2021-12-17 33 浏览
今日要去荃灣拎野,經過昌寧大廈見到呢間餐廳木制門面好有日式小店既感覺,而且用貓黎做主題就比門面吸引左入去😬 未夠7點就入去,所以客人未算多,好快就有位😅一坐低職員就立即送上水同兩個勾比我地掛袋係枱側邊,好貼心呀😍1️⃣櫻花蝦拉麵 $88拉麵配料份量好多,有蔥、紫菜、竹筍、火炙豚肉、同埋溏心蛋,而個溏心蛋煮得恰到好處 一咬落去啲蛋汁咇曬出黎好流心😍2️⃣辛肉碎拉麵 $85湯底濃而不膩,辛肉碎好夠味,辣度恰到好處 同個拉麵好夾😝3️⃣日式三重芝士春卷 $28望落去好似平時既春卷,但一咬落去有好濃既芝士味,鍾意芝士既朋友一定要試😋4️⃣北海道牛肉薯餅 $28薯餅炸得好香,入面好多肉碎再配埋個沙律醬真係好好味呀🤩

1️⃣櫻花蝦拉麵 $88

2️⃣辛肉碎拉麵 $85
湯底濃而不膩,辛肉碎好夠味,辣度恰到好處 同個拉麵好夾😝

3️⃣日式三重芝士春卷 $28

4️⃣北海道牛肉薯餅 $28
薯餅炸得好香,入面好多肉碎再配埋個沙律醬真係好好味呀🤩
2021-12-17 20 浏览
第一印象,服務員好有性格。第二印象,只有四款拉面。點了一碗好有特色的蔥山拉面,望見山丘似的綠色,其實蠻有驚喜。可惜,拉面的質素也有好大落差,湯底比較清,拉面的口感也一般,整體而言只可算是合格吧。薯餅有驚喜,食到內餡有肉碎。
第一印象,服務員好有性格。
第二印象,只有四款拉面。
薯餅有驚喜,食到內餡有肉碎。
2021-12-16
2021-12-15 1477 浏览
作為一個減重中的吃貨,吃這麼多🍽美食之餘也要不忘做運動🧘🏻‍♀️,才能邊吃邊瘦這天就拉著朋友一起做運動,上完一節👿地獄操,太餓就到附近吃東西補充💪🏻體力櫻花蝦拉麵 $88(追加味玉 + $10)辛肉碎拉麵 $85店家以🐽豬骨湯作為湯底基調,再加入其他食材發展出不同的口味這次我點了櫻花蝦拉麵,一上菜就散發濃烈的櫻花蝦🦐香氣,加入炒過的櫻花蝦使湯頭鮮味更上一層樓,絕對不能錯過~而嗜辣🌶的朋友就當然要吃辛肉碎拉麵,加入香辣的豬肉末令湯頭味道又變得不一樣,辛辣感覺非常好🙃,不會太辣惹味非常,就看你愛哪種~店家除了讓顧客揀選拉麵🍜的柔軟度,還會為客人分別提供直麵跟曲麵選擇,前者麵質幼細偏向柔滑軟身,但後者就會相對容易掛湯🥣又爽口彈牙說到配料,筍跟蔥少不了,紫菜爽脆而且不用額外加錢💰這個要一讚!而火炙豚肉🐖每碗固定3至4片,用火槍燒過逼出油脂感,入口變得更甘香,美中不足時豚肉太薄,用筷子夾已經散開😞另一個要大推的是店家的🥚味玉!很久沒有吃過這樣高質的流心蛋,入口味道恰到好處👌🏻,調味不會過鹹或不夠入味,可見店家用心💛~ 一咬開就流出蛋黃液,同樣👍🏻美味可口!好吃到我🤩還要追加一隻啊!店家雖位於荃灣一

