2008-08-04 14 浏览
一向都係openrice用家既我,用左openrice幾年以0黎都冇發表過一次意見. 但係尋晚去完千秋樂,食到一肚氣,真係唔出聲唔得.我0地一行二人,一心諗住星期五晚銅鑼灣會好難搵位食飯,於是7點左右就搵0野食,見有人派傳單,而且記得千秋樂都開左一段長時間,就上去試0下啦.一入去,staff 好似仲多過客... 叫左四樣食物:1)+2) 孖寶 : 蒜片牛柳粒 & 銀鱈魚西京燒3) 千秋樂卷4) 韭菜豬肉生薑燒首先0黎既係千秋樂卷 - 嘩~ 雖然話餐牌上圖片只供參考,都唔係咁過份丫嘛? 餐牌上既海膽,睇相係一整條,而0黎到居然係半條半條咁鋪0係0的壽司卷上面!!! 洗唔洗咁慳呀,一碟收$60左右,但係入面包住既只係一條瓜絲 第二樣0黎既係牛柳粒 - 蒜片冇蒜香味又炸到過晒火,牛柳又un又冇牛味,好似食柴枝定樹皮咁... 食到第二道,就知道中伏喇 之後既兩道菜都一定唔會好食得去邊啦~第三樣係韭菜豬肉生薑燒 - 用鐵板上,算係最正常,最似樣既一道菜. 不過唔講返都唔記得,原來係"生薑"燒 - 好似一0的薑味都冇喎,反而好多韭菜同洋蔥. 應該叫洋蔥豬肉片比較正確.最後係
一入去,staff 好似仲多過客...

叫左四樣食物:
1)+2) 孖寶 : 蒜片牛柳粒 & 銀鱈魚西京燒
3) 千秋樂卷
4) 韭菜豬肉生薑燒
洗唔洗咁慳呀,一碟收$60左右,但係入面包住既只係一條瓜絲

之後既兩道菜都一定唔會好食得去邊啦~
最後係一大片銀鱈魚 - 我會覺得沙律醬絕對幫到0的又霉又軟既魚肉囉. 肉質好古怪,"淋"中帶生,近魚骨仲好似透透0地色
因為我本身鍾意食銀鱈魚,所以絕對識得分咩叫好食咩叫唔好食... 而哩一碟.. 可算係我食過既銀鱈魚入面最唔好食既一碟. 冇左0的沙律醬,都冇咩可能擺得入口!!!

服務平平啦,埋單$314,好彩信用卡有10% off,最後係$285. 因為太難食既關係,一個仙貼士都唔值得比!
$3xx 既話,0係銅鑼灣有大把好0野食. 我會評價哩餐最多只值$150左右囉.
簡直係垃圾 - 絕對冇下次!!!

差 - 千秋樂卷
極差 - 蒜片牛柳粒
平平 - 韭菜豬肉生薑燒
差 - 銀鱈魚西京燒
中午十二點九同朋友搵地方食中午~ 本來想去時代廣場地庫間和X,不過實在太多人喇~友人話呢間唔駛等位,所以就跑左過去喇!不出友人所料,真係唔駛等,直接俾到位我地坐!剛剛企起街位嬸嬸俾左張coupon我地,所以就上左黎呢間喇 (友人又有VIP card!)侍應服務唔係太差者,都有不停為我地加水~我地每人都叫左個雜錦魚生飯,HKD60連miso soup & mochi,價錢真係唔錯喇!VIP又有八五折!剛收到既coupon就冇VIP card咁抵,因為用coupon每人剩係減HKD5!魚生都ok la.... 60咋喎,有好多塊魚生,唔好要求咁高喇只有少少不滿喇... miso soup太咸 (應該係沖粉喇)、綠茶mochi太甜

