2018-10-27 1178 浏览
之前一直都想去食滷肉飯 但嗰陣真係無時無刻都大排長龍直到開業 終於試到兩位台灣媽媽嘅手勢!!當日我夜晚八點去到 都唔使等位😜$42蚊嘅滷肉飯其實一啲都唔細碗😱都有吉野家下午茶嘅份量㗎味道仲非常地道 十足似台灣街邊檔咁豬肉半肥瘦 仲加咗超爽口嘅梅菜🤩有口感之餘又唔算好咸只係略嫌個滷肉汁唔夠油 食落無咁滑但都已經好好味!!👍🏻👍🏻.皮蛋豆腐同火腿煎蛋餅都好好味!😍.反而呢個牛肉麵就真係令我好失望湯底冇乜藥材味 味道偏辣麵條質地真係唔合格 軟身唔彈牙 好普通囉~
之前一直都想去[請坐]食滷肉飯
但嗰陣真係無時無刻都大排長龍
直到[吃什麼]開業 終於試到兩位台灣媽媽嘅手勢!!
當日我夜晚八點去到 都唔使等位😜

但都已經好好味!!👍🏻👍🏻

皮蛋豆腐同火腿煎蛋餅都好好味!😍

反而呢個牛肉麵就真係令我好失望
湯底冇乜藥材味 味道偏辣
麵條質地真係唔合格 軟身唔彈牙 好普通囉~
2018-10-26 893 浏览
🇹🇼吃什麼?山長水遠過海去到中環 吃什麼?有留意開 我到目前所介紹既都係台灣菜原因好簡單 我太愛台灣身在香港 心在台灣講返 吃什麼好似係台灣人開👏🏻👏🏻時間下午兩點左右去到好驚食飯時間多人 所以晏少少好彩都有二人位即入唔洗等👍🏻👍🏻 .叫左一個 紅糟豬扒飯🍚完全唔知紅糟係咩上網搵返先知 係紅酒滓會有微微 酸酸的味但我竟然食到既係辣味因為佢配菜轉左咖哩魚星個微辣令我食唔到酸但朋友只吃豬扒就吃到微酸味唯有 下次食豬扒先朋友以為微酸味係變左但上網查左係正常既就無問題普通既咖哩魚旦 但有薯仔👍🏻 豬扒 炸到 外脆內嫩我覺得好好食👍🏻👍🏻👍🏻值得一試!甘配菜仲有少少炸豆角我超喜歡👍🏻👍🏻 個飯 比較濕 有點扣分但整體都okay如果我下次去 我會叫多d朋友去 再試過豬扒!另外 朋友點了 滷肉乾拌麵🍜好多既肥豬肉可能會令好多女性怕怕但對於男仔既我覺得唔錯麵質又唔錯仲有菜脯 個口感都唔錯👍🏻但就好似細碗左少少飲品就試左杯炭焙烏龍茶🍹有炭焙味既烏龍茶都有茶味 唔係難飲都平 甘既size $16聽聞蛋餅都好正但我真係食唔到甘多要下次試!! ......俾分既話我會食物:4/5環境:4/5服務:4/5(水
🇹🇼吃什麼?

山長水遠過海去到中環 吃什麼?
有留意開 我到目前所介紹既都係台灣菜
時間下午兩點左右去到
好驚食飯時間多人
所以晏少少
好彩都有二人位
即入唔洗等👍🏻👍🏻 .

叫左一個 紅糟豬扒飯🍚

甘配菜仲有少少炸豆角
我超喜歡👍🏻👍🏻 個飯 比較濕 有點扣分
但整體都okay

如果我下次去
我會叫多d朋友去 再試過豬扒!

另外 朋友點了

都有茶味 唔係難飲
都平 甘既size $16

聽聞蛋餅都好正
但我真係食唔到甘多
要下次試!! .....

