2014-01-20 943 浏览
新蒲崗的千秋居食屋推出了$84的團購餐,連加一只需$96,便有前菜、刺身及火鍋,當中的豬、牛、雞肉可無限任加,似乎十分優惠,不過..... 前菜的三文魚沙律用了中華汁攪拌,有點格格不入;刺身中的三文魚太腍,甜蝦的頭較腥,立魚亦不見得爽口,還是希靈魚較正常;那火鍋的配菜算足夠, 但加料要逐一計,豬肉算結實,雞肉亦很滑,牛肉最不錯,但追加牛肉的脂肪卻越求越多,Shirley還說牛肉有羶味,雞肉有雪味.... 我卻吃不出,是我味覺遲鈍還是她過敏呢? 但肉食始終吃得多會膩,其他火鍋配料又要額外收費,不太盡興,一小時多便離開了。價錢不算貴,但不去最實際。 總分數53。
新蒲崗的千秋居食屋推出了$84的團購餐,連加一只需$96,便有前菜、刺身火鍋,當中的豬、牛、雞肉可無限任加,似乎十分優惠,不過..... 前菜的三文魚沙律用了中華汁攪拌,有點格格不入;刺身中的三文魚太腍,甜蝦的頭較腥,立魚亦不見得爽口,還是希靈魚較正常;那火鍋的配菜算足夠, 但加料要逐一計,豬肉算結實,雞肉亦很滑,牛肉最不錯,但追加牛肉的脂肪卻越求越多,Shirley還說牛肉有羶味,雞肉有雪味.... 我卻吃不出,是我味覺遲鈍還是她過敏呢? 但肉食始終吃得多會膩,其他火鍋配料又要額外收費,不太盡興,一小時多便離開了。
價錢不算貴,但不去最實際。 總分數53。
2013-03-02
用餐优惠
團購
2013-08-12 672 浏览
今日同肥妹仔口痕痕想食下日本菜啦,點知就去左呢間野度食, 其實都坐得幾舒服!!但食物水準真係麻麻過麻麻......我地叫左個二人餐...有呢個前菜沙律...個沙律唔知點解可以唔凍, 食落好淡呢!!壽司塊魚生又係唔凍, 但下面D飯暖暖地...可能咁樣令到D魚生唔凍, 感覺唔多良好!!個芝士攀還可以, 但個薯餅...我同肥妹仔食到一半就無再食...十分油膩, 而且個涵唔鹹唔甜咁!!下次唔會再食呢...呢條魚係成個餐最劣食之處!!成條魚好焦好苦, 可能燒得太過燶,黑都唔緊要, 但係食一啖個口苦晒...真係唔夠膽再食呢!!呢兩碗拉麵係成晚最穩陣的!!總算係可以食得最開懷既一個,豬飲骨幾好味, 好淋好入味, 認真唔錯,而塊叉燒就有少少韌, 但都算OK既!!但係最攪笑係佢個餐牌, 不得不提!!本身個餐寫住價錢17X幾, 之後加1服務費,佢話係要收返2XX原價既10%!!咁都可以, 有少少取考囉...!!
今日同肥妹仔口痕痕想食下日本菜啦,
點知就去左呢間野度食, 其實都坐得幾舒服!!
但食物水準真係麻麻過麻麻......

我地叫左個二人餐...
有呢個前菜沙律...
個沙律唔知點解可以唔凍, 食落好淡呢!!
壽司塊魚生又係唔凍, 但下面D飯暖暖地...
可能咁樣令到D魚生唔凍, 感覺唔多良好!!
個芝士攀還可以, 但個薯餅...
我同肥妹仔食到一半就無再食...
十分油膩, 而且個涵唔鹹唔甜咁!!
下次唔會再食呢...
呢條魚係成個餐最劣食之處!!
成條魚好焦好苦, 可能燒得太過燶,
黑都唔緊要, 但係食一啖個口苦晒...
真係唔夠膽再食呢!!
呢兩碗拉麵係成晚最穩陣的!!
總算係可以食得最開懷既一個,
豬飲骨幾好味, 好淋好入味, 認真唔錯,
而塊叉燒就有少少韌, 但都算OK既!!

