Original Art所在地雖然比較隱蔽,但好東西係值得花時間去發掘嘅😎 店內裝修好chill帶輕工業風,餐枱同櫈都選用木材,俾人一種好舒服嘅感覺🙂 食物都十分出色,好適合一班人坐低慢慢傾慢慢享受美食!! 青口洋蔥湯 $128/人配菜: 薯仔蓉作為洋蔥控必點🧅 一絲絲嘅洋蔥煲到十分軟腍,本身洋蔥已經帶有一定甜度,再加入青口烹調,令鮮甜度更進一步昇華!! 配菜仲有creamy幼滑嘅薯仔蓉,簡直係賣飛佛🤩燒西班牙豬肋骨配辣番茄醬 $288最怕食到得骨無咩肉嘅ribs…依個燒西班牙豬肋骨好厚身好有肉地,慢煮烤焗保持到juicy幼嫩嘅口感🤤 配上辣番茄醬,酸酸甜甜地好開胃😍牛肝菌意大利飯 $168牛肝菌唔止香氣特殊濃郁,營養價值仲十分高,唔怪得被喻為最健康同抗氧化最強嘅菇🍄 用嚟煮risotto 真係好正,意大利飯飯粒軟硬適中,配上牛肝菌醬汁,味道濃郁又香甜,好快就ko曬一整碟😏PS 原藝嘅地點揸車去就比較方便,海棠路附近有大量咪錶位,石硤尾地鐵站行上去都係大約10分鐘~ 平日晚上都幾多客人,大家想去記得要預先訂位啊💪🏻

青口洋蔥湯 $128/人

• 青口洋蔥湯
  • 燒西班牙豬肋骨配辣番茄醬
  • 牛肝菌意大利飯
2023-11-12 977 浏览
朋友住喺九龍塘,話屋企附近有間隱世西餐廳,叫我陪佢去試😍咁我當然即刻應約,估唔到係一次味蕾奢華享受🫶Soup | 周打海鮮湯 $228用料新鮮豐富,蘊含大蝦、青口、蜆,好足料!具有濃稠感,好開胃💕Side | 玉棋Gnocchi $58呢個有驚喜🥰芝士薯蓉味好夾,仲煎得好香脆!Side | 薯條 $48熱辣辣好香口🔥Main | 法式香草燒雞 $268皮脆肉滑多汁,兼帶香草味,烹調時間控制恰到好處。配菜有磨菇黃椒,清新田園風,有助平衡味道。Main | 馬來風味燒羊架 $288煎得好香,醬汁調味精緻,屬一佳作。羊架不會有過於濃烈的羊羶味,拿捏到適合嘅油脂化學反應🤪

Soup | 周打海鮮湯 $228
周打海鮮湯

Side | 玉棋Gnocchi $58
呢個有驚喜🥰芝士薯蓉味好夾,仲煎得好香脆!
Side | 薯條 $48

馬來風味燒羊架
  • 玉棋
  • 薯條
2023-11-08 664 浏览
發現九龍塘近又一居附近有間小店,可以邊偷閒邊食好野。海鮮龍蝦湯 2人份 $228店員推薦的龍蝦湯,放入滿滿海鮮,包括大蝦青口,龍蝦湯香濃暖胃。紅波椒汁燉三文魚 $268一大鍋的燉三文魚柳,紅波椒汁甜甜帶蕃茄香味,加入各式蔬菜,如紅椒,黃椒,椰菜花,洋蔥等,口味清爽自然,三文魚柳厚切,經過輕烤,皮脆味鮮。法式香草燒雞 $268烤雞半隻,配上烤蔬菜及烤原只蒜頭,烤雞脆皮肉嫩,保持到雞肉肉汁,烤蒜用上橄欖油烤制,烤得通透脆面。配菜墨西哥芝士粟米片,芝士味墨西哥粟米片加上烤溶芝士焗制,配上酸忌廉,會食上癮嘅味道。雜菌意大利飯,滿滿一盤,帶洋蔥甜味,忌廉香滑,意大利飯粒帶咬勁。享受寧靜慢活悠閒的小店。
發現九龍塘近又一居附近有間小店,可以邊偷閒邊食好野。

