2021-08-07 29 浏览
種類很多可以選擇 好吃老闆是台灣人 很友善食物味道很正宗 感覺去了台灣一樣每一樣食物飲品都有驚喜 我很喜歡❤️❤️最喜歡魯肉飯 魯肉肥而不膩大腸蚵仔麵線 每一個蚵仔都很飽滿 鮮甜起司雞排 起司滿滿的 雞排是雞胸肉 可是一點都不柴 起司控必食!!!脆皮香雞排 雞排超Juice 地瓜條佩甘梅粉這個組合超有驚喜 每一條地瓜條都超飽滿 不是空氣的麥芽糖X手工豆花 裏面超級多料 有紅豆 芋圓 珍珠 花生碎 夏天吃這個一絕環境也很舒服 走累了可以進去吃點東西休息一下⭐⭐⭐⭐⭐
種類很多可以選擇 好吃
脆皮香雞排 雞排超Juice
環境也很舒服
走累了可以進去吃點東西休息一下⭐⭐⭐⭐⭐
2021-08-05 22 浏览
喺呢段冇得飛日子有時都會好掛住台灣嘅夜市大腸包小腸,鹽酥雞,鹽酥排骨呀😩經過元朗大坑渠見到呢間小店,位置雖然唔太起眼,隱身巷仔嘅角落,反而有台灣巷弄嘅味道堂食得四個位,裝修都好打卡able,唔係老闆娘提一提,好難會發現到佢有堂食😂閒談中仲發現老闆娘係台灣人,佢都有介紹吓有咩好食純粹係口痕試新嘢,所以我淨係叫咗少少小食招牌鹹酥雞:炸得好鬆脆,入邊仲好Juicy,感覺上有少少夾雜左港式椒鹽嘅做法,啲雞大粒得嚟好惹味起司條:芝士濃郁,上碟時熱嘅程度可以啱啱做到拉絲嘅效果,係邪惡拉絲系列😛香Q地瓜球:Q彈煙靭,加左少少嘅朱古力醬同花生碎,甜甜地幾夾。高山冷泡茶:食咗咁多炸嘢想飲返啲清淡啲嘅,茶味偏淡,涼爽之選
喺呢段冇得飛日子
有時都會好掛住台灣嘅夜市
大腸包小腸,鹽酥雞,鹽酥排骨呀😩

純粹係口痕試新嘢,所以我淨係叫咗少少小食

想念台灣時 總會吃一頓台灣菜緬懷一番 但總好像欠缺些什麼今天走進台北咕咕雞 終於尋回那份感覺老闆娘非常重視食客的體驗會特意走過來跟你閒話家常感覺到台灣人那份親切的人情味.《私房大腸蚵仔麵線》大腸滷得非常非常入味蚵仔粒粒飽滿鮮甜湯頭濃郁帶柴魚風味麵線不會煮得很糊 仍食到一絲絲口感及味道都很棒.《夜市雙人分享餐》套餐包左一款炸雞 兩款炸物同兩杯飲品選擇巨多 真係講得出既台式炸物都出現晌menu 上脆皮香雞排炸得外皮非常酥脆但內層依然keep到juicy嫩滑細細條小熱狗外貌似足芝士脆皮腸但味道又同平時食到既腸仔好唔同細問之下 老闆娘透露小熱狗其實是台灣進口貨店𥚃好多材料 甚至乎調味料老闆娘都堅持從台灣入貨 絕不將貨就價務求讓顧客食到真正的台灣原味道.小編私心推薦呢間台式小店俾大家順便可以練練已經生疏很久的國語😆