櫻花蝦拉麵 $88(追加味玉 + $10)
辛肉碎拉麵 $85
店家以🐽豬骨湯作為湯底基調,再加入其他食材發展出不同的口味

店家雖位於荃灣一個舊式商場內,不過人流量多🔥人氣更多,這晚我們來到時只是平日晚上8時半左右⏰但餐廳滿座門外仍然是不少客人等候
鋪面小小的,只能容納十多人,但小店就是有小店的窩心💕跟親切感,是其他連鎖店沒有的;簡單裝潢,用上全木系色,跟日本🇯🇵的拉麵店差不多,而店面全放上貓貓🐱相片,想必這店老闆應該是貓奴一份子🤣吧!
雖然拉麵款式只有🖐🏻5款,而小食種類也不多,不過性價比高,個人認為小店經營只需做好這些累積人氣跟口碑已經足夠😉~
2021-12-10
2021-12-14 36 浏览
作為拉麵控,見到有拉麵鋪就會想入去試吓,今日行過呢間舖,因為未到晚飯時間,所以都未算好多人,就一於入去試吓佢啦!睇個店面裝修店主應該係個愛貓之人,佢嘅牆上面全部都掛咗貓貓嘅相😆蔥山拉麵 $83落單大約5分鐘左右拉麵就送上嚟,蔥嘅份量完全唔吝嗇,青蔥下仲有唔少京蔥,真係名副其實嘅蔥山。佢哋嘅湯底係豬骨湯底,油香感十足。糖心蛋狀態一流,但如果醬油味重多少少就好。麵亦有分直麵同曲麵。個人偏好曲麵,因為掛湯能力比較好,容易係食麵時間亦都掛到更多湯汁。

蔥山拉麵 $83

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🦐 𝗦𝗮𝗸𝘂𝗿𝗮 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 𝗥𝗮𝗺𝗲𝗻 @ 🌟 友拉麵《👽食神大媽食拉麵》.⠀💁‍♀️ 圖片展示美食為:⠀櫻花蝦拉麵 HKD 88 🍜日式餃子 HKD 30 🥟.⠀👽 大媽毫無懸念點櫻花蝦拉麵,本身都係其他朋友仔介紹我,真係無介紹錯,個湯底唔係一般飲湯水寮寮呢種,佢係流質得黎好濃,但又唔係罐頭湯嗰種黏稠 🦐 櫻花蝦絕對足夠同埋唔會過碎,仲要塊叉燒肥大肉厚淨係望都滿足!🤣 咁鮮味嘅拉麵,食完幾個鐘之後,我都完全無口渴,證明無味精,真材實料!👍.🥟 除咗拉麵,呢度仲有供應好多唔同嘅小食 😝 不過大媽一個人真係冇咁大胃口試得曬,就淨係叫咗一個經典嘅日式餃子,最正係佢一啲都唔油膩,但係有皮脆肉口,正!如果約埋朋友仔嚟,大家就可以開心些牙唔同嘅小食啦!😚.🐱 唔單只係啲嘢食好味,呢度嘅裝修都值得大家留意架。裝修得好似日本嘅拉麵店風味都唔止,仲要牆上面超級多貓貓嘅裝飾同畫作。超可愛!😍.🥡 坐起度期間,仲見到好幾單外賣交收,原來呢間仲有外賣服務提供架!咁就最啱大媽呢類咁懶嘅人安坐家中享用好味拉麵啦。.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

📍 荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖
☎️ +(852)2499-8383
日式餃子
2021-12-05 15 浏览
呢間拉麵店周圍都掛滿哂貓貓嘅相同畫,可以一路望住得意嘅貓貓,一路食拉麵☺️🔖辛肉碎拉麵💰85如果鐘意食辣嘅朋友可以揀呢款啊🌶辣度足夠!會有啲越食越辣嘅感覺🤓拉麵配有火炙叉燒、溏心蛋、海苔、蔥花等😋 火炙叉燒帶有陣陣嘅焦香味,又有油脂香,有少少入口即融嘅感覺😌溏心蛋超有驚喜!一篤開個蛋撻就流晒出嚟,超正❤️💫推薦指數: 8.5/10🔖魚介拉麵💰78魚介湯底非常濃稠🍜平時食拉麵通常都係嗌豚骨湯底,但試過魚介湯底之後,好似比較啱我嘅口味啊🤣配料同辛肉碎拉麵大致相同~不過多咗魚介粉🐟整體配搭出色,食完完全唔會有口乾嘅感覺😇💫推薦指數: 9/10🔖北海道牛肉薯餅💰28薯餅大大塊,金黃色好吸引🥰而且炸到好鬆脆,入面有幼滑嘅薯蓉同好多牛肉碎添~配埋沙律醬一齊食可以去除油膩感㗎😛💫推薦指數: 9/10