但係最攪笑係佢個餐牌, 不得不提!!
本身個餐寫住價錢17X幾, 之後加1服務費,
佢話係要收返2XX原價既10%!!
咁都可以, 有少少取考囉...!!
2013-08-11
2013-06-03 356 浏览
星期六的晚上, 難得假期可以很悠閒的渡過但是, 為什麼在新浦崗就那麼難找到有情調或有特色的食嗣呢?除了MIKIKI以外就沒有其他比較好的餐館了嗎?正在傷腦筋的時候, 我們一行五個人,經過一家頗新的日式食嗣可能還算早, 所以我們不需要等就能夠有位子!只是因為大部分的座位都是”卡位”, 塞不下我們五個食客所以被安排坐在全餐館裡最後面, 也是最角落的位置當然也是一個我一定不會選的座位 因為這座位非常靠近廚房通道所幸 投射燈的光線彌補了座位的缺憾我們也就開始研究要吃些甚麼當然 來到日式餐館 不可少的有魚生, 烏東, 鰻魚 和 天婦羅啦!來看看我們都點了些甚麼?因為想吃海鮮類的餐 所以我點了一份海鮮烏冬味道還真不錯, 辣的程度起到刺激的作用但是並不會令我難堪因為通常吃得太辣, 會流汗, 只是這碗麵辣的好到位另外就是對於這麵的湯, 一點也不鹹, 不會有事後狂喝水的狀況出現所以我還蠻滿意的我的朋友們 分別點了:鰻魚蛋包飯分量很足夠! 男士們吃這個一定飽味噌豬軟骨拉麵拉麵有嚼勁, 豬軟骨真的有煮到軟化, 這碗麵會是我的第二首選鰻魚飯我本身不吃鰻魚 因為鰻魚本身是無鱗的海中生物 對於滑滑的魚類 我通常都
星期六的晚上, 難得假期可以很悠閒的渡過
但是, 為什麼在新浦崗就那麼難找到有情調或有特色的食嗣呢?
除了MIKIKI以外就沒有其他比較好的餐館了嗎?

正在傷腦筋的時候, 我們一行五個人,經過一家頗新的日式食嗣
可能還算早, 所以我們不需要等就能夠有位子!
只是因為大部分的座位都是”卡位”, 塞不下我們五個食客
所以被安排坐在全餐館裡最後面, 也是最角落的位置
當然也是一個我一定不會選的座位 因為這座位非常靠近廚房通道
所幸 投射燈的光線彌補了座位的缺憾
我們也就開始研究要吃些甚麼

來看看我們都點了些甚麼?

因為想吃海鮮類的餐 所以我點了一份海鮮烏冬
味道還真不錯, 辣的程度起到刺激的作用但是並不會令我難堪
因為通常吃得太辣, 會流汗, 只是這碗麵辣的好到位
所以我還蠻滿意的

我本身不吃鰻魚 因為鰻魚本身是無鱗的海中生物
對於滑滑的魚類 我通常都不太喜歡吃
這鰻魚飯應該會是我的最後選擇

三文魚魚子伴飯
這伴飯配上新鮮的三文魚和魚子,浇上少許的日本醬油
其賣相除了令人垂言三尺之外

天婦羅果敢是日本菜裡必點的一道

是次餐飲 因為是大夥吃飯 所以多點了 SIDE DISH
合算之後 每個人 $80 元
不過 撇除 SIDE DISH的話
個人基本消費會更便宜一點 $65 塊能夠有一小份沙拉和一杯飲品附送

這對於新浦崗的食客們來說 也許會貴了一點
但是這絕對是一個可以選擇用來逗留小聚的日本食飼

2013-05-31 86 浏览
星期六的晚上, 難得假期可以很悠閒的渡過但是, 為什麼在新浦崗就那麼難找到有情調或有特色的食嗣呢?除了MIKIKI以外就沒有其他比較好的餐館了嗎?正在傷腦筋的時候, 我們一行五個人,經過一家頗新的日式食嗣可能還算早, 所以我們不需要等就能夠有位子!只是因為大部分的座位都是”卡位”, 塞不下我們五個食客所以被安排坐在全餐館裡最後面, 也是最角落的位置當然也是一個我一定不會選的座位 因為這座位非常靠近廚房通道所幸 投射燈的光線彌補了座位的缺憾我們也就開始研究要吃些甚麼當然 來到日式餐館 不可少的有魚生, 烏東, 鰻魚 和 天婦羅啦!來看看我們都點了些甚麼?因為想吃海鮮類的餐 所以我點了一份海鮮烏冬味道還真不錯, 辣的程度起到刺激的作用但是並不會令我難堪因為通常吃得太辣, 我會流汗, 這樣身邊的男仕們應該早都嚇跑了只是這碗麵辣的好到位另外就是對於這麵的湯, 一點也不鹹, 不會有事後狂喝水的狀況出現所以我還蠻滿意的我的朋友們 分別點了 蛋包飯MISO 豬軟骨烏冬鰻魚飯三文魚 + 魚子拌飯炸魷魚鬚大蝦天婦羅我發覺, 主菜都尚算美味, SIDE DISH就有點失望因為, 除了天婦羅的分量少之外,
星期六的晚上, 難得假期可以很悠閒的渡過
但是, 為什麼在新浦崗就那麼難找到有情調或有特色的食嗣呢?
除了MIKIKI以外就沒有其他比較好的餐館了嗎?

