2022-08-21 56 浏览
今日下午同媽咪去咗台灣館食Tea, 叫咗一客鹽酥豬扒烏冬同一客台式滷肉飯,餐飲叫咗一杯熱檸茶及凍檸水,先講吓個鹽酥豬扒,味道唔錯,肉質唔會太乾,算係外脆內軟(唔係乾淨淨果種)算係好食果種,烏冬同湯底都ok嘅,而火腿奄列+多士係正常嘅,但係個滷肉飯就......啲滷肉汁丶台灣腸丶雞翼丶滷蛋味道也不錯,花姿丸就普通咗啲,個飯就太過軟身,落得太多水煮,有待改善,而飲品都ok, 檸檬茶唔澀,整體來說也ok, 會再去幫襯嘅食店......

2022-08-21
2022-08-20 1337 浏览
又食台灣嘢啦,但睇完餐牌發覺呢間台灣館又唔只台式咁簡單喎,連烤魚同酸菜魚都有,甚至連香港中式食肆必有嘅小炒王都有。就叫個小炒王試吓,睇吓台灣嘅小炒王有咩唔同先。😅呢碟🔪招牌小炒($82)王其實由上枱到入口,我都係搵唔到有咩台灣嘅味道,雖然如此,但唔失望嘅,因為都幾好食。韮菜花好靚無渣,仲好爽脆;其他配料仲有小炒王必有嘅腰果同蝦干、魷魚鬚、仲有冬菜(好似係😅)。味道十分濃郁惹味,送飯🍚非常適合。台灣館點可以唔食台灣餸?!我地仲叫左🐓台灣三杯雞($72)。入口有非常香嘅九層塔味道,雞肉好彈牙,配料嘅紅洋蔥好甜,整體係煮得非常入味、香濃。整晚亮點所在,亦係吸引我同朋友入嚟嘅係飲品🥤,朋友嘅椰島珍珠奶茶($27),同我果杯草莓珍珠奶茶($27)都好好飲。 朋友話佢果杯椰子味幾香,入口唔會太甜,啱佢口味。至於我果杯,我會形容似食緊士多啤梨雪糕嘅感覺,香甜、滑溜。我同朋友都大讚嘅係灑喺面嘅胚芽好香麥味,伴著飲料進食,十分正! 整體評分係:雖然未嚐到地道台灣嘅感覺,但有驚喜,晚飯小菜可媲美大酒樓菜式,但裝修感覺比酒樓雅致得多。

台灣三杯雞

草莓珍珠奶茶 椰島珍珠奶茶

草莓珍珠奶茶

2022-08-18
台灣三杯雞
草莓珍珠奶茶 椰島珍珠奶茶
2022-08-12 71 浏览
今日去咗淘大花園,咁不如順便行吓德寶花園,估唔到俾我搵到一間世外桃源。呢間台灣館,大部份座位都係喺窗邊,望住觀塘道,環境好舒適。下午茶都有好多選擇,最後我哋揀咗兩個套餐。新竹米粉、甜不辣、花枝丸、香腸、熱檸茶$38:我覺得個新竹米粉同埋個花枝丸超級好食,佢哋啲米粉真係好爽口,呢種配搭平時出邊好少有得食,所以覺得好新穎。雪菜肉絲炆米凍豆漿$43另外我又真係好鍾意食雪菜肉絲炆米,又係嗰句,佢哋啲米粉真係炒得好出色,成碟米粉都好足料。兩個餐咁多嘢食加埋都係$81 ,我覺得算係經濟。

