2023-12-01 366 浏览
這裡是服務還算不算,可以食物質素就有很大的進步空間了。一、一份10吋pizza左右大的蠔餅,128元,炸得很香,但只有十粒八粒蠔仔,感覺像是吃炸麵粉,實在太不可思議。二、豉椒炒蟶子,98元,蟶子份量適中,可是肉質很結實,絲毫沒有鮮味,而且炒得太咸。一份又咸又不鮮的蟶子,難免令人認為死去多時或急凍食材。服務員的態勢還算不錯,而且會主動幫忙,這點值得一提。不過,我們還是不會再光顧了,因為雖然不是很貴,但性價比低。
這裡是服務還算不算,可以食物質素就有很大的進步空間了。

2023-09-24 307 浏览
今日見有時間,去食咗個下午茶。先講食物,雞髀炸到乾晒,好似營養不良咁,仲要冇味!好明顯係翻炸.. 好彩薯角夠熱夠脆。服務員,態度極差,會喵客人.. 叫咗幾次都冇反應,但成間舖頭得三台客人!

今日見有時間,去食咗個下午茶。
朋友lunch成日黎呢度食小菜,介紹我去,父親就快生日決定book枱,同餐廳要求幾個自訂菜式(係父親喜歡的),餐廳話奉陪😆其餘嘅去到再揀,選擇都多。位置有D吊腳,不過最緊要食物質素。我哋book左6:30pm,去到見到訂枱都多,環境尚算企理,燈光柔和舒服。茄汁老虎蝦老虎蝦有椒鹽/黃金/豉油皇/茄汁…唔同食法,父親揀茄汁。一上枱好香,好大隻,有埋擺盤🤩一試極惹味😋蝦肉厚身彈牙,蝦頭蝦膏吸收埋醬汁,好正!聽朋友講食過佢哋黃金老虎蝦都唔錯,下次可試吓。清蒸老鼠斑(預訂)本身條魚肉質夠靚,鮮、嫩、滑…蒸得啱啱好,加埋佢個秘製嘅蒸魚豉油,好味到爆😍😍滿足晒腌尖嘅父親🤭冬瓜盅(預訂)好有驚喜,係高身大冬瓜,估唔到份量勁大🤩有瑤柱、金華火腿、帶子、鮑魚、蝦肉、蟹肉等…勁足料,湯底好清甜,冬瓜入晒味,底層又夠淋👍父親仲食家上身咁話:呢啲冬瓜盅已買少見少,工序多,要燉幾個鐘…即刻飲多碗先😋😋椒鹽鮮魷魷魚新鮮,外面一層薄薄脆衣,好香口,配埋喼汁,正!膽固醇暫時擺埋一邊。咕嚕肉我哋叫左(走冰),夠脆口,酸甜度適中,幾開胃,略嫌大嚿左D。豉椒炒蟶子(預訂)好大條,新鮮,爽滑彈牙,調味調得好好,豉汁味夠,又唔會
冬瓜盅(預訂)
咕嚕肉
豉椒炒蟶子(預訂)
好大條,新鮮,爽滑彈牙,調味調得好好,豉汁味夠,又唔會過咸👍
炸子雞皮脆肉嫩,小炒王夠鑊氣,麻婆豆腐同埋上湯時蔬同樣好味。
估唔到外表平平無奇嘅小店,暗藏驚喜,無論大菜小菜,烹調功夫出色,店員都好有人情味、態度友善,成餐飯食得好開心。11人,食豪D都係人均300幾(冇加一)好抵食,全家都好滿意!
豉椒炒蟶子
炸子雞
小炒王
豉椒炒蟶子
炸子雞
小炒王
  • 海鮮,小炒
2023-06-21 1330 浏览
呢間舖前身喺間西餐廳,早幾個月前轉手做咗茶記小廚,襯完咗聚會就同老婆、一位朋友嚟到食餐晏晝。其實喺附近都有好幾間茶記,已經算喺好大競爭,佢個位仲要偏埋一邊,相信有啲法寶先能夠做得住。由於餐廳喺接上手繼續做,所以,內裡嘅環境無變,依舊喺西餐廳嘅格局。無論絨櫈定藤椅,都算舒服好坐,不過,燈光有啲暗,但我哋揀咗窗口位,所以,影響唔大。 午市時段,可揀嘅有常餐、碟頭嘢、炒粉飯麵、泡飯、焗飯……等等,都喺茶記慣常見到嘅選擇。雖然呢度嘅招牌喺海南雞飯,不過,老友話食過覺得麻麻哋,所以,我就試咗另一款沙薑雞飯。 刀叉、筷子放咗喺枱邊嘅藤藍,仲有少少基本調味料,順帶一提啲服務,態度就真喺麻麻哋,尤其是有位女侍應,成碟炒貴刁掟落枱面嘭嘭聲咁,唔喺誇張,我哋都O晒咀,但另外一位男店員就好好多。 乾炒牛河 $58呢度最可取嘅份量非常十足,無論邊一碟,我哋所叫嘅碟頭都大大份,而朋友所叫嘅牛河,睇樣就好對辦,色澤都炒得好靚好,味道亦唔錯,牛肉好腍滑,只喺嫌油咗少少。 馬來炒貴刁 $58老婆嘅炒貴刁都算喺炒得有水準,唔單止料多,都炒得好「勻巡」,味道帶少少咖哩香,食落好惹味,不過份量真喺超大,我幫佢頂咗1/3碟有
,但我哋揀咗窗口位,所以,影響唔大。
乾炒牛河 $58