正在傷腦筋的時候, 我們一行五個人,經過一家頗新的日式食嗣
可能還算早, 所以我們不需要等就能夠有位子!
只是因為大部分的座位都是”卡位”, 塞不下我們五個食客
所以被安排坐在全餐館裡最後面, 也是最角落的位置
當然也是一個我一定不會選的座位 因為這座位非常靠近廚房通道
所幸 投射燈的光線彌補了座位的缺憾
我們也就開始研究要吃些甚麼

來看看我們都點了些甚麼?

因為想吃海鮮類的餐 所以我點了一份海鮮烏冬

鰻魚飯
三文魚 + 魚子拌飯
炸魷魚鬚
大蝦天婦羅
我發覺, 主菜都尚算美味, SIDE DISH就有點失望
因為, 除了天婦羅的分量少之外, 魷魚鬚的粉還滿厚的

是次餐飲 因為是大夥吃飯 所以多點了 SIDE DISH

合算之後 每個人 $80 元

不過 撇除 SIDE DISH的話

大致來說, 尚有進步的空間, 但是沒能夠令我有為之一震的感覺
2013-05-25
2013-02-18 277 浏览
上個星期陪完我細佬去圖書館,帶左佢黎千秋食tea,我自己之前其實幫襯過幾次lunch,覺得唔錯既,d食物質素令人滿意,係略嫌有d位迫左d 。今次tea time唔算多人,我地坐左卡位,睇下menu我覺得d款式吸引過lunch menu呢,點左以下食物。角切魚生冷麵配香辣雞膇:呢個令我好意外,估唔到d魚生切得咁大粒又多款,賣相亦相當不俗,讚!雞膇就無咩特別,有d似m記果d咁啦。芝士焗咖喱豬扒飯:即焗熱辣辣上枱,好香。略嫌汁少左d,份量作tea剛好,豬扒就唔係我想象中既吉烈豬扒。鹽燒雞翼串:又係即燒熱辣辣,一點也不油,雞皮燒到脆卜卜,好吃!但師父好似忘記了落鹽燒哈!炸餃子:又係香口野,普通日式餃子味啦,炸到咁脆加埋沙津醬,點會唔好食。我幾滿意佢d食物質素,所以我不時都會幫襯架。
我幾滿意佢d食物質素,所以我不時都會幫襯架。
2013-01-02 286 浏览
諗住假日好多人,所以預早BOOK了6:30PM幫朋友慶祝生日,點知去到少人到爆.....麻醬海鮮冷拉麵沙律: 我其實諗住當前菜食下,估唔到佢大碟到可以當正餐食,結果我地飽到唔太食到其他野食....我覺得呢個幾好食~蒲燒饅魚蛋包飯: 看之前的食評話呢個好食,所以叫左,點知很一般.除左面頭,佢入面都仲有饅魚粒,不過好少,所以本人覺得有D 齋.泡菜釀雞翼: 呢個正~!!我好少食呢類東西,尤其我唔特別鐘意食泡菜.開頭睇個名覺得好怪,唔方好食,但壽星女拍板,我緊就佢.但佢送來,個樣好似好濃下.點知食落又無事,仲估唔到泡菜同雞翼D味咁夾,仲好好食~蜜桃沙冰: 新蒲崗有好幾間日本店,我選這間就是因為有草莓誘惑.我之前起另一間日本店飲過,正到爆炸,可惜佢摺左.所以我為了佢特登過來,點知佢話無供應.....=_=(那刻心碎了...) 最後叫了這個,好彩也不差.牛油雜菇芝士帶子燒: 朋友很愛吃帶子,所以叫左.估唔到最後有3碟都有帶子,粒粒都大,吃到有點嫌.雜錦串燒盛合: 因為之前果幾碟吃到已經很飽,係飽到想嘔果隻.咁樣的狀態下,再好食的美食當前我都想嘔的,所以我唔識評呢碟菜式.員工的態度是OK的.但我的朋