🔖辛肉碎拉麵

• 魚介拉麵
  • 炸牛肉薯餅
  • 辛肉碎拉麵
2021-12-04 228 浏览
開頭打算入去食,係因為難得行開荃灣想食拉麵,見到呢間有魚介有櫻花蝦拉麵好吸引,於是決定入去試下。環境係幾靚,有貓咪主題,好有日本味,打卡位好多 朋友叫咗個蒽山拉麵(曲麵)我就叫咗個櫻花蝦拉麵(直麵)兩個都係用豚骨湯底,但發現佢唔同出面日本舖嘅湯底,冇乜豬骨湯味唔係好濃,個曲麵質地好似食緊港式拉麵,冇乜口感,叫硬麵出嚟都軟淋沐嘅,豚肉都係冇乜味,完全冇燒出嚟嘅香味,同埋都有漏單情況,要同店員催單先會出單,但值得一提嘅係員工服務態度都幾有禮貌,都算係唯一嘅慰藉⋯⋯

環境係幾靚,有貓咪主題,好有日本味,打卡位好多

朋友叫咗個蒽山拉麵(曲麵)我就叫咗個櫻花蝦拉麵(直麵)

2021-12-02 49 浏览
記得由荃灣站🚇出面嘅荃豐中心掃落去幾個商場都有好多餐廳😋。行行下離遠見到間日本式餐廳🥸,行過去睇下咩嚟啦😗⋯⋯行近d原來係 「友拉麵」,就走入去試下😍。店員帶位之後,好細心咁俾咗2個掛鉤🪝我地用嚟掛袋用。😚我地嗌咗2碗”魚介拉麵” - 其中1碗直麵、1碗曲麵 + “免治雞肉棒” + “日式餃子”。飲品就嗌咗”檸檬紅茶” + “蜜柑碳酸汽水”。白色係直麵、而比較黃色嘅係曲麵。麵質彈牙,湯底香、濃度適中。值得一提嘅係拉麵店用嘅即棄筷子🥢好靚、好硬淨。🤩
記得由荃灣站🚇出面嘅荃豐中心掃落去幾個商場都有好多餐廳😋。

店員帶位之後,好細心咁俾咗2個掛鉤🪝我地用嚟掛袋用。😚

值得一提嘅係拉麵店用嘅即棄筷子🥢好靚、好硬淨。🤩

去到荃灣,就去搵嘢食,發現咗有一間拉麵。餐廳外表有日本風味,座位舒適。-我叫咗一個多蔥山拉麵,選擇曲麵,起初我都唔知係咩嚟,最後我有問職員,職員答曲麵係爽口,即面係順滑淋身的確地,個名同賣相一樣都係好多蔥雖然好多蔥,但係就係啱晒我呢啲咁重口味嘅人,感覺好好味,份量都好足夠而老公就帶咗另外一個湯麵,味道亦都好濃味,老公就叫咗直麵大家都食得好滋味另外亦都㗎叫咗一啲炸物,呢個炸物有芋泥又熱又炸下次一定會再嚟, CP值高

的確地,個名同賣相一樣都係好多蔥

而老公就帶咗另外一個湯麵,味道亦都好濃味,老公就叫咗直麵
大家都食得好滋味

另外亦都㗎叫咗一啲炸物,呢個炸物有芋泥

又熱又炸
下次一定會再嚟, CP值高
2021-11-29 29 浏览
呢間拉麵館去到第一眼就被佢嘅外觀吸引,木製嘅門面有日式小店嘅感覺,決定一試內在的佈置都別具特式,以貓為主題,有好多貓貓嘅相片同畫像,連拉麵師傅嘅衫都有隻貓貓,店內燈光柔和,感覺溫馨12點左右入店時未有顧客,我係第一個客人,但入店15分鐘內則全部坐滿,到底係我吸客定係貓貓吸客?咁當然係個拉麵吸客鍾意食辣嘅我,點左辛肉碎拉麵,拉麵有得揀直麵同曲麵,另外都可以揀麵的軟硬度,我已經幫大家試左,係曲麵好食d,更有咬口同埋同湯底更夾,豚肉是經火炙的,感覺更香,流心蛋好滑口,湯底則略微調味太重飲品方面都係樽裝飲品為主,冇自己調製嘅飲品

咁當然係個拉麵吸客

飲品方面都係樽裝飲品為主,冇自己調製嘅飲品
2021-11-22 23 浏览
星期五收咗工喺荃灣發現一間幾隱世日式拉麵店,裝修用咗好多🐱貓做主題好可愛櫻花蝦拉麵 💰8️⃣8️⃣豚肉湯底湯底有少少肉碎味道濃郁,揀左曲麵幾掛汁,麪度咬口適中,櫻花蝦夠足料,有兩大塊火炙豚肉微微燒過有焦香幾香,溏心蛋好流心有蛋香味,我就幾欣賞個竹筍幾入味仲幾有口感,有啲驚喜免治雞肉棒 💰2️⃣8️⃣烤得幾香口,味道正正常常值得一提,店內所用係即棄筷子幾高質,仲幾靚幾日式㗎🎈友拉麵🎈荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