乾炒牛河
馬來炒貴刁 $58

老婆嘅炒貴刁都算喺炒得有水準,唔單止料多,都炒得好「勻巡」,味道帶少少咖哩香,食落好惹味,不過份量真喺超大,我幫佢頂咗1/3碟有多,哈哈。
馬來炒貴刁
招牌沙薑雞飯 $58

初時諗住啲雞就咁斬就上到碟,以為喺我最快有得食,但估唔到佢哋食咗一半,我碟嘢都仲未見影,相信喺漏咗單(喺女店員落單),追問嘅時候,個男店員就話整緊,需要啲時間,感覺有啲奇怪,因為你嗰啲雞嚟到唔喺好熱咋喎。貴為招牌,點都會有啲期望,佢哋啲沙薑喺另外碟上,好似做個汁咁淋落啲雞度,雞肉都算唔錯,雖未至於好嫩滑,但至少唔會「嚡烚烚」,不過稍嫌皮下脂肪多,個沙薑調校都有少少鹹。
招牌沙薑雞飯
招牌沙薑雞飯
熱奶茶

餐飲都喺嘆返杯熱奶茶,話晒呢度算喺茶記,估計唔會太差。色澤幾好,入口茶底唔錯,算芳香,但以個人口味而言,茶奶比例差啲啲,唔夠奶香,口感亦唔算順滑,唔差,叫OK咁啦。
熱奶茶
餐廳名用上「小廚」,感覺以小炒做定位,唔知啲小炒會唔會好啲呢,不過,就無打算再嚟,皆因附近有幾間茶記就較為心水!
2023-05-11 385 浏览
可能係屋村舖頭嘅關係,我中午嚟啦,佢都肯就咁蒸兩隻扇貝(70蚊一隻,都幾抵 大扇貝街市買都50/60蚊)俾我,鮮甜好味,粉絲蒜蓉豉油比例合適。如果係女士食,可以唔使跟飯,因為佢真係好多粉絲。順帶一提,呢度啲員工都親切,同客人好似朋友咁傾偈,但亦都好有禮貌,唔似有啲茶餐廳真係好冇禮貌,會呼呼喝喝,都唔知點形容。在順帶一提,呢度上一手係平民版法國餐廳,$400 -500 一個頭嗰種。所以佢哋個裝修,都好唔茶餐廳😂會有d 吊燈,掛畫。所以幾搞笑。

2023-04-17 338 浏览
我齊高興 寫食經。 試問世間:乾炒河粉好食,定濕炒好食? 答案是濕 炒。 理由是乾炒有芽菜,肉絲一齊落鑊,它們含水 份,故鑊氣熱力低了幾皮。 閒話説完。我推介老闆演譯的 銀芽金菇肉絲炒河, 濕炒, (走肉亦得),我讃他五星級,事關我近年試 勻全港40元一碟至348元一碟的炒河。我平貴店都去 試,看看香江還有沒有天涯芳草。 他嬴嘥。那若隱若現的鑊氣,莫名的昇華,虛無的韻 味。完全不是火囉、油膩那回事。它令人精神為之一 振,充滿幸福,樂上半天。難怪最高薪的崗位是候鑊, 是有能者居之。因為手勢是天生的,不是大火大力 ,用 心用意,便等於好手勢。而且炒河底 炒得咁上下 便要灒水淬火才 透。 千鈞一髮的直覺。 另一話題: 㕑房這麼多人手,不是人人都有天賦,平凡者居多。故要認人,不是認店名。亦要認他的首本名曲,撚手小菜不必多,一個炒河已可出名。膾炙人口。簡約見真章。
我齊高興 寫食經。 試問世間:乾炒河粉好食,定濕炒好食?
出名。膾炙人口。簡約見真章。
銀芽金菰肉絲河  (濕炒)
2023-04-11
銀芽金菰肉絲河  (濕炒)
  • 銀芽金菰肉絲河(濕炒)可以走肉
風味金沙黃金蝦的外皮炸得酥脆,內裡口感鮮嫩,味道不錯。不過份量就十分驚人,$138有四隻的大蝦, 2分鐘就食完, 整碟餸菜一定可以填飽小童的胃口, 如果喜歡食黃金蝦或想食多過四隻蝦的成人,強烈建議叫多兩至三份的份量。整體來說, 這個份量和價格在葵涌青山公路區必定係首屈一指, 5星級的價錢,一般的味道, 都未計餐廳內普通的環境和職員不有善的態度。唔希望餐廳為左我這個窮人改善一下, 反而繼續下去, 一定會深受中環半山的上流人士追捧, 香港的繁榮就靠了你