我覺得呢個幾好食~

員工的態度是OK的.
但我的朋友埋怨為什麼菜式起咁短時間內咁快上晒....正面咁睇就是上菜速度快,負面咁睇,就係客人未K.O.呢碟,果碟就凍晒...唔計冷麵,其他一半食物都變左凍食...但餐廳已經不是特別凍的了.為免凍晒,我地吃得有點趕.....=_=

所以我會提議大家,唔使咁心急一次過叫咁多.

本來想食三文魚,但係飽到無能為力了...sosad...

坐我地後面果pair人叫了火鍋,我覺得唔錯~如果我有機會再食呢間,我會叫呢個.
麻醬海鮮冷拉麵沙律
2012-11-25
麻醬海鮮冷拉麵沙律
泡菜釀雞翼
2012-10-24 60 浏览
嘩嘩嘩!新蒲崗又有新一間美食推介!雖然舖頭面積不大,但環境乾淨企理,座位尚算闊落.坐落舒適吾使逼!!而且服務員個個都好好禮貌!!食物篇:1)鍋物配料(肥牛.豚肉.蟹棒.手打烏冬.蠔)2)鍋底入面有好多種菜,而且雞肉新鮮!湯底香甜濃郁!吾需要點任何調味料!3)三文魚刺身三文魚紋理分佈得好好.口感十足!4)汁燒魷魚筒食落去吾同其他餐廳甘硬.口感軟熟,吾乾身!汁料惹味"5)蒲燒鰻魚蛋包飯外型十分吸引"蛋皮薄身易入口!而且入面既珍珠米加上鰻魚汁.非常香甜!6)鐵板牛油帶子帶子新鮮,牛油份量適中!!不會油膩7)汁燒雞翼串汁料超甜!雞翼不會太乾身!食落好JUICY!8)辣味螺肉雖然係辣味螺肉,但辣度岩岩好!而且略帶甜味!正~
嘩嘩嘩!

新蒲崗又有新一間美食推介!

雖然舖頭面積不大,但環境乾淨企理,
座位尚算闊落.坐落舒適吾使逼!!
而且服務員個個都好好禮貌!!

食物篇:

1)鍋物配料(肥牛.豚肉.蟹棒.手打烏冬.蠔)
鍋之配料
2)鍋底
入面有好多種菜,而且雞肉新鮮!
湯底香甜濃郁!吾需要點任何調味料!
超濃好好味既鍋
3)三文魚刺身
三文魚紋理分佈得好好.口感十足!
好新鮮既三文魚!
4)汁燒魷魚筒
食落去吾同其他餐廳甘硬.
口感軟熟,吾乾身!汁料惹味"
汁燒魷魚筒!好味
5)蒲燒鰻魚蛋包飯
外型十分吸引"蛋皮薄身易入口!
而且入面既珍珠米加上鰻魚汁.非常香甜!
蒲燒鰻魚蛋包飯
6)鐵板牛油帶子
帶子新鮮,牛油份量適中!!不會油膩
鐵板牛油帶子
7)汁燒雞翼串
汁料超甜!雞翼不會太乾身!食落好JUICY!
汁燒雞翼串!好甜好正
8)辣味螺肉
雖然係辣味螺肉,但辣度岩岩好!而且略帶甜味!正~
辣味螺肉!好新鮮
2012-10-23
鍋之配料
超濃好好味既鍋
好新鮮既三文魚!
汁燒魷魚筒!好味
蒲燒鰻魚蛋包飯
鐵板牛油帶子
汁燒雞翼串!好甜好正
辣味螺肉!好新鮮
  • 汁燒魷魚筒
2012-10-14 35 浏览
之前食過lunch, 幾好食又唔貴, 干淨企理, 都幾好所以今晚同爹地媽咪細佬出街食飯, 再食~~媽咪最鍾意食三文魚, 所以一定要order~~個湯好甜好抵食, $98 仲有羊架for爹地,下酒小食,我同細佬都話好味~~
之前食過lunch, 幾好食又唔貴, 干淨企理, 都幾好
所以今晚同爹地媽咪細佬出街食飯, 再食~~
媽咪最鍾意食三文魚, 所以一定要order~~
好新鮮, 媽咪話encore多碟