俾分既話我會
食物:4/5
環境:4/5
服務:4/5(水要自助,但店員有禮貌說謝謝)
價錢:偏貴(但考慮到地段,尚可合理)

地址:中環雲咸街77號嘉兆商場大廈地下A號鋪(石板街行上去轉左)

#台菜#台灣菜#台灣美食#香港美食#中環#中環美食#吃什麼#whattoeat#紅糟豬扒飯#滷肉乾拌麵#炭焙烏龍茶#咖哩魚旦#薯仔#豆角#食咩#美食#香港#滷肉#菜哺#紅糟#石板街#雲咸街#過海#港島美食#港島#d_don_food#蛋餅
紅糟豬扒飯
炭焙烏龍茶
2018-10-24
紅糟豬扒飯
2018-10-22 699 浏览
門口排長龍 野食貴但唔覺有咩特別一共食左130幾蚊既午餐 個80幾蚊既酸菜牛肉麵⋯舊牛肉 連筋位上唔知係咪生意太好炆唔切人地明明先得個廿幾歲 年年去睇牙洗牙 能夠咬唔入 個碟腸 我去茶木食要蒜起碼唔使俾夥計黑面整體黎講 唔係難食既,個麵我會俾同老壇酸菜牛肉麵一樣咁多分!!
門口排長龍 野食貴但唔覺有咩特別

能夠咬唔入
個碟腸 我去茶木食要蒜起碼唔使俾夥計黑面

午餐
2018-10-18 872 浏览
兩位台灣媽媽的台灣菜館去年的結業風波,香港人應該沒有忘記。現今終於在中環再次重開,雖然換了名字,但美食一定能讓客人再次光臨。以前在舊店,我每次都會吃上一至兩款蛋餅,因為這兒的蛋餅做得十分Q彈,蛋香味豐富,加上特別的醬汁,無論是味道或口感也讓人一試難忘,有一種想繼續吃下去的感覺。而且,蛋餅的配料選擇多,可以自由配搭,讓客人找到屬於自己的口味。這裏的滷肉飯也十分不錯。滷肉肥瘦適中,鹹香滿溢,混合米飯一同吃,很有住家飯的感覺。

2018-10-18 6212 浏览
這天特意來到這間由兩位台灣媽媽主理的小店午餐,聽聞之前搬遷前就非常多好評,而在中環重開後人流也非常多呢!這天我們中午的時候來到,等了大概15分鐘就有位了。在等待的過程,店員非常甜心的給我們送上傘子遮太陽呢,讓人心情大好!進去了是又簡約又可愛的裝潢啊。在餐單上看到很特別的紅糟豬排飯就決定一試!豬排的份量超多的,香口酥脆的外皮,再加上微微酸酸的紅糟,非常特別! 而豬排肉質很軟稔又多汁,真的很不錯呢! 旁邊還有超好吃的台灣香腸、半煎半炒的雞蛋、爽口軟甜的菜心和咸香爽脆的菜脯,充滿豐富的台灣色彩又滿足!另外我們點的是鹹酥雞肉飯,基本上其他配料都一樣好吃! 而鹹酥雞的外皮也是非常酥脆,雞肉也很嫩滑,整體都不會太鹹呢!兩個主食又怎能滿足嘴硬的我們呢 嘿嘿! 說實話這是第一次吃蛋餅呢,所以點了個原味蛋餅試試真章哈哈。 薄薄的蛋餅皮包裹著香煎的雞蛋,咬下去是軟軟綿綿又特別的口感! 而且充滿濃濃的雞蛋味,再加上鹹鹹甜甜的醬汁超好吃! 下次一定要再來挑戰肉鬆/芝士蛋餅!飲品我們都走健康的路線,點了六穀健康茶和蕎麥綠茶,也不錯喝的!

進去了是又簡約又可愛的裝潢啊。

在餐單上看到很特別的紅糟豬排飯

而豬排肉質很軟稔又多汁,真的很不錯呢!

紅槽豬排飯

另外我們點的是鹹酥雞肉飯
,基本上其他配料都一樣好吃!

香雞排飯

兩個主食又怎能滿足嘴硬的我們呢 嘿嘿!

說實話這是第一次吃蛋餅呢,所以點了個原味蛋餅
 而且充滿濃濃的雞蛋味,再加上鹹鹹甜甜的醬汁超好吃!
 下次一定要再來挑戰肉鬆/芝士蛋餅!
原味蛋餅

飲品我們都走健康的路線,點了六穀健康茶
蕎麥綠茶
,也不錯喝的!