櫻花蝦拉麵 💰8️⃣8️⃣

免治雞肉棒 💰2️⃣8️⃣
烤得幾香口,味道正正常常
值得一提,店內所用係即棄筷子幾高質,
仲幾靚幾日式㗎

🎈友拉麵🎈
荃灣西樓角路202-216號昌寧大廈1樓53-54號舖

2021-11-19
2021-11-20 21 浏览
🍜🇯🇵我好鍾意食拉麵🍜所以如果嗰日唔知食咩🤨我通常都會揀間食拉麵嘅舖頭做午餐或者晚餐🍜今晚就揀咗呢間喺荃灣嘅「友拉麵」試吓嚕😋😋..🇯🇵呢間拉麵舖雖然細細間🥰但係充滿着喺新宿小巷中享受拉麵嘅感覺🍜環境亦都清潔乾淨👍見到店員好用心咁用消毒制清潔枱面👍喺疫情之下都可以食得放心呢❤..🍜魚介拉麵 $78.😋拉麵嘅柔軟度可以自己選擇❤️呢個我就揀咗「軟」嘅「曲麵」,拉麵個湯又濃又香💕味道甜甜的🐠..🍜蔥山拉麵 $83 😋😋😋😋.❤️如果你好似我咁都好鍾意食蔥嘅話❤️我極力推介你一定要試呢個🌱佢真係唔係「浪得虛明」👨‍🍳啲聰真係對左一個「山」出來⛰️非常之吸睛又好味🥰食完之後一定會有好幸福嘅感覺唷😋❤️..🍡🍢小食 :免治雞肉棒 $28..❤呢個飽都要食呀😋夠juicy又香又脆👍見到隔離枱食「期間限定」嘅香辣雞翅🌶好香😍可惜今日有啲喉嚨痛今次食唔到😛下次一定要試吓嚕😝😝..服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️...💰 $189 (2人晚餐)..📍「友拉麵」🍜荃灣📮荃灣西樓角道202-216號昌寧大廈1樓53-54號鋪
🍜魚介拉麵 $78
🍜蔥山拉麵 $83 😋😋😋😋
🍡🍢小食 :免治雞肉棒 $28
❤呢個飽都要食呀😋夠juicy又香又脆👍
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
衛生:⭐️⭐️⭐️⭐️
.💰 $189 (2人晚餐)
📍「友拉麵」🍜荃灣

📮荃灣西樓角道202-216號昌寧大廈1樓53-54號鋪

2021-11-20 23 浏览
“蔥山拉麵”($83)“三重芝士春卷”($28)之前已經知道荃灣有間用貓貓做主題嘅拉麵店🐱身為貓奴嘅我終於搵到機會去食😆舖頭嘅牆掛滿貓貓嘅相,窗上面都有好得意嘅貼紙😍除咗為貓貓,仲為咗食蔥山拉麵而嚟😛睇相已經覺得好吸引😜拉麵配料有火炙豚肉,味玉,竹荀,海苔仲有就係主角蔥山😍好滿足😍豚肉有2大片,肥瘦分明,炙燒完超香口🤤味玉就算浸喺湯一段時間都仲超級流心😚另外仲叫咗小食三重芝士春卷🧀一份有3件,炸到外面金黃香脆入面芝士夾心軟糯,而且夠哂濃郁☺一個人食哂都唔會覺得太油膩😝
“蔥山拉麵”($83)
“三重芝士春卷”($28)

之前已經知道荃灣有間用貓貓做主題嘅拉麵店🐱
身為貓奴嘅我終於搵到機會去食😆
舖頭嘅牆掛滿貓貓嘅相,窗上面都有好得意嘅貼紙😍

除咗為貓貓,仲為咗食蔥山拉麵而嚟😛
睇相已經覺得好吸引😜
拉麵配料有火炙豚肉,味玉,竹荀,海苔
仲有就係主角蔥山😍好滿足😍
豚肉有2大片,肥瘦分明,炙燒完超香口🤤
味玉就算浸喺湯一段時間都仲超級流心😚

