2015-12-27 849 浏览
前幾日逛冬日美食節,已有衝動買一盒半熟芝士蛋糕回家,與家人共享,後來就不了了之。這天,友共聚,C竟送上一盒五件的半熟芝士蛋糕,超窩心!半熟芝士蛋糕$85/5件,小巧的骰,呈陀橢圓形的,並以牛油紙獨立包著,避免粘在一起。甫打開紙盒,散發出幽幽的芝士香味。放入口中,蛋糕質感綿密幼滑且鬆軟,入口帶點半融,且芝士味濃,卻毫不膩溜,食味著實不賴。只是,半熟芝士蛋糕十分輕盈小巧,一口氣連吃一盒也不是問題。只吃一個,絕對未能止嘴饞也!29.12.15 這夜,路經半熟工房門口,見大排長龍。一看,嘩,竟然仍有半熟芝士撻出售﹗機會難逢,小妹當然也走去排隊了。 廚櫃內,除了香噴噴、熱呼呼且漲卜卜的半熟芝士撻,還有半熟綠茶撻,十分誘人﹗不消片刻,仍十分燙手的半熟芝士撻$22到手了﹗只見撻皮中間的芝士饀微微隆起,淡黃色芝士忌廉被烘至焦黃色的。拿在手上,輕輕搖動,半熟芝士在一薄層的焦衣內晃動,流心半熟程度頗為澎湃。一口咬下,撻皮牛油味濃,質感酥脆萬分,中間半熟芝士饀極為香滑細膩,芝士味淡薄,忌廉奶味則相對突出,整體予人香滑且酥脆,輕盈而不膩之感。
2015-12-26
下午茶
庆祝纪念
圣诞节
2015-12-25 466 浏览
自從半熟芝士風吹入香港,很多人都為了一嘗芝味不惜排個幾兩個鐘!.首先價錢來說十分合理,芝士撻味道偏酸,都做到半熟效果但如果可以,減少酸味會更好!!!撻皮有牛油香朱古力撻係好濃郁既朱古力味.味道算是不錯意,加熱吃芝士撻會更香

撻皮有牛油香朱古力撻係好濃郁既朱古力味
味道算是不錯意,加熱吃芝士撻會更香
5 分钟 (外卖自取)
2015-12-21 506 浏览
早前寫過綠茶半熟撻既食評,但原來綠茶撻同蛋糕都係期間限定!就黎冇得食,快的買黎再回味下要留意返,芝士撻要排隊,半熟蛋糕係唔洗排架!而孕婦都係唔洗排既 一盒五件 其實我雪左一晚先食,但都冇變乾 面頭係焦黃色 咬落去刺激左好多口水分泌蛋糕分左兩層,底下係質感較鬆既綠茶蛋糕,上面係較硬淨既芝士綠茶慕絲。口感香滑,的綠茶芝士會漿住個口架食一個真係唔係幾夠喉趁仲有得賣要快的去試下

一盒五件
其實我雪左一晚先食,但都冇變乾

面頭係焦黃色
咬落去刺激左好多口水分泌

食一個真係唔係幾夠喉
趁仲有得賣要快的去試下
外卖自取
眾所周知,香港人為了美食朝聖而不惜排隊半小時以上,這是我們集體回憶X集體運動,渣打馬拉松都沒有那麼多人參與😌我知道半熟芝士撻9月開始已經紅,我一直以為呢個tart沒有很特別,不明白為什麼很多人為此排隊。今個月,我終於成為了其中一分子,為了見撻一面而排隊。此圖是尖沙咀半熟工房的,22HKD一個,是我4個餅店中吃過最好的,裡面比較juicy,芝士味香濃又滑滑地,牛油皮超級香脆,牛油味撲鼻,比我吃過所有餅店都更正(可能新鮮出爐的關係)。留心的話可以看到此圖半流心涵有些bubbles,有點souffle juicy feel. 根據網上說法,半熟芝士撻起源於北海道札幌市一間洋菓子老店KINOTOYA.我沒有去過銅鑼灣那間,但吃過尖沙咀半熟工房,旺角登打士街Candy Shake,御前上茶的green tea tart和(竟然)深水埗我家樓下的西餅店。Candy Shake18HKD一個,已經很好味,但不夠半熟工房正。平一點又少一點人排隊,仍然很值得吃。我家樓下的餅店做出來是全熟而不是半熟,但也挺不錯。御前上茶的綠茶半熟芝士撻,說實話,不好吃,太多綠茶粉了~苦苦的~