喬麥綠茶  &  六殻健康茶
紅槽豬排飯
香雞排飯
2018-10-15 719 浏览
一看是台湾菜特别和妈妈跑过来,晚上5:45分到可店员说六点才开,于是就站在门口等。和妈妈叫了牛肉面(板筋半肉),九层塔蛋饼,皮蛋豆腐,卤肉拌面,炒台湾水莲菜。真的味道都很一般,而且不是很正宗的台湾菜。妈妈吃面要醋他们说没有,问说有没有烫青菜也说没有。问有没有别的青菜也说没有,然后指着墙上说炒水莲是不是青菜,店员答:”是”。感觉大部分店员除台湾人以外的态度都很差!故意听不懂国语。要外卖盒子和要醋说听不懂。

2018-10-15
2018-10-14 598 浏览
之前見過請坐即報導,覺得d食物好吸引可惜之前的鋪頭已經沒有了。當知道會係開中環開店就即刻帶埋老公去食! 去到岩岩有位,唔洗點等,我地叫左牛肉麵,蛋餅同珍珠奶茶。說真的,除了蛋餅,其他都有點失望。可能係期望太高了。
  • 原味蛋餅
2018-10-11 1050 浏览
晚餐唔知食咩好,見食評不錯就去左。位置比較不就腳,好在由於時間尚早又係星期一晚七點幾,二人到齊就即刻可以入坐。叫左芝士蛋卷、花枝丸、肉燥飯、牛肉麵同埋珍珠奶茶。飯同面不錯,價錢可接受。食嘅時候見旁邊食拌麵賣相不錯,會再去😊唯一不好的是店員會催人走,我聽到店員催隔離枱食完就還枱,但佢地係好明顯未食完,我聽到佢地自己後尾話坐左八個字左右。雖然啲嘢食好快就到,但只係坐左八個字,枱上食物未食完就催,似乎不是太理想。我走的時候門外已經有十幾人排隊了,下次可能小人點才來。

我走的時候門外已經有十幾人排隊了,下次可能小人點才來。
  • 滷肉飯
2018-10-07 9943 浏览
這家台灣菜餐廳本來開在我家附近,每次去都有10幾20人在門口排隊,我通常會很早去或是只是外帶奶茶。但是自從半年前停業了以後好失落,結果現在兩位台灣媽媽在中環重新開店,超級開心!本來以為要排很久,結果我晚上工作完7點半來只是排了10分鐘就可以進去了。餐廳座落在蘭桂坊雲咸街上,裡面四四方方,裝潢以木系簡潔為主,桌子有點擠好像和旁邊搭台那種,但也無損我要吃台灣菜的好心情哈哈!小食方面我們點了香腸($42)。香腸切成4塊,外脆內香,甜甜的好吃!接著是九層塔蛋餅加芝士($48)。加了芝士的蛋餅很邪惡,加上九層塔味道很香很搭。蛋餅皮薄。但要快點吃,不然芝士乾了沒那麼贊了哈哈。下一個是鹹酥雞($48)。鹹酥雞是我們當晚吃的比較失望的一道菜,雞炸得比較油而且不脆,雞肉用的是雞胸肉所以有點孩。應該用雞腿肉炸會比較嫩滑。陳先生不喜歡這道菜哈哈。主食我們點了半筋半肉的外省牛肉麵($85)。麵有嚼勁,有麵香味。牛筋腩都燜得很淋。湯底味道鮮甜不會鹹。加點辣椒油吃超級好吃!最後是小碗的滷肉飯($42)。這邊的滷肉是一小塊一小塊那種,不是肉碎型的,很入味,肥瘦均勻。飯煮得比較淋是我喜歡的,好吃好吃!飲品我點了黑糖奶

香腸($42)

九層塔蛋餅加芝士($48)

鹹酥雞($48)

外省牛肉麵($85)

滷肉飯($42)

飲品我點了黑糖奶茶($34)。這家的黑糖奶茶我喜歡,因為茶味比較濃一點,奶不像坊間很紅的那間老虎店那麼奶,不是很甜,好喝。我以前會直接買外帶帶回家喝哈哈!
黑糖奶茶($34)

