銅鑼灣「古今二」,菜單選擇豐富。串燒整體10分高質。雞軟骨串燒口感滑嫩,外焦內軟,簡直讓人一口接一口。蒜香牛油帆立貝串燒,香氣撲鼻,牛油的香味與帆立貝的鮮味相得益彰。黑豚豬頸肉串燒則是肉質鮮嫩,搭配特製醬汁,讓我回味無窮。椒鹽雞腎香脆的外皮和濃郁的椒鹽味道,完美提升了整體體驗。創意卷物。火焰海膽卷也讓我驚艷,海膽的新鮮感與火焰的焦香完美結合,好夾。龍捲風、金龍卷同煙花都係必試的創意小食,口感層次豐富。黃尾鰤鮮甜美味。
銅鑼灣「古今二」,菜單選擇豐富。

串燒整體10分高質。

創意卷物。

黃尾鰤鮮甜美味。

2024-10-13 1440 浏览
今日同媽媽慶祝生日,所以帶佢食好啲!食日本野梗系要食日本刺身,刺身魚片料理,關鍵在於食材的新鮮度,廚師話佢哋會選用當天到貨的飛機貨,以確保最佳的口感和風味,果然冇令到我失望!!刺身魚切得厚薄均勻,肉質鮮嫩,油脂相當豐富!刺身的擺盤藝術也是其魅力之一,廚師將刺身精美地擺放在盤中,配以新鮮的蔬菜和裝飾,既美觀又能提升口感。享用刺身時,搭配清酒或日本啤酒,形成完美的搭配。今餐和媽媽吃得非常盡興,下次都會再來幫襯!
今日同媽媽慶祝生日,所以帶佢食好啲!

食日本野梗系要食日本刺身刺身魚片料理,關鍵在於食材的新鮮度,廚師話佢哋會選用當天到貨的飛機貨,以確保最佳的口感和風味,果然冇令到我失望!!刺身魚切得厚薄均勻,肉質鮮嫩,油脂相當豐富!

刺身的擺盤藝術也是其魅力之一,廚師刺身精美地擺放在盤中,配以新鮮的蔬菜和裝飾,既美觀又能提升口感。享用刺身時,搭配清酒或日本啤酒,形成完美的搭配。今餐和媽媽吃得非常盡興,下次都會再來幫襯!

第一次評價餐廳.. 朋友生日想食日本菜,見到呢間餐廳評價唔差,諗住一試.. 點知非常矢望… 以佢哋嘅價錢,食物質素非常差,叫咗碟雜錦天婦羅,只得2兩條非常幼的蝦加3舊非常細嘅炸物仲以為佢嚟錯咗,令人最激氣就係某個男侍應態度極差!價錢唔平但服務態度比茶餐廳更差!叫左2碟壽司卷等左45分鐘都未到,立即埋單走人,食到一肚氣!第一次同朋友食生日飯要去兩間餐廳,唔明點解咁差都仲有人會幫趕,同埋點解有人會比好評? 以後都唔知仲信唔信OpenRice入邊啲評價… 實在太令人失望!
2024-10-04
庆祝纪念
生日
2024-09-23 1904 浏览
千選萬選 係眾多美食既銅鑼灣區 簡著間垃圾…我以為坐低會有水啦 原來唔問係唔會有睇相好似好吸引咁點左份左口魚裙邊刺身我又真係無諗過一夾就散 而且下面既青瓜沙律係一啲調味都無點左個清酒煮蜆 一個字 「咸」有丁丁既清酒味叫左個招牌安格斯牛肉卷 又係醬汁咸到丫媽都唔認得而且大蔥仲係生架,啲牛肉老到柴$128 一串既鰻魚 上到台認唔出叫左兩串 串燒 知唔知咩叫燒?唔係炸架 大佬雞軟骨炸到咬崩牙都咬唔到 豬頸肉變左五花腩上面啲肥膏 仲要又係同一隻汁死咸 食左成600幾蚊 完全食唔飽唔想做執左佢啦
千選萬選 係眾多美食既銅鑼灣區
而且下面既青瓜沙律係一啲調味都無
點左個清酒煮蜆 一個字 「咸」有丁丁既清酒味
叫左個招牌安格斯牛肉卷
又係醬汁咸到丫媽都唔認得
而且大蔥仲係生架,啲牛肉老到柴
$128 一串既鰻魚
死咸 食左成600幾蚊 完全食唔飽
唔想做執左佢啦
2024-09-23
2024-09-04 2177 浏览
到銅鑼灣我都常來古金,今次同朋友慶祝生日都唔例外,呢度環境舒適 ,適合約好友嚟到邊食邊傾偈💜左口魚刺身又稱比目魚,在香港做刺身的地方不算多,刺身更可以品嘗其鮮味甘香,左口魚比較肥大肉厚,咬下去有質感,魚味清淡但油脂豐富,甘甜魚油會緩緩滲出,層次豐富安格斯蔥牛卷牛肉唔肥,但入口充滿牛肉油脂香氣,而且夾埋啲蔥一齊食 更加香亦可減去油膩感馬糞海膽色澤橙黃,口感嫩滑,很愛這美滿的口感,味道濃郁,海膽不止味美,營養也很豐富超級龍捲風(辣味)古今的另一個特色是創意壽司,點了壽司來跟朋友做壽司蛋糕吧 賣相精美他感到很驚喜開心餡料有鰻魚,海老,芝士,青瓜,醬汁帶點點辣味,十分清新開胃

