雞及豬扒, 估唔到兩件都好冧, 兩者味道又不太濃, 雞扒滑豬扒有口感, 唔多骨, 又大碟, 唔錯!配以可樂, 都係同凍飲一樣加2元, 超值。

配以可樂, 都係同凍飲一樣加2元, 超值。
2012-05-01
2012-04-08 58 浏览
由於是假期, 涌美這幾天部分店舖都無開, 行人亦少左好多。今日第三日假期, 早上起來好有動力想食個鐵板餐。上到來就點了一個什扒餐。份量比平日少, 扒比之前細塊左。先講講以下:牛扒: 有點肥, 帶少少筋, 但肉汁濃及冧, 配上黑椒汁簡直豬扒: 有點鞋口, 味道適中 。香腸: 無乜特別, 不是雞肉腸火腿:半個三角形, ok雞翼: 一隻, 煎得幾香 。薯菜: 薯條脆, 什菜都幾多 。可樂: 透心涼 (如唔要汽水, 叫其他餐飲係要另加收費 )
由於是假期, 涌美這幾天部分店舖都無開, 行人亦少左好多。

份量比平日少, 扒比之前細塊左。
先講講以下:

豬扒: 有點鞋口, 味道適中 。
香腸: 無乜特別, 不是雞肉腸
火腿:半個三角形, ok
雞翼: 一隻, 煎得幾香 。
薯菜: 薯條脆, 什菜都幾多 。
可樂: 透心涼 (如唔要汽水, 叫其他餐飲係要另加收費 )

2012-04-08
2012-04-04 36 浏览
今日假期, 少左好多人。下午時段,好易揾位。 叫一個西冷扒配汽水, 另一個豬扒炒麵配汽水鐵板西冷扒:牛扒味好正, 不過今日牛扒偏肥及有筋, 花盡力都咬唔斷。肉冧, 薯條脆, 配菜今日都好多。 不過,由於份量多, 花左少少牛無食都夠飽 。豬扒炒麵: 好大碟, 感覺似早餐, 味道偏淡, 但豬子冧帶點骨, 都有好芽菜, 口感爽口, 唔錯 。

2012-04-04
2012-03-31 26 浏览
今日改選雞扒早餐 +熱奶茶, 多滿足 。今日雞扒好大件, 皮脆肉嫩, 香口 。煎蛋:賣相平平, 蛋老了少少。焗豆轉餐肉: 熱,脆, 唔錯 。熱奶茶: 香及滑。至於我朋友叫的魚柳餐, 今日煎得好香口, 幾熱氣; 而米線頗為硬唔滑及冧。
今日改選雞扒早餐 +熱奶茶, 多滿足 。
今日雞扒好大件, 皮脆肉嫩, 香口 。
煎蛋:賣相平平, 蛋老了少少。
焗豆轉餐肉: 熱,脆, 唔錯 。
熱奶茶: 香及滑。

2012-03-31
$24 (早餐)
今早叫一個魚柳餐, 配蛋加餐肉, 配凍檸茶少甜。吉列魚柳:size好似塊吉列豬扒, 金黃香脆, 超吸引 。煎蛋: 今日隻蛋熟左少少, 但都唔太差。餐肉: 半塊,香軟。凍檸茶少甜: 茶味夠, 不太酸, 正 !
今早叫一個魚柳餐, 配蛋加餐肉, 配凍檸茶少甜。

吉列魚柳:size好似塊吉列豬扒, 金黃香脆, 超吸引 。
煎蛋: 今日隻蛋熟左少少, 但都唔太差。
餐肉: 半塊,香軟。
凍檸茶少甜: 茶味夠, 不太酸, 正 !
2012-03-25
$26 (早餐)
2012-03-24 18 浏览
今日點了一個雪菜肉絲米粉, 配雞蛋, 另火腿轉餐肉, 加熱奶茶 。雪菜肉絲米粉: 味道幾好, 份量幾多, 不過雪菜有沙, 唔怪得我朋友喜轉榨菜, 下次都係轉下 。米粉不太冧, 爽口, 肉絲都幾多, 唔錯, 最緊要味精不太多, 唔使飲太多水 。雞蛋: 煎得好靚, 小朋友今日好開胃, 食左2個, 話蛋黃好香, 半生熟他至愛 。火腿轉餐肉: 因餐肉好似仲抵d, 又香d熱奶茶: 都係鐘意有茶味, 正 !