想念台灣時 總會吃一頓台灣菜緬懷一番 但總好像欠缺些什麼

老闆娘都堅持從台灣入貨 絕不將貨就價
務求讓顧客食到真正的台灣原味道
小編私心推薦呢間台式小店俾大家
順便可以練練已經生疏很久的國語😆
好耐冇入元朗國🏳️入到嚟試試新開嘅餐廳,主打夜市小食,晏就仲有飯麵可以點。轉入巷仲有得入去坐,鋪頭細細有成4個位可以慢慢食🪑由台灣老闆娘主理,可以食到正宗台式小食!🔸 夜市雙人分享餐 $𝟏𝟐𝟗有份量的二人套餐 🇹🇼 3款炸物+2杯飲品。不得不讚賞呢到嘅鹽酥雞🐥平時食連鎖店的炸到又硬又乾又𠝹口,呢到嘅鹽酥雞香脆又多汁😋唔油膩,食落唔會有熱氣嘅感覺👍🏻單係鹽酥雞已經好大份。另外揀咗雞腎同小香腸,一次過試哂台灣夜市美食❕🔸 夜市香Q地瓜球 $𝟑𝟎地瓜球真係要試🤤面頭灑上花生粒同鍊奶,原來可以咁夾!脆卜卜嘅外殼帶少少煙韌,一啖一粒,好滿足!———📍元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下22號舖 | Shop 22, G/F, Ho Wang Building, 11 Yu Wing Path, Yuen Long🄾🅅🄴🅁🄰🄻🄻:位置方便,就喺B仔後面。鋪頭細細都有位坐👍🏻最重要係可以食到咁好味嘅鹽酥雞,係掛住台灣旅行嘅好選擇😋

夜市雙人分享餐

鹽酥雞

台灣小香腸

🔸 夜市雙人分享餐 $𝟏𝟐𝟗
有份量的二人套餐 🇹🇼 3款炸物+2杯飲品。

夜市地瓜球

夜市地瓜球
  • 地瓜球
3K
2021-08-02 80 浏览
大坑渠呢邊開咗間新台式炸雞店,是日行過就不如試下佢。門口如果唔係擺左兩棵樹同幾張凳,其實真係唔係幾顯眼。哈哈,有個等外賣位。叫左份夜市雙人分享餐$129,外賣返屋企食。個餐包一份雞同兩款小食,份量都幾多吖。拎住盒外賣已經聞到香味,返到屋企打開超香呀~點左脆皮雞扒+米血糕+紅白小丸子,雖然全部都係炸物,但個盒無油膩膩喎。雞扒大大塊,炸起上黎皮脆肉嫩,鹹鹹地又有蒜香同芫荽嘅調味好好味。第一次食炸嘅米血糕,平時都係打邊爐多, 原來炸起上黎喔喔脆好似食多士咁,幾得意喎。紅白小丸子就係白玉啦,煙煙韌韌又甜甜地,好食。個餐仲包兩杯飲品,叫左百香綠茶同芒果綠茶,要了走甜。都幾大杯吖,拎到返屋企都仲凍,哈哈。入面係無冰㗎喎~杯野都幾好飲,綠茶茶底清香,加左芒果漿同百香果漿少少甜,同炸物幾夾。宣傳單張有coupon減十蚊㗎,門口枱面就有得拎啦~
大坑渠呢邊開咗間新台式炸雞店,是日行過就不如試下佢。
門口如果唔係擺左兩棵樹同幾張凳,其實真係唔係幾顯眼。
哈哈,有個等外賣位。
叫左份夜市雙人分享餐$129,外賣返屋企食。
個餐包一份雞同兩款小食,份量都幾多吖。
拎住盒外賣已經聞到香味,返到屋企打開超香呀~
紅白小丸子就係白玉啦,煙煙韌韌又甜甜地,好食。
個餐仲包兩杯飲品,叫左百香綠茶同芒果綠茶,要了走甜。
都幾大杯吖,拎到返屋企都仲凍,哈哈。