呢間台灣館,大部份座位都係喺窗邊,望住觀塘道,環境好舒適。

下午茶都有好多選擇,最後我哋揀咗兩個套餐。

新竹米粉、甜不辣、花枝丸、香腸、熱檸茶$38:
台灣滷肉炒米粉套餐

雪菜肉絲炆米凍豆漿$43
雪菜肉絲炆米配豆漿

兩個餐咁多嘢食加埋都係$81 ,我覺得算係經濟。

2022-06-18
台灣滷肉炒米粉套餐
雪菜肉絲炆米配豆漿
2022-08-11 47 浏览
台灣嘢唔係剩係得滷肉飯酸菜黑魚片 $208好大兜😆望落勁多生魚片啲生魚片都好新鮮爽口 識落都冇咩細骨 煮既時間岩岩好而且我都擔心個湯會唔會太酸結果又無wo😂少少酸酸地小小辣辣地幾開胃個酸菜魚個底仲有好多配菜 酸菜、蓮藕片、萵苣、雲耳、芽菜都係啲索汁既配料 撈飯真係一流XO醬四季豆炒豚肉 $72夠濃味 都係撈飯一流仲轉左魷魚俾我地 大大舊 但唔會煮太耐 口感幾好 啲花紋仲有助掛汁而四季豆就爽爽地 食食吓就食唔停$72魷魚同埋四季豆嘅份量都幾多夠晒我哋兩個人食凍芋香珍珠奶茶 凍草莓珍珠奶茶 +13夠濃 唔會唔夠味 個面好多忌廉同胚芽 視覺上靚左飲落好飲有咬口左珍珠都好咬 唔會太淋 成杯都幾好飲香芋味同埋士多啤梨味都幾好唔會好假或者似藥水味總結 試多咗間牛頭角嘅台灣嘢原來台灣野唔係剩係得滷肉飯😆
台灣嘢唔係剩係得滷肉飯
酸菜黑魚片 $208

好大兜😆望落勁多生魚片
啲生魚片都好新鮮爽口 識落都冇咩細骨 煮既時間岩岩好
而且我都擔心個湯會唔會太酸
結果又無wo😂少少酸酸地小小辣辣地幾開胃
個酸菜魚個底仲有好多配菜 酸菜、蓮藕片、萵苣、雲耳、芽菜
都係啲索汁既配料 撈飯真係一流

原來台灣野唔係剩係得滷肉飯😆
2022-08-08
  • 酸菜桂花魚
2022-08-11 34 浏览
咁大雨放工都係附近拿拿臨食個飯返屋企,就去左得寶商場搵野食,原來呢度都幾多野食,最後揀左呢間~台灣館~。呢度個店員姊姊熱情有禮貌,盡力滿足客人要求👍。行過聞到啲小炒好香好吸引,自己又想食多啲菜,終是叫左四季豆同小炒王,兩個餸餸飯一流。XO 醬四季豆炒肉片四季豆又嫩又爽口,肉片又腍又入味。招牌小炒王 小炒王配料豐富,韮菜花、蝦米、腰果、菜脯,仲有彈牙既魷魚,正。叫左兩杯珍珠奶茶,草莓味同香芋味,色彩繽粉,甜味適中,裏面啲珍珠煙煙靭靭好咬口。

呢度個店員姊姊熱情有禮貌,盡力滿足客人要求👍。

XO 醬四季豆炒肉片
四季豆又嫩又爽口,肉片又腍又入味。

2022-08-10 38 浏览
呢間中菜館喺得寶商場,九龍灣地鐵站出站行過去好快到餐廳座位寬敞,大部分係卡位,坐得十分舒服晚餐有二人餐,可以揀小菜同雞煲,不過就無烤魚揀,所以無揀套餐,轉散做泡椒麻辣烤魚(少辣)烤魚係原條連烤盤上,成條魚勁大條,魚肉好鮮甜好滑,魚的出面炸過,魚皮好香脆,烤魚的底有好多配菜,有芽菜,木耳同咼荀四季豆炒鮮魷小炒好夠鍋氣,上枱熱辣辣,好香,鮮魷的份量都幾多,四季豆口感似乾扁四季豆兩個人最後食到撐住個肚走,都係350$, 好抵食
呢間中菜館喺得寶商場,九龍灣地鐵站出站行過去好快到

餐廳座位寬敞,大部分係卡位,坐得十分舒服

泡椒麻辣烤魚(少辣)

四季豆炒鮮魷

兩個人最後食到撐住個肚走,都係350$, 好抵食
2022-08-05 64 浏览
-二人套餐 $248🔸涼拌青瓜🔸麻辣雞煲🔸上湯浸娃娃菜🔸香酥小食炸蝦🔸凍百香果紅茶 +$12🔸凍椰島雪香珍珠 +$13-收工約咗朋友睇戲,就一齊喺附近食晚飯,揀咗依間小菜餐廳食個二人套餐。叫做台灣館但係又有好多港式小炒,連雞煲、烤魚都有,好抵食。雞煲有半隻雞,兩個人食啱啱好,揀咗BB辣好惹味,仲有大量芫荽、洋蔥等,索晒汁配飯食一流。其他揀咗小菜有涼拌青瓜、鮮甜嘅上湯浸娃娃菜、即炸香口嘅吉列炸蝦,超級豐富。再飲埋台式特飲作結,二人餐好抵食呢。
二人套餐 $248
🔸涼拌青瓜
🔸麻辣雞煲
🔸上湯浸娃娃菜
🔸香酥小食炸蝦
🔸凍百香果紅茶 +$12
🔸凍椰島雪香珍珠 +$13

