2020-04-15
揾呀揾!真係唔知食乜好🤔疫情下都要喺堂食醫肚仔㗎!又想食水餃🥟,又想台牛肉麵,見到呢間叫「台灣麵」,下定決心一於食佢啦 !拎起餐牌,揭到其中一篇有雙拼麵,可以自由配搭,見到有紅燒牛肉麵同韮菜雲吞麵,咁啱兩款我都想食,我就order佢!等咗廿分鐘左右啲麵嚟啦!個鴛鴦碗好特別,兩邊都裝到幾滿!碗麵分別有紅燒牛肉兩舊,而韮菜雲吞有三粒。由於雲吞味道較淡,首先食咗個雲吞先,可以用四個字形容《皮薄餡靚》,咬落入面都算多肉汁,韭菜夠濃,平平無奇,出奇地好食,加上麵上面有幾粒豬油渣,帶出湯嘅香味,好夠味,唔錯!到食紅燒牛肉,望落去好似好瘦,應該會有啲硬,但咬落去出奇地好腍,最重要係夠牛味,肥瘦均勻,唔錯!。飲啖湯先,好失望呀!得個辣字,個湯唔夠香,亦都唔回味,通常紅燒牛肉湯係飲咗一啖有少少辣,同埋越嚟越想飲多幾啖,可惜呢個湯俾唔到呢個感覺我!台灣麵叫咗粗麵,好正宗,有啲彈牙,好Q!最後飲埋凍荔枝綠茶,有啲甜,下次都係叫少甜好!能夠揾到一間可以解決我對台灣食品嘅意念,真係大滿足😍😍😍😍😍
最後飲埋凍荔枝綠茶,有啲甜,下次都係叫少甜好!