侍應服務唔係太差者,都有不停為我地加水~

2008-07-30
朋友生日.,朋友喜歡食日本菜..本來係去樓下四樓的"一門"食的,但book o個日竟然full booking..打去booking時個接線生態度奇差,仲趕住收線。所以轉左去上層六樓千秋樂食。我地book左七點半,但我同我朋友都遲到,佢地話只等五分鐘,好彩我地七點九去到佢地都即刻比位我地坐。..唔駛我地等。我地叫左個雞軟骨,好好味..一食就知佢即刻炸的,跟住就叫左個炸豆腐,都ok但冇乜味道,之後食左三款壽司,個原條鰻魚壽司都好食..但細件左d,話名原條鰻魚壽司我覺得佢似半條鰻魚壽司,其他壽司都好食,又唔係太貴都係20蚊左右。最後叫左個泡菜豬肉鍋,豬肉片好多,份量足,亦都好好食呢。總括黎講,佢d食物質數都唔錯,好過d乜乜放題日本餐廳o個類。我會再去的!而家去食hsbc or dbs 卡仲有九折呢
..唔駛我地等。
  • 雞軟骨
  • 壽司
  • 泡菜豬肉鍋
2008-07-24 1 浏览
已經好耐冇食過, 今晚約咗一個舊同事, 佢提議呢到, 所以二話不說就上去! 七點左右, 冇乜人, 問個waiter可唔可以坐卡位, 佢話俾人book哂, 冇所謂啦! 人一路多, 但唔見得係book咗囉, 叫咗5雜錦串, 三文魚和風沙律, 銀雪魚西京燒, 太卷, 仲有枝豆, overall 都ok, 不過銀雪魚就差d, 怪怪咁, 滑嘟嘟....好似食刷膠jelly...假假地, anyway...最唔得唔係食物而係服務,我哋傾傾下,冇禮貌加茶,最奇係快速執枱,跟住走嚟問有冇野加,要唔要甜品,要我哋埋單,因為有好多人係出面等緊,我都好明,識做!做生意嘛!但當時都奇怪後面明明仲有吉枱,行到出門口,人影得兩隻,唔係等位噃,係等lift走...嗰啲好多人真係唔知係邊到...我心只想,冇下次!

我心只想,冇下次!
2008-07-08
6/7星期日晚八點半上到去, 都未坐滿, 入到門口侍應幫我地放好D遮, 叫我地記住係NUMBER 3臨走攞返. 坐低就即刻叫野食, 叫左三文魚壽司同劍魚腩壽司, 叫完先醒起九點後有平, 仲諗住之後再叫, 結果黎到見到個賣相, 飯好大魚生好薄, 而且唔鮮味, 好姑寒, 於是冇再叫. 另外叫左串燒牛舌, 都幾好食, 咸左少少, 都係偏薄, 再叫左炸雞軟骨, 好多粉, 一凍左就唔好食. 仲有個什錦天婦羅, 有三隻蝦, 南瓜, 芋頭, 魚柳等, 好味. 最後保持到水準o既係窩花較xx烏冬, 有一隻窩蛋肥牛蝦天婦羅等, 烏冬好彈牙, 但因為佢連埋隔離檯果碗一齊煮, 所以我地由order計落成半個鐘先到. 整體黎講ok, 我地用左VIP咭有85折, 壽司可以唔駛叫, 其他都可以, 不過SERVE我地果個侍應Winnie無乜笑容, 黑口黑面唔想做咁. 留意li間野有d圓梳化位係有最低消費的.

2008-06-26
一早已經訂左位,D位好迫枱與枱只隔唔夠5CM真係救命。2個人叫左一個冷烏冬, 蒜片牛柳粒同埋銀雪魚。其實份量都唔算好大,不過由於等食物太耐我都唔想再叫野食。個烏冬麻麻地唔算十分好味, 牛柳亦太老好UN最正都算係個魚好香都唔錯。如果3樣野只得1樣野比較吸引加上D位咁迫, 我相信我唔會再來。
6月8日~pm:8:40 ~2人同行~~撞入千秋樂~~試一試~~先叫左什錦串燒,豬肉生薑燒,燒鯖魚,餃子,炸雞軟骨sake~先到的什錦串燒令我失望~冇理由快成咁~串燒雞翼好明顯係一早燒定~(以我做10多年日本料理經驗得知)但其他熟食都可以接受~以豬肉生薑燒最為突出~9:00後壽司有折~叫左~三文魚子,劍魚腩,帶子,鯖魚,油甘魚,鵝肝,一睇外型~冇得輸~係冇得再輸....鵝肝最冇得頂~~都唔知自己放左咩入口~全部壽司都比超市既還要差~真係唔明.....服務都ok~人小小~坐位都ok舒適~仲有冇下次都好難講~但一定唔會再叫壽司~~!!!給壽司師傅的話: 您知道自己在做甚麼嗎??
6月8日~pm:8:40 ~2人同行~~
撞入千秋樂~~試一試~~
先到的什錦串燒令我失望~冇理由快成咁~
串燒雞翼好明顯係一早燒定~
(以我做10多年日本料理經驗得知)
但其他熟食都可以接受~以豬肉生薑燒最為突出~
9:00後壽司有折~
叫左~三文魚子,劍魚腩,帶子,鯖魚,油甘魚,鵝肝,
一睇外型~冇得輸~係冇得再輸....