宣傳單張有coupon減十蚊㗎,門口枱面就有得拎啦~
2021-08-01
唔知幾時再有得飛台灣🥺所以又係要搵正宗🇹🇼台灣味道既時候🧐今次就搵到依間💁🏻‍♀️ 真 • 台灣人開既店舖試下🍽~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪ 夜市特式炸物▪▫️炸雞皮($28) 💥🐔邪惡😈但好好食,脆卜卜✨店舖本身已經加左調味粉,好夠味😋.▫️起司爆漿雞排 ($48) 💥🧀🐔拉絲唔一定係ᏢᏆᏃᏃᎪ既😛但冇諗過雞扒都做到🤩炸到脆卜卜勁厚肉🤌🏻既雞扒🐔中間係拉絲芝士👐🏻🧀雞肉冇炸到乾晒,仲有肉汁💦芝士就唔洗講啦🧀.▪ 主食 ▪️私房大腸蚵仔麵線($48) ㊙️🐷🦪🍜推介❣️真係好有台灣🇹🇼味道呀🤪好掛住台灣🥺大腸好入味,蚵仔脹卜卜好飽滿😳麵線幼細,連埋個湯,好快🥄舀晒成碗🥣份量都幾大碗😜. ▪ 甜品🍮 ▪▫️麥芽糖手工豆花 ($42) 🌾🦷🍬⚪️🌸古早味 • 表面既配料勁多😍包括有 蕃薯圓🍠 • 芋圓💜 • 黑糖珍珠🖤 • 紅豆粒粒♥️ • 花生碎🥜,下面再加埋店舖自家製既手工豆花👏🏻一次過有咁多煙韌配料🤓,勁🥰福。個蕃薯圓🍠勁出色❣️蕃薯🍠味勁出勁香❣️特式係,店舖用左麥芽糖🌾而唔係🙅🏻‍♀️我地平時食開既豆花糖😝食落個甜幾清新🌱唔洗好似平時咁咬到沙沙聲.▪ 野
唔知幾時再有得飛台灣🥺
所以又係要搵正宗🇹🇼台灣味道既時候🧐
今次就搵到依間💁🏻‍♀️ 真 • 台灣人開既店舖試下🍽

▪ 夜市特式炸物▪
▫️炸雞皮($28) 💥🐔
邪惡😈但好好食,脆卜卜✨
店舖本身已經加左調味粉,好夠味😋
炸雞皮($28) 💥🐔
炸雞皮($28) 💥🐔

▫️起司爆漿雞排 ($48) 💥🧀🐔
拉絲唔一定係ᏢᏆᏃᏃᎪ既😛
但冇諗過雞扒都做到🤩
炸到脆卜卜勁厚肉🤌🏻既雞扒🐔中間係拉絲芝士👐🏻🧀
雞肉冇炸到乾晒,仲有肉汁💦
芝士就唔洗講啦🧀
起司爆漿雞排 ($48) 💥🧀🐔
起司爆漿雞排 ($48) 💥🧀🐔

▪ 主食 ▪️
推介❣️真係好有台灣🇹🇼味道呀🤪
好掛住台灣🥺
大腸好入味,蚵仔脹卜卜好飽滿😳
麵線幼細,連埋個湯,好快🥄舀晒成碗🥣
份量都幾大碗😜

甜品🍮 ▪
▫️麥芽糖手工豆花 ($42) 🌾🦷🍬⚪️🌸
古早味 • 表面既配料勁多😍
下面再加埋店舖自家製既手工豆花👏🏻
一次過有咁多煙韌配料🤓,勁🥰福。
個蕃薯圓🍠勁出色❣️蕃薯🍠味勁出勁香❣️
特式係,店舖用左麥芽糖🌾
而唔係🙅🏻‍♀️我地平時食開既豆花糖😝
食落個甜幾清新🌱唔洗好似平時咁咬到沙沙聲
麥芽糖手工豆花 ($42) 🌾🦷🍬⚪️🌸

▪ 野飲 ▪
▫️黑糖珍珠鮮奶 ($42) 🖤🧋
食台灣野🇹🇼,點可以冇珍奶🤭
炒過既黑糖🖤痴住係杯中間,慢慢流落去🤤
外面睇好治癒💗
珍珠細細粒🤏🏻勁好咬口🤓,唔會淋bat bat😚
黑糖珍珠鮮奶 ($42) 🖤🧋

