2021-10-05 167 浏览
喺元朗附近住突然想食台灣菜,見到呢間台灣菜裝修都幾得意,而且係台灣人開嘅應該好正宗,入到去部場都似覺得好可愛~連個Menu都好可愛非常有設計感~而且小食種類真係好多,搞到我樣樣都想試好有台灣嘅感覺~店主都非常親切~好細心介紹有乜嘢推介都有好多菜式可以選擇~有一人套餐亦都有多人餐!見到樣樣都想食當然唔少得要叫滷肉飯啦肥瘦非常均勻係我鍾意食嘅口味仲有呢款炸雞扒入邊有cheese!仲要是拉絲即叫即做!夠晒新鮮juicy
喺元朗附近住突然想食台灣菜,
見到呢間台灣菜裝修都幾得意,
而且係台灣人開嘅應該好正宗,
入到去部場都似覺得好可愛~

連個Menu都好可愛
非常有設計感~
而且小食種類真係好多,
搞到我樣樣都想試

好有台灣嘅感覺~
店主都非常親切~
好細心介紹有乜嘢推介
都有好多菜式可以選擇~
有一人套餐亦都有多人餐!
見到樣樣都想食

當然唔少得要叫滷肉飯啦
肥瘦非常均勻
係我鍾意食嘅口味
仲有呢款炸雞扒入邊有cheese!
仲要是拉絲

即叫即做!
夠晒新鮮juicy

2021-10-03 66 浏览
每次放假都會掛住台灣~更掛住台灣嘅美食❤️ 為左一解口痕,唯有就地解決🤣 好彩香港都有好多台灣人開既正宗台灣菜😍😍 位於元朗嘅呢一間台北咕咕雞,正正就由一位靚靚台灣老闆娘所開。黎到一定要叫呢度招牌嘅爆漿芝士雞排,即叫即炸,保證新鮮脆卜卜👍🏻 雞肉鮮嫩多汁,再配埋爆多既芝士,只能說黎多塊,唔該🥴仲有每次去台灣夜市都必須要食嘅地瓜球,煙韌口感加埋番薯嘅香味,外皮炸得香脆,又係一樣食唔停嘅小食❤️不能缺小的仲有台灣手搖嘅布丁奶茶🥴 布丁係台灣統一布丁🍮 又係一樣去台灣必食😍 呢度仲有出面比較少見嘅珍珠咖啡😍 岩曬我呢啲一日一杯回魂啡嘅人🤣😍唔夠喉之餘,我哋又叫多左枝炸熱狗棒,配茄汁又係無得頂🥳🥳仲有滷肉飯都係必食喔!! 滷肉飯肥瘦均勻~加埋個醬汁!!真係好夾呀~

唔夠喉之餘,我哋又叫多左枝炸熱狗棒,配茄汁又係無得頂🥳🥳

2021-09-28 54 浏览
今日去元朗覓食😳聽講元朗好多好嘢食 實在太想去旅行 特別係台灣😢🎫🎫咁啱見到有間台灣野食既小店😚就入咗去試吓 點知原來老闆娘都係台灣人😆心諗一定好地道啦!坐低即刻落單台灣腸:皮脆肉嫩 勁有口感,內層D配料勁新鮮,唔講以為係啱啱自己新鮮包!炸甜不辣:勁脆,內裏煙煙銀銀!勁好食。食到停唔到口!炸魷魚腳:勁新鮮,絕對冇腥味。仲要勁好口感!外皮岩岩好唔會好厚!炸貢丸:係台灣當地既口味,絕非用香港丸。食過台灣貢丸就100%會明炸花枝丸:勁彈牙,同埋好滑 ,第一啖食落口充滿驚喜,食到差啲停唔到。當然佢嗰塊都好皮脆香!呢一碗滷肉飯,絕對必食。 因為 豬肉調味調得岩岩好!唔會超鹹,亦都唔會超油而令到好濟!醬料非常香,仲好有賣相,色彩繽紛!我一個人可以食幾碗鮮奶珍珠奶茶:奶味濃,茶香奶滑,珍珠細有煙銀。好高質!你一杯粒粒鳳梨茶:茶葉一定用左台灣高山茶葉,因為好回甘好清新,識飲茶既就會明, 再加上台灣鳳梨酸酸甜甜又爽口,帶來味覺衝擊,舌頭充滿留憶。 必試。

坐低即刻落單

炸甜不辣:勁脆,內裏煙煙銀銀!勁好食。食到停唔到口!