鵝肝最冇得頂~~都唔知自己放左咩入口~
全部壽司都比超市既還要差~真係唔明.....
服務都ok~人小小~坐位都ok舒適~
仲有冇下次都好難講~但一定唔會再叫壽司~~!!!

壽司師傅的話: 您知道自己在做甚麼嗎??
2K
2008-06-08 3 浏览
又一個人0係銅鑼灣搵地方食 lunch, 想慳 d 使但又想食日本0野, 0黎了呢度試試. 因為太早 (11:50am) 坐低, 店員話 12:00noon 師傅先開工, 結果真係等到 12:00noon 先有得 order 個刺身定食 ($60), 有 6 款刺身, 一碗白飯, 蜆肉麵豉湯及和果子 (?).可能因為有 size 特別搶眼的三文魚, 刺身感覺好「港式」, 味道呢:- 先講講豉油, 色水奇怪, 味道好比生抽, 唔得; wasabi 就唔香又唔辣. 呢兩樣0野令我諗起好耐無去亦打死都唔會再去的「元字頭」(綠色0個間) 迴轉壽司店!- 咁多樣得切絲魷魚好食, 滑滑的, 無食到成口泡的感覺, 仲帶鮮甜味, 唔錯唔錯. 不過師傅刀功就「堅」0左 d, 切到「藕斷絲連」, 一抽二 lung 的, 印象不禁打折.- 鋪0係魷魚面的飛魚籽粒粒卜卜脆, 食落無乜味道, 感覺一般.- 北寄貝: 尚算爽身, 不過無味道的.- 三文魚: 都好耐無食呢樣0野了, 亦唔知點解愈0黎愈唔鍾意食, 呢度的仲要咁大塊又咁厚, 見到都不禁皺一皺眉. 味道同百佳刺身櫃買到的差不多, 但比起 ci

- 北寄貝: 尚算爽身, 不過無味道的.
- 三文魚: 都好耐無食呢樣0野了, 亦唔知點解愈0黎愈唔鍾意食, 呢度的仲要咁大塊又咁厚, 見到都不禁皺一皺眉. 味道同百佳刺身櫃買到的差不多, 但比起 city'super 的仲差, 唔0岩口味.
- 吞拿魚 (係咪叫「赤身」?): 勁厚切,「青筋暴現」, lur 了唔少渣出來, 肉質腍腍又無味的, 非常唔鍾意.
- (魚立)魚: 又係勁厚切, 食落爽身, 魚味一般.
- 劍魚 (腩部分): 再一次係勁厚切, 呢個魚味就濃 d, 不過一樣好「超市」, 都係唔得.

刺身咁0既樣, 唯有食多兩啖飯填填肚, 但 d 飯除0左唔係珍珠米, 唔黏又唔韌之外, 仲好硬好乾又無米香, 十足隔夜泰國米, 相信用0黎炒飯會一流! 不過就咁食, 就好難食.

蜆肉麵豉湯又真係有幾隻蜆肉, 不過當然各自各精彩啦. 麵豉湯同出面一般迴轉壽司店 (ie 比板前 / 峰壽司低幾級0個 d, 自行想像0下啦) 的差不多, 稀稀的又無乜味, 粒粒豆腐仲竟然0鞋身的的; 蜆肉就竟然有少少鮮味喎, 意料之外.

仲有一粒透明的綠豆蓉餡和果子 (?), 煙煙韌韌甜甜的, 味道 ok.

環境唔錯, 雖然冷氣幾大0下, 但幾好坐亦幾居酒屋 feel; 招呼就一般, 女店員們態度幾傲慢0下, 眼超超的, 感覺麻麻.

埋單連加一 $66, 價錢同利舞台的「伊勢」差不多, 但人0地0野食同 service 都好過呢度多多聲, 無興趣再0黎呢度食 lunch 了.