撻一面而排隊。

我家樓下的餅店做出來是全熟而不是半熟,但也挺不錯。

2015-12-13
10 分钟 (外卖自取)
2015-12-20 363 浏览
為了更準確比較最近流行的芝士撻, 同一個早上走訪兩間芝士撻專門店; Bake Cheese Tart 和 半熟工房。早一陣子已食了芝蛋糕, 確實好吃, 今次只吃芝士撻。 幸運地, 我地買到剛剛出爐的芝士撻, 便急不及待在店內 "立食"論賣相, 兩個品牌不相伯仲。咬一口之後便分出高下; Bake Cheese Tart的芝士撻更滑, 半熟工房的撻皮沒有前者那麼酥. 所以, Bake Cheese Tart是更勝一籌的。
2015-12-18
2015-12-15 809 浏览
半熟工房既芝士撻皮實在太好味喇,所以一出抹茶芝士撻就忍唔住去買來試!今次買左4個,分兩盒,買到反屋企用焗爐微微翻熱先食抹茶芝士撻外表無原味咁吸引,味道方面我喜歡抹茶芝士多啲,每啖都充滿抹茶香,但與芝士味又不會互搶曲奇撻皮依舊香脆酥化,而且加入了抹茶味,很驚喜
今次買左4個,分兩盒,買到反屋企用焗爐微微翻熱先食

曲奇撻皮依舊香脆酥化,而且加入了抹茶味,很驚喜

2015-12-15 606 浏览
呢個改量版既抹茶芝士撻抹茶味夠突出, 甜度適中。抹茶味中又有陣陣濃郁既芝士味散發出黎, 甜而不漏, 兩者既味道balance得好好。撻餡既texture好滑好creamy.👍芝士撻個撻皮厚度岩岩好, 就算凍左都仲好香脆! This (improved version) matcha cheese tart is just heavenly good! The matcha flavour stands out, and it balances well with the cheese flavour as well. The crust has a crunchy texture, and the cheese tart filling is just so creamy and tasty
芝士撻個撻皮厚度岩岩好, 就算凍左都仲好香脆!
2015-12-15
  • 半熟芝士撻
2015-12-14 714 浏览
呢排見個個都芝士上身咁,尤其呢間排長龍嘅芝士撻舖頭,趁平日lunch hour冇咁多人排隊就衝過嚟試下先未到舖頭門口就已經見到條隊,雖然話係平日,但都好多OL 同自由行慕名而嚟,不過約15分鐘就排到入舖,都算快嘅一行到入舖就已經聞到焗芝士嘅味道,好快就到我買半熟芝士撻喇.嘅然一場嚟到梗係要買盡佢,最多買6個我就買左6個,其實係幫埋friend 買嘅haha$22一個其實都唔平㗎,不過一次試下無妨。買完就即刻攞左一個嚟試下啦,但就覺得冇其他人講到咁天花龍鳳,好普通,不過不失.不過最鐘然個皮夠脆夠香,但整體嚟講唔係必食推介其實店員話要1日內食左佢,但我就擺左入雪櫃,凍食都唔錯,好似cheese cake咁!!!