海鮮龍蝦湯 2人份 $228

海鮮龍蝦湯

紅波椒燉三文魚

紅波椒汁燉三文魚 $268

法式香草燒雞 $268

墨西哥芝士粟米片

雜菌忌廉意大利飯

享受寧靜慢活悠閒的小店。

海鮮龍蝦湯
紅波椒燉三文魚
墨西哥芝士粟米片
雜菌忌廉意大利飯
  • 紅波椒汁燉三文魚
  • 龍蝦忌廉湯
今次介紹嘅餐廳真隱世,坐地鐵到石硤尾站,然後沿隻石級行上山到女青雅舍。餐廳入面見到好多木質嘅家具,相信店主想還原番簡單就是美嘅原則。帶子龍蝦汁意大利飯 $168帶子香煎到金黃色,粒粒大隻又新鮮,口感爽口日鮮甜。而意大利飯就用咗龍蝦汁去煮,飯粒吸收晒龍蝦汁嘅鮮甜味道,口感又煙煙韌韌咁。烤西班牙橡果黑豚梅肉 $308採用伊比利亞橡果餵飼黑豚肉,肉味會比出面嘅濃好多,肉汁又勁多,食多多都唔會油膩。而飲品方面佢地就提供各種咖啡,叫番杯latte享受咁就一日啦。原藝 (九龍塘)九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖

帶子龍蝦汁意大利飯 $168

烤西班牙橡果黑豚梅肉 $308

原藝 (九龍塘)
九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖
餐廳處於九龍塘和石硤尾中間,如果由石硤尾站行去,需要走過一些較偏辟的小路再走上一條長樓梯,有尋找世外桃源的感覺🤣我和朋友點了一份前菜、兩份主食、兩杯飲品及兩款甜品,主食價錢$200-$400不等,跟一般西餐差不多。前菜🥢西班牙蒜片蝦$108🥢蝦有6隻,夠鮮夠爽口,面頭的蒜片烤得好香好脆。這道菜本來是辣的,但店員在下單前已詢問了我們有什麼忌口,知道我們食不得辣,特意幫我們走辣,真的很貼心。主菜我們點了🥢蒜香牛油汁燉銀鱈魚$328🥢和🥢紅酒燉牛尾$268🥢,每道主菜再配一份side dish,我們點了薯仔蓉和薯條,不過當晚的薯仔蓉是甜薯粒。銀鱈魚有三大塊,魚肉嫰滑,魚皮煎得香脆,更值得一讚的是這道菜的醬汁,調味得非常之好,與銀鱈魚好夾。另外我和朋友本身少食牛尾,但這道牛尾整得幾入味,亦有好多塊,其餘鍋內的配菜也有很多,好抵食。我們各點了一杯飲品🥢水果梳打(藍莓)$58🥢水果梳打(水蜜桃)$58🥢,梳打真材實料,有新鮮生果蓉,起初飲時會偏甜,但之後待冰塊溶掉,味道剛好。最後甜品有🥢芝士蛋糕$48🥢朱古力香蕉蛋糕$48🥢芝士蛋糕有淡淡的鹹香味,蛋糕偏鬆軟而不是美式那種結實,食完不會好膩。而朱古

西班牙蒜片蝦$

蒜香牛油汁燉銀鱈魚

紅酒燉牛尾

最後甜品有🥢芝士蛋糕$48🥢朱古力香蕉蛋糕$48🥢芝士蛋糕有淡淡的鹹香味,蛋糕偏鬆軟而不是美式那種結實,食完不會好膩。而朱古力香蕉蛋糕的香蕉味比朱古力味濃,口感比芝士蛋糕厚實。

我和朋友二人總共食了$1008,晚餐來說算中上價錢,但餐廳食物質素高質,環境幽靜,店員服務態度亦好好,值得一試!

