2017-10-23 270 浏览
中午不錯的選擇,餐廳環境不錯,價錢由50多起跳包一杯飲料。午餐餐牌選擇眾多,有麵有西式米,不論是卡邦尼、忌廉味還是清酒海鮮,都是味道濃郁,麵質彈口沒有事先煮太久或放涼再翻熱的軟感。先說一下我吃最多的卡邦尼,溫泉蛋配濃厚的西式醬會淡化膩感,蛋汁配卡邦尼非常恰好,薄切煙肉易入口,脆而不會太硬。而三文魚黑椒忌廉則忌廉味重,三文魚切塊跟長通粉配搭很有口感。黑椒增加香味刺激及會較為開胃。雞扒蕉得不錯,皮脆香口,而清酒海鮮則較適合喜清淡的人。不膩及清新的口味也是挺好。
2017-10-13 239 浏览
第一次去大圍食lunch ,上OpenRice 見到呢間幾近車站,所以過來,12點幾大概6成full。點菜時侍應反應比較慢,午餐揀咗蕃茄雞珍珠麵,我地問侍應乜野係珍珠麵,佢話飯嘅size ,麵既味道,其實唔係好明但都試下,另一款叫咗松露野菌長通粉。首先送上長通粉,通粉幾爽,野菌亦夠多,只係松露味唔夠。之後珍珠麵上枱,味道有啲似薏米,有少少煙un,其他地方食過但唔係叫珍珠麵,番茄唔會太酸,雞亦幾滑。餐飲包嘅蘋果綠茶有啲似台式飲品店賣嘅飲品,幾好飲但同西餐唔太夾

首先送上長通粉,通粉幾爽,野菌亦夠多,只係松露味唔夠。

2017-10-13
  • 蕃茄雞珍珠麵
2017-10-05 265 浏览
難得紅日放假 就岀街食個午餐為左坐得舒服d 同可以傾下計 hea下就呢間cafe餐廳裝修以灰色和木材為主走懷舊英倫風亦有小小的寄賣站和書櫃燒帶子墨魚汁意粉賣相一般 帶子有三大粒 亦很厚身 唔錯至於墨魚汁意粉 色水夠哂黑 但無咩墨魚汁味🦑芒果紅茶味道一般 安格斯牛肉漢堡牛肉很厚身很juicy 蕃茄、洋蔥、酸瓜放在碟邊可以自由選擇加唔加落個漢堡入面貼心抵讚薯條係原個薯仔切條炸成 正Cafe latte 星期五六同公眾假期晚上會有 live band 表演 餐廳亦有免費 WiFi 提供 可惜今日WiFi 有些問題連不到線雖然食物質素平平 但這裡絕對係傾計消閒既好地方
難得紅日放假 就岀街食個午餐

芒果紅茶
味道一般
芒果紅茶

牛肉很厚身很juicy
蕃茄、洋蔥、酸瓜放在碟邊
可以自由選擇加唔加落個漢堡入面

雖然食物質素平平 但這裡絕對係傾計消閒既好地方
2017-10-05
Cafe  Latte
2017-10-02 201 浏览
這間餐廳一去便愛上了,本人絕對是No Music No Life那類人,故得知這間餐廳每逢星期五六日晚上9:00-11:00 均有歌手駐場表演,便立刻去試試原本還在心裏想,餐廳應該是吃氣氛而非食物,怎知一試便充滿驚喜,氣氛好那就必然的,但食物質素也是非常高的,最重要的是沒有限時。在香港,生活節奏非常急速,大部份餐廳即使做出了名氣,也為求做更多的生意而必需限著客人享用的時間,但這間餐廳卻真的能夠做到一個讓客人閑適一會的地方。這裏裝修古典優雅,分上下層,上層較為寧靜,有少量遊戲可供客人享用,適合一班人談天玩樂,而下層較適合客人享受音樂與食物之融合墨汁西班牙海鮮抄飯,挺特別的,皆因外界多以茄汁底炒🤓想不到這個帶子炒墨汁意粉,帶子可是非常的大粒喔🤗實在不得不提這個pizza,是薄批來的,外邊非常香脆,內裏很有口感,與外面的薄批不同,吃下不會感到口乾,楊桃再配上蝦和千島醬,味道非常match😁👍🏻😋這裡有咖啡也有酒可供點選🥂🍹🍸☕️🍵