喜歡台灣菜的朋友們不要錯過這家由台灣媽媽主理的家庭式餐廳喔(✪‿✪)ノ
2018-09-26
香腸($42)
九層塔蛋餅加芝士($48)
外省牛肉麵($85)
滷肉飯($42)
黑糖奶茶($34)
2018-10-05 1258 浏览
之前在上環的請坐吃過兩次,都挺喜歡的,可惜之後一直沒開。現在在中環重新開張,開了名字「吃什麼」,依舊很多人排隊。今天星期四中午十二點半到店,已經有很多人在排隊。店外超級曬,店員很貼心地提供了冰水和雨傘。新店的裝修比較時尚。店內人頭湧湧。鹽酥雞肉飯($78)份量很多,雞肉有大概10塊,炒蛋半煎,有菜脯增加口感。菜心也有六七條,是個健康的午餐。鹽酥雞外皮很酥,椒鹽味很重,菜心軟甜,吃完一碗能飽。玉米蛋餅($39)蛋餅皮很軟,雞蛋很香,玉米不甜,但是有口感,上桌的時候還很燙,要小心喔。滷肉乾拌麵($65)滷肉不是很碎,半肥瘦,面有嚼勁,蔥非常加分,但是稍稍有點膩。店裡的辣椒油很棒,有辣度,乾拌麵加入一點會更好吃。

新店的裝修比較時尚。
店內人頭湧湧。
鹽酥雞肉飯

鹽酥雞肉飯($78)
玉米蛋餅

玉米蛋餅($39)
滷肉乾拌麵

滷肉乾拌麵($65)

店裡的辣椒油很棒,有辣度,乾拌麵加入一點會更好吃。
2018-10-05
鹽酥雞肉飯
玉米蛋餅
2018-10-03 988 浏览
之前未試過但聽過關於「請坐」的故事,所以當知道2位台灣媽媽喺中環重新開過間「吃什麼」,就專乘過嚟一試!我地係星期六夜晚7點幾到,餐廳好熱鬧,我地要喺門口排咗一陣隊,店員都好有禮貌比餐牌我地睇住先特別的是,餐廳都幾多外國人光顧,果然係深受歡迎!點菜後的上菜速度都好快,由於我地幾個好餓,都叫幾多野食有外省牛肉麵($85)、雞排乾拌麵($73)、滷肉飯($42)[有d貴]、木魚花蛋餅($45)、鹽酥雞($48)全部野食都幾好,個人認為蛋餅最出色,好有台灣風味,好值得一試!好想試下佢既便當系列,可惜應該得lunch先有供應,但又得星期一至五做午市,希望之後有機會食到啦
特別的是,餐廳都幾多外國人光顧,果然係深受歡迎!
點菜後的上菜速度都好快,由於我地幾個好餓,都叫幾多野食

2018-09-29
2018-10-03 1070 浏览
係今年一月既時候 係當時仍位於西營盤既請坐食過一次 ,記得味道唔錯 仲打左食評。之後就出然左 爭權風暴,一直未有機會再食最近睇報導 就話兩個台灣媽媽就自己開左呢間吃什麼中秋翌日夜晚,特地過黎中環試試味道是否依舊。七點零鐘到左,唔洗排隊直接入得去環境唔錯 座位都唔逼夾 幾舒服 茉香綠茶 微甜,茶味重,唔錯花枝丸兩粒超大花枝丸 同之前食既味道一樣裏面有一粒粒花枝好有口感 好食火腿蛋餅味道ok 個人認為上次食既芝士蛋餅味道好食d夾d 而且個餅皮好似轉左🧐 好似厚左外省牛肉麵 (牛肋)牛肉麵有得揀要牛肋肉, 半筋半腩 或牛腱我揀左牛肋每碗有4大舊牛肋肉,肉質好似食緊牛腩麵d牛腩甘 比較肥膩一啲麵條用上粗麵 比較有咬口 可惜湯底味道唔太香 而且酸菜味道唔夠咸酸好在成碗唔算油膩 但個人覺得牛肉麵做得比較普通😩 主食建議揀魯肉飯 惹味d可能假日既中環人流較少,而且店鋪位置吊腳 地點唔算方便,所以唔多人 唔洗等。今次點既野食味道都ok 不過就冇乜驚喜🤭兩次既經驗加埋黎就講:如果經過附近都可以黎食下既,要排隊就唔會食啦。所以大家都唔洗專登過嚟食。
之後就出然左 爭權風暴,一直未有機會再食
最近睇報導 就話兩個台灣媽媽就自己開左呢間吃什麼
中秋翌日夜晚,特地過黎中環試試味道是否依舊。
七點零鐘到左,唔洗排隊直接入得去