鮮奶珍珠奶茶:奶味濃,茶香奶滑,珍珠細有煙銀。好高質!

2021-09-24 44 浏览
呢排成日食韓式炸雞,突然醒起以前好鐘意食既鹽酥雞,好掛住我既台灣美食呀😭openrice見呢個評價都幾好,就試下嗱😋去到見到前面,以為得一個座位😆原來後面入😅一入到去見到台灣地圖,好想去呀🤧見到d磁石令我諗返起以前每次去旅行都會買當地磁石😊唔想炸野當飯,叫左A餐同D餐叫左店員推介既地瓜球個魯肉飯d魯肉好好咪,成日食到過咸既,呢間係啱啱好👍夠香😋如果份量可以多d就好嗱😆豬腸如果可以軟身d,會更好鹽酥雞,好味👍炸粉唔厚身,唔會食落一“pat"野,亦冇好油既感覺👍炸地瓜球係店員介紹的,鍾意食qq感覺既可能會鍾意~可惜唔係我杯茶😆

去到見到前面,以為得一個座位😆

原來後面入😅

一入到去見到台灣地圖,好想去呀🤧

見到d磁石令我諗返起以前每次去旅行都會買當地磁石😊

唔想炸野當飯,叫左A餐同D餐

叫左店員推介既地瓜球

【轉角遇上🇹🇼台灣地道小吃】早兩日喺元朗探完朋友BB之後,再遊玩埋(入去迫埋)大橋燈籠街🏮!然後又開始覺得肚餓了😂朋友帶咗我去舊b仔後面食好野🥰 佢話有個台灣姐姐開咗間台灣地道小食舖,味道似足去咗台灣一樣!(台灣老闆娘仲要幾靚女添😛) 咁耐冇去旅行,點都要食下個台味啦我哋叫咗一份二人餐$79,自選炸物一款,小食2款,飲品2杯。另外再叫多咗一串炸墨魚丸📍 脆皮香雞排 🍗呢個真心正💯雞排大大件,果皮炸得脆香好食,雞扒超級Juicy,鮮嫩多汁 ,完全保留雞排鮮味。調味真係好有台灣風格,似台灣夜市嗰種😋📍台灣小香腸 📍杏鮑菇 🍄我去台灣必食組合😆台灣小香腸同炸杏鮑菇炸得剛好,配上蒜粒、洋蔥、辣椒、芫荽、香蔥,☺️ 撈埋食好味📍炸墨魚丸彈牙唔係冧池池個種📍手搖泡沫茉香綠茶📍手搖泡沫檸檬綠茶Btw, 舖頭後邊其實可以堂食,水泥風加小擺設,都幾有心思。不過座位比較少,想堂食要睇吓好唔好彩了🥸Btw2, 店主居然無開IG Account?定係我搵唔到呢,想去俾個like支持下都唔得添👅👅👅台北咕咕雞📭 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下22號舖
【轉角遇上🇹🇼台灣地道小吃】

📍手搖泡沫檸檬綠茶

台北咕咕雞
📭 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下22號舖
2021-09-13 32 浏览
朋友帶路,一試元朗小清新台灣菜‼️👅 小店的老闆娘是一名地道的台灣人,將最原味的台灣美食帶來香港‼️😉▫️❥炸米血糕🍴 很喜歡吃米血糕,炸的還是第一次吃‼️👅 炸過的口感非常煙韌、很香很美味‼️👍🏻 好吃‼️😍▫️❥炸雞皮🥢 朋友跟我都以為會是香脆的口感,看到後有點失望‼️🤣 厚厚一大塊的雞皮清晰可見,軟軟的口感太真實了‼️😝 有點點嚇到‼️👻▫️❥脆皮芝士香雞扒🐥 熱騰騰的雞扒外皮很酥香,一咬開融化的芝士便慢慢流下‼️🧀 很邪惡但又令人吃不停口‼️😻▫️❥豬大腸麵線🍜 很量很足,大大的一碗‼️ 豬大腸煮得軟腍‼️😋 加了莞茜調味份外香‼️👅

