3天前
合興粥麵飯就喺柴灣吉勝街熟食市場入面,檔口唔起眼但一入去即刻聞到嗰種撈麵香氣,原來係老字號老店,已經有半世紀歷史,食落去唔單只係味道,仲有回憶嘅味。佢哋只賣「撈麵」,澈底街坊風,半 no soup 嘅撈面方式反而更容易拌到入味。撈麵底係豉油+麻油,再加一勺秘製辣汁,辣汁香醇又有辣勁,揀多款餸食落更刺激:豬腸、魚蛋、柚皮、魷魚、豬皮、冬菇、螺肉、齋卜 … 每款都只係加幾蚊,就可以玩盡配搭。我最推介大雜麵—簡直係一次過試晒 What’s Hot 梗多配料,撈埋一齊食最夾。魷魚爽彈、螺肉彈牙、豬腸入味夠淋,柚皮帶微酸解膩,齋卜同冬菇都吸滿醬汁,仲有麵帶微微醬香,好正!價錢方面就更抵食啦——少少錢就食到油香辣痛又懷舊嘅車仔味,人均唔使過五十蚊,但嗰種盅整感卻比佢貴價餐廳高。排隊唔算長,10 分鐘左右等到就有得食,最啱攰啊或者想食快又正嗰啲街坊朋友。總括講,合興唔止係一碗麵,係柴灣人嘅飲食記憶,是平凡但有溫度嘅老店代表,精緻唔多,但真心入味又夠誠意,食過一次就會記得!