飯錢, 有時真係唔慳得的.
幾好坐
刺身定食 ($60)
超市質素的港式刺身
2008-06-02 9 浏览
有時也會吃港式一點的日本菜,朋友心情不佳,找個環境好一點餐廳坐坐談談。大節當晚八點亦無須等位,可見這裡競爭頗為激烈。環境不錯,坐得舒適又帶點居食屋感覺,可惜是播著港式的英皇人歌,露了餡,朋友笑言若換上同一屋簷下的話也幾可亂真。燒物及佐酒小品頗地道,惜朋友抱病在身,吃清一點,要了壽司併盤、魷魚麵切,清淡不是不好,但太健康的話未免苦了自己,自己想吃魚餅,貪得意叫了一客。收百餘元的壽司併盤,不論食味,賣相也頗認真的,當中魚生泛著光澤,絕對是女士殺手,幾味中隨便地揀了赤貝,走了壽司飯,只吃赤貝本身,夠鮮夠彈性,處理得很好,朋友心事重重地將之清掉,吃得晒,還好吧。魷魚麵切($56),感覺如雨絲般,下過了刀功,帶著唸糯的質感,此品配納豆飯一齊吃,再下點蔥花,可以是簡單又「和味」的簡餐,這碟魷魚雨絲值得一試。單尾來了碗日本粥($65),侍應特別提醒這鍋粥夠二人分,並樂意除消多點了的單,很認真的服務精神;熱辣辣的海鮮湯,是濃郁魚湯底,味道頗複雜,雖不上鮮,卻是足料之作,蛋花打得細緻,冬菇、魚肉份量也不少,珍珠米很受水,很軟綿,吃了一碗已很飽了,平日絕不會吃日式粥品,是日純粹倍朋友,不差的,一試無仿。埋

埋單每人$150左右,很相宜,環境及服務也不錯,輕談淺酌不錯選擇。
賣相色澤頗佳
魷魚麵切如雨絲般,美味
非自家製,卻不錯
魷魚麵切如雨絲般,美味
非自家製,卻不錯
  • 魷魚麵切
2008-05-25 3 浏览
想找個地方舒舒服服地吃lunch,來了這裡,以前這裡的lunch送厚刺身很抵吃兩時,星期六,三人坐『L』位,都幾迫要了三個sets:1)雜菇豬頸肉拉麵($52):豬頸肉味道唔錯,送燒雞翼一隻加一件花之戀2)鰻魚叉燒拉麵($52):鰻魚都幾大條,叉燒兩塊厚的,有口感但肥。拉都口感還可以。這個送燒雞翼一隻加一件花之戀,花之戀幾好,一件唔夠喉。雞翼沒有什麼味3)照燒雞扒手打烏冬($48):烏冬唔錯,湯好清但好入味,所以烏冬都好入味。汁唔錯,雞扒幾野味set加$5可飲橙汁,這杯橙汁遲遲未來,我們叫一個長髮waitress幫手check check,她望一望我們就『直行直過』,態度真的差到不得了,應下我地唔駛死呀?男waiters好好多還有,我們有三張coupons,每個set可減$5,waiter也說了total可減$15,但我簽卡時發覺沒有減$15,幸好有check單=.=總括來說食物是『比ok好少少』但沒有以前的抵吃,而且服務真的需要改善!CWB那麼多choices,不會再來了
兩時,星期六,三人坐『L』位,都幾迫

要了三個sets:

發覺沒有減$15,幸好有check單=.=

CWB那麼多choices,不會再來了
2008-04-07 6 浏览
之前都見到openrice 賣廣告,不過無機會去食, 今日有朋友生日,就即管試試. 訂4位, 7:30pm, 不過上到去發現其實可以唔使訂位都得. 首先d waiter服務態度就認真麻麻, 成日見聚埋一齊傾計, 舉差唔多成5分鐘手都無人理, 送菜員係求其將d食物放度, 要我執番好個位, 食完又唔執走佢.但講食物都唔太差,叫雜錦壽司(竹),炸雞件,唔知點解有牛什, 所以叫試,金菇牛肉卷,天婦羅軟殼蟹,雞軟骨, 一支ASHAHI啤酒, 個牛什竟然係麻辣咪,好似怪怪地, 因為呢間係日本餐廳, 雞件就炸得老d, 其他都普普通通, 無咩特別,埋單折實$453, hsbc 有10%, 仲做埋會員, 不過下次會試食lunch.
去開CWB,專登book定九點後去試優惠价壽司。網頁寫到好多人排隊,諗住book定枱唔洗排隊,"薯"不知星期六晚都冇乜人。值得一稱既係個網頁影到好靚咁,地方好吸引,原來二人坐位一般,對住排卡位成面牆咁好有壓迫感,地方細帶點局促,反而覺得和民地方仲好d。值得試既︰劍魚腩(滑溜)﹑海胆(鮮)﹑北寄貝(爽口)﹑醋青魚(唔實)﹑牛油果鰻魚卷﹑蒜片牛肉粒。麻麻地︰三文魚一般,如15蚊的話,情願食板前&峰既三文魚嘞﹔三文魚子唔夠大粒好似漏咗氣咁。埋單(匯豐信用咭九折)折實$309 ,送VIP咭(八五折) 。
去開CWB,專登book定九點後去試優惠价壽司
2008-04-06 2 浏览
低能d和低能c 昨日路經銅鑼灣驚見兩位派傳單嬸嬸手拿一著傳單拿了兩張, 仔細一看..千秋樂..其實朝早已經上過黎一次..未開舖..不過坐門口位亞姐態度麻麻..點知晏晝上去又係咁, 行到入舖正中間..都未有人肯招呼, 諗著叫個waiter 轉卡位..點知要企佢罰企左兩分鐘..=﹏=講番野食, 低能d 叫左個叉燒併饅魚拉麵..有花之卷同雞翼送..花之卷都幾好..雞翼d 炭味就幾重..至於拉麵..認真麻麻..叉燒得兩舊..味道麻麻啦..至於低能c 就叫左個吉列黑豚豬扒手打烏冬..都係有花之卷, 同埋燒餃子兩隻..佢好強調叫我一定要寫.."d 烏冬好硬"..我諗呢, 個餐都係一般貨色啦..終結: 千秋樂..中規中舉啦..
低能d和低能c 昨日路經銅鑼灣
驚見兩位派傳單嬸嬸手拿一著傳單
拿了兩張, 仔細一看..千秋樂..