▫️粒粒土鳳梨冰茶 ($32)🍍🧊🥤
其實我都幾鍾意飲茶🍵,但夏天太熱🥵有時又想飲凍野❄️
生果茶🍎🍐🍊🍓🥭🍑就岩晒我啦💃🏻💃🏻
依杯就用左台灣直送既土鳳梨🇹🇼🍍加茶。
飲落有好清甜既鳳梨🍍味,再帶左茶香味🍵
中和番,唔會過甜😝
個底仲加左鳳梨果肉粒🤌🏻,有d野咬下🤓
粒粒土鳳梨冰茶 ($32)🍍🧊🥤

🔺店舖老闆娘係真 • 台灣人🇹🇼,味道正宗夠地道❣️
🔺店舖ᎷᎬNᏌ📖會不定時更新💫,可上FᎪᏟᎬᏴᎾᎾK / ᏆᏩ 👀睇到最新ᎷᎬNᏌ📖
🔺有ᏚᎬᎢ ᎷᎬNᏌ,價錢更抵食😚
🔺店內左調味粉區🧂,可以加落炸物✨
💁🏻‍♀️ 椒鹽粉 • 辣椒粉 • 咖喱粉 • 七味粉 • 孜然粉

2021-07-28 254 浏览
元朗一向是個美食雲集的地方,這次在舊B仔附近有家新開不久的小店,主要售賣台式美食。菜單上有多款不同的美食,另有不同套餐選擇🙈。門面裝修充滿文青氣息,另一邊有用餐區吃東西🤩。-💥轟炸起司爆漿雞排 HKD$48,這是個很邪惡的組合,酥脆的雞排配上邪惡的芝士拉絲🤩。芝士拉到有幾CM長度,雞排做到外脆内軟,雞肉嫰滑口感煙韌。-💥夜市大腸包小腸 HKD$48,這個是台灣常見的美食,用了糯米腸包著台灣香腸。糯米腸口感煙韌,加入酸菜和花生碎口感更豐富。醬汁味道濃郁不店,整體味不錯🤩。-💥酥皮銀絲卷鹽酥雞 HKD$50,用了金黃色的銀絲卷,夾著酥脆的鹽酥脆😆,賣相吸引又特別。銀絲卷口感鬆軟,感覺有點像中式粥店的牛脷酥。鹽酥雞口感酥脆煙韌,整體不會太油膩。-💥手工麥芽糖豆花 HKD$42,材料有芋圓、紅豆、黑糖珍珠,這幾款口感煙韌Q彈。配著冰涼清甜的豆腐花,有種透心涼的感覺😎。以麥芽糖取代糖水,味道不會太甜又香一點。-飲品方面點了黑糖珍珠鮮奶及台灣高山冷泡茶,黑糖味道濃郁不會太甜,珍珠口感煙韌🤩。冷泡茶會因應季節而更換茶種,這次飲的味道香濃清新。食物質素有保證,價格一般。

門面裝修充滿文青氣息,另一邊有用餐區吃東西🤩。

2021-07-27
-台北咕咕雞🐣元朗近排有個新開左一個月既夜市店就拿拿林碌去睇下有冇真。夜市味經過個門口會有一枱一凳 除左會有做外賣之後其實仲有堂食好彩林芝蓮有周圍望下 如果唔係都唔知係後巷其實係有個入口(如圖7)一入到去 老闆娘會出黎介紹下有咩必食佢係個台灣人 非常之親切好客 有種去左台灣既感覺呢😍 夜市雙人分享餐 ($129/2pp)🐣招牌台式炸雞 / 招牌鹹酥雞 (老闆娘話係佢既至愛)雞肉嫰滑又超冧 就算炸完都完全唔會乾身同埋炸粉又唔厚 所以真係舊舊雞肉都係大大粒加埋配料: 椒鹽 + 蔥+ 蒜 + 芫茜 + 洋蔥好有係台灣夜市食既風味😍😍呢個真心好正!🐣夜市特色炸物 x2 / 地瓜條 係用甘梅粉做調味 酸酸甜甜 好似食緊唔油膩既薯條 冇咁重罪惡感☺️而且開胃又好味 蘿蔔先生表示大愛💓/ 酥炸魷魚腳QQ魷魚腳 + 椒鹽 + 蔥+ 蒜=好惹味✨🐣手搖泡沫綠茶x2/ 茉香綠 + 百香綠2杯都好好飲 尤其是百香綠 唔會太酸/太甜 飲到停唔到口🐣另加/ 炸百頁豆腐 第一次食百頁豆腐 原來口感都幾煙煙靭靭 加埋佢既調味 味道都唔會好寡/ 大腸柯仔麵線呢個麵線既湯底比平時見到既白啲老闆娘話因為係用豬骨去熬個湯底
台北咕咕雞🐣

