2023-10-20
叁樓火鍋位置喺尖沙咀一幢商業大廈內,真係位處3樓呢!餐廳走中國風裝飾設計,頗有玩味。我係一個貪心嘅人,鍾意食火鍋,但又想食啲餐前小食,店員力推大澳蝦膏單骨雞翼($78),好多用蝦膏醃製嘅食材,普遍都重口味,但呢個雞翼一啲都唔會死鹹,炸得香脆可口,大愛😍湯底有九款($108-$368),我就揀咗麻辣鴨血粒粒蜆鍋併薑蔥清湯,個湯煲有兩個龍頭,口噴白煙,實在太太太霸氣喇!麻辣湯底香得嚟,辣度適中,香料足料熬製。湯內有鴨血、凍豆腐、大大粒嘅蜆,一啲都唔馬虎!主菜叁樓至尊牛拼盤($438),叫得做至尊,當然係集店內所有牛肉種類,包括手切本地牛、手切金錢展、頂級安格斯、霜降牛粒、牛舌、牛白肉。手切牛肉同霜降牛粒肉味濃郁,而且一啲都唔嚡口,好好味!安格斯牛肉就柔軟甘香,各有千秋!至於牛肉以外嘅部份,牛舌及牛白肉都有驚喜!牛舌有肉味得來又帶點𡁻口,而我好喜歡厚切嘅牛白肉,比起薄片,口感更滿足。牛肉配埋炸蒜油,絕配!即炸響鈴($48)即點即炸脆卜卜,唔放落湯仲好食!四色丸餃- 手打蝦丸、手打豬肉丸、韮菜豬肉餃、鮮蝦手餃:蝦滑新鮮,豬肉打得幼滑,手打果然出眾啲。餃類同樣出色,皮薄餡香,特別係水餃,內有大大
即炸響鈴($48)即點即炸脆卜卜,唔放落湯仲好食!
四色丸餃- 手打蝦丸、手打豬肉丸、韮菜豬肉餃、鮮蝦手餃:蝦滑新鮮,豬肉打得幼滑,手打果然出眾啲。餃類同樣出色,皮薄餡香,特別係水餃,內有大大粒蝦肉粒,爽口彈牙。
最後緊係要食返啲蔬菜中和一下,蔬菜拼盤($88),色彩繽紛又包羅萬有。
見到客房咁靚,好奇心推使下影咗張相,原來廂房有卡拉ok同麻雀耍樂,喺呢度同朋友gathering都幾好喎!