其實朝早已經上過黎一次..未開舖..
不過坐門口位亞姐態度麻麻..
點知晏晝上去又係咁, 行到入舖正中間..
都未有人肯招呼, 諗著叫個waiter 轉卡位..
點知要企佢罰企左兩分鐘..=﹏=

講番野食, 低能d 叫左個叉燒併饅魚拉麵..
有花之卷同雞翼送..花之卷都幾好..
雞翼d 炭味就幾重..至於拉麵..認真麻麻..
叉燒得兩舊..味道麻麻啦..
至於低能c 就叫左個吉列黑豚豬扒手打烏冬..
都係有花之卷, 同埋燒餃子兩隻..
佢好強調叫我一定要寫.."d 烏冬好硬"..
我諗呢, 個餐都係一般貨色啦..

終結: 千秋樂..中規中舉啦..
2008-03-21
we went there a lot of times, previously. we being patience to their ridiculous services. ok, cheap sushi with ok quality. what to expect? but last week will be my last time to this place. we have reached our peak tolerance level.usually we will be there for late dinner. we ordered, wait for food, and keep adding beer or sushi or what not as usual. their official closing time is something like 12am. However at 10:30pm, the waitress start cleaning the floor, stacking the chairs up on the t

usually we will be there for late dinner. we ordered, wait for food, and keep adding beer or sushi or what not as usual. their official closing time is something like 12am. However at 10:30pm, the waitress start cleaning the floor, stacking the chairs up on the tables, and will come to your table to start collecting dishes which still have food in them, unless you stop them from doing it. Then they will wandering around your table like sharks swimming around their prey, and start picking up your dishes and bottle at the moment it is emptied. we gather there for fun, not for being monitored!

ok best part comes. we have ordered a few more bottles of beer and they still have not served yet, but all of a sudden they send us the bill and say "we are closing" but we replied "sorry we are still expecting a few more bottles of beer" what their answer was "yes that's in the bill but we are closing in 10 mins" "how can we finish a few bottles of beer in 10 mins?" ".. well... " "ok why dont you tell me you are closing soon and stop us from ordering those beers?" "... well.. " "can you wait a bit longer until we finish the beer, say 30 mins?" "sorry no".. "ok then can we cancel those beers as we cannot finish them in 10 mins" "sorry they are in the bill already, we cannot cancel it" we ended our dinner beer drinking competition alike. we hold our fire as we are civilized people. ok. no next time.

what an experience. a small reminder to hk restaurants. it is not only the food. it is not only the environment. there is also something called "services" that we consumers are buying, and this by no means is the least important things. we are not going to your place to beg for food. please remember that.
2008-01-11 0 浏览
My friend's mom recommended this place for jap dining. And she had the VIP card, which gives a 15% discount, so we decided to head up. I must have said that this is the worst Udon(烏東) I have tried. I paid $70 for a Udon tasted just like, if not worse, instant Udon that I can buy from any grocery store. My friend had a deep friend pork chop rice, which tasted dull. Although the food can be put into the mouth, it does not worth the price. I would give it a good if it is under $30. ps. the service
ps. the service was terrible.