2023-10-28
西班牙蒜片蝦$
蒜香牛油汁燉銀鱈魚
紅酒燉牛尾
2023-11-04 410 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯original art 以「原藝」為名,聽講廚師係法國藍帶大廚,重視「廚技」與「藝術」嘅結合,擺脫一般公式化嘅流水製作。餐廳新餐牌主題為「Plate to Share」,適合約會或者閨蜜相聚,希望客人能體會獨樂樂不如眾樂樂。蟹肉蕃茄莎莎配巴馬火腿$98 底下鋪滿左新鮮嘅沙律菜,油炸過嘅多士好鬆脆,配上蟹肉蕃茄莎莎同巴馬火腿,鹹香同埋酸甜嘅味道配合得好好!口感好特別!明太子蝦意粉$148呢個係我食過最好食嘅明太子意粉!平時出去食明太子意粉,總係會遇上唔夠多明太子/啲汁好浠,或者係兩者調和得唔夠好。但係呢個意粉明太子量係好夠誠意!成個意粉充滿咗明太子嗰種獨有嘅鮮味,而醬料都做到好掛汁。馬來風味燒羊架$288燒羊架大大份,有四件左右,外脆內嫩,最欣賞餐廳嘅係佢每一份餐點都可以做到肉同埋菜各佔相約份量,配菜有彩色甜椒,車厘茄等等,好健康!配菜我選擇咗威士忌風味炒雜菌$58份量都好多,加上左威士忌有種甜甜嘅酒香,配上少少蒜蓉,令人忍唔住一啖接一啖!餐飲方面我選擇咗熱情果同埋菠蘿梳打!$58如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!

蟹肉蕃茄莎莎配巴馬火腿$98

明太子蝦意粉$148

馬來風味燒羊架$288

配菜我選擇咗威士忌風味炒雜菌$58

餐飲方面我選擇咗熱情果同埋菠蘿梳打!$58

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

原藝 (九龍塘)

2023-11-03 322 浏览
放假就想揾啲特別啲嘅餐廳食下,位於九龍塘住宅區有間會員專用(到咗填個名入會就得) 嘅西餐廳,旺中帶靜,幾特別🐟紅波椒汁燉三文魚四件煎過嘅脆皮三文魚,放喺紅椒汁入面煮過,每件都好厚肉,肉質入味之餘,脆皮仲係脆🥩美國黑安格斯牛肉眼Menu冇寫幾多oz,上枱大塊到嚇親😆外皮煎得好香,接近7成熟都好淋,肥瘦適中,好啱我食🫕海鮮龍蝦湯二人份用個好靚嘅煲上菜,濃濃嘅龍蝦味,有幾隻大蝦同青口,好鮮甜🍟墨西哥玉米片、🥗沙律主菜跟一款小食,玉米片同沙律一個脆口一個清新,同主菜好夾🍸菠蘿梳打、荔枝梳打飲品選擇都多,呢度嘅咖啡應該幾好飲,不過晚餐就唔飲咖啡了,揀左果味梳打,好完滿

🐟紅波椒汁燉三文魚

🥩美國黑安格斯牛肉眼

🫕海鮮龍蝦湯

🍟墨西哥玉米片、🥗沙律
主菜跟一款小食,玉米片同沙律一個脆口一個清新,同主菜好夾

🍸菠蘿梳打、荔枝梳打
2023-10-31 1678 浏览
最近工作比較繁忙,平日連好好食飯既時間都沒有,襯星期六放假搵間餐廳好好放鬆一下!因為想靜靜的享受晚餐,首先要遠離一下人流密集既區域😅上網見到石硤尾附近有間提供法國菜既餐廳,位置相對比較隱蔽但評價不錯,因為星期六關係我決定提早二日預約避免滿座要等候!由石硤尾站前往大約8分鐘左右,位置係九龍塘既女青雅舍,真的要利用一下Google map才找到😂因為要經過一段樓梯才能到達,如果由九龍塘站出發就行得比較遠(建議搭的士),估唔到香港都仲有咁隱世既餐廳😂😂餐廳位置係女青雅舍既地下,入口唔算好顯眼,但門口有放置餐廳資訊牌都唔會睇唔到,餐廳內部裝潢帶有輕工業風,以木材為主題,都幾舒服😌有一種輕鬆感覺!海鮮龍蝦湯(二人份)熱鍋奉上♨️打開鍋蓋有好多隻青口同蝦同我打招呼🙋🏼‍♀️橙紅色既龍蝦湯好濃郁好香甜,估計用左好多龍蝦殼去製作!哈里薩辣醬燒雞 落單時職員會問下要幾辣,我不是辣妹所以只能微微的辣🌶️雞皮脆口雞肉超級嫩滑,伴碟既焗蒜頭🧄都好甜軟好滑,都可以成為二線主角!牛肝菌汁燉銀鱈魚好耐無食過咁好食既銀鱈魚🐟,魚肉滑嘟嘟魚油又夠豐富,廚師手藝絕對非凡,配上牛肝菌汁同少許雜菜,係完美既配搭❤️Dinner Me

海鮮龍蝦湯(二人份)

哈里薩辣醬燒雞

牛肝菌汁燉銀鱈魚

Dinner Menu 有配菜可以自由選擇,有雞湯飯、雜菌意大利飯、薯仔蓉、墨西哥玉米片、威士忌風味炒雜菌、沙律、薯條同玉棋,真係夠哂特色!