墨汁西班牙海鮮抄飯,挺特別的,皆因外界多以茄汁底炒🤓

想不到這個帶子炒墨汁意粉,帶子可是非常的大粒喔🤗

這裡有咖啡也有酒可供點選🥂🍹🍸☕️🍵
2017-08-22 408 浏览
古朴年代裝修有格調,環境又舒服,另外有不同的菜式供選擇,很適合一班朋友來聚餐。牛肉碎鮮茄意粉,不過不失。鮮茄腸薄餅,薄餅鬆脆,值得一試。小食拼盤,適合一班朋友享用。海鮮飯(二人份量),很足料,有很多海鮮在飯內,味道不錯,值得推介👍👍

牛肉碎鮮茄意粉,不過不失。

鮮茄腸薄餅,薄餅鬆脆,值得一試。

小食拼盤,適合一班朋友享用。

2017-08-21 395 浏览
平時工作已經好忙碌,星期日只想悠悠閒閒過一天!😌難得放假,好想搵一間可以靜靜食個午餐,hea 一hea,無時間限制,任坐吾嬲!😂有d人會睇書,有d人睇電話,有d人傾下計,輕輕鬆鬆無壓力!😌星期日下午兩點九左右到不用等位,已可入座!👍🏻👍🏻店內設計亦不錯!👍🏻有一個寄賣角落,帶點文青味道!🤗午市亦算多選擇,價錢尚算合理,可惜不連飲品,需加廿五蚊加購,但有水提供!💧英式全日早餐Egg Benedict 如果可以再流心多少少會更好!🙈溫泉蛋卡邦尼意粉材料有溫泉蛋、煙肉、小蕃茄、不同菌類,意粉煮得剛好適中,creamy得來不會太膩,非常好!😍👍🏻👍🏻

店內設計亦不錯!👍🏻有一個寄賣角落,帶點文青味道!🤗

Egg Benedict 如果可以再流心多少少會更好!🙈

2017-08-20 229 浏览
本來已經係隔離老牌茶餐廳吃飽午餐,但天氣熱,真係沒有周圍行既意慾,唯有搵個地方坐下休息下。路過呢間見有下午餐,冷氣勁,於是就坐低,店內wifi係連接唔到的,兩杯飲品亦不錯,唯獨德國腸拼盤就.....有點失色,幾款都味道一般
2017-08-12 196 浏览
住系大圍咁耐最近開左好多間清新小CAFE/酒吧🍻而古朴年代叫開左系大圍咁耐今日終於有機會試下環境幾有BAR嘅感覺原來周末仲有樂隊表演🎤下次可以再黎過🙈系大圍入面別樹一幟嘅STYLE不過略賺要SELFIE我個位就唔夠光啦🤣但最緊要都系食物嘅質素登💫登💫登💫連D碟同張枱都襯埋勁Colourful先黎兩杯Yougurt味道幾Fresh唔似出面餐聽嘅水果味太假🙈唔錯唔錯👏🏻👏🏻👏🏻再黎系冷盤「香蒜魷魚圈」香蒜味唔算好夠但份量幾足料兩個人食算幾多下😎而加魷魚圈做到幾煙韌唔會稔啤啤幾好食👌🏻「燒帶子墨汁意粉」帶子夠大粒燒到岩岩好唔會太干身墨汁意粉味道適當好處 味道夠哂衡均而且煮得夠彈牙推薦推薦不過兩個女仔食就夠男人相對起黎份量就反而差少少啦🤦🏻‍♀️墨西哥香辣燒豬仔骨豬仔骨夠哂Juicy 而且又算多肉岩哂我哩D唔識食但又想食嘅懶人!⭐️💫⭐️💫⭐️💫⭐️💫⭐️💫⭐️💫⭐️💫⭐️不過總括起黎哩間餐廳都做得幾好架無論格調同食物職員都幾有禮貌不過人手可能唔夠相對要搵人就困難左少少不過整體都系幾本身想試下飯架不過得二人份試左就食唔落小食🤦🏻‍♀️如果有單人份就好啦😏有機會下次約多D人可以再試下👯
住系大圍咁耐

Peach  Yogurt

先黎兩杯Yougurt味道幾Fresh

唔似出面餐聽嘅水果味太假🙈

唔錯唔錯👏🏻👏🏻👏🏻

蒜香魷魚圈(冷)

再黎系冷盤

「香蒜魷魚圈」

香蒜味唔算好夠

但份量幾足料兩個人食算幾多下😎

而加魷魚圈做到幾煙韌

唔會稔啤啤幾好食👌🏻

燒帶子墨魚汁意粉

「燒帶子墨汁意粉」

帶子夠大粒燒到岩岩好唔會太干身

墨汁意粉味道適當好處 味道夠哂衡均

而且煮得夠彈牙

推薦推薦

不過兩個女仔食就夠

男人相對起黎份量就反而差少少啦🤦🏻‍♀️

豬仔骨夠哂Juicy

而且又算多肉

岩哂我哩D唔識食但又想食嘅懶人!