2021-09-12 249 浏览
上一次去台灣夜市掃街已經係前年年尾,好掛住台灣嘅美食呀!去開元朗掃街,一定要去拜會呢間隱世小店,唔想喺街食嘅可以選擇坐低慢慢食,鋪面裝修簡單得黎又有台灣特色,老闆娘嘅台灣腔分外親切,真係好似去左夜市一樣呀🥰*轟炸爆漿起司雞排 $48*小店名物之一,超厚身雞排,入面重有芝士,新鮮熱辣炸起真係好吸引,雞肉咬落超嫩滑,炸粉唔會散哂同雞肉分離,重可以拉出一條條芝士絲,最欣賞佢塊雞排夠哂大塊夠哂厚,坊間好多都係揼到塊雞排好薄,加左炸粉炸起扮到好大塊咁,呢間真係真材實料👍🏻👍🏻*夜市香Q地瓜球 $30*一咬落去就知係即叫即整,絕對冇個陣翻炸嘅油味,咬落qq,重好食過去夜市個d呀*招牌鹹酥雞肉飯便當$60(Lunch Set 包冬瓜茶)*份量比想像中多,鹹酥雞炸皮酥脆口感一流,味道同平時個d唔同,因為加左d香蔥、辣椒、芫荽、蒜粒,食落好惹味,食到停唔到,包埋枝裝嘅冬瓜茶,食完熱氣野可以潤返一下☺️因為叫左個飯嘅關係,食完已經半飽,試唔到好多小食,下次一定要餓住個肚黎,再叫到成檯都係先滿足到我掃夜市嘅強烈慾望呀🤪🤣🤪

*轟炸爆漿起司雞排 $48*

*夜市香Q地瓜球 $30*

2021-09-03 45 浏览
喺咪錶場隔離的一條巷仔發現有間台北小吃,仲有得堂食,自成一角非常隱蔽🤡 一份夜市雙人分享餐可以自選3款夜市小食同兩杯飲品,我哋揀咗鹹酥雞、台灣甜不辣同埋炸雞皮每樣都係即叫即炸,熱辣辣🔥 最中意甜不辣嘅軟糯彈牙口感,令人忍唔到口一粒接一粒咁食🤤第一次食炸雞皮,原來雞皮係連埋皮下少少脂肪同肉,食落充滿脂香,又有咬口,一啲都唔乾😋😋轟炸爆漿起司雞排 一剪開即刻有澎湃嘅芝士流出,同又脆又嫩滑嘅雞扒超夾!而且好大塊,最好就兩個人share 啦👯‍♀️

炸雞皮

百香綠
手搖泡沫綠茶
2021-08-14
下午茶
炸雞皮
百香綠
手搖泡沫綠茶
台式炸物可謂是香港人最喜愛的街頭小食之一,新開業的台北咕咕雞便是其中一間我最近常吃的台灣炸物店,每次來到這裡總要買一堆吃的滿足自己的口腹之欲。是次我選購了夜市雙人分享餐,主要想一次過品嚐到招牌台式炸雞,夜市特色炸物和手搖泡沫綠茶。每次買鹹酥雞的時候,看到台灣甜不辣我都忍不住點,主要因為炸的甜不辣絲毫不油膩,魚味十足,脆脆彈彈超好吃,讓我嘴巴停不下來。百頁豆腐也是鹹酥雞的好拍檔,金黃的百頁豆腐炸功了得,外酥酥,內嫩嫩,鹹味恰到好處,百頁豆腐愈吃愈涮嘴,深得我心。招牌台式炸雞我早已鎖定了招牌鹹酥雞,招牌鹹酥雞大小剛好,一口可吃,每一塊鹹酥雞都充滿椒鹽味道,醃製不錯,炸雞外層香脆,雞肉軟嫩多汁,真是一大享受。手搖泡沫綠茶方面,我和媽媽分別選喝百香綠和茉香綠,我大推百香綠,綠茶融合了百香果的香甜氣息,冰涼清爽,很好喝呢。茉香綠融入清新的茉莉花香,綠茶配上茉莉花茶,滿滿回甘滋味,每喝一口茉莉綠,都能感受到茶的清香與透心涼,讓心情好上一整天。

外卖自取
2021-08-15 40 浏览
因為疫情關係,成年幾無去旅行,住係元朗好友,知道我情有獨中台灣美食。佢話最近裕榮徑11號開左一間台灣咕咕雞,約我放假去品嚐😍去到台北咕咕雞店鋪門口,勁多人買外賣,勁受歡迎。好彩有得堂食,入去小店涼冷氣,有兩張高既吧臺。牆上有一幅台灣地圖及擺設一些小飾品,好有文青氣色及充滿台灣風味,令人十分放鬆。同好友點了一份夜市雙人分享餐,相當抵食,只需$129。可以只選一款招牌台式炸雞、兩款夜市特色炸物及兩杯手搖泡沫綠茶。招牌台式炸雞-鹹酥雞❤️炸得香脆不油膩,件雞充滿陣陣鹹酥味,啖啖肉。夜市特色炸物-有24款炸物勁多選擇,最後揀左台灣小香腸及百頁豆腐。小香腸夠熱,食落好有口感,百頁豆腐,外軟內滑,仲有鹽酥味,相當好味。手搖泡沫芒果綠茶-成杯滿滿,沒有冰,但夠曬凍,飲落一陣陣清新芒果綠茶味道,十分好飲。好友果然好推介,店鋪老闆原來是台灣人,下單時熱情款待我倆,感受到台灣人那種好客,下次要再來品嚐餐單其他美食😋一次唔夠喉😆