風味金沙黃金蝦
2023-03-24 274 浏览
常餐嘅吉列魚柳得兩舊(好細)同吉列豬扒炸得大耐!過咗火!奄列同多士上餐時見到奄列上面好多油!奄列整得ok剛剛好唔會就熟!海南雞嘅雞份量少同加多幾條菜!就會好好多!希望餐飯可以改善下!
常餐嘅吉列魚柳得兩舊(好細)同吉列豬扒炸得大耐!過咗火!
海南雞嘅雞份量少同加多幾條菜!就會好好多!
希望餐飯可以改善下!

1月4日,見佢新開今日去試佢嘅下午茶,諗住好食就會再來繼續食或試下佢嘅晚餐其他東西等,但有點失望的揀咗雞髀沙律,雞髀冇底味冇醃過少少鹹味都冇,沒有肉味,雖然我自己少整嘢食都知雞髀屬於容易變壞嘅食材,但每天餐廳製作份量唔同住家,食得出隻雞髀唔新鮮,講嘅唔新鮮並不是殭屍肉嗰隻,而係解凍咗等待煮熟時放置不知多久,未變壞的但煮佢就已經沒有了肉味,文字上應該係咁講,而沙律,落單前詢問咗沙律是菜還是生果,因為一般茶記生果係會用罐頭雜果的,我自己本人不吃罐生果的,職員答我2樣都有,咁我有兩個人嚟諗住什果咪畀對面朋友食,,嚟到嘅並不是菜嘅,味道佢將個汁調到好稀. 甜的. 淡淡的沙律醬味,只有.紅蘿蔔.青瓜.薯仔.3小粒菠蘿.,紅蘿蔔是熟的正常味,薯仔硬咗d,青瓜唔靚唔脆有d淋,值得一讚嘅係雪櫃拎出嚟嘅凍度剛剛好唔太凍不唔夠凍,整體成碟嘢嘅食材奶茶冇茶味似花奶水咁(仲有一樣最緊要嘅係筷子存放嘅位置,我要攞刀叉一定用隻手拎起筷子,即係如果我要用筷子上一手幾多人徒手掂過)

2022-12-26 452 浏览
通常都係彈人多,好嘢梗係要收埋自己食。今次啲起決心,因為又話要80字先可以乜乜乜,200字先可以點點點……我就試吓用我有限既墨水,盡可能寫幾十字出嚟滿足吓開飯網啦。果個咩雙拼骨,跟本就係大酒樓水準,但就係茶記價,唔明點解可以咁做。另外啲海鮮,我叫左蒸蟮同薑葱蟹(兩隻),好似只係118同188,真係去街市買都差唔多錢啦,仲要有人洗乾淨煮埋比你食,可以去邊搵丫。下次有機會要帶埋家人去試,因為今次得4個人叫唔到太多餸,但下次一定會訂左位先,因為食食吓都已經座滿哂了。
通常都係彈人多,好嘢梗係要收埋自己食。

2022-12-24
2022-12-21 394 浏览
近排天氣凍咗,本來已經約咗班friend去打邊爐,但其中一個friend話, 佢呢排食得太多火煱,想轉一下口味,好想食吓小炒。我地一行四人,咁啱行過見到一間新開小廚,望入去環境都算唔錯,樓底仲比一般食肆為高,用餐時感覺應該幾舒服,於是我地二話不說, 就決定入去試吓。坐低攞張餐牌睇睇,發現每個菜式既價錢都算合理;我地就叫咗碟黃金蝦,回味辣子雞,啫啫肉碎芥蘭煲,同埋星洲炒米。估唔到呢間新開小廚,除咗價錢公道,連我地叫既四個餸,全部都係份量十足,而且味道都ok滿意,尤其是我平日最愛食既星洲炒米,都做到我要求既水準,相當好味,合哂我既胃口。埋完單之後,我同班friend都不禁異口同聲話:一定有下次!

• 星洲炒米
2022-12-20 402 浏览
今晚同朋友去食飯,見到一間新開嘅小㕑,裝修都幾簡潔,又有outdoor ,見有人排隊,於是就一行4人,等咗十分鐘就入去試吓,點知真係喜出望外都幾好食,居然有田雞食,於是即刻叫返碟,椒鹽田雞味道超好食,做得出色,另外再叫咗椒鹽炸豆腐,小炒皇同三杯雞,每個餸都做得有水準,坐得又舒服,因為係梳化櫈,所以下次都應該一定會再食,等天氣冇咁凍,真係好想坐喺outdoor,chill 下,👍😋😋