再飲埋台式特飲作結,二人餐好抵食呢。
2022-07-30 1019 浏览
每次坐巴士上層左邊,都終會見到呢間好吸引光鮮的餐廳。位於九龍灣站,地理位置都好方便。今日一於同家人去試試座位空間闊落,舒服MENU 的選擇多價錢超級親民,兩個人食晚餐大約都只係$300左右,份量仲要好大份非常滿足的一餐二人套餐($248)➰涼拌木耳份量比想像中多,酸酸辣辣,非常開胃。➰薑汁炒芥蘭新鮮嫩滑的芥蘭,岩哂呢排好少食菜既我➰水煮牛肉份量相當豐富嘅水煮牛肉,牛肉嫩滑。配料豐富有蓮藕片、萵苣、雲耳、大豆牙、芫茜等💃🏼湯底帶點辣,不會太搶✨令人食到停唔到口,無法抗拒,誠意推薦➰凍芋香珍珠奶茶上面有cream 同胚芽賣相幾靚,而且融埋落奶茶度夠滑,整體唔甜➰凍椰島雪香珍珠➰香脆炸蝦三件外層炸得金黃酥脆,蝦鮮。滿足一餐
每次坐巴士上層左邊,都終會見到呢間好吸引光鮮的餐廳。

位於九龍灣站,地理位置都好方便。

今日一於同家人去試試

座位空間闊落,舒服

MENU 的選擇多

非常滿足的一餐

二人套餐($248)

➰涼拌木耳
份量比想像中多,酸酸辣辣,非常開胃。
涼拌木耳

➰薑汁炒芥蘭
新鮮嫩滑的芥蘭,岩哂呢排好少食菜既我

薑汁炒芥蘭

➰水煮牛肉
份量相當豐富嘅水煮牛肉,牛肉嫩滑。
水煮牛肉
配料豐富有蓮藕片、萵苣、雲耳、大豆牙、芫茜等💃🏼

水煮牛肉

湯底帶點辣,不會太搶✨令人食到停唔到口,無法抗拒,誠意推薦

➰凍芋香珍珠奶茶

➰凍椰島雪香珍珠

➰香脆炸蝦三件

外層炸得金黃酥脆,蝦鮮。

香脆炸蝦三件

滿足一餐

2022-07-25
涼拌木耳
📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖呢排都唔知做乜,明明去得寶商場就係想食漢堡包,見到有間餐廳有酸菜魚就想食,突然之間鍾意咗啲酸酸辣辣嘅嘢🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️,咁就入咗去醫肚🤪🤪🤪唔記得咗去食🍔🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️1. 午餐酸菜魚片🐟🫕 $59 - 呢碗酸菜魚片未上枱就聞到酸酸辣辣嘅味道😋😋超多魚塊同蓮藕,個湯底仲有土豆絲,酸菜,牙菜,同辣椒🌶️令到個湯底又酸又辣又容易入口,不過美中不足就係冇薯粉🤷🏻‍♂️,不過都超抵食😋2. 招牌台灣牛肉刀削麵🥩🍜$61 - 有超濃郁嘅紅燒牛肉湯底,啲牛肉炆得超入味,😋😋😋,配埋個冷泡茶簡直一流👍🏻👍🏻👍🏻好似去咗台灣咁😂😂😂餐廳都係卡位為主,😁😁CP值勁高,食物都係真材實料,超大碗,佢呢個價錢一定推介比啲朋友仔👍🏻👍🏻👍🏻
📍牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖

招牌台灣牛肉刀削麵
午餐酸菜魚片
珍珠奶茶
2022-07-27 53 浏览
˚‧º 台灣館·牛頭角 ᐝ ° 𖥧𖡆𖦥ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧閒日放工,隨心吃個飯👾咁就行咗嚟牛頭角呢邊食下台灣嘢先𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝◆古早味黃酒煮雞湯一個火爐熱住雞湯~中藥材味重👍🏻越食味道越出🤘🏻火爐個樣好吸引🙈咁鍾意打卡嘅我嘢食都唔怕凍!◆涼拌木耳木耳醃製了◆台灣水蓮炒豚肉台灣水蓮係台灣一種菜,菜幾好吃😋飲品我哋叫咗:◆冷泡鳥龍茶◆凍芋香珍珠奶茶茶味濃郁!👍🏻👍🏻👍🏻好飲!➿〰️•〰️•〰️•〰️•〰️•〰️➿
˚‧º 台灣館·牛頭角 ᐝ ° 𖥧𖡆𖦥
閒日放工,隨心吃個飯👾
咁就行咗嚟牛頭角呢邊食下台灣嘢先
◆古早味黃酒煮雞湯
一個火爐熱住雞湯~中藥材味重👍🏻
越食味道越出🤘🏻
火爐個樣好吸引
🙈咁鍾意打卡嘅我嘢食都唔怕凍!