2021-08-12 34 浏览
最近發現新開了一間文青台式小食店主打夜市小食 是台灣人打理的大腸蚵仔麵線 醬料有蒜蓉芫荽酸辣醬提升了不少香氣滷水大腸非常入味 咸咸香香蚵仔渾圓飽滿 非常肥美麵線煮得剛剛好 湯頭也非常好吃招牌鹽酥雞雞塊是即叫即炸的雞肉有先醃過再上粉所以每塊鹽酥雞都非常入味 口感方面 鮮嫩多汁 有保留雞肉的鮮味炸衣外層酥脆感非常好 特別之處是配上洋蔥 辣椒 芫荽 香蔥 蒜粒令到整體風味更惹味轟炸超司爆漿雞排非常邪惡!滿滿的流心芝士配上大大塊的炸雞扒雞扒外皮炸得香脆 咬開之後就可以食到大量芝士芝士愛好者必叫附上Menu:
最近發現新開了一間文青台式小食店

芝士愛好者必叫

轟炸爆漿超司雞扒
轟炸爆漿超司雞扒

附上Menu:

不用搭飛機都去到台北了!位於舊b仔前少少角位鋪既台北咕咕雞,有唔少打卡位,成個氛圍真係好像去左台灣咁❣️而且食物質素好高,好推薦大家去下😆❣️📌酥酥銀絲卷+鹹酥雞🌭🐔$50金黃色的銀絲卷,外層酥香,內裏鬆軟,鹹酥雞酥脆可口,結合一起,高級的台灣味🤤🤤❤️📌私房大腸蚵仔麵線$48超高質,喜歡他們的麵線有咬口有彈性,不會軟爛變為一坨,大腸🐷蚵仔🦪材料新鮮闊綽😋❣️📌夜市大腸包小腸🥠$48每次去台灣必吃😍,現在這裏都可以吃到這麼正宗的味道🥺🤤😋!糯米煙韌,香腸濃郁,配合酸菜等,層次豐富!📌轟炸起司爆漿雞排🧀🧀🧀🧀🍖🍖$48很震撼,雞扒很厚,熱辣辣,外層酥脆可口,肉質相當嫩!打開雞扒,芝士超多,拉超級長!🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀📌珍珠豆花🍨$42紅豆、芋圓、珍珠和滑捋捋既豆腐花😋,加入了麥牙糖,係最夾嘅豆花組合🥰📌招牌鮮水果茶🍹$30超推薦他們的飲料,尤其這個水果茶,很適合夏天,酸酸甜甜,冰爽清涼🧊,果香十足,真材實料🍊🍊

不用搭飛機都去到台北了!

📌酥酥銀絲卷+鹹酥雞🌭🐔$50

📌私房大腸蚵仔麵線$48

📌夜市大腸包小腸🥠$48

📌轟炸起司爆漿雞排🧀🧀🧀🧀🍖🍖$48

📌珍珠豆花🍨$42

📌招牌鮮水果茶🍹$30
今日去咗元朗食「台北咕咕雞」,又正宗台灣老闆娘主理,去唔到台灣旅行都食到當地小食。佢喺佳記甜品行過少少就到,lunch set 都幾抵食,50幾蚊便當送飲品,今日就試咗個雙人夜市分享餐,包括一款台式炸雞,兩款夜市炸物及兩杯飲品。我揀咗招牌鹹酥雞,台灣貢丸,杏鮑菇,飲品方面就要左一杯檸檬綠茶同芒果綠茶。👍🏻招牌鹹酥雞唔會太鹹,非常酥脆,炸漿厚度啱啱好,雞肉肉質嫩滑,而且唔會好油膩;台灣貢丸和杏鮑菇都炸得恰到好處,配上少少的椒鹽非常惹味😍。飲品方面甜度亦都啱啱好,酸酸甜甜可以中和炸物的油膩感。另外再叫咗個新產品,🧀拉絲芝士厚炸雞扒,熱辣辣嘅雞扒中間有好多芝士拉絲,雞扒非常厚身大塊,邪惡感滿分🤤。🐥台北咕咕雞 (元朗)元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下22號舖