⭐️💫⭐️💫⭐️💫⭐️💫⭐️💫⭐️💫⭐️💫⭐️

有機會下次約多D人可以再試下👯
MultiBerry Yougurt
Peach  Yogurt
2017-08-10 143 浏览
The meatball tapas was made from a mixture of poor quality meat and had bits of tendons in. The sauce they used was cheap canned tomato sauce, and I express it was cheapest kind. I had the seafood paella and it was not fresh, had the strong fishy smell you get from leaving it too long. The prawns were dry and the paella is heavy, can still feel it clogging up my arteries hours after. The photos in the menu looked delicious, and for the price I excepted something at least average. The service and atmosphere is decent, but it all comes down to the food, and what a disappointment and disgrace to the Spanish cuisine. Sad faces all around
上年來過和舊同學食ALL DAY BREAKFAST,食物感覺一般,適合適合休閒聊天~想不到1年後的今天和另一朋友再來,食物水準令我喜出望外!餐廳有分室外和室內坐,夏日炎炎,我當然選擇室內!然而,當日因沒訂位,故被安排到梯底的位置。燒帶子墨魚汁意粉 $1184隻帶子嫩滑,肉厚鮮甜,墨魚汁咸香入味;意粉煮得剛好,有咬感,軟硬度適中。和朋友食完成個嘴都黑晒,好搞笑好開心!水牛城雞翼$48十分香脆可口,沒有雪味,唯一可惜的是:這並不是真的水牛城雞翼,只是普通雞翼配辣汁。限定菜色—煙燻雞和米 $ 168(要等耐少少-大概半小時)經過西班牙式煙燻三次的雞肉,再將意大利燉飯釀入雞腹中,口味創新!車打水牛芝士焗薯條$68焗薯條分量偏多,芝士味道不會太濃,夠香夠脆!好味道!下次會試試肉醬焗薯條,應該會更好食多層次!結論: 大家如到大圍可以到此一嘗古朴風味!
想不到1年後的今天和另一朋友再來,食物水準令我喜出望外!

餐廳有分室外和室內坐,夏日炎炎,我當然選擇室內!
然而,當日因沒訂位,故被安排到梯底的位置。

燒帶子墨魚汁意粉 $118

4隻帶子嫩滑,肉厚鮮甜

水牛城雞翼4隻

水牛城雞翼$48

限定菜色—煙燻雞和米

限定菜色—煙燻雞和米 $ 168
(要等耐少少-大概半小時)

經過西班牙式煙燻三次的雞肉
,再將意大利燉飯釀入雞腹中,口味創新!

車打水牛芝士焗薯條$68

焗薯條分量偏多,芝士味道不會太濃,夠香夠脆!好味道!

下次會試試肉醬焗薯條,應該會更好食多層次!

結論: 大家如到大圍可以到此一嘗古朴風味!
2017-07-22
限定菜色—煙燻雞和米
  • 車打水牛芝士焗薯條
2017-07-19 303 浏览
大圍的新餐廳越開越多,呢間古朴年代係少有坐得舒舒服服的好地方,間唔中都黎食下,同朋友仔傾下計,休息下都唔錯今日過黎試下食lunch, 都有唔少選擇,價錢一般啦,order 左個白酒煮蜆肉意粉,加左$8蚊要杯cappuccino享受下意粉味道不過不失,蜆肉過火左d,白酒味算突出,有少少檸檬汁加左入去Cappuccino 一般,唔值加$8蚊,咖啡香氣ok,但無預期咁好飲整體黎講,呢個lunch set 都係好一般, 主要係環境舒適補救