環境唔錯 座位都唔逼夾 幾舒服

裏面有一粒粒花枝好有口感 好食

火腿蛋餅味道ok 個人認為上次食既芝士蛋餅味道好食d夾d
而且個餅皮好似轉左🧐 好似厚左
外省牛肉麵
外省牛肉麵 (牛肋)
牛肉麵有得揀要牛肋肉, 半筋半腩 或牛腱
我揀左牛肋
麵條用上粗麵 比較有咬口
可惜湯底味道唔太香 而且酸菜味道唔夠咸酸

今次點既野食味道都ok 不過就冇乜驚喜🤭
兩次既經驗加埋黎就講:

2018-09-25
  • 花枝丸
2018-09-27 1892 浏览
去到之後第一眼就係一整條人龍大家都慕名拜訪兩位台灣媽媽要試試佢地嘅手勢好彩我一條友等左5-10分鐘好快有位坐如果唔係大熱天時都唔知要等幾耐講番野食話說我其實冇食過請坐所以我就唔知同之前會唔會有分別啦我就叫左最經典嘅滷肉飯 同埋招牌蛋餅首先覺得滷肉飯好大碗不過見咁多滷肉好夠味又多汁撈撈下就食哂啲飯啦至於原味蛋餅好香蛋味 雞蛋加蛋餅皮兩個唔同口感好夾不過原味食食下會覺得單調同埋可能一條友食食食下會有啲膩下次我要嗌有餡嘅同埋一個胃食量有限下次要同朋友黎仲有好多野想試呀
去到之後第一眼就係一整條人龍

同埋一個胃食量有限
下次要同朋友黎
仲有好多野想試呀
2018-09-23 1976 浏览
知道兩位台灣媽媽在請坐關店後重開,立即去試。中午時份,有好多人,12:15到達,門外已經有一條長的人龍,等待大概25分鐘才有位,但店員都好好禮貌,在店外先遞上餐牌給我們選擇。店內都好大,好寬闊!第一道,雞腿便當,好足料,沒想到有這麼多配菜,有蕃茄蛋,椰菜,春卷好有媽媽的感覺,午餐不再只有肉,雞腿肉好軟,雞腿皮好脆,但如果肉燥可以多點就好,對女生來說這個lunch set 有點多,吃了一半,已經好飽。另一碟係火腿雞蛋卷,火腿夾埋蛋卷,味道岀奇的夾,吾錯
知道兩位台灣媽媽在請坐關店後重開,立即去試。

店內都好大,好寬闊!

雞腿便當

另一碟係火腿雞蛋卷,火腿夾埋蛋卷,味道岀奇的夾,吾錯

火腿蛋卷
雞腿便當
2018-09-20 1660 浏览
知道兩位台灣大媽重出江湖,今日終於抱著期待既心情同同事去買Lunch, 排隊連等候大約要三十分鐘。員工好nice可以俾我地係有冷氣既地方等。最後4人order左:-鹹酥雞腿便當-魯肉麵-魯肉麵+豬扒-外省牛肉麵-玉米蛋餅食物水平方面可以話係非常失望,麵份量好少,麵質偏淋,絕對稱不上台灣麵。魯肉味道一般,而牛肉同平時港式牛腩味道一樣,完全唔係台式牛肉麵,雞腿皮脆但唔入味,蛋餅更加可以用差黎形容。。如果平時有去台灣食開野既朋友,真心建議呢一間唔洗試。。價錢唔平但味道非常一般,被吹捧過頭試一次就夠

-鹹酥雞腿便當
-魯肉麵