◆涼拌木耳
木耳醃製了

◆台灣水蓮炒豚肉
台灣水蓮係台灣一種菜,菜幾好吃😋

飲品我哋叫咗:
◆冷泡鳥龍茶
◆凍芋香珍珠奶茶

茶味濃郁!👍🏻👍🏻👍🏻好飲!
➿〰️•〰️•〰️•〰️•〰️•〰️➿

2022-07-26 45 浏览
來九龍灣辦工,放工約了同事再戰台灣館,原本打算挑戰烤魚,無奈同事突然有事,吃不了,便單獨前往。今次也是早早做坐滿了九成,人多的話記得要訂枱。一個人也只能吃小菜,今次也是點了小菜☺️椒鹽茄子拼魷魚 $80上次清淡,今次熱氣😆,滿滿的一碟,金黃色,粉漿不厚,剛剛好,茄子外面酥香,裡面綿軟嫰滑,雖是油炸,但一點也不膩,魷魚鮮味彈牙,又有椒鹽蒜蓉既咸香味,一口一口真的很爽,一碗白飯很快便吃光光,半價再加配一杯凍飲水蜜桃紅茶,完美的晚餐。

椒鹽茄子拼魷魚 $80
2022-07-24 44 浏览
呢晚去左九龍灣接老公收工,決定去附近商場睇下有咩岩食!發現得寶商場內開左好多新食肆,台灣館係其中一間,價錢亦都算大眾化!烤魚/雞煲/雞酒/小菜都有得食,而且問左店員不限時,難怪晚上7點未夠已坐滿9成。跟餐飲品+ $3 有冷泡茶+$13 草莓珍珠奶茶 富貴黃金蝦$84 黃金蝦呈橙黃色,有煮到好淋嘅西蘭花拌碟。最吸引黃金外衣包裹大蝦,無殼啖啖肉!大紅袍泡椒烤魚 $258 兩個白飯味道唔太辣,魚皮煎到脆卜卜,魚肉幾紮實。底部仲有芽菜、木耳都非常吸味。兩人勁飽坐左兩小時都只係$300幾!
呢晚去左九龍灣接老公收工,決定去附近商場睇下有咩岩食!

跟餐飲品+ $3 有冷泡茶
+$13 草莓珍珠奶茶

富貴黃金蝦$84
黃金蝦呈橙黃色,有煮到好淋嘅西蘭花拌碟。

最吸引黃金外衣包裹大蝦,無殼啖啖肉!

大紅袍泡椒烤魚 $258
兩個白飯

味道唔太辣,魚皮煎到脆卜卜,魚肉幾紮實。

底部仲有芽菜、木耳都非常吸味。

兩人勁飽坐左兩小時都只係$300幾!

2022-07-21
  • 大紅袍泡椒烤魚
2022-07-20 63 浏览
約左朋友去九龍灣食飯,搵到呢間隱世台灣餐廳,食物選擇超多,烤魚仲好大條又抵食!🌟酸菜烤魽魚 烤魚超大條,魚肉好嫰滑,魚唔會太多骨,大大啖食都無問題,仲有大量既配菜,有酸菜、芽菜、萵筍、芫茜、蓮藕、木耳,材料好豐富,簡左小辣,有少少微辣,食落都幾惹味同開胃,湯底亦唔會過咸,都幾正!🌟涼瓜煎蛋價錢唔貴,份量卻十足,兩個人都食唔晒,落左涼瓜同三色辣既煎蛋,苦中有甜,仲有香濃蛋味,送飯都幾唔錯!🌟珍珠奶茶珍珠煙煙韌韌,幾有咬口,奶茶甜度適中🌟水蜜桃紅茶飲落有紅茶既澀味,水蜜桃既清香,不過偏甜,應該要叫少甜會好D