奶白色的湯
個湯好甜

好抵食, $98
好食, 爹地話正~~

仲有羊架for爹地,下酒小食,
我同細佬都話好味~~

2012-10-12
好新鮮, 媽咪話encore多碟
奶白色的湯
好食, 爹地話正~~
  • 三文魚
  • 海鮮火窩
  • 燒羊架
2012-08-02 25 浏览
於團購網見此店, 本著嘗試心態試試店中 1.5小時 串燒任食. 根據過往經驗, 好多團購放題都不會有好服侍, 但今次相反, 個個服務生都非常禮貌, 有笑容, 唔會因為你係團購客就招呼不周; 我地嚮果 1.5小時內都非常嘈兼不停落 order, 仲係每次幾樣幾樣咁落, 服務生仍以禮相待, 沒有不耐煩表現, 值得讚.講番食物, 主打一個湯麵或飯, 再加任飲 及 任食串燒.我食果碗叉燒拉麵份量非常足, 叉燒大塊, 比一般日式店既拉麵份量還要多, 可能佢想餵飽你飯麵, 等你唔可以食咁多其他野啦, 哈! 我覺得湯有點咸, 但味道都算唔錯.朋友食咖哩海鮮飯, 樣貌一流, 有原隻大蝦, 上台時好香, 但咖哩味略嫌未夠另一個朋友食豬軟骨拉麵, 豬軟骨好入味, 而且都係大大件果隻, 唔錯飲品只有雜果賓治, 荔枝梳打, 橙汁特飲等, 都好好味至於串燒, 因為係團購餐, 所以款式唔多, 不過款款都好冶味, 尤其汁燒魷魚鬚, 泡菜無骨雞翼, 正 食物唔係差, 環境都唔錯, 我地食得好開心.

講番食物, 主打一個湯麵或飯, 再加任飲 及 任食串燒.

飲品只有雜果賓治, 荔枝梳打, 橙汁特飲等, 都好好味

食物唔係差, 環境都唔錯, 我地食得好開心.
题外话/补充资料: 店內唯一美中不足係面積唔大, 只有四人檯, 多過四人就要分檯坐喇.
2012-07-21
用餐优惠
團購
  • 汁燒魷魚鬚
2012-07-17 19 浏览
譽港灣附近收到該餐廳宣傳單, 見到"夕食套餐"幾吸引開張不久決定試一試, 點知....餐廳外觀環境OK, 餐牌(推介)咖哩海鮮炒飯, 我就order夕食套餐(包括前菜+小食+主菜+餐飲)當咖哩海鮮炒飯黎到, 嘩嘩嘩 實物同餐牌分量好大分別(50%), 雖然圖中照片只作參考...但覺得有D搵笨, 而味道一般結帳時, 發現帳單附加一服務費...但明明宣傳單寫"套餐免加一"我: 唔係"套餐免加一"咩?職員: 哦...只限星期一至五, 唔好意思!宣傳單無講明優惠時間, 只憑職員口講...簡直誤導客人, 手法不當!!!
加一服務
譽港灣附近收到該餐廳宣傳單, 見到"夕食套餐"幾吸引
開張不久決定試一試, 點知....
當咖哩海鮮炒飯黎到, 嘩嘩嘩
, 而味道一般

我: 唔係"套餐免加一"咩?
職員: 哦...只限星期一至五, 唔好意思!