火腿轉餐肉: 因餐肉好似仲抵d, 又香d
熱奶茶: 都係鐘意有茶味, 正 !
2012-03-24
$22 (早餐)
2012-03-18 70 浏览
今日大家聚首一堂, 11:00可叫最後早餐及午餐剛剛好。黑椒牛扒: 薄,邊多筋, 肉實, 唔夠鐵板餐正 。多士、蛋、火腿無異 。檸檬茶: 茶味正, 少甜, 可以。幾個人叫多碗米線, $31連汽水 4個人分, 的確好大碗, 酸菜味帶甜及少酸, 好醒胃 。豬扒好實下, 米線多, 湯味幾好, 下次要空肚再挑戰。
今日大家聚首一堂, 11:00可叫最後早餐及午餐剛剛好。

黑椒牛扒: 薄,邊多筋, 肉實, 唔夠鐵板餐正 。

多士、蛋、火腿無異 。

檸檬茶: 茶味正, 少甜, 可以。

2012-03-18
$35 (早餐)
2012-03-17 38 浏览
今早天氣暖了一點, 多左好多客人。叫返個特式早餐-吉列魚柳配個熱好立克。三角脆多士 - 熱、包夠厚, 邊好脆, 正蛋: 好似每星期的copy, 無大出入, 保時水準 。餐肉:半件,厚, 大塊, 煎得夠香 。魚柳: 今日果塊好大塊, 金黃色, 內軟及香, 連小朋友見到都要食一啖。熱好立克: 都係覺得淡味。

三角脆多士 - 熱、包夠厚, 邊好脆, 正

蛋: 好似每星期的copy, 無大出入, 保時水準 。
餐肉:半件,厚, 大塊, 煎得夠香 。
熱好立克: 都係覺得淡味。
2012-03-17
$24 (早餐)
2012-03-14 30 浏览
一個西式特式早餐A:魚柳: 好似隔左好耐無食過, 一件大太塊香脆魚柳煎蛋:太陽蛋一隻, 蛋黃香蛋白滑腸:熱及香多士:一瑰半三角配以少少牛油,正!熱好立克: 好似稀左少少, 唔夠味 。
一個西式特式早餐A:

魚柳: 好似隔左好耐無食過, 一件大太塊香脆魚柳

煎蛋:太陽蛋一隻, 蛋黃香蛋白滑
腸:熱及香
多士:一瑰半三角配以少少牛油,正!
熱好立克: 好似稀左少少, 唔夠味 。
2012-03-11
2012-03-11 65 浏览
又到一個週末聚餐, 今次叫雞扒餐: 雞扒、煎蛋、餐肉 (原為焗豆), 配凍奶茶。雞扒: 黑椒雞扒, 來到好香黑椒味, 但食落去唔辣, 雞扒炸得好香脆, 肉嫩滑, 汁料香, 但無n時的大塊。煎蛋: 今日蛋為剛好的半生熟, 蛋黃香, 蛋白滑。餐肉: 半件, 少少脆, 香,唔錯。本人鐘意熱食, 故將焗豆轉餐肉。凍奶茶: 有水準, 試過前幾日別的茶餐廳無乜茶味後, 現倍感茶香 。

煎蛋: 今日蛋為剛好的半生熟, 蛋黃香, 蛋白滑。

2012-03-10
$26 (早餐)
2012-03-04 32 浏览
平時上來午餐通常都係食鐵板餐多, 下午茶時段同小朋友到來, 叫多一個豬扒烏冬。$26豬扒烏冬: 送來時感到賣平平, 豬扒分三件不是太大塊, 烏冬冧不彈牙, 豬扒偏淡, 湯濃味搭夠, 好少有這種, 下次都係唔叫 , 而附近真係無人叫這個餐。熱奶茶: 都係茶味香濃, 吸引 !另一個 $35鐵板西冷扒配汽水, 抵食到極, 薯條今日好多條,仲要係脆, 配菜也多, 至於主角- 牛扒, 邊比較多筋, 切起來有點吃力, 但中間肉係冧,黑椒汁係以一個大湯碗上, 汁都幾多隨意添, 唔錯 !

, 下次都係唔叫 , 而附近真係無人叫這個餐。

熱奶茶: 都係茶味香濃, 吸引 !

另一個 $35鐵板西冷扒配汽水, 抵食到極
2012-03-04