另外仲叫咗小食三重芝士春卷🧀
一份有3件,炸到外面金黃香脆
入面芝士夾心軟糯,而且夠哂濃郁☺
一個人食哂都唔會覺得太油膩😝
路過荃灣做野去左一個毫不起眼嘅舊式商場搵野食,見佢裝修好多貓貓圖案,於是就試左呢間友拉麵。我大概係下午茶時間去,呢度一個客都無,感覺真係好隱世,呢頭好似好靜咁。我叫左一個櫻花蝦拉麵,同埋一份辣雞翼拉麵都幾大碗,好多蔥花好正。湯底係豬骨湯,好濃油脂味好甘香,咸咸地唔錯呀叉燒都幾大塊, 咸香味好重麵條可以揀硬身,其實浸多陣就會變腍,所以我會揀硬身先雞蛋好好味, 好香甜雞翼一個人食3隻都幾飽,香辣味都幾惹味,雞又炸得好滑,不過就好似無醃過,得外皮有味,如果有醃D味應該會更好食。整體都唔錯,同日本連鎖店差不多質素,係附近返工嘅都可以一試,其實佢比較近大窩口,荃灣站行過去都有少少少遠。

我叫左一個櫻花蝦拉麵,同埋一份辣雞翼

拉麵都幾大碗,好多蔥花好正。
湯底係豬骨湯,好濃油脂味好甘香,咸咸地唔錯呀

叉燒都幾大塊, 咸香味好重

麵條可以揀硬身,其實浸多陣就會變腍,所以我會揀硬身先

雞蛋好好味, 好香甜

2021-11-15
以前成日去荃灣搵嘢食但次次都去荃西/ 大河道嗰邊食今次就去返地鐵站附近覓食😋由荃豐開始行 見到呢間貓貓拉麵 就揀咗佢喇店舖位於商場1樓由荃灣地鐵站過嚟全部有蓋 落雨都唔怕☺️因為店面有啲細 我哋去到排第2 但好快就有位😝入面好多貓貓相同裝飾有啲相仲令我諗起我家主子們🐈入去見到店員每次執完枱都會消毒加上廚房用大片玻璃隔住 睇得到晒入面個個師傅都戴好口罩手套 呢啲就真·安心喇😌櫻花蝦拉麵 (直麵) $88 🙆🏿‍♀️除咗櫻花蝦 仲有蔥、紫菜、竹荀、火炙豚肉同最最最重要嘅 溏 心 蛋 乙隻🥚配料份量都唔少而溏心糖煮得啱啱好 一咬落去啲蛋汁咇出嚟🤤(我就係要呢啲.gif)火炙豚肉有3片 好香燒焦味 但稍為薄 比較易碎配上濃郁豬骨湯辛肉碎拉麵 (曲麵) $85 🙆🏿‍♀️同上面唔同嘅就係櫻花蝦換咗辛肉碎佢啲辛肉碎好夠味 個人覺得唔算太辣 啱啱好撈埋啲拉麵食 帶出微辣嘅效果 好開胃🍜(注意 佢會令到你個湯都有辣味)個人幾鍾意🤤今次特登一碗叫直麵一碗叫曲麵曲麵掛湯效果好啲 我會選擇用於醬油/ 辛拉麵到但有時配上濃郁嘅豬骨湯 反而直麵會適合啲可以中和返 講到最尾 其實都係個人喜好啦😆另外值得一提係店員超ni
以前成日去荃灣搵嘢食

加上廚房用大片玻璃隔住 睇得到晒入面
個個師傅都戴好口罩手套 呢啲就真·安心喇😌

糖心蛋
櫻花蝦拉麵 (直麵) $88 🙆🏿‍♀️
除咗櫻花蝦 仲有蔥、紫菜、竹荀、火炙豚肉
同最最最重要嘅 溏 心 蛋 乙隻🥚
配料份量都唔少
而溏心糖煮得啱啱好 一咬落去啲蛋汁咇出嚟🤤
(我就係要呢啲.gif)
火炙豚肉有3片 好香燒焦味 但稍為薄 比較易碎
配上濃郁豬骨湯

辛肉碎拉麵
辛肉碎拉麵 (曲麵) $85 🙆🏿‍♀️
同上面唔同嘅就係櫻花蝦換咗辛肉碎
佢啲辛肉碎好夠味 個人覺得唔算太辣 啱啱好
撈埋啲拉麵食 帶出微辣嘅效果 好開胃🍜
(注意 佢會令到你個湯都有辣味)
個人幾鍾意🤤

呢個價錢算好ok 值得一試

❎ 加一服務費
✅ 自取8折
2021-11-12
$86.5 (晚餐)
糖心蛋
辛肉碎拉麵