左口魚刺身

安格斯蔥牛卷

馬糞海膽

超級龍捲風(辣味)
他感到很驚喜開心
餡料有鰻魚,海老,芝士,青瓜,醬汁帶點點辣味,十分清新開胃

2024-08-25 1730 浏览
朋友慶祝生日三個人嚟呢度!安排我哋坐窗邊位置!員工服務態度良好...不停同我哋潻茶!聽講呢度卷物好出名...我哋叫咗金龍卷我哋嘅壽司卷上枱時碟側邊寫住HAPPY Birthday!朋友勁開心...金龍卷賣相一流...好多材料!又柯打咗刺身有三文魚及海膽三文魚肥美新鮮!海膽味濃!燒牛舌爽口彈牙.我哋每人一份先夠...佢哋原來係開飯喇日本組別入咗圍...我同朋友即刻即時投票!投票主要係因為佢哋服務細心!
朋友慶祝生日三個人嚟呢度!
安排我哋坐窗邊位置!
員工服務態度良好...
不停同我哋潻茶!
聽講呢度卷物好出名...
我哋叫咗金龍卷
我哋嘅壽司卷上枱時
碟側邊寫住HAPPY Birthday!
朋友勁開心...
金龍卷賣相一流...好多材料!
又柯打咗刺身有三文魚及海膽
三文魚肥美新鮮!
海膽味濃!

燒牛舌爽口彈牙.我哋每人一份先夠...

佢哋原來係開飯喇日本組別入咗圍...
我同朋友即刻即時投票!
投票主要係因為佢哋服務細心!
2024-08-14 1682 浏览
都唔知呢次係第幾次再回訪古今了😍 佢地啲卷物真係間間都咁有驚喜 今次食呢個卷物當然都唔例外啦 吞拿魚 炸蝦 等等食材 同壽司飯嘅比例剛好😍 除左兩款卷物 仲叫左牛肉壽喜燒 牛肉有三大塊 油脂分布完美 燒完仲有生蛋撈埋一齊食 真係好滿足 而且壽喜汁唔係好濃 配料亦很足 有金菇 娃娃菜 冬菇等等 食落一啲都唔膩!最後就係柚想蝦您沙律😂 我就係因為佢個名吸引左 柚子配蝦原來係咁Fresh㗎 而且份量啱啱好 成餐都食得好開心🙌我覺得會再有下次🤭
都唔知呢次係第幾次再回訪古今了😍