🐥台北咕咕雞 (元朗)
元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下22號舖
2021-08-08
  • 招牌鹹酥雞
2021-08-08 281 浏览
好旺洋樓一帶一向多美食,走到街尾發現原來藏了一間「台北咕咕雞」。起初以為是外賣店,誰知轉角看見粉紅色的玻璃門窗,輕輕一推發現有幾個座位。天時暑熱,非常需要留在一個室內有冷氣的地方吃飯。好客台妹老闆娘大力推薦這件起司雞扒。酥炸雞扒內藏著mozzarella芝士,誘人的拉絲效果,即使冒著新鮮炸好的燙熱,也要來玩一玩。香酥外皮下是厚厚的雞肉,鹹度做得剛好;再加上芝士,美味可口。接下來點了一個夜市雙人分享餐,可以選擇1款台式炸雞、2款炸物和2杯飲料。招牌二字果然不是蓋,才吃下一口已經彷彿回到台灣夜市中。特有的椒鹽香料味,是完全的地道鹹酥雞感覺。一口一顆juicy雞肉,越食越想念那年台北旅行的時光。每次逛夜市都會買台灣香腸,這次也不例外。脆皮下是厚實富豚香的豬肉,鹹中帶甜。而起司條外層有點像炸過的麵包,包裹著芝士,吃時更會有微微拉絲。套餐附有的手搖綠茶系列,試了檸檬綠。拿到手才恍然大悟忘了減糖,還好甜度不會很高,帶點檸檬酸香,清新解渴。

。天時暑熱,非常需要留在一個室內有冷氣的地方吃飯。

好客台妹老闆娘大力推薦這件起司雞扒

炸雞扒內藏著mozzarella芝士,誘人的拉絲效果
;再加上芝士,美味可口。

接下來點了一個夜市雙人分享餐
,可以選擇1款台式炸雞、2款炸物和2杯飲料。
招牌鹹酥雞

招牌二字果然不是蓋,才吃下一口已經彷彿回到台灣夜市中
。特有的椒鹽香料味,是完全的地道鹹酥雞感覺
。一口一顆juicy雞肉,越食越想念那年台北旅行的時光。
台灣小香腸
起司條

2021-08-07
午餐
台灣小香腸
起司條
呢條街真係好多好西,然後發現呢間新開嘅舖頭仔,水泥牆加上舖面張茶几仔,好chill!原來佢哋有堂食㗎,不過就得4個位,想坐低食真係睇彩數。好彩係我係街坊,我外賣都好方便。新店開張好多優惠添,得閒過嚟拎返張coupon睇下啦~2人餐,$79,可以自選炸雞一款,小食2款,同飲品2杯。老實講我覺得唔平,但如果食到台灣個味,我覺得都OK。台灣嘢香港周圍都有,但真心唔多地方有「地道」嘅感覺,唔知點解呢?先講咗主角鹽酥雞,正喎!雖然我係外賣,唔係即食,但返到屋企仲係幾酥脆,唔油膩,啲肉係嫩嘅唔係炸到鞋拾拾嗰種。最最最最like係佢哋啲秘製蔥蒜芫茜辣椒topping,撈埋啲雞粒食真係超級正!呢個我比滿分。呢個小食叫麻糬包,我就係比個名吸引咗,原來係魚蛋包住麻糬,唔講都唔知原來呢個喺台灣係非常受歡迎嘅小食(google係咁話)一共有5舊,煙煙韌韌咁,當然係好食啦。地瓜條就唔使講啦,我去親台灣我都一定會食,上面灑啲梅粉,無敵。不過如圖所見,我覺得係炸得過咗火少少,所以都真係幾燶吓...冇計啦,陣間飲下茶清熱氣啦。茉莉綠茶同檸檬綠茶,走咗甜,清清地幾好嘅。係台式嘅味道,唔係港式檸茶呀。整體嚟講,我覺得鹽酥

新店開張好多優惠添,得閒過嚟拎返張coupon睇下啦~

茉莉綠茶同檸檬綠茶,走咗甜,清清地幾好嘅。係台式嘅味道,唔係港式檸茶呀。整體嚟講,我覺得鹽酥雞係最出色,係有令一想返嚟再食嘅衝動。份量2人嘅話我覺得少咗啲,下次嚟可能買幾款雞再試下先。