IRISH COFFEE
含有Whiskey 既咖啡,我都係第一次飲,但一試愛上😍咖啡香味加Whiskey 既香甜,原來係可以咁襯❤️❤️❤️❤️

甜品係佢地自家既 Brownie 同 巴士克芝士蛋糕,前者朱古力味超濃厚,後者芝士味好香又好滑而且唔算太甜,好啱我地口味!

溫馨提示🔔
餐廳係只招待會員
但不用擔心可以即場填表成為臨時會員

*設有加一服務費

• 龍蝦忌廉湯
2023-10-27 426 浏览
九龍塘居然有間隱世嘅法國菜餐廳?今日嚟食法國菜🍽️呢間法國菜餐廳裝修非常別緻,充滿田園風情🪴海鮮龍蝦湯🥣好足料,有兩隻蝦兩隻青口🦪燒羊架煮得啱啱好🥩,表層有少少酥脆好好食套餐附送自選配菜一款可以選雞湯飯🍚 雜菌意大利飯🍛 薯仔蓉🫔 沙律🥗墨西哥玉米片、威士忌風味炒雜菌🧆 薯條🍟 玉棋玉棋🥔又叫做義大利馬鈴薯餃子🥟,值得一試地點就比較格涉喇~位於九龍塘同石峽尾嘅交界,要搵搵路先見到———————————————————-海鮮龍蝦湯 🦞$128紅菠椒汁燉三文魚 $328燒紐西蘭寶雲酥羊架🥩 $378配菜就點咗雜菌意大利飯🍛同玉棋平民指數:🌟🌟好食指數:🌟🌟🌟🌟———————————————————-原藝 Original Art 營業時間:星期二至日 12:00 - 22:00地址:九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖#Cafe #香港cafe #法國菜 #法國餐廳 #九龍塘美食 #石峽尾美食 #九龍塘cafe #香港美食 #美食 #九龍塘 #hkfood #hkfoodie #hongkong #hkfoodblogger #hkfoodlover #food #foodie #foodiehk
九龍塘居然有間隱世嘅法國菜餐廳?
今日嚟食法國菜🍽️
呢間法國菜餐廳裝修非常別緻,充滿田園風情🪴
海鮮龍蝦湯🥣好足料,有兩隻蝦兩隻青口🦪
燒羊架煮得啱啱好🥩,表層有少少酥脆好好食
套餐附送自選配菜一款
可以選雞湯飯🍚 雜菌意大利飯🍛 薯仔蓉🫔 沙律🥗
墨西哥玉米片、威士忌風味炒雜菌🧆 薯條🍟 玉棋
玉棋🥔又叫做義大利馬鈴薯餃子🥟,值得一試
地點就比較格涉喇~
位於九龍塘同石峽尾嘅交界,要搵搵路先見到
———————————————————-
———————————————————-
原藝 Original Art
營業時間:星期二至日 12:00 - 22:00
地址:九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖

#Cafe #香港cafe #法國菜 #法國餐廳 #九龍塘美食 #石峽尾美食 #九龍塘cafe #香港美食 #美食 #九龍塘 #hkfood #hkfoodie #hongkong #hkfoodblogger #hkfoodlover #food #foodie #foodiehk #foodporn#foodpics #foodblog #foodlovers #lovefood #foodaholic #相機食先#yummy #hongkongfood#foodstagram #foodphotography @original_art_hk 有❤️必回~互相支持
2023-10-27 263 浏览
算是其中一回尋幽探秘經驗...隱世就是這種感覺,由石硤尾站B1沿路行過去 會經過小徑 樓梯 同跟住➜指示就搵到入口,其實佢係YWCA位置🦀蟹肉蕃茄沙沙配巴馬火腿 $98蟹肉加上蕃茄沙沙 鮮味多汁,放在炸透的脆脆多士上,口感好有層次🐔哈里薩辣醬燒雞 $268 + 墨西哥玉米片 Nachos雞皮烤得香口,用左加入多種香草的哈里薩辣醬塗抹雞上 除左微微辛辣 更帶有異國風味,揀左墨西哥玉米片做配菜,佢會另外分碗上,玉米片面放有少少芝士再烤溶 配合酸忌廉食 味道一流👍🏻🐷燒西班牙橡果黑豚梅肉 $308 + 玉棋 Gnocchi豚肉表面烤得香口 每一口都肥美肉嫩 而且肉味濃郁 調味恰到好,唔需要沾醬汁已經好好味🫶🏻,揀左玉棋做配菜,比一舨玉棋尺寸較大 共有5件 每件都有煎香表面,內裡輕輕軟糯感 口感較傾向薯蓉☕️Mocha (Hot) $58Hazelnut Latte (Iced) $62驚喜左 有拉花 原本以為mocha只係杯面有少少朱古力粉個款,而且拉花手勢唔錯 飲左兩啖 圖案依然清晰💕Hidden甜品,係菜單無show出黎,店員哥哥介紹比我地,係是夜主廚發辦🧀芝士蛋糕 $48 + 🍫朱古力蛋

🦀蟹肉蕃茄沙沙配巴馬火腿 $98

🐔哈里薩辣醬燒雞 $268 + 墨西哥玉米片 Nachos

🐷燒西班牙橡果黑豚梅肉 $308 + 玉棋 Gnocchi
燒西班牙橡果黑豚梅肉

☕️Mocha (Hot) $58
Hazelnut Latte (Iced) $62

🧀芝士蛋糕 $48 + 🍫朱古力蛋糕 $48
兩款蛋糕都係即叫即焗香加熱
烤脆芝士蛋糕面,中間保持軟心香滑 好似半熱綿花糖咁,芝士味濃郁
在朱古力蛋糕面烤溶了綿花糖,朱古力味極濃 味道偏甘唔算甜 同綿花糖一齊食就岩岩好,口感係結實蛋糕 而非Brownie狀

* 收+1服務費

* 晚上柔和光線+弧形玻璃窗設計+播住輕英文歌 環境氣氛好休閒舒服

* 每款菜式擺碟都好靚好細緻

* 主菜會配有烤原蒜 煎香椰菜花 豆 紅黃椒 etc. 誠意

* 店員哥哥細心講解介紹

2023-10-26
燒西班牙橡果黑豚梅肉
2023-10-25 295 浏览
見到餐廳開業6週年做緊15% off early bird discount,就book定枱去慶祝下紀念日🤩位置都比較隱世,所以周圍環境都幾清幽舒服☺好啱靜靜地傾下計~✨雞蛋沙律配煙三文魚 - 擺盤幾有心思,蛋沙律同三文魚底下係一塊炸過嘅多士,好香脆!✨海鮮龍蝦湯 - 成個細湯煲上枱幾吸睛,裡面好足料,好多隻爽口大蝦同青口,提昇左龍蝦湯嘅鮮味😋✨紅波椒汁燉三文魚 - 一大煲好豐富,三文魚好滑身唔會太老,另外有好多新鮮配菜,包括椰菜花,比較小見嘅小洋蔥,蕃茄仔等,都另個汁好入味濃稠,味道天然得嚟好融合,整體好夾🤤✨法式香草燒雞 - 擺碟幾靚,塊雞皮燒到好香脆,唔會油膩👍雞肉整得好嫩口,配菜款式繁多,成份食完夠晒飽😁✨玉棋 - 即Gnocchi,每塊都大大粒,一咬開食到流心芝士,好特別!沾埋個紅波椒汁食都幾夾😎