我覺得會再有下次🤭
2024-07-31 1884 浏览
放工去居酒屋食,食吓刺身飲吓嘢,古今算係好經濟嘅選擇。銅鑼灣分店喺澳門逸園中心,位置方便,環境都好舒適我哋叫咗個極上刺身盛好豐富,有拖羅、牡丹蝦、油甘魚、帆立貝、日本海膽、活赤貝、時令魚薄切、三文魚腩、磯煮鮑魚,尤其是三文魚腩好肥美甘香,油甘魚都好香甜,唔少得磯煮鮑魚,味道鮮甜質地彈牙,好食到我單叫我追加左一隻去古今二食嘢當然唔少得佢哋嘅特色卷物,叫咗黑龍卷,有鰻魚、炸蟹柳、芝士同牛油果🥑 有燒汁甜甜地,牛油果又好smooth,令到食炸物時口感冇咁乾

2024-07-30 1528 浏览
銅鑼灣有咁多好嘢食,今日就俾我發掘到依間日本菜值得去食刺身拼盤:呑拿魚質地緊實,肉質飽滿,入口即化;三文魚油脂分佈適中,日本生蠔肉質清新甜美,是頂級海鮮饗宴的極致表現。燒雞肉:雞肉外皮金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。烹調時間恰到好處,保留了雞肉本身的香甜和彈牙質感。燒日本帶子:帶子肉質飽滿,自帶一股甘甜清香。表層烤至金黃,散發著迷人的香氣,咬下去即能感受到內裡的鮮嫩多汁。燒粟米:粟米飽滿飽滿,煎烤至焦黃,外皮酥脆燒白鱔:白鱔肉質鮮嫩,皮質滑潤。煎烤至微焦,表層散發著誘人的香氣。總的來說,這頓豐盛的日式料理,無論是刺身、燒雞肉、燒帶子,還是燒粟米、燒白鱔,每一道菜品都精心製作,色香味俱全✌️
銅鑼灣有咁多好嘢食,今日就俾我發掘到依間日本菜值得去食

燒粟米:粟米飽滿飽滿,煎烤至焦黃,外皮酥脆

2024-07-29 1614 浏览
呢日嚟到銅鑼灣古今,特意去品嚐特色創意卷物😋佢個名同造型一樣夠特別!海膽炒飯最愛澱粉質,加多個海膽炒飯就very good,成個炒飯飯粒粒粒分明,每一粒米飯都炒到金黃色,面頭仲鋪咗海膽,除咗海膽仲有雞蛋同埋蟹籽好夠味超級龍捲風聽個名就覺得犀利,超級龍捲風其實就係鰻魚、海老、芝士、青瓜同脆片,貌相好靚仔,見到兩條蝦尾脆炸,每一件好鮮味,芝士都係唔少得,成個味好出!倫敦橋必嗌倫敦橋,最愛嘅海膽鋪滿飯卷上面,睇顏色就覺得好新鮮入口又好甜,內裏則捲住三文魚、青瓜🥒同脆片,口感好豐富!成個組合好夾

海膽炒飯

超級龍捲風

倫敦橋
2024-07-28 1738 浏览
和好友慶祝生日,來到古今,要了一些壽司卷物,刺身,熱食,不錯的用膳好去處。最令人驚喜的是店方把壽司卷物砌得靚靚的,造了一個壽司蛋糕造型!很美!三文魚牛油果卷,鮮嫩的三文魚與濃郁的牛油果很融合,壽司飯口感剛剛好。炸雞芝士壽司卷用上酥脆的炸雞搭配著濃郁的芝士,搭配的醬汁增添獨特的風味。加洲卷有蟹柳和蟹子,也令人十分滿足。沙律也很不錯,生菜番茄牛油果清爽健康,新鮮的生菜搭配特製的和風醬汁,清淡開胃。三文魚刺身十分新鮮,鮮嫩的三文魚肉質肥美,回味無窮。豚肉泡菜鍋香氣撲鼻,湯頭鮮甜,豚肉入口即化,泡菜的配搭帶來了韓式感覺。總括而言,這裡壽司卷、刺身還是熱鍋料理也不錯,服務也非常好,推薦!