$22一個其實都唔平㗎,不過一次試下無妨。
半熟芝士撻
2015-09-17
小妹實在Out少少,人人兩個月前已品嚐「Hanjuku kobo半熟工房」芝士撻,但我近期才吃到⋯ 你知啦~熱潮呢下野,宅媽永遠追不上,你叫我排隊1粒鐘,我真係搏唔過,分身術都搞唔掂=_=這天放工時間經尖沙咀Hanjuku kobo半熟工房,仍有少少人龍,勁呀!仲排緊!門口有個姨姨主持條龍,姨姨話排十零分鐘有架喇!咁快!即排啦~的確,真的十分鐘鬆d就買到,好開心呀!到我果轉啱啱有盤出爐~我買左3件芝士撻回家慢慢歎!比錢一刻收銀姐姐更向我推介半熟芝士蛋糕,本來我心大心細,經姐姐一推即買!包裝真是無得頂!一盒蛋糕一盒撻,分別放2個紙袋,回家45分鐘車程d野食冇散過,服務真貼心!好心急!因為想同老公阿皮分享,所以我忍到回家才吃~回家時有微暖感,都好香呀~芝士撻香噴噴~雖然放耐左但芝士心仍很軟熟,好好味呀~再來半熟芝士蛋糕,包裝很美,好似日本d禮品盒咁~打開金黃色的!超級美!賣相很吸引~中間是軟棉棉的cream cheese,底層是超軟熟的海棉蛋糕,唔太甜,芝味香,一件幾口食哂,實在好想食多兩件~早餐配著伯爵茶吃,即刻升呢!品味既野就係食好味既芝士蛋糕~至於最新出既綠茶芝士撻和綠茶芝士蛋糕,都
好心急!因為想同老公阿皮分享,所以我忍到回家才吃~
回家時有微暖感,都好香呀~
芝士撻香噴噴~雖然放耐左但芝士心仍很軟熟,好好味呀~
再來半熟芝士蛋糕,包裝很美,好似日本d禮品盒咁~
打開金黃色的!超級美!賣相很吸引~
早餐配著伯爵茶吃,即刻升呢!品味既野就係食好味既芝士蛋糕~至於最新出既綠茶芝士撻和綠茶芝士蛋糕,都係等返輪先食,有緣走過銅鑼灣半熟工房再看看有沒有機會吃到啦!

2015-12-10 782 浏览
最近香港牽起一個「半熟芝士撻」的熱潮,很多日本知名麵包店紛紛在香港設店,繼續將熱潮推高,貪吃的筆者當然也要一嘗這個「潮食」啦! 據知半熟工房的芝士撻餡料來自北海道,以優質牛奶製造和發酵,故味道濃郁,但不膩,筆者非常喜歡。不知道是否放得太久(筆者買回家品嚐),芝士撻沒有流心的效果,但勝在質感滑溜,配上厚脆的牛油撻皮(如撻皮更鬆脆味道應更隹),令人難忘! 總括而言,$22一個芝士撻雖然有點貴,但口感和味道不錯,大家不妨一試。

2015-12-09
10 分钟 (外卖自取)
2015-12-10 649 浏览
半熟工房呢個半熟芝士撻(hkd22) size算大其實👀 撻皮都幾鬆脆而且咬一啖已經食到半熟芝士餡幾creamy奶味幾重反而芝士味有少少被蓋過🙈唔同係日本🇯🇵食過嘅BAKE比較 以本地出品其實算GOOD半熟蛋糕質感軟綿綿,入口帶點半融,芝士味濃,你食左未呢買一盒同朋友試下喇
半熟工房呢個半熟芝士撻(hkd22)
半熟蛋糕質感軟綿綿,入口帶點半融,芝士味濃,你食左未呢
買一盒同朋友試下喇
2015-11-25
2015-12-09 598 浏览
個日同朋友係尖沙咀行街咁岩經過原來尖沙咀岩岩開張,緊係要試下!因為唔係午飯時間 都唔係排好耐姐, 10-15分鐘就okay .去到店員係咁推薦綠茶口味,但因為賣相唔係咁好,同埋本身唔係咁鐘意 就要番芝士味喇~店員會講番凍食同熱食有咩唔同我選擇即買即食發現好濃芝士味但唔漏,我同朋友都覺得熱食好味d會會再黎幫襯架^^
個日同朋友係尖沙咀行街
咁岩經過原來尖沙咀岩岩開張,緊係要試下!
店員會講番凍食同熱食有咩唔同
會再黎幫襯架^^
大大招牌好遠都睇到
大大個
2015-11-17
大大招牌好遠都睇到
2015-12-07 495 浏览
一口半熟芝士蛋糕。綠茶確係好吸引,都係原味最好食.綠茶半熟芝士蛋糕令個芝士味冇咁出,加上有少少苦澀味。小妹怕苦,所以唔太喜愛。軟滑口感是常識吧,唔講你都知啦$75/5件
一口半熟芝士蛋糕。綠茶確係好吸引,都係原味最好食.
軟滑口感是常識吧,唔講你都知啦
$75/5件
  • 原味半熟芝士蛋糕
2015-12-07 457 浏览
半熟工房的半熟芝士蛋糕吃過了,但半熟芝士撻,今天終於能吃下。感覺朋友請我食,才有機會吃下聞名已久的半熟芝士撻。可能太過聞名,確實有點期待,但沒想到可能放久了,芝士味不是香濃的,這個半熟芝士撻就變得平實一點了。************************剛好排了15分鐘,便到我們,看看焗好的半熟芝士撻就是這樣的放出來。朋友說請食,一次過買了6隻,放入盒中。還有紙袋,好日本feel。半熟芝士蛋糕一早便吃過,感覺他們半熟都不點都沒有,真的不知這半熟芝士撻能否挽回信心。先看看芝士撻,半熟芝士都脹起的,看上都幾吸引。再咬下時,牛油曲奇餅底都鬆脆,但個半熟芝士也是不半熟,也是像蛋撻的蛋漿一樣。芝士的味道又不是很香濃的,感覺沒方間說的如此好吃,如賣HKD22/個,確實有點貴。