2023-10-21 257 浏览
-//位於九龍塘海棠路女青雅舍😂 極神秘餐廳感覺係幾有feel,但位置超偏僻,要上少少山用Google Maps都有少少行錯🤣石硤尾出口絕對係遠離繁囂,拍拖好地方🥰係超級靜的呢間餐廳真係唔講 應該冇人會知😂太過偏僻📍美國黑安格斯牛肉眼🥩 $488強烈推薦呢款牛眼扒👍🏻 好食到停唔到口😍首先賣相煎到好靚 啱啱好,仲係重量級扒😆真係好大塊,可以兩個人一齊食都冇問題架肉質好鮮嫩,唔會好乾 真係好juicy好多肉汁配菜有椰菜花、青黃椒等🫑 個牛肉汁好掂呀個味有啲似羅宋湯🤣酸酸地配埋一齊超好食📍雞湯飯(配菜)配菜8選2款,雜菌意大利飯、沙律、薯條威士忌風味炒雜菌、墨西哥玉米片等選擇原本仲以為係湯飯🤣 原來係有啲似雞油飯聞落好香椰奶味,好似食緊平時海南雞啲飯📍薯仔蓉(配菜)呢個薯仔蓉同一般比較唔同,佢係甜番薯🥔真係壓到好碎,冇乜食到結塊,口感好滑溜📍鐵板魷魚鬚 $98見好耐冇食過魷魚鬚了🦑 叫左一碟過吓口癮炒到好香口幾鮮甜,煙韌有肉汁,但份量少📍奇異果梳打🥝 $58有7款水果梳打/茶選擇,桃、菠蘿、荔枝、熱情果、藍梅味🫐奇異果嘅果汁就見過🥝 梳打就比較罕見🤔 估唔到味道都幾特別喎底部有少少果肉,但
//位於九龍塘海棠路女青雅舍😂 極神秘餐廳
感覺係幾有feel,但位置超偏僻,要上少少山
用Google Maps都有少少行錯🤣石硤尾出口
絕對係遠離繁囂,拍拖好地方🥰係超級靜的
呢間餐廳真係唔講 應該冇人會知😂太過偏僻
📍美國黑安格斯牛肉眼🥩 $488

強烈推薦呢款牛眼扒👍🏻 好食到停唔到口😍
首先賣相煎到好靚 啱啱好,仲係重量級扒😆
真係好大塊,可以兩個人一齊食都冇問題架
肉質好鮮嫩,唔會好乾 真係好juicy好多肉汁
配菜有椰菜花、青黃椒等🫑 個牛肉汁好掂呀
個味有啲似羅宋湯🤣酸酸地配埋一齊超好食
📍雞湯飯(配菜)

配菜8選2款,雜菌意大利飯、沙律、薯條
威士忌風味炒雜菌、墨西哥玉米片等選擇
原本仲以為係湯飯🤣 原來係有啲似雞油飯
聞落好香椰奶味,好似食緊平時海南雞啲飯

📍薯仔蓉(配菜)

呢個薯仔蓉同一般比較唔同,佢係甜番薯🥔
真係壓到好碎,冇乜食到結塊,口感好滑溜
📍鐵板魷魚鬚 $98

見好耐冇食過魷魚鬚了🦑 叫左一碟過吓口癮
炒到好香口幾鮮甜,煙韌有肉汁,但份量少
📍奇異果梳打🥝 $58

底部有少少果肉,但梳打真係好解渴😝👍🏻

📍芒果梳打🥭 $58

另外叫左杯芒果梳打,飲落係愛民芒味道👅
同樣清新感覺😚 但個人鐘意奇異果個杯多啲
餐牌

2023-10-18 258 浏览
宜家先發現呢間餐廳係Openrice嘅食評都幾極端食過覺得都唔錯即刻補返個食評餐廳環境幽靜,讓人十分放鬆可能餐廳位置太隱秘,加上我們太早到達餐廳人流較少餐牌有很多選擇 在衆多選擇中,要了以下美食:西班牙蒜片蝦 $108紅波椒汁燉三文魚 $328甜品 $48 x 2朱古力 $58水果梳打 $62小食: 西班牙蒜片蝦晚餐是1款main course 再配2款配菜紅波椒汁燉三文魚 $328配意大利飯 + 薯蓉紅波椒汁燉三文魚這主菜真的令人眼前一亮整道主菜又好味又健康配菜的雜菌意大利飯 + 薯蓉很適合配著主菜一同食用食得差不多就打算結賬朋友卻推介我吃甜品笑言這家餐廳的甜品很好吃 必須一試他點了2個餐單上沒有的甜品 (每個$48)巴斯克芝士蛋糕?布蘭妮?2款甜品甜度剛好甜品比主菜還要更驚艷>w<
宜家先發現呢間餐廳係Openrice嘅食評都幾極端
食過覺得都唔錯即刻補返個食評