今日就試左哩間係大圍頗為出名既cafe,但係d野食比我想像之中係有出入,同埋哩間cafe係冇set dinner要散叫,價錢都比想像中貴。但環境係舒服,適合傾下計係唔錯既聚會地點。我朋友同我講佢地個水牛城雞翼係必點,咁我就梗係好期待啦,點知中哂伏。首先佢係炸雞翼還炸雞翼,汁還汁咁上成件事已經係錯錯地,都唔緊要可能係特色黎,但點知如果唔點汁食呢,d雞翼係一d味都冇而且仲係好似雪左好耐咁,而點左汁食呢又得個辣字。唔推薦大家食!個水牛芝士焗薯條好normal薯條加d cheese,一般啦。仲有一個燒帶子墨汁意粉,整體黎個佢個味係幾好食既,而d帶子又真係大粒既,但又係食得出佢係雪藏帶子冇乜味囉,醃下佢會好好多。我覺得好normal哩3款菜式,不過可能其他菜式味道會出眾一d,有待下次再去再試過啦。
但環境係舒服,適合傾下計係唔錯既聚會地點。

2017-06-28
2017-06-04 271 浏览
Poor service and ridiculous menu It mentioned to us more people will come so they rejected to give us tables inside Lunch set menu is ridiculous that it doesn't include any drinks Simple a la cart menu It shouldn't called as SETFor sure not recommend to anyone

Simple a la cart menu
It shouldn't called as SET
2017-06-03 3259 浏览
上次係古朴年代咖啡.酒館有個不錯的晚餐,估唔到事隔幾個月後再來,個餐牌已經變晒。餐廳環境冇咩大改變,坐得好舒服,適合休閒閒談,而餐牌則變得更多新選擇。車打水牛芝士焗薯條 - 之前成日唔記得影相,今次就想拿拿聲影完快D食,結果影到咁有動感。焗薯條分量唔少,但個人覺得車打水牛芝士味道一般,但焗薯條本身整得幾好。水牛城雞翼 - 得4隻分量好似有D少,不過味道都唔錯,唔會太乾身。香草蕃茄沙樂美腸薄餅 - 香草同蕃茄味唔算重,但個薄餅底夠脆,而且沙樂美腸唔會太咸,味道唔錯。燒帶子墨魚汁意粉 - 帶子都幾大隻下,而且有4隻咁多,墨魚汁意粉 真係好夠黑,食完成個嘴仔都黑晒,雖然好好味,但女士真係要小心叫D個。西班牙海鮮鑊仔飯 - 因為係二人分量,所以都真係大碟左D,而且都有好多海鮮配料,算係抵食。意大利奶凍 - 朋友話之前試過tiramisu好好食,但今晚得返D兩款甜品,只可以講同想象中有分別,奶凍都幾甜下,個人覺得麻麻地。特濃朱古力布朗尼 - 真係好重朱古力,味道都唔錯。因為朋友有用openrie訂位,所以有95折,價錢折左後都合理。整體而言,環境絶對係餐廳賣點,難得係食物水準都唔錯,雖然分量唔多

水牛城雞翼
香草蕃茄沙樂美腸薄餅
西班牙海鮮鑊仔飯
意大利奶凍
特濃朱古力布朗尼
特濃朱古力布朗尼 - 真係好重朱古力,味道都唔錯。
因為朋友有用openrie訂位,所以有95折,價錢折左後都合理。整體而言,環境絶對係餐廳賣點,難得係食物水準都唔錯,雖然分量唔多,但三五知己來可以食多幾款食物,都係唔錯的選擇。
2017-06-01
西班牙海鮮鑊仔飯
2017-05-26 227 浏览
又到午餐選擇既時候,係大圍行來行去睇下食咩好!見呢間餐廳門面唔錯,價位合理,有室內和室外冷氣位,環境氣氛唔錯,咁就入左去食今日既午餐。見餐牌,就被第一個午餐吸引!安格斯牛肉漢堡,配埋杯蘋果綠茶。嘩!68蚊既價錢,有勁大堆薯條!超正,食到喉嚨痛都得!薯條比漢堡更出色,外脆內軟,熱辣辣!漢堡偏細,個包焗過火,偏硬。綠茶夠大杯!朋友點左雞扒寬麵。普普通通,不過不失!食物唔錯!環境唔錯!服務唔錯!地點都唔錯!

朋友點左雞扒寬麵。普普通通,不過不失!

食物唔錯!環境唔錯!服務唔錯!地點都唔錯!
2017-05-26