2024-07-27 1629 浏览
今日侄女落嚟香港一日遊~大個女想扮靚同買luxury💕因為有fd係銅記工作🙂順手搵佢買嘢。plan路線前緊係坐定定食嘢啦✋佢話想食壽司🍣我最有信心係呢度😍食物白鱔串呢個係店長推介,佢話呢個好受歡迎~我哋要唔要試一試?師傅烤魚嘅技術好好😍外面脆脆,加上味粉衝擊味蕾,再食到鱔嘅內嫩💕侄女都話正!我哋會加檸檬汁,因為唔容易肥🤫火山🌋😂😂😂😂呢個一定係要黎打卡!超正🤩好有氣勢💕又好食😋上面鋪上滿滿的蟹肉~~好滿足😌柚想蝦你沙律女生都係喜歡吃草🙈我勁鐘意呢個!有柚子酸酸甜甜,牛油果凍食又好似三文魚刺身😂重點係佢份量都好多,我哋2個女仔食都半飽🥲自家製玉子燒呢個係侄女想試,其實呢個都好推介!沙律醬加蟹籽,再加上厚厚的玉子🥳超有口感其他鐘意呢度地方夠靜,同玻璃窗外街況有對比💕呢度嘅店員都好nice…安安靜靜食下野,傾下行程🙈開心仔!

食物

白鱔串
呢個係店長推介,佢話呢個好受歡迎~我哋要唔要試一試?
我哋會加檸檬汁,因為唔容易肥🤫

火山🌋

柚想蝦你沙律
重點係佢份量都好多,我哋2個女仔食都半飽🥲

自家製玉子燒

其他

• 火山
2024-07-27 1252 浏览
銅鑼灣咁多嘢食,最後都係揀咗嚟呢間好有人氣嘅日本菜。舖頭環境好有日本特色,喺裏面真係有種日本小店嘅感覺🙌🏻。除咗有日本居酒屋料理,仲有好多創新fusion嘅日本菜式可以揀。唔同種類嘅位都有,有得揀坐吧枱位近距離望住製作過程,又可以坐一般嘅枱,多人嘅話甚至可以預早book包廂😻。鮮果卷物食落口好清新,啱晒夏天嘅感覺😎。仲嗌埋幾款魚生,出到嚟感覺都幾高級,仲有乾冰效果😚。keep住魚生冰冷,入口嘅溫度啱啱好。比起平時食慣嘅日本菜,呢度食完覺得好有新鮮感。

鮮果卷物食落口好清新,啱晒夏天嘅感覺😎。
古今 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓特盛海鮮鍋超級大鍋,賣相擺盤好靚好吸引🤩多款海鮮有齊蜆、扇貝、海蝦、帆立貝等等,大大隻海蝦新鮮又彈牙,蜆鮮甜得黎又無沙,肥美脹卜卜食落超飽滿!仲有嫩滑豆腐~將海鮮放入壽喜燒鍋,湯底味道更鮮甜,底部仲有新鮮蔬菜、菌菇,啖啖鮮美!超級龍卷風大大件壽司,包裹鰻魚、芝士、海老、青瓜,面頭仲有秘製醬汁、脆片,口感層次夠哂豐富!海膽蟹籽炒飯金黃色炒飯好吸晴!肥美鮮甜海膽味道濃香~加入脆卜卜蟹籽,增添口感~炒飯粒粒分明,香口又惹味!
古今 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓

特盛海鮮鍋
超級龍卷風
海膽蟹籽炒飯
2024-07-25 1122 浏览
這是一間優質的日式料理餐廳,環境清新舒適,服務員熱情周到。這次吃了他們的頂級刺身拼盤,包括三文魚的肉質細緻柔軟,油脂適中。八爪魚又韌又脆,入口微帶甘甜。牡丹蝦肉質飽滿鮮甜,清脆可口。帆立貝Q彈飽滿,甜味十足。特別是吞拿魚赤身和中腹吞拿魚腩,肉質鮮嫩多汁,脂肪適中,入口即化。另外,油甘魚刺身清新爽口,海膽鮮甜濃郁,六頭鮑魚肉質肥美,都讓人驚喜連連。整體而言,不同種類的海鮮,每一種都呈現出最佳的風味和口感,讓人食到停不了口,強烈推薦這家餐廳。
這是一間優質的日式料理餐廳,環境清新舒適,服務員熱情周到。

八爪魚又韌又脆,入口微帶甘甜。

牡丹蝦肉質飽滿鮮甜,清脆可口。

帆立貝Q彈飽滿,甜味十足。