餐廳環境幽靜,讓人十分放鬆
可能餐廳位置太隱秘,加上我們太早到達
餐廳人流較少

餐牌有很多選擇

在衆多選擇中,要了以下美食:
西班牙蒜片蝦 $108

配菜的雜菌意大利飯 + 薯蓉很適合配著主菜一同食用

食得差不多就打算結賬

朋友卻推介我吃甜品
笑言這家餐廳的甜品很好吃 必須一試
他點了2個餐單上沒有的甜品 (每個$48)

巴斯克芝士蛋糕?
布蘭妮?
2款甜品甜度剛好
甜品比主菜還要更驚艷>w<
题外话/补充资料: 希望餐廳負責人可以把甜品Menu放在當眼處 朋友不是來過1次我絕對不知道這裏還有甜品!
2023-10-15
  • 甜品!
2023-10-15 307 浏览
好耐無update了 最近發現到間隱世高質西餐廳 上個靚水推介比大家🥰🥰餐廳係九龍塘女青雅舍,地點比較隱蔽,但其實都好近市區好易去,係又一村再行入少少,由九龍塘站出發大概10分鐘左右就到~當日去係weekend夜晚,雖然都接近full house, 但成間餐廳燈光好有氣氛,環境非常唔錯🤩我地叫左 👇🏻💛 海鮮龍蝦湯 $228​呢個湯大推!可以話係目前為止我飲過最好飲既龍蝦湯😆大概有2人份量,湯頭非常濃郁,完全飲到龍蝦既鮮甜,海鮮亦十分足料,有齊蝦,帶子同藍青口,一次過滿足你3個願望🥳💛 馬來風味燒羊架 $378main course份量好大份,亦都係大概2人份量🫶🏻一直以黎都唔係幾敢食羊,因為驚會好大陣騷味,但呢個羊架完全無呢個問題,調味非常出色,每一啖都食到香料味既同時又食到好香既羊肉味,一d都唔會騷,油脂分佈平均,食落感覺好滿足🥹🥹另外每個main course都配兩個配菜。我地揀左威士忌風味炒雜菌同雜菌義大利飯,炒雜菌火候控制得好好,蘑菇好有口感又juicy,意大利飯都好好食好creamy🥰💛 甜品 (巴斯克芝士蛋糕)$48​另外試埋甜品,芝士蛋糕微暖,入面是流心的!芝士好ric

我地叫左 👇🏻
💛 海鮮龍蝦湯 $228

💛 馬來風味燒羊架 $378
main course份量好大份,亦都係大概2人份量🫶🏻

💛 甜品 (巴斯克芝士蛋糕)$48
​另外試埋甜品,芝士蛋糕微暖,入面是流心的!芝士好rich,好滿足😌

Overall黎講呢間餐廳無論係食物,環境定服務都非常高質,誠意推介大家同另一半黎食個浪漫晚餐😋😋

📍Original Art
九龍塘海棠路66號女青雅舍地舖

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #bubbletea #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #kimbap #hkfoodpic#hkfoodblog #finedining #羊架 #芝士蛋糕 #cafe#LF九龍塘#九龍塘美食 #美食推介 #九龍塘美食推介 #九龍美食推薦 #香港美食 #fusion美食
之前訂位個伙記話限食一個鐘,ok我明白既地方寸金尺土,但我問(如果)冇人訂位可唔可以坐耐多小小,佢一句話唔得,咁樣係咪唔夠人性化呢?食物方面:叫左一個魚扒,一個牛扒,魚扒腥既,牛扒(un)既,配個個意粉冇味既👎👎👎👎我都唔明點可能食評話好味🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️服務:每次叫伙記我都會話,唔該我想要牙籤,碟等等……伙記好正每次都係答:點呀?原來真係連基本禮貌都唔識🤦‍♀️🤦‍♀️收費:餐廳講明要比現金,我ok既,但我唔明白只收現金但又要收加一咁就唔合理囉…去大排檔收現金都唔收加一啦。呢間野真係冇下次呀!
原來真係連基本禮貌都唔識🤦‍♀️🤦‍♀️
2023-10-07