2020-05-09
台灣菜有兩味代表菜,就係牛肉麵同魯肉飯,同食港式野要食燒味一樣。而我見到佢既牛肉麵選擇好多,有傳統常見既,又有D新鮮少見既,由於我係蕃茄控,就叫左個蕃茄湯牛筋腩麵。佢呢到冇魯肉飯,只有肉燥飯,兩者其實分別好大,因為魯肉係有肥肉,食落去口感係唔同。唔知點解HK多數台式餐廳都係得肉燥飯而冇魯肉飯,所以未能一試。希望佢地日後會考慮出魯肉飯。由於見到佢有新菜介紹 - 萬巒豬腳麵,望落去張相都幾吸引,就叫左份,配關廟麵,因為唔知咩來,所以想試下。另外值得一提既係,呢到既人手比例充足,唔會好似有D餐廳,搵人落單都要等。上菜速度都好快,要比個like。蕃茄湯牛筋腩麵 - 個湯好濃蕃茄味,有兩大舊牛腩同一大舊牛筋。如果佢切細上都更好。萬巒豬腳麵 (配關廟麵) - 我完全分唔到關廟麵同米線有咩分別,至於舊豬腳,好足料,配上滷水汁,好惹味。但如果舊肉煮淋D會好D。跟餐+$4可轉台式飲品,叫左台式coffee同杯芽奶茶。冇叫少甜,但杯杯芽奶茶自動少甜,更特顯荼味。杯咖啡都唔錯。埋單$137,食飽飽,ccp值高。
埋單$137,食飽飽,ccp值高。