宣傳單 (套餐免加一)
2012-07-15
2012-07-12 42 浏览
在新蒲崗廣場附近收到傳單,見到定食$38起,於是去試下。可能因為算是新開張,時間也算早﹙12:30﹚,所以人不多,不用等位。與兩個朋友去,點了兩客B08鐵板燒金菇牛肉粒定食,一客唯一一個$38的日式滑蛋豚肉丼。真的不是說笑,在冷冷的餐廳裡品嚐熱騰騰的鐵板燒和熱生薑蜜是不錯的享受,加上牛肉粒燒得剛剛好,不會太生不會太老,與金菇和洋蔥配合得天衣無縫。最惹笑的是朋友吃日式滑蛋豚肉丼的,我問他好不好吃,他給我的答案是「牛肉好吃」。每個定食都有一碗冬瓜湯,味道不錯,另有一小碟擬似蟹子玉米沙律賣相一般的東西,我懷疑要在食主菜前食的,因為暖了不好吃。最後竟然有粒迷你芝麻雪米滋,真驚喜!
在新蒲崗廣場附近收到傳單,
收到的傳單
見到定食$38起,於是去試下。
與兩個朋友去,點了兩客B08鐵板燒金菇牛肉粒定食,
鐵板燒金菇牛肉粒定食
一客唯一一個$38的日式滑蛋豚肉丼。
日式滑蛋豚肉丼
芝麻樽 熱生薑蜜
鐵板燒金菇牛肉粒
每個定食都有一碗冬瓜湯,味道不錯,
最後竟然有粒迷你芝麻雪米滋,真驚喜!
芝麻雪米磁
题外话/补充资料: 題外話,那個放芝麻的樽「搞搞下」幾好玩! 而店裡的服務員有笑容很友善呢!
2012-07-12
收到的傳單
日式滑蛋豚肉丼
鐵板燒金菇牛肉粒定食
鐵板燒金菇牛肉粒
芝麻樽 熱生薑蜜
芝麻雪米磁
2012-05-22 16 浏览
呢間新店剛於今個月頭開張,趁最後一天優惠有85折,於是成家人決定去幫襯,約6:30到, 都要等約半個鐘才有位。 這裡地方唔大,呈長方形,左右2邊都放滿枱椅, 幸好座位與座位之間留有空間, 不會令人覺得迫夾,算坐得舒服。 當晚連飲品共點了14款食物, 計有雜錦串燒盛合(監燒)$88..00 , 麻醬蟹子冷豆腐$30.00 , 赤味噌免治雞肉串燒26.00 , 粟米燒16.00, 雞翼串燒(鹽燒)$26.00 , 雜錦海老天婦羅$48.00 , 七味炸魷魚鬚$32.00 , 監燒鯖魚$39.00 , 喬麥冷麵$36.00 , 蒲燒鰻魚蛋包飯$56.00 , 草莓誘惑$28.00 , 黑牛$20.00 , 芒果誘惑$28.00 , 美件達橙汁$12.00, 埋單折左後是453元,。蒲燒鰻魚蛋包飯$56.00 ~~店中人氣推介之一,於是叫來試下, 薄薄的蛋皮內包混了醬汁的飯及其他食材, 外形呈橄欖形,蛋面再放上數片鰻魚, 賣相很吸引 , 不過d汁比較甜, 飯很大粒及煙韌,一個都可以分到2-3碗飯麻醬蟹子冷豆腐$30.00 ~~ 好多蟹子鋪滿小方形豆腐面, 冷豆腐混合蟹子一啖
麻醬蟹子冷豆腐$30.00 ~~ 好多蟹子鋪滿小方形豆腐面, 冷豆腐混合蟹子一啖放入口,咬落索索聲好好吃
雞翼串燒(鹽燒)$26.00 ~~ 一客2隻,將雞中翼拉平來燒,比平時其他地方見到的感覺大隻, 不過這樣燒起的雞翼厚薄會圴混D, 入味D, 脆口D,
雜錦海老天婦羅$48.00 ~~比較多炸粉, 蝦亦都細隻, 吃不到蝦的鮮甜
赤味噌免治雞肉串燒26.00 ~~又是一客有2件,味道普通
七味炸魷魚鬚$32.00 ~~入味, 沒多餘炸粉在魷魚鬚外面亦都保持爽口, 再加上七味粉炸, 好香口,
喬麥冷麵$36.00
監燒鯖魚$39.00
雜錦串燒盛合(鹽燒)$88..00 , 有燒鰻魚, 燒帶子, 燒粟米, 燒雞翼, 燒免治雞肉串, 燒牛舌, 燒魷魚鬚等大雜會,
草莓誘惑$28.00 及芒果誘惑$28.00 ~~ 好有層次感的飲品, 底層是豆腐花, 中間那層應是奶昔, 最頂層是雪糕球, 用大飲管先啜底層的豆腐花, 淡淡的豆腐花味, 之後再啜中間那層奶昔,好甜, 剛好中和番淡淡的豆腐花, 然後再吃最後的雪糕球, 凍冰冰的雪糕溶入口中, 又再淡化番剛才的甜奶昔
粟米燒16.00 ~~其實不大值這個價錢, 但喜歡吃, 沒所謂啦

2012-05-11
$113.3 (晚餐)
庆祝纪念
母亲节