元朗近排有個新開左一個月既夜市店
就拿拿林碌去睇下有冇真。夜市味

經過個門口會有一枱一凳
除左會有做外賣之後其實仲有堂食
好彩林芝蓮有周圍望下
如果唔係都唔知係後巷其實係有個入口
(如圖7)

一入到去 老闆娘會出黎介紹下有咩必食
佢係個台灣人 非常之親切好客
有種去左台灣既感覺呢😍

夜市雙人分享餐 ($129/2pp)

🐣招牌台式炸雞
/ 招牌鹹酥雞 (老闆娘話係佢既至愛)
雞肉嫰滑又超冧 就算炸完都完全唔會乾身

老闆娘話因為係用豬骨去熬個湯底
所以食落去比平時用柴魚整既湯底更有濃滑既味道
重點係 大腸滷得超入味 🤗🤗
柯仔都特別大粒 正✨

店舖位置算係比較隱蔽 真係要留心啲搵(參考圖6-7)
而室內都唔算好大 只有4個位
整體黎講 呢間真心有台灣風味 一定會回頭 💓💓

另外佢而家仲有做緊甜品推廣
“麥芽糖 x 手工豆花”
睇相好似係有紅豆芋圓珍珠豆腐花!
好想下次再去試埋甜品🤤🤤
  • 百香綠
  • 地瓜條
  • 招牌鹹酥雞
2021-07-25 34 浏览
元朗呢個美食之地又有新舖開張🤩呢間叫台北咕咕雞既舖頭主要以台北夜市既小食為題,老闆係台灣人黎,風味十足,鐘意食台灣小食既朋友又多個選擇喇🙈我地叫咗個夜市雙人分享餐加蚵仔酥🔹招牌鹹酥雞雞粒炸得好香脆,雞肉仍然保持嫩滑唔會乾🔸粒粒蚵仔酥 (推介👍🏻)啲蚵仔肉夠厚,唔會煎到乾晒水,食落好香口食唔停😋🔹台灣貢丸都幾大粒,夠香脆彈牙🤩🔸杏鮑菇啲菇好厚好大塊😆🔹手搖泡沫綠茶我地叫咗茉香綠同檸檬綠茶,前者飲落好香,後者檸檬味好重,啱晒鐘意酸爽既人🙈
元朗呢個美食之地又有新舖開張🤩

我地叫咗個夜市雙人分享餐加蚵仔酥

🔹招牌鹹酥雞
雞粒炸得好香脆,雞肉仍然保持嫩滑唔會乾

🔸粒粒蚵仔酥 (推介👍🏻)
啲蚵仔肉夠厚,唔會煎到乾晒水,食落好香口食唔停😋

🔹台灣貢丸
都幾大粒,夠香脆彈牙🤩

🔸杏鮑菇
啲菇好厚好大塊😆

🔹手搖泡沫綠茶
2021-07-20 31 浏览
雞即叫即炸食落口感佳,同時調味亦不只用調味粉亦有落蒜,莞茜等配料味道不只是由調味粉控制好吃得黎又不會太重口味另外餐牌小食種類豐富不同台灣地道小食都有而家冇得去台灣就黎呢到嘆住D小食先啦
雞即叫即炸
食落口感佳,同時調味亦不只用調味粉
亦有落蒜,莞茜等配料
味道不只是由調味粉控制
好吃得黎又不會太重口味