************************

朋友說請食,一次過買了6隻,放入盒中。
還有紙袋,好日本feel。
先看看芝士撻,半熟芝士都脹起的,看上都幾吸引。

15 分钟 (外卖自取)
$22 (宵夜)
2015-12-04 843 浏览
半熟芝士撻 Half-baked Cheese Tart$22; 7.5/10🍴係幾好食的 不過唔值得排隊 蛋撻皮由於係先後焗過兩次,所以曲奇皮超級香脆,且富牛油香蛋撻唔流心不過都非常軟滑,如果流心就更好啦芝士味香口,由北海道及美國cream cheese製成,而且有奶香,值得一贊, 不過其實奶香仲重過芝士味同Bake相比,Bake 芝士味濃好多Overall not super impressive but worth a try! The tart itself is very crispy as it has been baked twice, but the cheese flavor is kinda overpowered by the milk結論:Bake cheese tart完勝!抹茶芝士撻 Matcha Cheese Tart$22; 6.5/10🍴我呢個焗得好樣衰,唔係好似人哋話脹卜卜咁 整體來講其實抹茶味同芝士味都唔係好突出,有少少兩頭唔到岸抹茶味偏淡同埋唔夠自然, 仲要少少苦澀,回甘就更加唔會有啦蛋撻皮富牛油香可惜太過乾身個人覺得抹茶半熟芝士蛋糕好食好多結論
半熟芝士撻 Half-baked Cheese Tart
$22; 7.5/10
🍴係幾好食的 不過唔值得排隊

蛋撻皮由於係先後焗過兩次,所以曲奇皮超級香脆,且富牛油香

蛋撻唔流心不過都非常軟滑,如果流心就更好啦

同Bake相比,Bake 芝士味濃好多

結論:Bake cheese tart完勝!
半熟芝士撻
抹茶芝士撻 Matcha Cheese Tart
$22; 6.5/10
🍴我呢個焗得好樣衰,唔係好似人哋話脹卜卜咁

整體來講其實抹茶味同芝士味都唔係好突出,有少少兩頭唔到岸

抹茶味偏淡同埋唔夠自然, 仲要少少苦澀,回甘就更加唔會有啦

蛋撻皮富牛油香可惜太過乾身

個人覺得抹茶半熟芝士蛋糕好食好多
結論:可以唔試!
抹茶芝士撻
半熟綠茶芝士蛋糕 Half-Baked Green Tea Cheese Cake
$85 5件裝;$170 10件裝
7.8/10
🍴 半熟綠茶芝士蛋糕好食過綠茶芝士撻好多

上層係芝士蛋糕,非常軟滑近乎入口即溶,下層係海綿蛋糕,非常鬆軟,正好能中和芝士蛋糕的甜膩感

芝士蛋糕芝士味濃 有一陣酸香, 不過綠茶味就比較弱,唔夠自然

相信原味半熟芝士蛋糕會更好食

結論:可以一試,但要有心理準備半熟工房抹茶出品都唔太正宗
半熟抹茶芝士蛋糕
题外话/补充资料: 孕婦不用排隊喔,詳情可留意半熟工房的facebook page!
  • 半熟芝士蛋糕