🌟酸菜烤魽魚

🌟涼瓜煎蛋

🌟珍珠奶茶
珍珠煙煙韌韌,幾有咬口,奶茶甜度適中

🌟水蜜桃紅茶

2022-07-18 38 浏览
朋友常說這間餐廳非常高質,今天專程去試試。它是在一個細商場的角落,果然好吃的一定是比較隱蔽,找了一會終於找到。6點半多點,餐廳已經滿了九成,環境清潔衛生,大大的落地玻璃,可以看著外面馬路境,看餐牌價錢也不貴,今天一個人,簡單地叫了一個小菜。紅燒豆腐煲 $68(飲品半價)雖然是台灣菜,但今天胃口不太好,便沒有叫香口的食物,清清地豆腐菜☺️上菜時珍寶份量,香氣撲鼻,材料豐富,豆腐輕盈幼滑,濕潤順口,底層有芥蘭,芥蘭香腍軟嫰,還有甘筍,黑木耳。白飯軟硬適中,有飯香,叫了凍豆漿,有豆味。果然貨中價實,下次會叫朋友一齊些烤魚,一直望著隔離枱垂涎三尺🤤
朋友常說這間餐廳非常高質,今天專程去試試。

紅燒豆腐煲 $68(飲品半價)
白飯軟硬適中,有飯香,叫了凍豆漿,有豆味。

2022-07-16 51 浏览
台灣館丄星期去左九龍灣搵朋友👩‍❤️‍👩朋友話德寶開咗間性價比好高嘅台灣野😍所以我地就去左try try, 地點非常易搵👍🏻室內環境好寬闊整潔同埋多位置😊坐得舒適店員亦都非常有禮, 價錢都好親民💕所以性價比好高😚👧🏻 古早味黃酒煮雞湯 💵 HK$228古早味黃酒煮雞湯🐔一上枱嘅時候就已經覺得勁香酒香味👃🏻湯底加左二鍋頭, 但絕對無果種酒烈既味道😌 相反係好香濃嘅酒香味另外亦都加左紅棗薑片桂圓木耳煲成用料十足❗️濃濃既藥膳味😋所以勁滋補養生🤩 每件雞件都好嫩滑, 非常入味, 份量都好多😌最貼心既係會有個熱鍋爐係下邊🍲 Keep住食嘅時候整體都係暖笠笠❤️👧🏻 黃金涼瓜呢個黃金涼瓜我勁鍾意食❗️💯本身我都係一個好鍾意食涼瓜嘅人🤤佢外邊用咗鹹蛋黃黎炸, 非常香同惹味❤️鹹蛋雖然邪惡😂 但我真係好鍾意佢🤭外邊香脆💕 但入邊仍然保留到涼瓜嘅鮮甜同爽脆, 一D都吾老❗️感覺有D似日本天婦羅咁🤣 如果鍾意食涼瓜嘅朋友, 呢個必定要食👧🏻 地瓜丸💵 HK$38地瓜院炸得非常好同剛剛好😂唔會炸得好乾而且好煙靭, 入邊嘅芋泥超超超好食❗️❗️❗️💯💯💯💯甜到剛剛好, 而且係好香濃嘅香芋味❤️呢個一碟得五粒真係唔係好夠😂 十粒
台灣館

丄星期去左九龍灣搵朋友👩‍❤️‍👩
朋友話德寶開咗間性價比好高嘅台灣野😍
所以我地就去左try try, 地點非常易搵👍🏻
室內環境好寬闊整潔同埋多位置😊坐得舒適
店員亦都非常有禮, 價錢都好親民💕
所以性價比好高😚

👧🏻 古早味黃酒煮雞湯
💵 HK$228
古早味黃酒煮雞湯🐔一上枱嘅時候就已經覺得勁香酒香味👃🏻
另外亦都加左紅棗薑片桂圓木耳煲成

👧🏻 黃金涼瓜
呢個黃金涼瓜我勁鍾意食❗️💯
本身我都係一個好鍾意食涼瓜嘅人🤤
佢外邊用咗鹹蛋黃黎炸, 非常香同惹味❤️
鹹蛋雖然邪惡😂 但我真係好鍾意佢🤭

👧🏻 地瓜丸
💵 HK$38
地瓜院炸得非常好同剛剛好😂
甜到剛剛好, 而且係好香濃嘅香芋味❤️
呢個一碟得五粒真係唔係好夠😂 十粒吖唔該🙌🏻🙌🏻🙌🏻

👧🏻 凍芋香珍珠奶茶/ 凍胚牙珍珠奶茶 🧋
芋香珍珠奶茶充滿好香濃芋香味🤤
絕對唔係啲淡茂茂嘅芋香😂
我哋叫左少甜, 甜度對我地黎講啱啱好🥰
好好飲❗️滿足左中意芋香既我❤️
而胚牙珍珠奶味都好香濃💕出色

👧🏻 冷泡茉香綠茶
茶味好香濃😍
飲佢真係非常解油膩💕即刻覺得消仔左😝

📍台灣館 (牛頭角)
牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